![]() |
#1051 |
Przyczajenie
|
Dot.: Cytaty z ksiazek
"Wskrzesiła ich miłość, ich serca kryły niewyczerpane źródła życia dla nich obojga. Postanowili cierpliwie czekać" Zbrodnia i kara
Prawdziwa miłość nigdy nie kończy się szczęśliwie, bo prawdziwa miłość jest nieskończona. Związki na odległość mogą dać sercu to, czego nie da codzienna bliskość |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1052 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam serdecznie wszystkich
Od razu przepraszam jeśli będę powtarzać jakieś cytaty, bo nie przeczytałam jeszcze wszystkiego http://1.1.1.5/bmi/imgx.wizaz.pl/for...lies/smile.gif “Katarzyno Earnshaw, oby nie zaznała spoczynku tak długo, jak ja żyję. Powiedziała, ze cię zabiłem, stań się więc nawiedzającym mnie upiorem. Pozostań przy mnie na zawsze – przybierz, jaką chcesz, postać – doprowadź mnie do obłędu, tylko nie zostawiaj mnie samego w tej otchłani, gdzie nie mogę cię znaleźć! O, Boże! To się nie da wypowiedzieć! NIE MOGĘ ŻYĆ BEZ MEGO ŻYCIA. NIE MOGĘ ŻYĆ BEZ MOJEJ DUSZY!” "...I znów zmierzch....kolejny dzień dobiega końca...choćby nie wiem jaki był piękny, jego miejsce zajmie noc..." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1053 |
Zakorzenienie
|
Godziny - Skradziono mi życie. Żyję w mieście, w którym nie chcę żyć. Prowadzę życie, jakiego nie chcę prowadzić.
![]() |
#1054 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Markus Zusak, "Złodziejka książek"
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1055 |
Przyczajenie
|
“ – Chcesz się skończyć, Grzegorz?
– Możesz to nazwać, jak chcesz. Nazwa jest w tym wypadku obojętna. Żadna metafora nie zagra. Nie chcę już więcej kochać, cierpieć, czekać ani wierzyć w rzeczy, których nie potwierdza życie. ” — Hłasko, 'Ósmy dzień tygodnia' Bo nasze wspólne życie (...) było cudem, ale był to, że tak powiem, cud dnia powszedniego.To było jak oddech. A jak się rozstawaliśmy natychmiast brakowało tchu. Rozumiesz, jak jego nie było przy mnie (...) był gdzieś daleko, to mnie wszystko bolało. Dusiłam się i wszystko mnie bolało. Po tym duszeniu, kiedyś na początku (...) poznałam, że go kocham. ” — "Miasto utrapienia" Jerzy Pilch ,,Wszystko polega na tym, żeby człowiek był taki, jaki jest, żeby nie wstydził się chcieć tego, czego chce i marzyć o tym, o czym marzy. Ludzie są na ogół niewolnikami konwenansów. Ktoś im powiedział, że powinni być tacy i tacy, i starają się być takimi aż do śmierci, nie wiedząc nawet, kim byli i są naprawdę. Nie są więc nikim i niczym, postępują niejednoznacznie, niejasno, chaotycznie. Człowiek przede wszystkim musi mieć odwagę być sobą. ” — Milan Kundera "Żart"
![]() |
#1056 |
Przyczajenie
|
,,jeśli kochać znaczy pragnąć dla kogoś szczęścia i radości i umieć być szczęśliwym i radosnym już przez samo to to nie kocham cię nie umiem mam już naście lat i nie umiem nawet kochać jak należy''
— Jacek Podsiadło - Nigdy nie przeczytasz tego wiersza ,,tak to jest z dziewczynami. gdy tylko robią coś z wdziękiem, to choćby były wątpliwej urody albo niespełna rozumu, można dla nich stracić głowę i zanim człowiek się połapie, już wpadł. chryste. takie potrafią cię omotać.'' J.D. Salinger, Buszujący w zboż
![]() |
#1057 |
Raczkowanie
|
"Ale najbogatsze w piekno jest życie pięknie przeżyte. Ono jest największym arcydziełem sztuki."
"Silny jest ten, kto umie przezwyciężyć samego siebie." "W ogóle jest wielkim nieszczęściem mieć serce." W. Somerset Maugham "Malowany welon"
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1058 |
Raczkowanie
|
"Podziel się swoimi myślami. Myśli, których się nie zdradza, ciążą nam, zagnieżdżają się, paraliżują nas, nie dopuszczają nowych i w końcu zaczynają gnić. Staniesz się składem starych śmierdzących myśli, jeśli ich nie wypowiesz."
z książki "Oskar i pani Róża" Eric-Emmanuel Schmitt |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1059 |
Raczkowanie
|
Do sukcesu nie ma zadnej windy.
Trzeba isc schodami. Jesli jestes silna pilka, to im silniej Cie uderza, tym wyzej sie wziesiesz - Tristan Bernard Dobrobyt to sposob zycia i myslenia. Nie tylko pieniadze czy rzeczy.Bieda to sposob zycia i myslenia, nie tylko brak pieniedzy czy rzeczy. Marzenia wydaja sie glupie, tylko tym ktorzy ich nie maja Serce potrzebne nawet kiedy nikt nie kocha Wszyscy mezczyzni sa tacy sami, maja tylko rozne twarze zeby mozna bylo ich rozpoznac - Marylin Monroe W zyciu liczy sie - to co po sobie pozostawisz. Nie slowa maja najwieksze znaczenie, lecz czyny. Boli tylko wtedy, gdy pozwolisz zeby bolalo. To nie dlatego toniemy, ze sie zanurzamy, lecz dlatego ze pozostajemy pod woda. Paulo Coelho Lepiej kochac mniej z poczatku niz wcale przy koncu. Milosc dodaje otuchy, jak promien slonca po deszczu.
![]() |
#1060 |
Przyczajenie
|
W człowieku zawsze jest jakaś cząstka, którą znają tylko nieliczni.
Henning Mankell "O krok"
![]() |
#1061 |
Raczkowanie
|
"Podobno marzenia się spełniają, kiedy się marzy dostatecznie intensywnie"
Monika Szwaja "Stateczna i postrzelona"
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1062 |
Przyczajenie
|
„Znam to uczucie.. wiem jak to jest, gdy czujesz się sobą dopiero jak on na ciebie spojrzy, złapie za rękę albo zażartuje z ciebie ,żeby każdy wiedział ze jesteś z nim ze należysz do niego” [ps.Kocham Cię]
"bo to taka rzeczywistość w ktorej liczba mnoga nie występuje' [K.Grochola] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1063 |
Raczkowanie
|
[Ludzie] Przeżywają swoje krótkie życie w rodzaju temporalnego rozmycia wokół punktu, gdzie
znajduje się ich ciało: przewidują przyszłość albo nie umieją porzucić przeszłości. Zwykle są tak zajęci myśleniem, co wydarzy się za chwilę, że to, co zdarza się teraz, poznają jedynie drogą wspomnień. Taka jest większość. - Terry Pratchett, "Trzy wiedźmy" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1064 |
Przyczajenie
|
![]()
'Ono' D.Terakowska
'kocha sie cos co sie zna a ja nie mam o Tobie zadnego pojecia,jestes dla mnie czyms obcym i przypadkowym.Nie umiem Cie kochac i nawet nie wiem czy bede umiala' 'zawsze oczekujemy od swoich dzieci czegos innego niz moga nam dac.Obciazamy je wlasnymi nadziejami,wiklamy w nasze marzenia,ambicje i rozczarowania,Sprobuj dac temu dziecku wolnosc' 'Miłośc(..)to raptem slowo tak wielu ludzi wierzy,ze wystarczy je wypowiedziec a juz bedzie dobrze bo ono uleczy,uratuje.oczysci.A to tylko slowo.Łatwo je wypowiedziec i równie łatwo uniewaznic.Ale sprobuj je przekształcic w prawdziwe,trwałe uczucie zamien je w sciany domu ktory bedzie stał latami niczym nie zagrozony i da Ci szczescie,bezpieczenstwo, poczucie sensu i radosci z kazdej spedzonej wspolnie chwili.To jest trudne a czesto niemozliwe.Niewielu to umie.Naucz sie tego i daj to jemu gdy juz wyjdzie z ciebie na ten nasz swiat' 'Ono nie dobry jest brak milosci i niedobry jej nadmiar' '- Ono słyszysz?Jakie to glupie słowo "przepraszam" rownie głupie jak "kuul","za***isty"alb o jak slowo "miłość" bo one same nic nie znacza.Znacza cos dopiero wtedy ,gdy nazywaja cos naprawde' "z miloscia jest jak ze snem,nie da sie odespac nieprzespanych godzin' 'bo zmiane zdania uwazamy za brak charakteru ,choc jest to wielka sztuka,ktora posiedli tylko medrcy' 'nawet zal okazujemy w sposob niezamierzenie smieszny.Nie dorastamy do wlasnych uczuć' '-Wiem teraz ze nie umiem bez ciebie zyc.Nie chce byc znowu samotna i niema.Dzieki tobie zroumialam ,ze nie mozna zyc z dnia na dzien .ze wszystko musi ku czemus zmierzac(..) chcesz odejsc ?to dobrze ale nie zostawiaj mnie samej(..)moze swiat bedzie lepszy gdy Ty sie na nim pojawisz?' 'I wiosna zaczne wszystko jeszcze raz. Tym razem sie uda ....ale co ? Co ma sie udac ? ....' "Samotnosc w sieci" J.L Wiśniewski 'Najgorszy jest lek przed czyms czego nie mozna nazwac' 'do jutra jesli pozwolisz' 'Ty urodziles sie w piatek. To bedzie znowu szczesliwy piatek prawda Jakubku ?' 'na swoim kolorowym wyobrazeniu "tego jedynego"konsekwentnie zapomniala zostawic troche miejsca na szarosc' '-wie pan,nawet fuck nie znaczy juz dzisiaj tego , co kiedys. Szkoda w zasadzie' 'Najczestsze malzenstwo -ich czworo on,ona jej wyobraznia o nim jego wyobraznia o niej' Claude Roy 'Milosc nie wszystko tlumaczy, choc wiele zalatwia' S.Kisielewski 'Jaki dzien w moim zyciu byl najpiekniejszy ? to nie byl dzien to byla noc' B.Bardot |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1065 |
Zadomowienie
|
Miłość to głupota robiona we dwoje
Bóg także był autorem: jego proza to mężczyzna, jego poezja to kobieta
...najlepsze, co mężczyzna może uczynić dla swoich dzieci, to kochać ich matkę... Z. ![]() Edytowane przez luksia Czas edycji: 2010-09-09 o 16:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1066 |
Rozeznanie
|
"To niewiarygodne, jak można czuć się szczęśliwą przez tyle lat, mimo tylu kłótni, tylu upierdliwości i tak naprawdę, ****a, nie wiedzieć, czy to miłość czy nie." - Miłość w czasach zarazy
Jestem kobietą, nie kobieca, silna, nie silna płeć, rodzaj żeński, nie żeński, nijaki. Urodzę Ci dzieci, dwoje, czworo, żadnych dzieci. Będę Ci wierna, niewierna, zupełnie nie Twoja. Uwiodę Cię, zaczaruję, będę obojętna, uśmiechnięta... ![]() Jak każda święta, w swej niezwykłości.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1067 |
Zakorzenienie
|
Martwe Światło
![]() |
#1068 |
Przyczajenie
|
"Nie jesteśmy czymś szczególnym.
Nie jesteśmy też byle czym ani śmieciem. Po prostu jesteśmy. Po prostu jesteśmy i zdarza się, co ma się zdarzyć. Nie, to nie tak - mówi Bóg." fight club. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1069 |
Raczkowanie
|
Taki jeden, który mi jakoś w pamięć zapadł przytoczę
![]() "Robię tu właśnie pompon, w związku z tym, że jest on przeze mnie robiony." -"Kapłan" Krzysztof Kotowski |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1070 |
Zadomowienie
|
Zęby mądrości wyrastają po to, aby od czasu do czasu było się czym ugryźć w głupi język
...bo ktoś sprawia że ten uśmiech wciąż się pojawia... ![]() Mężczyzna powinien być taki, żeby kobiety szalały przy nim, za nim i po nim ![]()
![]() |
#1071 |
Przyczajenie
|
Nie widziałam Cię już od miesiąca.
I nic. Jestem może bledsza, Trochę śpiąca, trochę bardziej milcząca, Lecz widać można żyć bez powietrza. - Maria Pawlikowska-Jasnorzewska
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1072 |
Raczkowanie
|
Minęli się jak obcy,
bez gestu i słowa, ona w drodze do sklepu, on do samochodu. Może w popłochu albo roztargnieniu, albo niepamiętaniu, że przez krótki czas kochali się zawsze. Nie ma zresztą gwarancji, że to byli oni. Może z daleka tak, A z bliska wcale. Zobaczyłam ich z okna, a kto patrzy z góry, ten najłatwiej się myli. Ona zniknęła za szklanymi drzwiami, on siadł za kierownicą i szybko odjechał. Czyli nic się nie stało nawet jeśli się stało. A ja, tylko przez moment pewna, co widziałam, próbuję teraz w przygodnym wierszyku wmawiać Wam, Czytelnikom, że to było smutne. WISŁAWA SZYMBORSKA "PERSPEKTYWA"
![]() |
#1073 |
Rozeznanie
|
Co prawda to nie z książek, ale też piękne i mądre
![]() Kasia Nosowska " Opcja: zaprzyjaźnij się z samym sobą jest idealna, a właściwie jedyna, żeby nie czuć się megasamotnym w życiu. " " Kobieta jest organizmem ultradoskonałym. Potrafi się regenerować po ekstremalnie ciężkich doświadczeniach. Przetrwa wszystko." " Od czasu jak usłyszałam, że samochód wpadł w ludzi na przystanku i ich pozabijał, postanowiłam, że już nigdy nie wyjdę z domu pokłócona."
Jestem kobietą, nie kobieca, silna, nie silna płeć, rodzaj żeński, nie żeński, nijaki. Urodzę Ci dzieci, dwoje, czworo, żadnych dzieci. Będę Ci wierna, niewierna, zupełnie nie Twoja. Uwiodę Cię, zaczaruję, będę obojętna, uśmiechnięta... ![]() Jak każda święta, w swej niezwykłości.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1074 |
Zakorzenienie
|
' No dobrze. Jak ma się ubrać kobieta niemal sześćdziesięcioletnia na spotkanie z mężczyzną, który ją kiedyś porzucił? Gdzie znaleźć biżuterię, która będzie błyszczała tak oślepiająco, że zaćmi blaskiem jej poniżenie? Jak się uczesać, żeby zakryć swój ból, przesłonić uczucie beznadziei? Skąd wziąć ubranie, które ogrzeje ją teraz, kiedy nie tylko nie ma już w niej żaru, ale straciła też nadzieję, że żar może być w nim?'
niestety zrobiłam zdjęcie fragmentu, który był w nie pamiętam jakiej książce i przed chwilą wygrzebałam na telefonie ![]()
![]() |
#1075 |
po prostu Em :)
|
Książki to też świat, i to świat, który człowiek sobie wybiera, a nie na który przychodzi.
Wiesław Myśliwski "Traktat o łuskaniu fasoli" To będzie chyba mój ulubiony cytat wszech czasów. I motto życiowe. ![]()
![]() |
![]() |
#1076 |
Przyczajenie
|
"...Przecież nie piszemy historii. Piszemy o pamiętaniu." Hanna Krall "Zdążyc przed Panem Bogiem"
"Czas biegnie zawsze w przeciwną stronę niż my.Gdybyśmy zawsze szli z czasem,nie mijałyby nas minuty,godziny dni ani lata .Mielibyśmy je wszystkie przy sobie.Ale tak nie jest.Idziemy pod prąd dni,a więc im szybciej żyjemy tym prędzej wszystko przemija,bo przecież dodają sie dwie prędkości nasza i czasu. Może więc dobrze jest w strumieniu tym na chwilę znieruchomieć,zasłuchać sie zapatrzeć,zamyślić?Mieć na imię TERAZ i uważnie z przyszłości do przeszłości przekladac marzenia do wspomnień.Uważnie." "KOCHANKOWIE SĄ DOBRZY. Bez końca gładzą swoje ciała jakby karmili je poprzez dłonie.Głaszczą sie wzajemnie,jakby się chcieli namaścić blaskiem.Mrużą oczy z rozkoszy.Dotykają spojrzeniem,a widzą wargami.Ich usta są tak przewrażliwione,że samo muśnięcie oddechem zapala ognie w głębiach ciała.Języki-jedwabniki.Twoje poliki szorstkie o poranku.Dotknij mnie.Połóż sie na mnie,aby świat nie zniknął.Kochankowie są dobrzy.Każdego ranka wybaczają światu.Dotykanie,głaskani e.ocieranie się przenikanie(..)Jesteśmy wpatrzeni w siebie.Rozniecamy czyste życie,w sobie i wokół nas." "Młodość jest jak wyrok ,od którego można odwołać sie dopiero po latach" "Życie to nastrój .Wszystko sprowadza sie do samopoczucia" "Dziewczyna z zapałkami" Anna Janko |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1077 |
Raczkowanie
|
"Powiedziałeś to? Kocham Cię... Nie chcę żyć bez Ciebie... Zmieniłeś moje życie... Nie powiedziałeś tego? Robiłeś plany... Zdobywałeś cele... Zmagałeś się z tym. Ale rozejrzyj się... Rozkoszuj się tym. Bo to jest to. To wszystko może zniknąć jutro."
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1078 |
Przyczajenie
|
Margit Sandemo Saga o Ludzaich Lodu
"Przyjaźń jest czymś bardzo pięknym, Cornelio. Czymś najpiękniejszym na świecie. Najtrwalszym, a zarazem najdelikatniejszym."
Znika równie szybko jak się pojawia. I nie ma go dopóki nie nadejdzie znowu, by sprawić, że człowiek uzna życie, za najwspanialszy dar." "Jakbym wziął rozbieg od drzwi to bym może ci zdołał odebrać dziewictwo" ![]() Villemo:Konia,konia,kto kupi konia? Dominik:Ile kosztuje jeden? Villemo:Pocałunek. Dominik:Niestety,nie mam przy sobie żadnego pocałunku. Czy wierna miłość wystarczy?" "- Musisz być pięknym chłopcem? Tyle w tobie dobroci i głos masz taki ciepły. - No cóż, każdy ma jakiś ciężar, który musi dźwigać - smutno uśmiechnął się Heike. - Wy macie swoją ślepotę, a ja przerażający wygląd. I nie mówię z kokieterią, daleko mi do tego. Przywykłem już, że ludzie na mój widok uciekają w popłochu. - To znaczy, że ślepiec patrzy głębiej niż inni - w zamyśleniu rzekł starzec." ---------- Dopisano o 17:36 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ---------- Niklas ostrożnie zdjął jej ręce ze swoich ramion. -Jak dobrze widzieć cię znów uradowaną, Villemo.Bardzo mi przykro z powodu Eldara,ale on sam kopał sobie grób,wierz mi.Nie znałaś go, Villemo.Nikt ci nie opowiadał o Eldarze Svartskogen ani o tym,dlaczego kilka lat temu zniknął z parafii Grastensholm. -On mi opowiadał-zaprotestowała.-On mi wszystko powiedział.O tym,że jako jeden z najstarszych w domu musiał pójść na służbę. -Ach tak!-syknął Niklas jadowicie.-Takie jest jego wyjaśnienie?Czy pamiętasz taką dziewczynę imieniem Marta?Tę,która rzuciła się do rzeki w miejscu,które teraz nazywa się głębia Marty? To Eldar Svartskogen sprowadził na nią nieszczęście.I to on miał podobno pomóc jej znaleźć się w rzece. -Nie-jęknęła Villemo. -Owszem.A pamiętasz tę dziewczynę,która urodziła dziecko,nie wytrzymała ludzkiego gadania i tego,że stała się pośmiewiskiem,więc uciekła do miasta?Nigdy już nie wróciła.Ojcem dziecka był Eldar Svartskogen,ale czy myślisz,że przejął się jej losem? - Niklas-upominał go Dominik. Villemo ze szlochem odwróciła się od Niklasa i ukryła twarz na piersi Dominika.Objął ją mocna,a ona po raz pierwszy chyba poczuła się w jego obecności bezpieczna. -Ale on mówił,że mnie kocha-zanosiła się rozpaczliwym płaczem.-To jego ostatnie słowa.I naprawdę tak myślał,jestem tego pewna. -Nietrudno w to uwierzyć,moja mała Villemo-szepnął Dominik łagodnie.-Kto by cię mógł nie kochać? Villemo jednak nie pojęła ani tych słów,ani tonu,jakim zostały wypowiedziane. Saga o Królestwie Światła: Ram popatrzył na nią czarnymi oczyma, ledwie mógł mówić. - Indra... Pozdrów Indrę i powiedz jej, że ja... - Wiem, Ramie, powiem jej wszystko. Ale tak cię proszę zostań tu ze mną, nie możesz... Na miłość boską, co ja mam robić? Sięgnęła po telefon i wezwała Kira. Kiro był daleko w Azji, ach dlaczego nie tutaj - Sol - szepnął Ram - Sol to bardzo ważne . Czy ty i Kiro zajmiecie się... - Tak, tak, zajmiemy się Indrą. Ram usiłował powiedzieć coś jeszcze, lecz Sol usłyszała zaledwie końcówkę. - ...tyle im dać. Całe morze miłości _________________________ _________________________ _ Z całkiem innej beczki: Możesz mieć mnóstwo przyjaciół i nigdy nie być sam. Czasem okazuje się, że ktoś po kim najmniej się tego spodziewasz, pomoże ci w trudnej chwili. Bo przyjaźń nie jedno ma imię. Definicja której nie ma w słowniku: Nie odchodzić - akt wiary i miłości. Prawidłowo rozszyfrowany przez dzieci. "Złodziejka książek" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1079 |
Zakorzenienie
|
Inni kochają nas za coś, czego sami o sobie nie wiemy. ~~ Jonathan Carroll
'It's about how that one person makes you feel that you can't get enough, you want it, need it, can't imagine a day without it... Taking the bad with the good, because you know that's where you want to be.' 'If a book is well written, I always find it too short.' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1080 |
Zakorzenienie
|
"-Gdy nastaje pełnia, wychodzę i wyję do Księżyca, a na niebie widzę wówczas twoją kochaną twarz. Oddałbym dziesięć lat życia, jakie mi zostało, żeby ujrzeć swoje odbicie w głębi twoich oczek barwy ciemnego miodu."
Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki Mario Vargas Llosa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:44.