|
|
#1771 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Cytaty z ksiazek
Na wesoło
![]() (...) -Krytykował rondel patelnie. -Słucham? -No wiesz, rondel czepia się patelni, a sam nie jest czysty. Roark zastanowił się chwilkę. -Aha! Przyganiał kocioł garnkowi! -Wszystko jedno, naczynia kuchenne i tak nie potrafią mówić ![]() J.D Robb, Seria "In Death"
|
|
#1772 |
|
Raczkowanie
|
„Gdyby wszystko przepadło, a on jeden pozostał, to i ja istniałabym nadal. Ale gdyby wszystko zostało, a on zniknął, wszechświat byłby dla mnie obcy i straszny, nie miałabym z nim po prostu nic wspólnego.” Emily Brontë ,,Wichrowe wzgórza"
"Lubię siedzieć nisko [...] upadek nie jest wówczas tak niebezpieczny." Michaił Bułhakow ,, Mistrz i Malgorzata" "Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem." Paulo Coelho ,, Alchemik" "Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem" Gabriel García Márquez |
|
|
|
|
#1773 | |
|
Zakorzenienie
|
cllaudek :
Cytat:
![]() "Musisz spojrzeć prawdzie w oczy, (…), i starać się myśleć pozytywnie.(...) są miejsca, gdzie kiedyś często się śmialiśmy, płakaliśmy, kłóciliśmy, i kiedy się tam pójdzie i pomyśli o tych wszystkich pięknych chwilach, staja się bliższe. Można się cieszyć miłością, którą się miało, zamiast się przed nią ukrywać."/ Cecylia Ahern "P.S. Kocham Cię"
Synuś Gdyby na wielkim świecie zabrakło uśmiechu dziecka, byłoby ciemno i mroczno, ciemniej i mroczniej niż podczas nocy bezgwiezdnej i bezksiężycowej - mimo wszystkich słońc, gwiazd i sztucznych reflektorów. Ten jeden mały uśmiech rozwidnia życie... |
|
|
|
|
|
#1774 |
|
Przyczajenie
|
''- Myślisz, że jesteś jedyną skomplikowaną osobą na świecie?
- Nie, ale to i tak moja specjalność.'' ''Spojrzała znacząco na moją dłoń, więc ją zabrałem. Ale nie mogłem tak po prostu pozwolić jej odejść. Popatrzyłem jej w oczy, tak naprawdę to chyba po raz pierwszy w życiu. Zielona otchłań była tak głęboka, że nigdy bym jej nie zgłębił. Zastanawiałem się, jak się mado tego teoria Ammy „o oczach będących oknami duszy".'' ''Piękne Istoty ''
|
|
#1775 |
|
Raczkowanie
|
Przypadki istnieją tylko w gramatyce.
Żyjąc tylko w wyobraźni, rzeczywistość potrafi stać się marzeniem sennym, od którego nie ma już powrotu. Fantazje mogą uzależnić tak samo jak narkotyki. Boże, daj mi choć amnezje, jeśli śmierć to za wielkie marzenie. Jesteś jak życie, ono też nie daje się powtórzyć. Po prostu kolejny raz zostałeś wykorzystany jak kawałek ligniny. A teraz się strasznie dziwisz, lądując w koszu, że na opakowaniu jest napisane ‘jednorazowa chusteczka higieniczna.’ Jej orgazmem jest sadyzm. Jej pełnym szczęściem jest panowanie nad facetem. Najłatwiej nami, facetami, jest manipulować odmawiając nam tego, czego pragniemy. Wtedy jesteśmy gotowi wszystko uczynić. Im mniej daje, tym więcej baba osiąga. Jeśli nie stać Cię na rok cierpliwości, to mi dupy nie zawracaj pieprzeniem o wielkiej miłości, która ma trwać do grobowej deski. Człowiek nie jest jednorazową butelką wody mineralnej, którą wyrzuca się (bez zakręcania kapsla) po wypiciu zawartości, gaszącej chwilowe pragnienie. Najmocniej tęsknimy za tymi, którzy są tuż obok nas, a my nie możemy ich mieć. Najbardziej brakuje nam tych, którzy są prawie namacalni. Tak się teraz czuje, jakby ‘tam na gorze’ postanowili mi zrekompensować lata oczekiwania i zesłali mi najgorszego sku*wysyna, jakiego mieli w katalogu. Andrzej Setman "W dużym stopniu o każdym z nas"
what is love? Edytowane przez moodygirl Czas edycji: 2013-02-17 o 14:02 |
|
|
|
|
#1776 |
|
Raczkowanie
|
"Jest w Tobie, w Twoim mózgu taki obszar, który należy do czułego, wrażliwego, kochającego, romantycznego, zapobiegliwego, opiekuńczego, pełnego troski i empatii mężczyzny. Takiego, z którym chciałoby się mieć od razu wnuki. I wtedy trudno Cię nie kochać, i nie chcieć Cię mieć na wieczną, wyłączną własność. Takiego dobrego i wymarzonego, co to całuje moje rzęsy na dobranoc i od rana troszczy się o wszystko."
"Pokochaj mnie różną - brzydką, krzykliwą i skłonną do płaczu, jaka jestem." "Nie ma takiej ulicy, takiego parku, mostu, klubu, domu, wagonu metra, kina, gdzie nie towarzyszyłby mi twój cień, gdzie nie tęskniłabym za tobą, nie kłóciła się, nie płakała z żalu, nie uśmiechała się do Ciebie, nie leżała przy Tobie na trawie, patrząc w niebo, gdzie nie czytałabym Twoich listów, nie prosiła Cię o coś, nie rozumiała i przebaczała, całowała i pozwalała odejść, nie odwracała się, nie szukała odpowiedzi, nie snuła planów na przyszłość, nie krzyczała z bólu, nie milczała, nie szukała dla Ciebie usprawiedliwień, biorąc winę na siebie, nie jeździła w kółko po mieście, przegapiając swoje przystanki, nie kochała Cię do nienawiści. Nie ma takiego zakątka mojego świata, żywego czy wymyślonego, nie ma takiego pokoju, gdzie by nie było Cię ze mną przez te wszystkie lata." Mała próbka z "Miłości i innych dysonansów" Wiśniewskiego. Gorąco polecam ![]()
|
|
|
#1777 |
|
astro-loszka
|
"Miłość jest humorzasta. Męcząca. Stawia wymagania. Miłość cię wykorzystuje, Zmienia zdanie - Ale teraz nienawiść. To jest coś co można wykorzystać. Urzeźbić. Jest poręczna. Twarda lub miękka, zależnie od potrzeby. Miłość cię poniża, a nienawiść utula. Jest taka kojąca. "
"Biały oleander" Janet Fitch
|
|
#1778 |
|
Zadomowienie
|
To niemądre żądać od życia, żeby natychmiast dało Ci wszystkie odpowiedzi,
bo niektore rzeczy muszą zdarzyć się dokładnie wtedy, kiedy przyjdzie ich czas - ani wcześnie, ani później - bo wcześniej albo później nie mogłyby po prostu zaistnieć w takim kształcie, jaki został im przeznaczony. B. Pawlikowska, W dżungli niepewności.
|
|
|
#1779 |
|
Zakorzenienie
|
"Fortuna kołem się toczy i na pstrym koniu jeździ, a pech to pech - solidna firma."
- Wojciech Cejrowski (z książki Rio Anaconda) |
|
|
|
|
#1780 |
|
Zakorzenienie
|
Nie jestem dobrym człowiekiem. Nigdy nie byłam.
Nie potrafię hodować kwiatów. Wybrałam Życie niecierpliwe, wśród wszystkich zdobyczy techniki, w niewoli bycia monitorowaną i skazaną na faszerowane antybiotykami i benzoesanem sodu. Próbowałam kiedyś walczyć, próbowałam być dobra, ale tak jak wierzy się w przeznaczenie lub Boga, ja wierzę w to, że zło jest subiektywne Przy moim łóżku zawsze ta sama książka. 1001 filmów, które warto zobaczyć. Mogę czytać też wiele innych, ale ta zawsze musi być pod ręką. To mój podręcznik życia. Z niej uczę się wszystkich zachowań, trików, okazywania uczuć... To moja biblia. Zbyt krótko będę żyła, by zgromadzić wszystkie doświadczenia. Niewiele też zdarzy się sytuacji, które uważam za ciekawe. Dzięki tej lekturze i w oparciu o kino potrafię indukować wszystko, co może przydarzyć się człowiekowi. Moje życie to film. Witraż z dramatu, melodramatu, komedii, filmu noir... Bo czyż życie nie jest filmem? Ludzie odchodzą. Pomimo braku mojej zgody i przeświadczenia, że to tylko żart... że chowają się gdzieś na chwilę, by później z głośnym „łaaaaaaaa!" wyskoczyć i nas przestraszyć. Więcej szumu robimy wokół śmierci, niż wokół życia.
|
|
|
#1781 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1783 | |
|
astro-loszka
|
Cytat:
„(...)nie można uciec od samego siebie i nawet jeśli wybierzesz się w podróż na koniec świata, to twoja udręczona dusza wybierze się tam razem z tobą.” „Czasami najpiękniejsza na sali nie jest dziewczyna, która ma obiektywnie najbardziej idealną figurę i rysy twarzy, ale ta, która ma do siebie zaufanie, lubi siebie i emanuje radością. Ona będzie przyciągała do siebie spojrzenia i budziła zazdrość, chociaż gdyby zbadać jej atuty za pomocą cyfrowego wzorca kobiecej urody, niekoniecznie otrzymałaby dobry wynik. Bo źródłem jej pewności siebie i radośc...” „Brak poczucia własnej wartości jest jak kula armatnia, którą człowiek kieruje w siebie samego. Im bardziej strzela do siebie nienawiścią, tym bardziej zapętla się we własnej niemocy, bezradności i pustce.” „Nie musisz być doskonała. Nie musisz udowadniać całemu światu, że jesteś najlepsza, bo świat i tak będzie cię wciąż lubił. Nie za to co robisz i nie za to, że jesteś bezbłędna, tylko za to, że jesteś. Po prostu jesteś. Jesteś fajną osobą ze wszystkim potencjalnymi usterkami, pomyłkami i obciachem. Bo każdy może się pomylić albo popełnić błąd. Oczywiście to nie ma być pochwała lekkomyślności, beztroski ani lenistwa. Mam na myśli sytuacje, kiedy człowiek stara się zrobić coś dobrze, ale mu nie wychodzi. Ma dobre intencje i uczciwie pracuje, ale z jakiegoś powodu popełnia błąd. I trudno. Każdy może się pomylić, bo po prostu każdy jest tylko człowiekiem. I już.” "I dlatego ja ciągle powtarzam: "Rób swoje". Nie zajmuj się tym, co robią inni, bo oni mają własne drogi do przejścia. A Ty masz swoją. Nie pytaj dlaczego im się coś bardziej udaje, tylko szukaj sensu w tym co robisz. Kiedy znajdziesz w tym wolność, spełnienie i radość, świat sam do Ciebie przyjdzie.” „Szczęście nie bierze się z koloru piór, jakie na sobie nosisz. Możesz być niebieskim ptakiem albo żółtą jaszczurką, i niczego to nie zmieni, o ile nie uzupełnisz tej brakującej części, która została usunięta z twojej duszy.” „Nie mów, że jesteś słaby, że czegoś nie potrafisz, nie możesz, nie dasz rady, nie nadajesz się. Masz w sobie wielki magazyn siły i potężny generator, który dostarczy ci jej jeszcze więcej – jeśli tylko postanowisz go włączyć i zacząć z niego korzystać.” Beata Pawlikowska - W dżungli samotności
|
|
|
#1784 |
|
Przyczajenie
|
kocham ten cytat i znam go na pamięć..
" nawet teraz nie bardzo wiem, jak to się stało. jeszcze przed momentem rozmawialiśmy, a teraz pochylał się ku mnie. przez sekundę zastanawiałam się, czy czar pryśnie, jeśli go pocałuję, było jednak za późno, by się powstrzymać. a gdy nasze wargi się zetknęły, wiedziałam, ze gdybym nawet dożyła setki i zwiedziła wszystkie kraje świata, nic nie da się porównać z tą jedną chwilą, gdy po raz pierwszy pocałowałam mężczyznę moich marzeń i byłam pewna, że moja miłość będzie trwała wiecznie . " Nicholas Sparks - Dear John i coś na dłuższą chwilę, to niestety nie z książki ale wyszperane w internecie. "uwielbiam, kiedy bierzesz moją dłoń w swoją i ściskasz mocno, bo wtedy czuję się dla Ciebie ważna. Uwielbiam się do Ciebie przytulać i czuć Twoje ciepło, które działa na mnie kojąco, jak nic innego na świecie. Uwielbiam, kiedy mnie całujesz, bo wtedy sięgam gwiazd i czuje się kimś wyjątkowym i niepowtarzalnym. Uwielbiam kiedy chowasz twarz w moich włosach, bo wydaje mi się wtedy, że to są dla Ciebie jedyne włosy na świecie. Uwielbiam, kiedy patrzysz mi prosto w oczy, wtedy wiem, że widzisz coś więcej niż tylko brązowe źrenice, że widzisz co we mnie jest. Uwielbiam jak śmiejesz się tak szczerze, bo wtedy moje serce rośnie wielkie, kiedy wie, że jesteś szczęśliwy, wtedy ja też automatycznie staję się szczęśliwa. I uwielbiam kiedy mówisz mi, że mnie kochasz, bo to czyni mnie najbogatszą i najpromienniejszą dziewczyną pod słońcem! Uwielbiam Cię za to, że jesteś, że im dłużej Cię znam, tym bardziej przybywa mi powodów do uwielbiana Cię jeszcze mocniej, za to, że każdy poranek zaczynam myśląc o Tobie. Uwielbiam Cię za to, że nie jesteś typowy, zwyczajny, że jesteś sobą. Jesteś wszystkim czego potrzebuje, że nie zmieniasz się z biegiem czasu, nie ma nikogo takiego jak Ty. Dla mnie, jesteś jedynym takim mężczyzną, jedynym w swoim rodzaju, doskonale doskonałym, niesamowitym, jesteś Mój. Uwielbiam Cię za to, że ciągle chcesz mnie poznawać, pomimo moich błędów i wad nie rezygnujesz. Uwielbiam Cię za wszystko i za nic, z każdym dniem będę Cię uwielbiała co raz bardziej. Uwielbiam Cię za to, że nie chce przy Tobie niczego udawać, za to, że myślę o Tobie o wiele więcej, niż powinnam, za to, że nie da się o Tobie zapomnieć. Jesteś mężczyzną, którego mogę kochać jak mocno zechcę. Uwielbiam gdy mówisz do mnie czule, gdy się na mnie złościsz, gdy patrzysz mi w oczy. Uwielbiam to ! Uwielbiam i Kocham Cię całego! Jesteś życiem dla mojej duszy.. Jesteś moim celem.. Jesteś dla mnie wszystkim i nie ma nic lepszego niż ta miłość. wiesz, że kocham jak się uśmiechasz ? tak bardzo kocham widzieć Twój uśmiech. kocham Cię za ten śmiech, który rozbrzmiewa wokół. uwielbiam Twój śmiech, jest taki szczery. kocham Cię za te oczy którymi patrzysz na mnie, i płaczesz nimi razem ze mną, gdy jest mi źle. kocham Cię za to, że akceptujesz mnie i nie chcesz zmieniać. dla Ciebie jestem idealna. kocham Cię za to, że nigdy nie pozwalasz mi się poddać. gdy upadam, pomagasz mi wstać i walczyć. kocham Cię po prostu za to, że jesteś. przy Tobie nie muszę nikogo udawać, mogę wybuchnąć płaczem. nie zapomnę niczego co dla mnie robisz. a robisz tak wiele. jesteś takim moim promyczkiem nadziei. tak bardzo uwielbiam spędzać z Tobą czas. z dnia na dzień uczymy się czegoś nowego. uczymy się też na błędach.. Chciałabym być Twoją ulubioną dziewczyną, chciałabym byś myślał, że jestem powodem, dla którego żyjesz tutaj, na tym świecie i chciałabym, aby mój uśmiech był Twoim ulubionym rodzajem uśmiechu, a sposób w jaki się ubieram, najbardziej Ci się podobał. Chciałabym, abyś mnie nie pojmował, a jednak wiedział doskonale, jaka jestem. Chciałabym, byś trzymał mnie za rękę, kiedy jestem zdenerwowana i zła i chciałabym, abyś zawsze pamiętał jak wyglądałam, kiedy pierwszy raz Cie ujrzałam, ale przede wszystkim chciałabym, abyś mnie kochał, abyś mnie potrzebował i abyś wiedział, że kiedy mówię, że chce 2 kostki cukru, tak naprawdę mam na myśli 3 i chce, abyś beze mnie czuł się niekompletny i żeby beze mnie Twoje serce było złamane i abyś beze mnie spędził wszystkie noce bezsennie, abyś beze mnie nie mógł jeść i żeby myśl o mnie była ostatnią myślą przed Twoim snem ponieważ, tak naprawdę jesteś najlepsza rzeczą jaka mi się w życiu przytrafiła.." ;-) Edytowane przez kar1906 Czas edycji: 2013-03-29 o 21:13 |
|
|
|
|
#1785 |
|
Zakorzenienie
|
Czy Ty żyjesz? Czy ja żyję w Twoim życiu? Czy mógłbym, gdybyś
chciała? Czy mogę, choć nie chcesz? Nie chcę walczyć. Bo z całą świadomością chcę być samotna. A ludzie dookoła przekonują mnie, że tak być nie może, że człowiek nie powinien, ba, nie ma prawa być samotnym. Ale ja sądzę inaczej. Człowiek powinien być szczęśliwy, nawet jeśli jego szczęście to szczęście samotne... Może nie szczęście, nie, może spokój... tak, spokój. Daj znak. Wyślij przecinek, średnik... cokolwiek, bym wiedział, że ciągle jesteś -Podobają mi się twoje rude włosy i piegi na granicy ust i to, że jak zapatrzysz się w okno, to wydaje mi się, że widzisz coś zupełnie innego niż ja, niż inni ludzie... Jest w tobie coś, co sprawia, że przyjemnie jest po prostu być tuż obok...
|
|
|
#1786 |
|
astro-loszka
|
"Znacz uczucie silniejsze od miłości?"- spytano Leverkuehna. "Tak- odpowiedział.- Ciekawość, czyli miłość pozbawiona krowiego ciepła".
(Seans - Witold Howarth)
|
|
#1787 |
|
Raczkowanie
|
"Leżę na łóżku, przyjaźnię się z sufitem i męczy mnie świadomość, jak wiele rzeczy w życiu potrafiłbym dobrze robić."
Leopold Tyrmand "Dziennik 1954" |
|
|
|
|
#1788 |
|
Przyczajenie
|
Jeżeli chodzi o książkowe cytaty, to najbardziej w pamięci tkwią mi słowa Jakuba Żulczyka z Zrób mi jakąś krzywdę. Książka jest genialna -zdecydowanie polecam.
"[...] jestem bezradny, jestem jak organiczna definicja angielskiego słówka „pathetic", jestem jak podstarzały Donnie Darko, jestem potencjalnym samobójcą z miłości przez utopienie, jestem jak otwarta czakra, cieknący kran i krwawiący nos." "Kocham cię. Przestań istnieć." "Przysięgam, że nigdy w życiu, ale to nigdy, aż do końca ☠☠☠☠☠☠☠onego świata, przez wszystkie starości i młodości, przez wszystkie śmierci i narodziny, przez wszystkie gówno warte inicjacje i zakończenia, przysięgam na Veddera, Jezusa, Kapitana Planetę, Ojca, na wszystkie momenty, w których zrywał - budził mnie - zastanawiał, ten delikatny szept Czegoś Więcej, oddech Przeżycia, smak Przyszłego Wspomnienia, nieważne, czy było to podczas słuchania kaset, oglądania seriali, imprezowych agonii, obejmowania, ruchania, patrzenia, myślenia - przysięgam, że nigdy w życiu jej nie opuszczę." |
|
|
|
|
#1789 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny wątek jest cudowny ! Przeczytałam powierzchownie całe forum. Trochę mi to zajęło, ale chciałabym przeczytać każdy komentarz dokładnie. Cud miód i orzeszki <3 malinka_86 - dzięki Ci za taki pomysł. A teraz do Was dołączę.
"Dołóż starań, żeby każdego dnia zrobić coś, co chociaż trochę przybliży spełnienie Twoich marzeń- "David Niven "100 sekretów ludzi szczęśliwych" "Przyjaciółka jest jak dom, w którym zawsze pali się światło" - "W sidłach anoreksji" "Naprawdę martwy jest ten, kogo nie ma już w naszych sercach" - "W sidłach anoreksji"
|
|
|
#1790 |
|
Raczkowanie
|
Where do you think the meanness and selfishness come from, if not from the human spirit? Do you really believe there is an evil force stalking the world? No, the evil comes from the human heart.
[About Ukraine] Our national export is the sale of our beautiful young women into prostitution to feed the monstrous appetites of the Western male. It is a tragedy. The more I found, the less I understood. There is something about words. In expert hands, manipulated deftly, they take you prisoner. Wind themselves around your limbs like spider silk and when you are so enthralled you cannot move, they pierce your skin, enter your blood, numb your thoughts. inside you they work their magic. [About dead writers] For in the books they write they continue to exist. We can rediscover them. Their humor, their tone of voice, their moods. Through the written word they can anger you or make you happy. They can comfort you.They can perplex you. They can alter you. All this, even though they are dead. Like flies in amber, like corpses frozen in ice, that which according to the laws of nature should pass away is, by the miracle of ink on paper, preserved. it is a kind of magic. Stupid dreams. Even the good ones are bad, because they remind you how poorly reality measured up. They're all so boring and they're trying to make up for it by talking louder. Id rather just sit here and eat. Everyone in our school has after school activities. Mine is going home. You like someone who can't like you back because unrequited love can be survived in a way that once requited love can't. If one believes there is truth in art- and I do - then its troubling how similar the skill of performing is to lying. Maybe lying is itself a kind of art. I think about it more than I should. Everyone should remember being born. It doesn't seem fair that we only remember dying. We do indeed have privacy. We just have to make sure that privacy doesn't become loneliness.
|
|
#1791 |
|
Zakorzenienie
|
Dziecko otworzyło oczy. Spoglądało wprost na nią. I Scarlett poczuła, co to miłość. Miłość bezwarunkowa, nie stawiająca wymagań, nie pytająca o przyczynę, w ogóle nie pytająca, bezgraniczna, całkowita, nieegoistyczna.
Alexandra Ripley , Scarlett, tom 2 , ciąg dalszy Przeminęło z wiatrem.
cofanie się to najgorsze co możesz zrobić. Niekorzystanie z życia jest jedną z form samobójstwa.Nie jestem idealna, popełniam błędy, krzywdzę ludzi, ale kiedy mówię 'przepraszam' lub 'kocham' mówię serio. |
|
|
|
|
#1792 |
|
Raczkowanie
|
Wiarygodność jest niczym dno łodzi. Jeśli w poszyciu są dziury, to nie ma znaczenia jakiej są wielkości - każda jest równie ważna. - David Niven "100 sekretów ludzi szczęśliwych"
Ktoś, kto prawdziwie kocha, nie przestaje kochać tylko dlatego, że coś poszło nie tak, albo wydarzyło się coś złego. - Małgorzata Warda "Ominąć Paryż" Zaciekawiło mnie tylko z jakiego powodu dźgnęłaś go nożem?. . . Ale jak dla zabawy to nie ma sprawy. - "Zmierzch" Nie umiera się z miłości - "Ala Makota Zakochana 2 "
|
|
|
#1793 |
|
Marszałkini II RP
|
Cytat z mojego podpisu - Ayn Rand "Źródło"
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1794 |
|
Zakorzenienie
|
Ciekawe czy ludzie chcieliby kupować odwagę, gdyby była sprzedawana w tabletkach. Nie musiałaby dużo kosztować i byłaby wydawana na receptę. Ale niestety, jak każde lekarstwo, miałaby pewne znaczące skutki uboczne. Jej działanie polegało by na tym, że w sytuacjach niebezpiecznych człowiek potrafiłby opanować swój strach i byłby w stanie zachowywać się racjonalnie. Zdobycie takiej tabletki kosztowałoby zapewne tyle samo wysiłku co sięgnięcie do zasobów własnej silnej woli i okiełznanie poczucia bezradnego lęku i paniki, które wdziera się do serca człowieka, który im na to pozwoli.
Odwaga jest częścią duszy. Wystarczy z niej skorzystać. Nie poddać się słabości, odrzucić od siebie lęk i skoncentrować się na tym co ważne. Podróż jest stanem stopniowego uwalniania duszy. Rozpoczyna się oddaleniem od miejsca, gdzie codzienność wymaga kontrolowania myśli, racjonalnego podejmowania decyzji, przewidywania konsekwencji i używania odpowiednich słów. Przez pierwsze trzy dni świadomość ulega wyciszeniu i coraz mniejsza staje się gotowość reagowania na żądania zewnętrznego świata. Rośnie natomiast potrzeba zaspokojenia własnych wewnętrznych oczekiwań, które bardzo długo leżały przysypane i przyduszone codziennością. Wtedy rozpoczyna się też wyprawa w głąb własnej duszy. Nie trzeba już zmuszać własnych myśli do koncentrowania się na jakiejkolwiek "bardzo ważnej sprawie" . Myśli same odnajdują właściwy kierunek i jeśli im tylko pozwolisz, zabiorą cię w fascynującą wyprawę do wnętrza twojej duszy. Beata Pawlikowska - Blondynka na Czarnym Lądzie.
cofanie się to najgorsze co możesz zrobić. Niekorzystanie z życia jest jedną z form samobójstwa.Nie jestem idealna, popełniam błędy, krzywdzę ludzi, ale kiedy mówię 'przepraszam' lub 'kocham' mówię serio. |
|
|
|
|
#1795 |
|
Raczkowanie
|
A macie może jakieś ciekawe cytaty o mamach?
|
|
#1796 |
|
Zakorzenienie
|
".....a ty matko czesz, strzeż i jeszcze dopłać komu, żeby wziął z domu..."
![]() "Nie pytajcie mnie, jak wyglądała moja matka: czy można opisać słońce? Z mamy promieniowało ciepło, siła, radość. Bardziej pamiętam te odczucia niż rysy jej twarzy. Przy niej śmiałem się i nic złego nie mogło mi się przytrafić." Proszę
|
|
|
#1797 |
|
Raczkowanie
|
majka0531 dziękuję, a kto to napisał ?
Jakbyś miała więcej to poproszę
|
|
#1798 |
|
Zakorzenienie
|
Pierwszy nie wiem, a drugi z jakiejś książki E.E. Schmitta wydaje mi się że "Dziecko Noego", ale głowy nie daję. Przepraszam że nie podpisuje nigdy autorów, ale bardzo rzadko zapisuje to w swoim notatnik, zazwyczaj same cytaty, a że mam ich ogrom to po jakimś czasie zapominam kogo to słowa
|
|
|
#1799 |
|
Zadomowienie
|
Odp: Cytaty z ksiazek
Ooo uwielbiam cytaty... Zachęcają mnie często do przeczytania książki..
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1800 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Cytaty z ksiazek
Należała do tych ludzi, którzy żywią tak intensywne uczucia, że stają się one nie do zniesienia, nie można z nimi żyć, a ona dostała surową lekcję. Przez blisko dwadzieścia pięć lat dławiła w sobie uczucia, by je zniszczyć, przekonana, że w końcu wytrwałość zostanie uwieńczona sukcesem."
"Panna Mackkail miała nadzwyczajną figurę, ale z twarzy przypominała konia jedzącego jabłko przez ogrodzenie z siatki. " Colleen McCyllough "Ptaki ciernistych krzewów" .
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:18.