|
|
#871 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
witam
Wg. mojej wiedzy, kiedy chleb się kruszy to za mało w nim ''lepiszcza''. W tym przypadku lepiszczem jest mąka pszenna. Proszę zmienić stosunek mąki pszennej (więcej) do mąki żytniej (mniej). To na razie przychodzi mi do głowy. pozdrawiam |
|
|
|
|
#872 |
|
Raczkowanie
|
Dziś upiekłam chlebek na własnym zakwasie, nie wyszedł co prawda idealny ale jadalny
góra aparat bezligaturowy 15-02-2010 dół 31-05-2010 koniec przygody z aparatem 21-11-2012 foto #1752 .....bo każdy ma swojego anioła i jest dla kogoś aniołem... |
|
|
|
|
#873 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
jak z zakwasu to piękny..mi tylko gluty i kamienie z zakwasu wychodzą |
|
|
|
|
|
#874 |
|
Raczkowanie
|
Mam mały problem z moim automatem, a właściwie to z mieszadłami, bo dziś okazało się że ciasto obkleiło mieszadło i nie chciało odejść, co spowodowało że wytrzepałam chlebek w częściach
góra aparat bezligaturowy 15-02-2010 dół 31-05-2010 koniec przygody z aparatem 21-11-2012 foto #1752 .....bo każdy ma swojego anioła i jest dla kogoś aniołem... |
|
|
|
|
#875 | ||
|
Zakorzenienie
|
Może to wina tego, że pod mieszadła dostało się ciasto... albo pora na ich wymianę (jeśli teflon na nich jest już wysłużony). Spróbuj najpierw dokładnie wyczyścić te mieszadła i miejsca na które się je nakłada... Może to coś pomoże...
|
|
|
|
#876 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
''Mam mały problem z moim automatem, a właściwie to z mieszadłami, bo dziś okazało się że ciasto obkleiło mieszadło i nie chciało odejść, co spowodowało że wytrzepałam chlebek w częściach'' Dobrym sposobem przed pieczeniem chleba w automacie jest smarowanie trzpieni i mieszadeł oliwą z oliwek. Oliwa zapobiega przyklejaniu i 'spieczeniu' się ciasta na mieszadłach. Z doświadczenia piszę, że moja fabryczna foremka i mieszadła wytrzymały ok. 10 miesięcy, zanim zmieniłem je na nowe (koszt ok.109 zł). Przy starej formie b.często miałem problemy/kłopoty z wyjęciem chleba z formy. Nieraz chleb został w foremce a cały środek ''wytargałem'' na blat. Nieraz urywałem samą ''czapkę'' chleba. Strasznie mnie to denerwowało. Potem wpadłem na pomysł aby plastikową łopatką oddzielać świeżo upieczony chleb od formy. Ale przy tym niszczył też się teflon. Zauważyłem w związku z tym ciekawą rzecz: gdy piekłem chleby ''ciężkie'' np. razowy, to takie chlebki wychodziły z foremki b.łatwo dosłownie za jednym wytrzepaniem. Nie wiem czy Wy też tak macie? pozdrawiam ''piekarzy'' |
|
|
|
|
|
#877 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nigdy nie miałam problemu z wyciągnięciem chleba, ale do ciasta zawsze dodawałam oliwy lub innego tłuszczu.
Co do trwałości formy to moja wytrzymała 2 lata i jakieś 500 chlebów, powłoka się nie zniszczyła, tylko forma zaczęła przeciekać na uszczelnieniu przy mieszadełku.
|
|
#878 |
|
Raczkowanie
|
Poużywam je jeszcze troszkę i jakby coś to zamówię nowe, mam formularz zamówienia, koszt nie jest wielki więc nie jest źle.
