Cytaty z ksiazek - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-26, 15:19   #1141
maja55
Zakorzenienie

Dot.: Cytaty z ksiazek

'ZIELONE DRZWI', KATARZYNA GROCHOLA

"Zielone drzwi zostały we mnie jako symbol czegoś więcej niż nieuważności męskiej – jako symbol tego, że w każdym momencie i na każdym rogu czyha coś, co może zaowocować pięknem, niespodzianką, przygodą, miłością, radością – i dalekie jest od reklamy gabinetu dentystycznego, jeśli tylko będziemy chcieli to COŚ zauważyć."

"Pomyślałam sobie i właściwie myślę tak do dzisiaj, że bardzo łatwo jest spełniać marzenia. Nie ma nic prostszego na świecie. I chciałabym to robić."

"Anka, tam w górach, była prezentem od Losu. Do dzisiaj mam wrażeniem, że bez przerwy otrzymuję od niego prezenty. Czasem ich sens widzę dopiero po jakimś czasie, szczególnie jeśli ktoś lub coś odchodzi i w pierwszym momencie wydaje mi się, że świat oszalał, że to niemożliwe, zbyt bolesne, niesprawiedliwe. Potem okazuje się, że otwierają się jakieś nowe, nieprawdopodobne przestrzenie, niezwykłe możliwości, że to, co było smutkiem, zmienia się w radość, to wszystko są prezenty od Przeznaczenia."

"Bożena natomiast nauczyła mnie, że mój świat jest tam, gdzie jestem, że mogę robić to, co zechcę, że nie ma rzeczy niemożliwych, póki żyjemy."

"I byłam pod wrażeniem – Jampolsky pisał, że człowiek ma do wyboru albo lęk, albo miłość, że w każdym momencie naszego życia – przy wszystkim: gdy kupujemy ziemniaki, wychowujemy dziecko, w relacji z narzeczonym, mężem, siostrą, sąsiadką – wybieramy między miłością a lękiem. Jeżeli startujemy z pozycji miłości, to mamy szanse wyjść obronną ręką, natomiast jeżeli traktujemy życie z lękiem – wtedy jesteśmy straceni. I z fascynacją czytałam, jak ten Jampolsky opowiada o lęki i miłości swojemu przyjacielowi, który słuchał go uważnie, choć bez przekonania."

"A kim ja jestem? Wiem, jak się nazywam, wiem, czego nie chcę, wiem, co powinnam. Ale kim jestem? Co robię? Dlaczego prowokuję los? Czego o sobie nie wiem?"
Stary 2010-07-26, 18:27   #1142
HisHoney
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moris221 Pokaż wiadomość
hej przyłączę się więc dam cytaty książki której obecnie czytam czyli
Zahir - Paulo Coelho

"(...) zraniłem kilka osób - które prosiłem o wybaczenie, kiedy zrozumiałem, że wolno mi robić wszystko, co mi się żywnie podoba, ale nie mogę wciągać innych w moje szaleństwo, w wir mojej dzikiej pasji życia. Nie żałuję chwil, które przecierpiałam, noszę moje blizny niczym medale, wiem, że wolność ma wysoką cenę, równie wysoką jak niewola. Jedyna różnica polega na tym, że tę cenę płaci się z przyjemnością i z uśmiechem, nawet jeśli czasem bywa to uśmiech przez łzy"

"Kiedy ktoś odchodzi, ktoś inny zajmuje jego miejsce - spotkam nową miłość"

" Ale odkryłem także, że ci, którzy uważali się za mistrzów, co posiedli tajemnicę życia, ci, którzy twierdzili, że znają techniki pozwalające każdemu człowiekowi osiągnąć, co tylko zapragnie, stracili zupełnie kontakt z naukami starożytnych."

" Właściciel firmy nie zrobił jeszcze interesu życia, gospodyni domowa chciałaby mieć więcej niezależności albo pieniędzy, zakochany boi się, że straci dziewczynę, absolwent uczelni zadaje sobie pytanie, czy to on wybrał karierę, czy raczej ktoś wybrał za niego, dentysta wolałby być piosenkarzem, piosenkarz politykiem, polityk pisarzem, a pisarz rolnikiem. I nawet kiedy spotykałam kogoś, kto robił to, co chciał, on też miał smutek na dnie serca. Nie znalazł spokoju. A więc zapytam jeszcze raz: czy ty jesteś szczęśliwy?"

"(...) krzyża, najokrutniejszej torury wymyślonej przez człowieka. Pamiętam, przeczytałam kiedyś u Cycerona, że była to "kara potworna", powodując śmierć w straszliwych męczarniach. A dzisiaj ludzie noszą krzyż na szyji, wieszają go na ścianach, wielbią jako symbol religijny. Zapomnieli, że było to przecież narzędzie tortur"

"Tylko brakuje nam odwagi, żeby podążać za marzeniami, za znakami. Może stąd bierze się ten smutek?"

"Budzę się ze wspomnieniami opowiadania Jorge Borgesa: o czymś, co raz dotknięte albo ujrzane, nigdy nie może zostać zapomniane i zajmuje wszystkie myśli, doprowadzając cię do obłędu."

" Nauczyłem się czegoś ostatnio: prawdziwi przyjaciele to ci, którzy są przy tobie, gdy dobrze ci się wiedzie. Dopingują cię, cieszą się z twoich zwycięstw. Fałszywi przyjaciele to ci, którzy pojawiają się tylko w trudnych chwilach, ze smutną miną, niby solidarni, podczas gdy tak naprawdę twoje cierpienie jest pociechą w ich nędznym życiu."

" (...) z dwóch różnych pierwiastków rodzi się miłość. Wobec sprzeczności miłość się umacnia. W konfrontacji w przemianach miłość się utrwala."

" Miłość jest dziką siłą. Kiedy próbujemy ją okiełznać, pożera nas. Kiedy próbujemy ją uwięzić, czyni z nas niewolników. Kiedy próbujemy ją zrozumieć, miesza nam w głowach."

"A my kochamy dziś tak, że za każdą minutę spokoju płacimy godziną udręki."

"Odpowiedzią są słowa jezuity Teilharda Chardin, który uważa, że świat otulony jest warstwą miłości: Opanowaliśmy już energię wiatru, słońca, przypływów i odpływów morza. Ale dzień, w którym człowiek zapanuje nad energią miłości, będzie tak doniosły jak dzień, w ktorym wykrzesał ogień"

" Po trzecie: nikt nie jest samotny w swoich troskach. Zawsze istnieje ktoś, kto martwi się, cieszy albo tak samo cierpi jak ty. To dodaje ci sił, żeby stawić czoło wyzwaniom."

"Jeśli przyszło cierpienie, lepiej je przyjąć, bo nie zlikwidujesz go, udając, że go nie ma. Jeśli przyjdzie radość, lepiej ją przyjąć, niż bać się, że pewnego dnia się skończy. Są ludzie, którzy spełniają się tylko dzięki poświęceniu i wyrzeczeniom. Są tacy, którzy czują się częścią ludzkości tylko wtedy, kiedy myślą, że są szczęśliwi. Ale dlaczego właściwie o tym mówimy?"

"Jedyny sposób na uniknięcie tego cierpnienia to nie kochać w ogóle"

może się przyda
Dzięki, uwielbiam książki Coelho

'It's about how that one person makes you feel that you can't get enough, you want it, need it, can't imagine a day without it... Taking the bad with the good, because you know that's where you want to be.'

'
If a book is well written, I always find it too short.'

HisHoney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-26, 21:12   #1143
moris221
Raczkowanie

ależ nie ma za co teraz biorę się za następną książkę `Brida` to też mam nadzieje ze wyłapie jakieś ciekawe cytaty
Stary 2010-07-30, 12:35   #1144
Angie_88
Raczkowanie

kilka z "Jedz,módl się,kochaj" Elisabeth Gilbert:

"Więc bądź samotna,Liz. Naucz się nie gubić w tej samotności. Przynajmniej raz w życiu pobądź z nią. Rozgość się w tym ludzkim doświadczeniu. Nigdy jednak nie używaj uczuć ani ciała innej osoby jako placu ćwiczeń dla swoich niespełnionych pragnień"

"David był dla mnie jednocześnie tym czym waleriana dla kota i kryptonit dla supermana"

"gdyby tak stworzyć sobie życie na tyle rozległe by można nim było objąć pozornie wykluczające się końce i zsynchronizować w jeden światopogląd ,który niczego nie pomija"

"Skąd ten pomysł,że nie wolno ci się zwracać w modlitwie do wszechświata?Jesteś jego częścią Liz. Jego elementem. Masz prawo uczestniczyć we wszechświecie i wyrażać swoje uczucia. Przedstaw więc tam swoją opinie. Zaprezentuj swoją sprawe. Możesz mi wierzyć ...zostanie to conajmniej rozważone."

"Mimo,że rzyjechałam do Rzymu aby doznawać przyjemności to podczas pierwszych tygodni pobytu zaczęłam odczuwać pewien niepokój niebardzo wiedząc jak to sie robi. Mówiąc szczarze-czysta przyjemność nie należy do mojego kulturowego paradygmatu. Pochodze z długiej linii ludzi nadzwyczaj sumiennych.
rodzina matki to imigranci ze Szwecji na zdjeciu wygladający na takich,którzy napotkawwszy na swojej drodze coś przyjemnego,zaraz by to rozdeptali nabijanymi ćwiekami buciorami"

"Jedyną rzeczą bardziej niewyobrażalną od odejścia było pozostanie; jedyną bardziej niemozliwą od pozostania-odejście"

jescze nie doszłam do połowy nawet wiec pewnie bedzie tego więcej
Stary 2010-08-02, 13:26   #1145
Villem144
Przyczajenie

"...ich znakiem były żółte, kocie oczy. Posiadali też zdolnośc czarowania"

To z Sagi o Ludziach Lodu [47 tomów] Gorąco polecam.
Villem144 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-03, 08:20   #1146
moon_light
Raczkowanie

GG do moon_light

Ja mnóstwo perełek znalazłam w sadze "Wiedźmin" A. Sapkowskiego:

*Nadchodzi czas zmian. Przykro byłoby starzeć sięw przekonaniu, że nie uczyniło się niczego, by zmiany, które nadchodzą, były zmianami na lepsze

*(...) niezbyt ładna, a piękna, taka, która śniła się po nocach podczas, gdy te klasycznie urodziwe zapominało się po pięciu minutach

*Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się.

*Nie odmówiłby nawet, jeśli zaproponowałaby wspólną wizytę w piekle celem wypicia filiżanki gorącej smoły w towarzystwie ognistych demonów.

*Nie mów mi, czego chciałbyś i czego pragniesz. Bo może się okazać, że nie będę mogła spełnić twych pragnień, a to sprawi mi ból.

*Jesteś kobietą, o której mężczyzna może tylko marzyć. Moją, tylko moją winą jest, że nie mam natury marzyciela.

i wiele, wiele innych..
Stary 2010-08-04, 08:22   #1147
ArouseControversy
Raczkowanie

Jeżeli coś dotyka cię, znaczy: dotyczy cię. Jeżeliby nie dotyczyło cię - nie dotykałoby cię, nie zrażało,
nie obrażało, nie drażniło, nie kuło, nie raniło. Jeżeli bronisz się, znaczy: czujesz się atakowany.
Jeżeli czujesz się atakowany, znaczy: jesteś celnie trafiony. Miej to na uwadze.
Edward Stachura

Pamiętaj, że prawda tkwi w szczegółach. Niezależnie od tego, jak postrzegasz otaczający Cię świat,
niezależnie od artystycznego stylu wypowiedzi, który ów świat Ci dyktuje - prawda tkwi w szczegółach.
Oczywiście w szczegółach tkwi także diabeł - wszyscy to mówią, ale być może 'prawda' i 'diabeł'
to dwie nazwy tej samej rzeczy.
S. King "Ręka mistrza"
ArouseControversy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-04, 09:22   #1148
melt_my_heart
Raczkowanie

"...kłamstwa są jak wzbierające wrzody. Możesz osduwać je od siebie. Możesz zamykać je w skrzyniach i zakopywać je w ziemi. W końcu jednak przeżerają wieka trumien. Wygrzebują się z grobów. Mogą spać całymi latami. Ale zawsze się budzą. Wypoczęte, mocniejsze, jeszcze bardziej podstępne i zdradliwe. Kłamstwa zabijają."

Harlen Coben "Najczarniejszy strach"

"Przypuszczam, że żal jest gorszy od śmierci. Kiedy umiera ktoś, kogo kochasz, nie możesz tego ogarnąć rozumem. Nieodwracalność tej straty i Twoja całkowita bezsilność sprawiają, że mało nie spłoniesz w ogniu tej męki."

"Depresja nie jest niczym gwałtownym, ale wszechogarniającym. Skrada się powoli i w pierwszej chwili nawet jej nie dostrzegasz. Wchodzi ukradkiem przez okno, kiedy śpisz - jak kot. Najpierw zabiera Ci drobiazgi - apetyt czy chęć odpowiadania na telefony. A potem wraca po najważniejsze: wolę życia."

"Nigdy do tej pory nie wierzyłam w powracające sny. Ale każdy psychoterapeuta wam powie, że jest to sposób waszej podświadomości na rozwiązywanie problemów, z którymi nie radzicie sobie w życiu."

Lisa Unger " Cząstka prawdy"
melt_my_heart jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-04, 14:13   #1149
lovellyhippo
Zakorzenienie

GG do lovellyhippo

Cały świat sprzyja, gdy czegoś mocno pragniesz
lovellyhippo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-05, 08:19   #1150
ArouseControversy
Raczkowanie

To wielka pokusa zostać aniołem,
ale granica między byciem aniołem a niebyciem w ogóle jest niezwykle cienka.
Paul Virilio

Wszystko rozmazywało się we mgle.
Przeszłość wymazywano, o fakcie wymazania zapomniano,
i kłamstwo stawało się prawdą.
G.Orwell "Rok 1984"
Stary 2010-08-05, 20:50   #1151
zefi
Raczkowanie

"Serce niewiasty to labirynt subtelności stanowiący wyzwanie dla szulerskiego umysłu prostackiego samca." Cień Wiatru Zafona
zefi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-05, 23:40   #1152
2018070520180950
Konto usunięte

Fajne cyttaty

Edytowane przez 2018070520180950
Czas edycji: 2010-08-05 o 23:42
2018070520180950 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-10, 16:10   #1153
kiniaczeq
Zakorzenienie

"Szanowałam go i kochałam, dopóki nie dorosłam"

Swietłana o swoim ojcu, Stalinie.
Córka Stalina- Martha Schad
Stary 2010-08-11, 07:34   #1154
ArouseControversy
Raczkowanie

Oczy mogą zwodzić, uśmiech kłamać, ale buty zawsze mówią prawdę.

Oczywiście, że jestem egoistą. Wszyscy nimi jesteśmy. Tacy się rodzimy. Reszta rodzi się z sumieniem.

Oto jak działa życie, albo mówisz komuś, żeby cię przeprosił, albo do niego strzelasz. Nie robisz tych rzeczy naraz.

Pacjenci? Kogo oni obchodzą? To chorzy ludzie. Widać Bóg ich nie lubi.

Podejmuję ryzyko. Czasem pacjenci umierają. Ale więcej pacjentów ginie przez niepodjęcie ryzyka. Moim przekleństwem jest to, że umiem liczyć.

Wszystkie pochodzą z serialu Dr House
Stary 2010-08-17, 15:31   #1155
angelstyle
Zadomowienie

Z "Rzeźni numer pięć" Vonnegut'a (prześwietna książka):

"Zapowiedziałem swoim synom, że pod żadnym pozorem nie wolno im brać udziału w rzeziach ani cieszyć się na wieść o masakrze wrogów.
Powiedziałem im również, żeby nie pracowali w firmach produkujących narzędzia mordu i żeby wyrażali pogardę dla ludzi, którzy myślą, że takie narzędzia są nam potrzebne".

"Siedzący najbliżej Billy'ego Amerykanin jęczał, że wysrał już z siebie wszystko oprócz mózgu. Po chwili dodał:
-O, teraz idzie. -Miał na myśli swój mózg.
To był autor tej książki. To byłem ja."

"(...) czterech zwykłych krowiookich i bezmyślnych ludzi z wyrazem rozterki na twarzach, oscylujących pomiędzy goryczą i słodyczą."

I jeszcze przytoczę tu zacytowany w książce fragment piosenki:

"Siedzę smutny w mojej celi,
Moje szczęście diabli wzięli,
Wciąż ze strachu w portki robię, k**** mać!
I oglądam krwawą bliznę,
Bo ugryzła mnie w słabiznę;
Nigdy więcej żadnej baby nie chcę znać."

I jeszcze cytat z "Pachnidła":
"Z kominów buchał smród siarki, z garbarni smród żrących ługów, z rzeźni smród zakrzepłej krwi. Ludzie śmierdzieli potem i nie praną garderobą; z ust cuchnęło im zepsutymi zębami, z żołądków odbijało im się cebulą, a ich ciała, jeżeli nie były już całkiem młodzieńcze, wydzielały woń starego sera, skwaśniałego mleka i obrzękłych, zrakowaciałych tkanek. Śmierdziało od rzeki, śmierdziało na placach, śmierdziało w kościołach, śmierdziało pod mostami i w pałacach. Chłop śmierdział tak samo jak kapłan, czeladnik tak samo jak majstrowa, śmierdziała cała szlachta, ba-nawet król śmierdział, śmierdział jak drapieżne zwierzę, a królowa śmierdziała jak stara koza, latem i zimą."

Wybaczcie, że tak długo, ale nie mogłam się powstrzymać. Ten ostatni cytat świetnie, moim zdaniem, oddaje klimat całej książki. Kto czytał "Pachnidło" ten zrozumie

angelstyle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-18, 13:47   #1156
fossa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ArouseControversy Pokaż wiadomość
Oczy mogą zwodzić, uśmiech kłamać, ale buty zawsze mówią prawdę.

Oczywiście, że jestem egoistą. Wszyscy nimi jesteśmy. Tacy się rodzimy. Reszta rodzi się z sumieniem.

Oto jak działa życie, albo mówisz komuś, żeby cię przeprosił, albo do niego strzelasz. Nie robisz tych rzeczy naraz.

Pacjenci? Kogo oni obchodzą? To chorzy ludzie. Widać Bóg ich nie lubi.

Podejmuję ryzyko. Czasem pacjenci umierają. Ale więcej pacjentów ginie przez niepodjęcie ryzyka. Moim przekleństwem jest to, że umiem liczyć.

Wszystkie pochodzą z serialu Dr House
chyba to nie ten watek
_________________________ ________________________

" - Hej, Kalle Blomkvist - powiedziala glosno do siebie. -Niezly z ciebie rozrabiaka, no nie? "

Stieg Larsson , Mezczyzni ktorzy nienawidza kobiet.
_________________________ _________________________ _____

"Bog umiera, jesli go nie kochamy, ale ja nie umarlam, choc nikt mnie nie kochal"

"-W kazdej chwili moge sie natknac na jakies przeslanie. Zrozumiem jego znaczenie albo i nie.
To zawsze bylo kredo Normy Jeane jako czytelniczki."

"Boska milosc zawsze wychodzila i zawsze wychodzic bedzie naprzeciw kazdej ludzkiej potrzebie."

Joyce Carol Oates, Blondynka

Edytowane przez fossa
Czas edycji: 2010-08-18 o 15:08
fossa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-19, 17:33   #1157
innamoratissima
Raczkowanie

GG do innamoratissima

Cytat:
Napisane przez moris221 Pokaż wiadomość
hej przyłączę się więc dam cytaty książki której obecnie czytam czyli
paulo coelho - zahir

"(...) krzyża, najokrutniejszej torury wymyślonej przez człowieka. Pamiętam, przeczytałam kiedyś u cycerona, że była to "kara potworna", powodując śmierć w straszliwych męczarniach. A dzisiaj ludzie noszą krzyż na szyji, wieszają go na ścianach, wielbią jako symbol religijny. Zapomnieli, że było to przecież narzędzie tortur"

otóż to!

2012 - 6

"Chciałabym, żeby kiedyś ktoś tak na mnie czekał, że z tej wielkiej tęsknoty nie mógłby zasnąć"
T. Jonsson
innamoratissima jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-19, 23:08   #1158
maki83
Przyczajenie

Uwielbiam ten:

"Kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały Wszechświat działa potajemnie, by udało ci się to osiągnąć."
maki83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-20, 11:43   #1159
e legy
Raczkowanie

z Traktatu o łuskaniu fasoli Myśliwskiego

"Wolność, już w samym słowie, można powiedzieć, kryje się jej zaprzeczenie. Podobnie jak w najpiękniejszym złudzeniu tli się rozpacz. Bo jeśli rozumieć to jako wolność od wszystkich przymusów, to również od siebie. Przecież człowiek sam dla siebie jest najbardziej dokuczliwym przymusem. Często trudnym do zniesienia. I niektórzy nie są w stanie siebie znieść."
e legy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-20, 18:30   #1160
Modette
Zakorzenienie

"Tak jak yin i yang, Słońce i Księżyc, światło i cień, dzień i noc, tak i my należymy do siebie! Tęsknię za Twoją bliskością, Twoją energią oraz Twoim uśmiechem. Malte" - Odlot na samo dno Jana Frey
Modette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-22, 14:51   #1161
Sicilia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Annabelle Pokaż wiadomość
"Zawiść jest religią przeciętniaków. Umacnia ich, łagodzi gryzące niepokoje, a wreszcie przeżera duszę i pozwala usprawiedliwiać nikczemność i zazdrość do tego stopnia, iż zaczynają je uważać za cnoty, przekonani, że bramy raju staną otworem tylko przed takimi jak oni - kreatury, po których zostają jedynie żałosne próby pomniejszania zasług innych i wykluczenia albo, jeśli to możliwe, zniszczenia tych, którzy samym swoim istnieniem i byciem tym, kim są, obnażają ubóstwo ich ducha, umysłu i charakteru. Błogosławiony ten, którego obszczekują kretyni, bo nie do nich należeć będzie jego dusza"
Carlos Ruiz Zafón Gra Anioła

Świetne

naturalnie proste
Sicilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-28, 19:58   #1162
Muszelka10
Przyczajenie

"za tym co samotne wyplakiwac oczu nie potrzeba. A jesli ktos wyplakuje oczy,jezeli ktos wylewa łzy , to wylewa je nad sobą . Bo nie jest człowiekiem samotnym jest człowiekiem osamotnionym , na osamotnienie siebie samego skazującym "

Edward Stachura "fabula rasa"
Muszelka10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-28, 20:39   #1163
platypus
Raczkowanie

- (...) A tak właśnie było w pzypadku dziewczynek urodzonych po zaćmieniu, u których stwierdzono wręcz niepoczytalną skłonność do okrucieństwa, agresji, gwałtownych wybuchow gniewu, a także wybujały temperament.
- U każdej baby można stwierdzić coś takiego.

Andrzej Sapkowski, "Ostatnie życzenie"

you told me about nowhere - it sounds like someplace I'd like to go!

-4kg!
platypus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-28, 21:00   #1164
anoola
Zadomowienie

Świetny wątek
anoola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-28, 22:21   #1165
bleedingsun
Zakorzenienie

Też uważam że świetny Idę poczytać.

Włosy: 43cm (03.11.2014)
Cel: 50

Drożdże: 6/30
bleedingsun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-29, 16:05   #1166
linaya
astro-loszka

Cytat:
Napisane przez fossa Pokaż wiadomość
"Boska milosc zawsze wychodzila i zawsze wychodzic bedzie naprzeciw kazdej ludzkiej potrzebie."

Joyce Carol Oates, Blondynka
Uwielbiam tę pisarkę! Choć akurat tej książki jeszcze nie czytałam
Stary 2010-08-31, 17:32   #1167
Muszelka10
Przyczajenie

"..gdy kilka znajomych kobiet opowie sobie o toksycznych rodzicach , nie dzieje się nic.Gdy kilka znajomych kobiet pójdzie jeszcze dalej i opowie sobie o udawanych orgazmach(cóż może być bardziej intymnego)- również nie dzieje się nic.Gdy kilka znajomych kobiet opowie sobie o samotności ,też nic się nie dzieje,ot,rozchodzą się niepewnym krokiem , jak to zwykle bywa po operacjii na otwartym sercu..."
Muszelka10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-09-01, 17:10   #1168
stokrotka102
Przyczajenie

Muszelka10, z czego to cytat? możesz podać źródło?
stokrotka102 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-01, 17:50   #1169
3a032fcd5bcbee239629acde3cc1a01c42f8ddce_607622724de4b
Konto usunięte

mój ukochany - Ernest Hemingway:

Każdy myślący człowiek jest ateistą.

Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami.

Na sprzedaż: buty dziecięce, nigdy nie noszone. - i tu komentarz. Hemingway założył się z kimś, że zmieści pełną, mającą sens historię w sześciu słowach...

Zrób na trzeźwo, to o czym opowiadasz, że zrobiłbyś po pijaku. To cię nauczy trzymania gęby na kłódkę.
3a032fcd5bcbee239629acde3cc1a01c42f8ddce_607622724de4b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-01, 19:16   #1170
innamoratissima
Raczkowanie

GG do innamoratissima

Cytat:
Napisane przez Muszelka10 Pokaż wiadomość
"..gdy kilka znajomych kobiet opowie sobie o toksycznych rodzicach , nie dzieje się nic.Gdy kilka znajomych kobiet pójdzie jeszcze dalej i opowie sobie o udawanych orgazmach(cóż może być bardziej intymnego)- również nie dzieje się nic.Gdy kilka znajomych kobiet opowie sobie o samotności ,też nic się nie dzieje,ot,rozchodzą się niepewnym krokiem , jak to zwykle bywa po operacjii na otwartym sercu..."
Cytat:
Napisane przez stokrotka102 Pokaż wiadomość
Muszelka10, z czego to cytat? możesz podać źródło?

ja też jestem ciekawa

"Wspomnienia nie patrzą na wiek.
Aż mnie samego zdumiała trafność tej obserwacji. To prawda - dzieciństwo patrzy tylko w przód. Dopóki jest się dzieckiem, nie ma żadnego yesterday, nie istnieje wczoraj ani nawet dziś, tylko jutro.""

"Tak jak człowiek mający coś na sumieniu w każdym widzi milicjanta, a człowiek czekający na list w każdym listonosza, tak ja w każdej sylwetce z daleka widziałem Irenę"

---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ----------

[1=3a032fcd5bcbee239629acd e3cc1a01c42f8ddce_6076227 24de4b;21800425]mój ukochany - Ernest Hemingway:

Na sprzedaż: buty dziecięce, nigdy nie noszone. - i tu komentarz. Hemingway założył się z kimś, że zmieści pełną, mającą sens historię w sześciu słowach...

[/QUOTE]

Nie wiem dlaczego, ale dla mnie te słowa w wersji oryginalnej brzmią znacznie bardziej tragicznie...no bo, że są tragiczne z tym każdy się zgodzi...?

2012 - 6

"Chciałabym, żeby kiedyś ktoś tak na mnie czekał, że z tej wielkiej tęsknoty nie mógłby zasnąć"
T. Jonsson
innamoratissima jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości