|
|
#1111 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Cytaty z ksiazek
Są na świecie rozmaite cuda. Niestety nie zawsze takie, jakich byśmy sobie życzyli.
~~ Bastion, Stephen King
'It's about how that one person makes you feel that you can't get enough, you want it, need it, can't imagine a day without it... Taking the bad with the good, because you know that's where you want to be.' 'If a book is well written, I always find it too short.' |
|
|
|
|
#1112 | |
|
La Moderatoiure
|
Cytat:
A czy to nie jest raczej z Cortazara ?
|
|
|
|
|
|
#1113 |
|
Raczkowanie
|
witam
tak czytam i czytam i postanowilam cos napisac od siebie![]() "Słonecznik dla mojego słoneczka aby rozjaśnił ciemne pażdziernikowe dni..." "fruń do księżyca a jeśli ci się nie uda i tak znajdziesz się pośród gwiazd" " nie bój się ponownie zakochać. Otwórzswe serce i podążaj tam dokąd cię ono wiedzie.. i pamiętaj fruń do księżyca..." "Jeśli umrę na morzu, moja miła może któregoś wieczoru przyleci do twojej chatki snieżnobiała gołębica. wtedy pośpiesz do okna bo to moja dusza chce chwile odpocząć w drogich objeciach"
Edytowane przez kinga7492 Czas edycji: 2010-06-17 o 14:11 |
|
|
|
|
#1114 |
|
Zakorzenienie
|
kinga7492 cudowne...
![]() Coelho "Alchemik":
*"Kiedy staramy się być doskonalszymi niż jesteśmy wszystko wokół nas staje się doskonalsze" *"Kiedy kochamy, to stajemy się częścią Stworzenia. Kiedy kochamy, nie potrzebujemy wcale rozumieć, co dzieje się wokół, bo wtedy wszystko dzieje się w nas samych i wtedy nawet człowiek może przemienić się w wiatr." Dumas "Hrabia Monte Christo" *"-Czy tylko krokodyle i tygrysy zamieszkują ten piękny świat? -Tak. Z tym, że dwunożne tygrysy i krokodyle są o wiele gorsze od czworonożnych." |
|
|
|
|
#1115 | |
|
Zakorzenienie
|
Może Tryzna ukradł z Cortazar'a?
![]() Nie mam pojęcia... Czasem jest tak, że jeden cytuje drugiego, może też tak tym razem ---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ---------- Cytat:
|
|
|
#1116 |
|
Raczkowanie
|
Eric Emmanuel Schmitt "Oskar i Pani Róża":
"NIe mogę zajmować się tym, co mówią głupcy, bo nie będę mieć czasu na to, aby zajmować się tym co mówią ludzie inteligentni". ---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ---------- Linda Howard "Pocałuj mnie gdy zasnę": "Chyba właśnie nadzieja sprawia, że ludzie brną uparcie naprzód, nawet zmiażdżeni rozpaczą - sprawia, że tak naprawdę niewielu się poddaje". Tim Griggs "Blues odkupienia": "Wierzyli, że wszystko będzie trwało wiecznie, że - gdy Bóg da - nadejdzie jutro. Potem podobnie jak Cobb, odkryli, że Bogu wcale na nich nie zależy. Ż prawdę mówiąc, niewiele go obchodzi". "Coś takiego jak życie. Ono naprawdę istnieje. Na przekór tobie, posówa się do przodu".
|
|
#1117 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje
![]() "życie płynie bardzo prędko: przenosi nas z raju w odchłanie piekieł w ciągu paru sekund" "...Ale za nim umrę chcę walczyć o życie. Dopuki mogę iść o właśnych siłach pójde tam gdzie zechce" "I to jest prawdziwe przesłanie wolności: mieć najważniejszą rzecz na świecie ale jej nie posiadać" ---------- Dopisano o 09:15 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ---------- Pierwsze są z ksiązki "P.S. KOCHAM CIĘ" A ten ostatni "BRACAI LWIE SERCE"
|
|
|
#1118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1119 |
|
Przyczajenie
|
Ten temat jest wspaniały. Nie przeczytałam wszystkich postów- jeszcze. Jestem w trakcie ;] Kocham książki fantasy i właśnie takie cytaty lubię najbardziej, z takich książek. Dopiero co zaczęłam zapisywać cytaty, ale czytam tak dużo książek, że zapewne za niedługo będę ich miała całe mnóstwo. Na początek tylko tyle:
"I w lodzie ciepło, i w ogniu chłodu chwila, Wśród nocy światło roziskrza drogi cień, Płomieni taniec w ofiarny stos się schyla. A Ciemność mocniej skusiła mnie niż Dzień." 'Świat nocy 02' L. J Smith "-Ciemność jest nieskończona -odparła, przysuwając się bliżej niego. Czuła dziwny przypływ odwagi. Wyczuwała w Quinnie jakąś słabość, skazę. -Wszechobecna. Nieunikniona. Pozostaje nam tylko oddać się w jej posiadanie. (...) Jeśli będziemy trzymać się bliżej, mniej ucierpimy." 'Świat nocy 02' L.J Smith "Wszystko to składało się w jedną całość. Przeciwieństwem absolutnej bezwzględności jest absolutna czułość. Kiedy zniknie bezwzględność, pozostaje czułość." Chyba też ze Świata nocy, a;e nie jestem pewna. ;]
|
|
|
#1120 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Również bardzo proszę o tytuł tej książki ;]
Edytowane przez Nighte Czas edycji: 2010-06-20 o 18:44 |
|
|
|
|
|
#1121 |
|
Zakorzenienie
|
"Wolność, już w samym słowie, można powiedzieć, kryje się jej zaprzeczenie. Podobnie jak w najpiękniejszym złudzeniu tli się rozpacz. Bo jeśli rozumieć to jako wolność od wszystkich przymusów, to również od siebie. Przecież człowiek sam dla siebie jest najbardziej dokuczliwym przymusem. Często trudnym do zniesienia. I niektórzy nie są w stanie siebie znieść (...) czy powiesił się dlatego, że był wolny? Czy że nie mógł się inaczej uwolnić od siebie? Człowiek jest nieprzewidywalny. Nie tylko dla innych. Przede wszystkim dla siebie."
"(...) zdarzają się przecież ludzie podobni do siebie i czasem można wziąć kogoś za kogo innego. Zwłaszcza jeśli się z kimś było blisko, a już nigdy się go potem nie widziało, to chciałoby się go odnaleźć nawet w kimś obcym. Zresztą czy ktoś do kogoś podobny, jakie to ma znaczenie. Z latami stajemy się sami do siebie mało podobni. I nawet nasza własna pamięć nie zawsze chce nas pamiętać, jacy kiedyś byliśmy. To co mówić o innych." "Bo niech pan mi powie, ilu ludzi zmieści się w człowieku, żeby jeszcze czuł się, że to on? Człowiek jest, o, jak ta szklanka, nie nalejesz więcej, niż się zmieści." Traktat o łuskaniu łasoli |
|
|
|
|
#1122 |
|
Przyczajenie
|
"Wiesz co się dzieje kiedy kogoś zranisz?
Kiedy kogoś zranisz, zaczyna Cię mniej kochać." Arundhati Roy- 'Bóg rzeczy małych' |
|
|
|
|
#1123 |
|
Raczkowanie
|
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
,,Może znajdę miejsce ,gdzie będę mógł skończyć swoją książkę.Wymyśliłem już dla niej piękne zakończenie:,,I odtąd żył szczęśliwy ,aż po kres swoich dni"." ,,-(...)Zasługuje na śmierć. -Zasługuje.Z pewnością zasługuje.Wielu spośród żyjących zasługuje na śmierć.A niejeden z tych, którzy umierają , zasługuje na życie.Czy możesz ich nim obdarzyć?" |
|
|
|
|
#1124 |
|
Przyczajenie
|
Mi się spodobało parę cytatów z "Samotności z sieci" może ktoś czytał?
"Jestem jeszcze zakochana resztkami bezsensownej miłości i jest mi tak cholernie smutno teraz, że chcę to komuś powiedzieć. To musi być ktoś zupełnie obcy, kto nie może mnie zranić. " "Kobieta, aby pójść do łóżka z mężczyzną , potrzebuje bliskości, zaufania i poczucia więzi. Mężczyzna - przeważnie - potrzebuje tylko miejsca." "Kiedyś pytałeś, co to znaczy "tęsknić za Tobą". W przybliżeniu to taka hybryda zamyślenia, marzenia , muzyki, wdzięczności za to, że to czuję, radości z tego, że jesteś i fal ciepła w okolicach serca. " "ON: Czekać. Czy to to samo, co tęsknić? ONA: Nie. Dla mnie nie. Przy czekaniu nie budzę się o 5 rano, rezygnując z najlepszych snów. Nie przychodzę także z tego powodu już przed 7 do biura. Przy czekaniu mleko nie traci dla mnie smaku. Przy tęsknocie tak..."
![]() Edytowane przez Incomprehensible_lady Czas edycji: 2010-06-23 o 17:58 |
|
|
|
|
#1125 | |
|
po prostu Em :)
|
Cytat:
|
|
|
|
#1126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1127 |
|
Przyczajenie
|
A to kilka cytatów z mojego zeszytu
- ` W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca < 3 -` Wpatrywałam sie przez chwile zrezygnowana w ścianę deszczu za szyba i uroniłam kilka łez, ale tylko kilka. Resztę planowałam zachować na wieczór, jako gwałtowny akompaniament do rozmyślań o jutrzejszym dniu... -` Pomyśl o zyciu jak o ołówku, coraz bardziej tępym, którym w końcu nie można nic narysować. Wtedy nadchodzi śmierć i jeżeli masz szczęście, zyskujesz tyle czasu, zanim stanie się najgorsze, by jeszcze przemyśleć wiele rzeczy i poukładać je na właściwych miejscach. Zupełanie tak, jakbyś ostrzył ołówek, by go ponownie użyć. ![]() Edytowane przez skylightt Czas edycji: 2010-07-05 o 13:22 |
|
|
|
|
#1128 |
|
Zakorzenienie
|
Czytałam kiedyś i mocno mi się podobało!
'It's about how that one person makes you feel that you can't get enough, you want it, need it, can't imagine a day without it... Taking the bad with the good, because you know that's where you want to be.' 'If a book is well written, I always find it too short.' |
|
|
|
|
#1129 |
|
Zakorzenienie
|
mi tak mocno, że aż zakupiłam swój egzemplarz
|
|
#1130 |
|
Przyczajenie
|
'pojawia sie w mojej glowie zatrwazajaca mysl,ze byc moze kapitan przechodzi akurat najgorszy epizod depresji i nie bardzo zalezy mu na zyciu.Nie chcialbym -wiem to zabrzmi dla Pani absurdalnie i histerczynie - umrzec z powody nie swojej depresji...'
![]() 'Bede niezalezna ,to ono pomoze mi w milosci.A wtedy mozna kochac tak dlugo jak sie tylko chce i calkowicie bezinteresownie,bo z wlasnego wyboru.A pozatym milosc to (dla mnie ) bezustanna walka,niezgoda na cisze.Trudne ,ale nie niemozliwe' 'lepiej wiec przygotowac sie moze nie na ersatz milosnego figlowania ,ale na fakt ze to,co nadchodzi potem jest o wiele trudnejsze do zrealizowania.To trudne zwlaszcza ,ze zyjemy w czasach , ktore nie lubia takich stwierdzen i kaza nam wierzyc i wlaczyc o ekstaze ,ktora wg specjalistow juz niedlugo ,dzieki miedzy innymi koncernom farmaceutycznym ,bedzie trwac do konca zycia .Dzis trwa do konca milości. '188 dni i nocy' J.L Wiśniewski i M.Domagalik |
|
|
|
|
#1131 |
|
Przyczajenie
|
Mam kilka nowych cytatów ;] Wciąż jeszcze mało, gdyż zaczytując się w książce, nie myślę, o tym, aby te najlepsze fragmenty zapisywać ;P
'Trawa chłostała jej kostki; zmierzch lizał jej twarz. Jeśli pobiegłaby wystarczająco szybko, mogłaby wspiąć się niewidzialnymi schodami prosto do gwiazd.' -Krew jak czekolada Anette Curtis Klause 'Ona trwa u mego boku jak siostra, ale on jest w mojej duszy. Jest moim wrogiem, dręczycielem, demonem. Moim ukochanym.' -Nieśmiertelny 'Jak ten staruszek wytrzymuje to życie? Może ma nerwy ze stali. Bryan był przekonany, że nic na tym świecie nie byłoby w stanie zburzyć nienagannie przyczesanej fryzury lokaja.' -Przeklęci Kurland Lynn'- Słodki Jezu – szepnęłam czując nowy rodzaj zimna. – Co to jest? Odpowiedział mi Mencheres podchodząc do nas i podnosząc głos ponad wrzask, jaki rozległ się, gdy istoty zaczęły biec z zębami obscenicznie wystającymi zza zgniłych warg. - To – powiedział – jest śmierć.' -At Grave's End Jeaniene Frost
|
|
|
#1132 |
|
Rozeznanie
|
Mam cały zeszyt z cytatami z różnych książek, wierszy, piosenek itp. ale moim ostatnim ulubionym jest..
"No chyba nie zaczniesz mi teraz wmawiać, że nie jesteś takim samym grzesznikiem jak ja, wobec czego masz zamiar dotrwać w czystości serca i podbrzusza do nocy poślubnej, jako duszyczka nieskalana, pragnąca doczekać owego magicznego momentu, w którym prawdziwa miłość doprowadzi cię, pod skrzydłami Ducha Świętego, do odkrycia uniesień cielesnych i duchowych pospołu, a w konsekwencji do zaludnienia świata istotami, które po tobie będą miały nazwisko, a oczy po matce, wzorcu cnót wszelakich i skromności, tej świętej kobiecie prowadzącej cię ku niebiańskim wrotom, pod przychylnym i łaskawym spojrzeniem Dzieciątka Jezus." ![]() Carlos Ruiz Zafon "Gra Anioła" (cała książka jest genialna, a przynajmniej do 5 rozdziału aktu 3 bo w tym miejscu aktualnie się znajduję)
|
|
#1133 |
|
Raczkowanie
|
Niespełnienie marzeń wiele osób tłumaczy niedostępnością środków, brakiem czasu, pieniędzy, informacji, znajomości lub nie odpowiednim wyglądem
takie wymówki brzmią racjonalnie, ale w gruncie rzeczy są to racjonalne kłamstwa wytrwaj w swoim marzeniu i wprowadź je w życie , a środki pojawią się same - John Roger, McWillams - Czas działania ---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ---------- Jeśli w skrytości ducha holbujesz jakieś marzenia, Podziękuj za nie Bogu I czyń co możesz, by je spełnić. I nie pozwól nikomu, by Cie z tego marzenia odarł I Jay, i ja byliśmy na tyle zwariowani by podjąć się realizacji naszego marzenia i wytrwać w tym postanowieniu... ... i stworzyć przedsiębiorstwo o wielomiliardowych obrotach! Nie pozwólcie Waszym marzeniom umrzeć z powodu braku wiary we własne siły - Rich Devos
|
|
#1134 |
|
Zadomowienie
|
"Wszystko rozmazywało się we mgle.
Przeszłość wymazywano, o fakcie wymazania zapomniano, i kłamstwo stawało się prawdą." G.Orwell "Rok 1984"
|
|
#1135 |
|
Raczkowanie
|
"Pragnął wszystkiego, nie robił nic" - Robert Goolrick "Żona godna zaufania"
|
|
|
|
|
#1136 |
|
Raczkowanie
|
Znam Twoje ulice, urocze miasto,
Znam demony i anioły, które się gromadzą i nocują na twoich konarach jak ptaki. Znam ciebie, rzeko, jakbyś płynęła przez moje serce. Jest twoją córką wojowniczką. Są litery utworzone z twojego ciała, tak jak fontanna z wody. Są języki, z których powstał twój plan, i kiedy nimi mówimy, wyrasta miasto...
|
|
#1137 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() "Pamięć jest jak fikcja literacka. Wybieramy to, co najjaśniejsze i najciemniejsze, odrzucając to, co napawa nas wstydem, i w ten sposób tkamy rozłożysty dywan naszego życia." Isabel Allende „Portret w sepii” "Piękność zazwyczaj jest przekleństwem, gdyż budzi w mężczyznach najgorsze namiętności. Kobieta, która jest zbyt piękna, nie zdoła uciec przed pożądaniem, jakie wzbudza." Isabel Allende „Portret w sepii” "Człowiek co nie miele ozorem,to człowiek rozważny. Waży słowa i waży uczynki" Małgorzata Musierowicz „Żaba” "(...) kiedy zachowuje się dystans wobec drugiego człowieka, nic nie boli. Nie może boleć. Cierpi się natomiast, kiedy się jest zbyt blisko." Małgorzata Musierowicz „Czarna polewka” (muszę w końcu przestać być tak zdystansowaną do wszystkich i wszystkiego!!) "(...) niepozorne szczegóły zdolne są niejednokrotnie odmienić całe życie człowieka, więcej! - one wpływają często nawet na bieg historii." Małgorzata Musierowicz „Sprężyna” "Twoja opowieść jest twoją duszą. Im dłużej z kimś jesteś, tym bardziej mu ufasz i tym więcej chcesz mu opowiedzieć. Wierzę, że gdy znajdujemy prawdziwego partnera, opowiadamy mu wszystko, aż wreszcie nie zostaje nam nic. Potem zaczynamy wszystko od początku, tyle, że tym razem jest to nie tylko twoja bajka, ale także i jego." Janathan Carroll „Całując Ul” "Kobiety uwielbiają paplać. Jeśli znajdziesz mężczyznę, który nie tylko lubi słuchać, ale też jest czułym kochankiem, pal licho całą resztę." Janathan Carroll „Zaślubiny patyków” "Szpetni muszą pracować dwa razy ciężej, aby zwrócić na siebie uwagę otoczenia. Człowiek musi udowodnić, że warto go posłuchać." Janathan Carroll „Zaślubiny patyków”
|
|
|
#1138 |
|
Zakorzenienie
|
^ Garść naprawdę fajnych!
Dzięki.
|
|
|
|
#1139 |
|
Zadomowienie
|
"Zawiść jest religią przeciętniaków. Umacnia ich, łagodzi gryzące niepokoje, a wreszcie przeżera duszę i pozwala usprawiedliwiać nikczemność i zazdrość do tego stopnia, iż zaczynają je uważać za cnoty, przekonani, że bramy raju staną otworem tylko przed takimi jak oni - kreatury, po których zostają jedynie żałosne próby pomniejszania zasług innych i wykluczenia albo, jeśli to możliwe, zniszczenia tych, którzy samym swoim istnieniem i byciem tym, kim są, obnażają ubóstwo ich ducha, umysłu i charakteru. Błogosławiony ten, którego obszczekują kretyni, bo nie do nich należeć będzie jego dusza"
Carlos Ruiz Zafón Gra Anioła
|
|
#1140 |
|
Raczkowanie
|
hej przyłączę się
więc dam cytaty książki której obecnie czytam czyli Zahir - Paulo Coelho "(...) zraniłem kilka osób - które prosiłem o wybaczenie, kiedy zrozumiałem, że wolno mi robić wszystko, co mi się żywnie podoba, ale nie mogę wciągać innych w moje szaleństwo, w wir mojej dzikiej pasji życia. Nie żałuję chwil, które przecierpiałam, noszę moje blizny niczym medale, wiem, że wolność ma wysoką cenę, równie wysoką jak niewola. Jedyna różnica polega na tym, że tę cenę płaci się z przyjemnością i z uśmiechem, nawet jeśli czasem bywa to uśmiech przez łzy" "Kiedy ktoś odchodzi, ktoś inny zajmuje jego miejsce - spotkam nową miłość" " Ale odkryłem także, że ci, którzy uważali się za mistrzów, co posiedli tajemnicę życia, ci, którzy twierdzili, że znają techniki pozwalające każdemu człowiekowi osiągnąć, co tylko zapragnie, stracili zupełnie kontakt z naukami starożytnych." " Właściciel firmy nie zrobił jeszcze interesu życia, gospodyni domowa chciałaby mieć więcej niezależności albo pieniędzy, zakochany boi się, że straci dziewczynę, absolwent uczelni zadaje sobie pytanie, czy to on wybrał karierę, czy raczej ktoś wybrał za niego, dentysta wolałby być piosenkarzem, piosenkarz politykiem, polityk pisarzem, a pisarz rolnikiem. I nawet kiedy spotykałam kogoś, kto robił to, co chciał, on też miał smutek na dnie serca. Nie znalazł spokoju. A więc zapytam jeszcze raz: czy ty jesteś szczęśliwy?" "(...) krzyża, najokrutniejszej torury wymyślonej przez człowieka. Pamiętam, przeczytałam kiedyś u Cycerona, że była to "kara potworna", powodując śmierć w straszliwych męczarniach. A dzisiaj ludzie noszą krzyż na szyji, wieszają go na ścianach, wielbią jako symbol religijny. Zapomnieli, że było to przecież narzędzie tortur" "Tylko brakuje nam odwagi, żeby podążać za marzeniami, za znakami. Może stąd bierze się ten smutek?" "Budzę się ze wspomnieniami opowiadania Jorge Borgesa: o czymś, co raz dotknięte albo ujrzane, nigdy nie może zostać zapomniane i zajmuje wszystkie myśli, doprowadzając cię do obłędu." " Nauczyłem się czegoś ostatnio: prawdziwi przyjaciele to ci, którzy są przy tobie, gdy dobrze ci się wiedzie. Dopingują cię, cieszą się z twoich zwycięstw. Fałszywi przyjaciele to ci, którzy pojawiają się tylko w trudnych chwilach, ze smutną miną, niby solidarni, podczas gdy tak naprawdę twoje cierpienie jest pociechą w ich nędznym życiu." " (...) z dwóch różnych pierwiastków rodzi się miłość. Wobec sprzeczności miłość się umacnia. W konfrontacji w przemianach miłość się utrwala." " Miłość jest dziką siłą. Kiedy próbujemy ją okiełznać, pożera nas. Kiedy próbujemy ją uwięzić, czyni z nas niewolników. Kiedy próbujemy ją zrozumieć, miesza nam w głowach." "A my kochamy dziś tak, że za każdą minutę spokoju płacimy godziną udręki." "Odpowiedzią są słowa jezuity Teilharda Chardin, który uważa, że świat otulony jest warstwą miłości: Opanowaliśmy już energię wiatru, słońca, przypływów i odpływów morza. Ale dzień, w którym człowiek zapanuje nad energią miłości, będzie tak doniosły jak dzień, w ktorym wykrzesał ogień" " Po trzecie: nikt nie jest samotny w swoich troskach. Zawsze istnieje ktoś, kto martwi się, cieszy albo tak samo cierpi jak ty. To dodaje ci sił, żeby stawić czoło wyzwaniom." "Jeśli przyszło cierpienie, lepiej je przyjąć, bo nie zlikwidujesz go, udając, że go nie ma. Jeśli przyjdzie radość, lepiej ją przyjąć, niż bać się, że pewnego dnia się skończy. Są ludzie, którzy spełniają się tylko dzięki poświęceniu i wyrzeczeniom. Są tacy, którzy czują się częścią ludzkości tylko wtedy, kiedy myślą, że są szczęśliwi. Ale dlaczego właściwie o tym mówimy?" "Jedyny sposób na uniknięcie tego cierpnienia to nie kochać w ogóle" może się przyda
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:31.

tak czytam i czytam i postanowilam cos napisac od siebie

Może nie jest ona ambitna, ale polecam na poprawe humoru