Co kupić na chrzciny?:) - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-12-27, 14:52   #61
adatka
Zakorzenienie

Dot.: Co kupić na chrzciny?:)

Ja moj prezent nosze teraz ,dostałam na chrzciny złoty pierścionek i bardzo mi sie podoba, naprawde jest bardzo ładny zwłaszcza na tamte czasy co praktycznie cięzko było dostać co kolwiek-teraz jest wszystkiego pełno -ale jednak to jest prezent na lata. Dwa lata temu byliśmy na chrzcinach u kuzynki i też w prezencie daliśmy jej zloty pierścionek, mam nadzieje że będzie kiedyś z niego zadowolona
Stary 2007-01-01, 14:41   #62
sawi5
sawi5

Dot.: Pomocy drogie mamy ;))))

Cytat:
Napisane przez MILENA* Pokaż wiadomość
Kiedy mojego męza kopnął zaszczyt bycia chrzestnym małej damy tez mieliśmy dylemat. Chcąc odciąć się od od tradycji łańcuszków (rodzice też "wszystko mieli") zrobiliśmy jej u jubilera na zamówienie śliczne, maleńkie, złote kolczyki z cyrkonią. Piękna i misterna robota, a w małej wersji wyglądały uroczo Kiedy mała skończyła rok mama przebiła jej uszka i teraz paraduje takie małe cudeńko
Uwazam ze zakladanie dzieciom kolczykow to nieodpowiedzialnosc rodzicow Dzieci sie bawia z innymi dziecmi i niechcacy moze ktos zahaczyc i przerwac ucho Nie jest to gadanie goloslowne ale znam przypadek dzis juz doroslej kobiety ktorej w dziecinstwie rodzice tez dali kolczyki Podczas zabawy kolezanka niechcacy zahaczyla kolczyk i przerwala ucho Niestety nie udalo sie zszyc na tyle dobrze zeby tego nie bylo widac Do dzis nosi tylko wlosy dlugie i rozpuszczone bo w innej fryzurze byloby widac wiszacy strzepek ciala
sawi5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-02, 21:33   #63
grzeczna_dziewczynka
Raczkowanie

GG do grzeczna_dziewczynka

Cytat:
Napisane przez sawi5 Pokaż wiadomość
Uwazam ze zakladanie dzieciom kolczykow to nieodpowiedzialnosc rodzicow Dzieci sie bawia z innymi dziecmi i niechcacy moze ktos zahaczyc i przerwac ucho Nie jest to gadanie goloslowne ale znam przypadek dzis juz doroslej kobiety ktorej w dziecinstwie rodzice tez dali kolczyki Podczas zabawy kolezanka niechcacy zahaczyla kolczyk i przerwala ucho Niestety nie udalo sie zszyc na tyle dobrze zeby tego nie bylo widac Do dzis nosi tylko wlosy dlugie i rozpuszczone bo w innej fryzurze byloby widac wiszacy strzepek ciala
generalnie sie zgadzam ale... troszke nie na temat
I hear it calling to me,
calling my name...

grzeczna_dziewczynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-03, 18:45   #64
sawi5
sawi5

Cytat:
Napisane przez grzeczna_dziewczynka Pokaż wiadomość
generalnie sie zgadzam ale... troszke nie na temat
Jak nie na temat Mowa byla ze po roczku mozna kolczyki zalozyc Po to sie chyba cos daje zeby z tego korzystac A ja jestem przeciwna zakladaniu dzieciom kolczykow z wiadomych przyczyn
sawi5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-10, 11:43   #65
mmena
Raczkowanie

Zgadzam sie z Toba, ze lancuszek to nie najlepszy pomysl. Moja corka dostala chyba z 6 (mimo tego, ze prosilsmy aby lancuszkow nie dawano). Wszystkie leza i czekaja az mala dorosnie.
Z rzeczy, z ktorych faktycznie skorzysta (-la) otrzymala album/ksiazke umozliwiajaca opisanie ceremonii, wklejenie zdjec itp. oraz zestaw "pierwsze sztucce", czyli lyzeczka, widelec, miseczka, kubeczek.
Dobrym prezentem bylo tez zorganizowanie pamiatkowej sesji fotograficznej.
mmena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-12, 21:01   #66
ja-ika
Zakorzenienie

W tym tygodniu właśnie kupiłam prezent na chrzciny. Mama chrzczonego chłopca jest matką chrzestną mojego syna. Kupiłam prześliczny obrazek. Aniołek nachylający się nad łóżeczkiem małego chłopczyka. Z tyłu jest miejsce na wpis kiedy dziecko zostało ochrzczone , w jakim Kościele itd. Muślałam nad obrazkiem ze srebra, ale niestety prezent leciał do Stanów. Nie wiem czy przepuściliby na lotnisku, a nie chciałam robić kłopotów kuzynowi, który miał dostarczyć prezenty.
Pozdrawiam
ja-ika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-12, 22:05   #67
Michasia222
Zadomowienie

Ja mam trochę inne pytanie. Ile lub co dać na chrzest chłopcu? Bo moi rodzice nie wiedzą, ale nie będą chrzestnymi, idą jako goście do syna mojego kuzyna, czyli rodzina też nie taka najbliższa. Wie ktoś może co się teraz daje na prezent?
Stary 2007-01-20, 22:18   #68
gosch
Przyczajenie

Nie jestem chrzestną ale nasza Dzidzia dostała: eleganckie ubranka, medaliki, wisiorek, zabawki i karuzelę z pozytywką. A poza tym obrazki z Aniołem Stróżem, Matką Boską i św. Tadeuszem.
Stary 2007-01-21, 10:14   #69
watka
Rozeznanie

A my oprócz dwóch łańcuszków z krzyżykiem dostaliśmy książkę biskupa Józefa Wysockiego "Rytuał rodzinny"- liturgia na cały rok, czytania, pieśni, modlitwy, zwyczaje świąteczne, obrzędy itd. itp. i jak tłumaczyć je dzieciom
Stary 2007-04-10, 19:49   #70
papryczka
Wtajemniczenie

podbijam watek, bo 20 maja zostane chrzestna mojej bratanicy, ale prezenty typu lancuszek, kolczyki czy pierscionek nie podobaja mi sie.
prosze o jakies oryginalne pomysly.
papryczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-10, 21:16   #71
blordy
Przyczajenie

Dot.: Chrzest - jestem chrzestną, jaka jest tradycja???

Ja właśnie byłam chrzestną dwa dni temu i w sumie odpowiedzialność podczas mszy nie ejst jakaś ogromna. Rzeczywiście trzeba mieć zaświadczenie, że nie ma przeciwskazań, ale najbarzdiej byłam zdziwiona jakąs tradycją, że chrzestna musi ubierać dziecko i to jescze od prawej ręki, jakby to była jakaś róznica, czy dziecko będzie prawo czy leworęczne. W Krakowie nie ma takiej tradycji, widać w Warszawie jest, chociaż raczej nazwałabym to zwyczajem bardziej niż tradycją.
blordy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-11, 16:38   #72
papryczka
Wtajemniczenie

Dot.: Chrzest - jestem chrzestną, jaka jest tradycja???

Cytat:
Napisane przez blordy Pokaż wiadomość
Ja właśnie byłam chrzestną dwa dni temu
a moge zapytac o ofiarowalas w prezencie?
Stary 2007-04-11, 19:01   #73
linijka
Rozeznanie

Moje dziecko na chrzest dostało trochę eleganckich ubranek, medalik, biblię, krzesełko do karmienia, matę edukacyjną, komplet porcelanowych naczyń (śliczne takie malowane-talerzyk, miseczka, kubek i kieliszek na jajko), misia i pieniążki.
linijka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-11, 21:44   #74
sasanka
Raczkowanie

GG do sasanka

Na dniach urodzi się mój bratanek, a mąż zostanie ojcem chrzestnym - więc temat bardzo mnie interesuje Przeczytałam wątek i bardzo podoba mi się pomysł z książką - sama kupiłam zostając chrzestną ślicznie ilustrowany zbiór baśni/bajek najpopularniejszych autorów ( m.in. braci Grimm, Andersena, itp.) Ale musi to być naprawdę wartościowa książka - zarówno pod względem wydania jak i treści (żadne skróty). Ładna dedykacja na I stronę i ewentualnie koperta do środka - książeczka z dedykacją zostanie dziecku na pamiątkę, a może i posłuży jego dzieciom. Nie wiem jak wy ale ja sobie takie rzeczy bardzo cenię - a klasyka jest ponadczasowa
Osobiście nie lubię gadżetów typu srebrna łyżeczka, bo co po niej dziecku... ? A albumy jak wspomniane "Moje pierwsze pięć lat" bardzo mi się podobają z tym, że bałabym się kupować bo nie wiadomo ile dziecko ich w sumie dostanie
Więc książka na pamiątkę, a do tego albo pieniądze, albo coś co już nie koniecznie musi być "pamiątkowe", może być nawet jakaś zabawka, mata edukacyjna, śpiworek, itp. (wiedząc że rodzice są dobrze sytuowani wolę jakoś stawiać na prezenty)

Edytowane przez sasanka
Czas edycji: 2007-04-11 o 22:11
sasanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-12, 17:09   #75
blordy
Przyczajenie

Ja ososbiście kupiłam huśtawkę dla małego plus pamiątkę chrztu (w środku koperta, można też tam wkleić zdjęcia i jest lista na podpisy osób biorących udział w uroczystości). Mój chłopak kupił podgrzewacz do butelek i jakieś akcesoria (kosmetyki, butelka itp.).
Kupiłam jeszcze świecę, ale okazało się, że chrzestny też kupił i w końcu wygrała jego, bo podobno taka jest tradycja
blordy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-13, 09:00   #76
pkawecka
Zadomowienie

to, że matka chrzestna kupuje biała szatkę a ojciec chrzestny świecę ma swoje uzasadnienie w liturgii chrzcielnej. ale o tym ubieraniu od prawej rączki to nie słyszałam. może dlatego, ze u nas szatki są to po prostu takie jakby ozdobne chustki, które się po prostu kładzie na dziecko i tyle.
w kwestii prezentów u mnie w rodzinie jest zwyczaj dawania raczej religijnych drobnych pamiątek niż prezentów jako takich. mój synek dostał Biblię dla dzieci, dwa przepiękne obrazki - jeden ze świętą rodziną, drugi z aniołem stróżem i finito.
kiedy mały był chrzczony dowiedziałam się o tradycji dawania dzieciom w prezencie srebrnych łyżeczek lub grzechotek (do kupienia u jubilerów) z wygrawerowaną datą i godziną urodzin oraz wagą i wzrostem. nie wiem na ile jest to warte zachodu, bo to dość drogi prezent. mnie osobiście to nie przeszkadza, ale też bez entuzjazmu. czas pokaże czy to się przyjmie jako tradycja czy to raczej przemijający zwyczaj.
Stary 2007-04-20, 22:36   #77
AnitaSuska
Zadomowienie

A to zabawne z tym ubieraniemWyorazcie sobie,ze mnie ubierala mamcia i zaczela od lewej raczki,a ja teraz leworecznahehe uwazam ze to zbieg okolicznosci,ale zabawne

http://b1.lilypie.com/Vk1Lp1.png
AnitaSuska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-23, 13:02   #78
falka
Raczkowanie

zostalam chrzestna synka przyjaciol - chrzciny za dwa tygodnie...
zakupilam srebrna grzechotke z grawerka (cos tam ponad 200zl) i chcialam dolozyc 300zl do koperty. Wiem ze maja plany aby pieniazki z chrzcin przeznaczyc na dokanczanie pokoiku. Zabawki maly i tak dostanie ode mnie niedlugo z zupelnie innej okazji (dwa tygodnie po chrzcinach pierwsze urodzinki).
Tymczasem moja mama popytala kolezanek z pracy i absolutnie kazaly mi dac do koperty 500zl nie sprawia mi roznicy to 200 zl w ta czy w ta ale nie uwazacie ze to przesada
A nie przypadkiem Wiarą? Miłością? Poświęceniem?
http://www.suwaczki.com/tickers/p19u9n73qxcp5qvv.png

falka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-23, 13:28   #79
papryczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez falka Pokaż wiadomość
zostalam chrzestna synka przyjaciol - chrzciny za dwa tygodnie...
zakupilam srebrna grzechotke z grawerka (cos tam ponad 200zl) i chcialam dolozyc 300zl do koperty. Wiem ze maja plany aby pieniazki z chrzcin przeznaczyc na dokanczanie pokoiku. Zabawki maly i tak dostanie ode mnie niedlugo z zupelnie innej okazji (dwa tygodnie po chrzcinach pierwsze urodzinki).
Tymczasem moja mama popytala kolezanek z pracy i absolutnie kazaly mi dac do koperty 500zl nie sprawia mi roznicy to 200 zl w ta czy w ta ale nie uwazacie ze to przesada
ja uwazam, ze przesada!
w miniona niedziele zostalam chrzestna i oprocz pamiatki chrztu oraz albumu "pierwsze piec lat dziecka", wlozylam do koperty 300,00 pln. mala i tak dostaje od mnie prezenty bez zadnej okazji, za kazdym razem jak ja widze (ubranka, zabawki itd.), wiec nie musze jej rekompensowac jakichs tam niedoborow czy braku zainteresowania z mojej strony . niedlugo dzien dziecka, potem imieniny, wiec znow jakies "wieksze" prezenty sie trafia.
dalam koperte, zeby rodzice zdecydowali co za to kupic, ale nie ma co przesadzac, moim zdaniem.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-09-16, 18:22   #80
Anheles
Rozeznanie

Red face Prezent na chrzciny - pudełeczko na 1 ząbek

Jeśli taki temat juz był to przepraszam
Czy znacie może sklep internetowy którym można kupić dziecku (dziewczynka) na chrzciny pamiątkę w postaci ozdobnego pudełka na jego pierwszy ząbek?
szukałam długo i znalazłam tylko dwie strony gdzie ceny były porażające
Pomożecie?
Anheles jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-16, 22:02   #81
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Prezent na chrzciny - pudełeczko na 1 ząbek

czego to ludzie nie wymysla ;-)

nie lepiej zabawke kupic,akas fajna z tych edukacyjnych? ?

takie pudelko wykorzysta za jakies 5-6 lat,zakladam ze jest chrzczone przed 1 urodzinami.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-17, 10:50   #82
Anheles
Rozeznanie

hihi ale to ma być oryginalny prezent, rodzice prosili by nie kupować zabawek, ubranek itp. bo mają tego dużo po starszych dzieciaczkach.
A takie pudełko ma w sobię mnóstwo uroku i jesteśmy pewni że nikt inny na to nie wpadnie
Dlatego proszę o pomoc

Edytowane przez Anheles
Czas edycji: 2007-09-17 o 16:08
Stary 2007-09-17, 11:15   #83
paula78
Zakorzenienie

http://www.mymemory.pl/shop/product_...b27a40d7a8ab0d

znalazlam takie cos ,cena w miare.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-17, 16:10   #84
Anheles
Rozeznanie

hihi właśnie oglądałam przed chwilą pudełeczka na tej stronie bardzo ładne
tylko to chyba jeszcse nie jest sklep? nie rozumiem bo pisze: "Twoja Nazwa Sklepu"???

jeśli cos jeszcze znajdziecie dajacie znać
Stary 2007-09-19, 12:27   #85
magmi22
Przyczajenie

Witaj, ja też wpadłam na taki pomysł, ale pudełeczko ma być nie tylko na ząbek ale też na opaskę z rączki, pierwsze ścięte włoski itp. Ja kupiłam prześliczne pudełeczko na allegro, dziewczyny tam sprzedają pudełeczka robione metodą decoupage. Polecam, bo są śliczne. Ja właśnie czekam na przesyłkę.
magmi22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-19, 13:05   #86
bochema
Zadomowienie

GG do bochema

Cytat:
Napisane przez Anheles Pokaż wiadomość
Jeśli taki temat juz był to przepraszam
Czy znacie może sklep internetowy którym można kupić dziecku (dziewczynka) na chrzciny pamiątkę w postaci ozdobnego pudełka na jego pierwszy ząbek?
szukałam długo i znalazłam tylko dwie strony gdzie ceny były porażające
Pomożecie?

