Cilest/Elin - wątek zbiorczy! - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-14, 13:32   #361
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari
Dot.: Cilest - wątek zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez Laila 1989 Pokaż wiadomość
Mam pytanie,czy ktoras z was oddawala czesciej mocz po cilescie?? czy one maja skladnik moczopędny? ja czesciej latam do wc,nawet duzo czesciej. Nie znalazlam jak na razie odpowiedzi na moje pytania/
ja tak mialam po Yasminelle

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-15, 11:01   #362
magratka
Rozeznanie

Czy to mozliwe, ze od Cilestu mam zgage? To dopiero pierwsze opakowanie (trzeci tydzien) i tak sie zastanawiam, czy to Cilest moze byc przyczyna.

EDIT: doczytalam w ulotce, ze jednym ze skutkow ubocznych są nudności, wiec mozna to jakos razem zlozyc
czy jezeli objawy ze strony ukladu pokarmowego sa spowodowane tabletkami t w czasie 7-dniowej przerwy tez beda?

Edytowane przez magratka
Czas edycji: 2009-02-15 o 13:02 Powód: dodanie
magratka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-15, 20:29   #363
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magratka Pokaż wiadomość
Czy to mozliwe, ze od Cilestu mam zgage? To dopiero pierwsze opakowanie (trzeci tydzien) i tak sie zastanawiam, czy to Cilest moze byc przyczyna.

EDIT: doczytalam w ulotce, ze jednym ze skutkow ubocznych są nudności, wiec mozna to jakos razem zlozyc
czy jezeli objawy ze strony ukladu pokarmowego sa spowodowane tabletkami t w czasie 7-dniowej przerwy tez beda?
Mnie mdliło po Cileście na początku brania, objawy te miałam regularnie ok. 4-5 godzin od zażycia tabletki, w 7 dniowej przerwie nie miałam.
Stary 2009-02-17, 15:29   #364
magratka
Rozeznanie

Ja biore wieczorem, a nudnosci i zgage mialam rano i to przewaznie po sniadaniu. Dzisiaj juz bylo w porzadku, moze to nie wina tabletek, moze cos mi zaszkodzilo albo znowu sie jelito nadwrazliwe odzywa i juz.
Stary 2009-02-17, 16:18   #365
shatin
Wtajemniczenie

Dziewczyny mi lekarz (z reszto tak chwalona tu dr Hoffman) przepisała Cilest bez żadnych badań, tak po prostu na uregulowanie miesiaczek, mam tez krwawienia czasem, antykoncepcja sama w sobie mi nie potrzebna i nie wiem czy zaczac brac czy dac sobie spokoj. Przez pol roku mieszkalam w Holandii, krazylam miedzy PL a NL i może to zmiany klimatu wpłyneły na mojej okresy (które od zawsze właściwie były nie reguralne ale teraz to jakaś masakra). Zastanawiam sie czy rozpoczynac branie czy poczekac jeszcze ze 2-3 miesiace moze sie ureguluja i dopiero potem ewentualnie dzialac? Jak myslicie?
shatin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-17, 19:06   #366
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shatin Pokaż wiadomość
Dziewczyny mi lekarz (z reszto tak chwalona tu dr Hoffman) przepisała Cilest bez żadnych badań, tak po prostu na uregulowanie miesiaczek, mam tez krwawienia czasem, antykoncepcja sama w sobie mi nie potrzebna i nie wiem czy zaczac brac czy dac sobie spokoj. Przez pol roku mieszkalam w Holandii, krazylam miedzy PL a NL i może to zmiany klimatu wpłyneły na mojej okresy (które od zawsze właściwie były nie reguralne ale teraz to jakaś masakra). Zastanawiam sie czy rozpoczynac branie czy poczekac jeszcze ze 2-3 miesiace moze sie ureguluja i dopiero potem ewentualnie dzialac? Jak myslicie?

Ja należę do tych, które by posłuchały lekarza, a w szczególności jeśli to lekarz z dobrą opinią
Stary 2009-02-17, 19:11   #367
shatin
Wtajemniczenie

Ale czy to nie dziwne ze przepisala bez badan hormonalnych?
Do tego strasznie boje się skutków ubocznych
shatin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-19, 12:12   #368
Laila 1989
Raczkowanie

Mam pytanie,tzn problem.Biore cilest to moje pierwsze tabletki i jestem przy pierwszym opakowaniu.7 dnia od rozpoczecia przyjmowania uprawialam seks do konca i juz zaczelo mnie tam troche szczypac i swedziec,dwa dni pozniej ta sama sytuacja tylko ze zaczelo bolec,szczypac,swedziec juz tak na maksa i zaczelo mnie straszliwie bolec podbrzusze,tak wlasciwie po lewej stronie,jajnik jakby,tylko to tak boli jakbym no nie wiem zakwasy jakies tam miala,takie spuchniete w srodku,bol promieniuje jakby na pachwine.Bylam u lekarza i powiedzial tylko,ze mam stan zapalny i wypisal gynazol(ginazol) i nawet nie wysluchal mnie,jak wspomnialam ze podbrzusze mnie boli(wtedy jeszcze nie bolalo tak mocno). Czy to jest zapalenie jajnika? chodzi mi po tej mojej glowie,ze to ciaza pozamaciczna albo normalna,bo bole zaczyly sie tak dwa dni od tego pierwszego stosunku.Czytam,ze tabletki dzialaja od pierwszej dawki,ale na pewno wiele z was sie tego balo przy pierwszym opakowaniu w zyciu czy one na pewno zadzialaja;((((((( Na pewno pojde do gina,ale na razie nie mam jak;(
Laila 1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-19, 12:39   #369
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Mam pytanie,tzn problem.Biore cilest to moje pierwsze tabletki i jestem przy pierwszym opakowaniu.7 dnia od rozpoczecia przyjmowania uprawialam seks do konca i juz zaczelo mnie tam troche szczypac i swedziec,dwa dni pozniej ta sama sytuacja tylko ze zaczelo bolec,szczypac,swedziec juz tak na maksa i zaczelo mnie straszliwie bolec podbrzusze,tak wlasciwie po lewej stronie,jajnik jakby,tylko to tak boli jakbym no nie wiem zakwasy jakies tam miala,takie spuchniete w srodku,bol promieniuje jakby na pachwine.Bylam u lekarza i powiedzial tylko,ze mam stan zapalny i wypisal gynazol(ginazol) i nawet nie wysluchal mnie,jak wspomnialam ze podbrzusze mnie boli(wtedy jeszcze nie bolalo tak mocno). Czy to jest zapalenie jajnika? chodzi mi po tej mojej glowie,ze to ciaza pozamaciczna albo normalna,bo bole zaczyly sie tak dwa dni od tego pierwszego stosunku.Czytam,ze tabletki dzialaja od pierwszej dawki,ale na pewno wiele z was sie tego balo przy pierwszym opakowaniu w zyciu czy one na pewno zadzialaja;((((((( Na pewno pojde do gina,ale na razie nie mam jak;(
Bez lekarza sie nie obejdzie. A skoro masz taka panike przed ciaza to zastanow sie czy jestes gotowa na seks.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-02-19, 16:50   #370
Laila 1989
Raczkowanie

wiem,ale chcialam tylko znac czyjes zdanie....
Stary 2009-02-26, 10:17   #371
cabonkaa
Raczkowanie

Mój lekarz przepisał mi wczoraj CILEST. Pierwszy raz zdecydowałam się na taką terapię i nie wiem jak zacząć.
Powiedział że od 1 dnia miesiączki przez 21 dni (itd.jak w ulotce), tylko ja zapomniałam o tym drobnym szczególe że miesiączka zaczęła mi się dzień wcześniej. Zadzwoniłam do apteki w której wykupiłam tabletki i kobieta powiedziała że mogę od 2 dnia cyklu zacząć terapie (tak jak ma przebiegać).
Czy taka zmiana niczym nie grozi? Mogę tak przyjmować?
cabonkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-26, 10:26   #372
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez cabonkaa Pokaż wiadomość
Mój lekarz przepisał mi wczoraj CILEST. Pierwszy raz zdecydowałam się na taką terapię i nie wiem jak zacząć.
Powiedział że od 1 dnia miesiączki przez 21 dni (itd.jak w ulotce), tylko ja zapomniałam o tym drobnym szczególe że miesiączka zaczęła mi się dzień wcześniej. Zadzwoniłam do apteki w której wykupiłam tabletki i kobieta powiedziała że mogę od 2 dnia cyklu zacząć terapie (tak jak ma przebiegać).
Czy taka zmiana niczym nie grozi? Mogę tak przyjmować?
Wystarczylo dokladnie ulotke przeczytac...
Mozesz wziac od 2 dnia cyklu, ale musisz sie zabezpieczac 7 dni.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-02-26, 10:29   #373
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651
Konto usunięte

Poza tym NAPRAWDĘ wystarczy napisać to w jednym miejscu, po co dodatkowy wątek...?
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-26, 10:42   #374
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

[1=9dc519fadc633b7a757b479 8db7309973aba49fa_66c3ce7 215651;11170103]Poza tym NAPRAWDĘ wystarczy napisać to w jednym miejscu, po co dodatkowy wątek...?[/quote]

no jak to po co...
zawsze mozna forum pozasmiecac

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-02-26, 16:45   #375
simonee
Zakorzenienie

Czesc dziewczyny!
Moze któras z was tez tak miala/ma jak ja... Majac 19lat zaczelam brac Cilest po ktorym swietnie sie czulam, miesiaczki byly skape, nie sprawialy bolu i zadnego dyskomfortu zwiazanego z tym okresem. Po jakims czasie przerwalam branie i wszystko bylo ok, pozniej mialam przepisame 3-fazowe(Tri-Minulet) i byla tragedia! obfitosc wydzieliny i bol podczas miesiaczkowania- szybko odstawilam. Kilka lat pozniej znow zaczelam brac Cilest, biore je od 2lat, okresy sa bolesne, obfite a ostatnio tj. trzeci raz z rzedu zaczynaja sie dziac jakies dziwne rzeczy,(nie chodzi mi o bol brzucha czy krzyza) na poczatku myslalam, ze sa to skutki uboczne od tabletek przeciwbolowych (specjalne tabletki tylko dla kobiet podczas miesiaczek) ale dzis (pierwszy dzien okresu) znow bardzo bolal mnie brzuch, krzyz i oblewal mnie "zimny pot" wiec wzialam ibuprom, pomogl brzuch tak nie boli, ale robi mni sie słabo, boje sie ze zemdleje, kreci mi sie w glowie, nie moge sie na niczym skupic, powiem szczerze, ze sie troche wystraszylam bo wczesniej tak nie mialam. Czy ktoras z was tez tak ma? Czy moze cos wiecie na ten temat? moze to jest zwiazane z tymi tabletkami? Gdy tylko minie okres napewno sie wybiore do lekarza, ale poki co bede wdziecna za wasze odpowiedzi.
simonee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-02-26, 21:42   #376
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez simonee Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny!
Moze któras z was tez tak miala/ma jak ja... Majac 19lat zaczelam brac Cilest po ktorym swietnie sie czulam, miesiaczki byly skape, nie sprawialy bolu i zadnego dyskomfortu zwiazanego z tym okresem. Po jakims czasie przerwalam branie i wszystko bylo ok, pozniej mialam przepisame 3-fazowe(Tri-Minulet) i byla tragedia! obfitosc wydzieliny i bol podczas miesiaczkowania- szybko odstawilam. Kilka lat pozniej znow zaczelam brac Cilest, biore je od 2lat, okresy sa bolesne, obfite a ostatnio tj. trzeci raz z rzedu zaczynaja sie dziac jakies dziwne rzeczy,(nie chodzi mi o bol brzucha czy krzyza) na poczatku myslalam, ze sa to skutki uboczne od tabletek przeciwbolowych (specjalne tabletki tylko dla kobiet podczas miesiaczek) ale dzis (pierwszy dzien okresu) znow bardzo bolal mnie brzuch, krzyz i oblewal mnie "zimny pot" wiec wzialam ibuprom, pomogl brzuch tak nie boli, ale robi mni sie słabo, boje sie ze zemdleje, kreci mi sie w glowie, nie moge sie na niczym skupic, powiem szczerze, ze sie troche wystraszylam bo wczesniej tak nie mialam. Czy ktoras z was tez tak ma? Czy moze cos wiecie na ten temat? moze to jest zwiazane z tymi tabletkami? Gdy tylko minie okres napewno sie wybiore do lekarza, ale poki co bede wdziecna za wasze odpowiedzi.
Myślę, ze powinnas zmienic tabletki.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-03-04, 20:19   #377
magratka
Rozeznanie

Tak jak przypuszczalam, nudnosci sa wynikiem przyjmowania Cilestu, bo podczas przerwy ustapily. Ale za to okres sie skrocil, wiec nie moge narzekac Mam nadzieje, ze nudnosci mina (to dopiero poczatek 2. opakowania).
Stary 2009-03-04, 20:47   #378
Magic Girl
Zadomowienie

GG do Magic Girl

No to i ja teraz zagoszczę tutaj.. po nie udanych tabletkach yasminelle zaczynam cilest..
Moja historia jest dość długa.. kiedyś brałam cilest.. potem sama od siebie zrobiłam pzrerwę i nie potrzebnie, bo mnie wysypało strasznie na buzi. Potem musiałam wziąść 2 tabletki 72 godz. po.. po tych stan cery jeszcze gorzej wyglądał. Zdecydowałam się na yasminelle z różnych komentarzy na ich temat myslałam, że i mi będa pasowac jednak okazało się inaczej. Po 1 oapakowaniu mnie wysypało i teraz mam podskórne krosty które lecze dermatologicznie. A więc byłam u ginekologa i nma nowo przepisał mi cilest, po których buźkę miałam super..

