![]() |
#1321 | |||
BAN stały
|
Dot.: Dlaczego nie chcemy miec dzieci?
Cytat:
Jak dla mnie wystarczy prześledzić, jak wyglądały rodziny kiedyś, niedawno, jak wyglądają dziś. Antykoncepcja kulała, ludzie seks lubili od zawsze, to i rodziny wielodzietne do rzadkości nie należały. Potem poprawiło się z możliwością kontrolowania urodzeń, i ja np. już jestem z pokolenia, gdzie najczęsciej spotykanym modelem było 2+2. Teraz jesteśmy jeszcze o poziom wyżej, i coraz więcej osób nie chce mieć dzieci w ogóle lub decyduje się na jedno. Czyli miałabym rozumieć, że spadło czy spada umiłowanie do chęci posiadania dzieci. A ja bym powiedziała, że naturalnym jest, że ludzie wolą mieć lepiej niż gorzej i kalkulują, że nie trzeba mieć 5tki. Jeszcze inni kalkukują i w ogóle odpuszczają. Pomijając finanse, których brak może przyblokować niejedno małżeństwo jeśli chodzi o zakładanie rodziny, jakoś nie słyszałam, aby tam, gdzie ludzie mają kupę keszu i mają np. 2je dzieci (wniosek: dzieci uwielbiają, prawdaż), żeby standardem była np. 6tka. No przecież kochają, macica wrzeszczy, co w to w gruncie rzeczy byłby dla kobiety za problem zrobić sobie kilkoro potomstwa w przeciągu kilkunastu lat. Jakoś ten model spotyka się jednak rzadziej niż częściej. Pewnie o wygodzie i o tym, że może się też realizować na innych płaszczyznach, niż tylko kuchnia i sprzątanie , żadna z kobiet nie pomyśli. Po drugie. Bawi mnie takie uważanie, że się podejmuje świadomie decyzje. Gdy się udaje, że podejmuje świadomie. Ja nie mam dzieci, bo nie chcę. Ja mam dzieci, bo chcę. Dla mnie to nie jest nic innego jak pójście na łatwiznę i realizowanie tego, czego nie powiedziałabym, że się jakoś straszliwie świadomie wybrało. Dla mnie świadoma uczciwie decyzja to jest wtedy, kiedy człowiek budzi się rano w gównianym nastroju, zwleka się z łóżka, i myśli sobie: hola, nie będzie tak, nie mam ochoty być skwaszony (no bo np. nie ma się powodu, jest się zdrowym, ma pieniądze, rodzinę, hobby, wstaw co chcesz) , a właśnie, że mam dobry humor i zmienia samopoczucie. A nie, ja nie mam ochoty mieć dzieci no to nie mam. Mam ochotę mieć to mam. I na koniec duma z siebie jaki to nie jest nonkonformista, niezależniś i w ogóle, wolny duch. Ja lubię wygodę i nie uważam, żeby dążenie do niej było czymś złym. I nie rozumiem oburzenia o moje stwierdzenie: egoizm. ---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ---------- I jeszcze jedna rzecz. Skoro nie chodzi o egoizm, i o to, żeby samemu miało się dobrze i wygodnie. Kto komu każe rodzić, chodzić w ciąży, i bawić się w kupy. W domach dziecka jest masa dzieci, które bardzo by chciały mieć rodzinę. To co za problem byłoby wziąć do siebie na wychowanie, resztę wychowania, np. 12latka i podarować mu dom i poczucie tego, że jest ktoś, na kogo mógłby liczyć. Czekam na odpowiedź. Czemu nie można by próbować naprawiać świata w jakimś kawałku blisko siebie. Co to niby za argument, że się nie lubi. Ale pieska kotka to się lubi. Niektórzy przecież wywodzą, że to tak jakby to samo, nie. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-01-20 o 17:56 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1322 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chce mi się milion razy pisać tego samego. Mierzysz ludzkie intencje własną miarą, czym niestety wpisujesz się w bardzo niefajny przedział. Rozumiem, że ty podejmując decyzje o czymkolwiek, kierujesz się nie własnymi potrzebami (bo to egoizm, samo zło..), a altruizmem, potrzebami społeczeństwa, państwa, urzędasów i innych. No super. Co do dzieci z bidula - napiszę to drukowanymi: JEŚLI KTOŚ NIE CHCE MIEĆ DZIECI, TO NIE CHCE MIEĆ ŻADNYCH - ani własnych, ani cudzych. Masz potrzebę, to bierz wszystkie. Ulżyj państwu. Gdybym miała ciągnąć ten temat w twoim stylu, to zaczęłabym wrzucać, że posiadanie dzieci to wygodnictwo - jak każde podążanie utartą, powszechnie akceptowaną i oczekiwaną drogą. To nic innego jak próba zapewnienia sobie opieki na starość, uniknięcia niewygodnych pytań czy nawet jakiegoś ostracyzmu społecznego (bo - co widać po tobie - takie jak ja nadal widziane są w stereotypowy sposób). A dopisujecie sobie tylko jakieś dziwaczne teorie, rzekomy instynkt macierzyński, co do którego nawet naukowcy nie są zgodni. ALE - skoro negujesz brak potrzeby posiadania dzieci - tak, negujesz, bo twierdzisz, że to tylko egoizm i wygodnictwo (czyli kontynuując - każda kobieta tę potrzebę musi posiadać, to logiczny ciąg) - to dziwne, że nie dostrzegasz drugiej strony medalu: posiadanie dzieci to jedynie zaspokajanie własnych potrzeb (no bo każda kobieta tę potrzebę ma), a to przecież wg ciebie EGOIZM.. I jeszcze jedno - jeśli masz dzieci i mieszkasz w Polsce, to nie zapominaj, że tacy jak ja też dokładają się do ich wykształcenia i opieki zdrowotnej, bo, do jasnej cholery, płacimy podatki. EOT
![]() |
![]() |
#1323 |
Zakorzenienie
|
Ja nie mówię "NIE" posiadaniu dziecka w przyszłości, jednak nie jestem z tych kobiet, które od 20roku życia wiedzą, że chcą założyć rodzinę i mieć dzieci.
Po pierwsze mam ogromny strach, że dziecko mogłoby urodzić się chore...sama jestem chora i istnieje 5% szans, że dziecko to odziedziczy ![]() Po drugie nie lubię dzieci... nie pieję z zachwytu nad każdym spotkanym bobasem. Lubię tylko swojego chrześniaka ![]() Nie mam podejścia do dzieci, nie umiem się z nimi bawić itd. Bałabym się okropnie, że nie wychowam dziecka tak jakbym chciała, że wyrośnie na złego człowieka, a przede wszystkim, że z wiekiem się ode mnie odsunie. W mojej rodzinie wszyscy są ze sobą blisko więc nie zniosłabym gdyby moje dziecko traktowało mnie jak "zło konieczne". Do autorki wątku ---> napisałaś, że nie wiesz czy mogłabyś się zrzec czegoś na rzecz dziecka, że musiałabyś kupić zabawkę a nie ubranie dla siebie. Uwierz mi, że tak to nie działa. Mam chrześniaka, ma 5lat, odkąd się urodził nieustannie mu coś kupuję. Nie chodzi o rozpieszczanie tylko czuję taką potrzebę, jak widzę ładny ciuch czy zabawkę, o której marzył nie mogę się powstrzymać. Często odmówiłam sobie bluzki czy torebki żeby jemu sprawić przyjemność ![]() ![]() ![]() A tak na koniec dodam, że społeczeństwo nadal bardzo krzywo patrzy na kobiety, które nie chcą zostać matkami. ![]()
![]() |
![]() |
#1324 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-01-20 o 19:43 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1325 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A inna sprawa, że przyczepiłaś się tych pieniędzy - skąd ty wiesz, że mnie nie stać i na dzieci, i na szpilki, i na opiekunkę i do dzieci, i do szpilek? I że dziecko było by dla mnie wyrzeczeniem finansowym i czasowym? (nie zapominaj, że dziecko miało by też i ojca..) Strasznie jakoś sztywno postrzegasz kwestię macierzyństwa.. I ostania sprawa - gdyby naprawdę puściły mi nerwy, dostałabyś ode mnie wiadomość na priv (nie, że z obelgami, tylko po prostu). ![]() I tyle ode mnie. Jeśli nadal nie załapiesz, o czym piszę, w czym jest różnica, to już twój problem. Oby ci kiedyś jakaś dziarska baba nie chciała tego tłumaczyć w 4 oczy.. ![]()
![]() |
![]() |
#1326 | ||
BAN stały
|
A co do Twojego mierzenia innych własną miarą, to mnie już kiedyś Sini.asta też tlumaczyła, że ona np. ubiera się czy maluje dla siebie tylko i wyłącznie, broń Boże dla jakichś tam innych.
![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-01-20 o 20:18 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1327 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ad.2 - co do pensji - w kieszeni mojej i mojego chłopa nie siedzisz. Poza tym co do kasy - zależy, kto ma jakie oczekiwania. Ale dobra, widzę, że dalej piszemy o 2 różnych sprawach.
![]() |
![]() |
#1328 | ||||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ---------- I bynajmniej nie powiedziałam, że ktoś musi rezygnować z czegoś, w sensie finansowym, powiedziałam natomiast, że konczy się myslenie jedynie o zaspokajaniu własnych potrzeb a wita się w świecie, w ktorym trzeba myślec również o potrzebach oseska. Co do wyrzeczeń czasowych, wyraźnie tylko zaznaczę, że nie słyszałam o takim rodzicu, dla którego dziecko nie wiązałoby się z wyrzeczeniami czasowymi (coś zamiast czegoś). Oczywiście, można też dziecko posiadać i spędzić z nim parę chwilek np. raz w tygodniu, prawda, i tak 10 lat np. ![]() ![]() W każdym razie, mnie ten temat na chwilę obecną mocno znudził, zostawiam rozkminki, czego nie rozumiem, czym demagodżę, o czym rozprawiam, i takie tam. Serdecznie pozdrawiam dyskutantki. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-01-20 o 20:35 Powód: dubel |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1329 |
Raczkowanie
|
"Każde działanie mające na celu zaspokojenie przede wszystkim własnych potrzeb jest egoizmem..."
Potrzeby fizjologiczne też? ![]() "Niezastąpionych ludzi to nie ma, przynajmniej zawodowo, w każdym razie, ja jakoś nie zauważyłam, aby byli. ![]() Myślę że znalazłoby się ich trochę. I to właśnie w kwestii zawodowej. W pracy takiej jak obieranie kartofli czy sprzątanie-jak najbardziej masz rację. Jednak tam gdzie wymaga się doświadczenia zawodowego ,wysiłku umysłowego i odpowiedzialności już nie jest tak jak piszesz. "I bynajmniej nie powiedziałam, że ktoś musi rezygnować z czegoś, w sensie finansowym, powiedziałam natomiast, że konczy się myslenie jedynie o zaspokajaniu własnych potrzeb a wita się w świecie, w ktorym trzeba myślec również o potrzebach oseska. Co do wyrzeczeń czasowych, wyraźnie tylko zaznaczę, że nie słyszałam o takim rodzicu, dla którego dziecko nie wiązałoby się z wyrzeczeniami czasowymi (coś zamiast czegoś). Oczywiście, można też dziecko posiadać i spędzić z nim parę chwilek np. raz w tygodniu, prawda, i tak 10 lat np. ![]() ![]() Trochę się kręcisz w kółko. I ja np. nie wiem o co chodzi. W ogóle nie kumam o co tyle hałasu. Tak jak ktoś napisał : życie jest jedno i każdy ma prawo przeżyć je tak by poczuć się spełnionym. W mojej rodzinie są aż 3 kobiety które z wyboru nie miały dzieci. Jedna- raz że robiła karierę (nie biurową tylko muzyczną), która szybko ją wypaliła, a do tego nie mogła stworzyć normalnego związku. Pozostałe poświęciły się że tak powiem pracy właściwie do upadłego, wykształcone i wiecznie zajęte (są po 60tce i nadal ciągle mają obowiązki). Nie pytałam się ich dlaczego są bezdzietne, bo raz że to nie moja sprawa a dwa w ogóle mnie to nie interesuje. Oczywiście fajnie będzie jak będę miała wnuki (mam 3 dzieci) jednak ważniejsze dla mnie jest by moje dzieci były szczęśliwe. Pozdrawiam wszystkie "dzieciate" i "niedzieciate". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1330 | |||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-01-20 o 22:15 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1331 | ||
BAN stały
|
Zawsze dobrze o mnie wspomnieć k paddierżenju rasgawora - jak mawiają ci co nam spadli prezydenta w ubiegłym roku zdaniem różnych szaleńców
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Powiem już na końcowy koniec, że masz rację, że wygodniej jest nie mieć dziecka niż mieć - jakby nie patrzeć, ogromna jedna troska mniej. Ale wiesz..jak się chce egoistycznie przetrwać w cudzym ciele na kolejne wieki, to trochę jednak trzeba się przy tych swoich genach nachodzić. Ale nagroda jaka. Czemu więc ten bezdzietny, co swoje marne, chore i pokrzywione geny zabierze ze sobą do grobu wraz z wybiciem godziny ostatniej, nie ma mieć chociaż takiego bonusa, że mu za życia lżej (przynajmniej w tym względzie) ![]() ![]() Coś za coś, podobno. O ile w ogóle jest się o co bić, w końcu i tak kiedyś w to wszystko przywali jaka kometa i te wypieszczone, samolubne geny póóójdą w...ekhm... śladem dinozaurów. ![]() Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2011-01-20 o 22:55 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1332 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1333 |
Raczkowanie
|
Co do króla- to przeważnie jest tak że jak ktoś był naprawdę dobry, to zastępuje go ktoś dużo gorszy. I albo jest beznadziejnie albo po prostu taka prowizorka.
![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ---------- "A propos samolubnego genu: mnie to zawsze dziwi, że jeśli ktoś ma poważne problemy z płodnością, ale uparcie twierdzi, że nie wyobraża sobie życia bez dziecka, bo jest chodzącym instynktem macierzyńskim, to czemu woli wydawać fortunę lecząc się latami, ładować kasę w in vitro, tracić czas, zdrowie i potężne pieniądze na poczęcie własnego dziecka, zamiast przygarnąć cudze??" Egoizm i samozaparcie. Po trupach do celu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1334 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Już nawet nie chodzi o to dziecko, jakie będzie itd. Ja chyba nie umiałabym pokochać cudzego dziecka ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1335 |
Wtajemniczenie
|
Teraz ja dołączę do tych co nie chcą
![]() Ale przynajmniej na tą chwilę nie chcę. Nie mogę mówić że na 100% bo nigdy nic nie wiadomo. Mam 25lat, od 4mcy mężatka. Ani ja, ani mój TŻ nie chcemy mieć dziecka. A powód jest jeden: nie czujemy żadnych instynktów itp. Nie rozpływam się na widok każdego malucha. Dzieci wręcz mnie denerwują. Oczywiście jak ktoś z rodziny prosi o przypilnowanie itp to to robię, ale żeby mnie to jakoś kręciło.... no nie bardzo. Można powiedzieć, że z dziećmi mam już doświadczenie bo mam dużo młodszego brata więc przeszłam kurs od przewijania, kąpania, bawienia aż do odrabiania lekcji, płaczów, awantur małego terrorysty itp. Niestety nie uważam za uroczego malca umazanego czekoladą i innych takich klimatów. Dobrze nam się żyje we dwoje i nie chcemy tego zmieniać. Oczywiście moi rodzice ciągle niby przypadkiem gadają o dzieciach, ale kończy się to zawsze albo moim milczeniem albo gdy mam zły humor powiedzeniem co o tym sądzę. Nie zamierzam mieć dziecka po to żeby 'dogodzić' innym lub dlatego że taka kolej rzeczy. Taaak..... 'Kocham' ten tok rozumowania. Ślub i zaraz w pieluchy.... Ja tak nie chcę. Jeśli ktoś myśli, że jestem egoistką...to ok..mogę być. A dzieci może będę mieć... nie wiem jeszcze... ale jeśli nie poczuję tego 'instynktu' to nie zdecyduję się tylko dlatego, że tak wypada i każda z nas powinna je mieć. Trochę chaotycznie napisałam, ale mam nadzieję, że da się zrozumieć.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1336 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To znaczy tylko, że (najczęściej) swoje własne dziecko będzie kochał, przytulał i uwielbiał z nim byc. A całej reszty moze nadal nie lubić ![]()
![]() |
![]() |
#1337 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie twierdzę że każda matka kocha wszystkie dzieci na świeci piszę tylko o tym co ja czuję ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1338 |
Zakorzenienie
|
Do tego tematu zblizam sie dzis z szerokim usmiechem - oto, co wlasnie znalazlam - http://www.youtube.com/watch?v=qyMSc97UksM#
cudowne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1339 | ||||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ogólnie bicie piany niepotrzebnie wzięło się stąd, że ja pisząc egoizm miałam na myśli zwyczajne wygodnictwo, tego rodzaju piepszoty;-), a wyszło na to, że uważam (niektóre) panie za potworinie. ![]() Natomiast myślę sobie, że ogólnie cały ten szum mieć nie mieć dzieci bierze się stąd, że ludzie chcący czy niechcący sami siebie oceniają, że ich wartość mierzona jest tym, czy założyli rodzinę (dzieciaków sensie narobili;-)), czy nie. No bo zauważcie, że jakoś nie ma wątków w stylu: nie chcę iść do pracy, nie chcę zdawać matury, itp ![]() ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-01-23 o 22:19 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1340 | |||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Trudno o wygodnictwo posądzić kogoś, kto dzieci po prostu nigdy nie chciał i nie chce. Nie ma takiej potrzeby, a żadne konkretne powody za tym nie stoją. Co, zdaje się, próbowała powiedzieć Deede. To tak dla wyjaśnienia. Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2011-01-23 o 22:54 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1341 | |
BAN stały
|
A ja uważam, że z wygodnictwem jako takim ma to bardzo wiele wspólnego, i można zacząc zabawę od nowa
![]() ![]() Poza tym, ludzie mówią, że nie chcą dzieci, no bo nie chcą. tylko weźmy, że przyjmuje się, że to kobiety mają zew macicy, parcie na bejbika, a tatusiowie nie mają. Tatusiowie więź z dzieckiem budują, gdy to pojawia się na świecie. Badnia, z których wynikami ja się zapoznałam, wprawdzie pokazują, że ten proces (może nie tak bardzo zupełnie ten ;-), ale już zostawmy to) zaczyna się już za ciąży partnerki, ale mniejsza z tym. I dalej, nie można powiedzieć, że ojcowie, tak ogólnie i przeciętnie, słabiej, mniej kochają swoje dzieci niż matki. Czyli jednak osobnik, który nie miał wpisanego widzimisię, żeby się rozmnożyć, znakomicie może się w koncept owego rozmnożenia wpisać. ![]() ---------- Dopisano o 02:02 ---------- Poprzedni post napisano o 01:56 ---------- I moim zdaniem porównywanie dzieci do kucyków pony jest bzdurne, bo człowiek nie ma wpisanej wewnątrz siebie potrzeby posiadania kucyka, tak ogólnie. ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 02:11 ---------- Poprzedni post napisano o 02:02 ---------- Cytat:
Mnie natomiast ciekawi to, że temat dzieci wzbudza właśnie tyle kontrowersji. irytacji w najlepszym razie. ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-01-24 o 00:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1342 |
Zakorzenienie
|
witam
![]() Kilka miesięcy temu pisałam tutaj iż jestem przeciwna posiadaniu dziecka, tylko mojego zdrowia. I stwierdzam,że nie warto tak mówić. Powód? Aktualnie jestem w 4 m-cu. Nie z powodu wpadki, nie z powodu,że mi się instynkt z dnia na dzień uaktywnił. Ale z powodu mojego zdrowia. Moj pan ginekolog stwierdził,że lepiej jakbym w najblizśzym czasie zaszła w ciąze. Nie chce pisać, co tu było dokładnie przyczyną. Jak się teraz czuje? Normalnie, świat się kręci dalej, staram się wszystko ogarnąć na nowo. Bedzie mi brakowac wygody, braku zobowiązań, swobody, ale coś za coś. Nie czuje jednak,ze bede umeczona i pokrzydzona przez los kobieta, bede po prostu matka ![]() hultaj smaczne kroofffki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1343 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Musisz pojąć (to znaczy dobrze by było żebyś pojęła), że są ludzie, którzy nie chcą mieć dzieci i basta. Wiedzą to z góry, nie trzeba im do tego ciąży żeby się ostatecznie przekonać. I własnie dlatego moim zdaniem, nie da się ich posądzać o wygodnictwo. To nie te kategorie. I możemy zacząć od nowa. Miałam się już tu nie wypowiadać, a znowu mnie wciągnęłaś, no ! ![]() Cytat:
Przecież wszyscy doskonale wiemy, że chęć ciupciania połączona z niechęcią do płodzenia, jest wbrew tzw. naturze. Naturalnie to człowiek chce ciupciać i chce mieć bejbika. Aczkolwiek działając wbrew naturze zakłada czasem gumkę na instument, żeby uniknąć równania pt. 156 wytrysków = 156 ciąż. No przecież - bezdzietni są wybrykiem natury i większość dzieciatych im to chętnie uświadamia ![]() ![]() Także Ameryki nie odkrywasz. Może dlatego, że dotyczy intymnych - było nie było - spraw ? Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2011-01-24 o 08:25 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1344 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
![]() Pozostając w temacie, chęć posiadania dziecka/dzieci jest różna u różnych ludzi, jedni chcą mieć ich 100 (jest taki jeden, już o nim gdzieś tu pisałam), a inni wcale, ani jednego.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1345 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale jak ktoś nie chce tego pojąć, upiera się, że COŚ musi za tym stać, to jego problem. To, co wkurza w tym temacie, to OCENIANIE kogoś i jego życia intymnego, tak naprawdę. Bo mówiąc "nie chcę mieć dzieci" co poniektórzy snują sobie wizję mojego wypaczonego zapewne życia seksualnego, nieodpowiedniego partnera, zwichniętej psychiki, zimnej kalkulacji i cholera wie czego. No ale cóż, to takie.. polskie przecież. Powinnam się już przyzwyczaić, że tu jest albo szereg, albo wypad. Że seks naturalnie miał miał prowadzić do dzieci? Też, aczkolwiek różnica miedzy potrzebami seks. a potrzebą posiadania dzieci jest taka, jak pomiędzy odczuwaniem głodu a potrzebą gotowania 2-daniowych obiadów.. Ja wiem, to egoizm przecież.. ![]() Coś jeszcze miałam.. A, jak można łączyć kwestię aseksualności z brakiem posiadania dzieci?? Ach, czyli jeśli nie jestem aseksualna (a nie jestem nawet w 1 calu), tzn. że tu ściemniam o braku potrzeby posiadania dzieci, czyli wracamy do rzeczonego egoizmu. Kurna, jakież to proste.. ![]() A ja tak sobie myślę, że dla wielu kobiet (nie dla wszystkich, żeby mi tu nikt nie wyjeżdżał zaraz) - i rzadziej dla facetów, ale zdarza się, znam osobiście takie przypadki - dziecko jest takim substytutem celu w życiu (ostatecznie tym celem może się stać). Bo tak jak mówią moje koleżanki - "przed dzieckiem to co - żyje się z dnia na dzień, bez większego celu. A jak masz dziecko, to wszytko się zmienia, masz dla kogo żyć". No, bomba.. Żeby znaleźć cel w życiu i docenić wartość życia jako takiego, to muszę dać się zapłodnić i urodzić dziecko?? Sorry, jestem normalna- cele w życiu mam, plany tym bardziej. Jak tak patrzę po ludziach, to wydaje mi się, że to nie mnie czegoś do szczęścia brakuje.. Ot, taka refleksja..
Edytowane przez Deede Czas edycji: 2011-01-24 o 11:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1346 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1347 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nie przyszło Ci do głowy, że ludzie którzy żyli jako bezdzietni, po urodzeniu dziecka są bogatsi o doświadczenia które powodują że tak właśnie mówią? ![]() Mając porównanie z tym co było przed i co jest po? W ogóle nie wzbudza to w Tobie żadnej refleksji? Najmniejszej? Wszystkich ich jak leci uważasz za głupszych od siebie i niemających nigdy żadnego sensownego(?) celu w życiu bo mają dzieci? Bo, ludzie dzieciaci owszem są różni (ale odkryłam nie? ![]() I co z tym niewygodnym fantem zrobić? ![]() Dorzucę jedno, co już chyba na Wizażu pisałam gdzieś: mam kolegę, który praktyki odbywał w hospicjum. I po tym traumatycznym doświadczeniu zeznał jedno: ludzie umierają tak samo, bez względu na status majątkowy czy intelektualny. I jak jeden mąż żałują wtedy jednego: że nie spędzali więcej czasu z rodziną. Nikt nie żałował ze nie pracował więcej, ze nie zarobił więcej, że więcej nie nagromadził czy czegoś sobie nie kupił gdzieś nie pojechał. Takie ... memento, dla nas wszystkich. Tych dzieciatych i bezdzietnych. Rozumiem, że ktoś nie czuje potrzeby mania dziecka i Ok. IMO to jest wystarczający argument - ale czemu nie posłuchać z szacunkiem co mówią inni i nie zastanowić się nad tym choć 5 minut tylko z góry zakładać że zidiocieli w trakcie porodu i dlatego mówią co mówią ![]() "Ewętualnie" problem leży nie w samym "celu" a w nomenklaturze. może ów "cel" znaczy co innego dla jednej i drugiej strony. Tez by trzeba było rozważyć bo może całe bicie piany idzie o różnorakie rozumienie słowa "cel". *Wiem wiem! Zamieść pod dywan i po sprawie! ![]()
![]() |
![]() |
#1348 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do umierania - wiesz, czego ludzie naprawdę żałują? Że nie żyli, tak jak naprawdę chcieli.. To jest klucz i dla każdego jest inny.
![]() |
![]() |
#1349 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Watpię żeby na łożu śmierci trzymały się ich wszytkich żarty i łgarstwa. Wielu z nich żyło właśnie tak jak chciało bo selekcji żadnej śmierć akurat nie prowadzi. I w tym ten bolesny sęk, że jak kolwiek nie żyli, to jak jeden tego samego żałowali.
![]() |
![]() |
#1350 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym logiczne, że jeśli już ktoś ma dzieci, to ma wyrzuty sumienia, jeśli nie poświęcał im odpowiednio dużo czasu. No, chyba, że miał je głęboko gdzieś, ale to się w sumie dosyć rzadko zdarza. Tylko pytam - co ma jedno do drugiego? Co ma pan XY i jego zagwozdki życiowe do moich potrzeb?? Już ja swoje potrzeby znam najlepiej, nie bój nic..
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:04.