|
|
#751 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Cytaty z ksiazek
"... czy miłość , choćby najwieksza, mogła usprawiedliwić zbrodnię..."
"... pisanie esemesów jest zajęciem mozolnym, uciążliwym, a do tego powoduje zwyrodnienia w stawach ksikua..."
Edytowane przez paulka990 Czas edycji: 2009-06-24 o 13:31 |
|
|
|
|
#752 |
|
Raczkowanie
|
Najlepsze cyaty pochodzą z książek Pratchetta
Choćby fragment piosenki ludowej: "Laska maga ma na czubku gałkę..." "Magrat zużyła mnóstwo pudru, by uczynić ją (twarz) bladą i interesującą. Puder komponował się z tuszem do rzęs, co strażnikowi kojarzyło się z dwoma muchami, które rozbiły się w cukiernicy." "Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek." "Ludzie, którzy nie potrzebuja innych ludzi, potrzebuja innych ludzi, aby pokazac im, ze nie potrzebuja innych ludzi..." "- Mam lęk gruntu - Chciałeś powiedzieć: wysokości - Wiem, co chciałem powiedziec. To grunt zabija! " "Bagaż można opisać jako skrzyżowanie walizki z maniakalnym mordercą." "Bagaż zacisnął wieko w wyrazie posępnej determinacji. Zwykle niewiele chciał od świata – jedynie całkowitego wymarcia wszelkich innych form życia." "Śmierć znalazł Zarazę w hospicjum w Llamedos. Zaraza lubił szpitale. Zawsze miał w nich coś do roboty. W tej chwili próbował usunąć znad pękniętej umywalki tabliczkę "Umyj ręce!" i wieele wieeeeleeee innych wystarczy wziąć do ręki pierwszą lepszą książkę Pratchetta, by trafić na śmieszny/mądry/sarkastyczny/oryginalny cytat
|
|
#753 |
|
Zakorzenienie
|
"Często Boga traktuję jako pierwszego programistę, dobrego programistę,który napisał pierwszy program i go wystartował. Ale ten program ma błędy,które zostały uruchomione"
"Chyba łatwiej jest mi określić jakie kobiety mi się nie podobają. Nie lubię właśnie takich księgowych,które liczą straty i zyski" "ARYTMIA UCZUĆ"- Dorota Wellman, Janusz Leon Wiśniewski |
|
|
|
|
#754 |
|
Zakorzenienie
|
"Maman mówi, że milczenie jest złotem. To, czego nie powiesz, nie zostanie wykorzystane przeciwko tobie."
"Spojrzałam na niego, miał roziskrzone oczy. Naprawdę w to wierzy, nie udaje. Właśnie to w nim lubię. Nie cierpię, kiedy ludzie mają wszystko w nosie i idą przez życie obojętni i bez wiary." "Jest miło i przytulnie: prawie zapominam, że nasze ściany są z papieru, a życie ze szkła, że podmuch wiatru może pogruchotać nas na kawałki, a zawierucha obrócić wszystko wniwecz." Joanne Harris "Rubinowe czółenka" |
|
|
|
|
#755 |
|
Rozeznanie
|
"Spędzasz całe swoje życie w labiryncie, zastanawiając się, jak któregoś dnia z niego uciekniesz i jakie niesamowite to będzie uczucie, wmawiając sobie, że przyszłość pomaga ci przetrwać, ale nigdy tego nie robisz. Wykorzystujesz przyszłość, aby uciec od teraźniejszości'
Szukając Alaski - John Green
|
|
#756 |
|
Rozeznanie
|
"Kto szuka spokoju, ciszy, łagodności, znajdzie to wszystko na cmentarzu, ale nie w życiu".
"Niech pan pamięta - ciągnął Sekułowski - że wszystko jest we wszystkim. Najdalsze gwiazdy wpływają na obwolutę kielicha kwiatowego. W rosie dzisiejszego poranka jest wczorajszy obłok. Wszystko splata wszechobecna zależność. Żadna rzecz nie może wyjść spod władzy innych. A tym bardziej rzecz myśląca, człowiek. Kamienie i twarze odbijają się w pańskim śnie. Zapachy kwiatów zakrzywiają drogę naszych myśli." Stanisław Lem, Szpital przemienienia
|
|
#757 |
|
Raczkowanie
|
a mi się bardzo podoba ten cytat:
"- Co to znaczy "oswoić"? - Jest to pojęcie zupełnie zapomniane (...) "Oswoić" znaczy "stworzyć więzy" - Stworzyć więzy? - Oczywiście. (...) Teraz jesteś dla mnie małym chłopcem, podobnym do stu tysięcy małych chłopców. nie potrzebuję ciebie. I ty także mnie nie potrzebujesz. (...) Lecz jeśli mnie oswoisz, będziemy się nawzajem potrzebować. Będziesz dla mnie jedyny na świecie. I ja będę dla Ciebie jedyny na świecie. (...) jeśli byś mnie oswoił moje życie nabrałoby blasku. Z daleka będę rozpoznawać twoje kroki - tak tróżne od innych. Na dźwięk cudzych kroków chowam się pod ziemię. Twoje kroki wywabią mnie z jamy jak dźwięk muzyki. (...) Jeśli mnie oswoisz, to będzie cudownie. (...) Proszę cię...oswój mnie. (...) Poznaje się tylko to co sie oswoi. (...) Ludzie mają zbyt mało czasu, aby cokolwiek poznać. Kupują w sklepach rzeczy gotowe. A ponieważ nie ma magazynów z przyjaciółmi, więc ludzie nie mają przyjaciół. Jeśli chcesz mieć przyjaciela, oswój mnie! - A jak to się robi? - Trzeba być bardzo cierpliwym. Na początku siądfziesz w pewnej odległości ode mnie, ot tak, na trawie. Będę spoglądał na ciebie kątem oka, a ty nic nie powiesz. Mowa jest źródłem nieporozumień. Lecz każdego dnia będziesz mógł siadać trochę bliżej..."
|
|
|
|
|
#758 |
|
Zakorzenienie
|
"Zerknęłam w pseudowiktoriańskie pubowe lustro i zobaczyłam klauna, który miał jaskraworóżowe policzki, dwie zdechłe wrony zamiast brwi i białe klify Dover pod oczami.
Nagle zrozumiałam, dlaczego stare kobiety są często umalowane tak przesadnie, że wszyscy się z nich śmieją, i postanowiłam, że ja nie będę się już śmiała."
Dziennik Brigdet Jones Helen Fielding
|
|
#759 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
stary, dobry "Mały książe". A ile w tym prawdy ...
|
|
|
|
#760 |
|
Przyczajenie
|
"Nie leż tak tutaj, czekając na ambulans. Rób pompki."
"Wiedział, że o to właśnie chodzi, o cholerną pracę. Człowiek wykonuje ją najlepiej, jak potrafi, a potem któregoś dnia zdaje sobie sprawę, że traci czas i niczego nie robi. Tyle jest rzeczy, które kiedys chciał zrobić, tyle rzeczy, które chce robić, lecz widzi wyraźnie, że nic z tego nigdy nie wyjdzie, i czuje, jak wzbiera w nim panika. Widzi, jak ogromny jest świat i jak bardzo on sam jest ograniczony, i czuje, że to wszystko pójdzie na marne, że musi cos zrobić, zanim będzie za późno." Joseph Heller "Paragraf 23"
|
|
#761 |
|
Raczkowanie
|
"Jestem bohaterem. To łatwe. Jeśli nie masz rąk albo nóg, jesteś bohaterem albo trupem. Jeśli nie masz rodziców, polegaj na swoich rękach i nogach. I bądź bohaterem. Jeśli nie masz rąk ani nóg, a w dodatku udało ci się zostać sierotą od urodzenia - wszystko już przesądzone. Jesteś skazany na to, że będziesz bohaterem do końca swoich dni."
Ruben Gallego "Białe na czarnym"
|
|
#762 |
|
Zadomowienie
|
"Chyba właśnie wtedy do mnie dotarło,
że człowiek nie jest stale kimś, kim się wydaje w tej chiwli, ale bywa różny. Ten sam człowiek raz może być chory, a kiedy indziej zdrowy, raz pijany, a raz trzeżwy, raz dobry, a raz zły. Ta myśl mnie olśniła, chociaż kiedy już ją odkryłem, wydało mi się, że wszyscy to wiedzą." ["Wszystko jest możliwe"]
|
|
|
#763 |
|
Raczkowanie
|
"Zrobił mi buciki
z ronda mojego kapelusza. To zmyślny chłop i chwat nad chwaty, jednym słowem bardzo flamenco, ten mój szewc." "Hasta los limones saben que nos queremos los dos." - "Nawet cytryny wiedzą, że się kochamy." "Nie jesteśmy szaleni, znamy nasze pragnienia. Żyć tak jakby się śniło sen, który nie kończy się nigdy i zatraca w czasie. Będę za nim gonił. - Ketama Cytaty pochodzą z książki Jason'a Webster'a - 'duende, w poszukiwaniu flamenco'
|
|
#764 |
|
Wtajemniczenie
|
"Jeśli ludzie mówią o długiej historii, oznacza to zazwyczaj, że jest krótka, ale oni ze wstydu nie potrafią się zdobyć na powiedzenie sobie prawdy"
Ahern Cecelia - Na końcu tęczy
|
|
|
#765 |
|
Zakorzenienie
|
"Nie wiedziałam, czego mężczyźni pragną, dlaczego są właśnie z tą, a nie z inną kobietą. Może najszczęśliwsi byli z tymi, których nie kochali. Może właśnie na tym polegał sekret spokojnego, ułożonego życia, myślałam.Nie rozumiałam sensu jego podbojów, tych ekstaz połączonych z cierpieniem i poszukiwań.Ona prawde czegoś pragnął, szukał, za czymś gonił i wciąż mu czegoś brakowało. Szukał, ale czy pamiętał czego?
Był magiczny jak słońce bez żaru. Dziwny jak krowa z dwiema głowami. Przerażający jak twarz bez ust. Przyciagał mnie i jednocześnie zrażał." Malwina Kowszewicz - Zakazane Gry
|
|
|
#766 |
|
Zadomowienie
|
"Nie mam pojęcia, gdzie leży granica oddzielająca to,
co sobie roję, od tego, co jest naprawdę. Nie wiem, który obraz jest przekłamany, a który prawdziwy ..." [Nie ma podowu by płakać]
|
|
|
#767 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jezuuu ! kocham tą książkę jak kończyłam czytać to aż się popłakałam .. bardzo życiowa `Bóg jest, a mimo to ludzie sądzą, że trzeba Go nadal szukać, bo trudno im się pogodzić z tym, że zycie jest aktem wiary` [ `Weronika postanawia umrzeć` P. Coelho ]
|
|
|
#768 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#769 |
|
Wtajemniczenie
|
tak, dla mnie chyba też .
|
|
#770 |
|
Raczkowanie
|
"Kiedy wychodziłam za niego za mąż, doprawdy, kochałam tylko jego. A teraz on wymaga, żebym kochała także jego guziki, oczywiście te oderwane! I dolegliwości dwunastnicy! I drugie śniadania, o których szykowaniu zawsze zapominam zupełnie niechcący! Wczoraj przyszedł do mnie z guzikiem od marynarki. Guzik miał w ręku, rozumiesz? I ja mu powiedziałam, żeby poszedł do babuni. Piotr się wściekł. Mówi, że on nie ożenił się z babunią, tylko ze mną! Że to chyba rzeczywiście była pomyłka, bo babunia bardziej dba o niego niż ja.! Że on też ma ambicję, i nie będzie latał z byle guzikiem do babuni wtedy, kiedy ja mogłabym przyszyć ten guzik bez żadnego gadania.! Najgorsze jest to, że Piotr ma rację. Kiedy się wychodzi za mąż, trzeba kochać guziki swego męża i jego dwunastnicę. Z całą pewnością – trzeba! I ja na pewno kochałabym to wszystko w Piotrze, gdybym nie pokręciła zaraz na początku. A ja pokręciłam, bo jak się ma dziewiętnaście lat, to człowiek nie myśli o guzikach i dwunastnicy, bo wcale nie wie, że to się mieści pod jednym słowem – miłość."
Krystyna Siesicka - Przez dziurkę od klucza |
|
|
|
|
#771 |
|
Zakorzenienie
|
"Nie mogłam tak poprostu odejść, zostawić go samego. Całował mnie, czułam jego oddech na całym ciele. Pragnęłam go tak bardzo jak kogoś, kto mnie absolutnie dopełniał, ale jednocześnie wcale nie chciałam go poczuć. Rozsądek blokował moje emocje."
"Wstał, bez słowa wziął mnie za ręke i poszliśmy do sypialni. Przytulił mnie bardzo mocno, trzymał w ramionach do rana. Chyba nie spał tej nocy, bo gdy tylko się poruszyłam, on całował mnie. Nie leżał odwrócony plecami, jak podobno zwykle zasypiał Przytulał mnie tak jak chciałam być przytulana. To była najpiękniejsza noc, choć bez seksu. Chwile, których się nie zapomina. Które pozostaną na zawsze. Nawet gdy jego nie będzie." "Wystarczyło, że spojrzałam mu w oczy i już chciałam go uszczęśliwić. Wystarczyło, że zobaczyłam go w tej jego pustce i już chciałam ją zapełnić. Wystarczyło, że raz mnie przytulił i już pragnął być w jego ramionach." Malwina Kowszewicz - Zakazane gry ![]()
|
|
|
#772 |
|
Przyczajenie
|
a może takie:
"(...) jak dziwnie przeplata się radość ze smutkiem. W jednej chwili świat leży u twoich stóp, a w następnej sekundzie wali cię między oczy". "Lęk wywołany brakiem poczucie bezpieczeństwa utkwił we mnie jak drzazga, powodując pulsujący ból, a ten sięgał do głębi mózgu. Nie potrafiłam nad tym zapanować. W tym momencie rozumiałam tych, co brali karabin do ręki i strzelali do tłumu tylko dla tego, że nikt ich nie chciał wysłuchać” „Na świecie dzieją się okropne rzeczy powodujące supłanie się naszych dróżek życiowych” „wiem już, ze najbardziej cierpią ci, którzy w trudnej sytuacji wpadają w popłoch, a strach zaszkli im oczy tak, że nie widzą wyjścia” G. Bąkiewicz "Stan podgorączkowy" |
|
|
|
|
#773 |
|
Raczkowanie
|
"W samym akcie oddania się złu nie ma jeszcze wykluczenia możliwości kochania"
Anne Rice "Wampir Lestat" Przekliniak: Sprułem się. Możesz mi związać te niteczki? Bóg: Ale ja nie mam rąk. Przekliniak: Jak to, kur**? Przecież jesteś wszechmogący! Bóg: No, ale ja nie mam rąk... "Włatcy móch" |
|
|
|
|
#774 |
|
Raczkowanie
|
A ja czytam sobie książkę pt. "Niebanalna więź" autrostwa Sary Wathers. Strasznie podobał mi się jeden cytat( myślałam, że wyszłam z epoki aniołów w swoim życiu, jednak niektóre cytaty są naprawdą piękne. Zwłaszcza gdy odnosze je do swoich przyjaciół.
" Gdy anioły zstępują między ludzi, niosą ze sobą cudowny zapach". ![]() ![]() ![]() mua.
|
|
#775 |
|
Raczkowanie
|
" Ona stoi nago pod jego oknem.
Padający deszcz... Nie - on nie pada, nawet nie leje. Generalnie wygląda to tak, jakby ktoś z góry zmywał z siebie brudy najgorszych z ludzkich grzechów, a cały syf z tego powstały rozkładał równomiernie na każdym z nas (jeszcze pomysł, czy już błędne koło? ). W tym momencie świat głębszego sensu nie ma. Ludzie stojący zawsze obok nic nie rozumieją. Nie chce ich znać - i tak jej nie kochali, nawet nie lubili - nigdy! Tylko on! Czy kocha ją bardziej niż ona siebie? Na pewno. Przecież to nietrudne, a i jej z tym chyba dobrze. Byleby on stał obok... No i jest wreszcie - wychodzi do okna. Trzy słońca są teraz na niebie, a wokół każdego tuzin gwiazd tańczy. Ona już rozumie, już wie wszystko dokładnie, już widzi, gdzie iść i kiedy pauzę zrobić. Nagle wszystko jest proste." L. Legut - "Zrób ze mną coś swojego." I jeszcze coś z ukochanej Siesickiej... "Wspólne życie to wspólny dom, wspólne zakupy, wspólne marzenia, ale przecież także i to... mój domowy pantofel pod jego tapczanem. Niby prozaiczna rzecz, a przecież zamyka się tu cała poezja." |
|
|
|
|
#776 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#777 |
|
Przyczajenie
|
"Dziecino, nawet twoje najlepsze wspomnienia z czasem zblakną jak atrament." Harlan Coben "Tylko jedno spojrzenie"
"- Czy Ty nie możesz być taka jak inne? - Ukrył twarz w dłoniach i westchnął. - Co to znaczy "taka jak inne"? - Normalna, zwyczajna.! - Czyli przeciętna..?" Izabela Sowa " Cierpkość wiśni" "Najbardziej przerażającym dźwiękiem na świecie jest bicie własnego serca. Nikt nie lubi o tym mówić, ale to prawda. Jest to dzika bestia, która w samym środku głębokiego strachu dobija się olbrzymią pięścią do jakichś wewnętrznych drzwi, by ją wypuścić" Jonathan Caroll "Upiorna dłoń - Śmierć cię kocha"
|
|
|
|
|
#778 |
|
Raczkowanie
|
Oczywiście
"Nie wiem, czy w ogóle jest możliwe, aby uchwycić moment, w którym rozpoczyna się miłość. Nie jakieś tam zakochanie, ale miłość. Zakochanie jest mimo wszystko tylko rozjątrzeniem siebie, trudną do opanowania, natarczywie natrętną obsesją zajmującą cały czas i całą przestrzeń. Zagnieżdża się wprawdzie w mózgu, ale tak naprawdę wypełnia głównie ciało. Miłość, jeśli w ogóle, pojawia się później. Absorbuje inaczej. Nie jest tylko namiętnością obecnej chwili. Patrzy w przyszłość." |
|
|
|
|
#779 |
|
Raczkowanie
|
"(...) A teraz proszę mi powiedzieć, jak go panienka kocha?
-Jak każdy kocha. Głupia jesteś Nelly. -Bynajmniej, proszę odpowiedzieć. -Kocham ziemię, po której on stąpa; powietrze nad jego głową; wszystko, czego dotknie jego ręka, każde jego słowo, każde spojrzenie, każdy postępek i jego całego bez zastrzeżeń (...)" Wichrowe Wzgórza, Emily Bronte. "(...) Szedł w całkowitej ciszy. Niczego nie żałował. Jeśli przyjdzie mu jutro zginąć, będzie to znaczyło tyle, że Bóg wcale nie pragnął odmienić jego przyszłości (...)" Alchemik, Paulo Coelho "(...)Dlaczego mam zatem słuchać serca? -Bo nie uciszysz go nigdy. I nawet gdybyś udawał, że nie słyszysz o czym mówi, nadal będzie biło w twojej piersi i nie przestanie powtarzać tego, co myśli o życiu i o świecie(...)" Alchemik, Paulo Coelho Chociaż... "Alchemik" to jeden wielki, mądry cytat. (;
|
|
|
#780 |
|
Przyczajenie
|
"Telewizja, mój kolego, to antychryst i ośmielam się twierdzić, że wystarczą trzy lub cztery pokolenia, a ludzie nie będą wiedzieć, jak się samemu bąka puszcza, człowiek wróci do jaskiń, do średniowiecznego barbarzyństwa i do stanu zidiocenia, z którego pierwotniak pantofelek wyrósł już w okresie plejstocenu. Ten świat nie zginie od bomby atomowej, jak prorokują gazety, ale umrze ze śmiechu, ze strywializowania, z obracania wszystkiego w żart, na domiar złego w kiepski żart."
Carlos Ruiz Zafón "Cień wiatru"
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:46.

05.06.2015
jak kończyłam czytać to aż się popłakałam .. bardzo życiowa