![]() |
#2251 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Eureka!! Pasta cukrowa.
Cytat:
![]() dużo czytałam o tym jak to robić, oglądałam filmiki, ale być może to kwestia wprawy. Tylko wkurza mnie, że wyrabiaj ją w palcach, próbuję depilować, a nic nie łapie i zaraz jakby się rozpuszczała, klei się strasznie, rozwala.., Popróbuję jeszcze na dłuższych włosach, bo może tu leży przyczyna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2252 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja wcześniej próbowałam plastrów - nie wychodziło. Zamiast włosów zrywało mi skórę :/ Później pasta - też średnio się to udawało. A przebrnęłam przez wszelkie fora internetowe, filmy na yt i inne instrukcje. Odstawiłam więc. W międzyczasie poszłam na wosk do kosmetyczki. Jakoś temat się napatoczył (o tych plastrach na zimno - powiedziałam że próbowałam ale są nieskuteczne) i ona mnie uświadomiła, że to jest kwestia techniki właśnie. Podpowiedziała trochę, podpatrzyłam coś nie coś i teraz pasta nie jest problemem, ani nawet te nieszczęsne plastry na zimno ![]() Dlatego warto jest podpatrzeć i skonsultować to z kimś, kto umie to robić ![]() Albo samemu uparcie dochodzić do tego ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2253 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2254 |
Raczkowanie
|
O ja w życiu nie słayszałam o takich cudach :/ Chętnię spróbuję lubię nowości
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2255 |
Rozeznanie
|
A mnie to zupełnie nie wychodzi...tzn. pasta pod kątem konsystencji chyba jest ok, bo gotuję ją do koloru ciemnego bursztynu, zostawiam potem do wysygnięcia i jest wtedy bardzo twarda, potem wsadzam do gorącej kąpieli i robi się taka trochę jak gęsty miód - wydobywam trochę i wyrabiam w dłoniach, pasta jaśnieje do koloru jaśniutkiego bursztynu, ale jednocześnie coraz bardziej przywiera do łapek i je obkleja. Może coś źle robię? już sama nie wiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2256 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie wyrabiaj tak długo. Być może to jest przyczyną. Jeśli pasta je ok to ja jej w ogóle nie wyrabiam, a od razu przyklejam do ciała i depiluję. Jeszcze jest ciepła. Od razu depiluje, a przy okazji wyrabia się. Po pewnym czasie rzeczywiście rozłazi się, ale u mnie to już zwykle jest po depilacji. Czasem biorę drugą porcję, często tak jest gdy jest bardzo ciepło. Pasta wtedy szybciej się wyrabia i szybciej się "zużywa". Może być też tak, że pasta jest o te 15 sekund za krótko gotowana. Nie ocenię na odległość. ---------- Dopisano o 06:18 ---------- Poprzedni post napisano o 06:15 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2257 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() http://www.youtube.com/watch?v=r2BLZgIKuXI&lr=1 http://www.youtube.com/watch?v=V7eWn-9TSxA Ja nie wiem, ale u mnie wygląda ta pasta bardzo podobnie podczas "produkcji", no ale gdy próbowałam ją wykorzystać jako wosk, to tylko się poprzyklejała do nóg i tyle z tego wyszło ![]() Edytowane przez Vea Czas edycji: 2012-05-30 o 18:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2258 |
Wtajemniczenie
|
Robię tak samo. Ale zauważyłam, że przy bikini pasta robi się nie do użytku zdecydowanie szybciej - czasem po pierwszym użyciu. Nie mam pojęcia jak sobie z tym radzić - pachy robię bez problemu, nogi już teraz też, a bikini - nie daję rady.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2259 |
Zakorzenienie
|
![]() Można przyłączyć? ![]() Zamierzam zaraz ugotować pastę cukrową ![]() ![]() Kiedyś, parę lat temu próbowałam ugotować, ale o ile dobrze pamiętam, to tam dawałam chyba szklankę wody i szklankę cukru + kwasek ![]() ![]()
![]() |
#2260 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() szklanka wody + sok z połówki cytryny + 1/4 szklanki wody :P Co do koloru/ konsystencji (sprawdzania czy już jest ok) - kilka razy już o tym było pisane na ostatnich stronach. Ej ej a ja ostatnio trafiłam na zupełnie inny sposób przygotowania. noooo nie do końca całkiem inny ![]() http://www.youtube.com/watch?v=WoS1u...eature=related spróbuje któraś? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2261 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2262 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale kurcze... może to jest sposób na wszelkie "przegotowania" albo "niedogotowania" pasty, która potem jest do niczego, bo trzymaliśmy dwie minuty za długo na ogniu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2263 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
CG od 30.09.2011 Olejowanie od 11.11.2011 28-...-36-37-38-39-40-41-42-43-44-45-46 ![]() ![]() Zapraszam na mojego kosmetycznego bloga: www.kosmetyczny-raj.blogspot.com Edytowane przez ewcia1807 Czas edycji: 2012-06-04 o 14:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2264 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Kurcze, a ta babka mówi, że można normalnie przechowywać tą pastę na przyszły użytek...i wygląda też normalnie, tak jak ta "tradycyjnie gotowana" po wyrobieniu... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2265 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Można tę moja pastę jakoś uratować? ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2266 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam wrażenie, że sekret szybszego przygotowania pasty tkwi w gotowaniu jej na patelni, przez co powierzchnia parowania jest większa i pasta szybciej jest gotowa. Ale oczywiście mogę się mylić - może to dzięki tej soli. I czy trzeba tę pastę wylewać na blat (ona tam mówi o marmurowym czy ja źle słyszałam?) i od razu wyrabiać i przechowuje się potem taką już wyrobioną - dobrze zrozumiałam? Nie wystarczy zlać jej do pojemniczka jak "naszą"? Możesz spróbować podgrzać ją i dodać odrobinę wody. Edytowane przez aferka Czas edycji: 2012-06-05 o 09:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2267 |
Zakorzenienie
|
kupiłam na allegro pastę cukrową i strasznie się z nią męczę ...;/ nie mogę sobie dać z nią rady ...
![]()
![]() |
#2268 |
Zakorzenienie
|
aferka dzięki za radę
![]()
![]() |
#2269 | |
Raczkowanie
Lokalizacja: Zakon Sióstr Przytulanek pod wezwaniem Matki Boskiej Rękodzielnej
|
Cytat:
![]() Taką pastę rzeczywiście można bez problemu przechowywać, a pojedynczą kulką wielkości dużego orzecha włoskiego wydepilować całe ciało, łacznie z brazylianą ![]() Depiluje fantastycznie ![]() ![]() Jedyne, na co trzeba uważać, to ilość wody, którą moczymy granit lub marmur- jeśli będzie go za dużo, pasta może stać się zbyt miękka. Kamień ma być zwilżony, a nie tonąć w wodzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2270 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a czy zdarzyło Ci się, że nie wyszła Ci pasta robiona tym sposobem? I jest może jakaś rada, jak nie ma się takiej płyty granitowej? Na co to jeszcze można wylać? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2271 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Na jakimś forum amerykańskim któraś z dziewczyn twierdziła, że zamiast kamienia używa silikonowej podkładki do pieczenia. Sama nie próbowałam. Wiem tylko, że nie wolno kłaść pasty na żadnej ceramice - przykleja się na amen, nawet jesli jest już idealnie wyrobiona i nie klei się do rąk, ani do folii. Moja koleżanka gotuje identyczną pastę bez wyrabiania na kamieniu - po prostu wlewa ją do pojemnika, potem rozgrzewa w mikrofali albo we wrzątku i postępuje jak w przypadku tradycyjnego przepisu. Ale wydaje mi sie, że to właśnie sól sprawia, że pasta staje sie mniej kleista i nie rozmazuje się nawet przy upałach - używałam chyba z dziesięciu rodzajów gotowych past, głównie libańskich, syryjskich, egipskich i Safiye, miękkiej i twardej. Były dobre i nie miałam problemów z depilacją, ale ta domowa z solą jest chyba jednak najlepsza ![]() Edytowane przez Ondyna Czas edycji: 2012-06-05 o 20:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2272 |
Raczkowanie
|
Oj dziewczyny męczycie się i męczycie z tymi gotowaniami, proporcjami itd. Ja właśnie siedzę sobie z moimi przed chwilą skończonymi łydkami
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2273 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2274 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
kurcze, nie mam też silikonowej podkładki :/ muszę poszukać może jakiejś deski. A taka szklana deska mogłaby być? Cytat:
o taką mam http://allegro.pl/pasta-cukrowa-300g...303278515.html Edytowane przez lukrecja222 Czas edycji: 2012-06-05 o 20:45 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2275 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2276 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2277 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Taka technika ma tę zaletę, że nóż jest chłodny i nie ma kontaktu z rękami ani potem - nie zakleisz sie, pasta ci nie rozmięknie, co więcej, staje się coraz suchsza, ponieważ wchłania martwy naskórek, który zbierasz ze skóry w trakcie takiej depilacji połaczonej z peelingiem. To wymaga tylko wprawy. Na początek lepiej jest smarować niewielkie powierzchnie, łatwiej je skontrolować ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2278 |
Wtajemniczenie
|
A dajmy na to forma do pieczenia - metalowa (lub spód od tortownicy)?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2279 |
Raczkowanie
|
możesz spróbować, ale sądzę, że będzie przywierać jak diabli. Cienkie metalowe naczynia w ogóle sie nie sprawdzają przy paście.
Nie lepiej już ugotować z tego przepisu, dodając odrobinę więcej wody /żeby wyrównać brak tej, którą dodałabyś na kamień i przy wyrabianiu/ i wlać do pojemnika, jak moja koleżanka? Nota bene, spód od tortownicy nie wchodzi w grę dodatkowo ze wzg na rozmiar: porcja pasty ugotowanej ze szklanki cukru rozlewa się na powierzchni mniej więcej dużej blachy do ciasta. Takiej naprawdę dużej, zajmującej całą półeczkę w piekarniku. Edytowane przez Ondyna Czas edycji: 2012-06-05 o 21:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2280 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A powiedz mi jeszcze taką rzecz: ja zwykle tej "normalnej" pasty nie wyrabiam, tylko po podgrzaniu i wydłubaniu z pojemniczka od razu przystępuję do depilacji - i ona sama się wyrabia podczas depilacji. Ale przykleja się i wyrywa bez problemu. Czy w tej wersji wyrabianie jest konieczne, czy tez można pominąć tę fazę? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:58.