Cytaty z ksiazek - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-06, 15:25   #541
irracjonalnie
Raczkowanie

Dot.: Cytaty z ksiazek

'Już chciała powiedzieć, że (...) czas jest czasem, każda sekunda trwa dokładnie sekundę, to przecież jej obowiązek. Ale zaraz przypomniała sobie tygodnie, które przemknęły w mgnieniu oka, i popołudnia trwające całą wieczność. Minuty ciągnące się godzinami i godziny, które minęły tak szybko, że nawet tego nie zauważyła'

z serii "Świat Dysku" Terry Pratchett

'Świat jest ich pełen. Obietnic bogactwa, zbawienia, wiecznej miłości. Niektórzy sądzą, że mogą wszystko obiecać, inni zaś na to przystają, bo łudzą się, że zapewni im to lepszą przyszłość (...) Ci, którzy łamią obietnice, czują się bezsilni i sfrustrowani. To samo dzieje się z tymi, którzy gorączkowo chwytają się cudzych obietnic'

Paulo Coelho - 'Demon i panna Prym'

'Zło to zło (...). Mniejsze, większe, średnie, wszystko jedno, proporcje są umowne a granice zatarte. Nie jestem świątobliwym pustelnikiem, nie samo dobro czyniłem w życiu. Ale jeśli mam wybierać pomiędzy jednym złem a drugim, to wolę nie wybierać wcale'

Andrzej Sapkowski - 'Ostatnie Życzenie'
Stary 2009-01-07, 20:39   #542
innamoratissima
Raczkowanie

GG do innamoratissima

Koleżanka andzelika666 dała taki cytat:
"Każdy grzech to jakaś forma kradzieży (...). Kto zabija, kradnie czyjeś życie. Kto kłamie, kradnie komuś innemu prawo do prawdy. Kto oszukuje, okrada kogoś z prawa do uczciwego prowadzenia interesów."
Chłopiec z latawcem

Niedawno oglądałam, świetny film, świetne cytaty - polecam!

Cytaty z książki "Wariatki" Chantal Delsol:

"Są ludzie, którzy wygrywają, tacy, którzy przegrywają, i ci, którzy tylko żyją"

"Spokojnie czekała, aż zapadnie milczenie. Ochrypłym głosem mruknąła: Przepraszam, że żyję, następnym razem już nie będę."

"Jedynym bogactwem człowieka jest czas, który pozostał mu do przeżycia. Z czasem wszystko jest możliwe. Bez niego - nic."

"W tej chwili żałujesz, że wyjeżdżasz, prawda? Boisz się, że nie wszystko zostało powiedziane. Ale nie da się wszystkiego powiedzieć. Nigdy. Na ogół nie mówimy właśnie najistotniejszego."

"Może o to właśnie chodziło. O przyszłość. Trzeba ją chwytać w biegu, choćby za włosy."

"Kiedyś nie istnieje (...). Gdybyż mógł jeszcze zawładnąć dniem dzisiejszym, wykraść go zegarom i umknąć z tym łupem..."

Edytowane przez innamoratissima
Czas edycji: 2009-01-07 o 20:43
innamoratissima jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-07, 20:56   #543
_Anusia_
Rozeznanie

Przebaczyć Bogu- przerwał nieznajomy. -Przebaczyć nieubłaganemu, który nieprzerwanie tworzy, by mieć co niszczyć...

Paulo Coelho - "Demon i panna Prym"
Stary 2009-01-08, 13:23   #544
irracjonalnie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez innamoratissima Pokaż wiadomość

"W tej chwili żałujesz, że wyjeżdżasz, prawda? Boisz się, że nie wszystko zostało powiedziane. Ale nie da się wszystkiego powiedzieć. Nigdy. Na ogół nie mówimy właśnie najistotniejszego."
świetne
Stary 2009-01-08, 17:18   #545
innamoratissima
Raczkowanie

GG do innamoratissima

"Matka zdążyła wpoić mi tylko jedno - najbardziej krucha na tym świcie jest miłość. Rząd może przezwyciężyc największy kryzys, ciało pokonać najcięższe choroby, ale miłości tak trudno przetrwać. Tłumi ją brzemię czasu, choć dzieje się to bez naszej wiedzy, wbrew naszej woli. Nie znika pod wpływem nagłego gniewu, nie wygasa w jeden dzień. To byłoby zbyt piękne. Pozwala się roztrwonić przez brak uwagi i w potwornej metamorfozie przemienia się w czułość albo czystą żądzę albo współczucie i zrozumienie, albo w zwykłą przyjaźń. Wtedy ludzie udają, że nigdy nie była niczym innym. Ale właśnie w ten sposób miłość umiera."
Chantal Delsol "Wariatki"

Cytaty z książki Hanny Łąckiej "Posłuchaj, Alali..."
"- Obie przywykłyśmy już do łez. Płacz stał się dla nas tak naturalny jak mycie zębów albo rąk. Dlatego wymyśl dla nas lepszy świat, w którym płaczą inni. Nie my. Albo taki, w którym nie płacze nikt.
- Dobrze. Wymyślę go."

"Dlaczego nie można na zapas napatrzeć się? Najeść? Nakochać?"

"Kiedy jest lepiej? Kiedy tańczysz i słabo słyszysz muzykę, czy gdy stoisz w miejscu, a wszystkie dźwięki są wyraźne?"
William Wharton "Werniks"

Cytaty z książki Williama Whartona: "Niezawinione śmierci":
"Życie to ciągła zmiana, a jeśli nie lubi się zmian, to nie lubi się życia"

"Zabawne, jak łatwo się zapomina. Myślę, że niepamięć jest najbliższym śmierci stanem, którego doświadczają żyjący."

"Za każdym razem, kiedy odzywa się telefon, nasłuchuję, kto dzwoni. Nigdy ci, na których czekam."

Stoję w kolejce, czekam na swoją kolej - szczęście rozdają...
Stary 2009-01-08, 17:27   #546
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez innamoratissima Pokaż wiadomość
"Matka zdążyła wpoić mi tylko jedno - najbardziej krucha na tym świcie jest miłość. Rząd może przezwyciężyc największy kryzys, ciało pokonać najcięższe choroby, ale miłości tak trudno przetrwać. Tłumi ją brzemię czasu, choć dzieje się to bez naszej wiedzy, wbrew naszej woli. Nie znika pod wpływem nagłego gniewu, nie wygasa w jeden dzień. To byłoby zbyt piękne. Pozwala się roztrwonić przez brak uwagi i w potwornej metamorfozie przemienia się w czułość albo czystą żądzę albo współczucie i zrozumienie, albo w zwykłą przyjaźń. Wtedy ludzie udają, że nigdy nie była niczym innym. Ale właśnie w ten sposób miłość umiera."
Chantal Delsol "Wariatki"
Chyba przeczytam tę książkę.
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-09, 16:18   #547
Patucha
Zakorzenienie

Frank McCourt "Nauczyciel"
1." Zwycięstwo to zwycięstwo, ale przegrana sprawia, że docierasz głębiej"

2. "Język ujawnia człowieka. Odezwij się, żebym mógł Cię zobaczyć".

Patucha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-11, 19:13   #548
innamoratissima
Raczkowanie

GG do innamoratissima

Cytat:
Napisane przez backie Pokaż wiadomość
Chyba przeczytam tę książkę.
Polecam, polecam, jest świetna!!!
Więc cytat z "Wariatek" Chantal Delsol
"Mała książeczka sama otworzyła się w moich rękach w miejscu, gdzie doklejony papier pogrubiał stronę. Przeczytałam półgłosem: Modlitwa poranna:" Błogosławiony bądź Panie, Królu świata, iż stworzyłeś mnie Żydem, nie zaś członkiem innej nacji, iż nie stworzyłeś mnie niewolnikiem, iż nie stworzyłeś mnie kobietą." Na naklejonej kartce czyjaś staranna ręka dopisała czarnym atramentem:"Błogosławiony bądź, Panie, Królu Świata, iż nie stworzyłeś mnie podobnym autorowi powyższej modlitwy ani temu, kto odmawia ją co rano."
(fragment modlitwy żydowskiej)

"Ale boję się przyzwyczajenia. Ono wszystko potrafi zabić."

"Wtedy właśnie dopadł ją smutek. Był gęsty i mokry jak burzowa chmura. Zatapiał wszystko, wszystko przenikał, nawet bezużyteczność, którą czynił bardziej bezuzyteczną. Niweczył znaczenie rozwichrzonych włosów, gonitwy po Paryżu, pięknej świątyni czuwającej nad niewidocznym morzem. Pożerał wszystko od wewnątrz."