|
|
|
|
#879 |
|
Zakorzenienie
|
wybrałam dwa typy i nie moge sie zdecydować
![]() jeden to ZELMER 43Z010 z jednym mieszadłem oraz SEVERIN BM 3989 inox czy ktoś ma dświadczenia z tymi konkretnymi modelami? bede wdzieczna za wszelkie opinie |
|
|
|
|
#880 |
|
Raczkowanie
|
witam
Od roku posiadam Sewerin BM 3986 biały, czyli starszy model, chyba że ten 3989 jest taki sam tylko w stalowej obudowie jak wskazuje nazwa Inox. Jest to model z dwoma mieszadłami o mocy 800 W. Piekę chleby praktycznie codziennie i przez rok używania nic mi się w niej nie zepsuło. Jak pisałem wcześniej, po 10 miesiącach wymieniłem formę z mieszadłami na nową. Parametry tych maszyn są podobne w sensie posiadanych programów pieczenia. Posiada również tak jak większość timer, czyli np.wieczorem wkładasz wszystkie składniki do formy, nastawiasz czas na 7 rano i masz świeżutki chlebek. W zestawie oprócz maszyny jest haczyk do wyciągania mieszadeł z chleba, miarka na wodę, miarka łyżeczkowa i instrukcja obsługi z kilkoma przepisami na początek. To moja subiektywna opinia o tym sprzęcie. pozdrawiam ''piekarzy'' dla uzupełnienia: 10 programów pieczenia, 3 stopnie zrumienienia, Automatyczne podgrzewanie [h]: 1, sygnał dźwiękowy, funkcja robienia dżemu/marmolady Edytowane przez Richus Czas edycji: 2010-12-15 o 08:20 Powód: uzupełnienie |
|
|
|
|
#881 |
|
Zakorzenienie
|
richus dzięki za odpowiedź a masz program do ciasta na pierogi??
|
|
|
|
|
#882 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mogę dodać że dostałam nowy egzemplarz i on wypieka znacznie mocniej, tak ze wystarcza ustawienie na średni kolor, czyli takie wcześniejsze blade chlebki to była kwestia egzemplarza.
|
|
|
#883 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#884 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#885 |
|
Zadomowienie
|
mam podobny problem tylko ze z chlebem razowym;/
otoz nie chce w mi wyrosnac gora chleba;/ chleb z gory ejst plaksi i wogole niski, czy wina tego moze byc rodzaj maki? uzylam dwoch przennej pelnoziarnistej i zytniej razowej typu graham . o to etapy mojej pracy: dodałam 210 ml wody lyzke oleju, lyzeczke soli lyzke cukry caly kubek i 1/4 kubka maki przennej pelnoziarnistej 3/4 kubka maki razowej zytniej typu graham na sama gore kupki dalam lyzeczke suchych drozdzy program nastawialm na chleb 0,5 kilo, chleb razowy po pierwszym wymieszaniu ciasta dodalam ziarna slonecznika i platki owsiane chleb moj po upieczeniu ma 5 cm wysokosci ;/.
20.IV.2010 rozpoczecie I FAZY -2kg 25.IV.2010 rozpoczęcie 2 fazy - 4 kg 12.VI.2010 Rozpoczęcie III FAZY 52!!!! I cel I cel osiagniety II cel 50 kg Moj kulinarny blog: http://pomaranczowakuchnia.blogspot.com |
|
|
|
|
#886 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#887 |
|
Przyczajenie
|
co do wyrastania chleba ciemnego
mi razowiak też wychodzi srednio ale znalazłam na necie taki przepis: graham Składniki: 400 g mąki razowej graham (ja użyłam typu 1850) 1,5 łyżeczki drożdży suszonych łyżka cukru (lub fruktozy) / ja daje mniej/ łyżeczka plus ciut soli 330 ml mleka+maślanki pół na pól 50 ml oliwy 4 łyżki siemienia lnianego ja zrobiłam to z takiej mąki graham ale grubo mielona- wyglądała jak trociny- kupiłam w bomi i mniej wiecej 1/4 tej maki graham z przepisu zamieniłam na zwykłą pszenną ot tak na wszelki wypadek robiłam kilka razy i zawsze rośnie pod sam brzeg wypiekacza ![]() śliczny pulchniutki i pyszny maka żytnia jest chyba bardziej narowista i wymagająca i trzeba sie jej lepiej wyuczyc
|
|
|
|
|
#888 |
|
Raczkowanie
|
W te święta magiczne,
życzenia ślę liczne. Pachnących jodełek z ogromem światełek. Pod obrusem sianka, a za oknem bałwanka. Prezentów pod choinką od Mikołaja z wesołą minką Ciepła rodzinnego w Dzień Narodzenia Pańskiego. Dużo jedzenia na stole, niech te święta będą wesołe!!!!!! WESOŁYCH ŚWIĄT
|
|
|
|
#889 |
|
Przyczajenie
|
Moje drogie Dziewczyneczki-Piekareczki
Mam maszynę od piątku. Poszperałam trochę w necie,trochę w książce i od pierwszego chleba sama trochę wg przepisu,trochę "na oko" wsypuję składniki. Przy pierwszej próbie byłam pewna że nic z tego nie będzie,bo zanim doczytałam w instrukcji jak uruchomić to cudo,to wszystko już podmokło i na wierzchu była woda a nie mąka,ale.....cuda-chlebek zrobiony idealnie!!!! I tak piekę każdego dnia i cały czas wyrasta piękny i rewelacyjny. Ostatnio robiłam z jajkami i....zapomniałam dodac jajek Jak się zorientowałam(dobrze,ze przed włożeniem do maszyny Uważam że to najlepszy prezent urodzinowy jaki mogłam dostać. Uwielbiam to pieczenie. Zastanawiam się jak to możliwe że niektóre z Was mają problem z tym pieczeniem? Bo naprawdę moje eksperymenty nie miały wręcz prawa się udać,a tu proszę...rewelka Aaaa,mam zwykły lidlowski bifinett za 159zł więc szału markowego i cenowego nie mam,ale efektowny jest na 100% Tak więc Piekareczki,próbujcie i się nie poddawajcie bo warto Buziolek |
|
|
|
|
#890 |
|
Zakorzenienie
|
Z tym sypaniem mąki na wierzch to jest potrzebne tylko wtedy gdy korzysta się z timera, wtedy drożdże muszą być oddzielone od mokrych składników żeby nie zaczęły zbyt wcześnie pracować i aby ciasto nie wykipiało.
Taka praktyczna rada, żeby płyny nie wypływały na wierzch należy mąkę rozsypywać równomiernie po całej powierzchni żeby otworzyła się pierzynka.
|
|
#891 |
|
Przyczajenie
|
Witam bratnią duszę, ja mam automat od od czwartku!
Najpierw oglądałam maszyny w Tesco, ale się zawahałam i w końcu zamówiłam przez internet (First 5152). Nigdy nie piekłam chleba i miałam pewne obawy. Nawet uprzedziłam moją rodzinkę, że pierwszy raczej nie wychodzi. Tymczasem wszystkie wypieki udane. Wykorzystywałam mąki zwykłe ze sklepu (nie mieszanki), piekłam również na świeżych drożdżach. Chleby bardzo smaczne. Ale najbardziej cieszę się ze słodkich drożdżówek z kruszonką - które mąż uwielbia! (drożdżówka się robi w automacie, a ja śmigam po necie.) Powoli przymierzam się do zakwasu. Ale tu mam pytanie. Czy ktoś potwierdzi, że wypieki na zakwasie robione w automacie szybko niszczą formę, tzn jej powłokę? |
|
|
|
|
#892 |
|
Przyczajenie
|
czesc dzieczyny jestem nowa na tym forum ale od wczoraj czytam namietnie ten dzial , W piatek dostalam od mamy moulinexa OW5003 tego do bagiet. Wczoraj robilam swoj pierwszy chleb no i mam problem z maszyna , w calym cyklu pieczenia a ustawilam na ten podstawowy nie wlaczyla mi sie funkcja pieczenia, po 3:20 min chleb byl nie upieczony , przelaczylam maszyne na samo pieczenie i chleb sie upiekl , za drugim razem bylo tak samo, Czy ja mam popsuta maszyne czy moze czegos nieodblokowalam. Wiem ze sporo z was ma ta maszynke , moze mi cos doradzicie , bo spac przez nia nie moge, Najgorsze jest to ze moja mam przez przypadek wyzucila dowod zakupu, ale sklep gwarancje mi podbil tylko to pewnie nie wystarczy aby reklamowac
Moze ktos mi cos doradzi co mam zrobic ??? |
|
|
|
|
#893 |
|
Przyczajenie
|
"po niecalym tyg po duplikat zakupu to powiedzieli jej ze to za pozno aby cos takiego uzyskac ."
To zależy: jeśli mama kupiła na fakturę to o wystawienie Duplikatu faktury możesz poprosić zawsze, ale myśle, że pewnie kupiła na paragon, tu liczy się tylko dobra wola sprzedającego - jeśli sprzedaż odbywa się poprzez komputer to kopię paragonu mają w komputerze i choćby na tej podstawie mogli by gwarancję podbić, jeśli przez kasę fiskalną to musieli by poszukac kopii paragonu na rolce, a to jest czasochłonne (ważne by podać datę i mniej więcej godzinę zakupu). Ale jak już mówiłam albo poszukają albo nie, zależy od sklepu i sprzedawcy. |
|
|
|
|
#894 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczynki.Tylko chciałam się pochwalić,że nadal chlebek piekę,nadal jest smaczny,a ostatnio robiłam byłeczki z serem. Rewelacja. Podam linka do strony z przepisami. Zawsze mieszam ciasto w maszynie,a ręcznie formuję co tam robię,i do piekarnika. Super sprawa
![]() http://pracowniawypiekow.blogspot.co...i-z-serem.html Udanych wypieków
|
|
|
|
|
#895 |
|
Przyczajenie
|
Też ciągle piekę. Wyhodowałam zakwas i upiekłam pierwszy chleb na zakwasie. Wyszedł fantastyczny!
|
|
|
|
|
#896 |
|
Rozeznanie
|
Hej, mam problem, a mianowicie chciałam zrobić konfitury z pomarańczy, ale w przepisie jest 50g pektyny której nigdzie nie mogę znaleźć, więc zamiast niej kupiłam dżemix 2:1 Delecty, ale nie wiem ile trzeba tego dodać, żeby zastąpić to 50g pektyny :/
Edytowane przez _moCCa_ Czas edycji: 2011-03-06 o 09:48 |
|
|
|
|
#897 |
|
Raczkowanie
|
Ja daję pomarańcze i cytryny i właśnie dżemix i wychodzi mega. Robiłam też z marchewki i wychodzi smak tak jak z pomarańczy. Poprostu miodzio.
|
|
#898 |
|
Rozeznanie
|
Czyli na 500g pomarańczy wychodzi 1 opak dżemixu 2:1 tak? Bo w przepisie mam 500g pomarańczy, 400g cukru, 50g pektyny
|
|
|
|
|
#899 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ---------- Cytat:
|
|
|
#900 |
|
Rozeznanie
|
I do tego 500g cukru?
Edytowane przez _moCCa_ Czas edycji: 2011-03-06 o 11:58 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:26.

Jak się zorientowałam(dobrze,ze przed włożeniem do maszyny
Uważam że to najlepszy prezent urodzinowy jaki mogłam dostać. Uwielbiam to pieczenie. Zastanawiam się jak to możliwe że niektóre z Was mają problem z tym pieczeniem? Bo naprawdę moje eksperymenty nie miały wręcz prawa się udać,a tu proszę...rewelka