Więc witam wszystkim co biora te tabletki na nowo
Stary 2009-03-06, 21:16   #379
magratka
Rozeznanie

A ze mna sie cos dziwnego dzieje. Nudnosci ustapily, ale pojawilo sie dretwienie nogi. Nie podejrzewam tabletek o spowodowanie tego, ale zla jestem, ze bez przerwy cos sie musi dziac.
Chyba sie wybiore do lekarza pierwszego kontaktu, niech robi badania. Oby to nie byly problemy zylne...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-06, 22:26   #380
Magic Girl
Zadomowienie

GG do Magic Girl

Cytat:
A ze mna sie cos dziwnego dzieje. Nudnosci ustapily, ale pojawilo sie dretwienie nogi. Nie podejrzewam tabletek o spowodowanie tego, ale zla jestem, ze bez przerwy cos sie musi dziac.
Chyba sie wybiore do lekarza pierwszego kontaktu, niech robi badania. Oby to nie byly problemy zylne...

tez tak miałam jak brałam cilest.. i pewnie znowu mnie to czeka
Stary 2009-03-07, 14:52   #381
witaminka
Rozeznanie

wlasnie dziewczyny biore pierwszy tydzien Cilest wczesniej bralam kilka lat diane z pol roczna przerwa.

i w tygodniu złapło mnie dwa razy dretwienie nogi tak poprostu. dzis i wczoraj czuje jakby mrowienie dretwienie skurcz nie wiem jak toopisac i bol jakby miesni ud.

nie moglam ustac dzis na nogach tylko musialam przeskakiwac z nogi na noge bo czulam sie jakbym przebiegła z 10 kilometrów.
Stary 2009-03-07, 17:36   #382
magratka
Rozeznanie

Mam cos podobnego, lapie mnie takie dretwienie, jakbym siedziała na nodze byc moze to od kregosłupa, bo przewaznie mnie łapie po długim siedzeniu. Chyba jednak zrobie badania, moja mama ma zaawansowane zylaki, a ja biore hormony juz kilka lat, więc badania raczej wskazane.
Stary 2009-03-07, 18:43   #383
witaminka
Rozeznanie

no dokladnie taki bol. a mozesz mi powiedziec jakie badania? pewnie pojde w poniedzialek do mojej lekarki ale chcialabym wiedziec juz z ciekawosci

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-07, 21:49   #384
Laila 1989
Raczkowanie

chcialam się tylko upewnic czy jestem zabezpieczona juz tak na maxa przy pierwszej tabletce z drugiego opakowania??? wczoraj wzielam pierwsza no i druga dzisiaj 2 godziny przed stosunkiem (pewnie tadruga sie jeszcze nie wchlonela) a stosunek byl do konca.Moge byc spokojna? czy ktoras tak miala??
Stary 2009-03-07, 22:16   #385
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
chcialam się tylko upewnic czy jestem zabezpieczona juz tak na maxa przy pierwszej tabletce z drugiego opakowania??? wczoraj wzielam pierwsza no i druga dzisiaj 2 godziny przed stosunkiem (pewnie tadruga sie jeszcze nie wchlonela) a stosunek byl do konca.Moge byc spokojna? czy ktoras tak miala??
kobieto...
zaufaj w końcu tym tabsom

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-03-08, 10:49   #386
magratka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
kobieto...
zaufaj w końcu tym tabsom
albo je rzuć w diabły skoro nie ufasz

---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ----------

Cytat:
Napisane przez witaminka Pokaż wiadomość
no dokladnie taki bol. a mozesz mi powiedziec jakie badania? pewnie pojde w poniedzialek do mojej lekarki ale chcialabym wiedziec juz z ciekawosci
Atego nie wiem, nie bylam jeszcze u lekarza i nie wiem, kiedy bede miala czas pojsc.
Stary 2009-03-08, 11:48   #387
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
albo je rzuć w diabły skoro nie ufasz
to też wyjście
ja ostatnio samym gumom zaufałam i żyję i w ciąży nie jestem

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-03-08, 12:05   #388
iizabelaa
Zakorzenienie

Ja jak zaczęłam brać Cilest to nawet przez głowę mi nie przeszło, że mogą być nieskuteczne Może dlatego, że przez pierwszy tydzień brania mnie potwornie mdliło, więc poczułam, że działają.
Stary 2009-03-08, 17:35   #389
Laila 1989
Raczkowanie

No dobrze to juz sie nie boje.Tylko taka mala tableteczka i po tej 7 dniowej przerwie juz po pierwszej tabletce bylo do konca i wydawalo mi sie,ze to moze zbyt malo,zeby tak podzialalo od razu.Nie na pewno nie zrezygnuje,bo seks bez gumki jest cudowny.Dzieki dziewczyny
Stary 2009-03-09, 15:50   #390
witaminka
Rozeznanie

bylam dzis u lekarza z tym brzuchem. kazala mi zrobic badania mofrologie OB itd i GASTROSKOPIE ! ale jej chyba nie zrobie. mam to chyba na punkcie nerwowym te bole choc od tabletek tez moga byc
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości