|
|
#871 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Cytaty z ksiazek
Cytat:
![]() "Okazuje się, że jestem taki, jak wszyscy ludzie. Widzę świat nie taki jaki jest, lecz taki, jaki chciałbym widzieć" Paulo Coelho "Alchemik"
|
|
|
#872 |
|
Rozeznanie
|
" - Czego się boisz? - pytanie wyrwało się Tibby w sposób niekontrolowany.
Bailey zastanowiła się przez chwilę. - Boję się czasu - odparła. W cyklopowym oku kamery wydawała się odważna, naturalna. Nie była dumna ani sztuczna. - To znaczy, boję się, że zabraknie mi czasu - wyjaśniła. - Nie zdążę zrozumieć ludzi, nie dowiem się, jacy są naprawdę. I zabraknie czasu na to, by ktoś mnie zrozumiał. Boję się szybkich ocen i błędów, które wszyscy popełniają. Jeśli nie będzie czasu, nie da się tego naprawić. Boję się, że zamiast filmów oglądam tylko ich fragmenty." Stowarzyszenie Wędrujących Dżinsów, Ann Brashares.
|
|
#873 |
|
Raczkowanie
|
To są moje najukochańsze cytaty i gdzieś już je tutaj dodawałam,a pozatym pewnie każdy je za,ale mimo wszystko i tak dodam
![]() "Zły los zginał im czasem karki,serc nie złamał nigdy.Nie narzekali,walczyli" "Jesteś bardzo brutalna w stosunku do tych,którzy cię kochają Scarlet,bierzesz ich miłość i trzymasz nad głową niczym bat." "Niech Bóg ma w sewj opiece człowieka,który naprawdę cię pokocha.Złamiesz mu serce,śliczna moja,psotna,okrutna kotko,która tak jest nieuważna i pewna siebie,że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków" Ból i strach umiała przekuć na wściekłość.Wściekłość zawsze dodawała siły. "Boga biorę na świadka,że nigdy w życiu więcej głodna nie będę.Ani ja,ani nikt z mojich bliskich" "Pomyślę o tym jutro.Przecież jutro też jest dzień" Wiadomo----Przeminęło z wiatrem---- "Fajnie jest być idiotą,zwłaszcza kiedy nikt nie patrzy" "Jeśli ktoś ci zarzuci apatię i ignorację odpowiedz: Może,nie wiem...,gó*** mnie to obchodzi ![]() "Życie idioty to nie bułka z masłem." "Wietnam był fajny,bo zawsze było gdzie pójść." "Nigdy nie bij się z kimś kto ma mordę zbója" "Nie jestem mądrym człowiekiem,ale wiem co to miłość" ![]() ------Forest Gump--- kocham go "...Dlatego on się nigdy nie dowie,jak bardzo go kocham. Wcale nie dlatego ,że jest przystojny,ale dlatego ,że jest bardziej mną niż ja sama. Nasze dusze są jednakowe,niezależnie od tego co w nich tkwi. A dusza Lintona tak się różni od mojej jak promień księżycowy od błyskawicy,jak mróz od ognia." WICHROWE WZGÓRZA ![]() Kocham te książki ![]()
|
|
|
#874 |
|
Raczkowanie
|
a co tu tak cicho...?
"Przeklęte, zaklęte" Irena Matuszkiewicz "Największą niechęcią przejmował ją telewizor, który ani mroził, ani piekł, tylko kradł ludziom czas. Przekonała się do telewizora dopiero po obejrzeniu pewnego reportażu (...). Od pamiętnego reportażu Marcjanna bez dodatkowej zachęty siadała przed telewizorem w oczekiwaniu (...). Kiedy spiker mówił "Dobry wieczór", odpowiadała z całą powagą. W ogóle wszystko, co migało na ekranie, traktowała z powagą, nawet bajki dla dzieci. -Czy nasza prababcia wierzy w krasnoludki? - spytała kiedyś Agnieszka. Pytała cicho, ale prababcia słuch miała dobry i trochę się obraziła. -Źle ją chowacie - powiedziała potem do Eleonory. - Nie może tak być, żeby mały srul naśmiewał się z dorosłych." ![]() "Franciszek Mojta, najmłodszy syn Marcjanny, chyba do końca życia przeklinał moment, w którym zdecydował się napisać siostrze o kłopotach z matką. Nie spodziewał się takiego zakończenia, chciał całą ziemię dla siebie, a musiał się podzielić. Gdyby wytrzymał pół roku, sprawy wzięłyby całkiem inny obrót. Babcia Marcysia tyle właśnie wysiedziała w Toruniu i kazała córce odwieźć się z powrotem na kolonię. Pożyła jeszcze miesiąc. Spadła z wozu, złamała nogę w stawie biodrowym i nie zniosła leżenia w łóżku. Oficjalnie zmarła na zapalenie płuc, a nieoficjalnie - z nudów. Nie umiała żyć bez roboty, leżeć nieruchomo i patrzeć w sufit." ![]() "Jeżeli kogoś naprawdę kochamy, to chcielibyśmy, żeby żył wiecznie, nawet z dala od nas. Życie to nadzieja, a śmierć nie daje już człowiekowi żadnych szans".
|
|
#875 |
|
Zadomowienie
|
Dzisiejsze nieśmiałe dziecko, to to, z którego wczoraj się śmialiśmy.
Dzisiejsze okrutne dziecko, to to, które wczoraj biliśmy. Dzisiejsze dziecko, które oszukuje, to to, w które wczoraj nie wierzyliśmy. Dzisiejsze zbuntowane dziecko, to to, nad którym się wczoraj znęcaliśmy. Dzisiejsze zakochane dziecko, to to, które wczoraj pieściliśmy. Dzisiejsze roztropne dziecko, to to, któremu wczoraj dodawaliśmy otuchy. Dzisiejsze serdeczne dziecko, to to, któremu wczoraj okazywaliśmy miłość. Dzisiejsze mądre dziecko, to to, które wczoraj wychowaliśmy. Dzisiejsze wyrozumiałe dziecko, to to, któremu wczoraj przebaczyliśmy. Dzisiejszy człowiek, który żyje miłością i pięknem, to dziecko, które wczoraj żyło radością. — Ronald Russell ---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ---------- Są takie chwile, w których człowiek przytuliłby się nawet do jeża. — Józef Bułatowicz Każdy człowiek jest jak Księżyc. Ma swoją drugą stronę, której nie pokazuje nikomu. — Mark Twain Jest śmierć i podatki, ale podatki są gorsze, bo śmierć przynajmniej nie trafia się człowiekowi co roku. — Terry Pratchett Kosiarz Aby istnieć, człowiek musi się buntować. — Albert Camus Czasem jest pełno ludzi po to, aby głębsza była samotność. — Anna Kamieńska Wieczór - Lubisz mnie - ciągnęła dalej - z powodu, o którym ci już mówiłam: przełamałam twoją samotność, przechwyciłam cię tuż przed wrotami piekła i znów obudziłam. Ale chcę więcej od ciebie, o wiele więcej. Chcę cię w sobie rozkochać. — Hermann Hesse Wilk stepowy Miłość to jest takie coś, czego nie ma. To takie coś co sprawia, że nie ma litości... To tak jakby budować dom i palić wszystko wokół... Miłość to jest słuchanie pod drzwiami, czy to jej buty tak skrzypią po schodach, miłość jest wtedy, jak do czterdziestoletniej kobiety wciąż mówisz Moja Maleńka i kiedy patrzysz jak ona je, a sam nie możesz przełknąć... Wtedy, kiedy nie zaśniesz, zanim nie dotkniesz jej brzucha... Wtedy, kiedy stoicie pod drzewem, a ty marzysz, żeby się przewróciło, bo będziesz mógł ją osłonić. — Sara
|
|
#876 |
|
Przyczajenie
|
Moje ulubione z Małego Księcia
)- Na pustyni jest się trochę samotnym. - Równie samotnym jest się wśród ludzi. Na zawsze ponosisz odpowiedzialność za to, co oswoiłeś.
