![]() |
#361 |
Przyczajenie
|
Dot.: cytaty z ksiazek
,,Reszta jest milczeniem.”
,,Cóż to czytasz, mości książę? Słowa, słowa, słowa.” ,,Jak doskonałym tworem jest człowiek! Jak wielkim przez rozum!” ,,Niech ryczy z bólu ranny łoś, Zwierz zdrów przebiega knieje, Ktoś nie śpi, aby spać mógł ktoś To są zwyczajne dzieje.” ,,W tym szaleństwie jest metoda.” |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#362 |
Rozeznanie
|
![]()
(...)To zdumiewajace, jak czesto w tym wzgledzie kobiety oklamuja same siebie.Nawet wowczas, gdy slepiec nie mialby problemow z zobaczeniem, ze milosc do ktorej sie tak przyzwyczaily, dawno juz zostala wyprana ze wszelkich kolorow.
I kiedy w codziennym gescie rozpaczy znowu podnasza sluchawke, zeby zwierzyc sie, a tak naprawde poskarzyc na niewiernego,nieczulego, niedobrego, to i tak robia to tylko po to, aby z drugiej strony kabla uslyszec:daj spokoj on nie jest wcale taki zly.Ne jest?pytaja wtedy z nadzieja w glosie. W tym momencie chcialoby sie zawolac:"Czy ty zwariowalas,dziewczyno?Pa kuj walizki, uciekaj z tego zwiazku, gdzie pieprz rosnie.Nie marnuj zycia.szanuj sama siebie" Napisz na kartce jaka kobieta, jakim czlowiekiem bylas, zanim go poznalas. Innym. Co stalo sie z tymi kobietami, ze przestaly widziec, z kim spedzaja noce i dni, ze ten ktos ich nie szanuje, nie kocha i traktuje gorzej, niz na to naprawde zasluguja? M.Domagalik, J.L. Wisniewski 188 dni i nocy P.S Piekny watek ![]() ![]()
![]() |
#363 |
Rozeznanie
|
" Nie znasz takiej siły, dopóki Cię ktoś nie zaatakuje, nie spróbuje Cię zabić, zniewolić. Dopóki coś takiego sie nie wydarzy , nikt nie wie jaki może być silny" 'Kwiat pustyni"
![]() |
#364 |
Raczkowanie
|
Dot.: Cytaty z ksiazek
"GILLES: Życie ze mną jest piekłem?
LISA: Rozczulasz mnie zadając to pytanie. GILLES: A co z odpowiedzią? LISA: Niewątpliwie jest piekłem, ale w pewnym sensie... zależy mi na tym piekle. GILLES: Dlaczego? LISA: Jest w nim ciepło... GILLES: Jak to w piekle. LISA: I mam w nim swoje miejsce... GILLES: Niczym Lucyfer..." " GILLES: Jeśli kochasz mnie, nie możesz kochać mojego bliźniaka. Mojej podobizny! Pustego opakowania! Wspomnienia, które niczego nie pamięta!. LISA:Uspokój się. GILLES: Jeżeli mnie kochasz, przyjmiesz mnie kalekiego, starego, chorego, pod warunkiem, że jednak będę sobą. Jeżeli mnie kochasz, pragniesz mnie, a nie tylko mojego odbicia. Jeżeli mnie kochasz..." "GILLES: Na moje cierpienie nie ma lekarstwa. Co to za pomysł kazać mi brać tabletki jeśli tylko okażę jakieś uczucie?" "(...) Kiedy widzicie kobietę i mężczyznę w urzędzie stanu cywilnego, zastanówcie sie, które z nich stanie się mordercą" "LISA: Zdaje się, że wymiotuje pan właśnie na mój samochód. GILLES: Bardzo mi przykro. LISA: Ależ proszę, niech pan sobie nie przeszkadza. I tak nie cierpię jego koloru. Wolałabym, żeby był bardziej oryginalny. GILLES: Teraz będzie wyjątkowy. (...) GILLES:Poczeka pani na mnie? LISA: Na mężczyznę, który tak dobrze zajmuje się samochodami nie można nie poczekać (...) GILLES: Jakim jest pani typem kobiety? LISA: Pańskim? GILLES: Potwierdzam - po każdym zdaniu spływa po mnie strumień potu, mózg mi drętwieje, to objaw choroby zwanej niepohamowanym pociągiem. LISA: Nie znam lekarstwa. GILLES: To pani jest lekarstwem." "LISA: Nie można uciec od własnego przeznaczenia. Ty jesteś moim przeznaczeniem. Nigdy nie będziemy należeć do siebie fizycznie, ale należymy do siebie duchowo. Zapadłeś we mnie głęboko, ja zapadłam w ciebie, jesteśmy uwięzieni. Nawet, kiedy cieleśnie nie jesteś moim mężczyzną jesteś nim w moich wspomnieniach, w moich marzeniach. W ten sposób trzymasz mnie w szachu. Możemy się rozłączyć, lecz nie możemy się już rozstać. (...) Co to znaczy kochać mężczyznę? To znaczy kochać go na przekór sobie, na przekór niemu, na przekór całemu światu. Kocham twoje pragnienia, a nawet twoje awersje, kocham ból, który mi zadajesz, ból, którego nie odczuwam jako bólu, ból, o którym natychmiast zapomina, który nie pozostawia śladów. Kochać, to znaczy mieć tę wytrzymałość, która pozwala przechodzić przez wszystkie stany, od cierpienia do radości z tą samą intensywnością." "LISA: (...) Mężczyźni i kobiety żyją ze sobą wyłącznie z najniższych pobudek: dla interesu, z niechęci do zmian, z obawy przed starością. Gnuśnieją, karłowacieją, tracą wiarę, że mogliby zrobić coś ze swoim życiem, trzymają się za ręce tylko po to, żeby samotnie nie kroczyć w stronę cmentarza. Byłeś ze mną tylko ze złych pobudek. GILLES:Ty natomiast kierowałaś się dobrymi. LISA: Tak. GILLES: Jakimi? LISA: Tobą. GILLES: Kochasz mnie, więc mnie zabijasz? LISA: Kocham cię i to mnie zabija" "GILLES: Liso, każdy związek jest domem, do którego klucze znajdują się w rękach mieszkańców. Jeśli zamknie się ich od zewnątrz, dom stanie się więzieniem, a oni więźniami." " GILLES: Ty jesteś moim zdrowiem. Spotkania są jak gorączka. LISA: Często się przeziębiasz. GILLES: Tak ci się wydaje. Nic o tym nie wiesz." "LISA: A jeśli cię zabiję? GILLES: Jeśli mam umrzeć, chcę umrzeć z twojej ręki. Twoja nieobecność będzie jak trucizna, ale mnie nie zabije. Zostań, proszę, zostań ze mną. Nie chcę innej kobiety. Nie chce innego mordercy." Eric Emmanuel Schmitt - "Małe zbrodnie małżeńskie. Niesamowite, że w tak krótkiej książce, można znaleźć aż tyle ciekawych cytatów ![]()
![]() |
![]() |
#365 |
Zakorzenienie
|
" ,,To on jest niepełnosprawny, nie Myszka", pomyślała nie pierwszy raz. ,,Jest niepełnosprawny uczuciowo. Powinien wziąć ze mną rozwód i załatwić to raz na zawsze. Nie może tkwić w pułapce, którą sam sobie stworzył, odrzucając Myszkę i nie odchodząc".
Poczwarka- Dorota Terakowska.
![]() |
#366 |
Zakorzenienie
|
-Czy nigdy nie przyszło ci do głowy, żeby poszukać sobie nowej żony, zamiast tracić połowę życia na odnalezienie tej, która sama nie umie sie odnaleźć?
[...] -To dobre pytanie. Na naszej planecie żyje pięć miliardów ludzi, tymczasem człowiek zakochuje się w jakiejś jednej osobie i nie wiadomo dlaczego nie chce jej zamienić na żadną inna. Bardzo bym chciała pomyśleć taką myśl, która byłaby tak trudna, że nie udałoby mi się jej pomyśleć, ale to mi się nie udaje. -Czy zdajesz sobie sprawę, że wówczas miałeś już wiele tysięcy przodków? Zrezygnowany pokręciłem głową. Jak to możliwe? -Każdy człowiek ma dwoje rodziców, czworo dziadków, ośmioro pradziadków i tak dalej. Jeśli cofniesz się do roku 1349, zrobi się ich całe mnóstwo. Kiwnąłem głową. - A potem przyszła dżuma. Śmierć wędrowała od zagrody do zagrody, najgroźniejsza była dla dzieci. W niektórych rodzinach poumierały wszystkie, w innych przeżyło jedno albo dwoje. Bardzo wielu twoich przodków było w tym czasie dziećmi, Hansie Thomasie. Ale żadne z nich nie umarło. -Skąd wiesz? - spytałem zaskoczony. Zaciągnał się dymem i rzekł: -Ponieważ siedzisz tutaj i patrzysz na Adriatyk. Po raz kolejny puenta była tak zaskakująca, że nie wiedziałem jak zareagować. Wiedziałem jednak, że masz rację, bo gdyby choć jeden z moich przodków umarł, będąc jeszcze dzieckiem, to nie byłby moim przodkiem. -Czas nie mija Hansie Thomasie. I nie cyka. To my mijamy, a cykają nasze zegarki. Tak samo cicho i nieubłaganie jak słońce, wstające na wschodzie i zachodzące na zachodzie, czas pożera historię. Niszczy wielkie cywilizacje, podgryza dawne pomniki, pochłania pokolenia za pokoleniem. Dlatego właśnie mówimy o "zębie czasu". Bo czas nadgryza i przeżuwa, a między jego trzonowcami jesteśmy my. Przepowiednia dżokera - Jostein Gaarder
![]() |
#367 |
Zakorzenienie
|
"Zapytałem go, dlaczego został księdzem, a on odpowiedział, że jeśli już człowiek musi dla kogoś pracować, to najlepszym szefem jest szef nieobecny."
Jeanette Winterson "Namiętność" ![]()
![]() |
#368 |
BAN stały
|
"Pracuj nad sobą, nad swoimi lękami, nad niedoskonałością, słabością, fobiami, pracuj nad swoim wizerunkiem i postawą życiową.
Pracuj nad swoim wyobrażeniem, nad wizją, nad szkicem - pracuj nad tym co teraz i nad przyszłym życiem" Konrad Milewski, Niebo na Ziemi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#369 |
Raczkowanie
|
"Zapominamy, że życie jest kruche, delikatne, że nie trwa wiecznie.
Zachowujemy się wszyscy jakbyśmy byli nieśmiertelni." "Myśli, których się nie zdradza, ciążą nam, zagnieżdżają się, paraliżują nas, nie dopuszczają nowych i w końcu zaczynają gnić. Staniesz się składem starych śmierdzących myśli, jeśli ich nie wypowiesz." "Cierpienie fizyczne się znosi. Cierpienie duchowe się wybiera." "Jeśli wbijają ci gwoździe w nadgarstki i stopy, nie masz innego wyjścia, musisz odczuwać ból. Znosisz go. Natomiast myśl o śmierci nie musi powodować bólu. Nie wiesz, czym jest. Wszystko zależy od ciebie. " "Właściwie nie boję się nieznanego. Tylko trochę szkoda mi tracić to, co znam." "To kwestia wprawy (...) im więcej dostajesz po buzi, tym więcej możesz wytrzymać. Nie wolno tracić nadziei. " "Najciekawsze pytania wciąż pozostają pytaniami. Kryją w sobie tajemnicę. Do każdej odpowiedzi trzeba dodać "być może". Tylko na nieciekawe pytania można udzielić ostatecznych odpowiedzi. " "-Chcesz powiedzieć, że dla "Życia" nie ma rozwiązania? -Chcę powiedzieć, że dla "Życia" jest kilka rozwiązań, a więć nie ma żadnego. -A ja myślę, że dla życia nie ma innego rozwiązania niż żyć. " "Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy" "Życie to taki dziwny prezent. Na początku się je przecenia: sądzi się, że dostało się życie wieczne. Potem się go nie docenia, uważa się, że jest do chrzanu, za krótkie, chciałoby się niemal je odrzucić. W końcu kojarzy się, że to nie był prezent,ale jedynie pożyczka. I próbuje się na nie zasłużyć." "Im bardziej się człowiek starzeje, tym większym smakiem musi się wykazać, żeby docenić życie. " Eric-Emmanuel Shmitt "Oskar i Pani Róża" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#370 |
Przyczajenie
|
"Dobre, młode stworzenie, które wyrosło w ciasnym kole domowych zajęć, tygodniowej, określonej pracy, które poza tym nie moglo mieć nadziei na inne przyjemności, jak chyba pójść ze swymi rówieśnicami na niedzielną przechadzkę wkoło miasta, w sprawionym z trudem odświętnym stroju, jak potańcować w każde wielkie święto, a poza tym z całą żywością serdecznego współudziału pogawędzić godzinkę z jakąś sąsiadką o przyczynie kłótni lub obmowy; jej gorąca gorąca natura czuje wreszcie głębsze wewnętrzne potrzeby, pomnażane pochlebstwami mężczyzn; wszystkie uprzednie radości stają się jej stopniowo niesmaczne, aż w końcu napotyka człowieka, z którym łączy wszystkie swe nadzieje; zapomina o otaczającym ją świecie, nie słyszy nic, nie widzi nic, nie czuje nic prócz jego jedynego, tęskni tylko do niego, jedynego. Jej pożądanie, nie zepsute przez puste uciechy niestałej próżności, zdąża prosto do celu. Chce należeć do niego, chce w wiecznym związku znaleźć całe to szczęście, którego jej brak, rozkoszować się połączeniem wszystkich radośći, do których tęskniła. Powtarzane obietnice, które jej nadziei dają porękę pewności, śmiałe pieszczoty, które wzmagają jej pożądanie, ogarniają całą jej duszę; unosi się w mglistej świadomości, w przeczuciu wszystkich uciech; dochodzi do stanu najwyższego napięcia, wyciąga wreszcie ramiona, by objąć wszystkie swe życzenia... a jej kochanek opuszcza ją. Odrętwiała, bez zmysłów stoi nad przepaścią i wszystko jest mrokiem wkoło niej, bez widoków, bez zrozumienia, bez nadziei, bo opóścił ją ten, w którym jedynie czuła swe istnienie. Nie widzi ona szerokiego świata, który leży przed nią, tych wielu, którzy mogą nagrodzić jej stratę; czuje się samotna, opuszczona przez cały świat, i ślepa, wtłoczona w matnię przez przerażającą rozpacz swego serca, rzuca się do wody, by we wszystko obejmującej śmierci zdławić swe męczarnie." J. W. Goethe "Cierpienia młodego Wertera" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#371 |
Rozeznanie
|
dziewczyny, a macie może ten fragment z 11 minut, jak ona wyjaśnia o co z nimi chodzi ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#372 |
Zadomowienie
|
ja mam jeden ulubiony (mimo,ze bylo ih wiecej ten mi zapadl w pamiec
![]() 'zycie jest za krotkie lub za dlugie, bym mogla pozwolic sobie na luksus az tak zlego zycia' Kocham tez fragmenty 'Alchemika' i paru innych jego ksiazek. 'Kiedy czegos gorąco pragniesz, to caly Wszechswiat dziala potajemni, by udalo Ci sie t osiagnac' "Moje serce obawia sie cierpien.Powiedz mu,ze strach przed cierpieniem jest straszniejszy niz samo cierpienie.I ze zadne serce nie cierpialo nigdy,gdy siedalo po swoje marzenia,bo kazda chwila poszukiwań jest chwila spotkań z Bogiem i z Wszechswiatem'
![]() |
![]() |
#373 |
Raczkowanie
|
"-Kochaliśmy się jak dwaj muzycy, którzy łączą się, ażeby razem grać sonaty.
- Ładnie powiedziane. - Tak było. Fortepian grał swoją partię, a skrzypce swoją i z tego wynikała sonata, sam wiesz jednak, że pod tym wszystkim nie spotkaliśmy się nigdy. Wiedziałam to od początku, ale sonaty były tak piękne." "Gra w klasy" J.Cortazar |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#374 |
Zakorzenienie
|
Nowa miłość
Nie wierzę w to, że wszystko było już, pozwólcie mi na jeszcze parę róż: Jeszcze tylko raz pokochać, ach, jeszcze jeden raz! Nie pragnę wciąż królewną z bajki być, lecz serca dzwon niech nie przestaje bić. Jeszcze tylko raz pokochać, ach, jeszcze jeden raz ! W tę nową miłość pobiegłabym tak, jak rusza w drogę księżyc i ptak, tę nową miłość umiałabym wziąć, tak jak się bierze rumianki do rąk. Nie wierzę w to, że prześnił się mój czas, pozwólcie mi na jeszcze parę gwiazd: Jeszcze tylko raz pokochać, ach, jeszcze jeden raz! Jeszcze tylko raz usłyszeć szalony serca głos, a potem - wielką ciszę, a potem - noc... A. Osiecka
![]() |
![]() |
#375 |
Raczkowanie
|
´Miała nadzieję, że już go nie kocha, że to minęło. Tak bardzo się starała, żeby to minęło. Ostatnie pół roku to był właściwie odwyk. Odwyk od niego, od jego wariackiej miłości, od pocałunków, jego fantazji, jego wygłupów, jego napadów melancholii, jego niezwykłości. Nie udało się. Owszem, może i o nim zapomniała, ale wcale nie przestała go kochać.´
´Zabili mnie we wtorek´ Piotr Wereśniak |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#376 |
Raczkowanie
|
1)Zastanawiałem się, jakie to dziwne, że na świecie żyją miliardy ludzi, a nikt tak do końca nie wie, co sprawia, że ludzie są ludźmi. Próbowałem wyliczyć rzeczy, które ze wszystkich zwierząt robią tylko ludzie, ale wymyśliłem jedynie palenie papierosów, kulturystykę i pisanie. To niewiele, szczególnie że lubimy się uważać za tak wyjątkowych.
2)Często śni mi się, że latam, ale nie tak jak Superman. Ja po prostu wyciągam ręce nad głowę, unoszę się i odlatuję. Nie muszę chyba mówić, że to mój ulubiony sen. 3) (...)Według mnie śmierć to coś więcej niż umieranie, śmierć to utrata czegoś, czego już nigdy się nie znajdzie, to słowa, które już raz się rzekło, krzywda, której nikt już nie naprawi. To koniec dzielenia się miłością... _________________________ _________________________ _____________________ ^Życie po Bogu^ Douglas Coupland |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#377 |
Raczkowanie
|
"Jakubku, doprowadzasz mnie do śmiechu, doprowadzasz mnie do łez. Zastanawiałam się dzisiaj cały wieczór, że prawdę mówiąc najbardziej ostatnio chcę, abyś doprowadził mnie do orgazmu".
Wiśniewski ' Samotność w sieci'
![]() |
#378 |
Zakorzenienie
|
Wiliam Wharton Szrapnel
,,Szkolenie żołnierzy w taki sposób, aby bez pytań wykonywali każdy wydany rozkaz, budziło moje obrzydzenie. Również sztywna hierarchia stanowiła obrazę mojego poczucia wartości, mojej osobowości. Bez powodzenia walczyłem z wojskową mentalnością swoimi wątłymi siłami. W końcu to oni wygrali. Nauczyli mnie zabijać. Wytrenowali mnie, abym porzucił naturalną chęć, by żyć, by przeżyć, nauczyli ryzykować życie dla powodów, których często nie rozumiałem, a czasami nie akceptowałem." ,,Moja broń wciąż leży na placu, zakurzona i brudna. Pochylam się i podnoszę ją. Prawdopodobnie złamałem co najmniej pięć punktów wojskowego regulaminu, ale nic mnie to nie obchodzi. Kocham ten karabin. Starannie go przestrzelałem na wszystkich odległościach od dwustu do pięciuset jardów. Nadal pamiętam jego numer seryjny 880144. Najbardziej zwariowaną sprawą, pośród mnóstwa zwariowanych spraw, jest to, że kiedy w końcu wysyłają nas na front, dostaję nowy karabin, którego nie miałem możliwości wcześniej przestrzelać, którego w ogóle nie znam. Nic do niego nie czuję. Zabijam nim ludzi, ale tak naprawdę nie czuję, że jest mój. Może właśnie o to chodziło wojskowym - nic osobistego." ,,Stoję tak, przysypiając, kiedy ktoś klepie mnie po ramieniu. Odwracam się, stoi przede mną niemiecki żołnierz, a w wyciągniętej ręce trzyma zakrętkę od manierki! Cofam się, jednocześnie zrywając z ramienia karabin. Wygląda na to, że Niemiec jest bezbronny i pokazuje, podnosząc kubek do ust, że chce tylko dostać wody. Jest blady i ma spierzchnięte, suche usta. Najwidoczniej zdołał jakoś wydostać się z fortu. Wycelowuję w niego karabin. Podnosi ręce do góry, nie wypuszczając z dłoni kubka. Biorę go do niewoli i prowadzę do koszar. (...) Ten Niemiec mógł okazać się innym człowiekiem, mógł mnie zaatakować. Miałem przy pasie manierkę pełną wody. Kiedy idziemy na posterunek żandarmerii, pozwalam Niemcom się napić. napełniam wodą zakrętki ich manierek, a oni chłepcą wodę jak psy. Ten Niemiec mógł mnie po prostu zabić i zabrać moją manierkę, ale nie zrobił tego." ,, Odkrywam teraz różnice pomiędzy strachem a tchórzostwem - o tym pierwszym nie wie nikt poza tobą."
I'd love to stay and chat, but you're a total bi*ch. wymiana książek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=774155 Edytowane przez kas!a Czas edycji: 2008-05-10 o 16:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#379 |
Raczkowanie
|
świetny wątek
![]() na początek solidna dawka Pratchetta,cytaty z różnych jego książek: To, że los zetknął nas razem, nie znaczy jeszcze, że miał rację. Nie istnieje coś takiego jak cudzy kłopot, a kiedy już człowiek sądzi, że świat go odepchnął, nagle dowiaduje się, że świat ten pełen jest niezwykłości. Żywi nigdy nie zauważają połowy tego co się naprawdę dzieje, ponieważ zbyt są zajęci życiem. Człowiek nigdzie naprawdę nie był, póki nie wróci do domu. Moim zdaniem życie sprawia panu tyle problemów, ponieważ wierzy pan, że są dobrzy ludzie i źli ludzie. Myli się pan, oczywiście. Istnieją tylko i wyłącznie źli ludzie, ale niektórzy stoją po przeciwnych stronach. (...) człowiek powinien mieć kogoś obok siebie, żeby mu demonstrować, jaki to jest niezależny i samodzielny. Bogowie może istnieją, a może nie. Dlaczego więc i tak w nich nie wierzyć? Jeśli to wszystko prawda, to po śmierci trafisz w przyjemne miejsce, a jeśli nie, to przecież nic nie tracisz. – Och, my zawsze jesteśmy bezpieczne. Pamiętaj o tym. To my przytrafiamy się innym. Kiedy ułożyła jakoś włosy i przeglądała się w lustrze, zaśpiewała piosenkę. Śpiewała chórem. Nie, oczywiście nie chórem ze swoim odbiciem w lustrze, ponieważ taka bohaterka wcześniej czy później zacznie śpiewać w duecie z panem Błękitnym Ptakiem i innymi leśnym stworzeniami, a wtedy nie ma już innego sposobu niż miotacz ognia. Na świecie istnieją podobno dwa rodzaje ludzi. Jedni kiedy dostają szklankę dokładnie w połowie napełnioną mówią: ' Ta szklanka jest w połowie pełna'. Ci drudzy mówią:'Ta szklanka jest w połowie pusta'. Jednakże świat należy do tych, którzy patrzą na szklankę i mówią:'Co jest z tą szklanką? Przepraszam bardzo... No przepraszam... To ma być moja szklanka? Nie wydaje mi się. Moja szkalnka była pełna. I większa od tej!'. A na drugim końcu baru świat pełen jest innego rodzaju osób, które mają szklanki pęknięte albo szklanki przewrócone (zwykle przez kogoś z tych, którzy żądali większych szklanek), albo całkiem nie mają szklanek, bo stały z tyły i barman ich nie zauważył. Na pierwszy rzut oka nie przekroczył trzydziestki. Na drugi nie zasługiwał. – Nazwał jabłka na twoją cześć? – upewniła się babcia. (...) – Zabawne pomyśleć, że już wkrótce tysiące ludzi będzie mogło spróbować niani Ogg. – Kolejne tysiące – mruknęła kwaśno babcia. To, co nazywamy normalnością, to tylko krąg światła wokół ogniska Uniwersytety są skarbnicami wiedzy: studenci przychodzą ze szkół przekonani, że wiedzą już prawie wszystko; po latach odchodzą pewni, że nie wiedzą praktycznie niczego. Gdzie się podziewa ta wiedza? Zostaje na uniwersytecie, gdzie jest starannie suszona i składana w magazynach. i fragment z książki Andrzeja Stasiuka "Fado" (o taborze cygańskim który spotkał w jednej ze swoich wędrówek po Bałkanach) "Przybywali z minionego czasu kiedy ludziom wystarczyło znacznie mniej i próbowali żyć w teraźniejszości a w istocie pozwalali by teraźniejszośc przepływała obok nich.Prawdopodobnie traktowali ją jak zywioł który można wykorzystać jak powiedzmy ogień do gotowania albo wode do mycia.Dosamochodu podeszły dzzieci,rozdałem reszrki słodyczy,chrupek,chipsów i co tam jeszcze było.Widziałem i czułem że traktują mnie obojętnie i pragmatycznie.Auto ,aparaty Piotra,nasza obecność w ogóle to było dla nich zjawiso całkiem naturalne.-w sensie naturalności przyrody którą można ekspoatowac. W paradoksalny sposób odpłacali nam pięknym za nadobne.My redukowaliśmy ich człowieczeństwo do egzotycznego obrazka oni ograniczali nasze do ekonomii własnego przetrwania."
![]() |
#380 |
Raczkowanie
|
Zawsze już na początku każdej znajomości chciałam wiedzieć, co mogę dostać - na przykład ciepłą dłoń na spacerze. Chciałam prawdy. A w tę wpisane jest przecież ryzyko rozczarowania. Trzeba wiedzieć, czy na spacerze może zabraknąć nie tylko dłoni, ale i tożsamej duszy. Być może powie Pan, że jest w tym coś z asekuranctwa. Być może, zwłaszcza, że na początku każdej znajomości karne punkty, które zdobywa kandydat na kochanka, czy męża, właściwie nie bolą. Nie ma więc i mowy o klęsce. Łatwo sobie powiedzieć wówczas: To nie ten. Było i nie będzie. Adieu! Dopiero po przebiegnięciu takiej "ścieżki zdrowia" i już z tą ręką w ręce, można z beztroską założyć na nos różowe okulary miłości. Skoczyć z trampoliny uczuć na główkę do morza uczuciowego szaleństwa.
188 dni i nocy
![]() |
#381 |
Raczkowanie
|
"Szczęściem nazwałem prawo do Marzeń, do ich posiadania, do pracy nad ich realizacją, a wreszcie prawo do spełniania Marzeń" Konrad Milewski - Niebo na Ziemi
"Kochaj tak, jakby cię nigdy nikt nie zranił a Tańcz tak, jakby nikt nie tańczył śmiej się tak, jak tylko dzieci śmieją się żyj tak, jakby tu było niebo" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#382 |
Raczkowanie
|
Jeśli tylko będziemy tulić się mocno do siebie, możemy utracić całą resztę świata, ale przynajmniej na zawsze zachowamy siebie.
E-mail zaczyna się w punkcie przecięcia Ciebie, mnie i nocy. Mian Mian Cukiereczki
![]() |
#383 |
Raczkowanie
|
piekny cytat
![]() moj nastepny jest w moim opisie na dole ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#384 |
Rozeznanie
|
a ja dam trochę inne cytaty. Kilka moich ulubionych z... Pisma Świętego:
"Wszystko mogę w tym, który mnie umacnia" Flp 4,13 "Bo góry mogą ustąpić i pagórki się zachwiać, ale miłość moja nigdy nie odstąpi od ciebie - mówi Pan" Iz 54,10 "Jeżeli Bóg z nami, któż przeciwko nam? On, który nawet własnego Syna nie oszczędził, ale Go za nas wszystkich wydał, jakże miałby wraz z Nim i wszystkiego nam nie darować (...) Ale we wszystkim tym odnosimy pełne zwycięstwo dzięki Temu, który nas umiłował. I jestem pewien, że ani śmierć, ani życie, ani aniołowie, ani Zwierzchności, ani rzeczy teraźniejsze, ani przyszłe, ani Moce, ani co wysokie, ani co głębokie, ani jakiekolwiek inne stworzenie nie zdoła nas odłączyć od miłości Boga, która jest w Chrystusie Jezusie, Panu naszym." Rz 8,31-39 "Moc doskonali się w słabości" 2 Kor 12,9 "Wszystko mi wolno, ale nie wszystko przynosi mi korzyść. Wszystko mi wolno, ale ja niczemu nie oddam się w niewolę" 1 Kor 6, 12 "Bo jak śmierć potężna jest miłość, a zazdrość jej nieprzejednana jak Szeol. Żar jej to żar ognia, płomień Pański. Wody wielkie nie zdołają ugasić miłości, nie zatopią jej rzeki" "Pan jest pasterzem moim, nie brak mi niczego" i cały psalm 23 "Prawda Was wyzwoli" J 8,32 "Ciesz się, młodzieńcze, w młodości swojej, a serce twoje niech się rozwesela za dni młodości twojej. I chodź drogami serca swego i za tym, co oczy twe pociąga; lecz wiedz, że z tego wszystkiego będzie cię sądził Bóg! Więc usuń przygnębienie ze swego serca i oddal ból od twego ciała, bo młodość jak zorza poranna szybko przemija." Koh "Każde słowo Boga, w ogniu wypróbowane, tarczą jest dla tych co Doń sie uciekają." "Nie sądź, a nie będziesz sądzony" "Weź udział w trudach i przeciwnościach, jako dobry żołnierz Chrystusa Jezusa" 2Tm2,3 " W miłości nie ma lęku, lecz doskonała miłość usuwa lęk, ponieważ lęk kojarzy się z karą. Ten zaś, kto się lęka, nie wydoskonalił się w miłości" 1J 4, 18 "czyż może niewiasta zapomnieć o swoim niemowlęciu, ta któa kocha syna swego łona? A nawet gdyby ona zapomniała ja nie zapomnę o tobie. Oto wyryłem cie na obu mych dłoniach ... " Iz 49,15 "gdzie ty pójdziesz, tam ja pójdę, gdzie ty zamieszkasz, tam ja zamieszkam, twój naród będzie moim narodem, a twój Bóg będzie moim Bogiem. Gdzie ty umrzesz, tam ja umrę i tam będę pogrzebana. Niech mi Pan to uczyni i tamto dorzuci*, jeśli coś innego niż śmierć oddzieli mnie od ciebie!" Rt1,16-17
![]() |
#385 |
Raczkowanie
|
Nie ma co się dręczyć. Trzeba zamknąć ten rozdział, zapomnieć, wymazać, wykasować, odkochać się, pozbyć się tego pliku z własnej pamięci. Trudno. Było, minęło.
Ewa Nowak 'Kiedyś na pewno'
![]() |
#386 |
Raczkowanie
|
"- Kobiety, ważna rzecz. Kochałem się już, zaraz, ileż to?... Cztery...sześć...ze siedem razy, tak siedem razy... Zabiera to dużo czasu i napędza desperackie myśli... Głupia rzecz, miłość... Poznajesz, kochasz cierpisz... Potem jesteś znudzony, albo zdradzony... Tak, dwa razy byłem znudzony, a pięć razy zdradzony... Potem znajdzujesz nową kobietę, doskonalszą od innych - a potem ona robi to samo, co mniej doskonałe... Ach, jakiż podły gatunek zwierząt te baby!... Bawią się nami, choć ograniczony ich mózg nawet nie jest w stanie nas pojąć... No, prawda, że i tygrys może bawić się człowiekiem. Podłe, ale miłe... Mniejsza o nie! A tym czasem gdy raz opanuje człowieka idea, już go nie opuszcza i nie zdradza nigdy..."
B. Prus - Lalka Mnie to powaliło. Szczególnie wytłuszczone zdanie. ![]()
![]() |
![]() |
#387 |
Raczkowanie
|
"Wyciągnęłam do niego dłoń, tę zdrową. Chwycił ją, jak tonący chwyta brzytwę, i schował w mojej dłoni twarz.
-Byłem ślepy, byłem głupi, kochana, moja kochana- szeptał w tę moją dłoń.- Nigdy nie będziesz tego żałować. A ja wiedziałam, że teraz, dzisiaj, na pewno nie mogę odtrącić, ponieważ nie skazuje się człowieka na śmierć z powodu jednego błędu" "Nikt nigdy nie był dla mnie taki dobry, jak on potem..." " Zbliżył się i delikatnie mnie objął. Pocałował we włosy, czułam to, choć przecież włosy nie czują. -Siadaj - powiedział- od dzisiaj jesteś moją księżniczką, a ja twoim sługą. Nie chciałam mieć przy sobie sługi, chciałam mieć męża, dobrego męża..." "Chcę, żebyś wiedziała, że wszystko zrozumiałem. Nie liczy się nic prócz ciebie i mojej miłości do ciebie. Przepraszam, choć wiem, że za to, co zrobiłem... - głos mu się załamał, a ja zobaczyłam w nim znowu mężczyznę z przeszłości, tej jasnej, dobrej i pełnej nadziei- jeśli dasz mi jeszcze jedną szansę, to przysięgam ci na moją głowę, nie pożałujesz... I popatrzył na mnie, jakby szukając ratunku, tak, szukając u mnie ratunku. Delikatnie zbliżył moją twarz do swojej i po raz pierwszy od miesięcy poczułam słodki smak prawdziwego pocałunku, pełnego delikatnej czułości. widać złe rzeczy muszą się zdarzyć, bo po nich następują rzeczy wspaniałe." "- wybaczysz mi, prawda? - tyle nadziei było w jego głosie. Pogłaskałam go po policzku. Wszystko można zacząć od początku. Zawsze. Pocałował mnie w środek dłoni, tak czule, że roztrzepotałam się." "wiesz, jak się teraz czuję, jakby ktoś odsunął gaz, który mnie przygniatał, tak mi ciebie brakowało" " Odsunął mnie od siebie. - Co robisz?- zapytałam i starałam się uspokoić trzepot, który był gotów do odlotu. - Muszę nauczyć się ciebie na nowo- powiedział. - Odpocznij. Poszłam do łazienki i rozpłakałam się z radości. Wszedł tam za mną, zobaczył łzy, których tym razem się nie wstydziłam, objął mnie i wyszeptał: - dziękuję, że jesteś..." Trzepot skrzydeł, K. Grochola
![]() |
#388 |
Raczkowanie
|
Kazimierz Przerwa-Tetmajer "Lubię kiedy kobieta"
Lubię, kiedy kobieta omdlewa w objęciu, kiedy w lubieżnym zwisa przez ramię w przegięciu, gdy jej oczy zachodzą mgłą, twarz cała blednie i wargi się wilgotne rozchylą bezwiednie. Lubię, kiedy ją rozkosz i żądza oniemi, gdy wpija się w ramiona palcami drżącemi, gdy krótkim, urywanym oddycha oddechem i oddaje się cała z mdlejącym uśmiechem. I lubię ten wstyd, co się kobiecie zabrania przyznać, że czuje rozkosz, że moc pożądania zwalcza ją, a sycenie żądzy oszalenia, gdy szuka ust, a lęka się słów i spojrzenia. Lubię to -- i tę chwilę lubię, gdy koło mnie wyczerpana, zmęczona leży nieprzytomnie, a myśl moja już od niej wybiega skrzydlata w nieskonczone przestrzenie nieziemskiego świata. Ten wiersz powalił mnie na kolana... Jest cudowny... (Polecam takżę, a może nawet jeszcze bardziej, wersję w wykonaniu Żebrowskiego)
![]() |
![]() |
#389 |
Zakorzenienie
|
"Po stracie ostatecznej człowiek powinien zniknąć, umrzeć. Mieć do tego prawo. Bóg widocznie uważa inaczej."
"Kłótnia w naturalny sposób przerywa milczenie i w związku dwojga rozczarowanych sobą ludzi jest jak nacięcie ropiejącego wrzodu - likwiduje ból, rozpoczyna proces gojenia." J.L. Wiśniewski "Los powtórzony" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#390 |
Wtajemniczenie
|
Dziennik Bridget Jones
![]() ![]() ---> … niekiedy dziecko dostaje zabawkę, którą kocha bardziej niż wszystkie inne, i nawet kiedy zabawka już ma całkiem wytarte futerko, jest porozciągana i brakuje jej paru części, to dziecko i tak uważa ją za najpiękniejszą zabawkę na świecie i nie potrafi się z nią rozstać. - Podobnie jest kiedy dwoje ludzi naprawdę się kocha – szepnęła mama w windzie w Debenhams, jakby wyznawała przede mną jakiś straszny i wstydliwy sekret. – Ale cały problem, kochanie, polega na tym, że to się nie przydarza zabawkom, które mają ostre krawędzie, psują się przy upuszczeniu albo są zrobione z takiego głupiego syntetycznego materiału, który nie przetrwa długo. Trzeba być dzielną i pokazywać innym, kim jesteś i co czujesz. mój ulubiony ![]() ![]() i poza tym: ---> Dlaczego kiedy ludzie opuszczają swoich partnerów, bo mają romans z kimś innym, wydaje im się, że lepiej będzie skłamać, że nie ma nikogo innego? Czy uważają, ze partner będzie mniej cierpiał, myśląc, że odeszli, bo nie mogli już z nim wytrzymać i dwa tygodnie później, zupełnie przypadkowo, poznali wysokiego Omara Shariffa z pederastką, podczas gdy on (tzn. eks-partner) co wieczór wybucha płaczem na widok ich kubka do mycia zębów? Dlaczego ludzie usprawiedliwiają się kłamstwami, kiedy lepiej byłoby powiedzieć prawdę? ---> Słowo daję, nic dziwnego, że wy, dziewczyny, nie potraficie sobie znaleźć chłopca, skoro ciągle udajecie superyuppies, które nie potrzebują nikogo, jeżeli nie jest Jamesem Bondem, a potem siedzą w domu, lamentując, że nie mają powodzenia u mężczyzn. ---> W ciemności kamień przemienia się w bizona (powiedział Wellington) W świetle dnia wszystko wraca do swej zwykłej postaci.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:58.