![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: pomocy- chrzest :)
dziękuje za odpowiedź
![]() a jak jest z jakimiś papierkami z kościoła?... no i ile tak na oko wydałyście na wszytkie prezenty? Benito, dziękuje za gratulacje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Wtajemniczenie
|
u mnie bylo tak, ze rodzice zalatwiajac chrzest dostali karteczki od ksiedza zeby isc do spowiedzi i to udokumentowac na tych karteczkach...taki warunek koscielny aby byc godnym rodzicem i rodzicem chrzestnym
![]() ![]() dokladnie nie wiem jak to bylo z tym kwitkiem od bierzmowania bo bylam poza domem i mama mi to zalatwiala..ale chyba wczesniej rodzice zaniesli to ksiedzu a ta karteczke od spowiedzi dala w dniu chrztu...jakies 15 minut przed msza ksiadz nas zaprosil do zachrystii i dokonano wszelkich formalnosci...trzeba bylo sie podpisac w ksiedze..rodzice i chrzestni i ksiadz dal pamiatke chrztu ![]() tyle formalnosci ;-) jesli chodzi o prezenty to album chyba 20 zl i w kopercie chyba dalam 200 zl mo rodzice 150 chyba ![]() ![]()
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
no to mam problem bo nie mam bierzmowania
![]() byłam pewna że tylko komunia wystarczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, ze rodzice, musieli ksiedzu podac tylko moje imie, nazwisko i wiek ( z wiekiem sie pomylili i mnie odmlodzili o 2 lata ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
czyli jest nadzieja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
ja nie słyszałam żeby ktoś w moim otoczeniu został chrzestną/chrzestnym nie mając drugiego z sakramentów, to chyba trochę mija sie z celem bo jak masz wspomagać rozwój duchowy dziecka i prowadzić je drogą wiary skoro sama nie dałaś dowodu wiary... dolly chyba lepiej żebyś przyjęła ten sakrament bo kiedyś możesz mieć problem chociażby z załatwieniem ślubu...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
jak dla mnie wiara jest w tobie a nie w jakiś bierzmowaniach itp
![]() NIKOMU nie musze udowadniać że wierze... Bóg i tak wie ![]() no ale to zupełnie inna dyskusja ![]() p.s. u mnie bierzmowanie trwało aż 3 lata (dla mnie to głupota) więc nie chodziłam... teraz zrobie bierzmowanie dla małej Oliwki ![]() ![]() p.s. rozmawiałam dzisiaj z mamą małej Oliwki i ona nie musi mieć bierzmowania jako matka a ja jako chrzestna matka musze |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Pewnie, że wiara jest w Tobie i że Bóg i tak wie, ale bierzmowanie jest - o ile się orientuję - potwierdzeniem tego, że CHCESZ być członkiem Kościoła rzymskokatolickiego i wiarę swoją realizować właśnie w nim. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zadomowienie
|
Fiu fiu ja z bierzmowaniem miałam sporo przejść. Poszłam do Parafii mojej cioci i wujka (tam miało być chrzczone dziecko) i spytałam się czy jest możliwość żeby odbyć tu "kurs bierzmowania". Okazało się że tak i uczyła mnie babka z kościelnej biblioteki, a że w tym czasie były wakacje umówiłam się z nią że przez te 2 m-ce sama się przygotuję z tematów które mi zadała żebym nie musiała przyjeżdżać do niej co tydzień...
Wakacje mineły, zgłosiłam się do niej a ona maglowała mnie 1,5 godziny!! Jak czegoś nie wiedziałam to mi wyjaśniała, ale w końcu podpisała mi papierek. Potem z tym papierkiem byłam u tamtejszego proboszcza i od niego dostałam skierowanie na bierzmowanie. Bierzmowanie miałam razem z dorosłymi w kościele na Palcu Trzech Krzyży w Warszawie, przed samą ceremonią wyniknęły kłopoty, bo nie miałam wtedy skończonych 18-lat, ale Biskup dał się ubłagać... Wspominam to strasznie:/ ale na szczęście jestem już posiadaczką Bierzmowania. To było 6 lat temu, może teraz coś się zmieniło i już nie sprawdzają czy ktoś ma bierzmowanie czy nie ma... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
ja zostalam chrzesna w czerwcu i kupilam swojej chrzesnicy srebrna łyżeczke z wygrawerowanym imieniem i data urodzenia<chrztu?> juz nie pamietam nawet....do tego musialam ubrac mala..dalam takze zabaweczke grzechotke-gryzak, pieluchy, kremik, mydelko itd, kwiaty, no i 200 zl w tej specjalnej na ta okazje kopercie.....
![]() gdyby to nei byla moja siostrzenica zarazem pewnie dalabym tylko pieniadze..lub lyzeczke i pieniadze.. ![]() a jesli chodzi o formalnosci...to ksadz wydal mi takie zaswiadczenei ze moge zostac chrzesna mamusia i przy spowiedzi sw podpisal mi tylko ta karteczke ..ze wszystko jest oka ![]() w kosciele.....siedzialam kolo mamusi dzidziusia, polozylam ta szatke na brzuszku...no i cos tam mialam odpowiedziec jak ksiadz pytal 2 razy... ![]() i tyle.....pozdrawiam i zycze udanych chrzcin. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
nei wiem czy o bierzmowanie mnei pytali..prawdopodobnie trza bylo miec takei zaswiadczenie od ksiedza.. :|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
Oj bardzo mi pasuje ten wątek
![]() ![]() Dodatkowo kupuję szatkę i rozglądam się za szkatułką ![]()
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Znalazłam takie dwie szkatułki, ta machoniowa jest z pozytywką, a serduszko bez. Mam pytanie, która bardziej podoba wam się na prezent z okazji chrztu?
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
to serduszko jest cudne, ja bym to wybrała, tak druga to bardziej pasuje dla osoby dorosłej, a to serce będzie jej towarzyszyć przez całe życie - bo dore i dla nastolatki i dla kobiety dorosłej...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
p.s. rozmawiałam dzisiaj z mamą małej Oliwki i ona nie musi mieć bierzmowania jako matka a ja jako chrzestna matka musze[/QUOTE] no tak : bo przeciez ona jest matka, a ty chrzestna i to ty masz teoretycznie obowiazek dbania o rozwoj duchowy dzieciaczka... troche paranoiczne, ale taki jest KK ![]() ja bylam chrzestna calkiem niedawno (wrzesien): mala dostala ode mnie srebny zegarek (na przyszlosc jako pamiatka) i zabawke (na teraz ![]() co do bierzmowania: ja mam wszystkie sakramenty, ale chrzestny nie mial bierzmowania - ostatecznie napisal jakies oswiadczenie, ze bedzie sie staral wspomac mala w jej wierze. i wystarczylo. trzymam kciuki i gratulacje ! ![]()
![]() |
![]() |
#77 |
Raczkowanie
|
a mnie sie jeszcze z zawszwiadczeniami przypomnialo:
ja musialam przyniesc jedynie zaswiadczenie z wlasnej parafii, czy moge byc chrzestna i to wlasnie proboszcz sprawdzal mi te wszystkie sakramenty itd. ale zadnego zaswiadczenia od spowiedzi przynosic nie musialam.
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() To cytat z Kodeksu Prawa Kanonicznego: Kan. 872 - Przyjmujący chrzest powinien mieć, jeśli to możliwe, chrzestnego. Ma on dorosłemu towarzyszyć w chrześcijańskim wtajemniczeniu, a dziecko wraz z rodzicami przedstawiać do chrztu oraz pomagać, żeby ochrzczony prowadził życie chrześcijańskie odpowiadające przyjętemu sakramentowi i wypełniał wiernie złączone z nim obowiązki. Kan. 873 - Należy wybrać jednego tylko chrzestnego lub chrzestną, albo dwoje chrzestnych. Kan. 874 - § 1. Do przyjęcia zadania chrzestnego może być dopuszczony ten, kto: 1° jest wyznaczony przez przyjmującego chrzest albo przez jego rodziców, albo przez tego, kto ich zastępuje, a gdy tych nie ma, przez proboszcza lub szafarza chrztu, i posiada wymagane do tego kwalifikacje oraz intencję pełnienia tego zadania; 2° ukończył szesnaście lat, chyba że biskup diecezjalny określił inny wiek albo proboszcz lub szafarz jest zdania, że słuszna przyczyna zaleca dopuszczenie wyjątku; 3° jest katolikiem, bierzmowanym i przyjął już sakrament Najświętszej Eucharystii oraz prowadzi życie zgodne z wiarą i odpowiadające funkcji, jaką ma pełnić; 4° jest wolny od jakiejkolwiek kary kanonicznej, zgodnie z prawem wymierzonej lub deklarowanej; 5° nie jest ojcem lub matką przyjmującego chrzest. Z doświadczenia wiem, że czasami wystarczy tylko zaświadczenie od proboszcza swojej parafii, że wyraża on zgodę na to, aby dana osoba została chrzestnym/chrzestną. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Wtajemniczenie
|
Prezent na chrzciny dla 2 miesięcznego chłopczyka :)
Cześć dziewczyny !
Mam mały problem, bo za tydzień w niedzielę ( 12 lutego ) mam chrzciny mojego siostrzeńca ... Jest to 2 miesięczny chłopczyk ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Mrs Mrau
|
Dot.: Prezent na chrzciny dla 2 miesięcznego chłopczyka :)
może jakąś miekką zobawkę do powieszenia nad łóżeczkiem?
albo spodenki i sweterek? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Wtajemniczenie
|
Napewno odpadają ubranka ... Bo ma ich więcej niż ja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zadomowienie
|
Wybierz się do jakiegoś większego sklepu z zabawkami. Zabawek jest od groma i ciut ciut, pięknych, kolorowych, na każdym pudełku napisane jest od jakiego wieku dziecko może (powinno) danej zabawki używać. Można dostać oczopląsu
![]() ![]()
![]() |
#83 |
Wtajemniczenie
|
Myślicie, że zabawka byłaby odpowiednim prezentem ? Przecież maluszek ma dopiero 2 miesiące ...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Rozeznanie
|
a może coś do powieszenia nad łóżeczkiem ?? jakas karuzela z melodyjką która wyświetla na suficie różne kształty ???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zadomowienie
|
Ja też myśle ze taka karuzela do powieszenia na łóżeczkiem byłaby w sam raz
![]()
![]() |
#86 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://www.sklepdladziecka.bel.pl/pr...roducts_id/998 Jest naprawdę świetna. W zestawie posiada pilota, o głowice mozna wykorzystac jako lampke. Pozdrawiam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zadomowienie
|
Zabawka do powieszenia nad łóżeczkiem - jak najbardziej, ale wydaje mi się, że lepiej żeby była miękka, jak wspomniała Cattt.
Naprawdę radzę Ci się wybrać do jakiegoś większego przybytku z zabawkami dla dzieci - są akcesoria nawet dla 1-miesięcznych niemowląt, śliczne ![]() [i pisze to osoba, która nie przepada za dziećmi, od dziecka ![]()
![]() |
#88 |
Rozeznanie
|
cytrynowo_piaskowa sliczna ta karuzela.... ale zazdroszcze takich malutkich serduszek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Wtajemniczenie
|
Wśród tych zachwytów nad zabawkami i karuzelami (mi też się bardzo podobają
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:36.