|
|
#1681 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Cytaty z ksiazek
|
|
#1682 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1683 |
|
Rozeznanie
|
Mam coś mocnego, może niekoniecznie zachęcić do przeczytania, jednak mnie rozbroił owy fragment:
"Jak zawsze kwadrans po śniadaniu wtykam za ucho kwiat jaśminu i udaję się w ustronne miejsce. Natychmiast po zajęciu stosownej pozycji, oddaję prawie całkowicie bezwonny stolec, tak że perfumowany papier toaletowy tudzież gałązka jaśminu całkowicie panują nad sytuacją. Właściwie można się było tego spodziewać, a to dzięki błogim i niezmiernie przyjemnym snom, które w moim wypadku zwiastują rozkoszne i bezwonne wypróżnienia. Dzisiejszy stolec jest czystszy niż zazwyczaj (jesli przymiotnika tegoż można użyć w odniesieniu do takiej sytuacji), co należy bezwzględnie przypisać mojemu absolutnemu wręcz ascetyzmowi. Z obrzydzeniem, niemal ze zgrozą wspominam stolec z okresu madryckich szaleństw wraz z Lorką i Bunuelem, kiedy miałem 21 lat. W porównaniu z dniem dzisiejszym była to nie dająca się wyrazić cuchnąca, nieciągła, rozbryzgująca, konwulsyjna, spazmatyczna, diaboliczna, dytyrambiczna, egzystencjalistyczna, piekąca i krwawa sromota. Ta niemal płynna ciągłość przez cały dzień kojarzyła mi się z miodem pracowitych pszczół. Miałem ciotkę, która wszelkiego rodzaju skatologia napawała obrzydzeniem. Na samą myśl, że mogłaby pierdnąć, w jej oczach pojawiały się łzy. Była niezmiernie dumna, że nigdy w życiu nie pierdziała. Dzisiaj wydaje mi się to szachrajstwem mniej zdumiewającym niż kiedyś. Zauważam mianowicie, że w okresie ascetyzmu lub intensywnego życia duchowego prawie wcale nie pierdzę. Teza formułowana często na podstawie starych tekstów, że święci pustelnicy nie wydają ekstrementów, wydaje mi się coraz bardziej prawdopodobna, zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę stanowisko Filipa, Aureolusa, Teofrasta, Honoriusza Bombastusa von Hohenheim, którzy utrzymują, ze usta nie są ustami, lecz żołądkiem i że organizm zaopatrzony jest w niezbędne substancje, nawet jeśli wypluje się pokarm po bardzo długim przeżuwaniu bez połykania. Pustelnicy żują i wypluwają korzonki8 oraz szarańczę. Wiara a także naiwne przeświadczenie, że żyją już w niebiańskiej przestrzeni, wprawia ich w stany euforyczne." Salvador Dali "Dziennik geniusza"
"Przyjdź, śmierci, lecz tak skrycie, żebym nie czuł twego nadejścia, ponieważ przyjemność umierania mogłaby mnie przywrócić jeszcze do życia." -Salvador Dali "Spieszmy się sądzić ludzi tak szybko odchodzą Srebrem słów ich darzmy lub zamilczmy złotem" -Martin Lechowicz |
|
|
|
|
#1684 |
|
Wtajemniczenie
|
Potrzebuję dla mojej ballady tytułu. Ładnego tytułu.
– Może „Kraniec świata”? – Banalne (...) Hm... Niech pomyślę... „Tam, gdzie...” Cholera. „Tam, gdzie...” – Dobranoc – powiedział diabeł. A. Sapkowski 'Ostatnie życzenie' |
|
|
|
|
#1685 |
|
Raczkowanie
|
Gdy ktoś rzuca hasło "ulubione cytaty z książek", natychmiast myślę o tych dwóch:
"Kuźmin odwrócił się i zobaczył, że po jego biurku skacze sobie ogromny wróbel. (...) Kiedy profesor przyjrzał mu się, od razu spostrzegł, że wróbel ten to nie jest zwyczajny wróbel. Obmierzły ptak chromał na lewą łapkę, najwyraźniej wymałpiał się, powłóczył nogą, wybijał synkopy, jednym słowem tańczył fokstrota przy dźwiękach patefonu niczym pijany przy barze, zachowywał się tak po chamsku, jak tylko potrafił, i obelżywie patrzył na profesora." oczywiście Mistrz i Małgorzata... "Nie miał ochoty się bawić. Pragnął zetknięcia w rzeczywistym świecie z tą bezcielesną istotą, której obraz tak wiernie nosił w duszy. Nie wiedział, gdzie i jak jej szukać, lecz jakieś przeczucie wskazywało mu drogę i szeptało, że zetknie się z tą istotą bez żadnego konkretnego wysiłku ze swej strony. Zejdą się spokojnie jak starzy znajomi, którzy naznaczyli sobie schadzkę; być może spotkają się przed jedną z tych furtek lub w innym jakimś, bardziej odludnym miejscu. Będą wtedy Sami, otoczeni mrokiem i ciszą, a w takiej chwili najwyższej czułości dokona się w nim przemiana. Pod wejrzeniem tej istoty zmaleje w drobny pyłek, by przemienić się po chwili. Słabość, bojaźń i naiwność opadną zeń w tej czarownej chwili." to z kolei Portret artysty z czasów młodości Jamesa Joyce'a Znalazłoby się też tysiąc oszałamiających cytatów ze Stanisława Lema, ale to aż za trudno wybrać...
|
|
|
|
|
#1686 |
|
BAN stały
|
dołożę Ci jeszcze jeden cytacik z tej samej ksiązki:
„Autorytarny rozum potrafi być ślepy na zbawcze działanie uczuć i zracjonalizować przychylne dla organizmu zmiany czy wydarzenia, by nadal bezpiecznie funkcjonować w poczuciu wyższości”. |
|
|
|
|
#1687 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1688 |
|
Raczkowanie
|
Mój rozum nie jest chyba aż tak autorytarny :F
|
|
|
|
|
#1689 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: cytaty z ksiazek
"Poza tym był Księciem Wojowników, a ludzie, którzy go rozzłościli, mieli dziwną tendencję do znikania w niewyjaśnionych okolicznościach." - Anne Bishop, Niewidzialny Pierścień
"Nie pozwól im wygrać... Jeśli zrezygnujesz ze skrzydeł, z czego jeszcze będziesz musiała potem zrezygnować, ponieważ ktoś ci powie, że jesteś tylko domową czarownicą?" - Anne Bishop, Serce Kaeleer "Tak, człowiek jest śmiertelny, ale to jeszcze pół biedy. Najgorsze, że to, iż jest śmiertelny, okazuje się niespodziewanie, w tym właśnie sęk!" "– Niech mnie diabli porwą! – Niech diabli porwą? To się da zrobić!" "Któż to ci powiedział, że nie ma już na świecie prawdziwej, wiernej, wiecznej miłości? A niechże wyrwą temu kłamcy jego plugawy język!" "To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem." "Rękopisy nie płoną" "– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.(...) – Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus." "Ach, messer, moja żona, gdybym ją tylko miał, dwadzieścia razy mogłaby zostać wdową! Ale, na szczęście, messer, nie mam żony i, mówiąc szczerze, szczęśliwy jestem, że jej nie mam. Ach, messer, któż by zamienił kawalerską wolność na nieznośne jarzmo!..." "Ten, który kocha, powinien dzielić los tego, kogo kocha." - Mistrz i Małgorzata |
|
|
|
|
#1690 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: cytaty z ksiazek
"Byłam dzieckiem wkładającym palce do ognia, narażającym się na ból, prowokującym ból, nie dającym wiary bólowi. Próbowałam wyobrazić sobie życie bez Vernora Matheiusa, który był w nim najważniejszy. Moje życie bez kochania go.
Wyrwa w sercu, przez którą ze świstem mógłby przelecieć posępny chłód wszechświata." "Zabiorę Cię tam" Joyce Carol Oates
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
|
|
|
|
#1691 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#1692 |
|
Raczkowanie
|
"Świat kobiet to las pytań, im dalej w głąb, tym bardziej gęstnieje mrok..."
"Żniwo gniewu" - Lucie Di Angeli-Ilovan "Zauważyłam, że Roman patrzy na mnie. - Dlaczego pytałaś o to? - Bo jestem w domu sama. Mojej matki nie ma obok mnie. Odkręcał jakąś śrubę, ale przez cały czas nie spuszczał ze mnie wzroku. - Powiem ci coś... - Mów. - Przy tobie jest nie tylko ten, kto obok ciebie staje, ale i ten, do którego ty podchodzisz. - Ona nie potrafi mnie zrozumieć, nawet wtedy nie potrafi, kiedy podchodzę blisko. - Jest obok ciebie ma tyle, na ile umie, więcej nie masz prawa wymagać." "Wiesz, czasami z ludźmi nie warto dyskutować, nie warto im tłumaczyć, jedyne, co warto, to zostawić ich i odejść. Osamotnienie jest jedną z najcięższych kar, na które człowiek może skazać człowieka." Krystyna Siesicka "Obok mnie"
|
|
#1693 |
|
Raczkowanie
|
"Jednym z najzwyklejszych i najbardziej rozpowszechnionych przesądów jest mniemanie, że każdy człowiek ma tylko jakieś dane, określone cechy, że są ludzie dobrzy, źli, mądrzy, głupi, energiczni, apatyczni itd. Ludzie nie są tacy. Możemy powiedzieć o człowieku, że bywa częściej dobry niż zły, częściej mądry niż głupi, częściej energiczny niż apatyczny, i na odwrót, ale będzie nieprawdą, jeśli powiemy o jakimś człowieku, że jest dobry albo mądry, a o innym, że jest zły albo głupi. A my zawsze w ten sposób dzielimy ludzi. I to jest niesłuszne. Ludzie są jak rzeki: woda jest we wszystkich jednakowa i wszędzie ta sama, ale rzeka bywa wąska, bystra, szeroka, spokojna, czysta, zimna, mętna, ciepła. Tak samo jest z ludźmi. Każdy człowiek ma w sobie zalążki wszystkich ludzkich cech; czasami ujawnia te, czasami znów inne, i bywa nieraz zupełnie do siebie niepodobny pozostając jednakże wciąż sobą."
Lew Tołstoj "Zmartwychwstanie" Lato się zbliża i książek nie czytacie??
"Nigdy nie ma się drugiej okazji, żeby zrobić pierwsze wrażenie" A. Sapkowski "Chciałabym, żeby kiedyś ktoś tak na mnie czekał, że z tej wielkiej tęsknoty nie mógłby zasnąć" T. Jonsson Edytowane przez innamoratissima Czas edycji: 2012-05-29 o 15:38 |
|
|
|
|
#1694 |
|
Raczkowanie
|
,, Jej umysł błądził po ruinach marzeń i planów.’’
,, Płaczemy obie. Ona bez łez, a ja bez krzyku’’ ,, (…) poczuła, jak narasta w niej wrogość do przesadnego uśmiechu nieznajomej, do mdłego smaku jej dobrej woli, do nieznośnego wyrazu współczucia, które rozlewało się na jej twarzy.’’ ,, Wstyd miał wiele twarzy i wszystkie boleśnie ją paliły.’’ ,, W każdym człowieku powinno być coś, o czym wie tylko on sam. Człowiek bez choćby jednej tajemnicy jest jak orzech, z którego po rozłupaniu zostanie sama skorupa.’’ ,, (…) imię jako pieszczota, obojętność, gniew, tęsknota, miłość, nienawiść. Imię jako dotyk. Imię jako cios. Imię jako narodziny. Imię jako śmierć.’’ ,, (…) Każda zmiana potrzebuje trochę samotności.’’ ,, (…) pozbawioną nadziei codziennością.’’ ,, - Może tylko nam odchodzenie wydaje się straszne? Może bardziej cierpią ci co zostają?’’ ,, Dotknę jej i nagle okaże się, że nigdy jej nie było’’ ,, Dotknę jej i ucieknie gdzieś daleko, przerażona moją bliskością której nigdy nie zastała.’’ ,, Dziesiątki, setki, tysiące poczwarek, które na zawsze zamknęły w sobie motyla, ze złożonymi, wielobarwnymi skrzydłami.’’ ,, - Każda sekunda na ziemi jest warta milinów lat pamięci(…)’’ ,, Wszystko musi się skończyć, nie tylko radość, ale i ból.’’ "Poczwarka" Terakowska
|
|
|
#1695 |
|
Zakorzenienie
|
Trzeba rozumu trzech kobiet, aby naprawić to, co zepsuje jeden niezaradny mężczyzna .
![]() P.D. Baccalario "Century: ognisty pierścień"
cofanie się to najgorsze co możesz zrobić. Niekorzystanie z życia jest jedną z form samobójstwa.Nie jestem idealna, popełniam błędy, krzywdzę ludzi, ale kiedy mówię 'przepraszam' lub 'kocham' mówię serio. |
|
|
|
|
#1696 |
|
Przyczajenie
|
„ Ależ Marianno „ Katrzyna Leżeńska
Jeszcze trudniej wmawiać sobie namiętne uczucia i fascynacje po tylu latach małżeństwa. Zresztą, czy Piotr kiedykolwiek był jej fascynacją? Zastosowała go jak kompres na bolące miejsce po fascynacji, która prysła jak bańka mydlana. Właściwie nie prysła, tkwiła w środku jak drzazga, ale dała się przyklepać i znieczulić na tyle, by można było pomyśleć o kimś innym. O kimś pewnym i bezpiecznym, kto zapewni.. Nie, nie, nie przesadzajmy. Po prostu – innym. Tylko że to samo rozdrażnienie od dłuższego czasu budziło Michała przed świtem. Początkowo był przekonany, że budzi go nadmiar energii i nowych pomysłów. Miał jednak na tyle odwagi, by przyznać w końcu, że budzi go strach. Po prostu. Strach przed życiem, w którym nie wydarzy się już nic bardziej znaczącego niż… ślub syna i ewentualne narodziny wnuka. (syndrom „zamykających się drzwi”) Niczym nie dało się zagłuszyć dojmującego poczucia, że na nic już nie czeka, niczego się nie spodziewa, a rutyna jego nocy i dni napawa go śmiertelnym przerażeniem. …i ponowna koncentracja na rozwoju duchowym, zarzuconym na czas budowania gniazda. Przecież najważniejsze jest niewidoczne dla oczu. Przepłynęła ten ocean uczciwie, bez oglądania się na tratwy i wypatrywania brzegu. Zajęło jej to wprawdzie trochę czasu – niezmierzony jest bowiem ocean zawiedzionych oczekiwań i urażonej miłości własnej – ale w końcu dobiła do drugiego brzegu. (nawracająca wściekłość, że nie odeszła pierwsza) Było to okropne uczucie, ale nic nie mogła porazić na to, że urażona ambicja boli dużo bardziej dotkliwie niż złamane serce. …nie w każdej sytuacji jest się rozgrywającym, a to dziwnie uwiera męską ambicję. Wszystko było lepsze niż przygnębiająca samotność małżeńska! Bo związek trzymany w ukryciu przestaje się rozwijać. To oczywiste. Jeżeli los chce nas ukarać, spełnia nasze najskrytsze marzenia. Wyobraź sobie, że dwoje ludzi może mieć podobny system wartości i podobną wrażliwość, i wtedy na ogół rozumieją się wzajemnie. Radość, podniecenie, euforia – trudno jej było nazwać uczucie spokojnego oczekiwania i spokojnej pewności, z jakim szykowała się do kolejnej nocy z Michałem. Jedno wiedziała na pewno: jeżeli wszystko, co jej się przydarzyło, miało ją doprowadzić w ramiona tego mężczyzny, to warto było przeżyć te wszystkie góry i doły. Co z tego, że była to myśl banalna i pompatyczna, może nawet nieco podlana martini, ale tak właśnie czuła. Przecież dużo fajniej jest najpierw zdołować się relacją postronnych, a potem w mękach dokopywać do prawdy i przeinaczeń, dokopując przy okazji samej sobie ! Zadziwiające, że nigdy wcześniej nie dostrzegła w sobie tej umiejętności dołowania się w sytuacji, gdy nic, ale to zupełnie nic poza nią samą nie przeszkadzało jej w szczęściu i uspokojeniu. Może dlatego, że odzwyczajona od szczęścia i spokoju, na dłuższą metę czuła się z nimi nieswojo? Gdzieś w głębi serca wierzgnęło nieoczekiwanie pospolite poczucie własności. Niby ludzka rzecz, wszyscy wiedzą, że poczucie własności nie musi mieć związku z prawem własności, ale mimo wszystko, jakoś głupio…(Michał widzi była żonę w ciąży) Po czterdziestce z hakiem, nawet dla kobiety, miłość staje się w życiu „jedną z rzeczy wielu”. To podobno znamię dojrzałości. Żeby było śmieszniej, dla większości mężczyzn jest ona „jedną z rzeczy wielu” bez względu na wiek. Ale nie ma to wiele wspólnego z dojrzałością. Niestety. Po czterdziestce z hakiem nawet najbardziej romantyczne dusze wiedzą, że miłość nie rozwiązuje od ręki wszystkich problemów i nie organizuje reszty życia. Wiedzą również, że bez względu na temperaturę uczuć, zdarzają się sytuacje spychające na drugi plan namiętność, nawet tę całkiem świeżą. Trudno o bardziej frustrujące i dołujące uczucie niż zazdrość o czyjąś przeszłość. Przeszłość tych, których dzisiaj kochamy, jest zamkniętą całością. Czymś, nad czym można tylko przejść do porządku dziennego Ale nie jest to łatwe. Bywa, że troska o ludzi niegdyś bliskich trwa dłużej niż związki z nimi. Każda miłość to test podwójnie ślepy, w którym nie tylko nie wiadomo, kto dostaje lek, a kto placebo, ale nie wiadomo nawet, kto jest pacjentem, a kto lekarzem. Nigdy nie wiadomo, co komu wyjdzie na zdrowie, a co stanie kością w gardle. Jeśli się zgodzisz, z całą pewnością nie raz i nie dwa pożałujesz tego. Ale teraz, póki jeszcze zajmuje was coś więcej niż podagra i walka ze sklerozą, zgódź się. „Kobieta, którą mąż rzuca dla innej jest w luksusowej sytuacji. Żeby nie wiem jak długo zatruwała życie mężowi, i tak cała wina spada na niego.” „Nawet po najbardziej szalonej nocy przychodzi ranek, kiedy trzeba włożyć majtki i zająć się resztą życia.”
|
|
#1697 |
|
Raczkowanie
|
Coś ode mnie jeszcze
![]() MairaPapathanasopulu ,, Judasz całował wspaniale’’ " Dość mam przebywania wśród ludzi, którzy patrzą na mnie, ale mnie nie widza.’’ ,,Niebezpiecznie zawładnął moim umysłem i przeszkadzał mi logicznie myśleć’’ ,,Miłość nie liczy się z czasem. Może przyjść dziś, może nie przyjść nigdy’’ ,,Jesteś jak oaza na pustyni mojej samotności’’ ,,Uwolniłam się od strachu przed samotnością i odrzuceniem.’’ "Żałuje głównie tego, iż po raz pierwszy od tak dawna pozwoliłem sobie na marzenia i że próbowałem wciągnąć w nie także Ciebie" ,, Coś burzyło obraz moich marzeń, coś, czego nie potrafiłam nazwać. Otworzyłam oczy i usiłowałam określić to coś, co mi przeszkadzało.W moim umyśle wykreowałam sytuację idealną, w której jednak nie uwzględniłam jednego szczegółu. Gdyby ten szczegół się pojawił, zniszczyłby wszystko. To tak, jakbyś spotkała mężczyznę swoich marzeń: przystojnego, bystrego, grzecznego, wspaniałego kochanka, ale … coś jest nie tak i nie wiesz, jak to nazwać. Pewnego dnia gdy jedziecie samochodem – on prowadzi, ty siedzisz obok niego – ów mężczyzna naciska na klakson i naglę, zamiast zwykłego biiip, słyszysz tandetną melodyjkę. Ta przedziwna akustyczna niespodzianka jest tym szczegółem, który urasta w Twoim umyśle do wielkich rozmiarów i odbrązawia mężczyznę, który wydawał ci się idealny. Uświadamiasz sobie, że wybór kiczowatego klaksonu to pierwszy klocek domina, który pociągnie za sobą następne. Nagle zaczynasz dostrzegać wszystkie jego niedoskonałości i zrywasz znajomość, oddychając z ulgą.’’ "Głupcy nie wierzcie kobiecie, którą miłosny zawód popchnął w wasze ramiona, bo zdepcze was, ledwie otrząśnie się z rozpaczy" "Kocham Cię – szeptałam uwolniona od lęku, że otwieram przed nim serce, a on podepcze moje uczucia przy pierwszej nadarzającej się okazji." "Nie możesz być przecież kulami, na których się wspieram." "Rozłąka wycisza małe uczucia, a rozwija wielkie. Tak, jak wiatr który może zgasić świecę, lecz potrafi też rozniecić pożar." "Przez prawie rok byliście ze sobą bliżej niż skóra z bańką stawiana na plecach w stanach przeziębienia…" Roma Ligocka, "Kobieta w podróży" "Żyć jedynie chwilą, nie myśleć o przeszłości i nie martwić się o przyszłość... To tylko nasza wyobraźnia robi z każdego Wczoraj i każdego Jutro obecną chwilę..." Roma Ligocka, "Znajoma z lustra" "Być dla kogoś. Być, choć raz w życiu, choć przez moment, kimś niepowtarzalnym, jedynym. To wielkie szczęście. Kiedy jesteśmy zakochani, uświadamiamy sobie to najmocniej. Czujemy to wtedy całym sobą, od stóp do głów. Ale przecież wystarczy być tylko siostrą, córką, przyjaciółką. Wystarczy, aby choć czasem poczuć się potrzebnym, niezbędnym wystarczy usłyszeć "dobrze, że jesteś" - usłyszeć od kogokolwiek - aby doznać tego dominującego uczucia istnienia i niepowtarzalności własnej osoby. Może więc ktoś, komu dane to było przeżyć, jest człowiekiem szczęśliwym. Być dla kogoś, kiedyś, gdzieś - całym światem..." "Nie wpatrujmy się w zegarki i kalendarze, nie dzielmy go na przeszły i teraźniejszy. Bo nasze przeszłość, teraźniejszość, a może i przyszłość jest w nas jednocześnie. Może moglibyśmy po prostu żyć, jakby czasu nie było." Jeanette Winterson, "Zapisane na ciele" "Czy nie ma innego sposobu? Czy szczęście jest zawsze kompromisem?" "Nie jestem typem, który potrafi zastąpić miłość wygodą, a namiętność przygodnymi znajomościami. Nie chcę nosić kapci w domu, a pantofle do tańca wkładać w małej garsonierze za rogiem. Tak właśnie się robi, prawda? Popakuj swe życie sprawnie jak w supermarkecie, nie mieszaj serca z wątrobą." "Żadna woda nie ugasi pragnienia miłości, żadna powódź jej nie zatopi."
|
|
|
#1698 |
|
Zakorzenienie
|
"Byłam ostrożna w obdarzaniu uczuciem. Racjonalna, choć szalona. Nie przeżywałam fascynacji piosenkarzami, nie marzyłam o królewiczu w mercedesie, nie wpatrywałam się w pana od angielskiego bardziej, niż wymagała tego lekcja."
"-Kaśka- powiedziałam- mężczyzna nie musi być brzydki. Nie musi być piękny. W zasadzie w ogóle nie musi go być." Zakazane gry Malwina Kowszewicz Super książka, bardzo dużo fajnych cytatów, postaram się potem więcej wypisać ![]() Edit: "Miłość to nie ciastko z kremem, które można rozgrzebać i zostawić na talerzu, żeby nie utyć."
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ Edytowane przez solaola Czas edycji: 2012-06-11 o 00:54 |
|
|
|
|
#1699 |
|
Przyczajenie
|
Patrzyła na niego przez krótką chwilę i właśnie wtedy, w momencie, gdy spojrzała mu prosto w twarz, poczuła, że coś w niej drgnęło. Chciałaby powiedzieć, że drgnęło leciutko, ot, niezauważalnie, lecz było zupełnie inaczej. Było tak, jakby serce zaczęło pompować krew czterema komorami na raz zalewając nią i płuca i całe ciało.
Jezdziec miedziany. W miarę upływu dni zdała sobie sprawę, że jest za młoda, żeby ukryć to, co ma w sercu, lecz wystarczająco dorosła, by wiedzieć, że zdradzają ją oczy. Nic nie sprawia człowiekowi większego bólu niż rozpamiętywanie dawno minionych chwil, zwłaszcza jeśli były to chwile szczęśliwe. Jestem jeszcze zakochana resztkami bezsensownej miłości Nawet milczenie z nim miało inny wymiar - metafizyczny. To nie była jakaś tam niezręczna cisza, która uwierała i stawała się nieznośna. Nikt od niej nie uciekał. Nie wymyślał bzdur, byleby tylko przerwać tą niezręczność. Czasami ta cisza mówiła za nich. Tym niemym językiem tworzyła więź, silną barierę, przez którą świat nie mógł się przedostać. |
|
|
|
|
#1700 |
|
Raczkowanie
|
"Wtula się, bo w końcu zrozumiała, co to znaczy, że ktoś mógłby się za nią dać publicznie rozstrzelać."
"Wyobraź sobie najpiękniejszą klatkę piersiową, jaką może mieć istota zbudowana na atomach węgla. Wyobraź sobie, tylko tyle ci pozostało - ja mam to na żywo." "Nie zostawię jej [...]. Nie ma takiej możliwości. Nie dzisiaj, nie teraz, i w ogóle nigdy." "Chodź, pocałuję cię tam, gdzie się kończysz i zaczynasz, chodź, pocałuję cię w trzecie oko, chodź, pocałuję cię w czoło, w głowę, w stopę, w pępek, w kolano, w knykieć, w sutki, w pępek, w duszę, chodź, pocałuję cię w twoje serce. Na dzień dobry. Na dobranoc. Na zawsze. Na nigdy. Na teraz. W samo serce." "Bo to takie cudowne dla kobiety, kiedy wie, że ktoś żył jakimś filmem, który kręcił z nią sobie w głowie." Zrób mi jakąś krzywdę "Najpierw tęskniłam za nim. Tak do bólu, uśmierzanego litrową butelką taniego wina i snem. Potem, gdy mnie zostawił, tęskniłam do dnia, kiedy za nim nie tęskniłam." Sceny z życia za ścianą.
|
|
|
#1701 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#1702 |
|
Raczkowanie
|
'but there are much worse games to play'
~kosogłos. po polsku mnie nie poruszyło, za to po angielsku... od kilku tygodni dziwnie się czuję, gdy o tym myślę... |
|
|
|
|
#1703 |
|
Raczkowanie
|
"Rzecz w tym, żeby być trzy drinki przed pijaństwem i dwa drinki za rzeczywistością."
"To cię rozśmieszy. Postawiłam na ciebie swoje marzenia. To cię rozśmieszy. One nigdy się nie spełniły. Zaryzykowałam jeden romans i przysiegłam, że to nie może być chybiony zakład, ale powinnam była wiedzieć, że nie można oceniać serca przez pocałunek." "Piekło też trzeba umeblować." Zanim zaśniesz, Linn Ullmann "- Ale dlaczego ciągle z nim jesteś? (...) - Nie wiem. Chyba dlatego, że mnie nie chce." Głupia idiotka - skarciła się w myślach, ciągle przygryzając miejsce, gdzie ból był taki przyjemny. Potrafi powstrzymać miliony metrów sześciennych wody, podpierając wątłym ciałem gigantyczną tamę, a nie radzi sobie z trzema łzami na krzyż, które w jednej chwili potrafią ją zatopić w niepotrzebnym smutku." "Kochałam faceta nad życie, a później pracowałam, żeby zapomnieć, i tak dobrze pracowałam, że po drodze zgubiłam sama siebie" Pocieszenie, Anna Gavalda "A o miłości to można mówić wtedy, kiedy brak ci tchu, kiedy jest bezrozumna, kiedy odczuwasz brak, kiedy jest pięknie,chociaż nic się nie rymuje, kiedy jest szał... Kiedy już, na samą myśl o tym, ze mógłbyś ją ujrzeć u boku innego, przesadziłbyś cały ocean, rozszarpując po drodze wszystko, co popadnie." "Z twojej strony to nie jest miłość, wykalkulowałeś to sobie, zobaczyłeś, że jestem porządną dziewczyną i że będę w sam raz... ale miłość nie na tym polega, rozumiesz? Miłość nie polega na kalkulowaniu, jakby się było w spożywczym. Miłość jest wtedy, kiedy robi się coś szalonego, tak jak ten napis na moście. Ja i ty... Trzy metry nad niebem. Właśnie to jest miłość." "W pewnym momencie spoglądają na siebie. Ona patrzy na niego tak jak zawsze. On na nią tak jak chyba jeszcze nigdy dotąd." Tylko Ciebie chcę, Federico Moccia
|
|
|
#1704 |
|
Raczkowanie
|
"Potem pyta, czy może mnie pocałować.
Zazwyczaj nie lubię tego pytania. Po prostu całuj - zawsze myślę". "Nie lubię początków i końców. Wolałabym wiecznie dryfować gdzieś pośrodku. Najgorsze w tym konkretnym końcu i początku jest to, że po raz pierwszy w życiu nie mam pojęcia dokąd zmierzam". "Szczęście ma człowiek, który kupuje bilet na loterii razem z butelką czekoladowego napoju i wygrywa mnóstwo kasy. Moje życie nie ma nic wspólnego z takim szczęściem - wszystko kręci się wokół ciężkiej pracy, ciągłego brnięcia pod górę". Coś pożyczonego Emily Giffin "Tęsknie za Tobą tak jak zawsze, ale dzisiaj było mi bardzo ciężko, bo ocean śpiewał o naszym wspólnym życiu . Niemal czuję Twą obecność obok siebie i zapach dzikich kwiatów, które zawsze przypominały mi Ciebie ." "Jestem tutaj, by Cię kochać, trzymać w ramionach, chronić. Jestem tutaj, by uczyć się od Ciebie i otrzymywać Twą miłość. Jestem tutaj, bo nie ma innego miejsca, w którym mógłbym być" List w butelce Nicholas Sparks "Razem z nią objąłem ramionami cały świat." Kochałem ją Anna Gavalda
|
|
|
#1705 |
|
Zakorzenienie
|
Legendy mówią, że w lustrze odbija się dusza przeglądającej się w nich osoby. Dlatego prymitywne plemiona boją się luster. Obawiają się, że ktoś uwięzi ich dusze w lustrze, a potem okradnie.
"Pamiętniki Wampirów. Walka ." L.J.Smith. Niewinne oszustwo... Przecież kłamstwo nie świadczy o wrogich zamiarach. Czasami jedynie podstępem można dotrzeć do prawdy. Ja uwielbiam telewizje, ponieważ większość programów trwa tylko dwadzieścia minut. Dwadzieścia minut, o których można szybko zapomnieć... przynajmniej do kolejnego tygodnia. Nie sądzisz, że to wspaniałe? Szkoda, że nie potrafimy podzielić swojego życia na kilkadziesiąt dwudziestominutowych odcinków. Po każdym z nich moglibyśmy wyłączyć się i zapomnieć o tym, co wydarzyło się przed chwilą. "Century. Ognisty pierścień." P.D. Baccalario.
cofanie się to najgorsze co możesz zrobić. Niekorzystanie z życia jest jedną z form samobójstwa.Nie jestem idealna, popełniam błędy, krzywdzę ludzi, ale kiedy mówię 'przepraszam' lub 'kocham' mówię serio. |
|
|
|
|
#1706 |
|
Zakorzenienie
|
"Rzecz w tym, że ja nie wiem czy ona mnie chce. Co będzie jeśli tam wrócę a ona odrzuci mnie po raz kolejny?
-Może tak być. Ale wiesz co by było od tego jeszcze gorsze? Co? -Gdyby ona czekała na ciebie przez całe swoje życie, a ty byś się w nim nigdy nie pojawił, dlatego, że za bardzo bałeś się zaryzykować" "Nawet jeśli była zawiedziona nie dała po sobie niczego poznać. Słowo daję, ta kobieta jest niesamowita. Gdyby powiedzieć jej, że płoną jej włosy, najpewniej spytałaby grzecznie, czy kolor płomieni pasuje do bluzki."
|
|
|
|
|
#1707 |
|
astro-loszka
|
"Ona jest dla mnie wszystkim, ta kobieta, którą kocham. Powietrze, którym oddycham, ziemia pod moimi stopami, jedzenie, picie - wszystko staje się bez znaczenia w porównaniu z ciągłym pragnieniem jej obecności. Teraz ona przytula się do mnie całym ciałem i w absolutnej ciszy na moment zanurzam się w jej ustach. Nie potrzeba nam żadnych słów, bo to, co powinniśmy sobie powiedzieć, już dawno zostało powiedziane. Ramię w ramię wędrujemy rzez ogród w kierunku domu. Ona idzie po schodach na górę, ja zaś zostaję by pogasić lampy na dole, zamknąć drzwi...Potem idę za nią"
(Ostatnie lato - Catrin Collier)
|
|
#1708 |
|
Raczkowanie
|
''Zastanawialam sie kiedys, jaka sila sprawia ze wbrew wszelkim przeciwnosciom, wbrew instynktowi zycia cma wiecznie zdaza ku swiatlu, choc czeka ja tam zaglada. Czy nocny motyl zna swoj los? Czy chwila spelnienia jest warta, by poswiecic zycie?
A moze bezrozumny owad wykonuje tylko bezladne, automatyczne ruchy, ktore czlowiek tak chetnie odczytuje jaka metamorfoze swojego losy? Czy gdyby ludzie poznali przeznaczenie, przyszlosc, zaniechaliby wszelkich staran i trudow, uznajac z gory swoja przegrana? A moze pomimo wszystko, wbrew kaprysnemu losowi, wbrew sobie samym, dazyliby do swiatla niczym cma, wiedzac ze czeka tam cierpienie i smierc...?'' ''Ale widzisz moja droga, zycie to nie filmowy romans. Czasami zeby dowiesc milosci, trzeba pozwolic drugiemu czlowiekowi odejsc. Kiedy jego dobra staje sie wazniejsze niz nasze wlasne.'' '' Nie zrezygnowala z poszukiwan, chciala wiedziec, a zatem i zrozumiec. Z zrozumiec znaczy wybaczyc.''
Nie posiadam polskich znakow Ksiazki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=557855 Edytowane przez oleczka220 Czas edycji: 2012-06-26 o 11:14 |
|
|
|
|
#1709 |
|
Zadomowienie
|
Nie był tym typem mężczyzny, który mógłby jej się ewentualnie podobać.
Jego sieroce okulary, parafialny strój, tajemnicze zabiegi wzbudziły w niej nieodpartą ciekawość, choć nigdy nie przyszło jej nawet na myśl, że ciekawość jest jedną z wielu pułapek miłości. W rezultacie zaczęła myśleć o nim tak często i tak intensywnie, jak nigdy przedtem ani później nie była w stanie sobie wyobrazić, że można o kimś aż tyle myśleć, bo przeczuwała go tam, gdzie go nie było, pragnęła go tam, gdzie w żaden sposób być nie mógł, budziła się i gwałtownie pod wpływem namacalnego wrażenia, że podczas gdy ona śpi, on właśnie patrzy na nią, i to do tego stopnia, że usłyszawszy na jawie jego mocne kroki stawiane w strumieniu żółtych parkowych liści tylko z wielkim trudem mogła uwierzyć, że nie jest to kolejny omam wyobraźni. "Miłość w czasach zarazy" Gabriel Garcia Marquez
|
|
|
#1710 |
|
Rozeznanie
|
Milan Kundera Żart
Wszystko polega na tym, żeby człowiek był taki, jaki jest, żeby nie wstydził się chcieć tego, czego chce i marzyć o tym, o czym marzy. Ludzie są na ogół niewolnikami konwenansów. Ktoś im powiedział, że powinni być tacy i tacy, i starają się być takimi aż do śmierci, nie wiedząc nawet, kim byli i kim są naprawdę. Nie są więc nikim i niczym, postępują niejednoznacznie, niejasno, chaotycznie. Człowiek przede wszystkim musi mieć odwagę być sobą.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:50.