![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co kupić na chrzciny?:)
Ja moj prezent nosze teraz ,dostałam na chrzciny złoty pierścionek i bardzo mi sie podoba, naprawde jest bardzo ładny zwłaszcza na tamte czasy co praktycznie cięzko było dostać co kolwiek-teraz jest wszystkiego pełno -ale jednak to jest prezent na lata. Dwa lata temu byliśmy na chrzcinach u kuzynki i też w prezencie daliśmy jej zloty pierścionek, mam nadzieje że będzie kiedyś z niego zadowolona
![]()
![]() |
#62 | |
sawi5
|
Dot.: Pomocy drogie mamy ;))))
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
sawi5
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
Zgadzam sie z Toba, ze lancuszek to nie najlepszy pomysl. Moja corka dostala chyba z 6 (mimo tego, ze prosilsmy aby lancuszkow nie dawano). Wszystkie leza i czekaja az mala dorosnie.
Z rzeczy, z ktorych faktycznie skorzysta (-la) otrzymala album/ksiazke umozliwiajaca opisanie ceremonii, wklejenie zdjec itp. oraz zestaw "pierwsze sztucce", czyli lyzeczka, widelec, miseczka, kubeczek. Dobrym prezentem bylo tez zorganizowanie pamiatkowej sesji fotograficznej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
W tym tygodniu właśnie kupiłam prezent na chrzciny. Mama chrzczonego chłopca jest matką chrzestną mojego syna. Kupiłam prześliczny obrazek. Aniołek nachylający się nad łóżeczkiem małego chłopczyka. Z tyłu jest miejsce na wpis kiedy dziecko zostało ochrzczone , w jakim Kościele itd. Muślałam nad obrazkiem ze srebra, ale niestety prezent leciał do Stanów. Nie wiem czy przepuściliby na lotnisku, a nie chciałam robić kłopotów kuzynowi, który miał dostarczyć prezenty.
Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zadomowienie
|
Ja mam trochę inne pytanie. Ile lub co dać na chrzest chłopcu? Bo moi rodzice nie wiedzą, ale nie będą chrzestnymi, idą jako goście do syna mojego kuzyna, czyli rodzina też nie taka najbliższa. Wie ktoś może co się teraz daje na prezent?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
Przyczajenie
|
Nie jestem chrzestną ale nasza Dzidzia dostała: eleganckie ubranka, medaliki, wisiorek, zabawki i karuzelę z pozytywką. A poza tym obrazki z Aniołem Stróżem, Matką Boską i św. Tadeuszem.
![]() |
#69 |
Rozeznanie
|
A my oprócz dwóch łańcuszków z krzyżykiem dostaliśmy książkę biskupa Józefa Wysockiego "Rytuał rodzinny"- liturgia na cały rok, czytania, pieśni, modlitwy, zwyczaje świąteczne, obrzędy itd. itp. i jak tłumaczyć je dzieciom
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Wtajemniczenie
|
podbijam watek, bo 20 maja zostane chrzestna mojej bratanicy, ale prezenty typu lancuszek, kolczyki czy pierscionek nie podobaja mi sie.
prosze o jakies oryginalne pomysly. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Przyczajenie
|
Dot.: Chrzest - jestem chrzestną, jaka jest tradycja???
Ja właśnie byłam chrzestną dwa dni temu i w sumie odpowiedzialność podczas mszy nie ejst jakaś ogromna. Rzeczywiście trzeba mieć zaświadczenie, że nie ma przeciwskazań, ale najbarzdiej byłam zdziwiona jakąs tradycją, że chrzestna musi ubierać dziecko i to jescze od prawej ręki, jakby to była jakaś róznica, czy dziecko będzie prawo czy leworęczne. W Krakowie nie ma takiej tradycji, widać w Warszawie jest, chociaż raczej nazwałabym to zwyczajem bardziej niż tradycją.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Chrzest - jestem chrzestną, jaka jest tradycja???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Rozeznanie
|
Moje dziecko na chrzest dostało trochę eleganckich ubranek, medalik, biblię, krzesełko do karmienia, matę edukacyjną, komplet porcelanowych naczyń (śliczne takie malowane-talerzyk, miseczka, kubek i kieliszek na jajko), misia i pieniążki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
Na dniach urodzi się mój bratanek, a mąż zostanie ojcem chrzestnym - więc temat bardzo mnie interesuje
![]() ![]() Osobiście nie lubię gadżetów typu srebrna łyżeczka, bo co po niej dziecku... ? A albumy jak wspomniane "Moje pierwsze pięć lat" bardzo mi się podobają z tym, że bałabym się kupować bo nie wiadomo ile dziecko ich w sumie dostanie ![]() Więc książka na pamiątkę, a do tego albo pieniądze, albo coś co już nie koniecznie musi być "pamiątkowe", może być nawet jakaś zabawka, mata edukacyjna, śpiworek, itp. (wiedząc że rodzice są dobrze sytuowani wolę jakoś stawiać na prezenty) Edytowane przez sasanka Czas edycji: 2007-04-11 o 22:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Przyczajenie
|
Ja ososbiście kupiłam huśtawkę dla małego plus pamiątkę chrztu (w środku koperta, można też tam wkleić zdjęcia i jest lista na podpisy osób biorących udział w uroczystości). Mój chłopak kupił podgrzewacz do butelek i jakieś akcesoria (kosmetyki, butelka itp.).
Kupiłam jeszcze świecę, ale okazało się, że chrzestny też kupił i w końcu wygrała jego, bo podobno taka jest tradycja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zadomowienie
|
to, że matka chrzestna kupuje biała szatkę a ojciec chrzestny świecę ma swoje uzasadnienie w liturgii chrzcielnej. ale o tym ubieraniu od prawej rączki to nie słyszałam. może dlatego, ze u nas szatki są to po prostu takie jakby ozdobne chustki, które się po prostu kładzie na dziecko i tyle.
w kwestii prezentów u mnie w rodzinie jest zwyczaj dawania raczej religijnych drobnych pamiątek niż prezentów jako takich. mój synek dostał Biblię dla dzieci, dwa przepiękne obrazki - jeden ze świętą rodziną, drugi z aniołem stróżem i finito. kiedy mały był chrzczony dowiedziałam się o tradycji dawania dzieciom w prezencie srebrnych łyżeczek lub grzechotek (do kupienia u jubilerów) z wygrawerowaną datą i godziną urodzin oraz wagą i wzrostem. nie wiem na ile jest to warte zachodu, bo to dość drogi prezent. mnie osobiście to nie przeszkadza, ale też bez entuzjazmu. czas pokaże czy to się przyjmie jako tradycja czy to raczej przemijający zwyczaj.
![]() |
#77 |
Zadomowienie
|
A to zabawne z tym ubieraniem
![]() ![]() ![]()
![]() |
#78 |
Raczkowanie
|
zostalam chrzestna synka przyjaciol - chrzciny za dwa tygodnie...
zakupilam srebrna grzechotke z grawerka (cos tam ponad 200zl) i chcialam dolozyc 300zl do koperty. Wiem ze maja plany aby pieniazki z chrzcin przeznaczyc na dokanczanie pokoiku. Zabawki maly i tak dostanie ode mnie niedlugo z zupelnie innej okazji (dwa tygodnie po chrzcinach pierwsze urodzinki). Tymczasem moja mama popytala kolezanek z pracy i absolutnie kazaly mi dac do koperty 500zl ![]() ![]()
Siła zdolna zmieniać świat (...) jest więc według ciebie Chaosem, sztuką i nauką? Przekleństwem, błogosławieństwem i postępem? A nie przypadkiem Wiarą? Miłością? Poświęceniem? http://www.suwaczki.com/tickers/p19u9n73qxcp5qvv.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() w miniona niedziele zostalam chrzestna i oprocz pamiatki chrztu oraz albumu "pierwsze piec lat dziecka", wlozylam do koperty 300,00 pln. mala i tak dostaje od mnie prezenty bez zadnej okazji, za kazdym razem jak ja widze (ubranka, zabawki itd.), wiec nie musze jej rekompensowac jakichs tam niedoborow czy braku zainteresowania z mojej strony ![]() dalam koperte, zeby rodzice zdecydowali co za to kupic, ale nie ma co przesadzac, moim zdaniem. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Rozeznanie
|
![]()
Jeśli taki temat juz był to przepraszam
![]() Czy znacie może sklep internetowy którym można kupić dziecku (dziewczynka) na chrzciny pamiątkę w postaci ozdobnego pudełka na jego pierwszy ząbek? szukałam długo i znalazłam tylko dwie strony gdzie ceny były porażające ![]() Pomożecie? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Prezent na chrzciny - pudełeczko na 1 ząbek
czego to ludzie nie wymysla ;-)
nie lepiej zabawke kupic,akas fajna z tych edukacyjnych? ? takie pudelko wykorzysta za jakies 5-6 lat,zakladam ze jest chrzczone przed 1 urodzinami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Rozeznanie
|
hihi ale to ma być oryginalny prezent, rodzice prosili by nie kupować zabawek, ubranek itp. bo mają tego dużo po starszych dzieciaczkach.
A takie pudełko ma w sobię mnóstwo uroku i jesteśmy pewni że nikt inny na to nie wpadnie ![]() Dlatego proszę o pomoc ![]() ![]() Edytowane przez Anheles Czas edycji: 2007-09-17 o 16:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
http://www.mymemory.pl/shop/product_...b27a40d7a8ab0d
znalazlam takie cos ,cena w miare. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Rozeznanie
|
hihi właśnie oglądałam przed chwilą pudełeczka na tej stronie
![]() ![]() tylko to chyba jeszcse nie jest sklep? nie rozumiem bo pisze: "Twoja Nazwa Sklepu"??? jeśli cos jeszcze znajdziecie dajacie znać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Przyczajenie
|
Witaj, ja też wpadłam na taki pomysł, ale pudełeczko ma być nie tylko na ząbek ale też na opaskę z rączki, pierwsze ścięte włoski itp. Ja kupiłam prześliczne pudełeczko na allegro, dziewczyny tam sprzedają pudełeczka robione metodą decoupage. Polecam, bo są śliczne. Ja właśnie czekam na przesyłkę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ALLEGRO. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
Dot.: chrzest
w listopadzie zostane matką chrzestną
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Zadomowienie
|
nie chce mi sie tego wszystkiego czytac tzn waszych propozycji. ale kiedy ja podawalam do chrztu tez mialam dylemat co kupic w tym przypadku chlopcu. a chcialam zeby mial pamiatke do konca zycia.
i jakims tam kiedys cudem moja mama palnela zdjecia a raczej album ze zdjeciami. tak zrobila moja chrzesna. od razu zainteresowalam sie fotografami, no coz taki koszt 600- 700 zł. ale to dziecko zasluzylo na taka pamiatke i rodzice. o pomysle powiedzialam mamie chlopca, ale uparla sie na krzeselko do kormienia - bardzo oryginalny prezent ![]() w kosciele byl fotograf ( pani) podeszla do nas czy chcemy niezobowiazujace zdjecia, od razu przytaknelam. za tydzien u mnie zjawila sie pani ze zdjeciami, zdjecia cudo. za 12 szt. zaplacilam 200 zł. za pol roku ta sama pania fotograf wynajelam do siebie na chrzciny mojego dziecka. dziecko dostalo piekny album z 50 najlepszymi zdjeciami plus okolo 300 zdjec na plycie. kosztowalo mnie to 400 zł. zdjecia w kosciele, na przyjeciu, w plenerze. mnie goscie pytali co kupic dziecku. ja jednak mialam plany finansowe zwiazane z wyszykowaniem pustego pokoiku ktory od nastu lat byl pusty i bezurzyteczny, dla mojej krolewny ![]() i nie spodziewalam sie ale uzbieralismy na luksusowy pokoik. pieniadze czekaja a za pokoik nie ma kto sie wziac ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Rozeznanie
|
prezent od chrzestnego na chrzciny
przegladalam forum, nic nie znalazlam. pytanie jak w temacie. moj maz jest chrzestnym na swojego siostrzenca. niebawem sa chrzciny a my bez prezentu. co kupic dla chlopczyka??
wiem, ze bardzo popuarna jest bizuteria. nie chcielibysmy jednak malemu kupowac branzoletni, albo lancuszka z krzyzykiem. dla dziewczynki moze i to jest ciekawy pomysl, ale dla chlopca??? czy myslicie, ze zabawki, albo rzeczy typu: fotelik do auta, krzeselko, lozeczko turystyczne to dobry pomysl?? wydaje mi sie, ze nie. po drugie maly bedzie sie jak na razie wychowywal w malym 2-pokojowym mieszkaniu i nie chcieliybsmy kupowac "niepotrzebynych gratow". pytalismy sie mamy malego co jeszcze potrzebuje, dopowiedziala ze nic, bo wszystko co potrzebne juz ma. na chwile obecnachcemy kupic ladny album na zdjecia i dac malemu pieniazki. album bedzie mial na pamiatke, a za pieniazki rodzice kupia to co uwazaja za sluszne. czy uwazacie, ze to dobry pomysl??? .... co wasze dzieci dostawaly na chrzciny od chrzestnych??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
Dot.: prezent od chrzestnego na chrzciny
Moze zamiast tego albumu na zdjecia, ryngraf, taki serbrny obrazek, to bedzie pamiatka, bo album to za x lat moze zaginac w akcji, no i ktos wiecej moze tez kupic album.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:25.