ALLEGRO.
bochema jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-28, 17:56   #87
smerfeta01
Zakorzenienie

Dot.: chrzest

w listopadzie zostane matką chrzestną poradźcie co fajnego, oryginalnego i nieoklepanego kupić ? zastanawiam się nad kolczykami ? aha, czy matka chrzestna kupuje narzutkę ?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-09-28, 19:53   #88
bochema
Zadomowienie

GG do bochema

nie chce mi sie tego wszystkiego czytac tzn waszych propozycji. ale kiedy ja podawalam do chrztu tez mialam dylemat co kupic w tym przypadku chlopcu. a chcialam zeby mial pamiatke do konca zycia.

i jakims tam kiedys cudem moja mama palnela zdjecia a raczej album ze zdjeciami. tak zrobila moja chrzesna.

od razu zainteresowalam sie fotografami, no coz taki koszt 600- 700 zł. ale to dziecko zasluzylo na taka pamiatke i rodzice.

o pomysle powiedzialam mamie chlopca, ale uparla sie na krzeselko do kormienia - bardzo oryginalny prezent, nie bylam z tego zadowolona ale skoro sie uparla.

w kosciele byl fotograf ( pani) podeszla do nas czy chcemy niezobowiazujace zdjecia, od razu przytaknelam.
za tydzien u mnie zjawila sie pani ze zdjeciami, zdjecia cudo. za 12 szt. zaplacilam 200 zł.

za pol roku ta sama pania fotograf wynajelam do siebie na chrzciny mojego dziecka. dziecko dostalo piekny album z 50 najlepszymi zdjeciami plus okolo 300 zdjec na plycie. kosztowalo mnie to 400 zł. zdjecia w kosciele, na przyjeciu, w plenerze.
mnie goscie pytali co kupic dziecku. ja jednak mialam plany finansowe zwiazane z wyszykowaniem pustego pokoiku ktory od nastu lat byl pusty i bezurzyteczny, dla mojej krolewny.
i nie spodziewalam sie ale uzbieralismy na luksusowy pokoik.
pieniadze czekaja a za pokoik nie ma kto sie wziac . ja sama nie dam rady a TZ pracuje, pracuje i konca nie widac .
bochema jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-29, 13:08   #89
bienioka
Rozeznanie

prezent od chrzestnego na chrzciny

przegladalam forum, nic nie znalazlam. pytanie jak w temacie. moj maz jest chrzestnym na swojego siostrzenca. niebawem sa chrzciny a my bez prezentu. co kupic dla chlopczyka??
wiem, ze bardzo popuarna jest bizuteria. nie chcielibysmy jednak malemu kupowac branzoletni, albo lancuszka z krzyzykiem. dla dziewczynki moze i to jest ciekawy pomysl, ale dla chlopca???
czy myslicie, ze zabawki, albo rzeczy typu: fotelik do auta, krzeselko, lozeczko turystyczne to dobry pomysl?? wydaje mi sie, ze nie. po drugie maly bedzie sie jak na razie wychowywal w malym 2-pokojowym mieszkaniu i nie chcieliybsmy kupowac "niepotrzebynych gratow". pytalismy sie mamy malego co jeszcze potrzebuje, dopowiedziala ze nic, bo wszystko co potrzebne juz ma.

na chwile obecnachcemy kupic ladny album na zdjecia i dac malemu pieniazki. album bedzie mial na pamiatke, a za pieniazki rodzice kupia to co uwazaja za sluszne. czy uwazacie, ze to dobry pomysl???
.... co wasze dzieci dostawaly na chrzciny od chrzestnych???
bienioka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-29, 13:30   #90
edytcia
Zakorzenienie

Dot.: prezent od chrzestnego na chrzciny

Moze zamiast tego albumu na zdjecia, ryngraf, taki serbrny obrazek, to bedzie pamiatka, bo album to za x lat moze zaginac w akcji, no i ktos wiecej moze tez kupic album.
edytcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości