Cytaty z ksiazek - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-21, 15:49   #811
kassate1203
Rozeznanie

Dot.: Cytaty z ksiazek

To i ja dołączę.

"Gdybyśmy nigdy nie chorowali nie zrozumielibyśmy co to znaczy być zdrowym. Gdybyśmy nigdy nie zaznali głodu nie mielibyśmy żadnej radości z tego, że się najedliśmy. Gdyby nie było wojny nie cenilibyśmy pokoju a gdyby nie było zimy nie dostrzegalibyśmy nadejścia wiosny."

J.Gaarder "Świat Zofii"

kassate1203 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-21, 21:15   #812
2016070953
Konto usunięte

"Jak będziesz grzeczna, to zabiorę Cię do teatru za 10 lat" ojciec do Kitty(chyba) W Dumie i Uprzedzeniach
umarłam ze śmiechu
2016070953 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-26, 13:57   #813
maja2005
Zadomowienie

"Mijaliśmy się co dzień, chociaż pozornie szliśmy obok siebie.
Czy to w ogóle była miłośc? Chyba tak. Chyba w żadnym innym uczuciu ludzie nie mijają się tak często jak w tym.
W gęstwinie słów, gestów, spojrzeń najtrudniej odnaleźc te, które są potrzebne."
(Wybaczcie, ale nie pamiętam, skąd cytat pochodzi.)

"Czynienie dobra najpiękniejsze jest wówczas, gdy nie wiemy, że robimy dobry uczynek." (Anthony de Mello - Przebudzenie)

"Można odłożyc religię na bok, jak coś, co stało się w twoim życiu nieważne - ale w końcu jej znaczenie z powrotem rośnie, w miarę upływu lat i narastania kolejnych wydarzeń.
Rodzina, kariera zawodowa, zdrowie, majątek - wszystko to z biegiem lat potrafi pójśc w rozsypkę - i w którymś momencie religia wydaje się jedyną stabilną rzeczą, jaka człowiekowi pozostaje." (Dee Henderson - Na krawędzi snu)
maja2005 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-26, 16:01   #814
Vivelith
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez maja2005 Pokaż wiadomość
"Mijaliśmy się co dzień, chociaż pozornie szliśmy obok siebie.
Czy to w ogóle była miłośc? Chyba tak. Chyba w żadnym innym uczuciu ludzie nie mijają się tak często jak w tym.
W gęstwinie słów, gestów, spojrzeń najtrudniej odnaleźc te, które są potrzebne."
(Wybaczcie, ale nie pamiętam, skąd cytat pochodzi.)
Przytaczana już "Zapałka na zakręcie" K. Siesickiej
Stary 2009-08-26, 16:18   #815
Ignessa
Raczkowanie

"a) Czy niebo, pod którym śpisz, może się kiedyś w końcu otworzyć?
b) Czy ziemia, po której chodzisz, może nagle zadrżeć i rozstąpić się pod stopami?
c) Czy istnieje prawdopodobieństwo (jeśli masz choć cień podejrzenia, że to możliwe, odpowiedz "tak"), że groźna góra, rzucająca cień na twój dom, może kiedyś ni stąd, ni zoąd wybuchnąć jak wulkan?
Bo jeśli odpowiesz twierdząco na choćby jedno czy wszystkie z tych pytań, będzie to oznaczać, iż życie, jakie prowadzisz, jest życiem człowieka nocy, godziny czarów. Jest to życie zmienne, niefrasobliwe, banalne, beztroskie w najgłębszym sensie tego słowa, łatwe do zgubienia jak breloczek od kluczy albo spinka do włosów. I jest to stan swoistego letargu: dlaczego by nie siedzieć cały ranek, cały dzień, cały rok pod tym samym cyprysem, rysując na piasku symbolizującą nieskończoność ósemkę? Więcej, takie życie to katastrofa, to chaos. Bo dlaczego by na przykład ot, tak sobie, dla kaprysu, nie obalić rządu, dlaczego by nie oślepić człowieka, którego nienawidzimy, dlaczego nie popaść w obłęd, nie pójść przez miasto, mamrocząc nieprzytomnie, wymachując rękami i rwąc włosy z głowy? Nie ma niczego, co by człowieka powstrzymało - a raczej nic nie m o g ł o b y go powstrzymać. I to jest to. Właśnie to stanowi o różnicy. Ludzie, którzy stąpają twardo po ziemi, pod bezpiecznym niebem, nie mają o tym pojęcia;"
"Białe zęby" Zadie Smith