...jeśli mnie oswoisz, będziemy potrzebni jeden drugiemu. Prosto przed siebie nie można zajść bardzo daleko... ...ludzie hodują pięć tysięcy róż w jednym ogrodzie... i nie znajdują w nich tego, czego szukają... |
|
|
|
|
#877 |
|
Raczkowanie
|
Elina Hirvonen "Przypomnij sobie"
"Miał intensywne spojrzenie, a głos głęboki i niski, jakby pod jego słowami ktoś cichutko sobie nucił (...). - Jestem przekonany, że zapamiętywanie to coś ważnego. Tylko pamiętając, możemy zrozumieć cokolwiek z tego, co wiemy o sobie. Ale tak się złożyło, że ja mam przerażająco kiepską pamięć. Chciałem to nadrobić, okradając innych (...). Jego słowa sprawiły, że poczułam w gardle dławiącą kulę. Chciałam podnieść rękę i powiedzieć, że w pamiętaniu nie ma nic dobrego. Pamięć to jedna z przeciwności losu, wobec których jesteśmy bezsilni. Chciałam wstać, zatrzymać długopisy robiące notatki i skwapliwe potakiwanie, krzyknąć, że ja nie pragnę niczego więcej oprócz tego, co uwolniłoby mnie od pamiętania." "Kiedy pielęgniarze prowadzili mamę do karetki, tata milczał. Siedziałam na skraju chodnika i trzymałam obie ręce na kolanach. Ja też nic nie mówiłam. A może krzyczałam. Nie jestem pewna." Cytat pochodzący z książki "Godziny" Michaela Cunninghama, ale był zamieszczony w książce "Przypomnij sobie" "Byłeś na mej drodze wszystkim tym, kim człowiek w ogóle mógłby być"
|
|
#878 |
|
Zadomowienie
|
"(...)
Czarnych chmur mi naniosły jesienne zawieje, Miotają duszą moją jak najlichszą słomą, Na cztery wiatry poszły z otuchą nadzieje I tylko jedno pewne, że nic nie wiadomo. (...)" Co prawda nie z książki, a z wiersza L. Staffa "Bunt jesienny"
|
|
|
#879 |
|
Raczkowanie
|
"Zaprowadził mnie do świata, gdzie można mieć doły i koszmary, i wiadomo, że gdzieś czeka dłoń gotowa do otarcia łez, która obudzi w nocy i zaprowadzi do okna, żeby pokazać, jak księżyc oświetla przeciwległy budynek i kawałek ulicy." "Głośno i beznamiętnie opowiadał o mężczyźnie, który patrzył na niego z lustra w przedpokoju. Miał wąską twarz i smutne spojrzenie, jego oczy przewiercały Jonasza na wskroś. Te oczy nie dawały mu spokoju, chociaż Jonasz się odwrócił i zniszczył lustro. Nie dawały mu spokoju również teraz, tylko wpatrywały się w niego z lusterka taksówki i z niewyraźnego odbicia w szybie." "Nigdy nie musiałam jej sobie wyobrazić. Miłości, która jest tak niepodważalna, że mogę być zapłakana i rozbita, a mimo to pewna, że ktoś będzie mnie trzymał i chciał, bym następnego dnia obudziła się przy nim."
"Nigdy nie ma się drugiej okazji, żeby zrobić pierwsze wrażenie" A. Sapkowski "Chciałabym, żeby kiedyś ktoś tak na mnie czekał, że z tej wielkiej tęsknoty nie mógłby zasnąć" T. Jonsson Edytowane przez innamoratissima Czas edycji: 2009-10-11 o 17:27 |
|
|
|
|
#880 |
|
Raczkowanie
|
Tym razem wiersz
![]() Parasol nie chroni od łez Tak dobrze bez niego jest Bo lepiej nie wiedzieć Co spływa mi z rzęs Czy łzy Czy deszcz Czy łzy Czy deszcz Parasol nie chroni od łez Kiedy mówiłeś Żegnaj Byłam na pewno Blada Trochę zdziwiona Biedna Wtedy zaczęło padać Chciałeś pożyczyć Mi parasol Tak jak robiłeś Nie raz Nie dwa A ja nie wzięłam Nie wiesz dlaczego? Nie był potrzebny Mi tego dnia Parasol nie chroni od łez Tak dobrze bez niego jest Bo lepiej nie wiedzieć Co spływa mi z rzęs Czy łzy Czy deszcz Czy łzy Czy deszcz Parasol nie chroni od łez Kiedy od ciebie Biegłam Chmura na miasto Spadła Biegłam zmoknięta Biedna W czystą ulewę nagłą I nie musiałam Unikać ludzi Pouciekali Wszyscy Do bram Biegłam przez miasto Bez parasola Nie był potrzebny Mi tego dnia Parasol nie chroni od łez Tak dobrze bez niego jest Bo lepiej nie wiedzieć Co spływa mi z rzęs Czy łzy Czy deszcz Czy łzy Czy deszcz Parasol nie chroni od łez Jonasz Kofta "Parasol nie chroni od łez"
|
|
#881 |
|
Przyczajenie
|
"Trzy Metry Nad Niebem" Federico Moccia
„ - Jestem szczęśliwa. Nigdy w całym swoim życiu nie czułam się tak dobrze. A Ty? - Ja? - Przytula ją do siebie. - Ja czuję się znakomicie. - Tak, że mógłbyś dotknąć palcem nieba? - Nie, nie tak. - Jak to, nie tak? - O wiele wyżej. Co najmniej trzy metry nad niebem. ” „ Pora zacząć od nowa, spokojnie. Bez niepotrzebnych myśli. Z jednym pytaniem. Czy wrócę kiedyś tam, gdzie wszystko wydaje się piękniejsze? ” / Witam Was. Bardzo podoba mi się ten wątek. Przeczytałam wszystkie posty, więc mam nadzieję, że nie będę się powtarzała. Jeśli jednak tak się zdarzy wybaczcie. ; ) Pozdrawiam. : * Edytowane przez i bella Czas edycji: 2009-10-13 o 15:25 |
|
|
|
|
#882 |
|
Zakorzenienie
|
inna, ladny wiersz
ibella, twoj fragment tez
|
|
#883 |
|
Przyczajenie
|
„ - Czemu taka jesteś?
- Jaka? - Taka cholernie wrażliwa albo cholernie obojętna? - Bo jestem cholernie inna niż te dziewczyny, które znasz. ” Niestety nie wiem skąd pochodzi ten cytat. |
|
|
|
|
#884 |
|
Przyczajenie
|
Znalazłam kilka cytatów w internecie. Niestety autorzy nie byli podani. Mam jednak nadzieję, że będą się Wam podobały : ) :
„ Bo ja lubię do Ciebie pisać. Z różnych powodów. Między innymi dlatego, że chcę, żebyś wiedział, że myślę o Tobie. To dość egoistyczna pobudka, ale nie mam zamiary się jej wypierać. A myślę dużo i często. Właściwie myśli o Tobie towarzyszą mi w każdej sytuacji. I nie masz pojęcia, jak bardzo jest mi z tym dobrze. A przy okazji wymyślam różne rzeczy. Z którymi też przeważenie jest mi dobrze. Bo bardzo wysoko cenię fakt, że zaistniałeś w moim życiu. ” „ Zamykam oczy by Ciebie sobie wyobrazić. Otwieram okno by poczuć Twój zapach. Tule telefon wyobrażając sobie, że to Ty. Spoglądam na gwiazdy wyobrażając sobie, że to oczy Twoje. Zasypiam, by w śnię Ciebie odnaleźć. Budzę się, by znów Ciebie ujrzeć. ” „ - Ty palisz? Od kiedy? - Zaczęłam gdzieś między 'ślubuję' a 'Ci'. ” „ Mogę to porównać do płatków z mlekiem po których jest mi nie dobrze. Chociaż wiem, że po zjedzeniu będzie bolał mnie brzuch to i tak to robię. Dlatego, że je lubię. Jestem z nim chociaż mnie wiele razy zranił i zrani. Dlaczego? Dlatego, że go Kocham. ” „ - Skąd wiesz, że mnie kochasz? - A skąd wiesz, że Cię dotykam? - Czuję to. - No właśnie. ” „ Pozwólcie jej żyć marzeniami, każdy ma prawo zmarnować sobie życie. ” „ Ranisz mnie, ale przyjmuje to ze spokojem, Bo moja miłość nie zna granic i nie odejdę, Nie zostawię Cię. Nie ma dla mnie innych racji, Zdrowego rozsądku, materii, pośpiechu, wymówek. Czasami tylko obawiam się, że nie zdążysz, By przy mnie być, kiedy trzeba będzie się pożegnać, uśmiechnąć, Zabrać w daleką podróż ciepło Twojej dłoni. ” „ - Chyba się w nim zakochuję. - Nic dziwnego. Ty lubisz popełniać błędy. ” „ Tylko tęskniąca kobieta zrozumie drugą tęskniącą kobietę. Jej pobudki o 3 nad ranem, jej dwa kubki z zaparzoną herbatą ...i milion pocałunków na Twoim zdjęciu. ” „ Kocham Cię za ten uśmiech. nie jednak nie nie Kocham Cię za coś, Kocham Cię mimo wszystko. Kocham nawet Twoje wady. Bo są Twoje. Nie ja ani nie Ty tylko MY. Gdybym za pierwszym razem mogła na pewno bym Cię przytuliła. ale za drugim już to zrobiłam. ” |
|
|
|
|
#885 |
|
Raczkowanie
|
"Czy inni widzą moją twarz tak jak ja. czy jest w niej coś, co można zobaczyć tylko samemu? Czy każdy ma na twarzy rysy. które widzi inaczej niż inni?" "Był kochany, wyrozumiały, zagubiony i samotny, a ja zapragnęłam zamknąć go w butelce i wcisnąć do kieszonki na piersi, by już zawsze słyszał bicie mojego serca i żeby nic nie mogło go zranić." "Po drugiej stronie kałuży rozpościerał się świat na opak, w którym chodziło się nogami po niebie i machało do ziemi majaczącej na dole. Tam spało się w dzień i czuwało w nocy, dorośli bawili się na dworze w berka, a dzieci wyglądały z okien i wydawały im polecenia. Na obiad jadło się ciasto z lodów, budyń czekoladowy i cukierki salmiakki, a na deser sos z rozgniecionymi ziemniakami. W sklepach kupowało się zabawki ile dusza zapragnie i ten ,kto je kupował, dostawał pieniądze. Prezydenci prowadzili wojny, bijąc się ze sobą, i wszystkim rozdawano darmowe jedzenie. Najwięcej dostawały dzieci z Afryki, które wypoczywały pod palmami okrągłe i zadowolone, pijąc koktajle przygotowane przez białych służących." Fragment tekstu Marii Barcz pt. "Szeroki uśmiech rekina" zamieszczony w "Pani" (lipiec 2009) "Wiesz, co to jest miłość? Chętnie ci opowiem, bo nie podejrzewam, że kiedykolwiek doświadczysz tego uczucia. Gdy widzisz na jej twarzy ból, ciebie boli bardziej. I nigdy, przenigdy, nie oglądasz się za innymi, bo ona jest wszystkim, czego potrzebujesz i pragniesz, jakby nosiła w sobie cały świat." "Wiesz, co się czuje, kiedy odchodzi ktoś, kogo kochasz? Chętnie ci opowiem, bo nie podejrzewam, że kiedykolwiek doświadczysz tego uczucia. W żołądku nosisz wielką bryłę lodu, która czasem podchodzi do gardła i sprawia, że nie możesz oddychać. Gdy widzisz na ulicy kobietę o rudych włosach, serce rozsadza ci żebra, dopóki nie zorientujesz się, że to pomyłka."
|
|
#886 |
|
Zakorzenienie
|
Świetny wątek .Zaraz coś dorzucę od siebie
Kolekcjonuję cytaty w małym notesie od kilku dobrych lat
|
|
|
|
|
#887 |
|
Przyczajenie
|
Gorąco zachęcam do przeczytania książki "Oto Jest Kasia"
ona jest super i oczywiście sagi "zmierzchu"
|
|
#888 |
|
Zadomowienie
|
dzisiaj spodobał mi się ten :
"To dobrze że się boisz. To znaczy że jeszcze Ci zależy..." to z "chirurgów"
|
|
#889 |
|
Rozeznanie
|
"-Bo w swojej wieloletniej wędrówce przez opłotki życia - od strony tapczanu usłyszałam wyraźnie czyjś zrzędliwy głos - nie zostawiałaś sobie czasu na refleksje. To niedopuszczalne zaniechanie. Wy, ludzie, macie przecież obowiązek dbania o swoje potrzeby, zarówno fizyczne, jak i duchowe. Tymczasem ty jako stałą metodę na życie stosujesz prowizorkę i zziajany bieg na skróty. Pamiętaj, że zbytnie upraszczanie prowadzi w konsekwencji do prostactwa."
"Chowam to wspomnienie wśród kilku, dokładnie wśród ośmiu takich, które rada bym oddać za dopłatą, odsunąć od siebie na zawsze, nawet odpokutować, byle nie przychodziły wieczorem lub nocą. Człowiek jest istotą o sumieniu dość elastycznym. Wytrwałe rozciąganie tej substancji jak przysłowiowej krótkiej kołderki i okrywanie nią przewinień może przynieść złudzenie oczyszczenia, wygładzenia, ukrycia. Wystarczy jednak mały impuls, a już słyszy się lub widzi któreś z tych zdarzeń. Wyłażą paskudne i głupie. I rozdziawiają gęby w szyderczym uśmiechu." Anna Wrzos, "Wizyty Aniołów, czyli moje życie kontrolowane."
Edytowane przez _Anusia_ Czas edycji: 2009-10-18 o 08:57 |
|
|
|
|
#890 |
|
Raczkowanie
|
Aaaaa kocham ten wątek xD
Jeśli jakiś cytat się powtórzy to serdecznie przepraszam ale tak tego tutaj dużo, że łatwo się rozpędzic:P "I wszyscy powtarzają: 'Takie jest życie' i nikt nie pamięta, że życie jest takie, jakie sami zbudujemy" M. Musierowicz "Kłamczucha" "Dlaczego wszyscy mnie zostawiają? Dlaczego?! Znajdź mnie dzisiaj. Tak jak przed rokiem. Proszę, znajdź mnie. Uratuj!" L. Wiśniewski "Samotnośc w sieci" "Wspomnienia powracają i uderzają, wywołują dręczący płacz, zaciskają pięści w żelazne uchwyty." B. Rosiek "Kokaina" "...strasznie mnie wkurza, kiedy wszyscy mówią, że czas leczy rany, a jednocześnie powtarzają, że im dłużej kogoś nie ma tym bardziej się za tym kimś tęskni..." Cecelia Ahern "P.S. Kocham Cię" "Spotkanie kogoś, kogo pokocha się z wzajemnością, jest wspaniałym uczuciem. Ale spotkanie bratniej duszy jest uczuciem chyba jeszcze wspanialszym. Bratnia dusza to ktoś, kto rozumie cię lepiej niż ktokolwiek inny, kocha cię bardziej niż ktokolwiek inny, będzie przy tobie zawsze, bez względu na wszystko. Podobno nic nie trwa wiecznie, ale ja mocno wierzę w to, że czasami miłośc trwa nawet wtedy, kiedy ukochana osoba odejdzie." Cecelia Ahern "P.S. Kocham Cię" "Wszak otrzymała cudowny dar: życie. Czasami jest ono w okrutny sposób odbierane zbyt szybko, ale liczyło się to, co się z nim uczyniło, a nie to jak długo trwało." Cecelia Ahern "P.S. Kocham Cię" "Mam wybór: mogę byc ofiarą losu lub poszukiwaczem przygód wyruszającym po skarb. Wszystko zależy od tego jak będę postrzegała własne życie." Paulo Coelho "Jedeneścia minut" "Odrobina tajemniczości jest dobra dla duszy" Nicholas Sparks "I wciąż ją kocham" "Jeśli z czymś się borykasz, rozejrzyj się dookoła, a zobaczysz, że wszyscy ludzie z czymś się borykają i że dla nich jest to równie trudne, jak dla Ciebie." Nicholas Sparks "I wciąż ją kocham" "A gdy nasze wargi się zetknęły, wiedziałem, że gdybym nawet dożył setki i zwiedził wszystkie kraje świata, nic nie da się porównac z tą jedną chwilą, gdy po raz pierwszy pocałowałem dziewczynę moich marzeń, i byłem pewny, że moja miłośc będzie trwała wiecznie." Nicholas Sparks "I wciąż ją kocham" "Ale jechałem dalej, patrząc, jak jej postac maleje coraz bardziej, i czując, jak wymyka mi się moje marzenie." Nicholas Sparks "I wciąż ją kocham" "...prawdziwa miłośc oznacza, że zależy ci na szczęściu drugiego człowieka bardziej niż na własnym, bez względu na to, przed jak bolesnymi wyborami stajesz." Nicholas Sparks "I wciąż ją kocham"
"... ja oczywiście jestem zwolenniczką usamodzielnienia kobiet, równouprawnienia, ale jak to dobrze, kiedy ma się koło siebie kawałek marynarki..." ![]() Edytowane przez bebcia007 Czas edycji: 2009-10-18 o 16:56 |
|
|
|
|
#891 |
|
astro-loszka
|
"Sposób na przetrwanie - milczenie
Sposób na życie - przetrwanie Sposób na milczenie - śmierć" "Jestem malutkim kwiatkiem wyrwanym z obojętności i wsadzonym w skałę" "Jestem dzieckiem śmierci, która noszę w sobie" "Idę ulicą - puste miejsca płaczę - puste słowa wierzę - puste myśli I na cmentarzu - puste groby" "Jesteśmy niczym, a ciągle uświadamiamy sobie, że jesteśmy kimś" (B. Rosiek - Kokaina)
|
|
#892 |
|
Rozeznanie
|
A ja kocham ten fragment z Mistrza i Małgorzaty (z pamięci, więc pewnie niedokładnie):
" W białym płaszczu z podbiciem koloru krwawnika, posuwistym krokiem kawalerzysty, czternastego dnia wiosennego miesiąca Nissan, pod krytą kolumnadę łączącą dwa skrzydła pałacu Heroda Wielkiego, wszedł Prokurator Judei, Poncjusz Piłat" . Uwielbiam ten moment - Bułhakow napisał to tak, że czytając po prostu widzę Piłata, czuję zapach róż, którymi podobno pachnieć miało to miejsce - zupełnie jakbym tam była
|
|
|
#893 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#894 |
|
Raczkowanie
|
Cieszę się, że się podobają
I z niecierpliwością czekam na wasze xD
|
|
#895 |
|
Rozeznanie
|
"Przyjedź. Znowu można być dobrym."
Khaled Hosseini 'Chłopiec z latawcem'- polecam, przepiękna książka
|
|
|
|
|
#896 |
|
Raczkowanie
|
"..., bo w chwili kiedy zaczynasz zastanawiać się, czy kogoś kochasz, przestałeś go już kochać na zawsze." Ruiz Zafón Carlos
"Cień wiatru"
|
|
|
#897 |
|
Zadomowienie
|
Janusz Leon Wiśniewski - Martyna
" Schyliła się, szukając butelki, w której byłoby jeszcze cokolwiek. Piwo, wino - obojętne. Potrzebowała etanolu" " Wyspowiadać się, wymyślić sobie pokutę, trochę usprawiedliwić, ale przede wszystkim przekonać się, że to nieprawda, iż ona jest z Księżyca, a cała reszta z Jupitera" " Bo teraz się nie tylko dobre czasy na preparaty typu wash'n'go, ale także na męskie preparaty typu fuck'n'go " " Odciął skrzydła, uśpił motyle i potłukł duszę" " Jeżeli kilka razy nurkujesz do szafy dla faceta, to tak naprawdę już chcesz, aby zdjął ci majtki. To na nich powinnaś się skupić i zapomnieć o reszcie" " Nie mogła myśleć. Mogła tylko płakać" " Ostatnio chodzę wygięta w jeden wielki znak zapytania" " Jeśli nawet Bóg nie jest mężczyzną, to musi o nich dużo wiedzieć. Przecież to ich stworzył najpierw"
|
|
|
#898 |
|
Zakorzenienie
|
Pancza, świetne fragmenty
|
|
|
|
|
#899 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki. Dla mnie Wiśniewski to genialny kobiecy terapeuta. Chociaż jest mężczyzną, bardzo trafnie opisuje kobiece rozterki i myśli
Edytowane przez Pancza Czas edycji: 2009-10-26 o 19:51 |
|
|
|
|
#900 |
|
Zadomowienie
|
Pancza to może podaj jeszcze jakieś cytaty
proszę, te bardzo mi się spodobały. Takich poszukuję.
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:46.