"Nigdy nie zastanawiał się co z nimi będzie. Nad przyszłością rozmyśla się tylko w niepokoju oczekiwania na nieznane. Ale przychodzi chwila, kiedy przyszłość jest przeżywana z dnia na dzień. Wtedy zatraca się resztki przezorności. Nadzieje są w zasięgu ręki. człowiek zachłannie czeka każdej godziny. Czas jest kruchy, ulotny, cenny. Dość o nim pomyśleć, by go unicetwić. To właśnie nazywa się szczęściem."
Stary 2009-01-11, 19:46   #549
Konto usunięte

Zamówiłam już w bibliotece.
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-12, 18:19   #550
innamoratissima
Raczkowanie

GG do innamoratissima

Cytat:
Napisane przez backie Pokaż wiadomość
Zamówiłam już w bibliotece.
No to miłej lektury

A to cytaty z książki Danielle Steel "Światło moich oczu" Historia życia Nicka Trainy (syna pisarki cierpiącego na schizofrenię)

Z pamiętnika Nicka:
"Czy kiedykolwiek przyglądałeś się parom na ulicach? Są młodzi, trzymają się za ręce, żeby się nie pozabijać. Gdy się zestarzeją, trzymają się za ręce, żeby nie upaść."

"Gdy jestem zakochany
to tak, jakbym trzymał w dłoniach kostkę lodu,
od której kostnieją palce.
Mam mdłości, ale jestem zadowolony.
Zdenerwowany, ale podniecony.
To najdoskonalsze połączenie
Nadziei i strachu.
Gdy jestem kochany,
to jest jak dotyk zimnych rąk,
przyjemny, ale przerażający."

"Dzisiejszego popołudnia sen rozbił się na mojej głowie. Pogruchotał mi czaszkę, przebił umysł, porozrywał serce. Mógłbym je posklejać, ale będzie to tak samo trudne, jak przepuszczenie tego wszystkiego przez palce. (...) Miłość klaszcze w moją prawą dłoń i pomaga lewej dotknąć życia. Jest wszystkim, czego potrzebuję, by odzyskać siły. Mam już dość strachu i słabości. Widzę światło i chcę się tam dostać jak najszybciej."

Gina B. Nahai "Księżyc i anioł"
"Człowiek zniesie tylko pewną liczbę rozstań i tylko pewną ilość łeż. Nie może stracić wszystkiego."

"Człowiek dusi w sobie ból, połyka łzy, które nie znajdują ujścia i po pewnym czasie zaczynają zabijać"

i najlepszy moim zdaniem:
"Żal zebrał w nim tak mocno, że można było go wyczuć przez skórę, i zatruł komórki jego ciała. Żal ma taką moc. Może podwyższać poziom cukru we krwi i nim się opamiętasz, zapadasz w śpiączkę. Może zaatakować komórki nerwowe skazując swą ofiarę na wózek inwalidzki. Na Zachodzie lekarze i naukowcy nadają różne nazwy tworom żalu. Rak. Cukrzyca. Stwardnienie rozsiane. Nie bardzo wiedzą, co je powoduje ani jak je leczyć. Ale na Wschodzie ludzie marli od zarania dziejów i nie było to dla nikogo tajemnicą, dopóki na scenę nie wkroczyli lekarze. Perskie słowo 'degh' oznacza dosłownie 'zachorować i umrzeć ze smutku'.
Stary 2009-01-12, 20:25   #551
kybele
Rozeznanie

Dot.: cytaty z ksiazek

"trzeba dążyć do tego co w naszym życiu dla nas jest najważniejsze, a nie dla innych" - nie pamietam autora

moze ktos wie?
kybele jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-14, 19:17   #552
d00mi
Raczkowanie

GG do d00mi

"Siedzieliśmy pod naszym murem w naszym ogrodzie. Było popołudnie, jubileuszowy dzień czternasty od naszej pierwszej nie wrogiej , na serio rozmow.
- Nie pomyślałaś, że masz dość siebie?
To było wspaniałe. Nikt nie miał prawa tak do mnie mówić. I od nikogo nie przyjęłabym takich słów. Nata nie miałaby serca zadać mi takiego pytania. Piotr miał, może dlatego, że - po całych dwóch tygodniach odkąd się znaliśmy i byliśmy razem - ochraniał mnie innym niż Nata uczuciem i pomagał inaczej niż ona żyć. Przywrócił mi chęć do znoszenia dnia i wiarę w jego sens. Więcej - nauczył mnie czekać na następny dzień. I pragnąć, żeby trwał jak najdłużej"

Maria Borowa "Ogrody"
d00mi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-14, 20:01   #553
innamoratissima
Raczkowanie

GG do innamoratissima

Moze jakieś wiersze?

Maria Pawlikowska-Jasnorzewska: "Fotografia"
Gdy się miało szczęście, które się nie trafia:
czyjeś ciało i ziemię całą,
a zostanie tylko fotografia,
to - to jest bardzo mało...

Halina Poświatowska - ***(więc jesteś...)
więc jesteś jesteś jesteś
daj niech sprawdzę
niech cię dotknę raz jeszcze dłonią i ustami
niech w oczy spojrzę chociaż najmniej wierzę
oślepłym ze zdumienia oczom

jeszcze twój głos usłyszeć chcę
zapachem się zaciągnąć
pojąć cię raz na zawsze wszystkimi zmysłami
i nigdy nie zrozumieć i ciągle na nowo
dochodzić prawdy pocałunkami

Halina Poświatowska - ***(bądź przy mnie blisko)
Bądź przy mnie blisko
bo tylko wtedy
nie jest mi zimno

chłód wieje z przestrzeni

kiedy myślę
jaka ona duża
i jaka ja

to mi trzeba
twoich dwóch ramion zamkniętych
dwóch promieni wszechświata

Halina Poświatowska - ***(jest cała ziemia...)
jest cała ziemia samotności
i tylko jedna grudka Twojego uśmiechu

jest całe morze samotności
twoja tkliwość nad nim jak zagubiony ptak

jest całe niebo samotności
i tylko jeden w nim anioł
o skrzydłach nieważkich jak twoje słowa

to tylko niewielka część z moich ulubionych
(dajcie coś od siebie!!!)

Edytowane przez innamoratissima
Czas edycji: 2009-01-14 o 20:04
Stary 2009-01-15, 18:54   #554
elphy
Raczkowanie

To ja też napiszę kilka cytatów...

"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"
"Alchemik"

"Linijka po linijce
Moja własna pustynia.
Linijka po linijce
Mój raj."
Marie Louise Kaschnitz "Wiersz"

"Diabli wiedzą, czym to się skończy, ale dobrze, że się zaczyna"
Andrzej Sapkowski "Chrzest ognia"

"Jedno życie. Tylko raz nam je dają."

"Oderwij czasem oczy od ziemi, gdy już się na niej pojawisz. Goń swoją duszę. Łap ją i leć."

"Nie można żyć z dnia na dzień, wszystko musi ku czemuś zmierzać"

"Zła nie przybyło, jedynie szybciej i precyzyjniej się o nim dowiadujemu, więc wydaje się, że jest go więcej. Musisz polubić świat taki, jaki jest."
Dorota Terakowska "Ono"

"Niszczyć to, co kochamy, jest zawsze niewdzięcznym zadaniem."
Lucy Maud Montgomery, któraś z książek o Emilce, chyba ta pierwsza

"Każda znajdująca sie tu książka, każdy tom, posiadają własną duszę tego, kto ją napisał, jak i dusze tych, którzy tę książkę przeczytali i tak mocno ją przeżyli, że zawładnęła ich wyobraźnią."
Zafron "Cień wiatru"

na razie tyle :P
elphy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-16, 16:21   #555
innamoratissima
Raczkowanie

GG do innamoratissima

Wisława Szymborska - "Do zakochanej nieszczęśliwie"

Znam ludzi, którym w sercach zgasło,
lecz mówią:ciepło nam i jasno,
i bardzo kłamią, gdy się śmieją

Wiem jak ułożyć rysy twarzy
by smutku nikt nie zauważył.

Wisława Szymborska "Dworzec"

Nieprzyjazd mój do miasta N.
odbył się punktualnie.

Zostałeś uprzedzony
niewysłanym listem.

Zdążyłeś nie przyjść
w przewidzianej porze.

Pociąg wjechał na peron trzeci.
Wysiadło dużo ludzi.

Uchodził w tłumie do wyjścia
brak mojej osoby.

Kilka kobiet zastąpiło mnie
pośpiesznie
w tym pośpiechu.

Do jednej podbiegł
ktoś nie znany mi,
ale ona rozpoznała go
natychmiast.

Oboje wymienili
nie nasz pocałunek,
podczas czego zginęła
nie moja walizka.

Dworzec w mieście N.
dobrze zdał egzamin
z istnienia obiektywnego.

Całość stała na swoim miejscu.
Szczegóły poruszały się
po wyznaczonych torach.

Odbyło sie nawet
umówione spotkanie.

Poza zasięgiem
naszej obecności.

W raju utraconym
prawdopodobieństwa.

Gdzie indziej.
Gdzie indziej.
Jak te słówka dźwięczą.
Stary 2009-01-16, 22:40   #556
mlan
Raczkowanie

"Kiedy jesteś zakochany, wszystko zaczynasz widzieć w nowym świetle; stajesz sie hojny, przebaczający i miły w sytuacjach, w których wcześniej bywałeś twardy i podły. W sposób nieunikniony ludzie zaczną podobnie reagować i wkrótce przekonasz się, iż żyjesz w świecie ogarniętym miłością, który ty sam stworzyłeś. Albo przypomnij sobie okresy, kiedy byłeś w złym humorze i jak wszystko cię denerwowało, stawałes się podejrzliwy, podły i wręcz paranoidalny. Widziałeś, jak inni ludzie reagowali na twoje zachowanie w podobnie negatywny sposób, i nagle zdałeś sobie sprawę, że żyjesz we wrogim świecie stworzonym przez twoje myśli i twoje uczucia."
— Anthony de Mello Wezwanie do miłości

"Nie możesz zmienić przeszłości, ale przeszłość zawsze powraca, żeby zmienić Ciebie. Zarówno twoją teraźniejszość jak i przyszłość."
— Jonathan Carroll Białe jabłka

Stary 2009-01-17, 12:48   #557
irracjonalnie
Raczkowanie

'wartość życia stanowi to, za co można je oddać, za co chce się umrzeć.'

'jak ktoś mówi 'Kiedyś' to tak, jakby krzyczał: 'Ludzie! Uwaga, zmyślam!' a 'Na pewno' na tym świecie nie istnieje.'
z książki pt. 'Kiedyś na pewno'

'jest taka życiowa zasada - bezwzględna, ale i sprawiedliwa. że trzeba albo dorosnąć i dojrzeć, albo dodatkowo zapłacić za to, że pozostaje się niedojrzałym.'
Stary 2009-01-17, 17:36   #558
Konto usunięte

'Nie ma co siedzieć i się zamartwiać. Co ma być to będzie, a jak będzie, to jakoś sobie damy z tym radę.'

'Nie jest ważne, kto kim się urodził, ale czym się stał!'

'Kiedy patrzymy na śmierć lub ciemność, boimy się tylko nieznanego, niczego więcej.'

'Każdy z nas wierzy, że to, co ma do powiedzenia, jest o wiele ważniejsze od tego, co mógłby powiedzieć drugi.'

'Trzeba być bardzo dzielnym, by stawić czoło wrogom, ale tyle samo męstwa wymaga wierność przyjaciołom.'

'Prawda to cudowna i straszliwa rzecz, więc trzeba się z nią obchodzić ostrożnie.'

'Obojętność i lekceważenie często wyrządzają więcej krzywd niż jawna niechęć...'

'To nasze wybory ukazują kim naprawdę jesteśmy, o wiele bardziej niż nasze zdolności.'

Cytaty autorstwa bardzo sławnego czarodzieja Dumbledore'a.
Wybaczcie jeżeli powtórzyłam niektóre.
Stary 2009-01-18, 14:35   #559
sauer
Wtajemniczenie

GG do sauer

Jeden mały cytat:

'' Czasami na tle szarych dni, w których zdawało mu się, że na jego głowę wali się cały świat pałaców, fontann, rzeźb, obrazów i machin, trafiał się wypadek, który przypominał mu, że on nie jest złudzeniem, ale rzeczywistym człowiekiem, chorym na raka w duszy.''
["Lalka"]

Edytowane przez sauer
Czas edycji: 2009-01-18 o 14:38
sauer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-19, 16:47   #560
aleksa100
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez irracjonalnie Pokaż wiadomość
'...ja właśnie płakałem. Nie po wierzchu. Czułem coś takiego, jakby z drugiej strony moich oczu łzy do wewnątrz mnie spływały. Doświadczył pan może takiego płaczu?'

'Można milczć i milczeniem kogoś ranić'

'Nasz największy żal nie dotyczy rzeczy, które zrobiliśmy, ale tych, których nie zrobiliśmy. Rzeczy, których nie powiedzielismy, które mogły ocalić kogoś, na kim nam zależy...'

'A kiedy ona Cię kochać przestanie, zobaczysz noc w środku dnia. Czarne niebo zamiast gwiazd, zobaczysz wszystko to samo, co ja'

'Zaciągam się Tobą, chociaż nie palę wcale'

'Ludzkie łzy to z jednej strony wyraz ogromu cierpienia, lecz z drugiej także ulga. Razem ze łzami wypływa cierpienie, by zrobić miejsce na nową, kolejną falę bólu. Inaczej ból przestałby się w nim mieścić'

'Masz tak, jak ja, w tylu miejscach poklejone serce'

'Życie nauczyło mnie nie tracić nadziei, ale też się do niej zbytnio nie przywiązywać. Jest okrutna i próżna, wolna od skrupułów.'

'Lacz zaklinam, niech żywi nie tracą nadziej,
a kiedy trzeba, na śmierć idą po kolei,
jak kamienie przez Boga rzucone na szaniec'

'Tyle straciłam z obawy przed utratą'

'Bo dorosłemu nikt nie powie: 'Wynoś się', a dziecku często się tak mówi. Zawsze jak dorosły się krząta, to dziecko się plącze, dorosły żartuje, a dziecko błaznuje, dorosły płacze, a dziecko się maże i beczy, dorosły jest ruchliwy, dziecko wiercipięta, dorosły smutny, a dziecko skrzywione, dorosły roztargniony, dziecko gawron, fujara. Dorosły się zamyślił, dziecko zagapiło. Dorosły robi coś powoli, a dziecko się guzdrze. Niby żartobliwy język, a przecież niedelikatny'

'Ja w ogóle bardzo trudno się zaprzyjaźniam. Jest dużo ludzi, których lubię, i myślę, że oni mnie też lubią, ale nie jesteśmy przyjaciółmi, albo może nawet jesteśmy, tylko ja o tym nie wiem'

'Nie wszystkie miłości były na tyle atrakcyjne, by warto je wspominać. Ale każda zostawiała takie samo uczucie pustki i niepokoju. Że oczekiwanie nigdy się nie spełnia i że pragnieniami kierują złudzenia. Wstydu, że własne i cudze słowa tracą nagle wartość'

i dużo, dużo więcej tego

Bardzo mi się podoba
aleksa100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-21, 16:10   #561
AniiiaxD
Raczkowanie

Słowo 'miłość' nie figuruje w moim słowniku. To za bardzo boli.

-Chyba wiesz czym jest obsesja, skarbie?
-Być może.
-To właśnie czuję do Ciebie

-Kocham Cię..
-Ale przecież nie widzieliśmy się od roku!
-Widziałem Cię co noc, ilekroć zamknąłem oczy..

Westchnęła, albowiem jej serce tęskniło za czymś, czego on może nigdy, nie będzie w stanie jej dać. Był zamknięty, a ona nie wiedziała, gdzie zajduje się klucz do Jego uczuć.

W Jego niebieskich oczach był początek i koniec całego Jej świata.

"Nie Kocham Cię". Od czasu do czasu te słowa wciąż rozlegały się w jej głowie. Zazwyczaj je ignorowała. Odnalazła własny sposób na życie. Mimo to, niczym dawna blizna, czasem ją bolały..

-Kochanie..
-Tak? - zatrzymała się i odwróciła.
-Nic takiego - odpowiedział.- Chciałem tylko jeszcze raz na Ciebie spojrzeć

wszystkie pochodzą z pewnej ksiązki którą niedawno czytałam, niestety nie pamiętam tytułu ani autora xD :P
AniiiaxD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-21, 16:31   #562
moya07
Zakorzenienie

ładne)
Stary 2009-01-21, 19:03   #563
qrczak
Wtajemniczenie

GG do qrczak

Cytat:
Napisane przez AniiiaxD Pokaż wiadomość

Westchnęła, albowiem jej serce tęskniło za czymś, czego on może nigdy, nie będzie w stanie jej dać. Był zamknięty, a ona nie wiedziała, gdzie zajduje się klucz do Jego uczuć.

wszystkie pochodzą z pewnej ksiązki którą niedawno czytałam, niestety nie pamiętam tytułu ani autora xD :P
Ten cytat idealnie opisuje moją aktualną sytuację, dlatego jeśli tylko przypomnisz sobie jaka to książka, to nie zapomnij się podzielić tą informacją
qrczak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-22, 11:00   #564
irracjonalnie
Raczkowanie

Szczęściem nazywamy prawo do Marzeń, do ich posiadania, do pracy nad ich realizacją, a wreszcie prawo do spełniania Marzeń.

Konrad Milewski, 'Niebo na Ziemi'
Stary 2009-01-22, 11:24   #565
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

"Nawet jednego momentu czasu nie może człowiek ani stworzyć, ani zatrzymać: ... "

Listy starego diabła do młodego
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-22, 11:58   #566
AsiaW**
Zakorzenienie

"niech mi ktoś pomoże...
Niech się obudzę, Będe lepsza, będe radośniejsza, nie zrobię tych rzeczy, które robiłam, i zrobię to czego nie zrobiłam. Proszę Panie Boże jeszcze się nie przeobraziłam, jeszcze nie zrzuciłam łuski,jeszcze się nie wyklułam, jeszcze mnie nie ma ..a już ma mnie nie być?"
OSOBOWOŚĆ ĆMY - K. Grochola

"Dobro i zło mają to samo oblicze, wszystko zależy jedynie od momentu w którym staną na drodze człowieka"

DEMON I PANNY PRYM - P.Coelho

"Piekłem dla Boga jest jego miłość do ludzi , bo ludzkie czyny bolą Go w każdym ułamku sekundy Jego wiecznego życia"

DEMON I PANNY PRYM - P.Coelho

Edytowane przez AsiaW**
Czas edycji: 2009-01-22 o 12:10
AsiaW** jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-22, 12:01   #567
AsiaW**
Zakorzenienie

"nie istnieje miłość be wolności i na odwrót.tylko ten,kto czuje sie wolny,kocha bezgranicznie. A ten kto kocha bezgranicznie,czuje się wolny.i to jest prawdziwe przesłanie wolności: mieć najważniejszą rzecz na świecie , ale jej nie posiadać"

JEDENAŚCIE MINUT - P. Coelho

"myślę z przestrachem, że świat jest tak wielki, nawet ziemia jest za duża. Przeciez moglibyśmy wcale się nie spotkać..."
GRANICA - Z.Nałkowska

"kto wie czy rozpacz ludzi, którzy tracą ukochanych, nie płynie stąd, ze czegoś zaniedbali, ze czegoś ważnego nie zdążyli powiedzieć i nie mogą tego odzałować"
GRANICA - Z nałkowska

Edytowane przez AsiaW**
Czas edycji: 2009-01-22 o 12:07
AsiaW** jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-23, 20:39   #568
bielaczka
Rozeznanie

GG do bielaczka

Doskonale! ;*

bielaczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-24, 16:09   #569
AniiiaxD
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez qrczak Pokaż wiadomość
Ten cytat idealnie opisuje moją aktualną sytuację, dlatego jeśli tylko przypomnisz sobie jaka to książka, to nie zapomnij się podzielić tą informacją
jak sobie tylko przypomne to oczywiscie napisze tytul ;P musze kolezanki spytac bo od niej pożyczałam

"Brał mnie za rękę, i jeszcze przez chwilę byliśmy stworzeni tylko dla siebie. Wyizolowani ze zdarzeń, z czasu, z wszelkiego istnienia. Byliśmy tylko MY. My- czas, my-wszelkie istnienie, my- wszelkie zdarzenia świata.."

"A potem nie mówiłam już nic i pocałunkami tłumaczyliśmy sobie to wszystko, na co brakuje słów."

Anna Frankowska "Przecież to wszystko."
AniiiaxD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-25, 14:26   #570
Toriaa
Zakorzenienie

ja zapamiętałam jeden tylko. "nie mów nikomu" z książki nie mów nikomu

Toriaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości