|
|
#1051 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Dom chlebem pachnący - czyli pieczemy chleb
Mój sprawdzony przepis na chleb bez wyrabiania.
1 kg mąki pszennej, 100 g drożdży (kostka) 1 szklanka płatków owsianych, 1 szklanka ziaren słonecznika, 1/2 szklanka otrębów pszennych, 1/2 szklanki siemienia lnianego, 2,5 łyżeczki soli, 1 litr ciepłej wody Drożdże rozpuścić w wodzie. Następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać. Wstawić do piekarnika na 160°C - 20 minut z termoobiegiem, potem zwiększyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 40 minut (już bez termoobiegu). Przepis na dwie keksówki. |
|
|
|
|
#1052 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
Upiekłam dziś drożdżówkę, cały dom pachnie, a drożdżówka jest naprawdę pyszna!
Wygląda chyba tak sobie (skórka dość spieczona choć ustawiłam na najjaśniejszą) ale smakuje naprawdę super Ja mam TAKĄ maszynę i jestem naprawdę zadowolona. Ma dwa mieszadła i trzy wagi chlebka :750 g, 1000 g, 1250 g
|
|
#1053 |
|
Przyczajenie
|
Mam wypiekacz o identycznych parametrach technicznych jak Kasiulka22, tylko firmy austriackiej "First".
Naprawdę polecam ten typ wypiekaczy, a jest ich kilka marek, które różnią się tylko wyglądem panelu sterowania, a mają takie same parametry techniczne. |
|
|
|
|
#1054 | |
|
Raczkowanie
|
Aż chce się zjeść. Nabrałem ochoty na tę drożdżówkę. Postanowione; w sobotę piekę piernik i właśnie drożdżówkę.
---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ---------- Cytat:
pozdrawiam piekarzy
|
|
|
#1055 |
|
Zadomowienie
|
dzięki dziewczyny byłam dzisiaj w hipermarkecie i kupiłam moulinexa zastanawiałam się nad zelmerem ale w końcu wybrałam moulinexa home bread tyle ze 660W. mam nadzieje ze bedzie ok. Fajne są te co można w nich piec bułeczki ale dużo droższe. Zobaczę jak będzie z tym automatem jak mi bedzie sżło to kto wie.
|
|
|
|
|
#1056 |
|
Zakorzenienie
|
A tu mój dzisiejszy chlebek pełnoziarnisty upieczony za pomocą timera
- dobrze, że ciasto na górze się upiekło
|
|
#1058 |
|
Zadomowienie
|
widziałam gotowe mieszanki chleba ale skład maja taki że chyba lepiej samemu zmieszać. Chciałam jak najbardziej naturalny bez konserwantów a tam jakieś E. W instrukcji do mojego pisze ze mą ka T 55 najlepiej mąka piekarska - gdzie taką dostać. Mozna upieć normalną mąką taką np luksusową??
|
|
|
|
|
#1059 |
|
Zadomowienie
|
Ja mam automat już parę lat i nigdy nie żałowałam zakupu. Zaczynałam od mieszanek kupnych, potem były mieszanki własne, a teraz automat robi jedynie za maszynę do zagniatania, bo piekę w piekarniku, na kamieniu najczęściej. Przerzuciłam się z drożdży na zakwas co sprawia mi jeszcze więcej radochy. A jakie chleby pyszne
Chleba nie kupuję od bardzo dawna, a jak mam okazję zjeść u kogoś taki sklepowy, to zawsze z mężem stwierdzamy, że te domowe bez porównania lepsze. Jak człowiek szybko przywyka do dobrego
|
|
|
#1060 |
|
Zakorzenienie
|
ja piekę na pszennej typ 550
może w końcu zbiorę się zakwas zrobić mm bo korci mnie ten chlebek na zakwasie
|
|
#1061 |
|
Raczkowanie
|
najlepszy automat to taki który ma 2 mieszadła... a firma raczej nieważna.
u mnie mąż od tygodnia robił zakwas...i nawet mu wyszedł ale się cieszy.. teraz zobaczę ile trzeba dać takiego zakwasu i upiekę jakiś chlebuś.Ostatnio dodaje do chlebka troszkę przyprawy- tymianek -pyszny jest ![]() Co do przechowywania zawsze chlebek był otulony ręczniczkiem kuchennym ... od niedawna po prau godzinach od upieczenia wkładam do woreczka foliowego gdyż wtedy pozostaje na długo mięciutki
|
|
|
#1062 |
|
Raczkowanie
|
Jupi
Kupiłam Severin 3992 bo ma 2 mieszadła i jedną foremkę dużą lub zamiennie 2 małe na 2 różne chlebki. Widziałam film na YouTube http://www.youtube.com/watch?v=gmt8dDZMMAI - i ten model chciałam mieć. Dziś przyszła paczka, dziś zrobiony chlebek z gotowej mieszanki kupionej na szybko w Carrefourze bo zamówione nie dotarły (choć kurier opłacony i kupione w tym samym czasie co automat). Wyszedł !!! A tak się bałam chlebek (2).jpg chlebek (9).jpg |
|
|
|
|
#1063 |
|
Zadomowienie
|
Chlebki z zakwasem nie tylko lepsze ale i dłużej świeże
![]() Ale od czegoś trzeba zacząć. Jak ktoś panikuje, że mu nie wyjdzie (jak chyba większość) to jak najbardziej od mieszanek zaczynać a potem przechodzić kolejne stopnie wtajemniczenia Tylko uwaga, pieczenie chlebka straszliwie wciąga
|
|
|
#1064 |
|
Zakorzenienie
|
heh zauważyłam że wciąga
ja już mój podstawowy chleb zaczynam ulepszać hi hi cebulę dorzuciłam i miałam chleb cebulowy, teraz na komunię się wybieramy to zakwasu nie wyhoduję ale kupił TŻ chleb baltonowski na zakwasie jeśli dobrze pamiętam z gdańskich młynów i nie napisali nawet jaką wagę wybrać więc dałam 750g i wyszedł pyszny szkoda że nie dają mi już zniżki na mąkę i drożdże ha ha
|
|
#1065 |
|
Raczkowanie
|
Wciąga
bo ja wczoraj drugi o północy wyjęłam, tym razem z przepisu. Pszenny z maślanką, jajkiem i miodem. Ustawiłam na duży bochenek i najmocniej wypieczoną skórkę. Ło matko, ten to dopiero pyszny i piękny wyszedł. Piękny, rumiany cały bo wierzch jakiem posmarowałam.Pachniał o niebo lepiej niż ten gotowy pszenno żytni ze słonecznikiem. Zamówiłam 5kg mąki żytniej, 5kg mąki orkiszowej i suchy zakwas. Będę wypiekać, jak szalona będę wypiekać ![]() Mam do Was jedno pytanie bo mi umknęły informacje o tym. Jak długo chlebek trzymacie na wierzchu zanim schowacie? Moje są wilgotne w chlebaku do tego stopnia, że szmatka lniana, na której leżą tam jest wyraźnie wilgotna. Za wcześnie schowałam? |
|
|
|
|
#1066 |
|
Zakorzenienie
|
ja trzymam na deseczce aż ostygnie w instrukcji pisze by poczekać 1h
teraz rośnie mi ciasto na pizze a z jakiego przepisu robiłaś ten chleb bo smaka narobiłaś
|
|
#1067 |
|
Zadomowienie
|
musze sie pochwalic zrobiłam 2 chlebki na razie o skłądzie dla mnie to znaczy bez mleka i jajek tzn: woda, sól, maka drożdzę - wyszedł pyszny. Przedwczoraj z samej pszennej mąki. Wczoraj dołożyłam 20 dac żytniej pełnoziarnistej
|
|
|
|
|
#1068 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Chleb na maślance Składniki drożdże 1 i 1/3 łyżeczki (suche) jajka 1 szt. mąka pszenna 2 i 1/3 szklanki maślanka 1 szklanka miód 1 łyżeczka sól 1 łyżeczka Maszyna na programie 1+ największy bochenek i najmocniejszy wypiek skórki. Przy mieszaniu dodawałam ciut mąki (pszenna 650) bo wydawało mi się ciasto za rzadkie . Acha i dodałam aromatu maślanego (czy to był śmietankowy, nie pamiętam teraz już) do ciast ociupinkę. Tak z ciekawości co będzie. Chlebek z tego przepisu wychodzi duży. Ja bym chciała sprawdzony przepis na chlebek pszenny z żurkiem. Nie mam zakwasu ale mam żurek śląski. ;-) Macie? Dajcie, proszę bo bym dziś spróbowała upiec na żurku. Znalazłam przepisy na chleby na żurku ale niesprawdzone, musiałabym robić z połowy bo to za dużo dla mnie na raz: 1. Składniki: 1kg maki pszennej (najtansza i najgrubsza jaka mozna kupis) 150g maki zytniej razowej 150g maki pszennej razowej 3 plaskie lyzeczki soli 4 lyzki ziarna slonecznika 3 lyzki siemienia lnianego (dodatki zreszta mozna dodawac wg wlasnych pomyslow) 4 lyzki oliwy 1 butelka zurku do barszczu 5dkg (pol paczki) drozdzy babuni 4 lyzeczki cukru 1 szklanka wody 2. Składniki: 0.5 kg mąki pszennej 0,5 kg mąki żytniej 250 ml " Żurek Śląski" /z "Biedronki"/ - zakwas 2 dkg drożdży 0,5 l wody /letniej/ 1 łyżka soli 4 łyżki otrąb owsianych /mogą być płatki/ 250 ml różnych ziaren /siemie lniane,sezam, słonecznik,pestki dyni,orzechy / Do tego przepisu opinia osoby, która go upiekła: Zrobiłam i chlebuś wyszedł pyszny!!! Mój chleb piekłam bez dodatków i z samej mąki pszennej,dałam 0,5L żurku i 200ml wody. Polecam ten przepis http://www.wielkiezarcie.com/recipe26697.html Edytowane przez ToraTora Czas edycji: 2011-04-28 o 16:53 |
|
|
|
|
|
#1069 |
|
Zakorzenienie
|
ja sprawdzałam że do mojej maszyny można jeśli dobrze pamiętam dać max 900g mąki to przepisy na chleb z piekarnika
ja wczoraj zrobiłam ciasto na pizze pierwsze moje ciasto i było świetne rewelacyjne zrobiłam z przepisów co są dołączone do wypiekacza modelu wyższego tutaj też na forum jest ten przepis mój różnił się trochę ilością składników i wyszła mi duża blacha zostało jeszcze na mini pizze i wyszło na grubym cieście jak lubi mój małż normalnie rewelacja tylko trochę się ciasto kleiło przy wyciąganiu ale posypałam ręce mąką trochę oprószyłam mąką i wszystko było ok polecam rewelacja mało do sprzątania tylko formę musiałam umyć zero mąki w około super jestem pod wrażeniem teraz już chciałabym drożdżówkę zrobić i dżem
|
|
#1070 |
|
Raczkowanie
|
Oczywiście, że powyżej to za dużo, trzeba wziąć połowę składników piekąc w wypiekaczu. Zrobłam wczoraj jeden z nich, ten żurkowy nr 2. Wyszedł
Więcej napiszę i dam fotkę wieczorkiem. |
|
|
|
|
#1071 |
|
Zakorzenienie
|
ok czekam
|
|
#1072 |
|
Zadomowienie
|
Rzadko kiedy piekę w maszynie, chociaż w upały bardzo się przydaje, bo nie trzeba nagrzewać sobie mieszkania dodatkowo piekarnikiem
Ale namiętnie wszystko do niej pcham w ramach wymiętolenia: wszelkie chleby, spody pizzowe, ciasta drożdżowe, ciasto na pierogi i co tam się jeszcze nawinie. Wygodne to jest niesamowicie i nie trzeba łapek męczyć ![]() Kocham moją maszynę Podpowiem jeszcze tym, które nie wiedzą że bez względu na to czy pieczemy z mieszanek czy nie to warto w to ciasto podczas mieszania zaglądać i korygować wilgotność. Mąki bywają różnie suche, to samo z mieszankami i czasem tej wody jest albo za dużo albo za mało. Dlatego warto nie dawać wszystkiej na raz i w razie konieczności dolać. A jak wlałyśmy za dużo, to sypnąć nieco maki. Tylko się nie rozpędzać, czasem jedna łyżka dużo zmienia.
|
|
|
#1073 |
|
Zakorzenienie
|
ja teraz robię mieszkankę gotową na świeżych drożdżach i ciasto było za rzadkie dałam troszku mąki zobaczymy co będzie bo TŻ ciągle mnie męczy że mam na świeżych drożdżach robić ale sam się za chleb nie zabierze
|
|
#1074 |
|
Raczkowanie
|
Obiecałam to daję fotki
![]() 1. Na maślance. DSCI3532.jpg 2. Na żurku z mąką orkiszową. DSCI3559.jpg |
|
|
|
|
#1075 |
|
Zakorzenienie
|
na maślance fajnie wygląda
|
|
#1076 |
|
Raczkowanie
|
Mam pytanie w sprawie najlepszej konsystencji ciasta na chleby i czy zawsze tak samo czy to zależy od rodzaju chleba, mąki?.
Czy to ciasto ma być na tyle luźne, że układa się powoli do foremki, czy ma być bardziej zwarte, takie, że jak stoi to taki kształt, niemalże, ma chlebek? Kurcze, jeszcze tego nie wiem. Robię na oko i czasami wydaje mi się, że było za gęsto.
|
|
|
|
|
#1077 |
|
Raczkowanie
|
mój podstawowy przepis na 1000g:
-2 łyżki oleju -330 ml wody lub mleka -600 g mąki -2 łyżeczki soli -1 łyżka cukru -1,5 łyżeczki drożdży świeżych (ja zawsze wkruszam na oko) - 2 łyżki mleka w proszku - ja dodaje jeszcze 2 łyżki siemienia lub maku, lub pestek dyni lub słonecznika -1 łyżka przyprawy Tymianek Zawsze pięknie urośnie... konsystencja nie lejąca raczej gęstawa ale nie bryła po prostu od w sam raz )na drożdżówkę fajny przepis- przetestowany nie raz bo teraz u mnie ciasto drożdżowe jest często drożdże- 10 dag cukier-1 szkl cukier waniliowy- 1op jajka- 4 szt olej- 1 szkl mąka-4 szklanki sól- 1 szczypta mleko-0,3 szklanki Ja najpierw w letnim mleku rozpuszczam drożdże, dodaje tyciu cukru i mieszam i na chwilę odstawiam. do automatu wlewam olej, jajka, mąka, cukry, sól, drożdże urobione z mlekiem. Wstawiam program u mnie 6 na produkty mleczne (zagniatanie, rośniecie) no i po 1,5 godzinie gdy ciasto prawie dotyka szybki i automat daje sygnał że koniec przelewam na blachę, na to daje owoce i kruszonkę (1szkl. mąki + 0,5 szkl. cukru +1,3 roztopionego masła i cukier waniliowy) Piekę prawie 1godzinę- wszystko zależy od piekarnika. Zawsze się udaje ![]() A wczoraj taka ze mnie gapa że zapomniałam dać drożdzy do chleba do automatu i wyszedł mały skalniak i nie wiem co teraz z tym zrobić bo chleba ani kruszon nie wyrzucam
|
|
|
#1078 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja właśnie piekę chleb serowy (750g) : 375 g kefiru 375 g mąki orkiszowej łyżeczka suszonych drożdży łyżeczka soli szczypta papryki mielonej 60 g sera gouda , pokrojonego w kostkę
|
|
|
#1079 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:18.

- dobrze, że ciasto na górze się upiekło 

Chleba nie kupuję od bardzo dawna, a jak mam okazję zjeść u kogoś taki sklepowy, to zawsze z mężem stwierdzamy, że te domowe bez porównania lepsze. Jak człowiek szybko przywyka do dobrego
ale się cieszy.. teraz zobaczę ile trzeba dać takiego zakwasu i upiekę jakiś chlebuś.

ale kupił TŻ