|
|
#1081 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Cytaty z ksiazek
Ja w tej chwili pamietam tylko dwa:
W. Łysiak - "nieskonczone sa tylko dwie rzeczy: glupota ludzka i milosierdzie Boże" i W. Łysiak )) " pewne sa w życiu tylko dwie rzeczy: śmierć i podatki" |
|
|
|
|
#1082 |
|
Zakorzenienie
|
Świat to potwór zębaty, gotów gryźć, gdy tylko zechce. ~~ Stephen King
'It's about how that one person makes you feel that you can't get enough, you want it, need it, can't imagine a day without it... Taking the bad with the good, because you know that's where you want to be.' 'If a book is well written, I always find it too short.' |
|
|
|
|
#1083 |
|
Przyczajenie
|
''– (...) pewnej odwiecznej rady mogę ci udzielić.
– Jakiej rady? (...) – Odwiecznej rady ludzkości, która brzmi: napij się, to ci przejdzie. ” — Miasto utrapienia – Jerzy Pilch 'słuchaj jak nie możesz przestać myśleć o jakiejś lasce, to po prostu ją wydymaj i sytuacja będzie prosta, stary, bo albo obudzisz się rano i miał na nią wy***ane, albo będziesz miał problem, bo tym bardziej nie będziesz mógł przestać o niej myśleć ” — Jakub Żulczyk "zrób mi jakąs krzywde"
|
|
#1084 |
|
Raczkowanie
|
*Nie jest łatwo uwolnić się od wszystkich nitek prawdziwej miłości, gdy raz się przez nią przejdzie jak przez pajęczą sieć
*Gdzieś w centrum miasta, które tkwi w każdym z nas, leży cmentarz starych miłości. Szczęściarze, zadowoleni ze swego życia i z tego, z kim je dzielą, przeważnie o nim nie pamiętają. *Szczęście bywa równie zabójcze jak czerniak złośliwy. Szczęście przyjmuje różne odcienie błękitu, jedne są śmiertelne, inne nie *Rodzimy się ze wszystkim, czego nam potrzeba do szczęścia i spełnienia. Ale gdy świat zaczyna nas przerażać, rozmieniamy się na kawałki, aby zażegnać niebezpieczeństwo. To rodzaj wymiany: nie chcesz się bać, więc rezygnujesz z części siebie. Jonathan Carroll "Zakochany duch"
|
|
#1085 | |
|
Przyczajenie
|
Wiersze H.Poświatowskiej, wszystkie nieziemsko piękne, ale ten jakoś wyjątkowo pokochałam.
nocą w moje rozchylone ręce ciepłą nocą wilgotną rosą przyjdź. ---------- Dopisano o 18:28 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ---------- Cytat:
Świetna książka! |
|
|
|
|
|
#1086 |
|
Przyczajenie
|
Pamiętaj, że prawda tkwi w szczegółach. Niezależnie od tego, jak postrzegasz otaczający Cię świat, niezależnie od artystycznego stylu wypowiedzi, który ów świat Ci dyktuje - prawda tkwi w szczegółach. Oczywiście w szczegółach tkwi także diabeł - wszyscy to mówią, ale być może 'prawda' i 'diabeł' to dwie nazwy tej samej rzeczy.
S. King "Ręka mistrza" |
|
|
|
|
#1087 |
|
Przyczajenie
|
Liberte , "Zapach motyli według Tatiany Bohunow"
Patrzyłam na uśmiech z fotografii... Chyba Go... Tak jakos głupio. Na wyrost. W sumie bez powodu... Tak, jak się kocha pierwszy raz... |
|
|
|
|
#1088 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobre!
'It's about how that one person makes you feel that you can't get enough, you want it, need it, can't imagine a day without it... Taking the bad with the good, because you know that's where you want to be.' 'If a book is well written, I always find it too short.' |
|
|
|
|
|
#1089 |
|
Przyczajenie
|
Paulo Coelho "Weronika postanawia umrzeć"
- Co to jest prawdziwe Ja? - zapytała Weronika. - To kim jesteś, a nie to, co z ciebie uczyniono. Bądźcie szaleni, ale zachowujcie się jak normalni ludzie. Podejmujcie ryzyko bycia odmiennymi, ale nauczcie się to robić, nie zwracając na siebie uwagi. Problem tkwi w tym, że jeśli wszyscy marzą, a tylko nieliczni wprowadzają te marzenia w czyn, to reszta czuje się tchórzami. |
|
|
|
|
#1090 |
|
Zakorzenienie
|
Marzenie o czymś nieprawdopodobnym ma swoją nazwę. Nazywamy je nadzieją. ~~ Jostein Gaarder
|
|
|
|
#1091 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: cytaty z ksiazek
Cytat:
Na pewno przeczytam całą książkę
|
|
|
#1092 |
|
Zakorzenienie
|
I na mojej liście znalazła się ta książka, właśnie przez ten cytat
|
|
#1093 |
|
Zakorzenienie
|
"Alchemik" P. Coelho: * "Nie poddawaj się rozpaczy. Ona nie pozwala rozmawiać z sercem."* "Zazwyczaj widmo śmierci sprawia, że bardziej szanujemy życie." * "Nigdy nie dostrzegamy skarbów, które mamy tuż przed oczyma. A wiesz, dlaczego tak się dzieje? Bo ludzie nie wierzą w skarby." * "Kocham cię, bo cały Wszechświat sprzyjał mi w tym, bym mógł dotrzeć do ciebie" * "Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem." * "A wszystko to stało się między wschodem i zachodem tego samego słońca." "Grzech" J. Hart * "Powiada się, że welon, który zakrywa przed nami przyszłość został utkany przez anioła litości."* "To zdumiewające jak wielu ludzi upokarzamy prawdą." * "Wiem, że natura nie jest równie szczodra we wszystkim. Obdarzając pięknem, prawie nigdy nie przekazuje innych wartości." Tak na początek ode mnie z mojego zeszytu .Nie pozwólcie temu wątkowi zginąć! |
|
|
|
|
#1094 |
|
Przyczajenie
|
"A przecie najsilniejszy ból pochodzi może nie od ran, ale od świadomości, że za godzinę, potem za dziesięć minut, potem za pół minuty, potem za chwilę, zaraz - dusza wyleci z ciała i że już nie będzie się człowiekiem, a najważniejsze to, że na pewno."
Fiodor Dostojewski, "Idiota" |
|
|
|
|
#1095 |
|
Przyczajenie
|
Chcę się z tobą kochać, mała. Jesteś ładna. Masz śliczne usta. Drobny, lekko zadarty nos. Pięknie smukłe ciało. Nie chude i wygłodzone. Smukłe, gładkie, białe. Chcę cię zaczarować. Kochać się z tobą tak, jakbym miał cię ochronić i wyleczyć. Wdmuchać ci do ust wieczność. Wiesz, to jest to coś w seksie, z czego zdaje sobie sprawę może jedna setna procenta osób - to jest tak, że chcę cię mieć, chcę, żebyś miała mnie i chcę, żebyśmy byli wspólnie święci - jakby ktoś zlutował nas w jeden stop ”
— J. Żulczyk, 'Zrób mi jakąś krzywde''
|
|
#1096 |
|
Przyczajenie
|
"Człowiek w końcu ma właściwie szczęście w życiu, jeśli żyć może nawet w najgłębszym nieszczęściu."
"Dopóki bowiem człowiek wierzy, sen i rzeczywistość splatają się jak palce w modlitwie i na obłokach szczęśliwości niosą go, dokąd tylko chce." "Mężczyzna kocha nieprzytomnie jedną kobietę. Inne niewiasty tylko kręcą się wokół niego. " "Nawet to, co odeszło, nie zawsze musi być zupełnie stracone." "Życie jest mimo wszystko tak drogie, wyjątkowe i na tyle przelotne, że nie kochać pośród wycia szakali oznacza samemu się za życia zamurować." Dom między wiatrem a rzeką, Veroslav Mertl |
|
|
|
|
#1097 |
|
Przyczajenie
|
Książki to także świat, i to świat, który człowiek sobie wybiera, a nie na który przychodzi.
Wiesław Myśliwski "Traktat o łuskaniu fasoli" |
|
|
|
|
#1098 |
|
Zakorzenienie
|
"Wykorzystaj ten dzień dzisiejszy. Obiema rękoma obejmij go. Przyjmij ochoczo, co niesie ze sobą: światło, powietrze i życie, jego uśmiech, płacz, i cały cud tego dnia. Wyjdź mu naprzeciw."
Phil Bosman |
|
|
|
|
#1099 |
|
Zadomowienie
|
wszystkie z książki Bridget Asher "Pożyczona miłość"
...najlepsze, co mężczyzna może uczynić dla swoich dzieci, to kochać ich matkę... Z. Edytowane przez luksia Czas edycji: 2010-06-10 o 08:17 |
|
|
|
|
#1100 |
|
Zakorzenienie
|
'Pamięć to coś naprawdę dziwnego. Szufladki ma wypchane kompletnie nieprzydatnymi, bezsensownymi rzeczami. A człowiek zapomina jedną po drugiej te ważne, naprawdę potrzebne.'
- Po zmierzchu Haruki Murakami 'Nie musiała rozumieć sensu życia, wystarczyło spotkać Kogoś, kto go zna. A potem zasnąć w Jego ramionach jak dziecko, które wie, że ktoś silniejszy od niego ochroni je przed wszelkim złem i niebezpieczeństwami.' - Brida Paulo Coleho 'Lubię tłum. W tłumie nie musisz się popisywać, wyróżniać, błyszczeć dowcipem i błyskać inteligencją. Nikogo nie obchodzi, że masz jeansy ubłocone do kolan, dziurę w bluzce (zderzenie z papierosem), a zamiast Kenzo śmierdzisz piwem (zderzenie z plastikowym kubkiem). Tłum bezpiecznie Cię otula i pozwala na chwilę zapomnieć o sobie. O tym, co było i będzie. Bo ważne jest to, co tu i teraz. To, że mogę wrzeszczeć z resztą: "Hej, czy nie wiecie, nie macie władzy na świecie!" I choć przez chwilę w to wierzyć.' - Pokocham ją siłą woli Edward Stachura 'Miłość jest kombinacją podziwu, szacunku i namiętności. Jeśli żywe jest choć jedno z tych uczuć, to nie ma o co robić szumu. Jeśli dwa, to może nie jest to mistrzostwo świata - ale blisko. A jeśli wszystkie trzy, to śmierć jest już niepotrzebna - trafiłeś do nieba.' - Niezawinione śmierci William Wharton '...Mam być do przesady pruderyjna, kokieteryjnie zalotna, zalotnie figlarna, figlarnie ponętna, ponętnie erotyczna, erotycznie niezaspokojona, a wtedy on zwróci na mnie uwagę. Nie daje mi jednak spokoju zasadnicze pytanie: "Dlaczego to ja mam być taka, śmaka i owaka, aż do erotycznie niezaspokojonej? Dlaczego to ja muszę robić z siebie idiotkę, żeby on zobaczył we mnie kobietę? A on? Czy nie może tak po prostu podejść, spojrzeć mi głęboko w oczy i czule wyznać: od pierwszego spojrzenia zwróciłem na ciebie uwagę?" Widać nie może - westchnęłam z rezygnacją. W recepcie na szczęście we dwoje zadbano o to, żeby kobieta starannie i długo oraz w przemyślany sposób się upokarzała..." - Teren prywatny B. Kosmowska
|
|
#1101 |
|
astro-loszka
|
"Zakochać się, to tak jakby wpaść pod olbrzymią ciężarówkę, ale nie odnieść śmiertelnych obrażeń. To tak jakbyś czuł, że boli Cię brzuch, przez chwilę mocno, za chwilę znowu mniej. Jesteś piekielnie głodny, ale nie możesz niczego zjeść. Jest Ci gorąco, potem zimno, chodzisz napalony, przepełnia Cię nadzieja i entuzjazm, za chwilę leżysz powalony przez ogarniającą Cię depresję.
Nie możesz pozbyć się uśmiechu, kochasz życie namiętnie i do szaleństwa, czujesz się dziesięć lat młodszy. Miłość przychodzi bez ostrzeżeń. Wpadasz w nią gwałtownie, jak gdybyś został zepchnięty z trampoliny. Nie ma czasu myśleć o tym co się stało. To coś nieuniknionego. Sytuacja, której nie da się kontrolować. Dziki, zatrzymujący dech w piersiach pęd wagoników, których nic nie jest w stanie wysadzić z szyn." (Jackie Collins - Lucky)
|
|
#1102 |
|
Zakorzenienie
|
^ Coś w tym jest!
|
|
|
|
#1103 |
|
Zakorzenienie
|
dobra, znowu ja :P
"Zawsze nadzieja. Zawsze ta kur*** w zielonej sukience" - Taniec w skorupkach Tomek Tryzna "Wszystko polega na tym, zeby czlowiek byl taki, jaki jest, zeby nie wstydzil sie chciec tego, czego chce i marzyc o tym, o czym marzy. Ludzie sa na ogol niewolnikami konwenansow. Ktos im powiedzial, ze powinni byc tacy i tacy, i staraja sie byc takimi az do smierci, nie wiedzac nawet, kim byli i sa naprawde. Nie sa wiec nikim i niczym, postepuja niejednoznacznie, niejasno, chaotycznie. Czlowiek przede wszystkim musi miec odwage byc soba." - Żart Milan Kundera "Odchodząc stamtąd, zastanawiał się, jak wiele racji ma jego mama, którą czasami zgroza przejmuje na myśl, że po to, by wykonywać najtrudniejszy i najważniejszy zawód na świecie - zawód rodzica - nie trzeba stawać przed żadną komisją weryfikacyjną ani zdawać jakiegokolwiek egzaminu." - Kto ze mną pobiegnie Dawid Grosman
|
|
#1104 |
|
Zadomowienie
|
Mi się ostatnio spodobało:
"Odrzuć myśli o doskonałości, a stracisz zapał;odrzuć szacunek, a zniszczysz miłość. Jakże może uszanować nie szanującego się mężczyznę niewiasta? Jakże on sam będzie wielbił kobietę ulegającą podłemu uwodzicielowi? W ten sposób będą sobą nawzajem pogardzać, miłość przemieni się we wstydliwe spółkowanie, zginie honor i nie odnajdzie się szczęście." "Nowa Heloiza"
|
|
#1105 |
|
Zakorzenienie
|
"Był taki czas, kiedy wędrowiec, jeśli miał ochotę i znał choćby kilka tajemnic, mógł wypłynąć łodzią na Morze Lata i dotrzeć nie do Glastonbury pełnego mnichów, lecz do Świętej Wyspy Avalon. W tamtych czasach wrota łączące światy unosiły się we mgle i otwierały wedle myśli wędrowca." ~~ Mgły Avalonu
|
|
|
|
#1106 |
|
Przyczajenie
|
Czego w życiu nienawidzisz najbardziej?
-Dwóch słów: "kiedyś", bo to jakby deklaracja, że się nie umie umiejscowić w czasie, czyli zmyśla, i "na pewno", bo na tym świecie nic nie jest pewne. - kiedyś na pewno - Ewa Nowak
|
|
#1107 |
|
Zakorzenienie
|
"Żeby przetrwać, musisz nauczyć się żyć bez niczego.
Pierwszy umiera optymizm, po nim miłość, na końcu nadzieja. Mimo to musisz trwać. Jeślibyś zapytał, po co, odrzekłabym, że nawet bez tych fundamentalnych wspaniałych rzeczy, bez tej gorejącej krwi w arteriach, zostaje w życiu, w jednym dniu, dostatecznie wiele, by uczynić je cennym, ważnym, pasjonującym. Jak mam bez Ciebie żyć? Umieszczam Cię w muzeum mego serca, które często zwiedzam, sycąc Tobą zmysły aż do bólu, zanim na noc zamkna podwoje.." - Zaślubiny patyków Jonathan Carroll "Kiedy kobieta zmienia kolor włosów, to znak, że zaczyna się dla niej nowa epoka." - Podróż ludzi Księgi Olga Tokarczuk
|
|
#1108 |
|
Zadomowienie
|
Słowa mają siłę - Daniel Senderek
Chcesz kupić więcej, niż Ci się oferuje. Stać Cię na przyjaciół, mimo że najcenniejsi są ci darmowi. To jest Twój problem - Po co zaczynasz, skoro od początku uważasz, że się nie powiedzie. 500 lat temu ludzie zaufali Kolumbowi - dzięki temu mamy dziś Stany Zjednoczone. - [...] Kolumb myślał o Indiach i umarł szczęśliwy, bo nieświadomy! Wszyscy lubimy języki obce. W nich tak łatwo jest przeklinać, wyznawać uczucia. Każdemu łatwiej przejdzie przez usta „O, fuck!” niż „Ja pie**olę” lub „I love you” zamiast „Kocham cię”. Teraz już jestem pewna, że należę do osób dziwnych, bardzo dziwnych. Jestem głupia i naiwna. Takie dziecko... Żyję w świecie marzeń, bo wiem, jak rzeczywistość potrafi dać w kość. Potrafi sprawić, że wszystko, w co dotychczas się wierzyło, w ciągu paru chwil pryska jak mydlana bańka. Mnie jest tam dobrze. Taka mała i bezbronna istota (nie śmiej się) boi się zepsutych i fałszywych... olbrzymów. Nie chciałam uciekać z mojej cudownej, nieprawdopodobnie bajecznej krainy. Tam byłam kimś, kim chciałam być. Miałam wszystko to, co było mi potrzebne do szczęścia. Naprawdę... Wszystko...
|
|
|
#1109 |
|
Przyczajenie
|
Fedrico Moccia - "Tylko ciebie chcę"
(...) wszelkie moje postanowienia idą się pieprzyć. Obawa, że nie podołasz, może cię sparaliżować. My dwoje, meteory przypadkowej nocy, w przypadkowym lokalu, w jeszcze bardziej przypadkowym momencie, ale za to wyłącznie naszym. Gadamy tak, sami już nawet nie wiedząc, o czym ani dlaczego. W końcu postanawiamy się rozłączyć i obiecujemy sobie, że zdzwonimy się jutro. Ta obietnica jest w ogóle niepotrzebna. I tak przecież będziemy się słyszeć. Kiedy trwonisz czas, wisząc na telefonie, kiedy mijają kolejne minuty, a do ciebie to nie dociera, kiedy wypowiadane słowa nie mają większego sensu, kiedy sobie myślisz, że gdyby ktoś przypadkiem cię posłuchał, to niechybnie by stwierdził, że oszalałeś, kiedy żadne z dwojga nie ma ochoty się rozłączać, kiedy po tym, jak już odłożyła słuchawkę, sprawdzasz jeszcze, czy rzeczywiście tak zrobiła, to znaczy, że już po tobie. Albo, co gorsza, że się zakochałeś. Co w gruncie rzeczy oznacza praktycznie to samo... A co z tym uśmiechem, tak ukochanym? Czy nie dlatego właśnie wróciłeś? Właśnie, to co w danej chwili wydaje nam się takie doskonałe, z czasem może już takie nie być. W życiu stale szukamy wytłumaczenia. Marnujemy czas, usiłując się dowiedzieć dlaczego. Ale czasami nie ma żadnego dlaczego. I jakkolwiek smutno by to brzmiało, do tego właśnie sprowadza się całe wytłumaczenie. |
|
|
|
|
#1110 |
|
Rozeznanie
|
Gdybyś kiedy we śnie poczuła, że oczy moje już nie patrzą na ciebie z miłością, wiedz, żem żyć przestał.— Stefan Żeromski Syzyfowe prace
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:44.

->70,8-> 69.4 ->68.1->67,5