|
|
#1291 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Cytaty z ksiazek
Clloe - piękne!
cofanie się to najgorsze co możesz zrobić. Niekorzystanie z życia jest jedną z form samobójstwa.Nie jestem idealna, popełniam błędy, krzywdzę ludzi, ale kiedy mówię 'przepraszam' lub 'kocham' mówię serio. |
|
|
|
|
#1292 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#1293 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1294 |
|
Przyczajenie
|
EmilkoZ, pierwszy,zaznaczony przez Ciebie cytat to Marek Hłasko - Sowa, córka piekarza. Drugi zaś Jane Green - Prosto z mostu.
|
|
|
|
|
#1295 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#1296 |
|
Biała Dama
|
Tylko nie idź za szybko… Drugi raz już nie zrobisz tego samego kroku
Życie i tak jest długiem, choćbyś nikomu nie był nic winien, od nikogo nic nie pożyczał Przypadek to tylko usprawiedliwienie tego, czego nie jesteśmy w stanie zrozumieć Trwałość pamięci jest miarą rozpaczy, a rozpacz to przecież nic innego, jak dumny i cierpliwy związek człowieka z samym sobą Bóg nad każdą bitwą płacze. I czy wygrana, czy przegrana, dla Boga zawsze jest przegrana Kocha się tak samo przez wady i nieszczęścia i może nawet głębiej, a najlepiej kocha się przez ból Bo najciężej jest ruszyć. Nie dojść, ale ruszyć. Zrobić ten pierwszy krok. Bo ten pierwszy krok nie jest krokiem nóg, lecz serca. To serce najpierw rusza, a dopiero nogi za nim zaczynają iść. A na to nie tylko trzeba siły, ale i przeznaczenia żeby przemóc serce i powiedzieć, to ruszam. A to dużo trudniej niż powiedzieć, to umrę, choć trochę mniej niż powiedzieć, to urodzę się (Wiesław Myśliwski) Już nie chcieć niczego, już niczego nie cenić nawet, już nie tworzyć więcej! Och, gdybyż to wielkie zmęczenie omijało mnie zawsze z daleka! Wola wyswobadza – oto jest prawdziwa nauka o woli i wolności Jeden idzie do bliźniego, ponieważ siebie szuka, drugi, bo siebie zatracić pragnie Światłości ty olbrzymia! Czymżeby było twe szczęście gdybyś nie miała tych, komu jaśniejesz? Nie grzechy wasze – wasze przestawanie na małem woła do nieba, wasze skąpstwo nawet i w grzechu, oto co woła do nieba (Friedrich Nietzsche) Człowiekiem być nie warto – Aniołem nie warto. – Pierwszy z Archaniołów po kilku wiekach, tak jak my po kilku latach bytu, uczuł nudę w sercu swoim i zapragnął potężniejszych sił. – Trza być Bogiem albo nicością (Krasiński - Nie-boska komedia) „Myślisz, że umarli, których kochaliśmy, naprawdę nas opuszczają? Myślisz, że nie przypominamy sobie ich najdokładniej w momentach wielkiego zagrożenia? Twój ojciec żyje w Tobie (…), i ujawnia się najwyraźniej, kiedy go potrzebujesz. (…) Naprawdę zobaczyłeś swojego ojca… odnalazłeś go w sobie.” „To nasze wybory ukazują, kim naprawdę jesteśmy, o wiele bardziej niż nasze zdolności” „Ludzie o wiele łatwiej wybaczają innym omyłki niż to, że mieli rację” (J.K. Rowling) "Things have dropped from me. I have outlived certain desires; I have lost friends, some by death... others through sheer inability to cross the street." (Virginia Woolf)
Weź głęboki wdech Życie wokół ciebie słodkie jest jak bananowy dżem Webook Filmweb Last.fm Edytowane przez _Matilde_ Czas edycji: 2011-02-10 o 21:48 |
|
|
|
|
#1297 |
|
Zakorzenienie
|
Podoba mi się!
'It's about how that one person makes you feel that you can't get enough, you want it, need it, can't imagine a day without it... Taking the bad with the good, because you know that's where you want to be.' 'If a book is well written, I always find it too short.' |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1298 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: cytaty z ksiazek
Być spadającą gwiazdą w czyichś marzeniach i spełniać każde życzenie.
Czasami rodzi się we mnie jakiś głód życia, nie znana tęsknota za spełnieniem się w innych rolach, smakowanie ciała i duszy jeszcze nie poznanej. Odkrywać trzeba do końca. Boję się śmierci, ale brakuje mi woli życia. Moje życie to ciągłe cierpienie. Kiedy ogarnia mnie rozpacz, mam ochotę rzucić to wszystko, wyjść, pobiec przed siebie, donikąd. Po co żyjesz na tym świecie, jeżeli nic z tego świata ci nie pasuje? Sposób na przetrwanie - milczenie Sposób na życie - przetrwanie Sposób na milczenie - śmierc Idę ulicą - puste miejsca. Płaczę - puste słowa. Wierzę - puste myśli. I na cmentarzu - puste groby. I we mnie jest taka pustka. I w nas wszystkich. Bolało tak, że umrzeć się chciało a potem strach przed śmiercią. Przegrałam zanim zaczęłam grać w życie. ---Mój ulubiony. książka też ma dla mnie wyjątkowe znaczenie... kto czytał, ten wie... B. Rosiek, pamiętnik narkomanki... Edytowane przez malaga93 Czas edycji: 2011-02-12 o 12:35 |
|
|
|
|
#1299 |
|
Zakorzenienie
|
tak, cudowna książka.
o ile się nien myle 'Pamiętnik narkomanki' ? ![]() a pierwszy cytat biore do podpisu
cofanie się to najgorsze co możesz zrobić. Niekorzystanie z życia jest jedną z form samobójstwa.Nie jestem idealna, popełniam błędy, krzywdzę ludzi, ale kiedy mówię 'przepraszam' lub 'kocham' mówię serio. |
|
|
|
|
#1300 |
|
Biała Dama
|
Wiesław Myśliwski "Widnokrąg"
z tej samej książki: "To co ty widzisz, nikt inny nie widzi. Choćby widział dużo więcej" |
|
|
|
|
#1301 |
|
Raczkowanie
|
"Ludzie dzielą się na seksualnych i aseksualnych, a światem żądzą ci ostatni. Lub tacy, którzy chcą za nich uchodzić - to oni każą chować seks pod płaszczykiem, a jak zobaczą, że wystaje, krzyczą: Zboczeniec! Dziwka!"
"Tylko w kulturze, gdzie toleruje się macho, występują mężczyźni-jelenie. To prostacka kultura, brak w niej miejsca dla mądrych kobiet, brak dla nich szacunku. I potem się okazuje, że tylko przed mamą macho srają w gacie ze strachu" "Wsiada do auta i rusza wściekle, jak jeden z wielu dręczonych nadmiarem testosteronu biedaków, którzy zużywają gumy samochodowe w zastępie lateksowych" Nielegalne Związki - Grażyna Plebanek
|
|
|
#1302 |
|
Zakorzenienie
|
" Zabawa, śmiech,radość to najwspanialsze lekarstwa na świecie"
"Zanim będziemy mogli prawdziwie wybaczyć, musimy zdobyć się na rachunek krzywd, na słuszny gniew-poczuć go,wykrzyczeć, wypłakać" "Jeśli nam czegoś zabraknie,szukamy tego na próżno przez cale życie, z koniecznośći zadowalając sie substytutami i uzależniając się od nich" "Szczęścia należy szukać w sobie,nie w świecie zewnętrznym" "Tam gdzie jest radość i zabawa, tam też blisko do miłości,do zachwytu światem i ludzmi". / "Zatrzymaj sie" Wojciech Eichelberger w rozmowach z Renatą Dziurdzikowską /
|
|
#1303 |
|
Raczkowanie
|
Cytaty z "Sto lat samotności"
"Tworzyli lekkomyślną parę, której jedyną troską bylo spać z sobą co noc, nawet w okresach zabronionych i figlować w łóżku do rana." "Piękna żyła poza nawiasem tego świata. Aż do późnego wieku dzeewczęcego Santa Sofia de la Piedad muisała ją myć i ubierać i nawet kiedy już mogła robić to sama, trzeba było ją pilnować, aby nie malowała na ścianach zwierzątek pałeczką umazaną we własnej kupce. W dwudziestym roku życia nie umiała czytać, ani pisać, odmawiała posługiwania się sztućcami i spacerowała nago po domu, zbuntowana przeciw wszelkiemu konwencjalizmowi. Kiedy młody dowódca straży wyznał jej swą miłość, odrzuciła go po prostu, zdumiona jego śmiałością. "Pomyśl co za głupiec z niego - powiedziała - Mówi, że umiera z mego powodu , zupełnie jakbym była chorobą. Gdy rzeczywiście znaleziono go nieżywego pod jej oknem, Piękna potiwerdziła swoje pierwotne wrażenie. "No widzicie - powiedziała - był beznadziejnie głupi."
|
|
|
#1304 |
|
Przyczajenie
|
Zgubiłem się w mroku, a Ty mnie znalazłaś. Płonąłem, tak bardzo, a Ty dałaś mi lód.
Moja duma - wstrętna, skulona parszywa suka nie pozwala mi wstać i biec do ciebie. Nie rezygnuj z nas. Proszę. Może się okaże, że to na mnie czekałaś całe życie. |
|
|
|
|
#1305 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#1306 |
|
Zakorzenienie
|
Wszystko jest częścią wielkiego tańca. [...] Tańca życia i śmierci. Tańca, który toczy się w każdej chwili na świecie, od afrykańskiej sawanny aż po arktyczne lodowce i krzaki w parku miejskim w Bostonie.
Zabijanie i jedzenie. Polowanie i umieranie. Pająk chwyta muchę, niedźwiedź polarny pokę. Kojot rzuca się na królika. Tak zawsze wyglądał świat. Ludzie także stanowili jego część, tyle że pozwaliali, by część pracy odwalały za nich rzeźnię. A ofiary spożywiali w postaci hamburgerów z McDonalda. Był brudny, pokryty piaskiem i sadzą, gdzieniegdzie poparzony i kompletnie rozczocharany. W oczach Rashel nigdy jeszcze nie wyglądał tak pięknie. - Wszystko co można robić, to próbować - powiedziała bardzo cicho. `Świat Nocy : Wybrani ` L.J. Smith
|
|
|
|
#1307 |
|
Przyczajenie
|
''uwielbiałam, kiedy płakał. miałam wtedy potwierdzenie,
że gdzieś tam głęboko w jego klatce piersiowej skrywa się coś sercopodobnego. nie lubiłam, gdy przed naszym wspólnym pocałunkiem niemal że z łaską wyciągał z ust papierosa, uznając się przy tym za dżentelmena. nienawidziłam, kiedy najpierw szarpał mnie za ramię, krzycząc jaka jestem nie posłuszna, a później przystawiał do ściany, odbierając mi oddech pocałunkiem. miał nade mną władzę. czułam się taka słaba. czułam się taka zakochana. uczucie potrafi zabić każdą z naszych myślących komórek. odebrać władzę w każdym z mięśni naszego ciała. równie dobrze można posadzić kogoś na krześle elektrycznym w formie kary. kary za niepoprawne uderzenia serca.'' |
|
|
|
|
#1308 |
|
Zakorzenienie
|
piękne ... z czego to ?
|
|
|
|
#1309 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
nie z ksiazki, ale pozwole sobie go zamiescic^^
Cytat:
|
|
|
|
#1310 |
|
Raczkowanie
|
”Przed ślubem zdawało jej się, że go kocha, ale oczekiwane szczęście nie nadeszło.
-Pomyliłam się wiec – myślała i starała się dociec znaczenia słów: szczęście, upojenie, namiętność, słów, które tak pięknie brzmiały w książkach.” 'Pani Bovary'
|
|
|
#1311 |
|
Raczkowanie
|
"Tu, proszę pani, nie było cywilów. Żadnych praw, żadnej litości. Ja byłem dzieckiem, rocznik trzydziesty szósty, proszę pani, ale pamiętam. Strachu się nie zapomina."
"Dziwne - zupełnie niepozorna powierzchowność. Na ulicy, w towarzystwie, nie zwróciłby uwagi żadnej kobiety, nie ten typ. Ale wystarczy chwila rozmowy, uśmiech spojrzenie - i już czujesz żal, że on ma gdzieś tam jakieś swoje życie, w którym nie ma dla ciebie miejsca." "Księga motyli" Doda Około - Kułak
|
|
#1312 |
|
Rozeznanie
|
"Nienawiść z obowiązku nie jest prawdziwą nienawiścią. Kochać i nienawidzić można tylko z przekonania."
"W chwilach ostatecznego lęku kocha się chyba każdego, kto wtedy jest przy nas. Wystarczy że jest blisko nas. Ktokolwiek to jest." "Dlatego trzeba żyć dzisiaj i teraz, w tej chwili, tutaj." J.L.Wiśniewski - Bikini |
|
|
|
|
#1313 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Treningi 2016: 117/100 2017: 71/100 Edytowane przez SekretnyWachlarz Czas edycji: 2011-03-10 o 21:46 |
|
|
|
|
|
#1314 |
|
Rozeznanie
|
"Jak często znajduje się kogoś, czyje usta idealnie pasują do twoich? Powiem wam jak często - tylko raz w życiu. Na świecie jest wielu miłych ludzi, w których można się zakochać. Ale jest tylko jedna osoba, której usta idealnie pasują do twoich."
T. Parsons - "Mężczyzna i chłopiec"
|
|
|
#1315 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1316 |
|
Zakorzenienie
|
"Mam za sobą kilka takich lat zagubionych w bezgranicznej rozpaczy, kiedy doświadczałam smutku całego świata, jakby był moim własnym. Wszystko przeze mnie przeciekało i pozostawiało za sobą wilgotne ślady."
Elizabeth Gilbert "Jedz, módl się, kochaj"
|
|
#1317 |
|
Raczkowanie
|
"Nigdy bym nie podejrzewała, że można tak bardzo cierpieć, a mimo to dalej oddychać."
"Sposób, w jaki na mnie patrzył, był karykaturą spojrzenia dawnego Henry'ego: pewność siebie, uśmiech, założone ręce, odrzucona w tył głowa. Przyjrzałam mu się, a potem udałam, że zajmuje mnie widok zamkniętego okna po drugiej stronie ulicy. Pomyślałam, że ten ból na pewno mnie zabije." "Róża Sewastopola" Katharine McMahon
|
|
#1318 |
|
Przyczajenie
|
"Nie ma zapasu sił, chęci, zaczynamy się różnić
przestajemy na tych samych falach nadawać. Wydaje się nam, że wiemy co się święci, a to sprawia, że ręce zaczynają nam opadać. Dla jednych życie na ziemi to piekło, dla drugich to wymarzony eden, mimo, że do celu jeszcze daleko, szczęśliwy jestem, że jak na razie dotąd doszedłem. Lata uciekają jak piasek przez palce, cieszę się, że mogę powiedzieć: "kocham Cię", tacie i matce zaciśniętą mam pięść dla tych co w ciągłej walce, dla tych, którzy odeszli w górze dwa palce, ooo nie łam się, będzie dobrze, wiem, łatwo powiedzieć ale lepiej mieć nadzieje niż siedzieć i nic nie mieć, chciałbyś nie wiedzieć, a najlepiej zniknąć mam klucz dla ciebie, chodź, naprawimy wszystko..." Piosenka "Naprawimy Wszystko" uważam że wspaniały fragment |
|
|
|
|
#1319 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
|
|
|
|
|
#1320 |
|
Raczkowanie
|
"Spojrzałam na swoje dłonie i pomyślałam: On nie zdaje sobie sprawy, że całe moje życie zamiera, kiedy nie jestem z nim."
"Róża Sewastopola" Katharine McMahon
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:12.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)