Cytaty z ksiazek - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-02-08, 12:22   #61
KasiaB5
Raczkowanie

Dot.: cytaty z ksiazek

Uwielbiam książki Paulo Coelho jest w nich dużo treści do przekazania.A to jeden cytat z jego książki ZAHIR "Miłość jest dziką siłą.Kiedy próbujemy ją okiełznać, pożera nas.Kiedy próbujemy ją uwięzić,czyni z nas niewolników.Kiedy próbujeny ją zrozumieć ,miesza nam w głowach."
KasiaB5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-08, 15:18   #62
Nati02
Zakorzenienie

up up

zbyt piekny ten watek by upadl...
Stary 2006-03-08, 16:42   #63
Tusio
Wtajemniczenie

ja ostatnio przeczytałam "ptaśka" whartona
zdanie,które szczególnie zapadło mi w pamięć:
"ale próbować warto"
Stary 2006-03-08, 16:52   #64
Chezzy
Zakorzenienie

"...Świat to trudne miejsce. Jemu nie zależy. Choć nie żywi nienawiści do ciebie i do mnie, nie darzy nas też miłością. Dzieją się na nim rzeczy straszne, których nie można wytłumaczyć. (...) Świat cię nie kocha. (...) Pamiętaj jednak, żeby robić swoje. Takie masz zadanie na tym trudnym świecie, musisz podtrzymywać swoją miłość i robić swoje choćby nie wiem co. (...)" - Stephen King "Lśnienie"

Chezzy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-08, 17:57   #65
Mirabilka
Zakorzenienie

"Ambicje intelektualne i zawodowe kobiety muszą mieć wyłącznie kompensacyjne funkcje i pojawiają się wtedy, gdy kobieta nie realizuje swojego biologicznego przeznaczenia.."K.Horney

"Myślisz, że chory rozum można odróżnić od chorej duszy? Pytam z ciekawości. Ja miałem chore wszystko. Każdą pojedynczą komórkę. Ale to już minęło. Może nie jestem całkiem zdrowy, ale z pewnością jestem uleczony..." J.L.Wiśniewski

"Czy Ty wiesz, ze oddalabym wszystkie Twoje zasrane anioły za jedną godzinę z nim?!? Tą jedną, jedyną godzine?! Żeby mu powiedzieć to czego nie zdązylam. Czy Ty wiesz co powiedziałabym mu jako pierwsze?! Powiedziałabym mu, że najbardziej żałuje tych wszystkich grzechów, których nie zdązylam z nim popełnic..."J.L.Wiśniewsk i

Mirabilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-11, 11:31   #66
ryba1001
Raczkowanie

Nie pamiętam z której to ksiązki ale z serii o pozytywnym myśleniu...
"Wiedz czego chcesz i uwierz, że możesz to mieć"
"Kiedy ludzie się nudzą to znudzeni są przede wszystkim sobą"
"Jeśli kocha się życie , ono odwzajemniatę miłość"
"Gdybyśmy robili wszysko do czego jesteśmy zdolni to dosłownie zdumieli byśmy samych siebie"(Edison)
ryba1001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-11, 11:34   #67
ryba1001
Raczkowanie

"Jeśli bedziecie mieć wiarę jak ziarnko goryczy...nic niemożliwego nie bedzie dla was" (Ewang. wg Św Mateusza)

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-03-11, 11:49   #68
ryba1001
Raczkowanie

Moja ulubiona książka to "Niezapomniana lekcja życia"Mitch Albom i cytaty
"Zdecyduj, co jesteś a czego nie jesteś w stanie zrobić , traktuj przeszłość jak przeszłość, nie negując jej ani nie odrzucając. Naucz sie wybaczać sobie i wybaczać innym. Nigdy nie mów, że jest na coś za póżno."

"Najważniejsze w życiu to dawać miłość i dopuścić ją do siebie"

"Czasem nie należy wierzyć w to, co się widzi , trzeba wierzyć w to , co się czuje"

"Przywiązujemy wagę do rzeczy nieistotnych . A to pociąga za sobą rozczarowanie"
Stary 2006-03-11, 11:55   #69
ryba1001
Raczkowanie

i ostatnie bo nie mama czasu a wątek mi sie podoba

"Ale właśnie dawanie innym trzyma mnie przy życiu. Nie samochód albo dom. Nie to jak wyglądam, kiedy patrzę w lustro. Gdy podaruję swój czas , gdy potrafię wywołać usmiech na zasmuconej twarzy, czuję, że jestem zdrowy. Podejmując działanie, słuchaj serca. Gdy bedziesz tak postępował, nie będziesz niezadowolony , nie będziesz nikomu zazdrościł, nie będziesz tęsknił za tym, co mają inni. Przeciwnie ,z nawiązka otrzymasz to, co sam dałeś."
Stary 2006-03-11, 12:08   #70
różowiutka
Zakorzenienie

Miałam gdzieś zapisany śliczny cytat z 11 minut ale nie mogę go odnaleźć. Tak więc jak tylko mi sie to uda, to go tu wpiszę
różowiutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-11, 13:17   #71
ana_gabi
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez MSN do ana_gabi

Kto miłości nie zna, ten żyje szczęśliwy, i noc ma spokojną, i dzień nietęskliwy.

Adam Mickiewicz

ana gabi show fan

Edytowane przez ana_gabi
Czas edycji: 2006-04-02 o 12:38
ana_gabi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-11, 15:17   #72
Sulami
Raczkowanie

GG do Sulami

Witajcie miłe dziewczęta

"Każdy kot, który zachowuje się jak pies, jest mile widziany w moim świecie. W przeciwnym razie- nie. Twierdzę, że zwierzę, które uważa się za coś lepszego, gdy tymczasem chętnie bawi się kawałkiem sznurka przez trzy godziny, ma pewne braki w ważnych sprawach ducha."

Jonathan Carroll- Muzeum psów.
Stary 2006-03-11, 15:31   #73
Sulami
Raczkowanie

GG do Sulami

Jeszcze jeden fajny cytacik:

"Starość przychodzi niczym pierwszy dzień jesieni. Któregoś popołudnia spoglądasz w niebo, wciagasz w płuca powietrze i instynktownie wiesz już, że świat się zmienił. Przypuszczam, że podobnie rzecz się ma z naszą śmiercią. Nagle podchodzi do nas tak blisko, że czujemy jej zapach."

Jonathan Carroll- Zaślubiny patyków.
Stary 2006-03-11, 15:38   #74
Sulami
Raczkowanie

GG do Sulami

I na koniec (dzisiejszy koniec) cytat, ktry wywarł duży wpływ na moje życie:

"Szczęście może się pojawić tylko jako uboczny skutek zrealizowania sensu, a nigdy nie może być osiągnięte przez dążenie do niego wprost."

Victor Frankl, The Will To Meaning.
Stary 2006-03-11, 18:40   #75
bierdonka
Wtajemniczenie

Lokalizacja: jestem czarownica wiec pewnie gdzies latam na miotle...

Cytat:
Napisane przez różowiutka
Miałam gdzieś zapisany śliczny cytat z 11 minut ale nie mogę go odnaleźć. Tak więc jak tylko mi sie to uda, to go tu wpiszę
11 minut.... hmmm.... KOCHAM TĄ KSIĄŻKĘ
bierdonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-03-11, 19:03   #76
Kachulec
Zakorzenienie

Z bardzo mądres książki Pana Wojciecha Eichelbergera (a wlaściwie to jego elementarza jak donosi tytuł:P)

"...dziewczynka, gdy stanie się kobietą, będzie wiedziała, jak poruszać się po świecie. A w szczególności zrozumie,że gdy ją boli, to tak naprawdę nie boli. Gdy jej sie chce, to tak naprawdę jej się nie chce, a gdy nie chce, to właśnie chce. Gdy płacze, to histeryzuje i jest niewdzięczna. Gdy się na coś nie zgadza to jest wredna i cyniczna. Gdy się cieszy, to się wygłupia albo jest pijana. Gdy chce ładnie wyglądać to się mizdrzy, a gdy kimś się zainteresuje, to się puszcza. Gdy się wstydzi, to jest głupia, a gdy się nie wstydzi to jest bezwstydna. Gdy się przy czymś upiera, to przesadza,a gdy się nie upiera, to nie wie, czego chce. Jak kocha, to jest naiwna, a jak nie kocha, to jest zimna. Gdy ma ochote na seks, to jest suką, a gdy nie ma ochoty na seks, to też jest suką. Jeśli chce być kimś-to znaczy,że przewróciło jej się w głowie, a jak nie chce być kimś, to jest głupia kurą. Jesli jest sama, to znaczy że nikt jej nie chciał, a jesli jest z kimś, to znaczy że cwana."

To jest mocniejszy cytat z tej książki,ale jaki prawdziwy... Myślę że warto jest przeczytać tą książkę (ja przeczytałam ją już 2 razy i myślę że jeszcze pare razy to zrobię bo za każdym przeczytaniem nawet małego fragmentu mam pełno przemyśleń) Jest to bardzo wartościowa książka

Nieprzyzwoicie uparta i troszkę złośliwa

Kachulec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-11, 19:12   #77
kleo14
Zakorzenienie

nie wiem czy ktoś już je podawał, ale bardzo podobają mi się te cytaty:

"...lecz byłem za młody, aby umieć ja kochać."

"Nie chciała, aby widział, że płacze. Była przecież taka dumna."

" Teraz jesteś dla mnie tylko małym chłopcem, podobnym do stu tysięcy małych chłopców. Nie potrzebuję ciebie. I ty mnie nie potrzebujesz. Jestem dla ciebie tylko lisem, podobnym do stu tysięcy innych lisów. Lecz jeżeli mnie oswoisz, będziemy się nawzajem potrzebować. Będziesz dla mnie jedyny na świecie. I ja będę dla ciebie jedyny na świecie."

" ... dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu."

"To tak, jakbym ci dał zamiast gwiazd mnóstwo małych dzwoneczków, które potrafią się śmiać"

Te pochodzą z "Małego Księcia"

"- Nie martwię się, Harry- powiedział Dumbledore nieco mocniejszym głosem, mimo że wciąż byli w lodowatej wodzie. - Jestem z tobą."

A ten z "Harry'ego Pottera i Księcia Półkrwi"

"Nie ma ni słońca ni deszczu bez ciebie, więc czekam tej chwili gdy spotkam cię w niebie..."

Z jakiegoś serialu
kleo14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-11, 19:17   #78
różowiutka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bierdonka
11 minut.... hmmm.... KOCHAM TĄ KSIĄŻKĘ
ja też
różowiutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-12, 00:43   #79
Agusz
Raczkowanie

GG do Agusz Send a message via Skype™ to Agusz

No cóz ludzie mówią , że ja nie czytam ... ja pożeram książki pasjami !

Oczywiście nieśmiertelny Mały Książę :

"Dorośli nigdy nie potrafią sami zrozumieć. A dzieci bardzo męczy konieczność stałego objaśniania. "
"Dzieci muszą być bardzo pobłażliwe w stosunku do dorosłych ."
"Zawsze ulega się urokowi tajemnicy ." ...

Mój ukochany Wharton :

" Zadziwiające , jak szybko można kogoś przeobrazić w zwierzę i jak niewiele trzeba , by się z tego zezwierzęcenia wydźwignąć . "
/Opowieści z Moulin du Bruit/

I oczywiście L.M.Montgomery z moim życiowym mottem :

" Strach to grzech pierworodny. Niemal wszystko zło na świecie ma swe źródło w tym , że ktoś się czegoś boi. Jest to zimny , oślizły wąż, który owija się wokół ciebie. Nie ma nic okropniejszego ani bardziej poniżającego , jak żyć w bjaźni."
/Błękitny Zamek /
Agusz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-03-13, 13:47   #80
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Napisane przez Kachulec
"...dziewczynka, gdy stanie się kobietą, będzie wiedziała, jak poruszać się po świecie. A w szczególności zrozumie,że gdy ją boli, to tak naprawdę nie boli. Gdy jej sie chce, to tak naprawdę jej się nie chce, a gdy nie chce, to właśnie chce. Gdy płacze, to histeryzuje i jest niewdzięczna. Gdy się na coś nie zgadza to jest wredna i cyniczna. Gdy się cieszy, to się wygłupia albo jest pijana. Gdy chce ładnie wyglądać to się mizdrzy, a gdy kimś się zainteresuje, to się puszcza. Gdy się wstydzi, to jest głupia, a gdy się nie wstydzi to jest bezwstydna. Gdy się przy czymś upiera, to przesadza,a gdy się nie upiera, to nie wie, czego chce. Jak kocha, to jest naiwna, a jak nie kocha, to jest zimna. Gdy ma ochote na seks, to jest suką, a gdy nie ma ochoty na seks, to też jest suką. Jeśli chce być kimś-to znaczy,że przewróciło jej się w głowie, a jak nie chce być kimś, to jest głupia kurą. Jesli jest sama, to znaczy że nikt jej nie chciał, a jesli jest z kimś, to znaczy że cwana."
oo.. bardzo to lubię
Stary 2006-04-21, 15:36   #81
ryba1001
Raczkowanie

Kurde mam fajne cytaty ale nie pamietam kto napisał np.

" STRACH- to istniejący w nas brak zaufania do siebie "

" Ośmielić się to znaczy w jednej chwili utracić grunt pod nogami. Nie ośmielić sie oznacza utracic siebie. "

"Zawsze jest właściwy moment na zrobienie tego co należy" M.Luther King
Stary 2006-04-21, 15:41   #82
ryba1001
Raczkowanie

MIŁOŚĆ
Życie jest piśnią - zaśpiewaj ją,
Życie to gra - weś udział w grze,
Życie to próba - podejmij ją,
Życie to sen - niech wyśni się,
Życie jest ofiarą - składaj ją więc,
Życie to miłość - korzystaj z niej.
Stary 2006-04-21, 15:43   #83
ryba1001
Raczkowanie

"Myśli są narzędziami , które używamy do malowania obrazu naszego życia"

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-04-21, 19:45   #84
dorotade
Raczkowanie

"Obserwowałem pęd znajomych do sukcesu, patrzyłem jak gromadzą i konsumują, obrastają przedmiotami, dziećmi i kredytami, wpuszczają korzenie głęboko i trwale.
Nie rozumiałem tylko jednej rzeczy. Że to, co widzę, dotyczy również mnie, że odmawiając udziału w gonitwie, w gruncie rzeczy odmawiam udziału w życiu.
Prawa ogólne dlatego są ogólne, że stosują się do wszystkich bez wyjątku."

Piotr Kofta "Piękne wieczory"
dorotade jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-08, 17:33   #85
netiaa
Raczkowanie

podbijam bo swietny wątek.
Najpiękniejsza książka z jaką miałam do czynienia.

"-Gdy w pewnym momencie Twojej codzienności potrąci Cię na przejściu dla pieszych samochód połóż się leniwie na ulicy, rozesmiej się życiu w twarz i powiedz że i tak jesteś dzisiaj senny"

"Niestety czasami żeby wzbić się ponad chmury potrzebne oprócz chęci są jeszcze skrzydła"

"Chociaż tak Ci się wydaje to nie w każdym z uśmiechów kryje się tłuste kłamstwo i nie w każdym ze spojrzeń obojętność."

"-Ona żyje?
-Co? Chodzi przecież...
-Ale ma w oczach obumierające cząstki siebie...
-Mozna żyć w materializmie...
-W takim razie nie będę juz się martwić o Ciebie..."

"Spójrz w zimowe niebo nocą. Widzisz tą pomarańcz? Granat przypalany naszym uczuciem"

Chłód Kafelków

I dodam nie niedobrze robi mi sie od tych wszystkich banałów Coelha. Po prostu nie przepadam (nienawidzę wręcz...) za jego twórczością. Każda ksiązka ma w sobie stos banalnych cytatów, czasami wcisniętych na siłę. Kazde zakonczenie jakiejkolwiek jego ksiązki zbudowane jest jak jakaś tania komedia romantyczna.

Edytowane przez netiaa
Czas edycji: 2006-07-08 o 17:55
netiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-08, 17:43   #86
Sailor Moon
Rozeznanie

Z "11 minut"

"Moi klienci wiedzą, że muszą zapłacić za coś, co powinni mieć za darmo, i jest to dla nich przygnębiające"

"Zresztą nie roztrząsajmy tego teraz, chcę tylko, żebyś wiedziała, że świat napędza nie pogoń za przyjemnościami, lecz rezygnacja ze wszystkiego, co istotne."

"Kiedy nie miałam już nic do stracenia, dostałam wszystko

"Teraz była nikim, a będąc nikim, była tym, kim zawsze chciała być."

"Bronić się przed namiętnością, czy ślepo jej ulec? Co jest mniej niszczycielskie? Nie wiem."

"Przez całe życie uważałam miłość za coś w rodzaju przyzwolonego niewolnictwa. To kłamstwo: nie istnieje miłość bez wolności i na odwrót. Tylko ten, kto czuje się wolny, kocha bezgranicznie. A ten, kto kocha bezgranicznie, czuje się wolny"
Stary 2006-07-08, 18:35   #87
mądrala
Zakorzenienie

GG do mądrala

To ja wkleje pare cytatów z "S@motności w sieci"(jestem w trakcie czytania). I przepraszam ze niektóre takie troche dłuższa, ale strasznie mi sie podobają

-"Nie chciała żadnej miłości. Miłość ma wpisane w siebie cierpienie. Nieuniknione, chociażby przy rozstaniach. A oni przecież rozstawali się każdego dnia. Przyjaźń- nie. Miłość może istnieć i trwać nieodwzajemniona. Przyjaźń- nigdy. Miłość jest pełna pychy, egoizmu, zachłanności i niewdzięczności. Nie uznaje zasług i nie rozdaje dyplomów. Przyjaźń poza tym jest niezwykle rzadko jest końcem miłości. To nie ma być żadna miłość!”

-„Trzeba płakać w spokoju. Tylko wtedy ma się z tego radość...”

-"Bądź mądrzejszy od innych i nie okazuj im tego..."

-„Życie przeważnie jest smutne. A zaraz potem się umiera...”

-„Gdy Natalia odeszła, najbardziej nie mógł pogodzić się z tym, że następnego dnia życie toczyło się dalej. Jakby nigdy nic. Wtedy też świat się nie zatrzymał. Nawet na najkrótszą chwile. Znowu Bóg niczego nie zauważył...”

-„Nagle tak cicho zrobiło się w moim świecie bez Ciebie...”

-„Samotność jako uczucie od kilku lat rzadko docierała do niego w szalonym pędzie codzienności. Samotnym jest się tylko wtedy, gdy ma się na to czas. On nie miał czasu.”

mądrala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-08, 20:51   #88
Krzywa
Raczkowanie

No to tak:
Ja równiez jestem zakochana w twórczości Paula Coelho.
Jeden z cytatów, które zapadły mi w pamięć znajduje się przy moim podpisie.
Następnie:
Antoine De Saint-Exupery , "Mały Książę" :
"Ludzie-rzekł Mały Książę- wpadają w wartki prąd czasu, nie pamiętając już czego szukają. Machają więc gorączkowo rękami, kręcąc się w kółko.
I dodał:
-To nie ma sensu."

" - Co tu robisz? - zapytał Pijaka, którego zastał siedzącego przed baterią pustych i baterią pełnych butelek.
-Piję. - odparł Pijak ponurym tonem.
-Dlaczego piszesz?- spytał go Mały Książę.
-żeby zapomnieć-odrzekł Pijak, schylając głowę.
-Zeby zapomnieć co?- zaniepokoił się Mały Książę, któremu zrobiło się go żal.
-Zeby zapomnieć, że mi wstyd-przyznał się Pijak schylając głowę.
-Wstyd z jakiego powodu?-chciał wiedzieć Mały Książę, gdyż pragnął mu pomóc.
-Wstyd, że piję!"

"Jeśli kochasz różę, która mieszka na gwieździe, to oglądanie nieba nocą przepełnia cię słodyczą."

I teraz najpiękniejszy fragment tej książki:

"A Mały Książę dodał:
-Ale oczy są ślepe. Należy szukać sercem."

Ach... Kocham Małego Księcia <rotfl>

Teraz wracając do Coelho (zapewne się rozpiszę, bo jest mnóstwo cytatów z jego książek, które kocham...)

"Znaczna część ludzkości cierpi na syndrom paniki, choć większośc stara się ukryć jego objawy z obawy, ze zostaną uznani za wariatów."

"- Czy niebezpiecznie jest być innym?
-Niebezpiecznie, kiedy ktoś stara się być takim jak inni."

"Ludzie zachowują się tak, jakby pozjadali wszystkie rozumy, a gdy zadamy im proste pytanie, okazuje się, że nie potrafią na nie odpowiedzieć."

"Tylko ten, kto kocha bezgranicznie czuje się wolny. Ale ten, kto czuje się wolny, kocha bezgranicznie."

"Nie istnieje miłość bez wolności i na odwrót."

"Mieć najważniejszą rzecz na świecie ale jej nie posiadać-to prawdziwe przesłanie wolności."

"Nikt nikogo nie traci, bo nikt nikogo nie może mieć na własność."

I mogłabym tak pisać przez wieki... <rotfl>

Krzywa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-08, 21:44   #89
martini.
Zakorzenienie

Mam mnóstwo cytatów.Zawsze coś przepisuję,tyle,że potem zawsze te kartki gubię.Ale może coś znajdę.

Póki co cytat z książki K.Jandy.Jest to moment,w którym KJ opisuje bodajże rocznicę śmierci Krzysztofa Kieślowskiego.Wpomina wywiad przeprowadzony z Nim rok przed śmiercią.

"Ostatnie pytanie brzmiało:'Gdyby Pan,twórca Dekalogu trafił do nieba,co by powiedział Panu Bóg?' Krzysztof odpowiedział:'Gdybym tam trafił,musiałbym Go obudzić.Bo jeżeli tam jest,to śpi.Powiedziałbym Mu,"'Obudź się!Zobacz,co się dzieje!"''"
martini. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-19, 17:21   #90
klarcia
Raczkowanie

Red face Dot.: cytaty z ksiazek

Cytat:
Napisane przez ryba1001
Moja ulubiona książka to "Niezapomniana lekcja życia"Mitch Albom i cytaty
"Zdecyduj, co jesteś a czego nie jesteś w stanie zrobić , traktuj przeszłość jak przeszłość, nie negując jej ani nie odrzucając. Naucz sie wybaczać sobie i wybaczać innym. Nigdy nie mów, że jest na coś za póżno."

"Najważniejsze w życiu to dawać miłość i dopuścić ją do siebie"

"Czasem nie należy wierzyć w to, co się widzi , trzeba wierzyć w to , co się czuje"

"Przywiązujemy wagę do rzeczy nieistotnych . A to pociąga za sobą rozczarowanie"
Jakie śliczne...

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości