![]() |
#1741 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Cytaty z ksiazek
"chciałabym napisać list do Ciebie. nie po to byś go przeczytał. napisałabym go po to byś miał coś po mnie, jakąś pamiątkę, wspomnienie, zapach, kolor, dźwięk.
bo ja zawsze najbardziej pragnęłam nie byś myślał o mnie co sekundę a tego.. że gdy staniesz na krawędzi życia to wrócisz się bo przypomnisz sobie, że jednak na tym świecie istnieje ktoś kogo nie chcesz zostawić. nie po to by jakaś piosenka przypomniała Ci spędzone razem chwile, a po to byś w jakimś barze na końcu świata usłyszał szelest i odwrócił się upewnić czy To nie przypadkiem ja znów się potknęłam. nie po to byś w sklepie z perfumami zobaczył flakonik, który zawsze stał na 2 półce w łazience, a po to byś podczas upojnej nocy z inną kobietą poczuł jej zapach i zrozumiał, że to nie ta osoba powinna być teraz tu tak blisko przy Tobie. Żebyś nie bywał, a był. " "Zawsze wiedziałem, że trzeba być krok od samego siebie. Ale teraz jestem, stoję tysiąc, a może parę tysięcy kroków od samego siebie. Patrzę z dystansu. Z rosnącego dystansu. Dar dystansu, a może przekleństwo dystansu. Dziwi mnie, kur*a, wszystko." "Każdy związek traktowałem poważnie. I będę traktował. I wiążąc się z kobietą mam nadzieję, że zostanie Ona ze mną na zawze, że razem będziemy budować przyszłość. I nie widzę w tym nic złego. Wręcz przeciwnie - uważam, że tak powinno być. Bo po co wiążemy się z innymi osobami? Chyba nie dla zabawy? Dlaczego wchodzimy w związki? Chyba nie dlatego, że taki trend? Nie rozumiem kobiet, które uciekają przed słowem "przyszłość". " Edytowane przez kruszynka122 Czas edycji: 2012-11-22 o 20:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1742 |
Przyczajenie
|
„Strach to czasem brzydka rzecz. Nie pozwala ci doznawać najpiękniejszych chwil.Będzie Twoim przekleństwem, jeśli go nie pokonasz.”
„- Jestem szczęśliwa. Nigdy w całym moim życiu nie czułam się tak dobrze. A ty? - Ja? – przytula ją do siebie – ja czuję się znakomicie. - Tak, że mógłbyś palcem dotknąć nieba? - Nie, nie tak. - Jak to, nie tak? - O wiele wyżej. Co najmniej trzy metry nad niebem.” - Federico Moccia (z książki Trzy metry nad niebem) „Mam tysiąc fantastycznych wspomnień związanych z Tobą. Im więcej czasu upływa, tym bardziej jestem zakochany. Myślałem, że mocniej już nie można. Kocham Cię, kiedy się śmiejesz. Kocham Cię, kiedy się wzruszasz. Kocham Cię, kiedy jesz. Kocham Cię w soboty wieczorem, kiedy idziemy do pubu. Kocham Cię w poniedziałki rano, kiedy jesteś jeszcze śpiąca. Kocham Cię, kiedy śpiewasz do zdarcia gardła na koncertach. Kocham Cię rankiem, kiedy po wspólnie przespanej nocy nie możesz znaleźć swoich kapci, żeby iść do łazienki. Kocham Cię pod prysznicem. Kocham Cię nad morzem. Kocham Cię w nocy. Kocham Cię o zachodzie słońca. Kocham Cię w południe. Kocham Cię teraz...” - Federico Moccia (z książki Wybacz, ale chcę się z tobą ożenić) ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1743 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1744 |
Zakorzenienie
|
Ani na chwilę nie mogłam uwolnić się od problemów, nie wiedząc tak naprawdę, co to za problemy.
My, dzieci z dworca Zoo. Christiane F.
cofanie się to najgorsze co możesz zrobić. Niekorzystanie z życia jest jedną z form samobójstwa.Nie jestem idealna, popełniam błędy, krzywdzę ludzi, ale kiedy mówię 'przepraszam' lub 'kocham' mówię serio. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1745 |
Zakorzenienie
|
Augusts stepped toward gim and looked down. "Feel better?" he asked.
"No" Isaac mumbled, his chest heaving "That's the thing about pain" Augustus said and then glanced back at me. "It demands to be felt." "But I believe in true love, you know? I don't believe that everybody gets to keep their eyes or not get sick or whatever, but everybody should have true love, and it should at least last as long as your life does" "I'm in love with youand I'm not in the business of denying myself the simple pleasure of saying true things. I'm in love with you, and I know that love is just a shout into the void, and that oblivion is inevitable, and that we're all doomed and that there will come a day when all our labor has been returned to dust, and I know the sun will swallow the only earth we'll ever have, and I am in love with you" "The fault in our stars" John Green ![]()
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1746 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1747 |
Zakorzenienie
|
na prawdę nie mam pojęcia, możliwe, że nie jest z książki często wertuje jakieś stronki z cytatami i najciekawsze zapisuje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1748 |
astro-loszka
|
„Kiedy zapragniesz różowego słonia, różowe słonie nagle pojawią się wszędzie dookoła – będą wabić cię z każdej wystawy sklepowej i okładki gazety, będą wysuwać trąby ze wszystkich kontu twojego pola widzenia. Kiedy zapragniesz takiego słonia z całego serca i z jakiegoś powodu okaże się, że nie możesz go dostać, zaczniesz mijać na ulicy setki osób prowadzących takie zwierzaki na smyczy, przytulających je, noszących na rękach, choć przez całe lata mogłaś nawet nie zdawać sobie sprawy z istnienia różowych słoni.”
„Jest, jak jest, nie będzie lepiej, nie będzie gorzej. Oto twoje życie, takie dostałaś, innego nie będzie. Nie będzie lepsze i tylko od ciebie samej zależy, czy nie będzie gorsze” (Kukułka - Antonina Kozłowska)
![]() |
#1749 |
Zakorzenienie
|
'we accept the love we think we deserve'
'The Perks of being a Wallflower, Stephen Chbosky |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1750 |
Zakorzenienie
|
Kochać to znaczy znajdować przyjemność w oglądaniu miłej i kochanej nam istoty, w dotykaniu jej i odczuwaniu jej wszystkimi zmysłami z tak bliska, jak to tylko jest możliwe. (Stedhal)
Na świecie istnieje jedyna rzecz warta życia: bezgranicznie kochać istotę, która kocha nas bezgranicznie.(Francois Mauriac) „Podarowałeś mi coś, co nawet trudno nazwać. Poruszyłeś we mnie coś, o istnieniu czego nawet nie wiedziałam. Jesteś i zawsze będziesz częścią mojego życia. Zawsze.” (Janusz Leon Wiśniewski - Samotność w Sieci) „Wreszcie zrozumiałem, co to znaczy ból. Ból to wcale nie znaczy dostać lanie, aż się mdleje. Ani nie znaczy rozciąć sobie stopę odłamkiem szkła tak, że lekarz musi ją zszywać. Ból zaczyna się dopiero wtedy, kiedy boli nas calutkie serce i zdaje się nam, że zaraz przez to umrzemy, i na dodatek nie możemy nikomu zdradzić naszego sekretu. Ból sprawia, że nie chce nam się ruszać ani ręką, ani nogą ani nawet przekręcić głowy na poduszcze.” (José Mauro de Vasconcelos - Moje drzewko pomarańczowe) „-Musimy być razem - nalegał. -Dlaczego?- spytałam miękko. Usłyszał, choć gniewne podmuchy wiatru zagłuszyły moje słowa. -Bo cię pragnę. Posłałam mu smutny uśmiech, zastanawiając się, czy spotkamy się jeszcze w krainie zmarłych. -Zła odpowiedź - odparłam. (...) Spojrzałam mu w oczy. -Zawsze będe cię kochać - szepnęłam, po czym wbiłam ostrze w jego pierś.(...) Dymitr przestał walczyć. Patrzył na mnie z niedowierzaniem, otworzył usta, prawie się uśmiechnął, chociaż widziałam ból na jego twarzy. -Ja powinienem był to powiedzieć... - wyszeptał” (Richelle Mead - Przysięga krwi) ,,Zakochaliśmy się w sobie mimo dzielących nas różnic, a gdy już to się stało, zrodziło się coś wyjątkowego i pięknego. Moim zdaniem w ten sposób kocha się tylko raz i dlatego każda nasza wspólna minuta jest na trwałe wyryta w mej pamięci. Nigdy nie zapomnę ani jednej chwili.” (Nicholas Sparks - Pamiętnik)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 03.2018: Pasjonatka Fotografii ![]() FB: ARIKA - Fotografia Edytowane przez Friese Czas edycji: 2012-12-14 o 22:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1751 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() "Czuł, jak serce tłucze mu się w piersiach. Jakie to dziwne, że z lęku przed śmiercią serce szybciej pompuje krew, dzielnie utrzymując go przy życiu. " "Dlaczego nigdy nie docenił cudu, jakim było jego ciało, mózg, nerwy, bijące serce?A to wszystko wkrótce przestanie działać, a więc i odczuwać jak to działa. " "Serce tłukło mu się w piersiach jak przerażony ptak. Może wiedziało, że zostało mu tak niewiele czasu, może postanowiło wypełnić liczbę uderzeń wyznaczających długość życia, zanim nadejdzie koniec." "[..] ale tak już jest, że ci, którzy najbardziej nadają się do sprawowania władzy, nigdy jej nie pragną. " "Nie żałuj umarłych, Harry. Żałuj żywych,a przede wszystkim tych, którzy żyją bez miłości. " Harry Potter i Insygnia Śmierci, J.K.Rowling "Miłość od pierwszego wejrzenia uderza jak piorun w samo serce, jak coś oczywistego, jako wydarzenie, które czeka na nas od zawsze. Nie nazywamy tego uderzeniem pioruna, nie ma to żadnej nazwy. Są tylko odczucia: wypieki na policzkach, lekkie drżenia w zagłębieniu klatki piersiowej, wrażenie próżni we wnętrznościach. Ciało wstrzymuje oddech, kroczy dalej, pozuje dla tego spojrzenia i tylko dla niego, chce niecierpliwie być piękne, z obawy, że ten ktoś zniknie, jak się pojawił, z całą swoją tajemniczością. Jakie to piękne, ta tajemniczość. Jak ulotne i gwałtowne w swej słodyczy, to porozumienie dwojga osób. Jednej, która przybywa, i drugiej, która czeka." "Od dzieciństwa buduje w marzeniach moje życie. Chciałabym być kochana, piękna, spokojna, nieprzystępna, być taką dziewczyną, którą wszyscy szanują, do której zbliżają się z szacunkiem, którą kocha się nad życie. Nader wszystko chciałabym, żeby mnie kochano... " "Ruch istnieje tylko wtedy, gdy galopujemy z twarzą na wietrze." Barbara Samson, Piekło siedemnastolatki. Byłam dziewczyną narkomana. Polecam! ![]()
cofanie się to najgorsze co możesz zrobić. Niekorzystanie z życia jest jedną z form samobójstwa.Nie jestem idealna, popełniam błędy, krzywdzę ludzi, ale kiedy mówię 'przepraszam' lub 'kocham' mówię serio. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1752 |
Raczkowanie
|
"Legendy mówią, że wybrankę można rozpoznać natychmiast, ponieważ budzi miłość każdym gestem, każdym zdaniem, każdym ruchem, każdym dźwiękiem i każdym nastrojem, który odbija się w jej oczach. Legendy powiadają, że można ją poznać po skrzydłach - skrzydłach widzialnych tylko przez wybranka - i po tym, że tęsknota do niej zabije wszelkie inne dążenia miłości."
"Jej usta wygięły się w półuśmiechu, który należał do mnie - ta chwila należała do mnie - a ten żebrak, moje serce, poczuł nadzieję i zaczął błagać" "Shantaram" Gregory David Roberts
![]() |
#1753 |
Raczkowanie
|
Chyba pierwszy raz udzielam się w tym wątku, ale mimo masy przeczytanych książek żaden cytat nie urzekł mnie tak jak ten :
"Bo wie, że trzeba się śmiać ze wszystkiego, co boli, aby zachować równowagę i nie dać się zwariować. Wie, że nie ma nic bez bólu, wie, że mnie piecze kciuk, dziewczyna ma obtartą pierś, a lekarz stracił binokle, lecz nie pozwala, by zawarty w tym komizm został przesłonięty przez ból, tak samo jak nigdy nie pozwolił, żeby ból został przesłonięty przez komizm." Lot nad kukułczym gniazdem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1754 |
Raczkowanie
|
Mam nadzieję że nic nie było jeszcze z ,,Gra Anioła" C.R.Zafona? ( postów jest tyle że nie da,m rady sprawdzić
![]() ,,Błogosławiony ten, którego obszczekują kretyni, bo nie do nich należeć będzie jego dusza" ,,Nie ufam tym, którzy są przekonani, że mają wielu przyjaciół. To znak żę nie znają ludzi" ,,Sprawiedliwość jest jedynie kwestia perspektywy, a nie wartością uniwersalną" ,,Intelektualista to ktoś, kto specjalnie nie wyróżnia się intelektem" ,,Zazwyczaj jest tak, że im większy masz talent, tym większe ogarniają cię wątpliwości" ,,w łóżku warto być tylko wtedy, kiedy jest się młodym i w dobrym towarzystwie" ![]() ,,Naprawdę godna zainteresowania w całej górze siana jest właśnie tylko i wyłącznie ta nieszczęsna igła, a reszta to tylko pasza dla osłów" ![]()
![]() |
#1755 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny
![]() ''Czasami bywa tak, że kroczymy przez życie na oślep i z całych sił będziemy się upierać, że to nie my, własnymi palcami, zasupłujemy sobie opaskę na oczach.'' Kiedy urodzi się dziecko, patrzy się na nie z początku jak na wielka niewiadoma i próbuje odszukać w nim cząstkę siebie, ponieważ czasami trzeba ją odnaleźć, aby móc uznać to maleństwo za swoje'' Kiedy stracimy jakaś rzecz z oczu, można rozpatrywać ja w kategoriach zguby, ale można też myśleć o niej jak o czymś, co kiedyś się znajdzie'' Jak się okazuje, całe życie daje się spakować do jednej walizki, jest to możliwe, kiedy zachodzi rozpaczliwa potrzeba. Wystarczy zadać sobie jedno pytanie. Co tak naprawdę jest nam potrzebne? I już z łatwością udaje się zapomnieć o niedokończonej pracy, niezapłaconych rachunkach, kalendarzu codziennych zajęć; a w walizce robi się miejsce na flanelową piżamę,ciepłą, na deszczowe noce. Zostawia się pamiątkowy prezent od swojego dziecka, kamień w kształcie serca i sfatygowaną powieść w miękkiej okładce, towarzyszkę pierwszej miłości, do której od tamtej pory powraca się co roku w kwietniu. Okazuje się, że ważne są nie te rzeczy, które nagromadziło, się przez lata, ale te, które możemy zabrać ze sobą'' ''Żeby kłamstwo się udało, potrzeba dwóch osób; tej, która skłamie, i tej, która uwierzy'' ''Czasami nie chcemy o nic pytać, ale nie ze strachu, że ktoś nas okłamie w żywe oczy. Boimy się usłyszeć prawdę'' Nie rozumiem, dlaczego ludzie mówią ''zgubić się''. Przecież nawet kiedy skręcamy w niewłaściwą ulicę, w ślepy zaułek zagrodzony drucianą siatką, albo kiedy nagle szosa skończy się w szczerym polu- nie przepadamy bez śladu. Po prostu trafiamy w miejsce, dokąd nigdy nie spodziewaliśmy się dotrzeć'' Powiem wam co się dzieje, kiedy rozpacz po stracie kogoś bliskiego wyleje się jak kipiący syrop na otwarty płomień smutku; krzepnie i twardnieje, aż tworzy się coś, czego przedtem wcale nie było. Nie jest to jakby się można było spodziewać tęsknota, ani nawet żal. To co powstaje, jest gęste, kleiste i czarne niczym popiół. Ale żeby zrozumieć, co to, takiego, trzeba wziąć odrobinę na palec i spróbować językiem; smak podpowie, że taki ostry i cierpki może być tylko gniew w swej najczystszej postaci. Jak każdą substancję, można go zważyć, zmierzyć, rozsmarować na kromce chleba'' ''Wydaje nam się, że znamy świat, który nas otacza. Bo przecież poznać znaczy dotknąć, powąchać, posmakować. Myślimy sobie. Głowę dam, żeniebo jest niebieskie, to jasne jak słońce. A potem pewnego pięknego dnia ktoś nam mówi z całą stanowczością, że nie,że niebo ma zupełnie inny kolor. ''Niebieskie'' upieramy się. Lazurowe jak ocean, błękitne jak skóra płetwala, modre jak oczy mojej córeczki. Ale tamten ktoś potrząsa przecząco głową a inni mówią to samo. ''Biedna dziewczyno. Wszystkie te rzeczy- wody oceanu, skóra płetwala, oczy twojej córki- nie są niebieskie, tylko zielone. Pomyliłaś kolory. Przez całe życie myliłaś kolory'' ''Aby się uzależnić musi istnieć przedmiot pożądania, lecz narkotyk to nic innego jak zwykła roślina, płyn, proszek- dopóki ktoś go nie pragnie z całych sił. Bo prawda jest taka, że nałóg i nałogowiec przyszli na świat razem i w tym cały problem'' ''Kiedy kochasz mężczyznę bardziej niż on ciebie, zrobisz wszystko, żeby, było odwrotnie. Zaczynasz się ubierać tak, żeby jemu się podobało. Podchwytujesz jego ulubione słówka i zwroty. Wmawiasz sobie, że jeśli przerobisz siebie na jego obraz i podobieństwo, będzie cię pragnął równie mocno, jak ty pragniesz jego'' ''Kłamstwo to naprawdę przedziwna rzecz. Kiedy raz się zacznie, można dojść do tego, że człowiek jest w stanie oszukać samego siebie'' ''Człowiek potrafi wywrócić swoje życie do góry nogami, to prawda, ale od czasu do czasu zdarza mu się tez zrobić dokładnie to, co trzeba. Cała sztuka polega na tym, żeby dojść, co jest słuszne, a co było porażką'' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1756 |
Przyczajenie
|
hmmm "w moim guście" te cytaty
![]() już lubię Carlosa ![]() dzięki ![]()
![]() |
#1757 |
Przyczajenie
|
Kolejna dawka cytatów bo coś tu cicho.
''Niewinna'' ''Nie jest łatwo uwolnić się od wszystkich nitek prawdziwej miłości gdy raz się przez nią przejdzie jak przez pajęczą sieć'' Janusz Leon Wiśniewski ''Słowo łóżko niesie ze sobą wiele skojarzeń,ale na pierwszę miejsce wysuwa się seks. Dla mnie łóżko to głownie zamknięty obszar prywatności. Wyjątkowe miejsce ważnych wydarzeń. W łóżku najczęściej poczyna się nowe życie, ludzie wyznają sobie miłość, w łóżku przekracza się ostatnie granice intymności, w łóżku się marzy, cierpi w trakcie choroby i najczęściej się umiera. Łóżko jest świadkiem najbardziej intymnych wydarzeń w naszym życiu. Dlatego jest to miejsce, które kojarzy mi się przede wszystkim z bezpieczeństwem'' ''wszyscy pytają jaki jest sens życia, a nikt nie pyta , jaki jest sens śmierci'' ''Miłość? Ta od trzymania się za ręce? Nie można przez całe życie trzymać się za ręce, bo w pewnym momencie, zaczynają drętwieć dłonie. Taka miłość się zawsze kończy. Tak musi po prostu być, inaczej wykończylibyśmy się. Ale ważniejsze niż miłość jest to, co po niej zostaje'' ''Zakochanie i prawdziwa miłość. Jaka jest między nimi różnica? Pierwsze jest chwilowe drugie nie koncentruje się tylko na namiętności, ale spogląda w przyszłość'' ''To będą staromodne, pisane ręką listy. Papierowe. W kopertach zamkniętych wilgocią mojej śliny, z krzywo przyklejonym znaczkiem wyczekanym w kolejce na poczcie, z normalnych adresem, a nie idiotyczną nazwą jakiegoś serwera. Prawdziwe listy takie które w rozczuleniu można musnąć wargami, w złości rezerwać na strzępy, w najgłębszej tajemnicy ukryć pospiesznie przed wszystkimi w zamkniętej na kluczyk metalowej kasetce w piwnicy, lub które nosi się przy sobie i wraca do nich gdy dopada tęsknota lub nadzieja się rozwiewa. Prawdziwe listy, które można także poprostu spalić, lub odkryć na nowo. Jedną z przyjemności czytania starych listów jest to, że nie trzeba na nie odpisywać'' ''Nie wiem, czy w ogóle jest możliwe, aby uchwycić moment, w którym rozpoczyna się miłość. Nie jakieś tam zakochanie, ale miłość. Zakochanie jest mimo wszystko tylko rozjatrzeniem siebie, trudną do opanowania. natarczywie natrętną obsesją zajmującą cały czas i całą przestrzeń. Zagnieżdża się wprawdzie w mózgu, ale tak naprawdę wypełnia głównie ciało. Miłość, jeśli w ogóle, pojawia się później. Absorbuje inaczej. Nie jest tylko namiętnością obecnej chwili. Patrzy w przyszłość'' ''...serce jest tu jedynie symbolem. Łączy się z miłością, choć przecież kochamy mózgiem. Arytmia to z kolei skojarzenie z nieregularnością, nienormalnością i przede wszystkim z zagrożeniem. A każda nieregularność wprowadza w nasze życie niepokój'' ''Każde wydarzenie w naszym życiu może być testem naszego charakteru'' ''Mówisz, że wspomnienie, rozbite na tysiąc kawałków przestaje być wspomnieniem? A może ma się wtedy zamiast jednego tysiąc wspomnień? Jeśli tak, to myślisz, że teraz każde z tego tysiąca będzie bolało z osobna?'' ''Ze wszystkich uczuć to właśnie nienawiść odurza najbardziej. Bardziej niż zwierzęce pożądanie i bardziej nawet niż przedawkowanie LSD. To , co prawnicy finezyjnie nazywają zbrodnią w afekcie, tak naprawdę jest zbrodnią z nienawiści'' Weronika Mulawaa może |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1758 |
Raczkowanie
|
"Białe jabłka" J.Caroll
"Większość znanych mi kobiet przypomina właśnie tę szklankę wody. Ty jesteś morzem" "Ubóstwiał kobiety. Uwielbiał w nich wszystko, one zaś wyczuwały to w momencie spotkania. Wiele wyznało, iż zakochało się w nim po uszy, bo posiadał zarówno serce kobiety jak i jej wrażliwość na świat. Było to wręcz zabójcze połączenie u mężczyzny, który nigdy nie ma ich dość." "Tak już jest, że kobiety złoszczą się lub denerwują lub są rozczarowane mężczyznami z tego czy innego powodu. To nieuchronne. Im bardziej Cię przedtem kochały tym większy sprawiasz im zawód na samym końcu. Dajesz za mało albo za dużo. Zły kolor. Zły czas. Zły gest." "Pamięć jest jak splątana kołyska kocich nitek i połączeń." "Gdy uszkodzeniu ulega coś , na czym szczególnie nam zależy, nie możemy oderwać oczu - ani myśli - od szczeliny, pęknięcia, rany. Pierwsza głęboka rysa na nowym samochodzie, pierwsze kłamstwo, na którym łapiemy nowego kochanka, dziura po brakującej czarnej kostce. Wiedzieliśmy, że to się kiedyś stanie, ale łudziliśmy się nadzieją, że może jednak nie. Czasem te uszkodzenia można naprawić. Ale nawet wtedy rzeczy nie odzyskują dawnego blasku czy proporcji. Nigdy." ![]()
![]() |
#1759 |
Przyczajenie
|
"Nie przestrasz się, proszę, gdy poczujesz moje wargi na szyi. Nie chciałem całować, to tylko bezradna miłość."
-Franz Kafka, 'Listy do Mileny' "Miłość bowiem żąda odrobiny przyszłości, a my mieliśmy tylko chwilę." -Albert Camus, 'Dżuma' „Przestałam się bać. Przed strachem nie da się uciec. Można go tylko przepuścić przez siebie. Dopiero wtedy okazuje się, że strachu nie ma. Jestem tylko ja”. J.L. Wiśniewski, I. Wownenko, 'Miłość oraz inne dysonanse' "Zakochać się raz a dobrze, bez zranień i rozstań. Choć z drugiej strony czym byłaby miłość bez bagażu doświadczeń, bez cierpienia i dreszczu niepewności?" J.L. Wiśniewski, I. Wownenko, 'Miłość oraz inne dysonanse' "Wszystko jest możliwe. Mogą Ci mówić, że masz 90% szans, 50% szans lub 1% szans, ale to Ty musisz wierzyć i walczyć." Lance Armstrong "Jesteśmy świadkami fenomenalnego zjawiska, polegającego na wzajemnym mijaniu się ludzi; na nieumiejętności nawiązania kontaktu; nieumiejętności spędzania wolnego czasu." Marek Hłasko, 'Listy z Ameryki' "Tyle jest rodzajów i stopni intensywności miłości.Trudno jest znaleźć kogoś, kto by cię kochał we właściwy sposób, z właściwych powodów. Nie dla pieniędzy, domu, samochodu, seksu, poczucia bezpieczeństwa, ale wielbił cię po prostu za to, że jesteś. Akceptował taką, jaka jesteś, z wadami i wszystkim innym." -E.J. Dickey, 'Inna kobieta' "Czasem Cię widzę lecz wyciągniętymi rękoma dotykam tylko mojej myśli o Tobie." H. Poświatowska |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1760 |
Rozeznanie
|
"Godne to uwagi - rzekł - że człowiek nie może cośkolwiek obszerniej wypowiedzieć się w sprawach ogólniejszej natury, nie zdradzając się całkowicie, nie wkładając niechcący w tę wypowiedź całej swej jaźni, nie wyrażając jakoś w przenośni głównego tematu i pierwotnego zagadnienia swego życia."
- Thomas Mann, "Czarodziejska góra" "I to, co nazywaliśmy kochaniem się, znaczyło może, że stałem przed tobą z żółtym kwiatem w ręce, ty zaś przytrzymywałaś dwie zielone świece, a wiatr wiał nam w twarze deszcz wyrzeczeń, pożegnań, biletów metra." - Julio Cortázar, "Gra w klasy"
Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. / Andrzej Sapkowski |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1761 |
Zakorzenienie
|
"Można im odebrać młodość, można okraść ich z wolności, można nakazać im dorośleć przed czasem i na rozkaz umierać, ale najważniejszego - przeżyć - odebrać im nie sposób. Bo nikt nie wie - na szczęście - kiedy i dlaczego wydarzy się to najważniejsze" - Janusz Leon Wiśniewski, "Bikini"
„Lepiej kochać, a potem płakać. Następna bzdura. Wierzcie mi, wcale nie lepiej. Nie pokazujcie mi raju, żeby potem go spalić.” - Harlan Coben, "Nie mów nikomu"
![]() |
![]() |
#1762 |
Przyczajenie
|
W miłości trzeba się napracować. Ona przychodzi do nas sama. Nie wiadomo skąd i dlaczego. Ale to wszystko, co dla nas robi. Później musimy zajmować się nią sami. Kiedy jest za gorąco, schładzać, żeby się nic nie spaliło. Jak jest za zimno, podgrzewać, żeby coś nie zamarzło. Jak coś się dzieje zbyt wolno, to przyśpieszać, a jak coś goni, tak że tracimy nad tym kontrolę, to zwalniać, bo w pędzie łatwo przeoczyć coś ważnego albo trudno uchwytnego."
A. Ficner-Ogonowska, „Alibi na szczęście” Niektóre zdjęcia są jak wspomnienia: pojawiają się przypadkowo, bez żadnego usprawiedliwienia, i dlatego właśnie towarzyszą nam przez całe życie. Jak pies przybłęda, który chodzi za nami krok w krok, tylko dlatego, że rzuciliśmy mu kiedyś ochłap, i od którego nie możemy się opędzić, bo nie wiemy, jak mu na imię, ani do kogo należy. Julio Llamazares, „Sceny z niemego kina” "- Nadal cię kocham. Próbowałem przestać, ale nie mogę. (...) Nie chcę sypiać z kim popadnie. Chcę kolejnej szansy. Kocham cię. - Karev... On jest... Mark, ja mam chłopaka. - Wiem. Ale mówię ci, że możesz mieć męża." Lexi i Mark, „Chirurdzy” Przecież można się uścisnąć. Ja lubiłam jego uściski. Mężczyzna powinien obejmować właśnie tak. Mocno jak niedźwiedź. Leena Lander, „Rozkaz” |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1763 |
Raczkowanie
|
Mężczyzna, mówiąc „kocham”, myśli: „będę cię kochał jutro, pragnę, aby jutro wyglądało tak, jak dziś...” Kobieta, mówiąc „kocham”, myśli „kocham cię dziś i nie chcę myśleć o jutrze...”
"Siedem dalekich rejsów" L. Tyrmand |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1764 |
Przyczajenie
|
Zwykła ludzka miłość polega bowiem na tym, iż kocha się kogoś, kto jest tak miły w dotyku, że ewentualne jego wady są już nieważne.
Jerzy Pilch To zabawne, że potrafimy czekać tak wiele lat, aby usłyszeć tak niewiele słów. R.P. Evans Wielu młodych ludzi nie wie czego tak naprawdę chcą, a jak się nie wie czego się chce, to się ma czego się nie chce. Chuck Palahniuk Potem znów siedzę na łóżku i przelatuje przeze mnie wiele uczuć, które nie całkiem pojmuję.Potem zabraniam sobie myślenia. Istnieją pytania bez odpowiedzi. Charles Bukowski Bo dla mnie prawdziwymi ludźmi są szaleńcy ogarnięci szałem życia, szałem rozmowy, chęcią zbawienia, pragnący wszystkiego naraz, ci, co nigdy nie ziewają, nie plotą banałów, ale płoną, płoną, płoną, jak bajeczne race eksplodujące niczym pająki na tle gwiazd, aż nagle strzela niebieskie jądro i tłum krzyczy 'Oooo!'. Jack Kerouac, "W drodze" Zdarzają się takie chwile, kiedy waży się całe nasze życie, a jego dalszy ciąg zależy od decyzji osób, które mają moc darowania nam lub odebrania rzeczy, na których nam zależy Robert James Waller „Tango na prerii” Straciłeś dla mnie tyle czasu, że poczułem się ważny. Mały Książę O szczęściu może mówić tylko ten, kto znajdzie w życiu kogoś takiego, kogoś, do kogo może się przytulić i zamknąć oczy. Nawet jeśli trwałoby to tylko chwilę lub jeden dzień. Patrick Rothfuss, „Imię wiatru” |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1765 |
Zakorzenienie
|
Mimo, że za twórczością Paula Coelho nie przepadam, to bardzo lubię ten cytat:
„Co jest najśmieszniejsze w ludziach: Zawsze myślą na odwrót: spieszy im się do dorosłości, a potem wzdychają za utraconym dzieciństwem. Tracą zdrowie by zdobyć pieniądze, potem tracą pieniądze by odzyskać zdrowie. Z troską myślą o przyszłości, zapominając o chwili obecnej i w ten sposób nie przeżywają ani teraźniejszości ani przyszłości. Żyją jakby nigdy nie mieli umrzeć, a umierają, jakby nigdy nie żyli.” - Paulo Coelho, "Być jak płynąca rzeka"
![]() |
![]() |
#1766 |
Przyczajenie
|
Z kalendarza Beaty Pawlikowskiej:
Jestem sobą. Nie porównuję się z innymi, bo każdy jest inny. Ja jako ja zaczynam nowy rok mojego życia. Będę szczęśliwa. Bądź elastyczny. Nie żądaj żeby wszyscy dostosowali się do Ciebie. Czasem Ty spróbuj dostosować się do nich. Może odkryjesz coś ciekawego. Nie martw się na zapas. Będzie dobrze. Skup się na tym, co jest do zrobienia tu i teraz. Każdy dorosły ma prawo podejmować swoje decyzje. Zamiast naprawiać innych ludzi, spróbuj się wreszcie zastanowić, jak chciałbyś zmienić swoje własne życie. Uśmiecham się. Tak, uśmiecham się! Jeszcze raz się uśmiecham! W życiu nie chodzi przecież o to, żeby było dokładnie tak jak ja chcę, tylko żeby było dobrze! Nie staraj się wszystkiego za wszystkich załatwić. Jeśli masz odruch porządkowania i doprowadzania do perfekcji, rób to na swojej przestrzeni. Pozwól innym żyć jak chcą. Szukaj wewnętrznego spokoju. Nie musisz wszystkiego wiedzieć. Nie musisz nad wszystkim panować. Świat się nie zawali jeśli spuścisz go z oczu. Wprost przeciwnie, może przyjemnie Cię zaskoczy. Oddychaj. Pójdź na spacer, puść myśli. Spełnij mały, dobry plan wobec samej siebie. Zaplanuj drobną przyjemność, którą sprawisz sobie w ciągu najbliższych dni. Na co masz wielką ochotę? Odsuwam dzisiaj wszystkie potwornie nierozwiązywalne sprawy. One mają swój sens, ale ja go nie rozumiem i dzisiaj w ogóle przestaję się nimi zajmować. Niech rozwiążą się same. Dźwięki otoczenia wślizgują się w Twoją podświadomość i kierują nią nawet wtedy, kiedy ni zdajesz sobie z tego sprawy. Szukaj ciszy i równowagi. Słuchaj muzyki, która poprawia Ci nastrój. Jestem cierpliwa. Nawet jeśli czuję nadchodzącą falę złości i irytacji. Dzisiaj będę cierpliwa dla wszystkich. Tylko dzisiaj. Jeśli oceniam ludzi, daję im prawo do oceniania mnie. To bez sensu. To nieustanna wymiana osądów i nieprzychylnych spojrzeń. Niech lepiej każdy zajmuje się sobą. Dzisiaj rozdaje wszystkim uśmiechnięte spojrzenia. Nie oceniam. Dbaj o siebie. Wieczorem wyprowadź się na spacer. Nie pytaj czy masz ochotę. Wyprowadź siebie na spacer. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1767 |
Zakorzenienie
|
Niektóre drogi trzeba pokonywać samotnie.
"kosogłos" Suzane Collins
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1768 |
Raczkowanie
|
"Ludzie będą gadać i wszystko rozgrzebywać. Człowiek nie pochodzi od małpy, tylko od kury."
Carlos Ruiz Zafón - "Cień wiatru" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1769 |
Przyczajenie
|
Zmiany - nie lubimy ich. Boimy się. Ale nie możemy ich powstrzymać. Adaptujemy się do zmian. Albo zostajemy w tyle. Dorastanie boli i jeśli ktoś mówił wam coś innego - kłamał. Prawda jest taka - czasem im bardziej coś się zmienia, tym bardziej jest jak przedtem. Zdarza się też, że zmiany są dobre. Czasem zmiana jest najważniejsza.
Grey's Anatomy Pokochałam cię, kiedy cię zobaczyłam. Od razu. Taka miłość nie mija. Olga Tokarczuk Może trochę będę tęsknił, jeżeli przybłąka się do mnie jakaś myśl o tobie. Nora Roberts, „Poszukiwania” Nie utożsamiaj szczęścia ze spełnieniem pragnień. Lew Tołstoj Kochałby ją nawet, gdyby został z niej tylko głos, zawsze powtarzał, że miłość poznaje się po tym, że czyjegoś głosu pragniesz bardziej niż ciszy, mówił, że kochać to zgodnie przerywać rozmowę, żeby posłuchać deszczu. Wojciech Kuczok, "Senność" W każdej miłosnej historii alkohol towarzyszy dwóm skrajnym wydarzeniom: chwili, kiedy poznajemy drugą osobę i musimy o sobie mówić, oraz tej sytuacji, w której nie mamy już sobie nic do powiedzenia. David Foenkinos, "Delikatność" W jednej chwili wszystko pociemniało. Sam nie wiem, gdzie jestem. Czuję jedynie, że znajduję się pośród obcych mi ludzi, że muszę jechać cały dzień i jeszcze jeden i trzeci, by w końcu znaleźć się przy tobie – a może po to, by rozstać się z tobą. Rainer Maria Rilke Niespełniona miłość nigdy nie umiera - trwa całe życie. Mine Vagant SMS-y to literki, tworzące na ekraniku telefonu wiadomość. Zaledwie 160 znaków. Mają jednak tę niesamowitą przewagę nad słowem mówionym, że pozwalają nie widzieć ani nie słyszeć reakcji adresata. Układając SMS-y, każde słowo możemy cofnąć, uszlachetnić, nie dbając o to, czy w oczach odbiorcy wywołamy radość, strach czy łzy. W SMS-ach jesteśmy inni, bardziej szczerzy, bo jakby anonimowi. Daniel Senderek, "SMS. Słowa Mają Siłę" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1770 |
Konto usunięte
|
„Ponieważ nie wiemy kiedy umrzemy myślimy o życiu jak o niewyczerpanym źródle. Jednak wszystko dzieje się tylko pewną ilość razy, tak naprawdę bardzo małą ilość. Jak wiele razy wspomnisz jakieś popołudnie z Twoje dzieciństwa? Popołudnie, które jest tak ważną częścią ciebie, że nie wyobrażasz sobie życia bez niego. Może jeszcze cztery lub pięć razy, może nawet nie tyle. Ile jeszcze razy ujrzysz pełnię księżyca? Może…a do tej pory wszystko wydawało się nieskończone.”
Paul Bowles – Pod osłoną nieba |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:02.