"Koty są jak czarownice. Nie walczą, żeby zabić, ale żeby zwyciężyć. To istotna różnica. Nie warto zabijać przeciwnika. W ten sposób nie wie, że przegrał, a żeby być prawdziwym zwycięzcą, trzeba mieć przeciwnika, który został pokonany i zdaje sobie z tego sprawę. Nie ma poczucia tryumfu nad trupem; za to pokonany przeciwnik, który pozostanie pokonany każdego dnia reszty swego smętnego i nędznego życia, to prawdziwy skarb"
"Wyprawa czarownic" Terry Pratchett

Ignessa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-26, 20:31   #816
maja2005
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Vivelith Pokaż wiadomość
Przytaczana już "Zapałka na zakręcie" K. Siesickiej
Rzeczywiście, dzięki. Byc może przeoczyłam, ale przeczytałam cały wątek i nie natknęłam się
maja2005 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-27, 09:28   #817
Vivelith
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez maja2005 Pokaż wiadomość
Rzeczywiście, dzięki. Byc może przeoczyłam, ale przeczytałam cały wątek i nie natknęłam się
A to nie szkodzi,
trudno przeszukiwac całego wątku :P
A "Zapałke..." ubóstwiam
Stary 2009-08-29, 18:56   #818
kassate1203
Rozeznanie

Ale tutaj cicho...

Teraz coś ode mnie:

"Przyznałam rację panu Yacobi, który porzucając lekturę instrukcji, żywo zainteresował się teraz kotem pani Rozalii.

- Ależ to wybitnej urody stworzenie! - zachwycił się. - Jakże on ma na imię?
Pani Rozalia, która czujnie stała między tablicą z kluczami a półokrągłą ladą recepcyjną, spojrzała na mnie, wzrokiem wzywając pomocy. Niestety, w żaden sposób nie mogłam jej wesprzeć, wiedząc, że najczęściej mówi do swojego kota „ty cholerny kocie”, co wydawało mi się imieniem zbyt długim i może trochę niestosownym, jak na wytworne maniery pana Yacobi. Innego imienia jej kot po prostu nie miał. Pani Rozalia stwierdziwszy, że znikąd ratunku, powiedziała odważnie, chociaż może trochę zbyt cicho:
- Filut.
- Fiut! - ucieszył się pan Yacobi. - Nadzwyczajne, nadzwyczajne!
- Filut, powiedziałam! - krzyknęła zgorszona pani Rozalia.
- Najmocniej przepraszam - powiedział pan Yacobi, kłaniając się kotu. - Ja również nie lubię, kiedy przekręca się moje nazwisko
".

Pejzaż sentymentalny- K. Siesicka
(dalszy ciąg losu bohaterów z Zapałki na zakręcie)

Edytowane przez kassate1203
Czas edycji: 2009-08-29 o 18:59
Stary 2009-09-05, 18:59   #819
linaya
astro-loszka

Cytat:
Napisane przez kassate1203 Pokaż wiadomość
Ale tutaj cicho...

Teraz coś ode mnie:

"Przyznałam rację panu Yacobi, który porzucając lekturę instrukcji, żywo zainteresował się teraz kotem pani Rozalii.

- Ależ to wybitnej urody stworzenie! - zachwycił się. - Jakże on ma na imię?
Pani Rozalia, która czujnie stała między tablicą z kluczami a półokrągłą ladą recepcyjną, spojrzała na mnie, wzrokiem wzywając pomocy. Niestety, w żaden sposób nie mogłam jej wesprzeć, wiedząc, że najczęściej mówi do swojego kota „ty cholerny kocie”, co wydawało mi się imieniem zbyt długim i może trochę niestosownym, jak na wytworne maniery pana Yacobi. Innego imienia jej kot po prostu nie miał. Pani Rozalia stwierdziwszy, że znikąd ratunku, powiedziała odważnie, chociaż może trochę zbyt cicho:
- Filut.
- Fiut! - ucieszył się pan Yacobi. - Nadzwyczajne, nadzwyczajne!
- Filut, powiedziałam! - krzyknęła zgorszona pani Rozalia.
- Najmocniej przepraszam - powiedział pan Yacobi, kłaniając się kotu. - Ja również nie lubię, kiedy przekręca się moje nazwisko
".

Pejzaż sentymentalny- K. Siesicka
(dalszy ciąg losu bohaterów z Zapałki na zakręcie)
świetne!

"Miłość. Najchętniej wykreśliłabym ten wyraz ze słownika. Co za brak precyzji. Miłość, która miłość, jaka miłość? Sentyment, marzenie, tęsknota, chuć? Obsesja, zżerająca potrzeba? Być może jedyną bezprzymiotnikową miłością jest miłość do bardzo małego dziecka". Później dziewczynka staje się osobą i nie ma już mowy o nieskażonym uczuciu(...)
Miłość to bajka na dobranoc, miś pluszowy, dobrze znany, bez jednego oka(...)
Miłość jest zabawką, żetonem, naperfumowaną chusteczką(...)
Miłość jest czekiem, który można podrobić, który możną zrealizować. Miłość jest zapłatą, którą można ściągać przez komornika"
("Biały oleander" - Janet Fitch)
Stary 2009-09-05, 20:21   #820
Biedronilla
Zadomowienie

(..)" Dawno, dawno temu, za siedmioma górami, za siedmioma lasami pewna piekna, niezalezna, bogata księżniczka, siedząc nad brzegiem czystego jak łza stawu nieopodal swojego zamku i kontemplując dobrodziejstwa ekologii, zobaczyla pośród bujnej trawy żabę.
Żaba wskoczyła Księżniczce na kolana i powiedziała : Słodka Pani, byłem kiedyś przystojnym Księciem, ale zła czarownica rzuciła na mnie czar. Wystarczy jednak jeden twój pocałunek, a zmienię się z powrotem w wytwornego młodego Księcia, którym w istocie jestem. Wtedy, moja słodka, będziemy sie mogli pobrać i zamieszkać w twoim zamku. Będziesz mi gotowała, prała i niańczyła moje dzieci, nie posiadając się ze szczęścia, że spotkałaś mnie na swej drodze i wdzęczna losowi za to po wsze czasy.
Tego wieczoru, przy wieczerzy, delektując się żabimi udkami duszonymi w sosie własnym, Księżniczka zachichotała pod nosem i pomyślała:
A takiego!" (...)

Z książki Allison Pearson "Nie wiem jak ona to robi"
Biedronilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-05, 21:38   #821
black_prinsess
Zakorzenienie

Zdolnosc do zadawania bolu to najwieksza sila milosci.

Ci, ktorych sie kocha potrafia zranic nas najmocniej.

S.King "Reka Mistrza"

Don't ever give up your Dreams!
black_prinsess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-06, 21:29   #822
innamoratissima
Raczkowanie

GG do innamoratissima

"Marcysia była przywiązana do tradycji i niechętna jakimkolwiek zmianom. Lękiem przejmowały ją opowieści, że gdzieś tam, z dala od jej wsi, ludzie próbują latać w powietrzu, jeżdżą koleją i automobilami, jakby konie już im nie wystarczały, jakby nie potrafiły dowieźć do celu. Kiedy pierwszy raz zobaczyła auto, przeżegnała się ze zgrozy. Tak samo by się przeżegnała na widok idących gościńcem portek bez chłopa w środku."

"Staśka nawet sikała tak, jak stara Mazurzycha. Obojętnie gdzie szła, z kim gadała, jak ją zebrało na sikanie, rozstawiała nogi, unosiła lekko kiecki i lała niczym krowa."

"Przeklęte, zaklęte" Irena Matuszkiewicz

2012 - 6

"Chciałabym, żeby kiedyś ktoś tak na mnie czekał, że z tej wielkiej tęsknoty nie mógłby zasnąć"
T. Jonsson
innamoratissima jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-07, 12:18   #823
Biedronilla
Zadomowienie

"Kiedy wszystko zawodzi, możemy jeszcze kochać - nie oczekując odwzajemnienia, zmian, podziekowań. Jeśli potrafimy zachować sie w ten sposób, energia milości zaczyna zmieniać otaczający nas świat (...). Człowieka nie zmienia czas. Człowieka nie zmienia siła woli. Zmienia go miłość."

P. Coelho "Być jak płynąca rzeka"
Biedronilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-07, 21:13   #824
kseniaczek
Raczkowanie

mam nadzieje, ze nie powtarzam

Jakie to dziwne, że jedna chwila może być przepełniona miłością, intensywnością doznań i ... codziennymi zmartwieniami. Jeśli dorastanie jest procesem tworzenia wyobrażeń i marzeń o tym, jak powinno wyglądać życie, to dojrzałość jest akceptacją życia takim, jakie ono jest.
Wciąż od nowa przekonuję się, że nie jestem wystarczająco do czegoś zdolna, twórcza, czy wnikliwa. Nie potrafię znaleźć pocieszenia i spokoju tak, jak sobie wyobrażałam.
Czasem rezygnujemy z pewnych codziennych czynności lub przyjemności. Mamy wtedy trochę czasu, by napisać list do przyjaciela, upiec ciasto dla ( zmarłej ) babci, takie samo, jak kiedyś piekła Ona sama ... Trudno nam jednak cieszyć się tym wszystkim. A życie nadal się toczy.
Skoro chorzy i umierający godzą się w końcu ze swą śmiercią, my postanowiliśmy zrezygnować z prawa do spokojnych nocy i niczym nie zmąconych dni. Być może dzięki tym, którzy od nas odeszli, potrafimy zrozumieć, że przez szczeliny takich fatalnych dni prześwieca promień miłości, życia i wspólnych, niezapomnianych chwil

niestety nie wiem skąd to jest
Stary 2009-09-07, 21:23   #825
selfish
Rozeznanie

Cytat na dziś:

"Zimno się robi w skryptorium, boli mnie kciuk. Porzucam to pisanie nie wiem dla kogo, nie wiem już o czym; stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus."

--------l
selfish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-09-08, 10:52   #826
moon_light
Raczkowanie

GG do moon_light

"Tak właśnie jest z oryginalną, dwudziestoczterokaratową miłością. Łatwo jest odnaleźć składniki miłości, ale wszystko zależy od tego, jak się je wymiesza. Potrzeba ogromnej pracy (...) Po pierwsze, trzeba umieć rozumieć i akceptować. Potem trzeba być najlepszym przyjacielem. Zawsze. Trzeba pracować nad pokonywaniem tego, czego w Tobie nie lubi druga strona. Potrzeba wielkiego serca, mimo że tak łatwo jest po prostu być małym człowiekiem w tak wielu sytuacjach... czasem iskra zapalająca miłość jest z ludźmi od początku. Ale wielu ludzi tę iskrę mylnie bierze za płomień, który - jak uważają - będzie trwał wiecznie. Dlatego tak wiele ognia i żaru serc ludzkich po prostu się wypala i w końcu gaśnie. Nad prawdziwą miłością trzeba pracować diabelnie ciężko."

Jonathan Carroll (tytułu książki niestety nie mam spisanego)
Stary 2009-09-09, 11:47   #827
innamoratissima
Raczkowanie

GG do innamoratissima

Maurycy IV był tak samo głupi jak jego ojciec. Korona, berło i jabłko wystarczały mu w zupełności; rządzeniem nie lubił się zajmować, czynili to za niego jego faworyci. Całymi dniami wędrował po pałacowych ogrodach i rozmyślał o swym majestacie. Był głupi idealnie. Od czasu do czasu spotykał człowieka o podobnych zapatrywaniach, ogrodnika lub czyściciela stajni, i odbywali rozmowę w duchu jedności. Pewnego razu wdał się nawet w sprzeczkę ze starym drzewem, starszym podobno od samej stolicy. Mówiono, że klon uzyskał przewagę w dyskusji.
Waldemar Łysiak "Flet z Mandragory"

Napisałem, że jedną z najbardziej zaraźliwych rzeczy, jakie znam, jest śmiech. Ale zarazić się można również smutkiem. Inaczej jest ze strachem. On nie jest równie zaraźliwy jak śmiech i smutek, to dobrze. Ze strachem jest się niemal całkiem sam na sam.
Jostein Gaarder "Dziewczyna z pomarańczami" - POLECAM!!

2012 - 6

"Chciałabym, żeby kiedyś ktoś tak na mnie czekał, że z tej wielkiej tęsknoty nie mógłby zasnąć"
T. Jonsson
innamoratissima jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-11, 16:58   #828
kassate1203
Rozeznanie

"Wielu wierzy, że od X wieku osoba wybrana do piastowania godności papieskiej przechodziła test płci. Legenda ta pojawiła się niezależnie od przypadku papieża Joanny. Według dominikanina Roberta d’Usez, piszącego w 1409 roku, nowy papież musiał usiąść „na tronie, na którym, jak powiadano, okazywało się, że jest mężczyzną”. Pięć lat później francuski mnich Gaudridus de Collone z opactwa St Pierre-le-Vif w Sens wspomina, że praktyka ta zrodziła się w następstwie powołania na papieski tron kobiety, a także podaje, że „stąd Rzymianie wywodzą zwyczaj sprawdzania płci papieża elekta przez otwór w kamiennym siedzeniu”. Dawne kroniki głoszą, że czyniono tak nie tylko dlatego, że Kościół nielegalnie wybrał kobietę papieżem, ale także dla sprawdzenia, czy papież nie jest przypadkiem kastratem. Eunuch bowiem nie mógł zasiadać na papieskim tronie.
Sedes Stercoraria, czyli „ślepy tron”, miał otwór w siedzisku i według zwyczaju: „Do obowiązków najmłodszego diakona należało zajmowanie się genitaliami Jego Świątobliwości”. Felix Haemerlein w 1490 roku pisał: „Aż do dzisiejszego dnia tronu tego używano podczas wyboru papieża.By dowieść, że dany kandydat jest godzien wyboru, młodszy kleryk miał wyczuć jego jądra. Po stwierdzeniu tego dana osoba ogłaszała doniośle: ‘Ma jądra’. A wszyscy obecni duchowni odpowiadali chórem: ‘Chwała Bogu’. Po czym radośnie przystępowano do wyświęcenia papieża elekta”.

Nigel Cawthorne "Życie seksualne papieży"

Edytowane przez kassate1203
Czas edycji: 2009-09-11 o 16:59
Stary 2009-09-14, 18:55   #829
linaya
astro-loszka

"Jasność bez światła.
Ciemność bez mroku.
Każdy nosi w sobie niespełniona miłość."
(Barbara Rosiek - Kokaina)
Stary 2009-09-15, 00:24   #830
Elfir
Zakorzenienie

Wspaniałych cytatów jest ile gwiazd na niebie.

Mistrz Tolkien:
przeciw karze smierci: "Wielu z tych, którzy żyja zasługuje na śmierć, a niektórzy z tych co pomarli, zasługują na życie. Czy możesz je im zwrócić? Nie szafuj więc śmiercią, gdyż nawet najmędrszy nie może wiedzieć wszystkiego"
O tym, ze sami odpowiadamy za nasze czyny: "My tylko decydujemy o czasie który nam dano", "Nawet najmniejsza istota może zmienić bieg przyszłości(histori)"
dla majsterkowiczów: "A kto psuje jakąś rzecz, żeby lepiej poznać jej istotę, ten zbacza ze ścieżek mądrości"

U Sapkowskiego wystepuje multum doskonałych powiedzonek, ale sa one najczęsciej podsumowaniem głupoty ludzkiej, parafrazą innych cytatów i trafnym komentarzem do pewnych zjawisk.
"Z miłością jest jak z gruszką. Wiemy, że jest słodka i ma kształt. Spróbujcie zdefiniować kształt gruszki."
"Z miłością jest jak z kolką nerkową. Póki nie chwyci cię atak, nie wiesz, jak to jest. A gdy ci ktoś opowiada, nie wierzysz."
"Gówno i kapusta zawsze idą w parze. Jedno napędza drugie. Prepetuum mobile"
Dlaczego demokracja to mit? :"Bo lud jest ciemny ,glupi i latwo nim manipulowac: wystarczy ze stopni senatu wyglosic mowe, krzyknac "Hura!", otworzyc wiezenia i obnizyc podatki..."

Pratchett to raczej nauka na wesoło. Z ateistycznym zacięciem:

"Kłopot z życiem polega na tym, że nie ma okazji go przećwiczyć i od razu robi się to na poważnie."
"W każdym normalnym człowieku tkwi szaleniec i próbuje wydostać się na zewnątrz."
"Oczywiście, jest rzeczą bardzo ważną, by do egzaminu przystępować na trzeźwo. Wiele obiecujących karier w zamiataniu ulic, zbieraniu owoców czy graniu na gitarze w przejściach podziemnych rozpoczęło się od braku zrozumienia dla tego prostego faktu."
"Kiedy się jest bogiem, nie trzeba się tłumaczyć."
"Kiedy Stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy."
"To zawsze zaskakujące, gdy uświadamiamy sobie, że podczas gdy my przyglądamy się innym i myślimy o nich, mając się za mądrzejszych i rozumniejszych, oni też przyglądają się nam i myślą o nas."
"(...)niżej niż kopalnie, muł dna morskiego i fałszywe skamieliny, podrzucone przez Stwórcę, który nie miał nic lepszego do roboty niż denerwować archeologów i podsuwać im głupie pomysły"
" druidzi, wierzyli w zasadniczą jedność wszelkiego życia, w leczniczą moc ziół, naturalny rytm pór roku i konieczność palenia żywcem na stosie każdego, kto nie odnosił się do tego wszystkiego z należytym szacunkiem."

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-15, 16:10   #831
MniamNieczka
Raczkowanie

GG do MniamNieczka Wyślij wiadomość przez MSN do MniamNieczka Send a message via Skype™ to MniamNieczka
Red face Dot.: Cytaty z ksiazek

nie wiem czy już ktoś dodawał, ale wkleję

" Bardzo mi pomogłeś - powiedziałam - Myślę o tobie jak o aniele z owłosionymi rękoma i paskudnymi paznokciami u stop.
- Taa, te moje paznokcie nie doszły do siebie po Wietnamie, biedactwa.
- Mogło być gorzej.
- Było gorzej dla wielu kolegów. Ja przynajmniej zachowałem nogi. No tak, trafiło mi się całkiem komfortowe wcielenie w tym życiu, maleńka. Tobie tez... pamiętaj. W następnym możesz wrócić jako jedna z tych nieszczęsnych indyjskich kobiet tłukących kamienie przy naprawie drogi, odkryć, ze życie nie jest zbyt zabawne. Wiec doceń to, co masz teraz, dobrze? Naucz się pielęgnować uczucie wdzięczności. Dłużej pożyjesz. Aha, Żarełko? Zrobisz coś dla mnie? Zacznij żyć dalej, dobrze?
- Juz żyje.
- Chodzi mi o to... Żebyś kiedyś kogoś znowu pokochała. Wykorzystaj tle czasu, ile potrzeba do uzdrowienia, ale nie zapomnij podzielić się z kimś sercem. Nie rób ze swojego życia pomnika pamięciowego Davidowi ani byłemu mężowi.
- Nie zrobię tego - odparłam. I nagle wiedziałam, ze to prawda... nie zrobię tego. Poczułam, jak ten stary ból utraconej miłości i popełnionych błędów słabnie i kurczy się dzięki słynnym uzdrowieńczym mocom czasu, cierpliwości i laski Boga.
I wtedy Richard znów się odezwał, szybko ściągając mnie do rzeczywistości.
- Wiesz przecież, co mówią... czasem najlepszym sposobem, żeby się od kogoś odkleić, jest przykleić się do kogoś innego.
Roześmiałam się.
- Dobrze, Richardzie, wystarczy. Teraz już możesz wracać do Teksasu.
- Chyba tak - powiedział i rozejrzał się po opustoszałym indyjskim parkingu - Bo przecież nie przybywa mi urody, kiedy tak tu wystaje."

Cytaty pochodzi z książki Elizabeth Gilbert - "Jedz, módl się, kochaj", polecam
Bez tego nie masz nic, dlatego uwierz w te słowo,
By z każdej sytuacji wyjść z podniesioną głową!”
MniamNieczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-16, 01:08   #832
Icy-fruit
Rozeznanie

GG do Icy-fruit

Teraz na pewno nie jestem dzielna.
- A właśnie że jesteś. Ciągle podejmujesz jakieś wyzwania, skaczesz ze spadochronem, zjeżdżasz na desce po skałach...
- To tylko brawura. Każdy może skoczyć na linie z mostu. Ty byś też skoczyła, gdybyś musiała.
- Tak, a gdyby twój mąż umarł, też byś sobie poradziła. Nie trzeba wielkiej siły. Człowiek po prostu nie ma wyboru.
Spoglądały na siebie, świadome wzajemnych zmagań z losem.

z książki 'P.S Kocham Cię'
Stary 2009-09-17, 15:39   #833
Eflinka
Rozeznanie

Dzisiaj w notatkach znalazłam kilka testów z książki Tokarczuk. Czym prędzej przepisałam na bloga, by nie uległy zapomnieniu w stosie papierów Cytaty Bieguni Olga Tokarczuk Wkleję poniżej ciekawsze

"Mieszkanie nie zrozumie, co się stało. Mieszkanie myśli, że właściciel umarł. Odkąd zatrzasnęły się drzwi i klucz zazgrzytał w zamku, wszystkie dźwięki dochodzą tu przytłumione, pozbawione cieni i krawędzi"

"Chciałabym wyjść, ale nie mam dokąd.
Tylko moja obecność nabiera wyraźnych konturów, które drżą, falują, i to boli.W jednej chwili odkrywam prawdę : nic już się nie da zrobić - jestem."
Eflinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2009-09-18, 12:05   #834
nosek63
Raczkowanie

Same mądrości!

"Ludzie nie są więźniami losu, a jedynie więźniami swoich własnych umysłów."
Franklin Roosevelt

nosek63 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-19, 12:58   #835
wariatkowo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nosek63 Pokaż wiadomość
Same mądrości!

"Ludzie nie są więźniami losu, a jedynie więźniami swoich własnych umysłów."
Franklin Roosevelt
Pewnie że mądrości!! Ja np. bardzo lubie czytać ten wątek (i nie tylko ja) i im bardziej różnorodne cytaty,tym bardziej mi się podoba

---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ----------

Ps; sama jestem za leniwa żeby coś dodawać,ale postaram się to zmienić
Stary 2009-09-19, 14:39   #836
tarjaa
Rozeznanie

Nie czytałam książki, z której pochodzi ten fragment, ale znalazłam go na stronie z cytatami i bardzo mi się spodobał

"Kiedyś, jeszcze jako dziecko zapytałem ją, jak jest w piekle. Matka odpowiedziała mi wtedy zadziwiająco pewnie, jakby już tam była, jakby to była autopsja, a nie wyobrażenie:
- Synku, w piekle na powitanie pokazują ci wszystkie twoje niewykorzystane szanse, pokazują, jak wyglądałoby twoje życie, gdybyś we właściwym czasie wybrał właściwe wyjście. A potem pokazują ci wszystkie te chwile szczęścia, które straciłeś śpiąc, wiesz, synuś, że my przesypiamy połowę życia? I tym wszystkich śpiochom takim jak ty pokazuje się w piekle, co mogliby w życiu osiągnąć, gdyby budzili się w porę.
- A potem? Mamusiu, co się dzieje potem, kiedy to już wszystko pokażą?
- Potem, synku, zostawiają cię samego z twoimi wyrzutami sumienia. Na całą wieczność. Nie ma już nic ani nikogo. Tylko ty i twoje wyrzuty sumienia..."
W. Kuczok, "Gnój"

Edytowane przez tarjaa
Czas edycji: 2011-01-28 o 15:01
tarjaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-19, 15:07   #837
kiniaczeq
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tarjaa Pokaż wiadomość
Nie czytałam książki, z której pochodzi ten fragment, ale znalazłam go na stornie z cytatami i bardzo mi się spodobał

"Kiedyś, jeszcze jako dziecko zapytałem ją, jak jest w piekle. Matka odpowiedziała mi wtedy zadziwiająco pewnie, jakby już tam była, jakby to była autopsja, a nie wyobrażenie:
- Synku, w piekle na powitanie pokazują ci wszystkie twoje niewykorzystane szanse, pokazują, jak wyglądałoby twoje życie, gdybyś we właściwym czasie wybrał właściwe wyjście. A potem pokazują ci wszystkie te chwile szczęścia, które straciłeś śpiąc, wiesz, synuś, że my przesypiamy połowę życia? I tym wszystkich śpiochom takim jak ty pokazuje się w piekle, co mogliby w życiu osiągnąć, gdyby budzili się w porę.
- Potem, synku, zostawiają cię samego z twoimi wyrzutami sumienia. Na całą wieczność. Nie ma już nic ani nikogo. Tylko ty i twoje wyrzuty sumienia..."
W. Kuczok, "Gnój"
super cytat

REKLAMA
Stary 2009-09-19, 15:50   #838
kade6
Raczkowanie

"Każdy uczeń może sobie wykonać na lekcji fizyki doświadczenie, by się
przekonać, czy określona hipoteza naukowa odpowiada prawdzie. Ale człowiek, ponieważ dane mu jest tylko jedno życie, nie ma żadnej możliwości, by sprawdzić hipotezę przy pomocy doświadczenia i dlatego nigdy nie wie, czy powinien był, czy też nie powinien był usłuchać głosu instynktu. " M. Kundera, " Nieznośna lekkośc bytu "
kade6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 01:06   #839
MissHuffy
Zakorzenienie

to jak tak romantyczniej

Wichrowe wzgórza

„Gdyby wszystko przepadło, a on jeden pozostał, to i ja
istniałabym nadal. Ale gdyby wszystko zostało, a on zniknął,
wszechświat byłby dla mnie obcy i straszny, nie miałabym z nim
po prostu nic wspólnego"

Zaćmienie

'' Wiesz, że nawet kiedyś tak o tobie myślałam? Że jesteś moim
słońcem, moim osobistym słońcem? Odganiałeś dla mnie chmury.''

---------- Dopisano o 01:06 ---------- Poprzedni post napisano o 01:03 ----------

Cytat:
Napisane przez tarjaa Pokaż wiadomość
Nie czytałam książki, z której pochodzi ten fragment, ale znalazłam go na stornie z cytatami i bardzo mi się spodobał

W. Kuczok, "Gnój"
Też mi się podoba daruś zapisałam go sobie
Stary 2009-09-20, 12:05   #840
chemiczna_
Raczkowanie

Dot.: cytaty z ksiazek

Cytat:
Napisane przez mądrala Pokaż wiadomość
-„Nagle tak cicho zrobiło się w moim świecie bez Ciebie...”
dokładnie to czuję teraz , prywatnie ..
bez mojego TŻ wszystko jest nagle takie spokojne i ciche ..

Some are born to sweet delight,
Some are born to endless night.
chemiczna_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości