|
|
#1171 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Cytaty z ksiazek
Cytat:
|
|
|
#1172 |
|
Raczkowanie
|
"-(...) Już dawno myślałem o tym.
-o czym ? -że trzeba Cię przytulać. -Dlaczego 'trzeba'? -Bo jesteś do tego stworzona " "My lubimy wiatr, męską przygodę, wódkę i przychylne laski. Tak jest. Każdy z nas nosi to w genach. Oczywiście, normalny facet doceni w końcu stały ląd, ogień i ciepłą kobietę. Już nie laskę! Z całym jej arsenałem cierpliwości, zrozumienia, taktyki, czasem desperacji. To Wy nas jej uczycie. On widocznie jeszcze nie dojrzał. A może to zwykły fi*t ? " "-No pewnie, ich trzeba czasem opie*dolić, bo inaczej świrują. -A jak nie ma za co ? -Już u nich zawsze coś się znajdzie. Jak Ty nie wiesz za co, to on na pewno wie. Andrzej zawsze w takich sytuacjach przeprasza . Za nic. Tak se. Lubi przepraszać i fajnie jest potem.." ![]() "Mama, Mania, Kaśka to nie wszystko. To inna półka w sercu. Brak mi chyba kogoś, kto zaspany wyjdzie z łóżka, poszukać mnie , znajdzie tu na werandzie i powie zgorszony 'gdzie łazisz?! w całym łóżku Cię nie ma! nie mogę bez Ciebie spać" "Ty jesteś jak kieliszek wina w pubie, po pracy. A Ona ciągnie ich życie." "My wszystkie durne jak się zakochujemy nie w tym facecie, co trzeba." Małgorzata Kalicińska "Dom nad rozlewiskiem "
|
|
#1173 |
|
Raczkowanie
|
"(...) wierzę, że jesteśmy wyjątkowi, że cząstka nas nie umiera nigdy. Że jest w nas coś większego, coś ważnego. Bo dlaczego nie?"
"Nie oglądaj się" Karin Fossum
|
|
#1174 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#1175 |
|
Przyczajenie
|
-[...] ogień płonie, taka już jego natura i nie możesz tego zmienić. Możesz upiec na ogniu mięso albo spalić dom sąsiada. Czy ogień, na którym przyrządzasz jadło, jest inny od tego, którym niszczysz? I czy to znaczy, że powinnaś jeść tylko surowe potrawy? Maddy pokręciła głową, wciąż zdezorientowana. -Więc mówisz, że... nie powinnam bawić się ogniem - powiedziała w końcu. -Ależ powinnaś - odparł Jednooki łagodnie. - Ale nie zdziw się, jeśli ogień zacznie bawić się tobą.[...] Joanne Harris Runy -Ja tez. I dziękuję, że zadzwoniłeś. -Nie ma za co, przecież obiecałem. W słuchawce zapadła cisza jakby żadne z nas nie chciało kończyć tej rozmowy. Na ułamek sekundy obudziła się we mnie nadzieja, że może mam jakąś szansę, ale natychmiast odpędziłam od siebie te głupie myśli, którym zadawały kłam wszystkie fakty. Ciesz się, idiotko, tym, co masz, i nie marz o tym, czego nigdy nie dostaniesz, nakazałam sobie surowo. " "Jeśli myślicie, że jestem na tyle powierzchowna, żeby zakochać się w facecie tylko dlatego, że jest co namniej tak przystojny jak Brad Pitt, to musze powiedzieć, że to nieprawda. Kochałam go również za takie drobiazgi. Na przykład za to, że nie myślał tylko o sobie. - Fajni są [mowa o braciach] - mówił dalej - ale wyobrażam sobie, że jeśli zajmujesz się nimi na okrągło, to czasami możesz mieć tego dosyć. No i powiedzcie sami, czy można nie zakochać się w chłopaku, który tak rozumie dziewczynę? I to nie tą, z która się całuje, tylko tę, z którą tylko rozmawia. " Szalona Susie, Parker Katherine "Spojrzałam na zegar - piąta, piąta rano. Okropna godzina, żeby wstać o tej porze, nie trzeba mieć silnej woli, trzeba być samą silną wolą. Ja nigdy takowej nie posiadałam." książki i autora nie pamiętam. i moje ulubione: "Zawsze to wiedział: słowanie nadają się do niczego. Czasem pięknie brzmią, ale kiedy się ich naprawdę potrzebuje, zostawiają człwoieka na lodzie. Nigdy nie można znaleźć właściwych słów. Bo niby gdzie ich szukać? Serce jest nieme jak ryba, choćby język nie wiadomo jak się starał obdarzyć je głosem." Atramentowa krew, Cornelia Funke. I przepraszam za różne czcionki i ułożenie, ale kopiowałam wprost z mojego bloga, a różnie dodaję tam cytaty. (; |
|
|
|
|
#1176 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Muszę Was dziewczynki zmartwić,ale cytat pochodzi z przeczytanego przeze mnie felietonu nie książki,ale jest świetny dlatego go tu umieścilam |
|
|
|
|
|
#1177 |
|
Raczkowanie
|
"Jestem nędzarzem, posiadam tylko marzenia,
Rozsiałem je u twych stóp. Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach..." "W świecie pełnym ciemności, wszyscy potrzebujemy jakiegoś światła. Czy jest to wielki płomień, który wskaże nam jak wygrać z powrotem coś, co straciliśmy, czy też potężna latarnia, mająca odstraszać potwory, czy kilka żarówek, które objawią nam ukrytą prawdę o naszej przeszłości. Wszyscy potrzebujemy czegoś, co pozwoli nam przetrwać noc. Nawet, jeśli jest to tylko słabiutkie światełko nadziei." "Prosiła mnie, żebym panu coś powtórzył. Powiedziała, że gdyby miłość mogła decydować o wszystkim, ona byłaby teraz z panem" "Bo wszyscy potrzebujemy czasami małej pomocy, kogoś, kto pomoże nam usłyszeć muzykę na świecie. Kto przypomni nam, że nie zawsze musi tak być. Ten ktoś tam jest i ten ktoś cię odnajdzie" "..nigdy nie lubiłem cierpliwie zbierać połamanych kawałków i zlepiać ich razem, i wmawiać sobie, że sklejona całość jest równie ładna jak nowa. Co jest złamane - zostanie złamane - i wolę wspominać to takim, jakim było w najlepszych chwilach, niż sklejać i przez całe życie patrzeć na ślady połamań..."
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1178 |
|
Przyczajenie
|
"-Nie.Ale widzisz,Annie tam gdzie jest ból,jest ciągle uczucie ,a tam gdzie jest uczucie ,jest nadzieja"
"To tylko różnica między patrzeniem a widzeniem.Patrzysz wystarczająco dlugo a jeśli robisz to właściwie w końcu zobaczysz" "To naprawdę bardzo,bardzo ważnie żebyście zrozumialy.Czasem coś co wygląda jak poddanie wcale nim nie jest.Chodzi o to co jest w sercach .O dokładne widzenie,jakie jest życie i akceptownie go i bycie wobec niego lojalnym ,niezaleznie od bólu ,bo ból z powodu nie bycia lojalnym jesto wiele wiele większy" "Zaklinacz koni" Nicholas Evans |
|
|
|
|
#1179 |
|
Raczkowanie
|
"Uderza mnie to, jak kobietom brakuje poczucia rzeczywistości. Żyją we własnym świecie, który nigdy dotąd nie istniał i istnieć nie może. Jest zbyt piękny, żeby mógł być prawdziwy. Gdyby umiały go stworzyć, to jeszcze tego samego wieczora rozleciałby się na kawałki. Pierwszy lepszy problem spośród tych, z jakimi my, mężczyźni, musimy sobie dawać radę od początku świata, obaliłby całą rzecz."
"Żyje się tak samo, jak śni - w pojedynkę..." "Zapewniam was, że żaden głupiec nigdy nie zaprzeda duszy diabłu, bo jest na to za głupi albo diabeł zbyt diabelski - sam nie wiem." "Nie jest mu jednak dane wtajemniczenie w ten dziki świat. Musi żyć w samym centrum czegoś, co niepojęte i wstrętne. Równocześnie jednak odczuwa wolno narastającą fascynację - oczarowanie wypływające z obrzydzenia. Rozumiecie go? Z każdym dniem coraz większy żal, coraz silniejsze pragnienie ucieczki, bezsilny wstręt, poddanie się, nienawiść." Joseph Conrad "Jądro ciemności"
|
|
#1180 |
|
Zakorzenienie
|
"Żaden dzien nie jest podobny do drugiego.Każde jutro kryje w sobie cud, magiczną chwilę,któa burzy sare światy i tworzy nowe gwiazdy" P.Coelho
"Nie powtarzaj sobie ciągle: "uda mi sie:. Twoja dusza dobrze wie, o tym, potrzebuje tylko czasu, by dorosnąć, opanować horyzont, dosięgnąć nieba. Obsesja nie ułatwia znalezienia celu i odbiera przyjemność wspinaczki. Ale uwaga! nie powtarzaj sobie również: "to trudniejsze, niż myślałem", dlatego ze szybko stracisz wewnętrzną silę..." P. Coelho z "Przemiany" J.Piocult "czasami widzimy to, co chcemy zobaczyć,a nie to co naprawdę mamy przed oczami" "Życie jest kruche jak cukrowa figurka.Potrzesz ją trochę za mocno i rozsypie się w palcach" "Im bardziej człowiek przekonany jest o sluszności własnych racji, tym większe prawdopodobieństwo, że się myli." " Gdzie jest skarb Twój, tam bedzie i serce Twoje" "Życie można przeżyc jedynie na dwa sposoby: Jakby nic nie było cudem lub Jakby wszystko nim było." "Ludzie nie są tacy za jakich ich bierzemy.KAżdego trzeba starannie prześwietlić zanim się związemy w jakikolwiek sposób." "Wartości ludzkiego życia nie nalezy mierzyć charakterem miejsca, w którym tkwimy,ale sumą detali,które nas tam doprowadzają " |
|
|
|
|
#1181 |
|
Przyczajenie
|
"Nie można kochać delikatnie i nie można rozstać się delikatnie.Nie wierze w tzw 'rozstanie sie z klasą' tam gdzie jedna strona cierpi nie ma mowy o delikatnosci"
"Życzę Ci szczęścia ,chociaż go nie ma" "Szczęście to jest radość powtarzana" "Życie jest kapryśnym reżyserem,który obsadza Nas w marnych rolach,trzeba to znieść z podniesionym czołem" "Jednego trzymałam za ręke,z drugim rozmawiałam o książkach" Agnieszka Osiecka "rozmowy w tańcu" |
|
|
|
|
#1182 |
|
Zadomowienie
|
Éric-Emmanuel Schmitt — "Tektonika uczuć ":
-"[...] ty nie jesteś kobietą: ty jesteś wyzwaniem." -"Nienawiść jest dobra: gorąca, solidna, pewna. Nienawiść to nie to co miłość, nie można w nią wątpić. Nigdy. Nie znam nic pewniejszego niż nienawiść. To jedyne uczucie, na który się człowiek nie zawiedzie." "Oskar i pani Róża ": -"Bo są dwa rodzaje bólu, Oskarku. Cierpienie fizyczne i cierpienie duchowe. Cierpienie fizyczne się znosi. Cierpienie duchowe się wybiera." -"Bo fakt, że to nie sztuka mieć dzieci, ale trzeba jeszcze mieć czas, żeby je wychować." "Kiedy byłem dziełem sztuki ": -"Nigdy nie kocha się za bardzo."
...najlepsze, co mężczyzna może uczynić dla swoich dzieci, to kochać ich matkę... Z. Edytowane przez luksia Czas edycji: 2010-09-10 o 11:23 |
|
|
|
|
#1183 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
książka Zofii Chądzyńskiej "Dorosnąć" i z tej też książki będzie kolejny cytat:"Tak się dzieje, że winnych często nie ma, a ludzie cierpią." Natomiast teraz czytam "Montedidio" Erri De Luca i spodobał mi się ten cytat: "Ma na twarzy uśmiech, gdyby nie uszy, śmiałaby się wkoło głowy."
|
|
|
#1184 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
'Choose a job. Choose a career. Choose a family, choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose your friends. (...) Choose your future.
Choose life.' |
|
|
|
|
|
#1185 |
|
Raczkowanie
|
"Szczęście? Nie wiem, co to jest, i nie chcę wiedzieć, Ricardito. Wiem za to, i to na pewno, że nie jest czymś romantycznym i trywialnym, jak według ciebie. Pieniądze dają bezpieczeństwo, bronią cię, pozwalają ci korzystać z życia w całej jego pełni i nie martwić się o dzień jutrzejszy. To jedyne szczęście, jakiego można dotknąć."
"Sekret szczęścia, a przynajmniej spokoju, leży w tym, żeby umieć oddzielić seks od miłości. I, o ile to możliwe, wyeliminować romantyczną miłość z życia, bo to ona sprawia, że człowiek cierpi. Tak żyje się spokojniej i lepiej się bawi, zapewniam cię." (Mario Vargas Llosa - Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki)
|
|
|
#1186 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
własnie przczytałam i miałam te dokładnie tu umieścić bo to czysta prawda jest |
|
|
|
|
|
#1187 |
|
Raczkowanie
|
Przeczytane w gazecie:
"Miłość może trwać wiecznie i wcale nie musi "krzyczeć", przepychać się łokciami, ona po prostu może być." Wypowiedź czytelniczki "Sukcesu" Obejrzane w telewizji (co prawda wątek książkowy, ale co tam): - Bo ja czasami... - Masz ochotę zapłakać? - Tak, ale faceci nie płaczą - Nieprawda, roboty nie płaczą Program "Niepokonani" rozmowa Krzysztofa Ziemca z Moniką Kuszyńską (wokalistką Varius Manx) no i wreszcie przeczytane w książce (aktualnie czytanej): "Dzisiaj Maria wie, że ci żołnierze mieli bronić umocnień wzniesionych wzdłuż Wisły, za rzeką była już wolność. Oni mieli zatrzymać nieuchronne lub zginąć, a chyba ginąć nie chcieli, bo strach nie jest niczym innym jak miłością życia." "Maria z tamtych lat" Ewa Nowacka
|
|
#1188 |
|
Zadomowienie
|
"Nawet najtragiczniejsze wiadomości przynoszą ulgę, kiedy okazują się potwierdzeniem naszych najgorszych przeczuć"
"Wszystko jest opowieścią. To, w co wierzymy, to, co poznajemy, co pamiętamy, a nawet to, co śnimy. Wszystko jest opowieścią, narracją, sekwencją zdarzeń i osób przekazujących sobie emocje. Akt wiary jest aktem akceptacji, akceptacji opowiadanej nam historii, Akceptujemy jako prawdziwe tylko to, co może być opowiedziane" "Poezję pisze się łzami, powieść krwią, a historię rozczarowaniem" "Sprawiedliwość jest jedynie kwestią perspektywy, a nie wartością uniwersalną" "Milczenie jest potrzebne tylko wtedy, kiedy nie ma się nic ważnego do powiedzenia. Milczenie sprawia, że nawet głupcy przez chwilę zdają się mędrcami" "Podstawą każdego interesu jest cudza niezdolność do rozwiązania prostych, acz nieuniknionych problemów" "Intelektualista to ktoś, kto się specjalnie nie wyróżnia intelektem. Określa siebie tym mianem, by skompensować naturalny brak zdolności, z którego zdaje sobie sprawę. To tak stare jak powiedzenie: powiedz mi, czym się chlubisz, a powiem ci, czego ci brakuje. Powszechna prawda. Dyletant zawsze chce uchodzić za eksperta, sadysta za samarytanina, grzesznik za świętoszka, prześladowca za dobroczyńcę, sprzedawczyk za patriotę, arogant za skromnisia, ordynus za eleganta, a głupiec za mędrca" "Człowiek nie jest do końca świadom zachłanności, która kryje się w jego sercu, dopóki nie usłyszy słodkiego brzęku monet w kieszeni" "Teoria to praktyka bezradnych" "Strach jest oznaką rozsądku. Tylko skończeni głupcy niczego się nie boją " "Nic tak nie wzmacnia naszej wiary jak strach i pewność grożącego nam niebezpieczeństwa" "Pierwszym krokiem, by żarliwie wierzyć, jest strach. Strach przed utratą tożsamości, życia, kondycji lub wierzeń. Strach jest prochem a nienawiść lontem. Dogmat jest w rezultacie zapaloną zapałką" Carlos Ruiz Zafon Gra Anioła
|
|
#1189 |
|
Zadomowienie
|
"Ceni też wyżej mój rozum i talenty niż serce, z którego przecież jestem dumny, gdyż ono jest źródłem całej mojej siły, mego szczęścia i niedoli. To, co wiem, posiąść może każdy, tylko serce me jest moją wyłącznie własnością."
Goethe- "Cierpienia młodego Wertera"
|
|
#1190 |
|
Raczkowanie
|
"Żegnaj, Cytrusku" Adam Davies
"On jest dla mnie nikim i każdym. Jest nigdzie i wszędzie." "Przegrywam z sobą w pojedynku na wzrok." "Gdy całowałem Hahvę, czułem, jak setki okien otwierają się na roścież w moim sercu. I zrobiło mi się żal, że kiedykolwiek całowałem inną kobietę." "Jestem prawdziwą kulą u nogi na smutnych filmach. sceny śmierci złoszczą mnie i wcale nie skłaniają do współczucia. Kiedy umiera ktoś kochany, a bohater rozpacza, myśląc o ich wspólnych szczęśliwych chwilach, nigdy nie zbiera mi się na łzy ani ckliwość. Staję się zgorzkniały i szyderczy. Myślę: Zachłanny cymbale. Masz swoje wspomnienia. Są piękne. Będą ci dodawały otuchy przez resztę życia. Jakbyś się czuł, gdybyś nie mógł wydobyć z pamięci kochanej osoby, choćbyś nie wiem jak się starał, choćbyś nie wiem ile historii wymyślił?
|
|
#1191 |
|
Zakorzenienie
|
Z Kubusia Puchatka
![]() "Bywa, że kiedy staniesz na dolnej poręczy mostka i wychylisz się, by popatrzeć na wolno płynącą w dole rzekę, nagle zrozumiesz wszystko" Puchatek: "To bzykanie cos oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu. Jezeli slysze bzykanie, to znaczy, ze ktos bzyka, a jedyny powod bzykania, jaki ja znam, to ten, ze sie jest psczola." "-Widzisz - odparla Sowa - najczesciej praktykowane postepowanie w takich wypadkach jest nastepujace... -Ojej! - przerwal jej Puchatek. - Co to znaczy najgesciej polukrowane postekiwanie?" Puchatek patrzyl w ślad za Kangurzycą i myslal: "Gdym to ja tak potrafil... Sa tacy, co potrafia, a sa tacy co nie potrafia. W tym cala rzecz"." ![]() "Klapouchy: : sa tacy, ktorzy zmartwiliby sie, gdybym zmarzl z zimna. Ale oni zamiast mózgów maą tylko szary puch, ktory przez pomylke zostal wdmuchniety w ich glowy." |
|
|
|
|
#1192 |
|
Raczkowanie
|
Jedenaście minut
"W każdym momencie naszego życia jedną nogą tkwimy w świecie baśni, a drugą w otchłani piekieł." "Miłość kojarzy się bardziej z nieobecnością niż z obecnością ukochanej osoby." "Zrozumieć miłość- oto mój cel. Gdy kochałam, czułam, że naprawdę żyję. Wiem też, że wszystko co mam teraz, jakkolwiek może się wydawać ciekawe, nie wzbudza we mnie entuzjazmu." "Ale zanim umrę, chcę walczyć o życie. Dopóki mogę iść o własnych siłach, pójdę tak, gdzie zechcę." "Tylko ten, kto czuję się wolny, kocha bezgranicznie. A ten, kto kocha bezgranicznie, czuje się wolny." "Dziś jestem przekonana, że nikt nikogo nie traci, bo nikt nikogo nie może mieć na własność." "Marzenia i rzeczywistość to dwie sfery trudne do pogodzenia." "Najważniejsze spotkania odbywają się w duszy, na długo przed tym, nim spotkają się ciała." "Największą rozkoszą nie jest sam seks, ale pasja, która mu towarzyszy. Wtedy seks tylko uzupełnia taniec miłości, lecz nigdy nie jest istotą sprawy." "Człowiek poznaje siebie, dopiero gdy pozna własne granice." "Na granicy upodlenia mogłam odnaleźć siebie." "Kochajmy się, ale nie próbujmy posiąść się nawzajem." "Sztuka miłości jest jak twoje malarstwo: wymaga techniki, cierpliwości, a przede wszystkim eksperymentowania we dwoje." "Naucz mnie swego ciała." |
|
|
|
|
#1193 |
|
Rozeznanie
|
"Mam gównianą pracę za gównianą płacę i gówniane mieszkanie za gówniany czynsz" - Cecelia Ahern "Na końcu tęczy"
wybaczcie słowa, ale cytowałam dosłownie z książki
|
|
#1194 | |
|
Raróg
|
Następnie Patrick dotarł do tej części rozdziału, w której konserwator pyta Stuarta, dokąd się wybiera. Ten fragment odczytał z wyjątkowym przejęciem.
"Na północ - powiedział Stuart. -Na północy jest ładnie - odparł konserwator. - Lubiłem wyjeżdżać na północ. Choć oczywiście południowy zachód to też wspaniały kierunek. - Pewnie tak - powiedział w zamyśleniu Stuart. - No i jest jeszcze wschód - ciągnął konserwator. - Na kursie wschodnim przytrafiła mi się kiedyś ciekawa rzecz. Chcesz, żebym ci o tym opowiedział? - Nie, dziękuję - odpowiedział Stuart. Konserwator zdawał się zawiedziony, ale mówił dalej. - Jest w północy coś, co różni ją od wszystkich innych stron świata. Ktoś, kto zdąża na północ, w moim mniemaniu nie popełnia błędu. - I ja tak myślę - powiedział Stuart. - A spodziewam się, że od tej pory będę podróżował na północ do końca moich dni. - Ludziom zdarzają się czasem gorsze rzeczy - zauważył konserwator. - Wiem o tym - odparł Stuart." W zasadzie Stuart Malutki, ale z Czwartej ręki Irvinga.
|
|
|
|
#1195 |
|
Raczkowanie
|
"...najbardziej kochamy tych ludzi, te sprawy i te rzeczy, od których bieg życia każe nam odchodzić - nieraz na zawsze."
|
|
#1196 |
|
Raczkowanie
|
"Przyjaźń – nie. Miłość może istnieć i trwać nieodwzajemniona."
Samotność w sieci, J.L. Wiśniewski |
|
|
|
|
#1197 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1198 |
|
Zakorzenienie
|
To może ja odpowiem. Marek Hłasko - Robotnicy
Również bardzo lubię ten cytat.
|
|
|
#1199 |
|
Rozeznanie
|
Masz lat prawie 40, wygladasz na niecałe 30, myślisz, że masz niespełna 20, a zachowujesz się jakbyś miał 10.— Andrzej Sapkowski Bawisz się słowami. Upajasz się nimi. Słowami chcesz zastąpić normalne, ludzkie uczucia, których w tobie nie ma.— Andrzej Sapkowski Być neutralnym w walce dobra ze złem, to opowiadać się po stronie zła.— Andrzej Sapkowski Bez skrępowania cieszyć się drobnymi przyjemnościami, sporadycznie ofiarowywanymi przez los.— Andrzej Sapkowski
|
|
#1200 |
|
Raczkowanie
|
"Maria z tamtych lat" Ewa Nowacka
"Była także tamta kobieta o szeroko rozwartych, obłąkanych oczach, zaglądająca ludziom w twarze. - Chyba podobny, ale nie ten - mamrotała do siebie tamta kobieta, by pobiec za następnym przypadkowym przechodniem i znowu mamrotać: - Niby podobny, ale nie ten. Później wszyscy w Wołkowiszkach przyzwyczaili się do obłąkanej, która kogoś szukała, i nikt już nie pytał, kogo czy co spodziewała się znaleźć. Po prostu stała się częścią rynku, jak budynek gminy czy drzewa." Jakoś mnie ten opis zmroził, czasy powojenne przed komunistyczne, ludzie szukają swoich bliskich... Straszne! ---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ---------- a w ogóle to up up! książek nie czytacie?
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:17.

książka Zofii Chądzyńskiej "Dorosnąć" i z tej też książki będzie kolejny cytat:
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)