|
|
#451 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
Ja Wam powiem z moich - niewielkich jeszcze - doświadczeń tyle: mam wrażenie że rzeczy które mają w składzie jakiś tłuszcz wychodzą z blachy łatwiej. Robiłam drożdżówkę oczywiście z masłem - wyszła bez problemu pomimo tego że wcześniej wyciągnęłam mieszadła i ciasto teroretycznie mogło się przygrzać do metalowych bolców. Dziś piekłam chleb dla teściów który miał w sobie jogurt naturalny + 1 i 1/2 łyżki oliwy - i jest to pierwszy chleb który wyszedł od razu z formy, mieszadła były pod samym wierzchem i zostały po nich tylko chudziutkie nacięcia. Niestety nie wiem jak wygląda w środku bo w końcu nie dam im nadkrojonego
![]() Tak wogóle to był to chleb razowy jogurtowy, czyli: na 750 g, program pełnoziarniste lub podstawowy 110 ml wody 190 ml jogurtu naturalnego 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej (ja trochę wymieniłam na pszenną 650) 1 łyżeczka suszonych drożdży 1 łyżeczka soli dodałam jeszcze siemie lniane Byłam zdziwiona bo ciasto na początku wyglądało na bardzo zbite, twardawe ale było jednolite. Ostatecznie jednak chleb wygląda sensownie. Mam nadzieję że w środku też będzie ok. A co do mieszania to mi też często lata jedna kulka po jednym mieszadle. Na początku ją przeganiałam ale ostatnio mam to już w nosie - jeżeli widać że ciasto jest jednolite i dobrze wymieszane to niech sobie lata gdzie chce
|
|
|
|
|
#452 |
|
Przyczajenie
|
a ja wczoraj zrobilam chleb z mieszanki ekovita ( pieczywo paryskie) - jak przyszlam po pracy do domu to ladnie pachnialo chlebkiem- ale chleb do niczego.....ladnie wygladal, ale w smaku niedobry- mozliwe ze zapomnialam dodac soli...Wypiekl sie ladnie, z foremki wypadl- mieszadelka w srodku- jak je wyciagalam to caly dol sie pokruszyl, skorka byla popekana od wyrosniecia i koniec koncow chleb w ogole nie daje sie kroic ;((( usilowalam dzisiaj z niego zrobic kanapki do pracy to udalo mi sie wykroic 4 kromki- reszta chleba do wyrzucenia bo cala jest pokruszona;(( No i smak beznadziejny- ale omze to faktycznie jakies moje niedopatrzenie z sola.......
|
|
|
|
|
#453 |
|
Raczkowanie
|
asz , bachud, Bezcielesna - dzięki za opinie, z tego wynika że właściwie nie macie nic do zarzucenia tym automatom
, a pierwszy chlebek Bezcielesnej wygląda smakowicie lothia - Ty chyba też masz elte tak jak Xantia i podobnie jak u eleeri Twój chlebek jest biały na wierzchu, mam w związku z tym kolejne pytanie do Xanti- na Twoich zdjęciach chlebek z wierzchu jest wyraźnie zrumieniony - czy Ty dopiekasz go jeszcze w piekarniku zwykłym , bo tak się zastanawiam że skoro brak grzałki decyduje o braku koloru na wierzchu to u Ciebie tej grzałki też nie ma a kolor złoty chlebek ma ( chyba że to tylko światło lampy daje taki efekt )ponawiam też pytanie bezcielesnej o wagę bo choć eleeri mi odpisała to nie zrozumiałam , czy to oznacza że z mieszanki przeznaczonej do wypieku chleba na 800 g Wy pieczecie chleby 1250 bez dosypywania dodatkowo jakiejś ilości mieszanki a Xantia jeszcze przypominam się z pytaniem dot. bagietek w elcie asz- brak soli wpływa na smak, ale chyba nie powinien mieć wpływu na konsystencję chleba , czy też jego kruszenie , chyba że się myle bo ja zupełny nowicjusz jestem i nie upiekłam jeszcze żadnego chleba sama , moze mieszanki z tej firmy są do niczego?
Edytowane przez aniad5 Czas edycji: 2009-01-23 o 08:42 |
|
|
|
|
#454 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jedna uwaga - smarowidło musi być w temp zbliżonej do wyrośniętego ciasta ostatnio piekąc bułeczki z otrębami posmarowałam wierzch ... bawarką, z roztargnienia ![]() Cytat:
drożdżowe to nie biszkopt czy sernik, spokojnie można otwierać Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#455 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() wczoraj robiłam z mieszanki litewskiej[na chleb 750],nastwiłam na chlebek 1000 i wyszło ok,przynajmniej tz tak mówi,bo ja nie lubię kminku. to mój drugi chlebek i wg mnie obydwa były lepsze na drugi dzień[pieczone w nocy]niż np pół godziny po upieczeniu,u Was też tak jest? Edytowane przez lothia Czas edycji: 2009-01-23 o 10:42 |
|
|
|
|
|
#456 |
|
Rozeznanie
|
Adniad% no wlasnie jeszcze nie robilam jeszcze chleba z mieszanki (dzis zrobie) wydaje mi sie ze ustawienie 1250 skoro w przepisie mowa o 800 sprawi ze chyba bedzie niewypal, dlatego ja ustawie na 1000 i zobaczymy co z tego bedzie
oczywisce zda relacje |
|
|
|
|
#457 |
|
Raczkowanie
|
Ilona P - no widzisz , wiedziałam ze jestem totalny laik w tym temacie
![]() Napisałaś , "że obecność lub nie soli wpływa na proces namnażania drożdzy , krótko mówiąc hamuje go " rozumiem że obecność soli hamuje proces namnażania drożdzy tak ? Bezcielesna czekam na relacje i powodzenia Edytowane przez aniad5 Czas edycji: 2009-01-23 o 10:49 |
|
|
|
|
#458 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
one różnią się między sobą o jakieś 5 minut o ile pamiętam Cytat:
cukier pobudza rośnięcie drożdży a sól hamuje dlatego powinno się unikać sypania soli bezpośrednio na drożdże wyrabiając ręcznie ja zawsze najpierw robię zaczyn a sól dodaję dopiero jak połączę go z resztą mąki |
||
|
|
|
|
#459 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja co prawda robiłam tylko raz chleb z gotowej mieszanki i dodawałam tylko wodę i drożdże, nic więcej ![]() Cytat:
po prostu dłużej o 10 min. się piecze, automat dłużej wyrabia ciasto i dłużej ono rośnie.
|
|
|
|
#460 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#461 |
|
Raczkowanie
|
Xantia ok, tak się tylko zastanawiam jak technicznie zamierzasz zrobić te bagietki- chodzi mi o ich wielkość nie o przepis, skoro najmniejszy chleb w elcie ma kg, bedziesz dzielić ciasto na małe kawałki i piec po kolei ? nie bardzo widzę możliwość jak to zrobić a dopytuję tak bo jeszcze myślę o moulinexie właśnie ze względu na bagietki i jesli w elcie można też je robić to jedna wątpliwość mniej
|
|
|
|
|
#462 |
|
Przyczajenie
|
Witam!
Ja jestem szczesliwa posiadaczka lidlowskiego sprzetu i tak jakos od ponad tygodnia pieke sobie rozne chlebki. Jak na razie z mieszanek, poniewaz raczkuje w kwestii pieczenia ![]() Musze powiedziec, ze jak do tej pory kazdy wyszedl ok. Raz nawet udalo mi sie zrobic drozdzowke wg przepisu z forum. Urosla mi tylko troche nadmiernie (nasepnym razem sprobuje dodac troche mniej drozdzy). Przed pieczeniem posmarowalam jej wierzch jajkiem (nie opadla jak otwieralam automat) - skorka wyszla fajnie blyszczaca. Weekend sie zbliza wiec beda kolejne eksperymenty z ciastami
|
|
|
|
|
#463 |
|
Raczkowanie
|
Alkola to wrzuć później kilka przepisów na udane ciasta
|
|
|
|
|
#464 |
|
Zakorzenienie
|
I zdjęcia
|
|
|
#465 |
|
Zakorzenienie
|
Chlebek bogaty w omega3, pieczony na programie do takich chlebków. Jest pyszny!!!
chlebekomega3.jpg |
|
|
|
|
#466 |
|
Zakorzenienie
|
Powiedzcie mi jedno- w wieeelu przepisach pisze ''dodać kostkę drożdży, pół kostki drożdży''... czyli ile? Jedna paczka ma 40 gr inna mniej, inna więcej...
|
|
|
#467 |
|
Rozeznanie
|
Wlasnie upieklam chleb z mieszanki Chleb sadecki http://www.eko-market.pl/product_inf...products_id/51
dalam 500gr mieszanki, 340ml wody i 14gr swiezych drozdzy ale w trakcie mieszania musialam dosypac 3 lyzki maki bo wydalo mi sie lejace upieklam na gramaturze 100gr chleb wyszedl pycha ale moglby byc ociupine mniej kruszacy sie |
|
|
|
|
#468 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przyznam, że nie widziałam innych drożdży niż takie 100 gramowe ![]() lub suszone te to różnie po 7g, 8g.
|
|
|
|
#469 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Edytowane przez asz Czas edycji: 2009-01-24 o 20:25 Powód: zmieniam te drozdze bo blednie podalam |
|
|
|
|
|
#470 |
|
Zakorzenienie
|
u nas są jeszcze 42g
i bądź tu człeku mądry ![]() Bezcielesna, jak się kruszy to może mieć za mało płynu, czyli niepotrzebnie dodawałaś |
|
|
|
|
#471 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#472 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
) Zmienilam w poprzednim poscie zeby nie wprowadzac ludzi w blad.
|
|
|
|
|
|
#473 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj posmarowałam chleb mlekiem, tuż przed pieczeniem, ale wyszedł znowy blady
Wynika z tego, że ja w moim automacie zawsze będę miała z góry blady chlebek, bo się po prostu nie da zrobić inaczej, albo ja nie wiem co mam zrobić, żeby taki blady nie wychodził ![]() Poza tą bladością chlebek jest całkowicie zjadliwy , nic mi sie przynajmniej nie marnuje. Tak sobie myślę, że może jest to też wina mąki? Ja używam cały czas pszennej. Nie mieszam z żadną inną, bo jeszcze nie kupiłam
![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png Edytowane przez eleeri Czas edycji: 2009-01-24 o 20:58 |
|
|
|
|
#474 |
|
Przyczajenie
|
Dzisiaj oglaszam sie krolowa kuchni cholera jasna no....
Popelnilam 2 chlebki- jeden z mieszanki ekovita- przyuwazylam ze kreci mi sie w jednej zbitej kuli i zajarzylam ze za malo wody w nim - dolalam wody - zapackalam cala maszynke, niestety ciasto sie nie zjednoczylo- pozostalo po bokach rzadkie a na srodku wielka zbita kula- stwierdzilam ze przy takim rozwoju sytuacji nie osiagne sukcesu kulinarnego, wiec musialam to ciasto wydrapac z foremki....alez to meczace.....kleilo sie wszystko Po umyciu foremki zawalczylam jeszcze raz- tym razem z przepisu z instrukcji bifineta- i plame dalam z maka....w przepisie bylo typ 1050 no to dalam...tyle ze ten moj 1050 byl maka zytnia pelnoziarnista- i nawet w pewnym momencie cieszylam sie ze mi tak ladnie rosnie na drozdzach ( a gdzies mi w glowie switalo ze jak zytnia maka to tylko zakwas....) ze az sie balam ze mi z maszynki wyjdze- i chyba zaczarowalam bo tak jak chcialo przerosnac, tak padlo natychmiast - o polowe objetosci......Myslalam ze moze podniesie sie przy pieczeniu, ale jeszcze bardziej sie wkleslo......No i do smieci......a maz dzwonil przed poludniem z zapytaniem czy ma chelebek w piekarni kupic......- powiedzialam ze nie, bo przeciez upieke
|
|
|
|
|
#475 |
|
Raczkowanie
|
Asz u nas też najpierw jedna potem przechodzi w dwie,potem ładnie wyrasta i robi się jedność[choc dopiero 3 chlebki piekłam]
Właśnie skończyłam chlebek herbaciany,posmarowana mlekiem góra przyrumieniła się ślicznie,tu gdzie było więcej mleka wyszło ciemniej Edytowane przez lothia Czas edycji: 2009-01-25 o 18:50 |
|
|
|
|
#476 |
|
Rozeznanie
|
Wlasnie pieke chlebek slonecznikowy z przepisu z ksiazeki, w przepisie bylo by dodac cala kostke drozdzy wiec dedukujac ze chodzi o te 42gr dodalam 42gr drozdzy i przy pierwszym rosnieciu uroslo do samej lini foremki, chyba bede musiala pominac 2 rosniecie ... myslicie ze bedzie git
jak po drugmi rosnieciu zaczne je piec? |
|
|
|
|
#477 |
|
Konto usunięte
|
Dopisuje sie do maszynowcow
Moj pierwszy wypiek, podstawowa wersja: suche drozdze, maka, woda, oliwa, sol, cukier ![]() Jakosc zdjec taka sobie, ale nie moglam sie doczekac konsumpcji
|
|
|
|
|
#478 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;1068307 0]Dopisuje sie do maszynowcow Moj pierwszy wypiek, podstawowa wersja: suche drozdze, maka, woda, oliwa, sol, cukier Jakosc zdjec taka sobie, ale nie moglam sie doczekac konsumpcji [/quote]Cholera Wasze chlebki są przyrumienione, ale dlaczego moje są takie blade Lothia w którym momencie smarowałaś chlebek mlekiem? Może smarowałam nie wtedy kiedy trzeba
|
|
|
|
#479 |
|
Raczkowanie
|
smarowałam przed samym wypiekaniem tzn mniej więcej jak zostało 56-50 min. do końca,ale np dzisiaj robiłam chlebek twarożkowy[z mlekiem i twarogiem półtłustym,bo takiego 40% nie mogłam dostać] - zapomniałam posmarować mlekiem a wyszedł przyrumieniony na górze,może to kwestia tego mleka w środku?mąka była pszenna.Bardziej przyrumieniony tam gdzie nie ma szybki,pod szybką bledszy
|
|
|
|
|
#480 |
|
Zakorzenienie
|
Zrobiłam chleb idealnie odmierzając składniki i zapadł się po środku. W ogóle był za mało słony, taki...bez smaku. I kruszył się niemiłosiernie
Co robię źle?
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:32.

, a pierwszy chlebek Bezcielesnej wygląda smakowicie
)
, czy to oznacza że z mieszanki przeznaczonej do wypieku chleba na 800 g Wy pieczecie chleby 1250 bez dosypywania dodatkowo jakiejś ilości mieszanki 
)