Cytaty z ksiazek - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-11-10, 21:38   #331
ania_z_wzgorza_marzen
Zakorzenienie

Dot.: cytaty z ksiazek

my tu na ziemi żyjemy w czasie, a Bóg nie. Dlatego nam się wydaje, że On nas nie wysłuchał, a to jednak nie prawda. Bóg zawsze wysłucha naszych próśb tylko nie zawsze odpowiedź dotrze do nas w czasie, kiedy byśmy tego chcieli.

nie pamietam skad to mam

Przerzuć kartkę, zaryzykuj, bądź dziwakiem
Nie idź ścieżką, własną depcz, otwórz głowę
Zanim powiesz, zrozum, bądź
Nigdy nie burz, buduj, twórz
Smakuj, milcz, myśl i czuj
ania_z_wzgorza_marzen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-24, 21:44   #332
aneczkaa90
Rozeznanie

zauroczyly mnie te fragmenty z "Panny Nikt"
"Przejechałam palcami po jego dżinsach, w tym miejscu, które każdy facet uważa za najważniejsze."
"On jest szalony jak oczy kochanka homoseksualisty w noc pełni księżyca..."

aneczkaa90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-25, 10:48   #333
sydunia
Zakorzenienie

"Bardzo łatwo jest zacząć myśleć, że skoro cały twój świat nagle zamarł w miejscu, to wszystkich dookoła powinno spotkać to samo. Nic z tych rzeczy: śmieciarze opróżnili nasze pojemniki i tak jak zwykle ustawili je na skraju chodnika. Czeka na nas rachunek za wywóz nieczystości, zatknięty w drzwiach. Na stole w kuchni leży równy stosik listów z całego tygodnia. To wprost zadziwiające. Życie toczy się dalej."
Jodi Picoult "Bez mojej zgody"
sydunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-08, 18:32   #334
Panierka
Przyczajenie

GG do Panierka

"Przed lustrem w sypialni rodziców leżała rózowa muszla.Zbliżyłem się do niej na palcach i nagłym ruchem przytknąłem ją do ucha. Chciałem złapać ją kiedyś na tym,że tęskni jednostajnym szumem. Chociaż byłem mały,wiedziałem,że jeśli się kogoś bardzo kocha,czasem zdarza się nam o tym zapomnieć."

Zbigniew Herbert.
Panierka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-08, 19:27   #335
maalwiinkaa2
Zakorzenienie

GG do maalwiinkaa2

"-Gringo - zwrócili się do mnie - opowiedz nam o swoim świecie. Jak tam jest?
- A co konkretnie chcielibyście usłyszeć?
- Jecie ludzi?
- Czy JEMY ludzi!? W jakim sensie??
- -Ustami, zębami, przez gardło do brzucha. Zjadacie ludzi?''

''!!!SPRZEDAJ LODóWKę I JEDź!!!''

''GRINGO WśRóD DZIKICH PLEMION'' - WOJCIECH CEJROWSKI

Stary 2007-12-19, 08:01   #336
wanda164
Zadomowienie

Konik polny nie jest plagą egipską. Plagą egipską są dopiero koniki polne, bo jest ich dużo. Podobnie jest z głupcami.

Karel Čapek „Bajki i przypowiastki“
wanda164 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-13, 14:33   #337
Sabiiina
Rozeznanie

"Mówię wam, gdyby na Ziemi wylądowali dziś kosmici i gruntownie zbadali przyczyny, dla których dzieci przychodzą na świat, doszliby do wniosku, że w większości wypadków powodem narodzin jest zbieg okoliczności, nieumiarkowane spożycie alkoholu w niewłaściwy wieczór, niestuprocentowa skuteczność środków antykoncepcyjnych albo jeszcze coś innego, co jest równie mało pochlebne jak wszystkie pozostałe przyczyny."

Fragment
"Bez mojej zgody" - Jodi Picoult
Stary 2008-01-16, 15:01   #338
en_voque
Raczkowanie

.

Edytowane przez en_voque
Czas edycji: 2010-04-09 o 19:16
en_voque jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-18, 11:24   #339
HOBBICIATKO
Raczkowanie

Melissa P. "Sto pociagniec szczotkoa przed snem"

..niezbyt wierze w zobowiazania,przestaja byc zobowiazaniami,jesli przestaje sie w nie wierzyc"
HOBBICIATKO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-18, 11:30   #340
HOBBICIATKO
Raczkowanie

Melissa P "Sto pociagniec szczotka przed snem"

"Przeciagnelam opuszkami palcow po jego wargach,lekko je masujac;potem moje palce wslizgnely sie glebiej,w jego usta,powoli,delikatnie... jego pomrukiwania pozwalaly mi zrozumiec,jak bardzo pdniecaly go moje palce w swej podrozy w nieznane.Dotknelam palcem mojej zwilzonej rozy i zanurzylam go w jej rosie,potem musnelam czerwony podniecony czubek jego penisa,ktory pod dotykiem drgnal lekko w powietrzu niczym flaga dowodcy wygrywajacego walke.Siedzac na nim okrakiem,z posladkami wypietymi w kierunku lustra,ktore mial przed oczyma,pochylilam sie i szepnelam mu do ucha:
-pragne Cie"
HOBBICIATKO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-20, 19:57   #341
flyhigh17
Raczkowanie

Carlos Ruiz Zafón
"Ktoś kiedyś powiedział, że w chwili, kiedy zaczynasz zastanawiać się, czy kochasz kogoś, przestałeś go już kochać na zawsze."
"Kobiety obdarzone są niezawodnym instynktem, dzięki któremu natychmiast wiedzą, kiedy dany mężczyzna traci dla nich głowę (...)."
"Ludzie są gotowi uwierzyć we wszystko, tylko nie w prawdę."
"(...) poezja kłamie, choć ładnie to czyni (...)"
Robert Penn Warren
"Gdy tylko coś się nie udaje, to mówi się, że był to eksperyment."
Oscar Wilde
"Jeden pocałunek mężczyzny może złamać całe życie kobiety."
'Mężczyzna może być szczęśliwy z każdą kobietą, o ile jej nie kocha."
"Młodzi ludzie chcieliby być wierni, a nie są - starzy chcieliby być niewierni, a nie mogą."
"Jeżeli chcesz wiedzieć, co ma na myśli kobieta, nie słuchaj tego co mówi - patrz na nią."
"Starość we wszystko wierzy. Wiek średni we wszystko wątpi. Młodość wszystko wie."
Paul Valéry
"Jeśli dwie osoby rozstają się w gniewie, to znaczy, że łączyły je zbyt bliskie stosunki."
Leonardo da Vinci
"Im większy człowiek, tym większa jest jego miłość."
Peter Ustinov
"Największa miłość - zawsze ta, która pozostała niespełniona."
Lew Tołstoj
"Język kobiety zrozumieją tylko kobiety."
Margaret Thatcher
"Dziewięćdziesiąt procent naszych zmartwień dotyczy spraw, które nigdy się nie zdarzą."
Julian Tuwim
"Kiedy przeskoczysz, to i wtedy nie mów hop. Zobacz najpierw w co wskoczyłeś."
"Cnotliwa kobieta nie goni za mężem, bo kto widział, by pułapka goniła mysz?"
Mark Twain
"Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia."
Jan Twardowski
"Można milczeć i milczeniem kogoś ranić."
"Każde głębsze uczucie prowadzi do cierpienia. Miłość bez cierpienia nie jest miłością."
"Jeśli jest noc, musi być dzień, jeśli łza – uśmiech."
Juliusz Słowacki
'Nie czas żałować róż, gdy płoną lasy."
José Saramago
" Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy."
Jean-Paul Sartre
"Kobieta nigdy nie wie, czego chce, ale nie spocznie, dopóki celu nie osiągnie."
"Piekło - to wszyscy wokoło mnie... !"
"Kiedy człowiek jest fałszywy, wszystko wokół niego staje się fałszywe."
Éric-Emmanuel Schmitt
" (...) kiedy spotka się kogoś miłego, zwykle myśli się, że jest biedny."
Bruno Schulz
"Czy to nie jest wielka rzecz - znaczyć dla kogoś wszystko?"
Albert Schweitzer
"Ludzie wiedzą, że są nieszczęśliwi, ale mało kto wie, że mógłby być szczęśliwy."
William Shakespeare
"Mów szeptem, jeśli mówisz o miłości."
"Ach, jak gorzko przyglądać się szczęściu poprzez cudze oczy."
Frank Sinatra
"Całe życie szukałem idealnej kobiety. Kiedy już ją znalazłem okazało się, że ona szuka idealnego mężczyzny."
Stendhal
" Kobiety nadzwyczaj piękne już mniej zadziwiają drugiego dnia."
Algernon Charles Swinburne — Białe Jabłka (motto książki)
"Miłość, sen i śmierć nadchodzą pomału;
Schwyć mnie za włosy i mocno pocałuj."
flyhigh17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-24, 17:24   #342
Sabiiina
Rozeznanie

„Nigdy w życiu” Katarzyna Grochola :

,,Boże, dlaczego mnie to spotkało? Akurat mnie? Przecież statystyki mówią, że spotyka to co dziesiątą kobietę w naszym kraju. Dlaczego musiałam być tą dziesiątą? Wystarczyło, by jakoś inaczej się ustawić w statystyce."

,,Ani słowa więcej o tym wraku prawdziwego mężczyzny. Nędznej imitacji. Nigdy ! "

,,Słońce świeci, pachnie czymś i śpiewa coś. Właściwie jest przyjemnie."

,,Włączyłam komputer, zrobiłam herbatę. Wyłączyłam telefon. Muszę normalnie żyć ! "

,,Trzeba mieć odrobinę poczucia własnej wartości, idiotko ! "

,,Nie, nie kończę. Ja jeszcze w ogóle nie zaczęłam. "

,,To bardzo zabawne, że człowiek , czyli kobieta im bardziej mu się nie układ w małżeństwie, tym bardziej cierpi, jak ono się skończy."

,,Chciałabym mieć taki charakter, żeby jeśli ktoś mi przyśle kiedyś gówno końskie w paczce, nie krzyknąć z od razu, tylko się ucieszyć, że konik tu był."

,,Mam czasami wrażenie, że każda kobieta na świecie przynajmniej raz w życiu usłyszała, że mężczyzna bardzo ją szanuje oraz darzy ciepłymi uczuciami, ale niestety jej nie kocha. Wtedy rzeczywiście z tym światem dzieje się coś dziwnego. Taki świat przewraca się do góry nogami. Drzewa szarzeją. Powietrze robi się nie do zniesienia. Kolory blakną. I nie ma po co żyć. I nie wiadomo, co robić."
Stary 2008-01-24, 17:37   #343
Shayla
Raczkowanie

Moje ulubione zdanie z "Miłości w czasach zarazy" G.G. Marquez'a:

"(...) mądrość przychodzi wtedy, kiedy nie jest już nam do niczego przydatna."

Boleśnie prawdziwe...
Shayla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-25, 13:26   #344
bea-tka
Zakorzenienie

"tak, Bóg czasem bywa surowy, ale nigdy ponad to, co człowiek może znieść" P. Coelho "Piąta góra"

"Drzwi stały otworem. To prawda, nie otworzyła ich sama. Zrobił to jej lokaj. Jego imię:Nuda. Poprosiła: "Nudo, poszukaj mi zabawaki." A on odpowiedział: "Robi się , prosze pani." I wyciągnąwszy białe rękawiczki, by nie zostawić odcisków palców, zapukał do mego serca i zdaje się, powiedział, że nazywa się Miłość"
J.Winterson "Zapisane na ciele"

moje wypocinki

17.10.08 r. zdałam egzamin na prawko przy pierwszym podejsciu

bea-tka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-03, 21:21   #345
Sabiiina
Rozeznanie

,,Kobiety, które kochają za bardzo"

,,Wszyscy bowiem zaprzeczamy czemuś, co okazuje się zbyt bolesne lub zagrażające; czego nie potrafimy zaakceptować."

,,Zaprzeczenie to naturalny środek samoobrony."

,,Kochać za bardzo to popaść w obsesję i nazwać ją „miłością”, a następnie pozwolić, bu owładnęła naszymi uczuciami i zachowaniem do tego stopnia, że nie potrafimy odejść od mężczyzny doskonale wiedząc, że ma to rujnujące skutki dla naszego zdrowia i równowagi psychicznej. Kochać za bardzo to mierzyć miłość rozmiarami naszych męczarni."

,,Niestety, bez nazwania rzeczy po imieniu nie sposób ruszyć się z miejsca."
Stary 2008-02-04, 14:33   #346
made in China
Przyczajenie

Tylko w milczeniu słowo,
tylko w ciemności światło,
tylko w umieraniu życie:
na pustym niebie jasny jest lot sokoła.

Ursula K. Le Guin: "Czarnoksiężnik z Archipelagu"
made in China jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-04, 15:59   #347
Cześka
BAN stały

Przede wszystkim z "Samotnośc w sieci"

,,Boże, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies."

Alicja chciała mieć płomienie co noc. Zapominała, że płomienie co noc mają tylko strażacy.

ON: Czekać. Czy to to samo, co tęsknić?
ONA: Nie. Dla mnie nie. Przy czekaniu nie budzę się o 5 rano, rezygnując z najlepszych snów. Nie przychodzę także z tego powodu już przed 7 do biura. Przy czekaniu mleko nie traci dla mnie smaku.

I dla mnie najważniejszy, bo związanyz pewnym wydarzeniem w moim życiu:
Słowami też można dotykać. Nawet czulej niż dłońmi
Cześka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-08, 20:22   #348
LyraPotter
Zadomowienie

GG do LyraPotter

Słuchając okrzyków radości dochodzących z miasta, Rieux pamiętał, że ta radość jest zawsze zagrożona. Wiedział bowiem to, czego nie wiedział ten radosny tłum i co można było przeczytać w książkach, że bakcyl dżumy nie umiera i nie znika, że może przez dziesiątki lat pozostac uśpiony w meblach i bieliźnie, że czeka cierpliwie w pokojach, w piwnicach, w kufrach, w chustkach i w papierach, i że nadejdzie być może taki dzień, kiedy na nieszczęście ludzi i dla ich nauki dżuma obudzi swe szczury i pośle je, by umierały w szczęśliwym mieście.

Dżuma, A. Camus
LyraPotter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-09, 01:38   #349
Taverney
Zakorzenienie

najbardziej wrył mi się w pamięć:
Taki ze mnie nędzarz, żem nawet w podzięki ubogi

Shakespeare Hamlet akt II
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-11, 16:24   #350
Insomnia89
Zakorzenienie

"Patrząc na swoje odbicie w lustrze, wiem, że jestem atrakcyjna. [..] Nieważne, jak jesteś ładna, zachwycająca lub zdumiewająco atrakcyjna. Nawet kiedy spoglądasz na swoje odbicie i wiesz, że wspaniale wyglądasz, to kiedy spotkasz przystojnego faceta, jesteś przekonana, że pod tą warstwą makijażu wypatrzy małą, speszoną grubaskę, czającą sie tuż pod powierzchnią"

"Ból, który człowiek odczuwa, stopniowo zanika. Nie znika zupełnie, nie na długo przynajmniej, ale żyje sie z nim coraz łatwiej. Pewnego ranka otwierasz oczy i on nie jest pierwszą rzeczą, jaka przychodzi Ci na myśl. A kilka miesięcy później uświadamiasz sobie, ze nie myślałaś o nim aż przez pół dnia. Czasami mijają miesiące, a czasami lata, ale w końcu myślisz o nim zaledwie od czasu do czasu. Jesteś w stanie to zrobić, bo nie widujesz go, nie słyszysz niczego na jego temat i robisz wszystko, by o nim nie myśleć."

"Oto moja teoria na temat kobiet i mężczyzn. Kiedy mężczyzna spotyka kobietę, w ciągu trzydziestu sekund decyduje, czy jest atrakcyjna. jeśli uznaje, że nie, to zostają przyjaciółmi,ale zawsze istnieje szansa na to, że kiedyś staną się kochankami.
Kiedy kobieta spotyka mężczyznę, to w ciągu trzydziestu sekund decyduje, czy jest atrakcyjny. Nawet jeśli uzna, że nie, to zostają przyjaciółmi, ale w każdej chwili może sie w nim zakochać. Może się w nim zakochać, bo jest czuły, wrażliwy, miły i umie ją rozśmieszyć. Może się w nim zakochać, bo dojrzewa i zaczyna rozumieć, że świat nie zaczyna się i nie kończy wyłącznie na pociągu fizycznym. Bo w końcu zaczyna pojmować, że zasługuje na dobrego faceta, a dobrzy faceci nie są wcale nudni. Czasami czynią cuda z Twoim ego, czasem są dokładnie tym, czego Ci potrzeba."

"Na drugim brzegu rzeki trawa jest zawsze bardziej zielona, no nie? Kiedy człowiek jest sam, marzy o tym, by rano przewrócić się na drugi bok obok ukochanej osoby. Patrzy tęsknym wzrokiem na pary całujące się w parku i godzinami fantazjuje na temat tego, co będzie robił, kiedy już znajdzie kogoś do pary.
Ale gdy już jest w związku, gdy przywykł do budzenia się obok ukochanej lub ukochanego, kiedy wiadomo, że weekendy nie są wypełnione wzdłuż brzegów kanałów i intymnymi wspólnymi śniadankami, lecz drobnymi sprzeczkami, b on nigdy nie chce robić nic razem, wtedy człowiek zaczyna tęsknić za uczuciem podekscytowania, które towarzyszy byciu singlem."

"Jest wiele kobiet, które spotykając mężczyznę, którego mogłyby pokochać, zapominają o swoim życiu, przyjaciołach i sobie samych. Nagle dociera do Ciebie, że od dawna nie ma od nich żadnych wieści, a kiedy dzwonisz, oddzwaniają po dwóch miesiącach.
Nie chcą się spotykać wieczorem, bo wtedy spędzają czas ze swoim nowym facetem. Przy odrobinie szczęścia może zdołacie wyskoczyć razem na kawę. Siedzisz wtedy i patrzysz na koleżankę, która zawsze była taka towarzyska i pełna życia, a teraz jedyne co chce mówić, to "on".
Wszystko co mówi, jest upstrzone tym nieuniknionym słowem "my". Kiedy się rozstajecie, odczuwasz jednocześnie zawiść i żal, gdy obiecuje, że zaprosi cię na kolację, byś mogła "go" poznać. Tylko że dobrze wiesz, że owego zaproszenia nigdy nie otrzymasz, bo ona spotyka się tylko i wyłącznie z parami.
W końcu jednak, gdy jest już po wszystkim, znowu zaczyna do ciebie wydzwaniać. Jak gdyby nigdy nic. A ty, będąc osobą wyrozumiałą, cieszysz się z jej powrotu i każesz obiecać, że więcej nie porzuci przyjaciół. Ona obiecuje i dotrzymuje słowa. Aż do następnego razu".

"Człowiek musi przez całe życie myśleć, że potrzebuje poważnego zobowiązania. Dorasta w przekonaniu, że doskonale wie, czego chce. Ale gdy to dostaje, kiedy nareszcie ma to na wyciągniecie ręki, wówczas zmienia zdanie.
Może właśnie tego mi potrzeba? Marzenia, nadziei na przyszłość? A może musimy zastępować jedno marzenie innym, większym, bo gdy się ono spełnia, to jak zwykle stwierdzamy, że od początku chodziło nam o coś zupełnie innego.
A jeśli jednak chodziło nam właśnie o to, wtedy uznajemy, że nie jest to takie, jakie powinno".

"Nigdy nie myślimy o tym, że też możemy innych ludzi czegoś nauczyć. Zawsze widziałam siebie wyłącznie w roli uczennicy, próbowałam opanować sztukę wykorzystywania własnego życia jak najpełniej, patrząc na innych i starając się ich naśladować. Postępować tak jak oni, mieć to, co oni."

"Jestem przekonana, że inni ludzie pojawiają się w naszym życiu nie bez powodu. Każdy człowiek, którego spotykamy i który pozostawia jakieś wrażenie, ma dla nas jakaś naukę. Wszystko, co nas spotyka, stanowi doświadczenie i z tego właśnie powodu nie może być złe. Doświadczenie może być wyłącznie dobre, bo spełnia rolę czynnika kształtującego nas jako osobę, sprawia, że stajemy się tym, kim się stajemy"

"Prosto z mostu", Jane Green
Stary 2008-02-16, 16:20   #351
phoebe
Rozeznanie

Insomnia89 świetne cytaty

Moje Aniołki wiem, że kiedyś się spotkamy [*]

phoebe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-16, 18:28   #352
Insomnia89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phoebe Pokaż wiadomość
Insomnia89 świetne cytaty
Tez mnie urzekły To książka z serii "Literatura w spódnicy", niby niepozorna, a niesie w sobie mądrość, którą nie zawsze dostrzegamy...
Stary 2008-02-16, 19:08   #353
SerenaVDW
Raczkowanie

GG do SerenaVDW

Nienawiść uzewnętrznia się zwykle w wyrażeniach, które napisane wydawałyby się całkiem niewinne (same słowa nie są obraźliwe), lecz wypowiedziane są takim tonem lub w takim momencie, że niewiele się różnią od uderzenia w policzek

C.S Lewis "Listy starego diabła do młodego"

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-19, 23:52   #354
Insomnia89
Zakorzenienie

"To zabawne. Kiedy jesteś dzieckiem, myślisz, że nigdy nie umrzesz, ale kiedy tylko stuknie ci dwudziestka, czas zaczyna pędzić jak ekspres do Memphis. Tak sobie myślę, że życie dopadnie każdego. A już na pewno było tak u mnie. Jednego dnia byłam małą dziewczynką, a już następnego - dojrzałą kobietą z biustem i włosami na intymnych
częściach ciała. Brakowało mi dzieciństwa."

"Nigdy nie płakała. Za bardzo cierpiała, żeby płakać... Wiesz, serce może pęknąć, ale i tak bije dalej."

//"Smażone zielone pomidory", Fannie Flagg
Stary 2008-02-25, 11:18   #355
i'm_weasel
Raczkowanie

GG do i'm_weasel Send a message via Skype™ to i'm_weasel

"Kiedy kobieta jedzie w srodku nocy spotkac sie z mężczyzną,
brakuje tylko neonowego szyldu na dachu jej samochodu:
Z DOSTAWA DO DOMU."

A to bardzo długie ale przeczytajcie pośmiejecie się (książkę posiadam w PDF-ie z chęcią wyśle na @ chętnym tytuł "DLACZEGO MĘŻCZYŹNI KOCHAJĄ ZOŁZY" super książka.

"Gdy upichcisz mu cos na specjalna okazje, oczywiście kiedy już
"na to zasłuży, potraktuje to jak uczte. Ale nie bedzie to dla niego
ładna gratka, jesli dasz mu to z mety. Jest to ksiażka
dla kobiet, wiec byłoby niedbalstwem z mojej strony niezałaczenie kilku przepisów na pierwsze tygodnie znajomosci. A w przeciwienstwie do przepisów Marthy Stewart moje sa łatwe do zapamietania. Nie musisz ich nawet zapisywać.
Przystawka
Popcorn a la carte
Polecam popcorn ze względu na jego praktyczność i krótki
czas przyrzadzania. Najpierw włóż torebke do kuchenki
mikrofalowej. Kiedy wszystkie ziarna beda uprażone, wyjmij
popcorn z kuchenki, ostrożnie, bo może byc bardzo
goracy. Koniecznie załóz rekawice kuchenna, fartuszek i użyj łopatki do wyjecia popcornu z kuchenki. Nie tylko
zaimponujesz tym gosciowi, ale sprawisz wrażenie, jakbys
była kompetentna kucharka.
Jesli okae sie, ze popcorn jest przypalony, przyjrzyj sie,
z której strony. jeśli jest czarny na wierzchu, usuń zwęglona
warstwę i uratuj resztę, przesypując ja do miski. Podaj
żółty popcorn gościowi i nastaw odpowiednio czas, kiedy
będziesz robiła druga torebkę dla siebie. dość porcji:
półtorej. (W sam raz).
Danie główne
Smakowite maczanki
Zagotuj w garnku wodę i wrzuć do niej dwie frankfurterki.
Gotuj piec minut,
żeby kiełbaski były lekko twarde lub,
jak kto woli, al dente. Nalej gościowi oranżady. Potem wyslij
go na balkon, żeby mógł sie porozkoszowac pieknym
widokiem - w końcu nastrój jest najważniejszy. Kiedy nie
będzie patrzył, pokrój drobno frankfurterki i nadziej każdy kawałek na wykałaczke. Podobnie jak Martha możesz
swobodnie wyrazić swój twórczy zapał za pomocą szerokiego
asortymentu różnokolorowych wykałaczek. Teraz podaj
frankfurterki z dwiema smakowitymi maczankami ustawionymi
jedna przy drugiej: ketchupem i musztarda. I nigdy
nie nazywaj ich krojonymi kiełbaskami, zawsze mów „smakowite
maczanki".
A teraz deser: rolada biszkoptowa (kupna) podana z kawa (rozpuszczalna).
Wykwintnym końcowym akcentem będzie czekoladka
o smaku miętowym.
Przekonasz sie,
e kolacja okazała sie strzałem w dziesiątkę,
kiedy następnym razem będzie nalegał,
żeby zabrać cię do jakiejś
knajpki. Nigdy więcej z jego ust nie padnie pytanie: „Hej, co będzie
na kolacje?"
jeśli jednak po jakimś czasie wyrwie mu sie sugestia,
żebyś
coś ugotowała, zaproponuj swoja specjalność: popcorn, kiełbaski i
roladę biszkoptowa z kawa i szklaneczka oranżady. Potem zacznij
sie szykować, bo za godzinę będzie czekał na was zarezerwowany
stolik."

..::Wspierana przez wiatr walczy by wstać::...

i'm_weasel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-25, 12:10   #356
nie wymysle nic lepszego
Raczkowanie

ooo ja bym chciala tą ksiązke : D

wysle ci moj adres na PW , ok ; )
: *
nie wymysle nic lepszego jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-25, 12:20   #357
laffytaaffy
BAN stały

Thumbs up Dot.: cytaty z ksiazek

;d

Edytowane przez laffytaaffy
Czas edycji: 2008-03-18 o 21:08
laffytaaffy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-26, 14:44   #358
SataniKa
Raczkowanie

Osaczona bestia zawsze jest groźna. - Gandalf

Ziemia zmarznięta, krok wędrowców pęta. Nie zobaczą drogi końca, ani księżyca ani słońca. - Gollum

Śmierci! Naprzód, po śmierć, po koniec świata! - Eomer

To nie koniec podróży. Śmierć to tylko kolejna ścieżka, którą wszyscy musimy podążyć. - Gandalf

Zbliża się spełnienie naszej nadziei albo kres wszelkiej nadziei świata. - Arwena

My decydujemy tylko o tym jak wykorzystać czas, który nam dano. - Gandalf

Wielu spośród żyjących zasługuje na śmierć. A niejeden z tych, którzy umierają, zasługuje na życie. Czy możesz ich nim obdarzyć? Nie bądź, więc tak pochopny w ferowaniu wyroków śmierci, nawet bowiem najmądrzejszy nie wszystko wie. - Gandalf

Idę swoją własną drogą, możliwe jednak, że wasza droga przez jakiś czas będzie równoległa do mojej. - Drzewiec

Jestem przyjacielem nieprzyjaciół naszego jedynego nieprzyjaciela. - Faramir

Nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu. - Legolas

Wszystkie z Władcy Pierścieni - tomów wszystkich 3. - Tolkiena.
Tyle co mi utkwiło w pamięci. Jak sobie przypomnę coś jeszcze to napisze.

elo.elo.el.
SataniKa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-27, 12:06   #359
made in China
Przyczajenie

SatiniKa - też lubię te cytaty
made in China jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-27, 17:41   #360
danuskahehe
Raczkowanie

farewell miss iza, farewell...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości