Cytaty z ksiazek - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-20, 17:41   #631
lejdi
Raczkowanie

Dot.: Cytaty z ksiazek

(...)
-Wies, babciu? Myślę o cymś.
-O czym, Krzysiu?
-Dlacego w bajkach dziewcyny są zawse te gorse?
-Jak to rozumiesz? - babcia poprawiła okulary, żeby lepiej słyszeć (jak czasem żartowała).
- No, na psykład w Złotej Rybce. Rybak jest dobry, spokojny, a zona to taka... - siedmiolatek poszukał słowa - jędza.
- Masz jeszcze inne przykłady?
- Mam. Licne. W Kopciusku. Kopciusek tak ma źle u macochy, a nic nie robi, tylko ceka. Zamiast zwiać stamtąd i posukać księcia. Psecies miała but w ręku, to dlacego nic nie robiła? Tego nie rozumiem.
- Wiesz, dziewczynce nie do końca tak wypada - babcia nie była nasączona feminizmem.
- No, o tym mówię. One są gorse. Chłopak wsystko moze. Dziewcyna - nic. Na psykład Śpiąca Królewna. Lezy i ceka. Nie lubię takich dziewczyn... takich... no, sam nie wiem jakich. Takich, wies.
- Wiem - biernych. A ty jakbyś widział to z tą Śpiącą? Tylko poczekaj, wezmę dyktafon taty. - Jest dziś piętnasty listopada, czwartek. Krzysio ma siedem lat i nie lubi biernych kobiet. Cokolwiek to oznacza - dodała babcia.
- Śpiący Ryces - zaczął Krzysio. - Dawno, dawno, za siedmioma, w pewnym pałacu rodzicom urodził się chłopiec. Oni bardzo się ucieszyli, że to chłopiec. Ale jak robili jego chrzciny, to jednego złego czarodzieja nie zaprosili. Albo niech ta wróżka zostanie. Ona jest w porządku. To jednej złej wróżki nie zaprosili i ona się wściekła i rzuciła czar, że jak ten chłopiec będzie miał szesnaście lat, to ukłuje się... śrubokrętem. I umrze. Rodzice zdenerwowali się okropnie, ale zaraz jeden Czarodziej zmienił ten czar. Chłopiec miał spać tylko, ale za to przez sto lat. I tak było. Mimo, że wszystkie śrubokręty wyrzucili, bo tak się o niego bali. Zupełnie jakby mu nie mogli po prostu powiedzieć, że nie wolno mu brać śrubokrętów do ręki.
- I on by tak zaraz posłuchał? - nie wytrzymała babcia.
- Tak, bo to by... No dobra, on by i tak nie posłuchał, więc tzreba było te wszystkie śrubokręty schować. I on, oczywiście, się ukłuł. To nie jest ciekawe z tymi jego urodzinami i ukłuciem. Jak się te wszystkie księżniczki o tym dowiedziały, to zaraz rzuciły się, żeby go odczarować. Bo on tak sobie leżał nieruchomy i taki biedny i rosły mu paznokcie. Sama mi mówiłaś, że po śmierci rosną jeszcze paznokcie. I każda chciała go mieć dla siebie. Niejedna próbowała. Ale nic. W końcu była taka, co wsiadła na konia, zabrała łuk, strzały, pistolet, miecz światłowodowy i granaty. I pojechała. Bez problemu pokonała smoka. Bo tego chłopczyny smok pilnował i szybko ścięła żywopłot i weszła na wieżę. A tam na łóżeczku leżał on. Piękny! Miał zamknięte oczy i takie czerwone te... wargi i ona nie mogła się powstrzymać i go... tego... pocałowała. A on zaraz się podniósł i rzucił jej na szyję. "Moja wybawicielko, czy zechcesz mnie za męża?". I ona się zgodziła, bo co miała robić. Czy to nie fajniej, babciu? ..."

"Diupa" Ewa Nowak

lejdi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-20, 18:08   #632
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Znam tę książkę.
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-20, 21:17   #633
suspense
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lejdi Pokaż wiadomość
(...)
-O czym, Krzysiu?
-Jak to rozumiesz? - babcia poprawiła okulary, żeby lepiej słyszeć (jak czasem żartowała).
- No, na psykład w Złotej Rybce. Rybak jest dobry, spokojny, a zona to taka... - siedmiolatek poszukał słowa - jędza.
- Mam. Licne. W Kopciusku. Kopciusek tak ma źle u macochy, a nic nie robi, tylko ceka. Zamiast zwiać stamtąd i posukać księcia. Psecies miała but w ręku, to dlacego nic nie robiła? Tego nie rozumiem.
- Wiesz, dziewczynce nie do końca tak wypada - babcia nie była nasączona feminizmem.
- No, o tym mówię. One są gorse. Chłopak wsystko moze. Dziewcyna - nic. Na psykład Śpiąca Królewna. Lezy i ceka. Nie lubię takich dziewczyn... takich... no, sam nie wiem jakich. Takich, wies.
- Wiem - biernych. A ty jakbyś widział to z tą Śpiącą? Tylko poczekaj, wezmę dyktafon taty. - Jest dziś piętnasty listopada, czwartek. Krzysio ma siedem lat i nie lubi biernych kobiet. Cokolwiek to oznacza - dodała babcia.
- Śpiący Ryces - zaczął Krzysio. - Dawno, dawno, za siedmioma, w pewnym pałacu rodzicom urodził się chłopiec. Oni bardzo się ucieszyli, że to chłopiec. Ale jak robili jego chrzciny, to jednego złego czarodzieja nie zaprosili. Albo niech ta wróżka zostanie. Ona jest w porządku. To jednej złej wróżki nie zaprosili i ona się wściekła i rzuciła czar, że jak ten chłopiec będzie miał szesnaście lat, to ukłuje się... śrubokrętem. I umrze. Rodzice zdenerwowali się okropnie, ale zaraz jeden Czarodziej zmienił ten czar. Chłopiec miał spać tylko, ale za to przez sto lat. I tak było. Mimo, że wszystkie śrubokręty wyrzucili, bo tak się o niego bali. Zupełnie jakby mu nie mogli po prostu powiedzieć, że nie wolno mu brać śrubokrętów do ręki.
- Tak, bo to by... No dobra, on by i tak nie posłuchał, więc tzreba było te wszystkie śrubokręty schować. I on, oczywiście, się ukłuł. To nie jest ciekawe z tymi jego urodzinami i ukłuciem. Jak się te wszystkie księżniczki o tym dowiedziały, to zaraz rzuciły się, żeby go odczarować. Bo on tak sobie leżał nieruchomy i taki biedny i rosły mu paznokcie. Sama mi mówiłaś, że po śmierci rosną jeszcze paznokcie. I każda chciała go mieć dla siebie. Niejedna próbowała. Ale nic. W końcu była taka, co wsiadła na konia, zabrała łuk, strzały, pistolet, miecz światłowodowy i granaty. I pojechała. Bez problemu pokonała smoka. Bo tego chłopczyny smok pilnował i szybko ścięła żywopłot i weszła na wieżę. A tam na łóżeczku leżał on. Piękny! Miał zamknięte oczy i takie czerwone te... wargi i ona nie mogła się powstrzymać i go... tego... pocałowała. A on zaraz się podniósł i rzucił jej na szyję. "Moja wybawicielko, czy zechcesz mnie za męża?". I ona się zgodziła, bo co miała robić. Czy to nie fajniej, babciu? ..."

"Diupa" Ewa Nowak

ale się uśmiałam więcej taki prooosze!
suspense jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-20, 23:49   #634
eluśka87
Zakorzenienie

GG do eluśka87

Cytat:
Napisane przez innamoratissima Pokaż wiadomość
"To niemożliwe!" - mówi Rozum
"To lekkomyślność!" - mówi Doświadczenie
"To może zranić!" - mówi Duma
"Spróbujmy..." - mówi Marzenie

"- Bo to było wczoraj. I nie ma. Jest tylko dziś. Lubisz dziś?
- Znaczy, chodzi Ci czy dziś jest ok?
- Musisz lubić dziś, to dziś polubi Ciebie, a o wczoraj zapomnij, to ono zapomni o Tobie.
- Niezłe, a o jutrze też coś masz?
- O jutrze nie wolno, ono nie jest nasze. O świcie do każdego przyjeżdża wóz i przywozi mu jego jutro, ale wcześniej nie wolno tego dotknąć, bo nie wiadomo czy będzie Twoje...
piękne cytaty...naprawdę
eluśka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-21, 10:23   #635
bubelmart
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez innamoratissima Pokaż wiadomość
No to jakbyś miała kiedyś chwilę to mogłabyś mi przesłać "Martynę"
czy ja też mogę prosić?
bubelmart@op.pl

Cytat:
Napisane przez lejdi Pokaż wiadomość
(...)
-O czym, Krzysiu?

"Diupa" Ewa Nowak

booooskie chyba ściągnę ebooka (jak znajdę ), bo jestem dzisiaj cały dzień w pracy, to się zrelaksuję

anyone who can touch you
- can hurt you or heal you
bubelmart jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-21, 10:56   #636
lajla16
Raczkowanie

* Moja córka, która nie wydawała się stworzona do miłości, teraz przeżywa wielką miłość.

* Nigdy żaden mężczyzna nie walczył jak on o kobietę. Zresztą ty nie jesteś kobietą: ty jesteś wyzwaniem.

* Kobiety mogą zrozumieć tylko to, co jest kobiece w mężczyźnie; mężczyżni tylko to, co jest męskie w kobiecie. Innymi słowy, żadna płeć nigdy nie zrozumie drugiej.

* Wszytko się codziennie zmienia.

* - Pogrzebiemy za pomocą kilku bąbelków to kruche uczucie, jakie nas łączło.
= Za stracone...
- ... złudzenia!

* Wyobraż sobie, że twoja miłość trwałaby dłużej niż moja...

* Nie tańczą naprawdę, ale wystarczy kilka ruchów żebyśmy się zorientowali, ze byli dobrymi kochankami i że te wspomnienia są jeszcze w nich bardzo żywe.

* Może wolicz walczyć niż kochać? Może tak samo jest z miłośćią? Może lubisz tylko zdobywać?

* Namiętność pojawia się i anika, ale uczucia pozostają.

* - Może znowu się w tobie zakocham?
- Ach tak? A gdyby się tak stało?
- Byłbym najszczęsliwszym człowiekiem na świecie.

* Pozostaniesz jedyną gorączką, jedyną namiętnością w moim życiu. Wobec tego, z jakim trudem się temu poddałam, nigdy więcej nie ulegnę.

* A zresztą po co, skoro cokolwiek by się zrobiło, któregoś dnia wsztko przemija.

* Życie mnie nauczyło, że nei należy nikomu ufać: nigdy jeszcze nei spotkałam świetego Mikołaja.

* Bliski przyjaciel, czy to nie właściwe kreślenie dla kogoś, kto już przestał być bliski?

* - Nie widziałaś mnie nigdy zakochanego?
- Nie w innej.

* Jesteśmy nie sprawiedliwi wobec naszgo ciała przypominamy sobie o nim dopiero, kiedy dzieje się coś złego, a kiedy je coś boli, mamy mu to za złe.

* Miłość cie demoralizuje, mógłbyś w jej imieniu dokonywać wielkich czynów, a kończy się tylko na podłych.

* Ja? Nikt nie wie do czego jestem zdolna.

* Kiedy kobietę trzyma przy życiu czyjaś miłość i nagle ta miłość zostaje jej odebrana, żeby nie umrzeć, musi zmienić to uczucie na inne, równie silne: nienawiść. Pani się mści.

* Nienawiść to nie to co miłość, nie można w nia wątpić. Nigdy. Nie znam nic peniejszego niż nienawiść. To jedyne uczucie , na którym się człowiek nie zawiedzie.

* Zmiana miłości na nienawiść jest w sumie bardzo korzysta.

* Właśnie straciłam resztki szacunku, jaki miałam jeszcze dla miłości.
lajla16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-21, 11:01   #637
bubelmart
Rozeznanie

lajla16 skąd te cytaty??;>

anyone who can touch you
- can hurt you or heal you
bubelmart jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-21, 12:28   #638
sylvetti
Raczkowanie

Nie pochodzenie narodowe czy społeczne, nie poglądy polityczne, nie wyznawana religia czy ideologia świadczą o ludzkiej przyzwoitości. O przyzwoitości świadczy to, czy człowiek za nic w świecie nie przyłoży ręki do krzywdy bliźniego i będzie starał się mu pomóc w takiej mierze, w jakiej pozwalają na to okoliczności. Bycie przyzwoitym nie zawsze jest opłacalne. Warto być przyzwoitym!

A w polityce marzenia są niekiedy bardziej realne od fizycznej rzeczywistości.

Wie pan, w życiu są zawsze dwie możliwości. Albo pogodzić się istniejącym stanem rzeczy, przyzwyczaić się, uznać za wszechwoeidzącego i nic nie robić. Albo coś zrobić. Ja z zasady wybieram to drugie.

Tylko resztki spopielonych kości ludzkich zmieszanych z ziemią i gruzem mówił tu o przeszłości.

Władysław Bartoszewski, Michał Komar "...mimo wszystko - wywiadu rzeki księga druga"
sylvetti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-21, 15:41   #639
lajla16
Raczkowanie

bubelmart książki "Tektonika uczuć" Eric-Emmanuel Schmitt baaardzo fajna książka na godzinkę czytania. Mam jeszcze pare cytatów z tej książki, ale to jutro wyśle.
Stary 2009-02-21, 18:16   #640
usmiechnieteoczy
Wtajemniczenie

"W dyskusyjnej sali umysłu (...) tuzin różnych emocji poderwało się na nogi i zaczęło krzyczeć. Ulga perorowała w najlepsze kiedy Szok zabrał głosw kwestii formalnej. Zaraz po nim Oszołomienie, Zgroza i Poczucie Straty zaczęły bójkę, która zakończyła się dopiero wtedy, gdy Wstyd zajrzał przez drzwi frontowe,żeby sprawdzić, co się właściwie dzieje."
"Blask fantastyczny"

Edytowane przez usmiechnieteoczy
Czas edycji: 2009-02-22 o 09:53
usmiechnieteoczy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-21, 20:53   #641
irracjonalnie
Raczkowanie

Kochać kogoś z litości to znaczy nie kochać go naprawdę.
Nieznośna lekkość bytu

lubię niebo. codziennie inne, a mimo to wiadomo czego się po nim spodziewać. jest nadzieją na słońce, a gdy pojawią się chmury to wiadomo, że przecież kiedyś przeminą.
(to znalazłam gdzieś w necie ^^)

- Wiesz na co najbardziej muszą uważać ci, którzy walczą z potworami? - spytałem.
Posłał mi pytające spojrzenie.
- Żeby sami nie stali się potworami - odpowiedziała spod drzwi Dominika.
Stary 2009-02-21, 22:04   #642
Martii=*
Zadomowienie

Cofasz się w przeszłość i znów jesteś mały i bezpieczny, bezpieczny tak zupełnie, tak bez reszty, jak dziecko w obecności taty. Wciąż masz go przed oczami - stoi w ciemnych drzwiach, cichy strażnik twojego dzieciństwa - i śpisz snem istoty naiwnej, niewinnej, niedojrzałej. A kiedy dorastasz, dociera do ciebie, że bezpieczeństwo to było złudą, jeszcze jednym dziecięcym wyobrażeniem, tak jak rozmiar twojego podwórka za domem.
Harlan Coben - Najczarniejszy strach

i jeszcze też od Cobena:
Przyrzeknij, że nie umrzesz, dobrze? Obiecaj mi to.

Pewnie już się powtórzyło:
Gotowa uczynić z młodości zmierzch swojego życia.
Martii=* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-22, 09:29   #643
usmiechnieteoczy
Wtajemniczenie

"Wyglądała jak książk, którą w bibliotecznych katalogach określa się jako "lekko podniszczona", choć uczciwośc nakazuje przyznać, że sprawiała wrażenie nadniszczonej, podniszczonej, zaniszczonej, a prawdopodobnie również śródniszczonej."
"Blask fantastyczny"

---------- Dopisano o 09:29 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ----------

"Wiele można by jeszcze powiedzieć do wyjaśnienia (...). Jednak takie wyjaśnienia wywołują na ogół więcej kłopotów niż pozytku. Na przykład: podobno kiedyś na przyjęciu ktoś zapytał słynnego filozofa Ly Tin Weedle'a "Po co przyszedłeś?" i odpowiedź zajęła mu trzy lata."
Terry Pratchett "Blask fantastyczny"

Edytowane przez usmiechnieteoczy
Czas edycji: 2009-02-22 o 09:53
Stary 2009-02-22, 11:46   #644
Konto usunięte

usmiechnieteoczy, polecam Tobie ten wątek: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ight=pratchett.

cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-23, 18:46   #645
szmidtka
Raczkowanie

Smile Dot.: Cytaty z ksiazek

Cała mądrość życia to umieć czekać i mieć nadzieję

Każdemu zostało powierzone zadanie czuwania nad samotnością drugiego człowieka

Dzieci są skrzydłami człowieka

Każdy może szybować jak ptak - to tylko kwestia wyobraźni

W naszych ramionach chcą być tylko misie

Miłość uśmiecha się bez powodu

Obudziłam się dzisiaj z wielkim krzykiem.Śniło mi się że żyję...

Mój podbój świata skończył się
każda chmura ma srebrną podstawę
Wiara przenosi góry
miłość zawsze ucieka
Wszystko dzieje się z jakiegoś powodu..
...tam gdzie jest życie...
...tam jest nadzieja...

Życie to coś co zdarza nam się kiedy mamy inne plany

Jeżeli jakaś dłoń ma swoje miejsce w drugiej dłoni, to właśnie jest przyjaźń

Najlepszym przyjacielem jest ten kto nie pytając o powód twego smutku, potrafi sprawić że znów wraca radość

U schyłku życia będziemy sądzeni z miłości

Nie grzeszą ci którzy grzeszą z miłości

Miłość zaczyna się wtedy kiedy szczęście drugiej osoby jest ważniejsze niż twoje

Kochać kogoś to znaczy widzieć cud niewidoczny dla innych

Kiedy czegoś gorąco pragniesz to cały wszechświat sprzyja potajemnie twojemu pragnieniu

Łatwo jest być dobrym dla kogoś kogo człowiek całą duszą...kocha

Jeśli jestescie zainteresowani to moge wiecej napisać
Stary 2009-02-23, 19:06   #646
usmiechnieteoczy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez backie Pokaż wiadomość
usmiechnieteoczy, polecam Tobie ten wątek: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ight=pratchett.

dziękuje , ale tak dodaje te cytaty ponieważ właśnie czytam tą książkę i wydają mi się ciekawe. Zapewniam, że będę dodawała i z innych książek x))
Stary 2009-02-23, 19:06   #647
szmidtka
Raczkowanie

Skończyła się przyjaźń, a zaczęła miłość.Koniec jednej sprawy w życiu jest zawsze początkiem innej..i tak aż do śmierci...

Wierzyć to znaczy chodzić po wodzie (Jan Paweł II)

Prawdziwy przyjaciel jest rzadkim ptakiem

Nie znać historii to znaczy zawsze być dzieckiem

Pamięć dobrze przeżytego życia jest wieczna

Nie trzeba mieć nic, żeby doświadczyć kipiącej radości dawania (wystarczy jeden uśmiech..)

Zakochana...jak człowiek w lesie wpatrzony w jedno drzewo...

Bo każdy ma swego anioła i jest dla kogoś aniołem...

Każda chwila w życiu kształtuje człowieka inaczej

..bo czasem trzeba zamknąć oczy by zobaczyć to co niewidoczne..

..bo czasem trzeba przemyć oczy łzami aby widzieć lepiej..

Miłość jest skrzydłem, które Ten dał ludziom, aby mogli wzlecieć do Niego

Stary 2009-02-23, 20:18   #648
innamoratissima
Raczkowanie

GG do innamoratissima

Cytaty z "Opowiadań Borowskiego":

"Nie ma piękna, jeśli w nim leży krzywda człowieka. Nie ma prawdy, która tę krzywdę pomija. Nie ma dobra, które na nią pozwala”

„Kiedyś chodziliśmy komandami do obozu. (…) Nadeszło DAW i dziesiątki innych komand i czekały przed bramą: dziesięć tysięcy mężczyzn i wtedy z FKL nadjechały samochody pełne nagich kobiet. Kobiety wyciągały ramiona i krzyczały: - Ratujcie nas! Jedziemy do gazu! Ratujcie nas! I przejechały koło nas w głębokim milczeniu dziesięciu tysięcy mężczyzn. Ani jeden człowiek nie poruszył się, ani jedna ręka nie podniosła się. Bo żywi zawsze mają rację przeciw umarłym”

"A jedyna broń - to nasza liczba której komory nie pomieszczą"

(takie moje wspomnienia z pracy maturalnej)

2012 - 6

"Chciałabym, żeby kiedyś ktoś tak na mnie czekał, że z tej wielkiej tęsknoty nie mógłby zasnąć"
T. Jonsson
innamoratissima jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-23, 20:21   #649
lajla16
Raczkowanie

* Chciałam mieć twoją miłość albo nic.

* On: Ty jesteś łajdaczką!
Ona: Przez kogo stałam się podłą?

* Człowiek jest tak cudownie skonstruowany, że zawsze rzuca winę na innych. Albo przynajmniej wynajduje sobie okoliczności łagodzące.

* Po tobie spada się z dużej wysokości.

* Rzeczywistość na tym właśnei polega, że nei można cofnąć i zacząć od nowa.

* Nie ma ludzi dobrych i złych są tylko żłe albo dobre uczynki. I ludzie, którzy miotają się między nimi.

* Tektonika uczuć (...) Uczucia przemieszczają się jak płyty, które tworzą Ziemię. Kiedy się poruszają, kontynety zderzają się ze sobą, powstają gwałtowne przepływy, wybuchy wulkanów, tsunami, trzęsienia ziemi... Coś takiego ostanio przeżyliśmy.

* I choćbym nie wiem jak odrzuciła swoje uczucia, nigdy się ich nie pozbędę. Dopóki bije we mnie serce.

* Nie można osiągnąć miłości, nie zaznawszy wcześniej upokorzenia.
Stary 2009-02-23, 20:55   #650
innamoratissima
Raczkowanie

GG do innamoratissima

"-Zazdroszczę panu.
-A ja panu. Ma pan jedyną rzecz, która się liczy. Ma pan wszystko przed sobą."
John Fowles- Mag

"Nic bardziej nie przeraża, niż własny strach. A człowiek, który boi się samego siebie, zaraża strachem innych."

"Najprostsze jest najtrudniejsze."
A. Pleijel- Lord Nevermore

"Teraz wiedziałem naprawdę, co to ból. Ból to nie znaczy brać w skórę aż do nieprzytomności. To nie znaczy skaleczyć nogę odłamkiem szkła i dostać zastrzyk w aptece. Ból to znaczy, że boli calutkie serce i że człowiek od tego umrze, i nikomu nie może powierzyć swojej tajemnicy. Ból to nie chcieć poruszyć ręką ani głową i nawet nie mieć ochoty odwrócić głowy na poduszce."
Jose M. de Vasconcelos- Moje drzewko pomarańczowe

"Ale marzenie o czymś nieprawdopodobnym ma własną nazwę. Nazywamy je nadzieją."
Jostein Gaarder- Dziewczyna z pomarańczami

"(...) ludzie i tak się nie rozumieli. Zderzali się albo oczarowywali, ściskali lub tratowali, ale każdy myślał tylko o sobie.(...). Jak górskie szczyty dookoła patrzymy na siebie odseparowani dolinami, za duzi, aby przemknąć niepostrzeżenie, za mali, by dotknąć nieba."
Jerzy Kosiński- Malowany ptak

"Dużo czasu trzeba, żeby człowieka urodzić i wychować, ale żeby zabić- mniej niż mało."
Czingiz Ajtmatow- Biały statek

"Głupio jest żyć całe życie przyszłością, której może nie być."

"Życie składa się z mówienia DZIEŃ DOBRY ludziom, których nie lubimy i DO WIDZENIA ludziom, których lubimy."

James Jones- "Stąd do wieczności"

2012 - 6

"Chciałabym, żeby kiedyś ktoś tak na mnie czekał, że z tej wielkiej tęsknoty nie mógłby zasnąć"
T. Jonsson
Stary 2009-02-24, 16:14   #651
Vivelith
Zadomowienie

Kiedy mi się czasem przygląda, widzę na jej twarzy coś w rodzaju chytrego uśmieszku fakira! Znasz te sztuczki? Sądzisz, że twoja kieszeń jest pusta, a fakir patrzy na nią i uśmiecha się chytrze, bo wie lepiej od ciebie, co w niej masz! I rzeczywiście! Potrafi ci z niej wyjąć piętnaście chustek do nosa, cztery króliki i dwa kanarki!! Podobnie rzecz ma się z babcią Emilią...
Zastanawiałem się, co też babcia Emilia wyjmie z mojej kieszeni?
["Zapałka na zakręcie"]
Stary 2009-02-25, 20:03   #652
Elliannia
Zakorzenienie

'Zakochać się, kochać się można wiele razy...ale istnieje tylko jedna kula z wygrawerowanym jednym imieniem... I jeśli ma się na tyle szczęścia,by Cię trafiła, rana nigdy się nie goi... wiele kul może trafić...przebijać serce po wielokroć... rany się goją... ale rana po tej jednej kuli się nigdy nie goi... nie zabliźni... wciąż krwawi i krwawi... tak musi być... bo tą jedną kulę dostaje się prosto w serce... na własne życzenie... samemu się ją bierze do serca...
Co weźmiesz do serca, zostanie w nim na zawsze...
Jeżeli rzeczywiście weźmiesz sobie coś do serca, naprawdę umieścisz w tych czerwonych zwojach, będziesz nosić już zawsze... może to być cokolwiek...osoba, miejsce, sen... cel w życiu... coś świętego... W tych zwojach wszystko się łączy... zawsze... wszystko jest jednością i zostaje tam na zawsze, pulsując zgodnie z rytmem serca...
Wierzę w to... w bezsenne noce... kiedy wszystkie ścieżki się łączą i widzę ludzi, których kochałem, nienawidziłem, którym pomagałem i raniłem... słyszę bicie serca i dobrze wiem, co mam robić... mam cel w życiu i wiem, że nie mogę ani zawrócić, ani zmienić drogi.. wtedy wiem, że co weźmiesz do serca, zostanie w nim na zawsze...'
Michael Connelly 'Zagubiony blask'

'Wyobraź sobie, że życie polega na żonglowaniu pięcioma piłkami. Ich nazwy to praca, rodzina, zdrowie, przyjaciele i prawość. Wszystkie udaje ci się utrzymywać w powietrzu. Ale pewnego dnia wreszcie do ciebie dociera, że praca jest gumową piłką. Jeżeli ja upuścisz, odbije się i wróci. Pozostałe cztery piłki – rodzina, zdrowie, przyjaciele, uczciwość – to szklane kule. Jeśli się którąś upuści, może się obić, wyszczerbić lub nawet roztrzaskać. Kiedy pojmiesz naukę o pięciu piłkach, wkroczysz na drogę budowania równowagi w życiu.'
James Patterson 'Pamiętnik pisany miłością'

I jeszcze jeden fragment z tej książki - kiedy go czytam, zawsze, za każdym razem mam łzy w oczach... miłość rodzicielska... Zresztą za każdym razem jak czytam ta książkę, ryczę jak bóbr.. Najpiękniejsza książka, jaką czytałam w życiu.. Już go umieszczałam na wizażu, w innym wątku, dlatego wkleję link do posta
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=982

Edytowane przez Elliannia
Czas edycji: 2009-02-25 o 20:11
Elliannia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-25, 20:24   #653
irracjonalnie
Raczkowanie

Sami stwarzamy sobie życie, gdziekolwiek jesteśmy.
Ania z Avonlea

Jedyna rzecz, której można być pewnym na tym świecie, to tabliczka mnożenia.

- Czy ty nie masz wstydu? [...]
- Mam, ale to, czego ja się wstydzę, różni się od tego, czego wy się wstydzicie.
Błękitny zamek

Nie ma szczęścia na dwie osoby, każdy ma swoje własne, inne, prywatne.
Fotoplastykon
Stary 2009-02-25, 20:34   #654
Izka000
Wtajemniczenie

GG do Izka000

'Każdego ranka, po przebudzeniu, otrzymujemy kredyt w wysokości osiemdziesięciu sześciu tysięcy czterystu sekund życia na dany dzień. Kiedy wieczorem kładziemy się spać, niewykorzystana reszta sekund nie przejdzie na następny dzień; to, czego nie przeżyliśmy w ciągu dnia, jest na zawsze stracone, pochłonięte przez wczoraj. Każdego następnego ranka rozpoczyna się ta sama magia, znowu otrzymujemy taką liczbę sekund życia i wszyscy zaczynamy grać w tę nieodwracalną grę: bank może zamknąć nam konto w najbardziej nieoczekiwanym momencie, bez żadnego ostrzeżenia – w każdej chwili może zatrzymać nasze życie.'

'Jakaś część sztuki życia to właśnie nasza umiejętność pokonywania własnej bezradności. To trudne, bo bezradność najczęściej wynika ze strachu. A strach paraliżuje nasze reakcje, inteligencję, zdrowy rozsądek, a to prowadzi do słabości.'

'Rozpoznać szczęście, kiedy leży u twoich stóp, mieć odwagę i zdecydować,
by pochylic się, chwycic je w dłonie.. i zatrzymać. To mądrość serca. Bez mądrości serca pozostaje tylko logika, czyli bardzo niewiele.'

Marc Levy "Jak w niebie"

'Miłość może oznaczać namiętność, szacunek i podziw, lecz namiętność może przybierać różne kształty. Nie zawsze sprawia, że człowiek czuje się, jakby mu ktoś próbował wyrwać serce z piersi, jakby mu deptano po wnętrznościach. Namiętność to również zaufanie, przyjaźń i bliskość.'
Jane Green "Prosto z mostu"

F.
Inzaghi & M.Owen

Milan Forever

Izka000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-26, 15:16   #655
innamoratissima
Raczkowanie

GG do innamoratissima

Cytaty z książki Roberta McLiama Wilsona pt.:"Autopsja"

"Rozpacz kobiety to fenomen dla umysłu niezgłębiony, nie mający nic wspólnego ze światem mężczyzn."

Chłopiec zadaje to samo pytanie ojcu i matce, takie odpowiedzi otrzymuje:

OJCIEC: "Musisz dokładnie wiedzieć, czego chcesz. Dotrzeć do sedna swoich pragnień, poczuć ich moc. A potem wziąć sobie to, czego zapragnąłeś."

MATKA: "Musisz wiedzieć czego chcesz, synku. Dokładnie wiedzieć, czego chcesz. A potem... czekać. Czas pokaże. Pragnienia są niebezpieczne, sprawiają ból. Lepiej uzbroić się w cierpliwość i czekać."

(ciekawe jaką odpowiedź wybrałaby większość?? )

2012 - 6

T. Jonsson
Stary 2009-02-27, 14:01   #656
lajla16
Raczkowanie

"Wszyscy mężczyźni są kłamcami, zmiennicy, fałszywi, paple, obłudnicy, pyszałki lub tchórze, nędzni i zmysłowi; wszytkie kobiety są przewrotne, wyrachowane, próżne, ciekawe i zepsute. Świat jak kałuża bez dna, gdzie czołgają się najpotworniejsze płazy, przewalają się w błocie. Ale jest na świecie jedna rzecz święta i wzniosła: zespolenie tych dwojga tak szpetnych i ułomnych istot. Kto kocha, często doznaje zawodu, często cierpi i jest nieszczęśliwy, ale kocha; i kiedy znajdzie się na krawędzi globu, obraca się, aby spojrzeć wstecz, i powiada "Często cierpiałem, myliłem się niekiedy, ale kochałem. To ja żyłem, a nie sztuczna istota wylęgła z mej pychy i nudy."
Stary 2009-03-01, 12:41   #657
Alejka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lajla16 Pokaż wiadomość
"Wszyscy mężczyźni są kłamcami, zmiennicy, fałszywi, paple, obłudnicy, pyszałki lub tchórze, nędzni i zmysłowi; wszytkie kobiety są przewrotne, wyrachowane, próżne, ciekawe i zepsute. Świat jak kałuża bez dna, gdzie czołgają się najpotworniejsze płazy, przewalają się w błocie. Ale jest na świecie jedna rzecz święta i wzniosła: zespolenie tych dwojga tak szpetnych i ułomnych istot. Kto kocha, często doznaje zawodu, często cierpi i jest nieszczęśliwy, ale kocha; i kiedy znajdzie się na krawędzi globu, obraca się, aby spojrzeć wstecz, i powiada "Często cierpiałem, myliłem się niekiedy, ale kochałem. To ja żyłem, a nie sztuczna istota wylęgła z mej pychy i nudy."
Jeśli mogę spytać ,skąd cytat?
Alejka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-01, 13:20   #658
lajla16
Raczkowanie

Alejka ten fragment pochodzi z "Tektoniki uczuć" Schmitt'a.
Ostatni cytat z tej książki.

On: Uważaj, jeszcze trochę, a skończysz w klasztorze: nazbyt pociąga cię cnota. Nie zapominaj, że jesteś nadal młoda, piękna i że masz jeszcze przed sobą wiele lat, żeby robić tysiące głupstw. Niepokoisz mnie. Czy to efekt naszego zerwania?
Ona: Kto wie?
On: Albo może urządzamy sobie zawody? które z nas po rozstaniu dłużej będzie czekać, zanim od nowa urządzi sobie życie? Kto będzie niewdzięcznikiem, co szybko zapomina, a kto tym dobrym, któty nie może zapomnieć? Kto będzie nosił żałobę po naszej miłość? Które z nas jest lepsze od drugiego?
Ona: Boję się, że znam odpowiedź.
Stary 2009-03-15, 13:09   #659
KolorowyZawrotGlowy
Przyczajenie

"Do głowy po rozum pójdź! Chłopców bałamuć to i weselej będzie"

Eliza Orzeszkowa "Nad Niemnem"

Życie po to jest żeby je przeżyć
Trzeba komuś zaufać, w coś wreszcie uwierzyć

Daj sobie wreszcie kredyt zaufania
Masz mało do starcienia, bardzo dużo do zyskania

Ale musisz uwierzyć w siebie, uwierzyć szczerze!

KolorowyZawrotGlowy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-15, 15:49   #660
Konto usunięte

Mnie spodobał się jeden zacytowany przez pewną użytkowniczkę forum.

"... jeśli jest góra, to trzeba na nią wejść,
jeśli jest woda, przepłynąć,
jeśli cierpienie, to je milcząco znieść
a jeśli człowiek..... nie minąć...."

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości