Co kupić na chrzciny?:) - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-05, 00:26   #151
izotropia
Rozeznanie

Dot.: Co kupić na chrzciny?:)

Cytat:
Napisane przez Papillon_ Pokaż wiadomość
Serio chyba zamiast łańcuszka lepiej jakąś łyżkę kupić... chociaż taki złoty łańcuszek bd dla starych na sprzedaż jak wpadną w finansowe kłopoty
A tak na serio serio łańcuszki i inne cuda dostanie na I komunię każde dziecko.
A jak nie macie pomysłów kupcie PAKĘ PAMPERSÓW, wszystkie matki się ucieszą
nie każda, ja tam z pampersów bym się nie ucieszyła, bo to żadna pamiątka... serio wolałabym żeby dziecko dostało srebrną łyżeczkę, lub smoczek lub nic... jednak wolę coś pamiątkowego, np Biblię dla dzieci z dedykacją , pampersy nie są dla mnie żadnym prezentem to tak jakbym na urodziny dostała podpaski
izotropia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-05, 09:13   #152
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Córki dostały jakąś biżuterię (i wiem, że raczej skorzystają, mimo że żadna nie ma uszu przekłutych, starszej ok. 6rż przekłuję, bo już teraz bardzo chce, ale się nie zgadzam), młodsza ma też łyżeczkę srebrną z kotkiem koty kocha miłością ogromną i chociaż jest to rzecz nieużyteczna, to pewnie potem będzie dla niej sentymentalna. Dostała też dziecięcą Biblię, z grubymi kartami, więc od razu do oglądania chociażby.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-05, 09:58   #153
iizabelaa
Zakorzenienie

lolcia24 z tego co pamiętam (bo mi się spodobało i było używane) tomłoda dostała pieniądze, pościel, zestaw żeby odbić jej stopkę i oprawić w ramkę, 2 zabawki, podgrzewacz do butelek itp
Stary 2014-10-05, 15:03   #154
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Papillon_ Pokaż wiadomość
Serio chyba zamiast łańcuszka lepiej jakąś łyżkę kupić... chociaż taki złoty łańcuszek bd dla starych na sprzedaż jak wpadną w finansowe kłopoty
A jak nie macie pomysłów kupcie PAKĘ PAMPERSÓW, wszystkie matki się ucieszą
Cytat:
Napisane przez izotropia Pokaż wiadomość
nie każda, ja tam z pampersów bym się nie ucieszyła, bo to żadna pamiątka... serio wolałabym żeby dziecko dostało srebrną łyżeczkę, lub smoczek lub nic... jednak wolę coś pamiątkowego, np Biblię dla dzieci z dedykacją , pampersy nie są dla mnie żadnym prezentem to tak jakbym na urodziny dostała podpaski
Mnie też pampersy by nie ucieszyły
Srebrne łyżeczki, smoczki - jakoś też mi się nie podobają, ale jeśli ktoś ma ochotę dać to już na pewno lepszy prezent niż pampersy.

Ja nie lubię jak dzieci dostają pieniądze na jakiekolwiek okazje.
Moje córki dostały od chrzestnych kolczyki - bardzo fajny prezent na pamiątkę.
Z bardziej praktycznych rzeczy - krzesełko do karmienia, mata, ciuszki, książki, zabawki, album pamiątkowy pierwszy rok życia dziecka - taki do wklejania zdjęć i opisywania ważnych dat

Jak zawsze większy problem jest przy drugim chrzczonym dziecku, bo wszystko ma po pierwszym
Czy wypada dać jeździk - pchacz - autko na taką okazję? Może biegacz? Dziewczynkom jakoś łatwiej coś kupić bo zawsze można kupić biżuterię, ale chłopcu już trudniej.
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-05, 22:21   #155
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez precious_81 Pokaż wiadomość
krzesełko do karmienia,
ooo i krzesełko też dostałyśmy
Stary 2014-10-06, 12:28   #156
lolcia24
Przyczajenie

no nic. w takim razie postawie na biżuterie, mała ma starszą siostrę i kuzynostwo wiec wszystkie praktyczne rzeczy ma i to w nadmiarze, album na pierwszy rok życia dostała ode mnie zaraz jak się urodziła a błyskotek kobiecie nigdy za wiele... dziękuję bardzo Wam za pomysły
lolcia24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-06, 16:00   #157
kotek81
Zakorzenienie

Cytat:
u nas właśnie na chrzciny dzieci dostają złote łańcuszki w których potem przystępują do I komunii
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-06, 23:02   #158
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez kotek81 Pokaż wiadomość
u nas właśnie na chrzciny dzieci dostają złote łańcuszki w których potem przystępują do I komunii
U nas tak samo.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-07, 09:43   #159
Glodomorek
Zakorzenienie

Dla mnie złoty łancuszek to kiepski pomysł. Nigdy go nie zakładam, bo to taka świetna pamiątka, że boję się zniszczyć i w sumie miałam założony 2 razy w życiu na I komunię i potem na rocznicę i tyle.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-07, 20:13   #160
kratka95
BAN stały

u nas na pamiątkę są kartki z życzeniami, szatka i swieca, resztę prezentów wolę, aby były praktyczne i zeby dzieci z nich skorzystały
kratka95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-08, 06:22   #161
lolcia24
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kratka95 Pokaż wiadomość
u nas na pamiątkę są kartki z życzeniami, szatka i swieca, resztę prezentów wolę, aby były praktyczne i zeby dzieci z nich skorzystały
a jakies przyklady praktycznych? nie bardzo wiem co by moglo posłużyc dziecku chociaz kilka lat....
Stary 2014-10-08, 11:40   #162
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lolcia24 Pokaż wiadomość
a jakies przyklady praktycznych? nie bardzo wiem co by moglo posłużyc dziecku chociaz kilka lat....
Bo nie ma takich rzeczy. Żadna rzecz odpowiednia dla dziecka w wieku 0-6mcy nie będzie służyła kilka lat poza łóżkiem chyba tylko i wózkiem.
Inne rzeczy: krzesełka, leżaczki, bujaczki, huśtawki, jeździki, zabawki posłużą krócej i z tym trzeba się liczyć.
Stary 2014-10-09, 06:16   #163
lolcia24
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Bo nie ma takich rzeczy. Żadna rzecz odpowiednia dla dziecka w wieku 0-6mcy nie będzie służyła kilka lat poza łóżkiem chyba tylko i wózkiem.
Inne rzeczy: krzesełka, leżaczki, bujaczki, huśtawki, jeździki, zabawki posłużą krócej i z tym trzeba się liczyć.

no właśnie a ja na samym początku napisałam, że chcę aby dziecko miało ten prezent na dłużej a te wszystkie krzesełka, leżaczki, bujaczki itd. dziecko ma w nadmiarze do wyboru do koloru...
Stary 2014-10-09, 09:48   #164
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Cytat:
no właśnie a ja na samym początku napisałam, że chcę aby dziecko miało ten prezent na dłużej a te wszystkie krzesełka, leżaczki, bujaczki itd. dziecko ma w nadmiarze do wyboru do koloru...
lego duplo, playmobile, duplo kolejka https://www.google.pl/search?q=duplo...w=1736&bih=991
książki, ładne wydania
albo stare wydania wydać jeszcze raz jako fotoksiążkę http://archiwum.allegro.pl/oferta/we...205909727.html
to jest świetne dla dzieciaków https://www.google.pl/search?q=Dziej...-p%3B338%3B450, od ponad pól roku czytamy codziennie
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-10, 12:02   #165
kratka95
BAN stały

Cytat:
dokładnie, nie ma takich rzeczy, ale ja też nie wybiegam aż tak daleko w przyszłość. Zadowolona byłam z krzesełka do karmienia, maty edukacyjnej itp.
kratka95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-10, 12:59   #166
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Dla mnie złoty łancuszek to kiepski pomysł. Nigdy go nie zakładam, bo to taka świetna pamiątka, że boję się zniszczyć i w sumie miałam założony 2 razy w życiu na I komunię i potem na rocznicę i tyle.
Dla mnie również.
Ja sama takich rzeczy na sobie nie noszę, a kiedy to dziecku ubrać.
Stary 2014-10-10, 13:23   #167
kotek81
Zakorzenienie

Cytat:
kiedy to dziecku ubrać.
na I komunię
Stary 2014-10-10, 13:26   #168
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
na I komunię
Kupić dziecku na chrzciny drogi prezent, żeby założyło raz w życiu na I komunię
Stary 2014-10-10, 13:37   #169
kotek81
Zakorzenienie

u nas (zresztą z tego co widzę to nie tylko u nas ) jest właśnie taka tradycja, że do pierwszej komunii dzieci przystępują w łańcuszkach, które dostały z okazji chrztu.
według mnie fajny zwyczaj ale wcale nie musi sie wszystkim podobać...
Stary 2014-10-10, 22:40   #170
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Kupić dziecku na chrzciny drogi prezent, żeby założyło raz w życiu na I komunię
A dlaczego tylko na komunię, przecież łańcuszek powinno się nosić cały czas. Mój mąż to go nawet pod prysznic nie zdejmuje.
Cytat:
u nas (zresztą z tego co widzę to nie tylko u nas ) jest właśnie taka tradycja, że do pierwszej komunii dzieci przystępują w łańcuszkach, które dostały z okazji chrztu.
według mnie fajny zwyczaj ale wcale nie musi sie wszystkim podobać...
Zdziwiło mnie to,że łańcuszka wizażanki na chrzest nie dostały. Każde dziecko w moim regionie taki prezent otrzymuje.
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-11, 07:14   #171
lolcia24
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Zdziwiło mnie to,że łańcuszka wizażanki na chrzest nie dostały. Każde dziecko w moim regionie taki prezent otrzymuje.
co region to obyczaj u mnie jest tak że wszystkie dzieci przed komunia dostają jednakowe łańcuszki i medaliki.
Stary 2014-10-24, 10:57   #172
jarzebina_aa
Raczkowanie

jeżeli chodzi o chrzest to chyba najlepsze są pieniądze, biblia dla najmłodszych lub jakieś kolczyki, medalik złoty
jarzebina_aa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-17, 11:42   #173
holaola2
Przyczajenie

W następną niedzielę zostanę mamą chrzestną córeczki mojej koleżanki i też mam spory problem z prezentem dla malutkiej. Z powodów o których niektóre z Was piszą też na tym forum skreśliłam z listy łańcuszeki jak również ryngrafy, czy.... grzechotki z grawerem Z doświadczenia po swoich dzieciach wiem że takie rzeczy trafiają potem na dno szafy albo tak jak sama odkryłam robiąc w październiku porządki w piwnicy -do pudeł gdzie potrafią leżakować latami. Szukam czegoś co łagodnie mówiąc może czekać bardziej optymistyczny los. Na razie na swojej liście mam właściwie już tylko ikonę ze świętą, co wymyśliła moja znajoma. Na chrzciny swojej Natalki, to było już ładnych kilka lat temu, dostali od chrzestnego ikonę św. Natalii i wciąż wisi w pokoju małej, robiąc za całkiem miłą dekorację (przynajmniej jakoś służy). Zaczęłam się rozglądać i problem w tym, że większość ikon troszkę zalatuje cepelianymi dewocjonaliami, co nie każdemu musi odpowiadać, a takie które są na prawdę fajne kosztują po 500-600 zł albo i sporo więcej. Macie jakieś fajne sklepy z takimi ikonami? Na razie na krótkiej liście mam upatrzoną całkiem przystępną cenowo i ładną rzecz ze sklepu <ciach> całkiem fajnie wyglądają też ikony z<ciach> (w tym przypadku niestety jest mały wybór imion i trzeba na zamówienie). Miałyście może doświadczenie z tego typu sklepami, a może rzutem na taśmę jakiś pomysł na zupełnie inny prezent, fajnie gdyby w jakiś sposób korespondował z imieniem mojej przyszłej chrześniaczki czyli Blanki (co jak możecie sobie wyobrazić w przypadku ikon nie ułatwia sprawy

Edytowane przez teQiba
Czas edycji: 2016-11-25 o 13:48 Powód: usunięcie linków
holaola2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-11-18, 23:51   #174
Majkowy
Przyczajenie

U nas w rodzinie na chrzest z reguły kupujemy np. dla dziewczynki złotą bransoletkę ( chłopców nie ma ), coś co będzie mogła nosić na codzień jak podrośnie. Osobiście uważam, że srebrne łyżeczki, smoczki itp. są kiepskie. Tak jak wcześniej zostało wspomniane jest to rzecz, która będzie leżała w szafce nieużywana. Wydaje mi się, że praktyczne prezenty są najfajniejsze.
Majkowy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-16, 10:09   #175
donusiaa
wiatr we włosach

Jak byłam na chrzcinach jakieś 2 miesiące temu to kupowaliśmy córeczce koleżanki srebrny łańcuszek z aniołkiem i mini albumik na chrzest. na LimiQ mają takie na 2 lub 4 zdjęcia i mała będzie potem mieć pamiątkę na długie lata ))
donusiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-13, 15:55   #176
Monikaz71
Przyczajenie

Ze złotą bransoletką jak czytam, też nie do końca super. Nasza córka dostała , chodziła w niej bawiała się i zgubiła. Jak to dziecko. Generalnie dostaliśmy i małe prezenciki i większe po kilka tysięcy (te oczywiście od dziadków). Uprzedziliśmy, że wolimy pieniążki i tak wi większości było. Teraz znajomi wrócili z Włoch i zafundowali dziecku badania genetyczne typu igenesis. Po prostu rewelacja jak to zobaczyliśmy. Kopalnia wiedzy, co podawać, czego unikać i nie wciskać na siłę bo geny wyraźnie podpowiadają – z tym może być problem. Niestety (a może stety) podpowiadają też o możliwych chorobach w przyszłości. Jak ktoś ma czas to niech sobie wyggoluje. My jesteśmy pod wrażeniem. No to jak ktoś chciałby błysnąc na chrzcinach to podpowiedzieliśmy.

Edytowane przez Monikaz71
Czas edycji: 2017-02-13 o 15:57
Monikaz71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-22, 16:55   #177
katha_k
Przyczajenie

Koleżanka ostatnio zastanawiała się co kupić. Dzieciątko miało chrzciny w okolicach Bożego Narodzenia, więc kupiła mu pozłacaną bańkę-smoczek.
Teraz będzie mogła co roku wieszać go na choince, aż będzie już dorosła i będzie mogła przekazać go później swojemu dziecku... Symboliczne, a jednocześnie użytkowe.

katha_k jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-28, 11:43   #178
Mamazpowolania
Przyczajenie

Ja kupiłam konika na biegunach w konsultacji z rodzicami dziecka. Uważam, że najlepiej się skonsultować, żeby nie powtarzać prezentów i też kupić coś co faktycznie się przyda.
Stary 2017-03-03, 15:17   #179
greenpoison
Raczkowanie

Smile Dot.: Co kupić na chrzciny?:)

Cytat:
Napisane przez Mamazpowolania Pokaż wiadomość
Ja kupiłam konika na biegunach w konsultacji z rodzicami dziecka. Uważam, że najlepiej się skonsultować, żeby nie powtarzać prezentów i też kupić coś co faktycznie się przyda.
Konik na biegunach super pomysł, jak dziecko urośnie.

Dzisiaj już pisałam w podobnym temacie, że jak świadkowałam to jako matka chrzestna kupiłam szatki do chrztu, album na zdjęcia i wspomnienia dla rodziców, takie fajne pudełeczko na pierwsze ząbki no i kilka ciuszków i ubranek.

Edytowane przez greenpoison
Czas edycji: 2017-03-29 o 12:39
greenpoison jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-06, 18:15   #180
blackdrees
BAN stały

Można też znaleźć fajne prezenty, które będą jednocześnie praktyczne i z których dziecko będzie mogło skorzystać od razu. Ja wiem, że pewnie dostaną dużo łańcuszków i innych pamiątek, więc może np taki zestaw xxxx będzie dobrym rozwiązaniem

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2017-05-31 o 09:58 Powód: reklama prawie w kazdym post
blackdrees jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości