Cytaty z ksiazek - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-15, 17:54   #661
AniaKPS
Przyczajenie

Dot.: Cytaty z ksiazek

"Gdy w pewnym momencie twojej codzienności potrąci Cię na przejściu dla pieszych samochód, połóż się leniwie na ulicy, roześmiej się życiu w twarz i powiedz że i tak jesteś dzisiaj senny".

ohhh! skąd jest ten cytat?
AniaKPS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-17, 08:39   #662
Ija
Rozeznanie

No właśnie xD Też mnie to bardzo interesuje skąd ten cytat?
Ija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-17, 15:22   #663
KolorowyZawrotGlowy
Przyczajenie

"Komu nóż wbijają w serce, ten nie pyta, czy innych spotkało to samo, ale woła, że boli...Co mnie ochodzą inni?"
Omyłka

Życie po to jest żeby je przeżyć
Trzeba komuś zaufać, w coś wreszcie uwierzyć

Daj sobie wreszcie kredyt zaufania
Masz mało do starcienia, bardzo dużo do zyskania

Ale musisz uwierzyć w siebie, uwierzyć szczerze!

KolorowyZawrotGlowy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-18, 17:22   #664
Lloret
Przyczajenie

"Wielkie historie miłosne mogą nie mieć końca. Ale co muszą mieć nieodzownie – to początek"- M.Musierowicz "Kłamczucha"

"Zawsze się znajdą ludzie, którzy się śmieją albo nawet wściekają ze złości, kiedy usłyszą o czymś nowym, o czym marzą inni- a nie wiedzą, że sami żyją pośród zrealizowanych marzeń innych ludzi."- F.Knorre "Jagódkowe oczy"

"Wszyscy mamy swoje rytuały- powiedział cicho. Ale muszą mieć cel i dawać efekt, który widzimy i z którego czerpiemy pociechę, bo w innym przypadku są zupełnie bezużyteczne. Przypominają zwierzę uwięzione w klatce. Jeśli nie są samym szaleństwem, to na pewno pierwszym do niego krokiem" John Connoly "Księga rzeczy utraconych"

"Za drzwiami stał obcy człowiek wyglądający gburowato.
- Są tu kury? - spytał niegrzecznym tonem.
Szaleństwo zakotłowało się we mnie. Co za bydlę jakieś, budzi człowieka o wpół do szóstej rano, żeby pytać o kury!!!
- Nie - warknęłam, usiłując zamknąć drzwi. Facet je przytrzymał.
- A co? - spytał niecierpliwie.
- Krokodyle - odparłam bez namysłu, bliska uduszenia go gołymi rękami.
Antypatyczny gbur jakby się zawahał.
- Angorskie? - spytał nieufnie.
Tego było dla mnie doprawdy za wiele. O wpół do szóstej rano angorskie krokodyle.
- Angorskie - przyświadczyłam z furią. - Wyją do księżyca.
- Marchew jedzą?
- Nie, nie jedzą. Trą na tarce!"
Joanna Chmielewska "Romans wszechczasów"

"- Jak to jest możliwe, żeby przeszło godzinę leżał w waszym biurze trup i żeby nikt go nie zauważył?
- Cicho leżał, to się nie rzucał w oczy." J Chmielewska "Wszyscy jesteśmy podejrzani"

Edytowane przez Lloret
Czas edycji: 2009-03-18 o 17:25
Lloret jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-18, 19:57   #665
innamoratissima
Raczkowanie

GG do innamoratissima

Cytat:
Napisane przez Lloret Pokaż wiadomość

"Za drzwiami stał obcy człowiek wyglądający gburowato.
- Są tu kury? - spytał niegrzecznym tonem.
Szaleństwo zakotłowało się we mnie. Co za bydlę jakieś, budzi człowieka o wpół do szóstej rano, żeby pytać o kury!!!
- Nie - warknęłam, usiłując zamknąć drzwi. Facet je przytrzymał.
- A co? - spytał niecierpliwie.
- Krokodyle - odparłam bez namysłu, bliska uduszenia go gołymi rękami.
Antypatyczny gbur jakby się zawahał.
- Angorskie? - spytał nieufnie.
Tego było dla mnie doprawdy za wiele. O wpół do szóstej rano angorskie krokodyle.
- Angorskie - przyświadczyłam z furią. - Wyją do księżyca.
- Marchew jedzą?
- Nie, nie jedzą. Trą na tarce!"
Joanna Chmielewska "Romans wszechczasów"

"- Jak to jest możliwe, żeby przeszło godzinę leżał w waszym biurze trup i żeby nikt go nie zauważył?
- Cicho leżał, to się nie rzucał w oczy." J Chmielewska "Wszyscy jesteśmy podejrzani"
Chmielewska jest świetna a "Lesio" powala

2012 - 6

"Chciałabym, żeby kiedyś ktoś tak na mnie czekał, że z tej wielkiej tęsknoty nie mógłby zasnąć"
T. Jonsson
innamoratissima jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-19, 15:39   #666
BlackAngeell
Zadomowienie

zakochałam sie w tym watku

"kobita nie kuń. nie musi być pikna. pikne kunie sie w stajni trzyma. kobita, panie, musi być, no, rasowa"

mój mały kramik <3
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post12701007

ZDAŁAM!

Szumacher za kierownicą
BlackAngeell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-19, 16:45   #667
innamoratissima
Raczkowanie

GG do innamoratissima

(...) nadzieja istnieje zawsze, do ostatniej chwili. Dlatego właśnie jest nadzieją. Nie możemy jej zobaczyć, ale ona jest dostatecznie blisko naszych twarzy, byśmy poczuli powiew poruszonego powietrza. Jest zawsze tuż obok i niekiedy udaje się nam ją schwytać i przytrzymać na tyle długo, by wygnała z nas 'piekło'
Jonathan Carroll

Co jest najśmieszniejsze w ludziach? Zawsze myślą na odwrót:
Śpieszy im się do dorosłości, a potem wzdychają za utraconym dzieciństwem.
Tracą zdrowie, by zdobyć pieniądze, potem tracą pieniądze, by odzyskać zdrowie.
Z troską myślą o przyszłości, zapominając o chwili obecnej i w ten sposób nie przeżywają ani teraźniejszości ani przyszłości.
Żyją jakby nigdy nie mieli umrzeć, a umierają jakby nigdy nie żyli.
Paulo Coelho

Życie jest łatwiejsze, niż się wydaje. Wystarczy godzić się z tym, co jest nie do przyjęcia, obywać się bez tego, co niezbędne i znosić rzeczy nie do zniesienia.
Kathleen Morris

Miłość to niedosyt istnienia (...). To jakby całe brzemię czyjegoś istnienia pragnąć wziąć na siebie. Jakby pragnąć tego kogoś zwolnić z konieczności istnienia. Jakby pragnąc za tego kogoś także umrzeć, żeby on nie musiał doświadczać swojego umierania.
Wiesław Myśliwski

2012 - 6

"Chciałabym, żeby kiedyś ktoś tak na mnie czekał, że z tej wielkiej tęsknoty nie mógłby zasnąć"
T. Jonsson

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-03-23, 19:39   #668
boxia
Raczkowanie

GG do boxia

„Bardzo proszę o wydanie mi zaświadczenia – tocząc dzikim wzrokiem, powiedział z wielkim naciskiem Nikołaj Iwanowicz – zaświadczenia gdzie spędziłem dzisiejszą noc.
- W celu okazania komu? – surowo zapytał kocur
- W celu okazania milicji i mojej żonie – powiedział stanowczo Nikołaj Iwanowicz
- Zazwyczaj nie wydajemy zaświadczeń – powiedział kot i nadął się – ale dla pana zrobimy wyjątek.
I Nikołaj Iwanowicz ani się obejrzał, a już goła Hella siedziała przy maszynie, a kot dyktował jej:
- Zaświadcza się niniejszym, że okaziciel niniejszego zaświadczenia, Nikołaj Iwanowicz, spędził wyżej wymienioną noc na balu u szatana, gdzie został zaangażowany jako środek lokomocji…. Otwórz, Hella, nawias, a w nawiasie napisz „wieprz”. Podpisano „Behemot””
„Mistrz i Małgorzata”Michaił Bułhakow

„- Dlaczego mam zatem słuchać serca??
- Bo nie uciszysz go nigdy, i nawet gdybyś udawał, że nie słyszysz, o czym mówi,
Nadal będzie biło w Twojej piersi i nie przestanie powtarzać tego, co myśli o życiu
I świecie”
Paulo Coehlo „Alchemik”

„ W chwili gdy spojrzał w jej ciemne oczy i na usta, które wahały się między uśmiechem a milczeniem, pojął najistotniejszą mądrość Języka, którym mówił wszechświat, i to, że wszystkie istoty ziemskie były zdolne go pojąć własnym sercem. Miłość byłą starsza od samych ludzi, a nawet od piasków pustyni, i powracała odwieczne z tą samą siłą wszędzie tam, gdzie krzyżowały się dwa spojrzenia, tak jak spotkały się dzisiaj te dwa obok studni”
Paulo Coehlo „Alchemik”
boxia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-26, 18:08   #669
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Woland:

"Bądź tak uprzejmy i spróbuj przemyśleć następujący problem - na co by się zdało twoje dobro, gdyby nie istniało zło, i jak by wyglądała ziemia, gdyby z niej zniknęły cienie? Przecież cienie rzucają przedmioty i ludzie. Oto cień mojej szpady. Ale są również cienie drzew i cienie istot żywych. A może chcesz złupić całą kulę ziemską, usuwając z jej powierzchni wszystkie drzewa i wszystko, co żyje, ponieważ masz taką fantazję, żeby się napawać niezmąconą światłością? Jesteś głupi."

"Mówimy, jak zawsze, różnymi językami [...]. Ale rzeczy, o których mówimy, nie ulegną od tego zmianie, prawda?"
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-30, 08:30   #670
boxia
Raczkowanie

GG do boxia

Szczęście nie jest przecież stanem wiecznym. Zresztą też i nie okresowym. Szczęście to po prostu taki skurcz serca, którego doznaje się czasami, kiedy człowieka przepełnia taka radość, że wprost trudno ją znieść. Znika równie szybko jak się pojawia. I nie ma go, dopóki nie nadejdzie znowu, by sprawić, że człowiek uzna życie za najwspanialszy dar.
Margit Sandemo "Saga o Ludziach Lodu 10: Zimowa zawierucha"
boxia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-01, 14:14   #671
gumisia27
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez KolorowyZawrotGlowy Pokaż wiadomość
"Komu nóż wbijają w serce, ten nie pyta, czy innych spotkało to samo, ale woła, że boli...Co mnie ochodzą inni?"
Omyłka
to mi się podoba

---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ----------

"- A to dopiero - mruknął Edward. - Lew zakochał się w jagnięciu. -
- Biedne, głupie jagnię - westchnęłam.
- Chory na umysle lew masochista. -"
"Zmierzch" Stephenie Meyer

Ludzie bowiem mogą zamykać oczy na wielkość, na grozę, na piękno, i mogą zamykać uszy na melodie albo bałamutne słowa. Ale nie mogą uciec przed zapachem. Zapach bowiem jest bratem oddechu.Zapach wnika do ludzkiego wnętrza wraz z oddechem i ludzie nie mogą się przed nim obronić, jeżeli chcą żyć. I zapach idzie prosto do serc i tam w sposób kategoryczny rozstrzyga o skłonności lub pogardzie, odrazie lub ochocie, miłości lub nienawiści. Kto ma władzę nad zapachami, ten ma władzę nad sercami ludzi.
"Pachnidło"Patrick Süskind

Na zawsze stajesz sie odpowiedzialny za to, co oswoiles.
"Maly ksiaze" A. de Saint-Exupery

-Kłapousiu - rzekł uroczyście.-
Przyrzekam Ci,że ja, Kubuś Puchatek, odnajdę Twój ogon.
A na to Kłapouhy:
-Dziękuję Ci Puchatku.
Prawdziwy z Ciebie przyjaciel.

"- Nie łatwo jest być odważnym- odparł Prosiaczek, lekko pociągając noskiem - kiedy jest się tylko Bardzo Małym Zwierzątkiem."

'Prosiaczku, bo miłość jest wtedy kiedy się kogoś lubi... za bardzo'
Kubuś Puchatek

...Oto mężczyzna - oto kobieta
Siedzą przy stole do cna wyczerpani
Nie ma już swiatła które by mogło
Ogrzać ich ciała tak dawno ostygłe

Lecz jest na świecie - coś co ich trzyma
Co nie pozwala wstać im od stołu
Ten sześcioletni wyrzut sumienia
Płaczący cicho - w pokoju obok
...

Hey - Misie

Edytowane przez gumisia27
Czas edycji: 2009-04-01 o 14:28
gumisia27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-03, 18:30   #672
oleeczka02
Przyczajenie

Miłości się nie szuka-jest, albo jej nie ma. Nikt z nas nie jest samotny tylko przez przypadek. Można nawet zabłądzić, lecz po drugiej stronie nasze drogi pocięte schodzą się z powrotem.

Chciałabym, aby wymyślono sposób na butelkowanie wspomnień-tak jak perfum. Żeby nigdy się nie ulotniły, ani nie straciły świeżości. Żebym w każdej chwili mogła otworzyć buteleczkę i przeżyć to jeszcze raz.
oleeczka02 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-03, 21:02   #673
Mascara
Raczkowanie

up up

"A przecież była pewna, że nigdy wcześniej się nie spotkali. Był tu obcy, dostrzegała to aż nazbyt wyraźnie. Nie pasował. Jego inność odbijała się w spojrzeniu, w postawie i w każdym geście. Prowokowała do pytań."
Mascara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-03, 21:26   #674
Aneczka91
Zakorzenienie

,, Życie składa się z chwil. Ulotnych , niezapomnianych , takich których nie chce się pamiętać i takich które wgryzają się w świadomość i nie mają za żadną cenę ochoty jej opuścić "

,, Żegnaj przyjacielu . Nie raczej -" do zobaczenia" .
Do Zobaczenia po nieskończenie lepszej stronie "

,, Dobrze jest umieć życie od procesu powolnego umierania"

Stefan Darda ,, Dom na Wyrębach"
Realizuje swoje plany i dążę do realizacji marzeń!

Aneczka91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-04, 07:54   #675
oleeczka02
Przyczajenie

"Z kimś, kogo się za bardzo kocha, nie można żyć.
Intensywność i trwałość wykluczają się wzajemnie."

"Niebezpieczne we wspomnieniach jest to, że uprzytomniają sprawy. Dzięki wspomnieniom, sprawy stają się na powrót przytomne, a jednocześnie uprzytomniamy sobie, że już po nich."

Nicole Muller "Bo to jest w miłości najstraszniejsze"
oleeczka02 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-15, 09:29   #676
innamoratissima
Raczkowanie

GG do innamoratissima

Up, up, temat zamiera!!!

„Zrozumieć szczęście, to tak jakby zrozumieć, że grunt na którym stoisz, nie może być szerszy od dwóch stóp, które go pokrywają”
Franz Kafka

"Drzwi stały otworem. To prawda, nie otworzyła ich sama. Zrobił to jej lokaj. Jego imię: Nuda. Poprosiła: "Nudo, poszukaj mi zabawki." A on odpowiedział: "Robi się , proszę pani." I wyciągnąwszy białe rękawiczki, by nie zostawić odcisków palców, zapukał do mego serca i zdaje się, powiedział, że nazywa się Miłość"
Jeanette Winterson "Zapisane na ciele"

"Powiedziałeś: "Kocham cię." Dlaczego stale tęsknimy do tych najbardziej nieoryginalnych słów, jakie ludzie do siebie mówią? "Kocham cię" jest zawsze cytatem. Ani ty nie wyznałeś tego pierwszy, ani ja, jednak, kiedy wypowiadasz te dwa słowa i kiedy ja je wypowiadam, odkrywamy je i czcimy niczym pierwsi ludzie."
Jeanette Winterson "Zapisane na ciele

Na zakończenie coś zabawnego od Gałczyńskiego (czuję, że rymuję:p)
"Jeśli ogórek nie śpiewa,
i to o żadnej porze,
to widać, z woli nieba,
prawdopodobnie nie może"

2012 - 6

T. Jonsson
Stary 2009-04-15, 14:15   #677
Malinki13
Rozeznanie

Ja pozwolę sobie przytoczyć dwa dłuższe fragmenty książki, którą właśnie przeczytałam. Może nie jest ona ambitna, ale polecam na poprawe humoru

„(…) Siedzimy popijając japońską herbatę, która śmierdzi starą rybą, smakuje jak krople żołądkowe i wygląda jak zawartość kolanka pod zlewem.
- Pyszna – mówi lekko ochrypłym głosem Agnieszka, przełykając z trudem. Po chwili odzyskuje głos i dodaje:
- Przystojny był. Żałuje, że nie roztoczyłam tego czaru. Nigdy nic nie wiadomo, a kontakty w policji zawsze mogą się przydać. Chyba jutro też tamtędy przejadę z komórką przy uchu. Może znów mnie złapie?
- A dał ci ten mandat?
- Niestety dał. Kosztowało mnie to dwie stówy. Ale za to dostałam jakieś punkty. W sumie mam ich już prawie dwadzieścia.
- Co ty powiesz? A na co można je wymienić?
- Zapomniałam spytać, zła jestem na siebie. W Shellu też zbieram punkty. Mam już tle, ze mogłabym dostać wiertarkę. Tylko po co mi wiertarka?
Popadamy w melancholijna zadumę. Może to wina tej herbaty, chociaż podobno miała być pobudzająca. Czuję, że coś mnie kręci w dołku. Depresja? Chyba nie, bo objawy są zbyt hałaśliwe. Agnieszka nieco blednie.
-Wiesz, jakoś się nie czuję.
- Ja też – stęknęłam.
- Coś mi zaszkodziło.
- Mnie też. Słuchaj, co to właściwie za herbatka?
- Japońska – mówi Agnieszka zaciskając pięści, aż jej bieleją kłykcie. – Pobudzająca.
- Ale skąd ja wzięłaś?
- Od Romki. Podobno stawia na nogi jak nic innego. – Agnieszka zrywa się z fotela i biegnie w stronę łazienki. Staram się ją wyprzedzić, ale jestem na szpilkach i grzęznę w dywanie.
Popołudnie przebiega zupełnie inaczej niż myślałam i jest bardzo męczące. Niewiele rozmawiamy. Dochodzimy do siebie około 20:00 i postanawiamy zadzwonić z awanturą do Romki, chociaż nie podejrzewamy tej ślamazary o złe intencje. Romka przysięga, że herbatka jest znakomitym środkiem pobudzającym, tyle, że nie chęć do życia, a trawienie. Ważne – mówi – aby nie zaparzać więcej niż szczyptę. Oczywiście okazuje się, że Agnieszka zaparzyła po czubatej łyżce na kubek, bo choć pamiętała o szczypcie, doszła do wniosku, że większa ilość mocniej nas ożywi. Rzeczywiście przez pewien czas czułam się mocno ożywiona, szczególnie kiedy rączo stepowałam pod zajętym przez Agnieszkę klozetem. (…)”

„(…) – Aha! Jednak masz zapalniczkę – wykrzykuję.
- Ty też masz. Poświeć tu niżej, bo nic nie widzę. Co to jest? CO TO JEST? – wykrzykuję drugi raz, chodź dobrze już widzę tę niespodziewaną miękką górę, która zatarasowała przejście. Na podeście schodów leży trup kobiety. Dokładnie rzecz biorąc – trup pani Bartosikowej spod dwójki.
- O Boże! – wyszeptuje pełnym zgrozy głosem Agnieszka. – Boże! Straszne! Nie mogę patrzeć!
- E tam – mówię, choć ja też jestem nieco wytrącona z równowagi. – Gorsze rzeczy się widzie w telewizji.
- Ale bluzka! Ta bluzka! Straszna. Jak można założyć coś takiego i wyjść z domu?
Za każdym razem, kiedy jestem już pewna, że ta dziewczyna niczym mnie nie zaskoczy, okazuje się, że jestem w błędzie. Chyba mniej zdziwił mnie widok zwłok niż wypowiedź Agnieszki.
- No co ty? – pytam zdumiona – Przecież… Przecież to całkiem niezła bluzka. Lata osiemdziesiąte wracają. Zobacz, jaki fajny wzór. Fioletowe romby na beżowym tle. I te żółte mazaje. (…)”

"Nasturcje&ćwoki" Marcin Szczygielski

Edytowane przez Malinki13
Czas edycji: 2009-04-15 o 14:17
Malinki13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-15, 19:05   #678
Mariah
Zakorzenienie

Malinki13, prawie się popłakałam ze śmiechu
Natomiast innamoratissima przypomniała mi jedną z moich ulubionych książek, więc też wstawię parę cytatów:

"W ciemności prowadziłam ze sobą schizofreniczny dialog, aż wreszcie po północy znowu nadeszły wczesne godziny ranne kiedy serce kurczy się do wielkości ziarnka grochu i nie ma w nim miejsca na nadzieję."

"Nigdy nie zdejmuj wzroku z tej obrączki - powiedziałam do siebie. - Za każdym razem gdy przyjdzie ci do głowy, że się zakochujesz, przypomnij sobie, że ta obrączka została wytopiona w wysokiej temperaturze i przepali cię na wylot."

"Zastanawiałam się, ile jeszcze czasu pozostało do chwili, gdy zaczną się krzyki. Ile jeszcze czasu zanim zaczną się łzy, oskarżenia i ból? Ten osobliwy kamień w żołądku, kiedy tracisz coś, czego nie nauczyłeś się cenić."

"Wiem, że uciekam, lecz moje serce stało się jałową ziemią, na której nic nie rośnie. Nie chcę stawiać czoła faktom, radzić sobie, uwolnić się. Na odwodnionej suchej grządce mego serca uczę się żyć bez tlenu. Może mogłabym masochistycznie polubić takie życie. Pogrążyłam się zbyt głęboko, by cokolwiek zmienić, zyskałam dzięki temu beztroską wolność."

"Twoja twarz przeszywa mnie na wylot. Nie mam już sił. Dziury zatykam odpryskami nadziei, lecz nadzieja mnie nie uzdrawia."

"Czasem wpadam w ramiona zachodu słońca, szeroko rozpostarte jak u stracha na wróble, jakbym zeskakiwała ze skraju świata do rozpalonego pieca, by spłonąć w tobie. Pragnę owinąć ciało w płonące smugi nabiegłego krwią nieba."

"Podnoszę wzrok z nadzieją, że zobaczę cię we framudze drzwi. Wiem, że to twój głos na korytarzu ale kiedy wybiegam, korytarz jest pusty. Niczego nie mogę zmienić. Ostatnie słowo należało do ciebie."

"Skóra jest wodoodporna lecz przez moją skórę przesiąkła Louise. Zalała mnie i nie wyschła. Nadal przeprawiam się przez nią w bród, wali w moje wrota i zagraża memu najintymniejszemu bezpieczeństwu. Nie mam gondoli a przypływ stale się zwiększa. Płyń, uciekaj, nie bój się. Boję się.
Czy to zemsta? >>Nigdy nie pozwolę ci odejść<<"

Jeanette Winterson "Zapisane na ciele"

Uff, już mnie trochę ręka boli od przepisywania, reszta kiedy indziej
Stary 2009-04-15, 19:07   #679
lm77
Raczkowanie

GG do lm77

Cytat:
Napisane przez cbc6429be45513368b51b71e3 40d921ce6d338a3 Pokaż wiadomość
Woland:

"Bądź tak uprzejmy i spróbuj przemyśleć następujący problem - na co by się zdało twoje dobro, gdyby nie istniało zło, i jak by wyglądała ziemia, gdyby z niej zniknęły cienie? Przecież cienie rzucają przedmioty i ludzie. Oto cień mojej szpady. Ale są również cienie drzew i cienie istot żywych. A może chcesz złupić całą kulę ziemską, usuwając z jej powierzchni wszystkie drzewa i wszystko, co żyje, ponieważ masz taką fantazję, żeby się napawać niezmąconą światłością? Jesteś głupi."
jeden z moich ulubionych od dawien dawna

troche z moich wynotowanych:

"O ile nadzieja może być często jedyną treścia życia, o tyle jej spełnienie staje się czasem trudną do zniesienia męką"
Gustaw Herling-Grudziński "Inny Świat"
książka sama w sobie jest wspaniała i można z niej bez końca wypisywać piękne cytaty.

"-Pan z tych co nigdy nie kłamią?
-Owszem, nigdy nie kłamię bez potrzeby."

"Strach to paragraf, który tak samo powstrzymuje człowieka od czynienia zła jak i dobra, tchórze żyją w zdrowiu, szczęściu i pomyślności."

Waldemar Łysiak, "Dobry"

"Całe nieszczęście ludzi płynie stąd, że nie mówią jasnym językiem."
Albert Camus, "Dżuma"
lm77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-16, 15:17   #680
elphy
Raczkowanie

Mieć pół miliona i nie mieć pół miliona to jest w sumie cały milion.
"Wieża jaskółki"

"Diabli wiedzą, czym to się skończy, ale dobrze, że się zaczyna."
"Chrzest ognia"

"Pomyliłaś niebo z gwiazdami odbitymi nocą na powierzchni stawu."

"- Idziesz tam... bo musisz, prawda?
Geralt zawahał się. Zdawało mu się, że czuje zapach bzu i agrestu.
- Chyba tak - powiedział z ociąganiem - Muszę, przepraszam Cię, Chireadan.
- Nie przepraszaj, wiem, co czujesz.
- Wątpię. Bo ja sam tego nie wiem.
Elf uśmiechnął się. Uśmiech ten miał mało wspólnego z radością.
- Na tym to właśnie polega, Geralt. Właśnie na tym."
"Ostatnie życzenie"

"Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich."
"Krew elfów"

wszystko Sapkowskiego, oczywiście
elphy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-16, 18:10   #681
usmiechnieteoczy
Wtajemniczenie

Ach! uwielbiam Sapkowskiego!

Blog!
Uśmiech nie boli!
usmiechnieteoczy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-16, 18:36   #682
gabrielaaa
Raczkowanie

"Kobiety przeszły kolejny etap ewolucji i nauczyły się wszystkiego co dotąd było domeną mężczyzn, na co oni zareagowali cofnięciem się w rozwoju".
nie planuję - żyję chwilą!!!

aparatka góra>>15.12.2009r.<<:haha ha:
gabrielaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-16, 20:07   #683
innamoratissima
Raczkowanie

GG do innamoratissima

Malinki13 - świetne, jak masz jeszcze to dawaj!:P

Oj, chyba muszę się wziąć za porządne czytanie, bo już mi się cytaty kończą:P

To może coś dla rozbawienia Was, drogie Wizażanki (z Internetu, wiec bez autora):

"Pokłóciły się okrutnie części ciała. No, bo kto tu rządzi?
- Toż jasnym jest, że ja - burknął mózg - to ja tu myślę i wszystko kontroluję.
- Bzdura! - zaprotestowały ręce - my tu robimy najwięcej i zarabiamy na wasze utrzymanie.
- Ech! - westchnęły nogi. - To nasza rola rządzić, to my decydujemy, jaki kierunek obrać i dążyć w słusznym kierunku.
- My! - odparły oczy. - Myśmy szefami, my wszystko widzimy i naprawdę nic nam nie umyka.
- Bzdura! - odparł żołądek. - To ja tu rządzę, wytwarzam wam wszystkim energię, ciężko pracuję i trawię. Beze mnie zginiecie...
- JA BĘDĘ SZEFEM - nagle odezwała się milcząca dotąd d*pa. - BĘDĘ SZEFEM I JUŻ!
Śmiech ogólny, że całe ciało się nie może pozbierać.
- DOBRA - odpowiedziała d*pa - jak tak, to STRAJK.
I przestała robić cokolwiek.
Minęło kilka godzin.
Mózg dostał gorączki.
Ręce opadły.
Nogi zgięły się w kolanach.
Oczy wyszły na wierzch.
Żołądek wzdęło i spuchł z wysiłku.
Szybko zawarto porozumienie.
Szefem została d*pa.
I tak to już jest drodzy moi. Szefem może zostać tylko ten, co gó*no robi."

2012 - 6

T. Jonsson

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-04-17, 18:01   #684
FioletowaEmka
Raczkowanie

* "No cóż, człowiek boi się i nie lubi tego, czego nie zna. A jednocześnie unikając nieznanego, nie może pokonać lęku i tak koło się zamyka. Czasami jednak życie sprawia nam psikusa i nie pytając o zgodę, splata nasze losy z tymi, których wcześniej omijaliśmy szerokim łukiem. Wtedy okazuje się, że gdy przyjrzymy się inności z bliska, pomieszkamy z nią pod jednym dachem, bez obawy możemy podać jej rękę i zburzyć mury nietolerancji. Już nie myślimy: my-oni, normalni-świry, lepsi-gorsi. Wstydzimy się wcześniejszych zahamowań"

(Karolina Otwinowska "Dieta (nie) życia" )

* "Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca. Jeśli będziesz próbowała wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności"

(Graham Masterton "Dziecko ciemności")

* "Kochać kogoś z litości to znaczy nie kochać naprawdę"

"I właśnie ten słaby musi znaleźć dość siły, by odejść, jeśli ten silny jest za słaby, by umieć skrzywdzić słabego"

(Milan Kundera "Nieznośna lekkość bytu")

* "Są rzeczy, które na pierwszy rzut oka, wydają się zupełnie niewłaściwe. Ale jeśli później przyjrzymy się im z dystansu, wtedy widać jak dobrze się stało, że wszystko potoczyło się tak, a nie inaczej"

(Thomas Brezina "Tajemnica Emmy")

* "Wszystko jest w ręku człowieka, a on pozwala sobie wszystko zdmuchnąć sprzed nosa, jedynie i wyłącznie z tchórzostwa"

(Fiodor Dostojewski "Zbrodnia i kara"

Edytowane przez FioletowaEmka
Czas edycji: 2009-04-17 o 18:02
FioletowaEmka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-18, 19:25   #685
Vivelith
Zadomowienie

"Natura miewa kaprysy i analogie - dodał.- Motyle istnieją
także w rodzaju ludzkim: piękna barwa, latanie nad powierzchnią życia, karmienie się słodyczami, bez których giną- oto ich zajęcie. A ty, robaku, nurtuj ziemię i przerabiaj ją na grunt zdolny do siewu. Oni bawią się, ty pracuj; dla nich istnieje wolna przestrzeń i światło, a ty ciesz się jednym tylko przywilejem: zrastania się, jeżeli cię rozdepcze ktoś nieuważny.

I tobież to wzdychać do motyla, głupi?...
I dziwić się, że ma wstręt do ciebie?...
Jakiż łącznik może istnieć między mną i nią?.... "

[Lalka]
Stary 2009-04-19, 17:25   #686
wariatkowo
Raczkowanie

Bardzo podoba mi się ten wątek,dodam też coś od siebie. Przeminęło z wiatrem: *Zły los zginał im czasem karki,serc nie złamał nigdy.Nie narzekali-walczyli. *Boga biorę na świadka,Boga biorę na świadka,że nigdy w życiu więcej głodna nie będe.Ani ja,ani nikt z moich bliskich. * Jesteś bardzo brutalna w stosunku do tych,którzy cię kochają,bierzesz ich miłość i trzymasz ją nad ich głowami niczym bat. * Niech Bóg ma w opiece człowieka który cię pokocha.Złamiesz mu serce,śliczna moja,psotna,okrutna kotko,która taj jest nieuważna i pewna siebie,że nie stara sięnawet osłaniać swych pazurków. A teraz mój ulubiony,bo pasuje do mnie jak ulał : Pomyślę o tym jutro,przecież jutro też bedzie dzień. Alexander Dumas: * Jestem pyszny wobec ludzi,bo to węże gotowe ukąsic każdego,kto ich przerasta o głowę,lecz nie depcze.Zrzucam tępychę jednak przed Bogiem,który wydobył mnie z nicości i uczynił tym kim jestem. * Tylko kobiety których nie kochamy są punktualne.

---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ----------

Dodam jeszcze Foresta Gumpa: *życie idioty to nie bułka z masłem. * Wietnam był fajny,bo zawsze było gdzie pójść. * Jeśli ktoś ci zarzuca apatię i ignorację odpowiedz: Może,niewiem...gó*** mnie to obchodzi. *Nigdy nie bij się z kimś kto ma mordę zbója. * Fajnie jest być idiotą,zwłaszcza jak nikt nie patrzy. *Nie jestem mądrym człowiekiem,ale wiem co to miłość. Uwielbiam Go
Stary 2009-04-20, 20:19   #687
innamoratissima
Raczkowanie

GG do innamoratissima

Z książki Magdy Jethon pt: "Pani Magdo, pani pierwszej to powiem..." (tak w skrócie: w książce tej znajdują się zabawne przeżycia znanych osób, ten fragment opowiada Katarzyna Groniec)

To będzie historia ciepła. Wydarzyła się jesienią. W roli głównej występowała moja córka, wówczas bardzo nieletnia. Ona wtedy jeszcze słabo chodziła, ale ja, jako wymagająca matka, kazałam jej wchodzić na drugie piętro samodzielnie. Każdy stopień sięgał jej prawie pod brodę, więc przy wchodzeniu musiała naprawdę się skupić. No i przez to skupienie się nie zauważyła, że na półpiętrze klatki schodowej był kaloryfer. Bardzo mocno wyrżnęła w niego głową. Nie ukrywam, że bałam się jej ryku, tego, że klatka schodowa jeszcze zwielokrotni wrzask. Wiem, że nad Marianką nie można się litować, bo ona zaczyna wtedy bardzo płakać i bardzo się nad sobą użalać. Więc patrzyłam na nią wyzywająco. Przez jej twarz przebiegł skurcz. Widać było wyraźne wahanie, czy się rozpłakać czy nie. To trwało chwilę. W końcu powiedziała: "Juz gzeją".

2012 - 6

T. Jonsson

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-04-21, 01:07   #688
Fuksjaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez innamoratissima Pokaż wiadomość
Z książki Magdy Jethon pt: "Pani Magdo, pani pierwszej to powiem..." (tak w skrócie: w książce tej znajdują się zabawne przeżycia znanych osób, ten fragment opowiada Katarzyna Groniec)

To będzie historia ciepła. Wydarzyła się jesienią. W roli głównej występowała moja córka, wówczas bardzo nieletnia. Ona wtedy jeszcze słabo chodziła, ale ja, jako wymagająca matka, kazałam jej wchodzić na drugie piętro samodzielnie. Każdy stopień sięgał jej prawie pod brodę, więc przy wchodzeniu musiała naprawdę się skupić. No i przez to skupienie się nie zauważyła, że na półpiętrze klatki schodowej był kaloryfer. Bardzo mocno wyrżnęła w niego głową. Nie ukrywam, że bałam się jej ryku, tego, że klatka schodowa jeszcze zwielokrotni wrzask. Wiem, że nad Marianką nie można się litować, bo ona zaczyna wtedy bardzo płakać i bardzo się nad sobą użalać. Więc patrzyłam na nią wyzywająco. Przez jej twarz przebiegł skurcz. Widać było wyraźne wahanie, czy się rozpłakać czy nie. To trwało chwilę. W końcu powiedziała: "Juz gzeją".
Umarłam
Fuksjaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-21, 11:55   #689
wariatkowo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez innamoratissima Pokaż wiadomość

To się nazywa beztresowe wychowanie Chyba wezmę się za tą książke
Stary 2009-04-21, 14:53   #690
Kami-LipRing
Raczkowanie

"Dobrze, że przynajmniej w kościele nie trzymałeś łap w kieszeniach i nie bawiłeś się w bilarda jajami, jak inne chłopaki, które nigdy..." Stephen King - Dolores Claiborne

"[...] życie jest jak piątkowy odcinek telenoweli, który daje człowiekowi złudzenie, że fabuła dobiega już końca, a tymczasem w poniedziałek wszystko zaczyna się od nowa - po staremu." Stephen King - Ręka mistrza

"Życie jest motorem zmian, a końcowy rezultat potrafi być wybuchowy, ale zarówno w operach mydlanych, jak i w prawdziwym życiu największe bomby często mają opóźniony zapłon." Stephen King - Ręka mistrza

"Zdolność do zadawania bólu to największa siła miłości." Stephen King - Ręka mistrza

"I ciągle próbuję zapomnieć o wszystkim, gdy palę Twe fotografie..."

Edytowane przez Kami-LipRing
Czas edycji: 2009-04-21 o 15:09
Kami-LipRing jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości