Automat do pieczenia chleba. - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-22, 23:48   #451
bachud
Rozeznanie

Dot.: Automat do pieczenia chleba.

Ja Wam powiem z moich - niewielkich jeszcze - doświadczeń tyle: mam wrażenie że rzeczy które mają w składzie jakiś tłuszcz wychodzą z blachy łatwiej. Robiłam drożdżówkę oczywiście z masłem - wyszła bez problemu pomimo tego że wcześniej wyciągnęłam mieszadła i ciasto teroretycznie mogło się przygrzać do metalowych bolców. Dziś piekłam chleb dla teściów który miał w sobie jogurt naturalny + 1 i 1/2 łyżki oliwy - i jest to pierwszy chleb który wyszedł od razu z formy, mieszadła były pod samym wierzchem i zostały po nich tylko chudziutkie nacięcia. Niestety nie wiem jak wygląda w środku bo w końcu nie dam im nadkrojonego
Tak wogóle to był to chleb razowy jogurtowy, czyli:
na 750 g, program pełnoziarniste lub podstawowy
110 ml wody
190 ml jogurtu naturalnego
1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
450 g mąki pszennej pełnoziarnistej (ja trochę wymieniłam na pszenną 650)
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka soli

dodałam jeszcze siemie lniane

Byłam zdziwiona bo ciasto na początku wyglądało na bardzo zbite, twardawe ale było jednolite. Ostatecznie jednak chleb wygląda sensownie. Mam nadzieję że w środku też będzie ok.

A co do mieszania to mi też często lata jedna kulka po jednym mieszadle. Na początku ją przeganiałam ale ostatnio mam to już w nosie - jeżeli widać że ciasto jest jednolite i dobrze wymieszane to niech sobie lata gdzie chce
bachud jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-23, 08:36   #452
asz
Przyczajenie

a ja wczoraj zrobilam chleb z mieszanki ekovita ( pieczywo paryskie) - jak przyszlam po pracy do domu to ladnie pachnialo chlebkiem- ale chleb do niczego.....ladnie wygladal, ale w smaku niedobry- mozliwe ze zapomnialam dodac soli...Wypiekl sie ladnie, z foremki wypadl- mieszadelka w srodku- jak je wyciagalam to caly dol sie pokruszyl, skorka byla popekana od wyrosniecia i koniec koncow chleb w ogole nie daje sie kroic ;((( usilowalam dzisiaj z niego zrobic kanapki do pracy to udalo mi sie wykroic 4 kromki- reszta chleba do wyrzucenia bo cala jest pokruszona;(( No i smak beznadziejny- ale omze to faktycznie jakies moje niedopatrzenie z sola.......
asz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-23, 08:41   #453
aniad5
Raczkowanie

asz , bachud, Bezcielesna - dzięki za opinie, z tego wynika że właściwie nie macie nic do zarzucenia tym automatom , a pierwszy chlebek Bezcielesnej wygląda smakowicie

lothia - Ty chyba też masz elte tak jak Xantia i podobnie jak u eleeri Twój chlebek jest biały na wierzchu, mam w związku z tym kolejne pytanie do Xanti- na Twoich zdjęciach chlebek z wierzchu jest wyraźnie zrumieniony - czy Ty dopiekasz go jeszcze w piekarniku zwykłym , bo tak się zastanawiam że skoro brak grzałki decyduje o braku koloru na wierzchu to u Ciebie tej grzałki też nie ma a kolor złoty chlebek ma ( chyba że to tylko światło lampy daje taki efekt )
ponawiam też pytanie bezcielesnej o wagę bo choć eleeri mi odpisała to nie zrozumiałam , czy to oznacza że z mieszanki przeznaczonej do wypieku chleba na 800 g Wy pieczecie chleby 1250 bez dosypywania dodatkowo jakiejś ilości mieszanki

a Xantia jeszcze przypominam się z pytaniem dot. bagietek w elcie

asz- brak soli wpływa na smak, ale chyba nie powinien mieć wpływu na konsystencję chleba , czy też jego kruszenie , chyba że się myle bo ja zupełny nowicjusz jestem i nie upiekłam jeszcze żadnego chleba sama , moze mieszanki z tej firmy są do niczego?

Edytowane przez aniad5
Czas edycji: 2009-01-23 o 08:42
aniad5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-23, 09:06   #454
IlonaP
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lothia Pokaż wiadomość
taka porada jest w książce od Ciebie w dziale"pieczywo słodkie"-chleb herbaciany,
dokładnie tak napisano
"Wyrobione ciasto posmarowac mlekiem,
dzięki czemu powstanie ciemniejsza skórka"

podobnie jest przy czekoladowym
"Jeśli posmarujecie wierzch wyrobionego ciasta mlekiem ,to skórka będzie ciemniejsza"
stąd moje pytanie,wiem że wierzch jest biały bo nie ma górnej grzałki i ucieszyłam się że można temu jakos zaradzić,tylko czy ciasto mi nie opadnie jak otworzę przed wypiekaniem?może ktoś już ma doswiadczenie w tym temacie,ciasta drożdżowe z tego co pamiętam smarowało się żółtkiem żeby góra była ok[albo białkiem]w piecykach gazowych gdzie też był tylko od dołu płomyk, ale nie wiem jak to jest w automatach
ja tam otwierałam przed pieczeniem i smarowałam bardzo delikatnie nie naciskając
jedna uwaga - smarowidło musi być w temp zbliżonej do wyrośniętego ciasta
ostatnio piekąc bułeczki z otrębami posmarowałam wierzch ... bawarką, z roztargnienia
Cytat:
Napisane przez bachud Pokaż wiadomość
A Twój się kruszył?
...
Ja w zasadzie też się jakości sprzętu nie czepiam. W końcu nie mam porównania z innymi Niby wszystko działa. Ja mam ciągle największy problem z chlebami które się kruszą a to chyba nie wina sprzętu tylko przepisu (tylko że odmierzam i robię dokładnie jak napisane a i tak się kruszą )
...
Co do smarowania ciasta przed pieczeniem to chyba spokojnie, tylko grunt żeby za mocno ciasta nie przygniatać. Kiedyś smarowałam i nic się nie stało.
A w książkach piszą żeby nie otwierać w trakcie pieczenia - w koncu jak robi się ciasto ręcznie to też w trakcie rośnięcia jest "na powierzchni"
mam kilka książek i w niektórych są uwagi typu "przykryć w trakcie pieczenia, jeśli za bardzo skórka się zrumieni"
drożdżowe to nie biszkopt czy sernik, spokojnie można otwierać
Cytat:
Napisane przez aniad5 Pokaż wiadomość
asz , bachud, Bezcielesna - dzięki za opinie, z tego wynika że właściwie nie macie nic do zarzucenia tym automatom , a pierwszy chlebek Bezcielesnej wygląda smakowicie
...
asz- brak soli wpływa na smak, ale chyba nie powinien mieć wpływu na konsystencję chleba , czy też jego kruszenie , chyba że się myle bo ja zupełny nowicjusz jestem i nie upiekłam jeszcze żadnego chleba sama , moze mieszanki z tej firmy są do niczego?
ano, wprost przeciwnie, obecność lub nie- soli wpływa na proces namnażania drożdży, krótko mówiąc, hamuje go
Stary 2009-01-23, 10:32   #455
lothia
Raczkowanie

GG do lothia

Cytat:
Napisane przez IlonaP Pokaż wiadomość
ja tam otwierałam przed pieczeniem i smarowałam bardzo delikatnie nie naciskając
jedna uwaga - smarowidło musi być w temp zbliżonej do wyrośniętego ciasta
ostatnio piekąc bułeczki z otrębami posmarowałam wierzch ... bawarką, z roztargnienia

mam kilka książek i w niektórych są uwagi typu "przykryć w trakcie pieczenia, jeśli za bardzo skórka się zrumieni"
drożdżowe to nie biszkopt czy sernik, spokojnie można otwierać

ano, wprost przeciwnie, obecność lub nie- soli wpływa na proces namnażania drożdży, krótko mówiąc, hamuje go
moja teściowa spec od ciast powiedziała to samo
wczoraj robiłam z mieszanki litewskiej[na chleb 750],nastwiłam na chlebek 1000
i wyszło ok,przynajmniej tz tak mówi,bo ja nie lubię kminku.
to mój drugi chlebek i wg mnie obydwa były lepsze na drugi dzień[pieczone w nocy]niż np pół godziny po upieczeniu,u Was też tak jest?

Edytowane przez lothia
Czas edycji: 2009-01-23 o 10:42
lothia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-23, 10:41   #456
Bezcielesna
Rozeznanie

Adniad% no wlasnie jeszcze nie robilam jeszcze chleba z mieszanki (dzis zrobie) wydaje mi sie ze ustawienie 1250 skoro w przepisie mowa o 800 sprawi ze chyba bedzie niewypal, dlatego ja ustawie na 1000 i zobaczymy co z tego bedzie
oczywisce zda relacje
Bezcielesna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-23, 10:47   #457
aniad5
Raczkowanie

Ilona P - no widzisz , wiedziałam ze jestem totalny laik w tym temacie
Napisałaś , "że obecność lub nie soli wpływa na proces namnażania drożdzy , krótko mówiąc hamuje go "
rozumiem że obecność soli hamuje proces namnażania drożdzy tak ?

Bezcielesna czekam na relacje i powodzenia

Edytowane przez aniad5
Czas edycji: 2009-01-23 o 10:49
Stary 2009-01-23, 10:55   #458
IlonaP
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bezcielesna Pokaż wiadomość
Adniad% no wlasnie jeszcze nie robilam jeszcze chleba z mieszanki (dzis zrobie) wydaje mi sie ze ustawienie 1250 skoro w przepisie mowa o 800 sprawi ze chyba bedzie niewypal, dlatego ja ustawie na 1000 i zobaczymy co z tego bedzie
oczywisce zda relacje
po prostu im wyższa waga tym dłuższy czas wyrabiania i pieczenia
one różnią się między sobą o jakieś 5 minut o ile pamiętam

Cytat:
Ilona P - no widzisz , wiedziałam ze jestem totalny laik w tym temacie
Napisałaś , "że obecność lub nie soli wpływa na proces namnażania drożdzy , krótko mówiąc hamuje go "
rozumiem że obecność soli hamuje proces namnażania drożdzy tak ?

Bezcielesna czekam na relacje i powodzenia
tak
cukier pobudza rośnięcie drożdży a sól hamuje
dlatego powinno się unikać sypania soli bezpośrednio na drożdże
wyrabiając ręcznie ja zawsze najpierw robię zaczyn a sól dodaję dopiero jak połączę go z resztą mąki
Stary 2009-01-23, 11:47   #459
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asz Pokaż wiadomość
a ja wczoraj zrobilam chleb z mieszanki ekovita ( pieczywo paryskie) - jak przyszlam po pracy do domu to ladnie pachnialo chlebkiem- ale chleb do niczego.....ladnie wygladal, ale w smaku niedobry- mozliwe ze zapomnialam dodac soli...Wypiekl sie ladnie, z foremki wypadl- mieszadelka w srodku- jak je wyciagalam to caly dol sie pokruszyl, skorka byla popekana od wyrosniecia i koniec koncow chleb w ogole nie daje sie kroic ;((( usilowalam dzisiaj z niego zrobic kanapki do pracy to udalo mi sie wykroic 4 kromki- reszta chleba do wyrzucenia bo cala jest pokruszona;(( No i smak beznadziejny- ale omze to faktycznie jakies moje niedopatrzenie z sola.......
Tak się zastanawiam, czy gotowe mieszanki nie są z założenia już gotowe?
Ja co prawda robiłam tylko raz chleb z gotowej mieszanki i dodawałam tylko wodę i drożdże, nic więcej

Cytat:
...
ponawiam też pytanie bezcielesnej o wagę bo choć eleeri mi odpisała to nie zrozumiałam , czy to oznacza że z mieszanki przeznaczonej do wypieku chleba na 800 g Wy pieczecie chleby 1250 bez dosypywania dodatkowo jakiejś ilości mieszanki
Ja ustawiam taką wielkość dla każdej wielkości chleba po prostu dłużej o 10 min. się piecze, automat dłużej wyrabia ciasto i dłużej ono rośnie.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png

eleeri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-23, 11:48   #460
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Cytat:
kolejne pytanie do Xanti- na Twoich zdjęciach chlebek z wierzchu jest wyraźnie zrumieniony - czy Ty dopiekasz go jeszcze w piekarniku zwykłym , bo tak się zastanawiam że skoro brak grzałki decyduje o braku koloru na wierzchu to u Ciebie tej grzałki też nie ma a kolor złoty chlebek ma ( chyba że to tylko światło lampy daje taki efekt )
Moje chleby wychodzą zarumienione i nie dopiekam ich w piekarniku, bo takiowego nie posiadam

Cytat:
a Xantia jeszcze przypominam się z pytaniem dot. bagietek w elcie
Jak tylko będę je piekła to dam znać, chwilowo piekę sprawdzone razowce - na eksperymenty nie mam czasu...

Szefowa wydziału ds. niemożliwych
Xantia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-23, 12:09   #461
aniad5
Raczkowanie

Xantia ok, tak się tylko zastanawiam jak technicznie zamierzasz zrobić te bagietki- chodzi mi o ich wielkość nie o przepis, skoro najmniejszy chleb w elcie ma kg, bedziesz dzielić ciasto na małe kawałki i piec po kolei ? nie bardzo widzę możliwość jak to zrobić a dopytuję tak bo jeszcze myślę o moulinexie właśnie ze względu na bagietki i jesli w elcie można też je robić to jedna wątpliwość mniej
Stary 2009-01-23, 12:32   #462
Alkola
Przyczajenie

Witam!
Ja jestem szczesliwa posiadaczka lidlowskiego sprzetu i tak jakos od ponad tygodnia pieke sobie rozne chlebki. Jak na razie z mieszanek, poniewaz raczkuje w kwestii pieczenia
Musze powiedziec, ze jak do tej pory kazdy wyszedl ok. Raz nawet udalo mi sie zrobic drozdzowke wg przepisu z forum. Urosla mi tylko troche nadmiernie (nasepnym razem sprobuje dodac troche mniej drozdzy). Przed pieczeniem posmarowalam jej wierzch jajkiem (nie opadla jak otwieralam automat) - skorka wyszla fajnie blyszczaca. Weekend sie zbliza wiec beda kolejne eksperymenty z ciastami
Alkola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-23, 13:16   #463
lothia
Raczkowanie

GG do lothia

Alkola to wrzuć później kilka przepisów na udane ciasta
Stary 2009-01-23, 14:37   #464
eleeri
Zakorzenienie

I zdjęcia

Stary 2009-01-23, 16:38   #465
Viris
Zakorzenienie

Chlebek bogaty w omega3, pieczony na programie do takich chlebków. Jest pyszny!!!

chlebekomega3.jpg

18,8 kg mniej od 26.01.2007 . Zamiast XL - M/S
Viris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-23, 17:24   #466
Sovilo
Zakorzenienie

Powiedzcie mi jedno- w wieeelu przepisach pisze ''dodać kostkę drożdży, pół kostki drożdży''... czyli ile? Jedna paczka ma 40 gr inna mniej, inna więcej...
Stary 2009-01-23, 18:04   #467
Bezcielesna
Rozeznanie

Wlasnie upieklam chleb z mieszanki Chleb sadecki http://www.eko-market.pl/product_inf...products_id/51
dalam 500gr mieszanki, 340ml wody i 14gr swiezych drozdzy
ale w trakcie mieszania musialam dosypac 3 lyzki maki bo wydalo mi sie lejace
upieklam na gramaturze 100gr
chleb wyszedl pycha ale moglby byc ociupine mniej kruszacy sie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_3344.jpg (62,3 KB, 64 załadowań)
Stary 2009-01-23, 18:42   #468
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sovilo Pokaż wiadomość
Powiedzcie mi jedno- w wieeelu przepisach pisze ''dodać kostkę drożdży, pół kostki drożdży''... czyli ile? Jedna paczka ma 40 gr inna mniej, inna więcej...

Przyznam, że nie widziałam innych drożdży niż takie 100 gramowe
lub suszone te to różnie po 7g, 8g.

Stary 2009-01-23, 19:16   #469
asz
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez eleeri Pokaż wiadomość
Przyznam, że nie widziałam innych drożdży niż takie 100 gramowe
lub suszone te to różnie po 7g, 8g.
sa tez w kostkach po 42 g ( taka mala kwadratowa kostka- kupuje je w hipermarketach- ostatnio w Auchanie np) Niemcy chyba maja te mniejsze kostkiw standardzie bo jak robilam pierwszy chleb z przepisu z instrukcji mojego utomatu ( BIFFINET kupiny w Lidlu- wnosze ze niemiecki) i w tym przepisie stalo "kostka drozdzy"dalam cala kostke nasz czyli 100 g no to mi ciasto ucieklo z maszynki- wiec mysle ze chodzilo o ta kastke mniejsza czyli 42 g

Edytowane przez asz
Czas edycji: 2009-01-24 o 20:25 Powód: zmieniam te drozdze bo blednie podalam
Stary 2009-01-23, 20:45   #470
IlonaP
Zakorzenienie

u nas są jeszcze 42g
i bądź tu człeku mądry
Bezcielesna, jak się kruszy to może mieć za mało płynu, czyli niepotrzebnie dodawałaś
Stary 2009-01-24, 14:41   #471
angela151
Przyczajenie

Cytat:
jeśli kogoś to zainteresuje, to zeskanowałam przepisy z "Chleb własnego wypieku..."
są w formacie pdf
jeśli to możliwe, to bardzo bym prosiła email wysyłam na pw
angela151 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-24, 14:42   #472
asz
Przyczajenie

Cytat:
u nas są jeszcze 42g
i bądź tu człeku mądry
Bezcielesna, jak się kruszy to może mieć za mało płynu, czyli niepotrzebnie dodawałaś
Ilona, masz racje sa 42 g- 24 g w sumie nie widzialam ( to musialaby byc chyba kosteczka wielkosci palca ) Zmienilam w poprzednim poscie zeby nie wprowadzac ludzi w blad.
Stary 2009-01-24, 15:46   #473
eleeri
Zakorzenienie

Dzisiaj posmarowałam chleb mlekiem, tuż przed pieczeniem, ale wyszedł znowy blady
Wynika z tego, że ja w moim automacie zawsze będę miała z góry blady chlebek, bo się po prostu nie da zrobić inaczej, albo ja nie wiem co mam zrobić, żeby taki blady nie wychodził

Poza tą bladością chlebek jest całkowicie zjadliwy , nic mi sie przynajmniej nie marnuje.

Tak sobie myślę, że może jest to też wina mąki? Ja używam cały czas pszennej. Nie mieszam z żadną inną, bo jeszcze nie kupiłam

Edytowane przez eleeri
Czas edycji: 2009-01-24 o 20:58
Stary 2009-01-24, 20:24   #474
asz
Przyczajenie

Dzisiaj oglaszam sie krolowa kuchni cholera jasna no.... Popelnilam 2 chlebki- jeden z mieszanki ekovita- przyuwazylam ze kreci mi sie w jednej zbitej kuli i zajarzylam ze za malo wody w nim - dolalam wody - zapackalam cala maszynke, niestety ciasto sie nie zjednoczylo- pozostalo po bokach rzadkie a na srodku wielka zbita kula- stwierdzilam ze przy takim rozwoju sytuacji nie osiagne sukcesu kulinarnego, wiec musialam to ciasto wydrapac z foremki....alez to meczace.....kleilo sie wszystko Po umyciu foremki zawalczylam jeszcze raz- tym razem z przepisu z instrukcji bifineta- i plame dalam z maka....w przepisie bylo typ 1050 no to dalam...tyle ze ten moj 1050 byl maka zytnia pelnoziarnista- i nawet w pewnym momencie cieszylam sie ze mi tak ladnie rosnie na drozdzach ( a gdzies mi w glowie switalo ze jak zytnia maka to tylko zakwas....) ze az sie balam ze mi z maszynki wyjdze- i chyba zaczarowalam bo tak jak chcialo przerosnac, tak padlo natychmiast - o polowe objetosci......Myslalam ze moze podniesie sie przy pieczeniu, ale jeszcze bardziej sie wkleslo......No i do smieci......a maz dzwonil przed poludniem z zapytaniem czy ma chelebek w piekarni kupic......- powiedzialam ze nie, bo przeciez upieke
Stary 2009-01-24, 21:28   #475
lothia
Raczkowanie

GG do lothia

Asz u nas też najpierw jedna potem przechodzi w dwie,potem ładnie wyrasta i robi się jedność[choc dopiero 3 chlebki piekłam]

Właśnie skończyłam chlebek herbaciany,posmarowana mlekiem góra przyrumieniła się ślicznie,tu gdzie było więcej mleka wyszło ciemniej

Edytowane przez lothia
Czas edycji: 2009-01-25 o 18:50
Stary 2009-01-27, 11:32   #476
Bezcielesna
Rozeznanie

Wlasnie pieke chlebek slonecznikowy z przepisu z ksiazeki, w przepisie bylo by dodac cala kostke drozdzy wiec dedukujac ze chodzi o te 42gr dodalam 42gr drozdzy i przy pierwszym rosnieciu uroslo do samej lini foremki, chyba bede musiala pominac 2 rosniecie ... myslicie ze bedzie git
jak po drugmi rosnieciu zaczne je piec?
Stary 2009-01-27, 11:47   #477
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640
Konto usunięte

Dopisuje sie do maszynowcow

Moj pierwszy wypiek, podstawowa wersja: suche drozdze, maka, woda, oliwa, sol, cukier

Jakosc zdjec taka sobie, ale nie moglam sie doczekac konsumpcji
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-27, 14:49   #478
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lothia Pokaż wiadomość
...
Właśnie skończyłam chlebek herbaciany,posmarowana mlekiem góra przyrumieniła się ślicznie,tu gdzie było więcej mleka wyszło ciemniej

[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;1068307 0]Dopisuje sie do maszynowcow

Moj pierwszy wypiek, podstawowa wersja: suche drozdze, maka, woda, oliwa, sol, cukier
Jakosc zdjec taka sobie, ale nie moglam sie doczekac konsumpcji [/quote]

Cholera Wasze chlebki są przyrumienione, ale dlaczego moje są takie blade

Lothia w którym momencie smarowałaś chlebek mlekiem?
Może smarowałam nie wtedy kiedy trzeba

Stary 2009-01-27, 18:15   #479
lothia
Raczkowanie

GG do lothia

smarowałam przed samym wypiekaniem tzn mniej więcej jak zostało 56-50 min. do końca,ale np dzisiaj robiłam chlebek twarożkowy[z mlekiem i twarogiem półtłustym,bo takiego 40% nie mogłam dostać] - zapomniałam posmarować mlekiem a wyszedł przyrumieniony na górze,może to kwestia tego mleka w środku?mąka była pszenna.Bardziej przyrumieniony tam gdzie nie ma szybki,pod szybką bledszy
Stary 2009-01-28, 18:05   #480
Sovilo
Zakorzenienie

Zrobiłam chleb idealnie odmierzając składniki i zapadł się po środku. W ogóle był za mało słony, taki...bez smaku. I kruszył się niemiłosiernieCo robię źle?

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości