Cytaty z ksiazek - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-06, 12:53   #421
MniamNieczka
Raczkowanie

GG do MniamNieczka Wyślij wiadomość przez MSN do MniamNieczka Send a message via Skype™ to MniamNieczka
Dot.: Cytaty z ksiazek

"Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?"

"Kiedy śnisz, wydaje ci się, że przeżywasz wieloraką rzeczywistość i że znajdujesz się w świecie zewnętrznym, lecz wszystko w zaklętym świecie snu pochodzi od twej własnej duszy, ba, jest twoją własną duszą i niczym innym. Problem polega tylko na tym, że nie rozumiesz tego, dopóki się nie przebudzisz, a wtedy sen już nie istnieje. Wtedy zdjął już wszystkie fałszywe maski i pozostaje tym, czym był przez cały czas, a mianowicie tobą samym."

"Od śmiechu niedaleko jest do płaczu, bo szczęście jest kruche jak szkło."

"W rzeczywistości jesteśmy fasetami jednej i tej samej duszy. To iluzja, "maja", sprawia, że innych ludzi uważamy za coś innego niż my sami. Nie musimy bać się śmierci, bo nie istnieje nic takiego, co może umrzeć. Jedyne, co znika, kiedy umieramy, to sama iluzja, że jest się oddzielonym od reszty świata, tak jak sądzimy, że to, co nam się śni, jest oddzielone od naszej własnej duszy."

"We wszechświecie są być może setki miliardów galaktyk, a w każdej galaktyce są setki miliardów gwiazd. Gdybyśmy byli zupełnie sami, było by to idiotyczne marnotrawienie miejsca."

"Stworzenie człowieka trwa kilka miliardów lat, jego śmierć – zaledwie kilka sekund."

"Gdybym miała coś narysować i wiedziałabym, że to co narysuję stanie się żywe, nie wzięłabym ołówka do ręki. Nigdy nie odważyłabym się obdarować życiem czegoś, co nie mogłoby się bronić przeciw wszystkim tym gorliwym kredkom..."

"Jaka właściwie jest różnica między anielskimi łzami, a aniołami z łez?"

"Ludzkie życie na ziemi jest jak niekończąca się sztuka teatralna. Przybywasz i odchodzisz. Raz, dwa, trzy odchodzisz Ty..."

"To nie my przychodzimy na świat, lecz świat przychodzi do nas. Urodzić się, znaczy tyle, co dostać cały świat w prezencie."

"Za każdym razem gdy na świat przychodzi dziecko, świat jest tworzony od nowa."

"Bo widzi się to, w co się wierzy."

"Kiedy się bowiem zrozumie, że się czegoś nie rozumie, jest się już na dobrej drodze do zrozumienia."

"Na naszej planecie żyje pięć miliardów ludzi, tymczasem człowiek zakochuje się w jakiejś jednej osobie i nie wiadomo dlaczego, nie chce jej zmieniać na żadną inną."

"Kiedy byłem na morzu, całymi godzinami, a nawet dniami stałem na pokładzie i wypatrywałem lądu. A teraz chciałem zobaczyć morze."

Wszystkie cytaty pochodzą z książek Jostein Gaarder. Jest ich o wiele więcej, tylko że ja wybrałam te, które moim zdaniem dają najwięcej do myślenia
Bez tego nie masz nic, dlatego uwierz w te słowo,
By z każdej sytuacji wyjść z podniesioną głową!”
MniamNieczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-06, 13:26   #422
Julkaaa777
Wtajemniczenie

Być może spokój przychodzi wraz z pogodzeniem się z rzeczywistością. Ale to pogodzenie bardziej przypomina rezygnację. Budził się z odrodzonym poczuciem winy, z poczuciem niesprawiedliwości, które nie ulotniło się podczas tego snu bez marzeń, lecz wyostrzyło się na nim jak na osełce. Miał o co walczyć z losem, więc walczył, choć wiedział, że z nich dwóch los ma większe pięści i jest silniejszy.

Zmieniła się nadzieja. Pojawiła się nadzieja na zmianę, która jeszcze wczoraj wydawała się niemożliwa, a dziś stała się tylko niemożliwie trudna. Rozmawiała o rzeczach, o których nie spodziewała się rozmawiać z nikim na świecie - i ta szczerość przyniosła jej ulgę. Na jakiś czas jej serce, uwięzione w pierścieniu cierni, zaczęło bić z mniejszym bólem, choć ciernie nadal ją przeszywały, wszystkie te straszne wspomnienia, których nie potrafiła z siebie wyrwać. (...) Jednak nadzieja nie wystarczy, żeby doprowadzić do zmiany. Nadzieja to wyciągnięta dłoń, ale trzeba jeszcze drugiej, żeby zdołać się wydostać z głębokiej jamy. Tą drugą dłonią jest wiara - wiara, że nadzieja się odrodzi. I choć jej nadzieja nabrała sił, to wiara chyba nie.
Bywały w jej życiu długie okresy, kiedy nie mogła sie zdobyć na tyle optymizmu, by uwierzyć, że ktokolwiek, gdziekolwiek, kiedykolwiek mógł być naprawdę szczęśliwy. Ta nowa, jeszcze krucha nadzieja jest oznaką postępu. Trzeba dużo odwagi, żeby wierzyć, że świat jest z gruntu dobry, że ma sens, bo z tą wiarą pojawiła się konieczność wzięcia odpowiedzialności za swoje postępki - a także dlatego, że każdy odruch życzliwości wystawiał serce na potencjalny cios...

szczęście wchłaniam z powietrzem

Julkaaa777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-06, 14:59   #423
MniamNieczka
Raczkowanie

GG do MniamNieczka Wyślij wiadomość przez MSN do MniamNieczka Send a message via Skype™ to MniamNieczka

"(...) dzień za dniem próbuje zatrzymać czas, wciąż pilnuje swojej wagi, bo wierzy, że to od niej zależy miłość"

"Smutków się nie topi, a jedynie uczy pływać"

"Przez ciemność dochodzi się czasem do światła."

"Pewnego razu, kiedy Kelso był kompletnie naprany, odwrócił się na barowym stołku i spytał Frankiego Haldemana, czy wiedział kiedykolwiek pająka wielkości dobrze wyrośniętego psa, pająka, który siedział na pajęczynie pełnej zaplątanych w niej kotów. Cóż Frankie miał na to odpowiedzieć? Nie twierdzę, że George mówił prawdę, ale jestem najgłębiej przekonany, że gdzieś w zakamarkach naszego świata istnieją rzeczy, których widok, jeśli człowiek na nie spojrzy, może doprowadzić do szaleństwa."

"Człowiek jest mniej nieszczęśliwy, gdy nie jest nieszczęśliwy sam."

"Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego się pragnie."

"Słyszałaś kiedyś powiedzenie, że trzeba być naprawdę przerażonym, żeby być odważnym?"

"(...) Tam gdzie wszyscy są spokojni i szczęśliwi, i bez grzechu. Ale gdzie nie świeci już ani jedna gwiazda."

"Najlepsze pojęcie o nieskończoności daje ludzka głupota."

Jeśli jakieś cytaty się powtórzyły, to przepraszam...
Stary 2008-08-06, 16:16   #424
kas!a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MniamNieczka Pokaż wiadomość
"(...) dzień za dniem próbuje zatrzymać czas, wciąż pilnuje swojej wagi, bo wierzy, że to od niej zależy miłość"
Z czego ten cytat?

wymiana książek:

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=774155
kas!a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-06, 16:46   #425
MniamNieczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kas!a Pokaż wiadomość
Z czego ten cytat?
Paulo Coelho - Zahir
Stary 2008-08-06, 16:51   #426
kas!a
Zakorzenienie

Dzięki.

wymiana książek:

Stary 2008-08-06, 17:00   #427
MniamNieczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kas!a Pokaż wiadomość
Dzięki.
Hehe, a prosze bardzo Polecam się na przyszłość

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-08, 16:41   #428
cormaczek
Raczkowanie

Ja też lubię cytaty.. I sporo ich mam

"...i kiedy upadniesz masz dwie opcje: odnaleźć swoją dawną osobowość...albo zatracić ją na zawsze"
/one tree hill/

"i tylko przyjdź do mnie, dotknij czule i przytul tak, abym zapomniała o wszystkim. Pocałuj tak, abym na przekór samej sobie poczuła się szczęśliwa, a wtedy pójdę za Tobą na koniec świata"

"w baśniach księżniczka całuję ropuchę, a ta przeistacza się w pięknego księcia. Zaś w życiu księżniczka całuje księcia, a on przeistacza się w ropuchę."
/paulo coelho/

"nauczyła się żyć tak, aby niewiele wystarczało do szczęścia, podczas gdy życie chce nam dać jak najwięcej"
/paulo coelho/

"chciała mieć płomienie co noc. Zapomniała, że płomienie co noc mają tylko strażacy"
/janusz leon wiśniewski/

"podarowałeś mi coś, co nawet trudno nazwać. poruszyłeś we mnie coś, o istnieniu czego nie wiedziałam. jesteś i zawsze będziesz częścią mojego życia. Zawsze."
/janusz leon wiśniewski/

"mężczyznę można wykastrować jednym zdaniem: wolę abyś był moim przyjacielem niż kochankiem"
/woody allen/

"faceci przychodzą do nas po to, aby się "napatrzeć", podniecić i przeżyć coś chemicznego"
/janusz leon wiśniewski/

"prawdziwa kobieta powinna być mistrzem w kuchni, damą na salonach i dziwką w sypialni"
/m. paharello/

" 'nic się nie stało, będzie żyć' powiedział rozum, reperując serce"

"jeśli ktoś złamał Ci serce, nie przejmuj się gdy nie będziesz potrafiła kochać, złamane serca zwykle nie kochają póki ktoś nie znajdzie naprawdę dobrego kleju - prawdziwej miłości"
Stary 2008-08-12, 18:02   #429
lineczka1989
Zakorzenienie

nie pamiętam z jakiej to książki ale podoba mi sie ten cytat

" Kochała Go, a On poprostu ją zostawił. Samą bezradną. Myślała co mu powiedzieć, gdy Go zobaczy. Przeprosić, podziękować czy poprostu płakać... Wiedziała, że nigdy jej nie kochał. Chciałaby żeby było inaczej. Lecz co mogła zrobić? Nic. Marzyła by się obudzić i żeby było tak jak kiedyś. Kiedy byli razem. Beztrosko darzyli się uczuciem. Pokochała Go jak nikogo innego. Lecz On nie odwzajemnił uczucia. Kochał ją. Ale nie tak jak Ona. Nie do końca życia..."

"Zachowaj w pamięci nasze cudowne wspomnienia, ale nie bój się nowych" to jest napewno "P.S Kocham Cie" (uwielbiam tę książkę )
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu".

Nela 5/11/13
lineczka1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-12, 18:38   #430
edyta1421
BAN stały

Ja mam takie trzy które sobie zapisałam, oto one...

"
Człowiek kocha albo nie kocha i żadna siła na świecie nie ma na to wpływu. Możemy udawać że nie kochamy. Możemy przywyknąć do drugiej osoby. Możemy przeżyć całw życie w przyjaźni i wzajemnym zrozumieniu, założyć rodzinę, kochać się każdej nocy i każdej nocy mieć orgazm, a momo to czuć wokół żałosną pustkę- wiedzieć że czegoś ważnego nam brakuje"

" Miłość jest zawsze nowa. I bez względu na to, czy w życiu kochamy raz, dwa czy dziesięć razy, zawsze stajemy w obliczu nieznanego. Miłość może nas pogrążyć w ogniu piekieł, albo zabrać do bram raju, ale zawsze gdzieś nas prowadzi. I czas sie z tym pogodzić, albowiem jest ona treścią naszego istnienia. Miłości trzeba szukać wszędzie nawet za cenę długich godzin, dni, tygodni smutku i rozczarowań. Bowiem kiedy wyruszymy na poszukiwania miłości, ona zawsze wyjdzie nam na przeciw. I nas wybawi"

" Jeżeli miłość twoja nie ma żadnych szans, powinieneś zamilknąć...bo nie należy mieszać miłości z niewolnictwem serca. Miłość która prosi jest piekna, ale ta która błaga jest uczuciem lokajskim"

Dwie pierwsze to Paulo Coelho, trzeci cytat niestety nie pamiętam autorki...
edyta1421 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-12, 18:49   #431
chmielna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MniamNieczka Pokaż wiadomość
Paulo Coelho - Zahir

włąsnie jestem po przeczytaniu tej ksiązki byla świetna, zresztą jak wszystkie powieści tego autora.
budzik dzwoni nadaremnie... ;]

chmielna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-16, 04:44   #432
JaKajka
Przyczajenie

GG do JaKajka Send a message via Skype™ to JaKajka

*żeby nie myśleć o małej tragedii, należy zastąpić ją jeszcze większą tragedią

*świat pełen jest facetów , którzy nie zostali stworzeni z myślą o nas

*czym by byli samotni mężczyźni bez matkujących im sąsiadek?

*nigdy nie byłam z życiem w specjalnych układach

*zakochać się to jest nałóg - nałóg cierpienia
JaKajka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-17, 17:31   #433
lineczka1989
Zakorzenienie

"Czy można nagle zacząć kochać kogoś, kogo się nie zna? Skąd wiadomo, że to miłość, a nie pożądanie, ciekawość, potrzeba bliskości, lęk przed samotnością?"

"Uśmiech może otworzyć drzwi do serca mężczyzny tak szeroko, że zawiasy trzasną jak zapałki, a on zapragnie przyjąć wszystko co ten uśmiech obiecuje gracje, szczerość i uczucie."

"Miłość może istnieć i trwać neiodwzajemniona. Przyjaźń- nigdy. Miłość jest pełna pychy, egoizmu, zachłanności i niewdzięczności. Nie uznaje zasług i nie rozdaje dyplomów. Przyjaźń poza tym jest niezwykle rzadko końcem miłości"
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu".

Nela 5/11/13
lineczka1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-17, 21:55   #434
chmielna
Raczkowanie

• Chleb
Ziarenka sezamu i maku to jedyne oficjalnie akceptowane „plamki”, jakie można zauważyć na powierzchni bochenka chleba. Włochate, białe lub zielone placki dobitnie świadczą o tym, że twój chleb zmienił się w eksperyment z laboratorium farmaceutycznego.
  • Marchewka.
Jeżeli możesz ją związać na supełek, to znaczy, że nie jest świeża.
  • Sos do frytek.
Jeżeli możesz go wyjąc z pojemnika i odbijać po podłodze, to znaczy, że się nie nadaje do jedzenia.
  • Nabiał
Mleko jest zepsute, kiedy zaczyna wyglądać jak jogurt. Jogurt jest zepsuty kiedy zaczyna wyglądać jak twarożek. Twarożek jest zepsuty, kiedy zaczyna wyglądać jak żółty ser. Chociaż żółty ser to nic innego jak zepsute mleko i już nie może być bardziej zepsuty.
  • Mąka
Mąka jest zepsuta, kiedy się rusza.
  • Mrożonki
Mrożonki, które stały się integralną częścią oblodzonego zamrażalnika prawdopodobnie i tak staną się niejadalne, zanim wydłubiesz je za pomocą kuchennego noża.
budzik dzwoni nadaremnie... ;]

chmielna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-17, 23:53   #435
JaKajka
Przyczajenie

GG do JaKajka Send a message via Skype™ to JaKajka

Cytat:
Napisane przez chmielna Pokaż wiadomość
  • Chleb
Ziarenka sezamu i maku to jedyne oficjalnie akceptowane „plamki”, jakie można zauważyć na powierzchni bochenka chleba. Włochate, białe lub zielone placki dobitnie świadczą o tym, że twój chleb zmienił się w eksperyment z laboratorium farmaceutycznego.
  • Marchewka.
Jeżeli możesz ją związać na supełek, to znaczy, że nie jest świeża.
  • Sos do frytek.
Jeżeli możesz go wyjąc z pojemnika i odbijać po podłodze, to znaczy, że się nie nadaje do jedzenia.
  • Nabiał
Mleko jest zepsute, kiedy zaczyna wyglądać jak jogurt. Jogurt jest zepsuty kiedy zaczyna wyglądać jak twarożek. Twarożek jest zepsuty, kiedy zaczyna wyglądać jak żółty ser. Chociaż żółty ser to nic innego jak zepsute mleko i już nie może być bardziej zepsuty.
  • Mąka
Mąka jest zepsuta, kiedy się rusza.
  • Mrożonki
Mrożonki, które stały się integralną częścią oblodzonego zamrażalnika prawdopodobnie i tak staną się niejadalne, zanim wydłubiesz je za pomocą kuchennego noża.

Fenomenalne proszę o autora i tytuł
JaKajka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-08-19, 13:15   #436
Sabiiina
Rozeznanie

"Jest tyle rzeczy, które przyjmuj się za oczywiste. Ledwie się je zauważa, dopóki nie znikną."

"Pragnienie jest doprawdy rzeczą idiotyczną. Pragniesz czegoś tak długo, dopóki tego nie dostaniesz, po czym raptem tracisz całe zainteresowanie. Uważasz zdobytą rzecz za coś oczywistego, dopóki jej nie stracisz. Wydaje się to jednym z największych paradoksów natury."

"Dorastasz (...), opuszczasz dom i przekonujesz się, że można żyć inaczej."

"Kiedy pamiętasz o tym, że masz zapomnieć, to znaczy, że jeszcze wspominasz. Dopiero gdy całkiem zapomnisz o zapominaniu, to zapomniałaś naprawdę."

"Lepiej mieć serce na dłoni, niż trzymać je głęboko w ukryciu, choć czasem ktoś moze tego nadużyć."

"Czyż nie lepiej radować się tym, co się kiedyś miało, zamiast rozpaczać, że coś przeminęło? Radość można znaleźć nawet w rzeczach, które się skończyły."

"Są uczucia, których nie sposób zabić, mimo, iż na to zasługują."

Cytaty z ksiązki
"Stowarzyszenie Wędrujących Dżinsów - Ostatnie lato." Anna Brashares.
Stary 2008-08-19, 19:40   #437
Margarettka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez JaKajka Pokaż wiadomość
Fenomenalne proszę o autora i tytuł
Chociaż nie moge zidentyfikować dzieła i autora to z miłą chęcią przytaczam pozostałe punkty - ten tzw. poradnik krążył jakiś czas temu jako spamik u mnie w pracy :P

Radzimy wydrukować i przyczepić w kuchni na lodówce. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że poniższy poradnik może uratować wam życie...

1. CHLEB. Ziarenka sezamu i maku to jedyne oficjalnie akceptowane "plamki" jakie można zauważyć na powierzchni bochenka chleba. Włochate, białe lub zielone placki dobitnie świadczą o tym, że twój chleb zamienił się w eksperyment z laboratorium farmaceutycznego.

2. JEDZENIE W PUSZKACH. Każda puszka z jedzeniem, która przybrała kształt piłki musi być natychmiast usunięta. Ostrożnie i delikatnie.

3. MARCHEWKA. Jeżeli możesz ja zawiązać na supełek, to znaczy, że nie jest świeża.

4. PŁATKI ZBOŻOWE. Generalna zasada mówi, że płatki należy wyrzucić jeśli termin ważności upłynął co najmniej 2 lata temu.

5. SOS DO FRYTEK. Jeżeli możesz go wyjąć z pojemnika i odbijać po podłodze, to znaczy, że się nie nadaje do jedzenia.

6. NABIAŁ. Mleko jest zepsute, kiedy zaczyna wyglądać jak jogurt. Jogurt jest zepsuty, kiedy zaczyna wyglądać jak twarożek. Twarożek jest zepsuty, kiedy zaczyna wyglądać jak żółty ser. Chociaż żółty ser to nic innego, jak zepsute mleko i już nie może być bardziej zepsuty. Ser Cheddar jest zepsuty, kiedy zaczyna wyglądać jak Brie, przy czym masz świadomość, że takiego gatunku nie kupowałeś

7. JAJKA. Jeśli coś puka od środka, starając się wydostać ze skorupki, to jajko prawdopodobnie jest nie pierwszej świeżości.

8. PUSTE OPAKOWANIA. Wkładanie pustych opakowań ponownie do lodówki to stara sztuczka, ale przynosi skutek tylko jeśli mieszkasz z kimś, lub masz kogoś do prowadzenia domu.

9. TERMINY WAŻNOŚCI. To NIE jest chwyt marketingowy, mający na celu skłonienie Cię do wyrzucenia dobrego jedzenia tylko po to, żebyś więcej wydał na kolejne zakupy. Może powinieneś powiesić w kuchni kalendarz.

10. MĄKA. Mąka jest zepsuta, kiedy się rusza.

11. MROŻONKI. Mrożonki, które stały się integralną częścią oblodzonego zamrażalnika prawdopodobnie i tak staną się niejadalne zanim wydłubiesz je z a pomocą kuchennego noża.

12. SAŁATA. Nie nadaje się do jedzenia, jeśli nie możesz jej usunąć z lodówki bez użycia papieru ściernego. Ani jeśli jest w stanie płynnym.

13. MAJONEZ. Jeżeli po spożyciu nastąpi gwałtowna reakcja żołądka i reszty przewodu pokarmowego, to znaczy, że majonez był zepsuty.

14. MIĘSO. Jeżeli otwarcie lodówki powoduje gromadzenie się bezpańskich psów i much przed Twoim domem, to oznacza, że mięso się zepsuło.

15. ZIEMNIAKI. Świeże ziemniaki nie mają korzeni, łodyg ani bujnego listowia.

16. RODZYNKI. Nie powinny być twardsze, niż Twoje zęby.

17. SÓL. Na szczęście nie psuje się.

18. PODUKTY NIEOZNAKOWANE. Wszystko, co nie jest w oryginalnym opakowaniu staje się automatycznie podejrzane.

19. MDŁOŚCI. Wszystko, co wywołuje mdłości jest niejadalne, chyba że są to resztki wczorajszej, własnoręcznie przez Ciebie przygotowanej kolacji.

20. CHOMIK. Generalnie jedzenie nie powinno być przechowywane dłużej, niż trwa przeciętny okres życia chomika. Postaraj się o to pożyteczne zwierzątko i trzymaj je obok lodówki w celach pomiarowych.
Stary 2008-08-22, 17:18   #438
Julkaaa777
Wtajemniczenie

Cierpienie należy do życia. Jeśli cierpisz, wciąż żyjesz. Pogódź się z tym.

Cierpienie to życie. Dobro to życie i Zło to życie. Cierpienia nie wybierasz, ono na Ciebie spada. Ale za jego sprawą możesz wybrać. Do wyboru potrzebujesz rozumu. Zrób tak, aby twój rozum nie był ponad Dobrem i Złem. Spróbuj, choć to chyba trudne.

Gdy strach w ludziach maleje, maleje też ich wiara. Tak było, jest i będzie.

Jeśli ustrzeżesz ludzką Istotę przed wszelkim Złem, które jej zagraża lub które ona może popełnić, to ją odczłowieczysz. Niektóre z nich powinny cierpieć. Jeśli odbierzesz im całe cierpienie, uchronisz przed każdym bólem, czy złą przygodą, to odbierzesz im mądrość, czucie i wrażliwość.

Dlaczego zawsze łudzimy sie, że straszne rzeczy przydarzą się wszystkim, tylko nie nam? Czemu uważamy sie za wyjątkowych, których los musi oszczędzić? Piorun, zgodnie z naszym przekonaniem, zawsze uderzy w dom sąsiadów, nie nasz, a w pociągu, który się wykolei, nie będzie podróżował nikt z naszej rodziny. Nowotwory dotkną nieznajomych, by dopełnić statystykę, a na chorobę Alzheimera zapadnie były prezydent gdzieś daleko, a nie nasza babcia.

Nie wie, że droga ku zrozumieniu lub szczęściu wiedzie czasem poprzez cierpienie. (...) Tak, będzie żyć, choć wypłacze wiele łez. A mimo to warto żyć...

Ileż mógłby człowiek, gdby tylko chciał się doskonalić i gdyby wiedział, o jaką doskonałość chodzi.

szczęście wchłaniam z powietrzem

Julkaaa777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-24, 11:38   #439
Motien
Przyczajenie

GG do Motien

“Chcemy doświadczać tego, co obiecują nam katalogi biur podróży, szczęścia w wersji all inclusive. Podróżujemy, kupujemy, uprawiamy sporty ekstremalne, prowadzimy bujne życie towarzyskie, a nawet erotyczne. Ale za tym wszystkim jest pustka.”

Michel Houellebecq

Gandhi

Pierwsze ach - rozpoczęcie remontu mieszkania.
Drugie ach - kończący się kurs na prawo jazdy.
Motien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-24, 12:45   #440
magica
Wtajemniczenie

GG do magica

A tu cytat z Biblii:
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy"
Syr 11,3

JESTEŚ PIĘKNIEJSZA NIŻ CI SIĘ WYDAJE-klik

to słowo(nie "te słowo")
bynajmniej=wcale, w ogóle
magica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-25, 10:28   #441
Sabiiina
Rozeznanie

"Złamana dusza musi się zrosnąć tak samo jak złamane kości."

"Zjawiłeś się, uderzyłeś jak kometa w ziemię i zniknąłes, pozostawiając po sobie ukryte diamenty."

"Nieraz trzeba zagłuszyć wołanie serca i postąpić według woli rozsądku."

"Skłamałabym, twierdząc, że o nim nie myślę. Myślę. Czasami są takie dni, gdy jest w każdej godzinie, i takie godziny, gdy jest w każdej minucie. Wciąż jeszcze zdarza mi się zasypiać i budzić z jego imieniem na ustach. Często łapię się również na tym, że wypatruję jego twarzy w ulicznym tłumie ... "

"Nie zapomniałam do dziś. Początkowo nie chciałam tej pamięci, nienawidziłam jej, chciałam ją zniszczyć, zabić, pogrzebać, z czasem jednak przyzwyczaiłam się do niej, oswoiłam ją, a ostatecznie chyba nawet pokochałam. Ale to wcale nie znaczy, że przestała boleć. Najbardziej boli przez drobiazgi: gdy dobiegają mnie dźwięki piosenki, której razem słuchaliśmy, gdy ktoś wymieni tytuł filmu o którym rozmawialiśmy, gdy poczuję zapach perfum, w które ubierał się na nasze spotkania, gdy gdzieś usłyszę jego imię, wciąż tak bliskie i ukochane ... "

"Ktoś, kto powiedział, że czas goi wszystkie rany, jest kłamcą. Czas pozwala jedynie nauczyć się najpierw przetrwać, a potem żyć z tymi ranami."

"Szczęście to tylko garść pełna wody. Wiem, jak szybko przecieka przez palce i jak trudno je zatrzymać na dłużej."

"Mężczyzna, którego przestaje podziwiać kobieta, z którą zasypia i z którą chce się budzić co rano, czuje się porzucony. Niepotrzebny. Zepchnięty na sam koniec listy nieistotny facet kręcący się wieczorami po kuchni."

"Lepiej być pewnym siebie błądząc, niż niepewnym mając rację."

"Gdy człowiek wspina się na jakiś szczyt, to nagle, będąc tuż pod nim, zaczyna wyraźniej widzieć inne szczyty, które go otaczają. Te znacznie wyższe. Z dołu ich w ogóle nie widać, lub są niewyraźne."

Cytaty z książki "Los powtórzony" J.L.Wiśniewskiego.
Stary 2008-08-25, 12:10   #442
karinkowa
Rozeznanie

Milosc trzeba budowac, odkryc ja to za malo.

Milosc nie daje i nigdy nie dawala szczescia. Wrecz przeciwnie, zawsze jest niepokojem, polem bitwy, ciagiem bezsennych nocy, podczas ktorych zadajemy sobie mnostwo pytan, drecza nas watpliwosci. Na prawdziwa milosc sklada sie ekstaza i udreka.

Samych siebie poznajemy tylko wtedy, kiedy mozemy sie przejrzec w oczach innych ludzi.
Stary 2008-08-25, 23:51   #443
Insomnia89
Zakorzenienie

"Czasem sobie myślę, że dorosłość to najtrudniejsza rzecz pod słońcem. Żaden egzamin nie może się z nią równać, tym bardziej, że nie ma przygotowujących do niej kursów ani szkoleń. Nie wiemy, że pewnego pięknego dnia, mniej więcej w okolicach dwudziestki, nagle będziemy musieli zacząć zachowywać się inaczej. Być kimś innym. Dojrzałym. Dorosłym, ze wszystkimi jego obowiązkami, jak rachunki do zapłacenia, hipoteka i decyzje podejmowane bez zbędnych ceregieli. Od bycia dorosłym jedno tylko jest gorsze: bycie dorosłą samotną kobietą."

"Leżymy obok siebie, wpatrujemy się we wzorki, jakie na tle nieba tworzą liście, i nagle rozmawiam z nią tak, jak nie rozmawiałem z żadną poza Zoe, a czego bardzo pragnąłem.
- To całe zamieszanie z rękami - zacząłem.
Delikatnie dotyka moich palców swoimi.
- Chodzi ci o to?
- Tak - przyznaję, ujmując jej dłoń - Właśnie o to.
- I co z tym zamieszaniem?
- Sam nie wiem. Wydaje mi się, no wiesz... że to coś oznacza, Tworzy więź. Chcę powiedzieć, że kiedy widzisz dwoje ludzi trzymających się za ręce, myślisz o nich tylko w jeden sposób, mam rację?
- Że są razem...
- Tak, ale jest w tym coś więcej. Zakładasz, że im to odpowiada i są z tym szczęśliwi."

"- Przecież nie mogę mu już zaufać.
- A to czemu? Przecież powiedział ci rzecz najgorszą.
- Skoro jest takim mężczyzną, to skąd pewność, że nie zrobi tego znowu?
- Może nawet chcieć, ale w miłości chodzi o coś więcej niż tylko seks. I następnym razem zapewne zastanowi się dłużej.
- Co chcesz przez to powiedzieć?
- Nic - milczy przez chwilę. - Chociaż nie żałuję tego co się stało. Dzięki temu wiem, co naprawdę czuję. Poza tym, zrozumiałem, że nas związkiem dwojga ludzi trzeba nieustannie pracować, a nie pogrążać się w błogim samozadowoleniu.
Składam nóż i widelec na talerzu. Jestem kompletnie skołowana.
- To proste. Kochasz go? - pyta Jules.
- Ale...
- Jeśli go kochasz, musisz się pogodzić, że jest tylko człowiekiem. Przykro mi, Amy, to nie film"

"Chodźmy razem", Josie Lloyd, Emlyn Rees

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-08-27, 08:48   #444
kas!a
Zakorzenienie

,,Bo kot, panie doktorze, nie człowiek. On potrzebuje miłości."

,,Dla niego życie składało się z Marii, pracy dla Marii i powrotów do Marii. Bycia z Marią. Rozmów z Marią. Mężczyzna, który nie ma zaplecza w postaci kochającej kobiety, jest martwy. Jest nikim. On wie o tym najlepiej. Zna wspaniałych mężczyzn z pustymi domami, z kobietami w innych domach, z wolnością w kieszeniach, biednych samotnych ludzi, którzy nie mają dokąd wracać. I na szczęście on do takich nie należy."

,,Dwóch rzeczy nie można kupić - zdrowia i miłości. Ale o tej prawdzie na ogół dowiadujemy się zbyt późno."

Katarzyna Grochola Podanie o miłość.

wymiana książek:

Stary 2008-08-27, 12:11   #445
Izka000
Wtajemniczenie

GG do Izka000

"Pojęcie totalności istnieje w teorii, ale nigdy w życiu. Nawet w najbardziej szczelnym murze istnieje jakaś szczelina (albo mamy nadzieję, że istnieje, a to coś znaczy). Nawet kiedy mamy wrażenie, że nic już nie działa, coś działa i umożliwia minimum egzystencji.
Choćby otaczał nas ocean zła, będą z niego wyrastać zielone i żyzne wysepki. Widać je są na horyzoncie. Nawet najgorsza sytuacja jeżeli w niej się znajdujemy, rozkłada się na czynniki pierwsze, a wśród nich będą takie, których można się uchwycić jak gałęzi krzaka rosnącego na brzegu, aby stawić opór wirom ściągającym na dno. Ta szczelina, ta wysepka, ta gałąź utrzymują na s na powierzchni istnienia."

Ryszard Kapuściński - "Jeszcze dzień życia"

F.
Inzaghi & M.Owen

Milan Forever

Izka000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-27, 21:33   #446
Margarettka
Raczkowanie

Jeden z moich ulubionych.....

"Przyjacielu,
Nie interesuje mnie, czym się trudnisz. Chcę wiedzieć, nad czym bolejesz i czy śmiesz marzyć o spotkaniu z tym, za czym tęskni twoje serce.

Nie interesuje mnie, ile masz lat. Chcę wiedzieć, czy gotów jesteś wyjść na głupca dla miłości, dla marzeń, dla przygody, jaką jest życie.

Nie interesuje mnie, jakie planety zrównają się z twoim księżycem. Chcę wiedzieć, czy dotknąłeś środka własnego smutku; czy zdradzony otwarłeś się, czy skurczyłeś się i zamknąłeś w sobie ze strachu przed dalszym cierpieniem! Chcę wiedzieć czy potrafisz siedzieć z bólem, moim lub twoim, nie poruszając się by go ukryć, stłumić lub uleczyć.

Pragnę wiedzieć, czy możesz współistnieć z radością, moją lub swoją; Czy umiesz zapomnieć się w tańcu i pozwolić, by ekstaza wypełniła cię po czubki dłoni i stóp, nie każąc zachowywać ostrożności, myśleć realistycznie czy pamiętać o ograniczeniach kondycji ludzkiej.

Nie interesuje mnie, czy opowiadasz mi prawdziwą historię. Chcę wiedzieć, czy potrafisz rozczarowywać innych, aby pozostać wiernym sobie; czy umiałbyś znieść oskarżenie o zdradę i nie zdradzić własnej duszy. Chcę wiedzieć, czy potrafisz zaufać, a zatem i być godnym zaufania.

Chcę wiedzieć, czy potrafisz dostrzec piękno, nawet gdy nie co dzień jest ładna pogoda, i czy umiesz wywodzić swoje życie z obecności Boga.

Chcę wiedzieć, czy potrafisz żyć z porażką, nie tylko swoją, stanąć nad brzegiem jeziora i do srebrnego księżyca krzyczeć: „Tak!”

Nie interesuje mnie, gdzie mieszkasz i ile masz pieniędzy.Chcę wiedzieć, czy umiesz wstać po nocy żalu i rozpaczy, wyczerpany, zbity jak pies, i robić, co trzeba, dla swoich dzieci.

Nie interesuje mnie, kim jesteś, skąd się tu wziąłeś. Chcę wiedzieć, czy staniesz ze mną w środku ognia i nie cofniesz się.

Nie interesuje mnie, gdzie, jakie i u kogo pobierałeś nauki. Chcę wiedzieć co cię podtrzymuje od środka, gdy wszystko inne odpada. Chcę wiedzieć, czy umiesz być sam ze sobą, i czy naprawdę lubisz tego, z którym przystajesz w chwilach pustki."

(Oriah Mountain Dreamer, fragment "Invitation")
Stary 2008-08-28, 12:53   #447
Paajkaa
Zadomowienie

" Przecież miała chodzić w najmodniejszych spodniach, butach o których ja nawet nie mogę marzyć spokojnie, bo sumienie mnie gryzło, że marzę o zbyt drogich rzeczach. Miała być tą, która i gra na jakiś instrumentach, i jest prymuską, taką z czerwonym paskiem na świadectwie. Miała mieć tatuaż na kostce u nogi i błyszczący kolczyk w pępku... Miała porażać pięknem długich prostych włosów... Miała być dziewczyną najpiękniejszą, najlepiej umalowaną, ze zrobionymi paznokciami, rewelacyjnie ubraną... I to ona w mojej wyobraźni była laureatką przynajmniej trzech olimpiad. To ona miała być ideałem, którego tak bardzo się bałam. Patrzyłam i oczom nie wierzyłam. Bo przede mną stała cicha, szara myszka. Włosy miała mniej więcej takie jak ja - naturalnie pozbawione ciekawego koloru, oczy jak moje- ani duże, ani małe, takie niezwracające uwagi, w biodrach kilkanaście centymetrów za dużo... A rączki takie pulchniutkie... Stała przede mną dziewczyna skromniutka i wyraźnie przestraszona moim widokiem. Wcale mnie nie oceniała, patrzyła na mnie ze strachem i szacunkiem, z obawą... [ ... ] A ja poczułam się tak dziwnie lekka i szczęśliwa. Przecież kiedy byłam mała, tak bardzo chciałam mieć siostrę ! "

Małgorzata Budzyńska, fragment `Ala Makota Dorasta. Siedemnastka`

Paulina jestem !

Paajkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-28, 20:33   #448
AgulkaB
Raczkowanie

GG do AgulkaB Send a message via Skype™ to AgulkaB

To wtedy, w drodze powrotnej z Helu, zrozumiałam, że On nie będzie nigdy tylko moim mężczyzną. Jego można mieć dla siebie całego tylko okresowo. I powinnam to zaakceptować. Jeżeli nie można mieć całego ciasta, to i tak można mieć radość przy jedzeniu i wydłubywaniu rodzynków. Poza tym, warto żyć chwilą, choć często chce się swoje własne serce odłożyć do lodówki. I gdy w drodze powrotnej z helu dotarliśmy do granic Warszawy, byłam już taka jakaś pogodzona, że znowu dotknęłam Jego dłoni. Tam, gdzie ma najbardziej wystające żyły. I gdy podjechaliśmy pod mój blok, On przyszedł do mnie na czwarte piętro. Pomógł wnieść walizkę. I został na noc. I taka pogodzona jestem także dzisiaj.

JANUSZ LEON WIŚNIEWSKI "ZESPOŁY NAPIĘĆ"
Stary 2008-08-29, 22:59   #449
ania_z_wzgorza_marzen
Zakorzenienie

A przed człowiekiem schronić się można jedynie w objęcia innego człowieka

W.Gombrowicz Ferdydurke

Przerzuć kartkę, zaryzykuj, bądź dziwakiem
Nie idź ścieżką, własną depcz, otwórz głowę
Zanim powiesz, zrozum, bądź
Nigdy nie burz, buduj, twórz
Smakuj, milcz, myśl i czuj
ania_z_wzgorza_marzen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-30, 08:28   #450
AgulkaB
Raczkowanie

GG do AgulkaB Send a message via Skype™ to AgulkaB

"- Wiesz, temu jednemu mężczyźnie chciałabym dać, tak zwyczajnie, tak najzwyczajniej w świecie - jak podarek imieninowy czy urodzinowy - całe moje życie. Bez reszty. Chciałabym być z nim i podróżować z nim, i czekać na niego wtedy, kiedy nie mógłby mnie ze sobą zabierać. Chciałabym dla niego utrzymywać dom w czystości i robić zapasy na zimę, kompoty, konfitury, marynować grzyby, kwasić ogórki, butelkować szczaw, pomidory, kisić kapustę i inne wspaniałości. Chciałabym mu zrobić na drutach albo na szydełku długi długi ciepły szalik i ciepły sweter, i ciepłe rękawiczki, i ciepłą czapkę, i bardzo ciepłe skarpety, i w ogóle. Bo to tak jest, że dla siebie, owszem, można coś tam zrobić, ale dla drugiego człowieka to już można coś niesamowicie pięknego zrobić, wszystko. Wszystko. I, czy ja wiem... może jutro zgaśnie słońce, przecież może; albo nam je przesłoni, na zawsze, jakiś straszny potworny grzyb... Przecież może.

- I wiesz - podjęła ona - może to dla Ciebie oczywiste, ale też Ci chcę o tym powiedzieć, powiedzieć wprost, że nie jest szczególnie upośledzona, że jestem za wiernością, za wiernością absolutną...
Wolny ptak jest najwierniejszym stworzeniem tego świata - powiedziałem do siebie w myśli. Ale nie bardzo wiedziałem, po co mi się to zdanie w myśli powiedziało, ani nie wiedziałem, co to zdanie - w całej swojej rozciągłości, w całej swojej skrzydlatości - oznacza.

- ... i temu jednemu mężczyźnie byłabym być oczywiście absolutnie wierna. W ten sposób, w ten chyba jedyny sposób byłabym też sobie wierna. Byłabym taka, jaka chcę być i jaka naprawdę jestem. Ja to wiem. Ja to czuję. Ten mężczyzna by mi pomógł w tym, by mi pomógł taką a nie inną być, a ja bym się starała tak samo we wszystkim mu pomóc. Bo, myślę, że na pewno bym mu w niczym nie przeszkadzała. Ogromnie ciężko jest o takich sprawach mówić i ogromnie niezręcznie. I raczej nie powinno się zapewniać o czymś, bo to wtedy właśnie wygląda podejrzanie."

Edward Stachura - Pokocham ją siłą woli

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości