Cytaty z ksiazek - Strona 31 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-27, 20:42   #901
Pancza
Zadomowienie

Dot.: Cytaty z ksiazek

Cytaty Pana Wiśniewskiego

" Właśnie za to chciałam podziękować, za przypomnienie mojemu sercu, że powinno pompować krew, moim płucowm - że powinny oddychać, moim oczom - że powinny płakać, moim ustom - że powinny się śmiać, mnie - że powinnam żyć. "

" Przeznaczenie to wymysł i przesąd. Bóg ma za dużo ważnych spraw na głowie, aby ustalać przeznaczenie całego tego mrowiska ludzi "

" Nie byłam nawet powietrzem. Co najwyżej próżnią. "

" W stanie, w jakim są zakochani ludzi, dopamina przelewa się im przez kanały rozsądnego myślenia i zatapia mózg. Szczególnie lewą półkulę. To udowodniono najpierw na szczurach, potem na szympansach, a ostatnio na ludziach "

" Myślisz, że wspomnienie rozbite na tysiące kawałków przestaje być wspomnieniem? A może ma się wtedy zamiast jednego tysiąc wspomnień? Jeśli tak, to myślisz, że teraz każde z tego tysiąca będzie bolało z osobna? "

" U mężczyzn występuje często interesująca prawidłowość: jedzą u innych kobiet, a zasypiają w łóżkach u zupełnie innych "

" Nasze szczęście było jak dżem w kiepskim pączku ... prawie go nie ma "

" Wyglądasz, jakbyś umarła i tylko przysłała na ziemię swój cień, by pozałatwiał resztę twoich spraw "

" Do twarzy mi było w smutku. Zaprzyjaźniłam się z nim nawet. Z Tęsknotą także

" Miłość ma wpisane w siebie cierpienie. Nieuniknione, chociażby przy rozstaniach "

" Nawet tęsknota może być nieodwzajemniona"

Pancza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 19:16   #902
sako
Przyczajenie

Mój ulubiony:

"Przyjaciel to przede wszystkim człowiek, co nie sądzi. Mówiłem ci, że to ten, co otwiera drzwi przed włóczęgą i jego kulą, i kosturem postawionym w kącie, i nie każe mu tańczyć po to, aby tańczącego oceniać. A jeśli włóczęga opowiada o wiośnie widzianej po drodze, przyjaciel to ten, co przyjmuje w siebie wiosnę. A jeśli opowiada o grozie głodu w wiosce, z której przychodzi, przyjaciel razem z nim cierpi głód. Bo mówiłem ci już, że przyjaciel to ta cząstka człowieka, która jest dla ciebie przeznaczona i otwiera przed tobą drzwi, których może nigdzie indziej nie otwiera (...)
Spotkałem go na wyższym piętrze niż istniejące między nami różnice i jestem jego przyjacielem. I mogę przy nim milczeć, to znaczy nie obawiać się niczego, bo on nie wejdzie w ciężkich butach do ogrodu mojej duszy i bezpieczne są moje góry i wąwozy i moje pustkowia. A ty przyjmujesz z miłością, mój przyjacielu, to co wysyłam ku tobie z królestwa mojej duszy, jakbyś przyjmował mojego ambasadora. Traktujesz go życzliwie, prosisz siadać i słuchasz, co mówi. I otośmy szczęśliwi (...)
Przyjaźń to przede wszystkim pokój i potężna duchowa wymiana, wznosząca się ponad pospolite szczegóły. I temu, kogo ze czcią sadzam za moim stołem, nie będę robił żadnych wyrzutów(...)
Przyjaciel jest po to, aby cię przyjął."

"Twierdza" A. de Saint- Exupery
sako jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 19:27   #903
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sako Pokaż wiadomość
Spotkałem go na wyższym piętrze niż istniejące między nami różnice i jestem jego przyjacielem.
Ten fragment bardzo mi się podoba.

Przy okazji: witamy na forum.
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 19:35   #904
sako
Przyczajenie

I jeszcze kilka z tego samego źródła..

"Tylko kierunek działania ma znaczenie. Ważne jest iść ku czemuś, a nie, dojść tam, bo nie dochodzimy nigdzie i nigdy, chyba, że do śmierci."

"I zrezygnujcie z nazywania błędem tego, co jest sprzeczne z waszą prawdą, prawdą zaś - to co jest sprzeczne z błędem."

"Człowiek to ktoś, kto nosi w sobie coś więcej niż on sam."

"Albowiem powiadam ci, że człowiek nie szczęścia szuka, ale siebie takiego, który jest najbardziej sobą."

"Bo pragnienie, żal i smutek miłości więcej są warte niż tępy spokój tych, którym jak bydłu miłość nie jest znana. Podobnie na pustyni, gdzie cierpisz pragnienie, wolisz tęsknić do źródła, niż o nim nie pamiętać"
Stary 2009-10-29, 20:32   #905
kasia9513
Zakorzenienie

...bezmyślna małolata w brutalnej rzeczywistości...

może nie z książki ale strasznie spodobał mi się

Świeżynka
kasia9513 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-30, 12:57   #906
kiniaczeq
Zakorzenienie

Post Dot.: Cytaty z ksiazek

Cytat S. Kinga-misery:

"
-Chodzi o to,że ojciec zawsze mi powtarzał bym miał swój portfel na oku - powiedział, dziwiąc się sobie, że to kłamstwo tak gładko przeszło mu to przez gardło. Jego ojciec zajmował się wyłącznie własną karierą i nie zwracał uwagi na aula bardziej. niż musiał, i jeśli Paul dobrze pamiętał, dał mu w życiu tylko jeden prezent. Na czternaste urodziny dostał od ojca prezerwatywę marki Red Devil, w foliowym opakowaniu.
'Włóż do portfela - powiedział Roger Sheldon - i w razie czego, jak podczas jakiegos numerku w kinie dla zmotoryzowanych będziesz zbytnio podniecony, nie omieszkaj tego nałożyć. Na świecie jest już zbyt wielu sukinsynów, a ja nie chcę, by wzięto Cię do wojska w wieku lat szesnastu.'
"
Stary 2009-10-30, 13:43   #907
i bella
Przyczajenie

Federico Moccia - "Tylko Ciebie Chcę"

„ ... właśnie w tej chwili doznaję dziwnego uczucia. Wydaje mi się, że ktoś mnie obserwuje. Odwracam się gwałtownie. Nie ma nic gorszego niż człowiek, który się czegoś spodziewa...I którego nic nie spotyka.

„ Słowa, które płyną z odtwarzacza niezmiennie trafiają w samo sedno. Ale nie ma się czemu dziwić: dusza zawsze potrafi wybrać sobie najlepszą ścieżkę dźwiękową . A to, że akurat słyszysz tę, a nie inną piosenkę, nigdy nie jest dziełem przypadku. Tak samo jest zresztą i z prawdą.

„ Jakie to upierdliwe! Tak trudno jest wymazać z pamięci fajne rzeczy.

/ Jestem w trakcie czytania tej książki. Tak więc sądzę, że pojawią się jeszcze cytaty z tego źródła. ; )
i bella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-30, 17:36   #908
sako
Przyczajenie

"Życie i tak jest długiem, choćbyś nikomu nie był nic winien, od nikogo nic nie pożyczał"
W. Myśliwski "Traktat o łuskaniu fasoli"

"Nikt nigdy nie może dać dokładnej miary swych potrzeb, myśli i cierpień, a słowo ludzkie jest jak pęknięty kocioł, na którym wygrywamy melodie godne tańczącego niedźwiedzia, gdy tymczasem chcielibyśmy wzruszyć gwiazdy"
G. Flaubert "Pani Bovary"

"Każde z nich mogło zgrzeszyć albo zasłużyć na zbawienie. Ludzie na ogół nie zdają sobie sprawy, że jest to kwestia wyboru Boga albo diabła. I poszukują szalenie skomplikowanych wyjaśnień dla czynów i decyzji, które są prostym wyborem między Bogiem a diabłem"
A.Szczypiorski "Początek"
Stary 2009-11-01, 19:32   #909
kas!a
Zakorzenienie

"Ksiądz sapał i wzdychał, a wreszcie ustał w drodze. Na niespokojne pytania panny Karoliny dawał odpowiedzi dziwnie niechętne i opryskliwe, a wreszcie nie dawał żadnych. Słychać było tylko jego sapanie coraz głośniejsze i złowrogie szamotanie się w mroku. Panna Szarłatowiczówna rzuciła się kapłanowi na ratunek i rzeczywiście wybawiła go z opresji. Podchmielony ksiądz Anastazy wlazł w ciemności na młodego świerka, który mu się cały wpakował pod sutannę i między nogi, a w sposób tak wyjątkowo uporczywy, iż żadną miarą nie można było ani przeskoczyć, ani ominąć, ani w ogóle przerwać tego dosiadania świerka z jego bujnymi i sprężystymi gałęźmi.
- Diabli z tymi świerkami - irytował się kapłan. - Co to za pomysł, żeby zostawiać na drodze takie małe koczkodany!
- Bo kto widział, żeby nosić tak długie sutanny! - mówiła kuzynka wydobywając księdza na wolność. - Księża za granicą nie chodzą już w takich spódnicach. Nawet my, kobiety, nosimy przecie krótkie suknie, nie takie do samej ziemi.
- Cicho! Co się wtrącasz do kapłańskich sukienek...
- Muszę się wtrącać, bobyś był nie wyszedł z tego świerka, żeby nie ja.
- I to prawda. Ten nikczemnik nie chciał wyleźć spode mnie. Ale suknie kapłańskie to nie twoja rzecz! Nic ci do tego! Swoich pilnuj!"

Stefan Żeromski "Przedwiośnie"

wymiana książek:

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=774155
kas!a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-01, 21:51   #910
linaya
astro-loszka

"Moja miłość do Lintona jest jak liście w lesie.
Wiem dobrze, że czas ja zmieni, tak jak zima zmienia wygląd lasu. Moja miłość do Heathcliffa jest jak wiecznotrwała ziemia pod stopami, nie przykuwa oka swoim pięknem, ale jest niezbędna do życia. Nelly, ja i Heathcliff to jedno.

"Mam tyle samo wspólnego z niebem, co z Edgarem Lintonem. Gdyby mój podły brat nie zmarnował Heathcliffa i nie zrobił z niego parobka, nawet na myœl by mi nie przyszło to małżeństwo. Ale teraz poniżyłabym się wychodząc za Heathcliffa. Dlatego on się nigdy nie dowie, jak bardzo go kocham. Wcale nie dlatego, że jest przystojny, ale dlatego, że jest bardziej mną niż ja sama. Nasze dusze sąjednakowe, niezależnie od tego, co w nich tkwi. A dusza Lintona tak się różni od mojej, jak promień księżycowy od błyskawicy, jak mróz od ognia. "
(Wichrowe wzgórza - Emily Bronte)

"Chwila w której usłyszałem moją pierwszą historię miłości
rozpocząłem poszukiwania za tobą, nie wiedząc
że to bez sensu.

Kochankowie w końcu nie spotykają się gdzieś tam.
Oni są w sobie przez cały czas. "
(Rumi, poeta perski)

"Czemu on jej napisał: nie mogę życ bez ciebie?
I czemu ona jemu napisała: nie mogę żyć bez ciebie?
On pojechał na zachód.
Ona na wschód.
I oboje żyją..."
(Carl Sandburg)

"Chcę ci wyznać tajemnicę. Nie potrafię
Opowiedzieć Ci o czasie który ciebie przypomina
I o tobie nie potrafię ja jedynie tak udaję
Jak ci którzy bardzo długo stoją w na peronie dworca
I machają jeszcze dłonią choć pociągi odjechały
Aż im przegub ręki słabnie pod ciężarem nowej łzy"
(Louis Aragon)

"Szczęśliwy, kto kocha, szczęśliwy, kto wierzy...
Szczęśliwy...albo tylko tak jemu się zdaje...
Szczęśliwy, który łąką o świtaniu bieży
I na jesiennym niebie widzi gwiazdy maja"
(J. Iwaszkiewicz - Plejady)
Stary 2009-11-09, 11:18   #911
magnolita
Przyczajenie

Witam

" Natura deszczu jest zawsze taka sama, pozwala rosnąć cierniom na bagnach, jak i kwiatom w ogrodach".

Smutek jest oznaką tego, że uzależniłem swoje szczęście od jakiejś rzeczy lub osoby, przynajmniej w jakimś sensie.

Nie twoje czyny, ale sposób bycia ma znaczenie.

Anthony DeMello
magnolita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-10, 22:34   #912
asiooreek
Przyczajenie

"...najbardziej kochamy tych ludzi, te sprawy i te rzeczy, od których bieg życia każe nam odchodzić - nieraz na zawsze."
Marek Hłasko .Robotnicy.

"... Powiedziałeś: "Kocham cie." Dlaczego stale tęsknimy do tych najbardziej nieoryginalnych słów, jakie ludzie do siebie mówią? "Kocham cię" jest zawsze cytatem. Ani ty nie wyznałaś tego pierwsza, ani ja, jednak kiedy wypowiadasz te dwa słowa i kiedy ja je wypowiadam, odkrywamy je i czcimy niczym pierwsi ludzie. Sama je kiedyś czciłam, ale teraz jestem samotna na skale wyciosanej z mego ciała."
Jeanette Winterson "Zapisane na ciele"

Jeżeli coś się powtarza to przepraszam
asiooreek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-11, 12:00   #913
2018070520180950
Konto usunięte

Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do.
2018070520180950 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-11, 12:59   #914
balletoevs
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiooreek Pokaż wiadomość
"...najbardziej kochamy tych ludzi, te sprawy i te rzeczy, od których bieg życia każe nam odchodzić - nieraz na zawsze."
Marek Hłasko .Robotnicy.
Przepiękny... i jaki prawdziwy
balletoevs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-13, 12:07   #915
palisia
Raczkowanie

znowu niesamowity "Cień wiatru"

"Nikt i nic nie dostaje już drugiej szansy, chyba żeby poczuć wyrzuty sumienia."

"Wino przeistacza mędrca w głupca, a głupca w mędrca."

Może nie jestem idealna, ale idealnie sobie z tym radzę
.

Edytowane przez palisia
Czas edycji: 2009-11-13 o 12:09
palisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 20:43   #916
bueno
Raczkowanie

uwielbiam ten wątek........
bueno jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-22, 00:10   #917
JakKazdaInna
Zadomowienie

Właściwie, to dobre słowo. Taka przykrywka do wszystkiego, czego nie chcemy powiedzieć. Właściwie dobrze, to znaczy, nie, nie dobrze, ale prawie źle, ale po co ci o tym mówić. Właściwie zdrowa, to znaczy chora, może była chora, może jeszcze nie doszła do siebie, więc właściwie zdrowa, ale nie twoja sprawa. Właściwie myślałam, żeby do ciebie zadzwonić, to znaczy, nie, nie chciałam dzwonić, ale nie wiem, co powiedzieć, więc słowo właściwie i tak da ci do zrozumienia, że nie dzwoń ty również. Właściwie mam czas - i tylko głos się zawiesza na tym słowie właściwie. Jakby to słowo miał swój specjalny akcent, niepolski, lekko przeciągły, śpiewny, następujący po sylabie wła... oddzielony pauzą od reszty.
Właściwie - to znaczy prawie kłamstwo. Właściwie nic mi nie jest. To znaczy jest mi wszystko.
Grochola, Trzepot Skrzydeł

Miłość jest śmiercią: śmiercią odrębności, śmiercią dystansu, śmiercią czasu. W trzymaniu się z dziewczyną za ręce najpiękniejsze jest to, że po chwili zapominasz, która ręka jest Twoja. Zapominasz, że są dwie, nie jedna.
J. Carrol, Dziecko na niebie
JakKazdaInna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-24, 20:46   #918
asiooreek
Przyczajenie

Potem wracałam na podłogę lub do łóżka, wtulałam się w niego i zapominałam o wszystkim.
Pomagał mi w tym. Czasami miałam wrażenie, że wie, co działo się ze mną w tej kuchni
i chce mi to wynagrodzić. Tak jak gdyby pocałunkami chciał zatkać dziury we mnie
po tym kolczastym drucie. I zatykał. Bo on kocha kobiety tak samo jak kupuje dla nich kwiaty.
Głównie po to, aby czuć radość, patrząc na nie, gdy są szczęśliwe. I to jest chyba to, co tak
bardzo uzależnia mnie od niego. To uczucie, że nie można przeżyć bez niego czegoś
równie dobrego albo czegoś lepszego.
Po prostu nie można.

Wiśniewski
asiooreek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-24, 22:15   #919
gabrielkowa
Raczkowanie

Ryszard Kapuściński
"Ważne jest abyś zachował zdolność przeżywania, aby istniały rzeczy, które mogą Cię zadziwić, wywołać wstrząs. Ważne jest, aby nie dotknęła Cię straszna choroba-obojętność."
"Nie trzeba wsadzać do więzień, wystarczy stworzyć społeczeństwo przeciętych, aby rządzić nim bez wiekszych problemów. Człowiek przeciętny zrobi wszystko, co zechce władza, ponieważ przeciętniak ma tylko jeden ideał- żeby dać mu spokój"
gabrielkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-25, 00:18   #920
Wizabelka
Raczkowanie

Dot.: cytaty z ksiazek

Cytat:
Napisane przez *misia* Pokaż wiadomość
Zapisałam kiedyś ten cytat ale niestety nie zapisałam z czego on był i czyjego autorstwa "kochać się z kobietą i spać z nią to dwie namiętnosci nie tylko różne ale i przeciwstawne. Miłość nie wyraża się w pragnieniu spułkowania to pragnienie dotyczy przecież niezliczonej ilości kobiet, ale w pragnieniu snu a to dotyczy tej jednej jedynej kobiety"
Może z Kundery? Choć kiepskie, jak na Kunderę.
Stary 2009-11-26, 19:02   #921
turkusek
Raczkowanie

GG do turkusek

sub.
Stary 2009-12-02, 13:53   #922
tossia
Raczkowanie

'Musisz zrobić sobie przerwę. Dla siebie, żebyś nie zapomniał ze jesteś człowiekiem, a nie jakąś gównianą marionetką. Odnaleźć ten błąd, który sprawia, że byłeś tym, kim byłeś, a świat jest, jaki jest..'

'Ludzie poruszają się po wytyczonych przez los albo przeznaczenie – obojętnie jak to nazwać – trasach. Na mgnienie oka krzyżują się one z naszymi i idą dalej. Bardziej niż rzadko i tylko nieliczni zostają na dłużej i chcą iść naszymi trasami. Zdarzają, się jednak i tacy, którzy zaistnieją wystarczająco długo, aby chciało się ich zatrzymać. Ale oni idą dalej.'

'Kocham Cię tak bardzo, że nie mogę sobie wyobrazić jutra.'
tossia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-03, 00:03   #923
Filomena92
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez wiola_p Pokaż wiadomość
mysle ze moglaby sie tu znalezc cala ksiazka 'Maly Ksiaze' Antoine Saint de Exupery ( chyba tak to sie pisze), jest ona jednym wielkim cytatem, bardzo madra ksiazka
mi osobiście się nie podoba
Filomena92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-12-03, 10:22   #924
suspense
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wizabelka Pokaż wiadomość
Może z Kundery? Choć kiepskie, jak na Kunderę.
tak, Kundera. "Nieznośna lekkoś bytu"

"Życie jest krótkie.
Chodź na spacer, chodź na wino, chodź się kochać!"
suspense jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-03, 21:24   #925
2018070520180950
Konto usunięte

'Kiedy ktoś cię opuści, poza tym, że za nim tęsknisz, poza tym, że rozpada się cały mały świat, który razem stworzyliście, i że wszystko, co widzisz albo robisz, przypomina ci o tej osobie, najgorsza jest myśl, że była to próba jakości i teraz wszystkie części, z których się składasz, noszą stempel ODRZUT przystawiony przez kogoś, kogo kochasz.'
[ Helen Fielding ]

'Nie można wylądować na stałe w jednym punkcie o nazwie „szczęście”. Człowiek nie potrafi bowiem skupić uwagi dłużej niż mucha domowa. Czy znacie wiele much, które osiągnęły wieczne szczęście i siedzą wieczorami w domu?'

'Część naszego życia polega na poszukiwaniu tej jednej osoby, która zrozumie naszą historię. Często okazuje się, że wybraliśmy niewłaściwie. Człowiek, o którym sądziliśmy, że rozumie nas najlepiej, odnosi się do nas później ze współczuciem, obojętnością albo wręcz antypatią. Z kolei ludzie, których obchodzimy, dzielą się na dwie grupy: tych, którzy nas rozumieją i tych, którzy wybaczają nam najgorsze grzechy. Rzadko zdarza się trafić na kogoś, kto ma obie te cechy naraz.'
[ Szklana zupa ]

'Mężczyźni w swej próżności także w Internecie, chcą być zaczepiani wyłącznie przez piękne kobiety.'
[ Samotność ]

'I wiosna przyniosła mi okropny śmiech idioty.'
[ Sezon w piekle ]

'Co ma zrobić kobieta, która nie nadaje się ani na żonę, ani na matkę, a jest na te role skazana przez całe życie? Co ona ma zrobić? Należy jej się wiele wyrozumiałości za samo to, że wytrwała - niektórzy nie wytrzymują, rzucają wszystko. Przecież to, na Boga, nie jej wina - to tylko kwestia złego obsadzenia roli.'

'To okropne, ale wszyscy w pewnym sensie jesteśmy samotni.'
[ William Wharton ]
2018070520180950 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-05, 14:47   #926
klaudyna225
Przyczajenie

No więc wracam z kolejną dawką mam nadzieję świeżych cytatów

Lepiej mieć Parkinsona niż Alzheimera,
bo lepiej połowę wylać niż zapomnieć wypić

Życie nie powinno być podróżą do grobu. Człowiek do kresu życia
powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy dupy, krzycząc... "
ALE TO BYŁA JAZDA..."

najlepsze pojęcie o nieskończoności daje ludzka głupota.

"Jeśli nie mogę być szczupła, niech moi przyjaciele będą grubi!"

"Moja najwieksza wada: że zawsze wiem lepiej" Beata Tyszkiewicz

Gdybym była facetem, mój penis byłby teraz wklęsły. H. Samson

Od dziś jestem wolna. Od dziś Ciebie nie kocham...
tylko muszę jeszcze o tym zapomnieć

Prawdziwa miłość nigdy nie kończy się szczęsliwie,
bo prawdziwa milość jest nieskończona.

Ilekroć wyrzekasz się czegoś, wiążesz się z tym na zawsze"
A. de mello

Dal jej 7 roz. Jedna byla sztuczna. Powiedzial:
Gdy wszystkie zwiedna przestane Cie kochac

"Otwórz oczy trochę szerzej! Jest zbyt wiele piękna,
by rezygnować..." ( w oryginale "there's too much beauty
to quit," "There's too much goddamn beauty")

" Związki na odległość mogą dać sercu to,
czego nie da codzienna bliskość

Bardzo trudne można zrobić szybko,
dopiero niemożliwe wymaga trochę czasu.

"Im dłużej pozwala się kobiecie tęsknić, tym bardziej rośnie miłość

Mam nadzieję że się podoba
klaudyna225 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-07, 16:06   #927
natkaa88
Przyczajenie

"Wszystko powinno być tak proste, jak to tylko możliwe, ale nie prostsze" Einstein

" Nie leni sie ten kto ma zmartwienie" Anatol France

"Zamykam oczy. Nie chce widzieć nie chce czuć..." Myslowitz

"Świat należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń"
Barbara Rosiek "Kokaina"

"Plaża - największe łóżko świata" Agnieszka Osiecka

"Wszystkim nam przypda w udziale sprawiedliwa porcja pecha"
"Ps. Kocham Cię"

"Niech smutek będzie dla nas miłym wspomnieniem"
"Romeo i Julia"

Uwielbiam ten watek:love :

Edytowane przez natkaa88
Czas edycji: 2009-12-07 o 16:07
natkaa88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-07, 20:22   #928
linaya
astro-loszka

Wilde:
Ja wolę mówić. Zawsze jest ktoś, kto będzie słuchał.

Picasso:
Są malarze, którzy zmieniają słońce w żółtą plamę. Ale są też inni, którzy z
żółtej plamy tworzą słońce.

Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie
jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj
mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego.
— Marek Aureliusz

"Gdyby mężczyźni o tym wiedzieli, co myślą kobiety, byliby dwadzieścia
razy natrętniejszymi; gdyby zaś kobiety o tym wiedziały, co mężczyźni myślą,
byłyby dwadzieścia razy większymi kokietkami" - Alfons Karr

"Kobiety są jak papierosy. Najpierw palą się bardzo dobrze, ale na koniec cała
trucizna zbiera się w ustniku. " - GB Shaw

Ideały są jak gwiazdy; nie można ich dosięgnąć, ale można się według nich
orientować.(G.B.Shaw)

"Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi" (Włodzimierz Ilicz Lenin)

Najważniejsza rzecz to zacząć się bać później niż przeciwnik.(Napoleon)

Jedna śmierć to tragedia, milion to statystyka.(Józef Stalin)

Na tym świecie są trzy gatunki mężczyzn. Jedni uczą się z książek. Drudzy uczą
się dzięki obserwacjom. Ale są i tacy, którzy niczego się nie nauczą dopóki
sami się nie odleją na ogrodzenie pod napięciem.(Carl Barney)

Nie ważne z kim się je kolację, ważne z kim się je śniadanie. (-)

Do ciężkiej pracy jestem za lekki, do lekkiej pracy jestem za ciężki.
(Jerzy Trela w filmie pt. "Anioł w Krakowie")

Konserwatysta to człowiek, który jest zbyt tchórzliwy żeby walczyć i zbyt gruby
by uciekać. (Elbert Hubbard)

Ludzie dzielą się na tych co lubią koty i na osoby pokrzywdzone przez los.
(Oskar Wilde)

Małe dzieci są tak słodkie, że chciałoby się je zjeść. Gdy już dorosną
żałujemy, że tego nie zrobiliśmy. (-)

Alberta Camus: "Gdybym miał napisać książkę o moralności, miałaby sto stron, a dziewięćdziesiąt dziewięć z nich byłoby pustych. Na ostatniej napisałbym: Znam tylko jeden obowiązek - kochać"

"Egipcjanie widzieli w kotach bóstwa. One do dziś to pamiętają."
Stary 2009-12-12, 12:51   #929
psychodama
Przyczajenie

,,Aniołem nazwał porucznik mój strach.
- Prócz anioła stróża on Ci został przydzielony. Próbuj mu się przyjrzeć. A gdy go rozpoznasz, trzepnij go w łeb i w zęby mu daj. Może się odczepi''

Jeszcze ich słyszę, widzę jeszcze - Tadeusz Nowak
psychodama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-12, 19:30   #930
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Świat jest dziwny i nic, co nam się przydarza, nie jest przypadkowe.
G. Bąkiewicz - O melba

My i gwiazdy zbudowani jesteśmy z identycznych atomów. Tylko od nas zależy, czy będziemy tak jak one błyszczeć, czy nie.
G. Bąkiewicz - O melba

W życiu każdego człowieka jest taka chwila, gdy chciałby kogoś zabić.

G. Bąkiewicz - O melba

Nie ma rzeczy ulotniejszej niż kształt zewnętrzny, który więdnie i zmienia się niby kwiat polny, kiedy przychodzi jesień.
U. Eco - Imię Róży

..i to poczucie prostej drogi, którego nie traci się, nawet kiedy ścieżka staje się kręta.

U. Eco - Imię Róży

Tylko w ludziach małych nie widzimy niczego nadzwyczajnego.
U. Eco - Imię Róży

Piekło jest rajem oglądanym z drugiej strony.

U. Eco - Imię Róży

Jeśli się kogoś kocha, to się go kocha, a gdy nie ma już nic, co można by mu zaoferować - wciąż daje się miłość...
G. Orwell - Rok 1984

Sztuka polega na poznaniu właściwego mężczyzny, jeśli na takiego trafisz, będziesz wiedzieć, że to ten jedyny.
"Żony z Hollywood II"

Ludźmi niemającymi poczucia własnej wartości łatwiej manipulować niż takimi, którzy mają jaja.
"Żony z Hollywood II"

---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ----------

Prawda jest dziwniejsza od fikcji, a to dlatego, że fikcja musi być prawdopodobna. Prawda - nie.
B. Rosiek - Byłam schizofreniczką

Jak to jest, że ludzie, w których życiu chcemy coś znaczyć, przechodzą obok, wymykają się, odchodzą?

Bo bez miłości nie ma życia.

Nie można przeżywać tego, że się istnieje, bez świadomości, że kiedyś się umrze. Tak jak niemożliwe jest myślenie o śmierci bez myślenia o tym, jak wspaniałe jest życie.
J. Gaarder - Świat Zofii

Pójść drogą tylko kawałek to nie to samo, co wybrać złą drogę..
J. Gaarder - Świat Zofii

Życie jest naprawdę smutne i podniosłe. Wpuszczeni jesteśmy do cudownego świata, spotykamy się tutaj, poznajemy, przez krótką chwilę przebywamy ze sobą. A później rozstajemy się i znikamy, równie nagle i niezrozumiale jak się kiedyś pojawiliśmy.
J. Gaarder - Świat Zofii

Człowiek nie może uwolnić się od odpowiedzialności za własne czyny.
J. Gaarder - Świat Zofii

Gdyby ludzki mózg był tak prosty, że moglibyśmy go zrozumieć, bylibyśmy wtedy tak głupi, że nie zrozumielibyśmy go i tak.
J. Gaarder - Świat Zofii

Człowiek skazany jest na to, by być wolnym. Skazany, nie stworzył bowiem samego siebie, a mimo wszystko jest wolny. Kiedy już raz rzucony zostaje w świat, jest odpowiedzialny za wszystko, co robi.
J. Gaarder - Świat Zofii

Jesteśmy jak aktorzy wypuszczeni na scenę bez uprzednio wystudiowanej roli, bez znajomości scenariusza i bez suflera, który w odpowiedniej chwili szepnie nam, co mamy robić. Sami musimy wybrać, jak chcemy żyć.
J. Gaarder - Świat Zofii

Sami tworzymy to, kim jesteśmy.
J. Gaarder - Świat Zofii

Wszyscy ludzie są mniej lub bardziej dziwni. Jestem człowiekiem, a więc jestem mniej lub bardziej dziwna.
J. Gaarder - Świat Zofii
bowszystkotoiluzjajest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości