![]() |
#241 |
Raczkowanie
|
Dot.: cytaty z ksiazek
Ja zacznę od niezapomnianego dla mnie "Hamleta" W. Szekspira
![]() "Reszta jest milczeniem." "Cóż to czytasz, mości książę? Słowa, słowa, słowa." "Wiemy, czym jesteśmy, ale nie wiemy, co się z nami stanie." "Ten nonsens więcej wart niż sensowność." i inne.. "Prawda jest okruchem lodu" A. Sapkowski "Jeśłi cierpisz z powodu serca, zajmij myśli, jeśli z powodu myśli - zajmij ręce." (niestety nie pamiętam autora) I oczywiście należy wspomnieć o "Małym Księciu" - książce, która jest jednym wielkim cytatem, dlatego nie będę przytaczać ![]()
![]() |
![]() |
#242 |
Raczkowanie
|
"Alchemik"
*"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące..." *"Kiedy się czegoś mocno pragnie, to cały wszechświat działa potajemnie na naszą korzyść." *Zawsze na świecie ktoś na kogoś czeka (...) I gdy w końcu skrzyżują się drogi tych dwojga i spotkają się ich spojrzenia, to wtedy znika cała przeszłośc i cała przyszłość. Bo jesliby tak nie było,to marzenia całego ludzkiego rodzaju nie mialyby najmniejszego sensu.' "Piąta góra" „Zawsze trzeba wiedzieć, kiedy kończy się jakiś etap w życiu. Jeśli uparcie chcemy w nim trwać dłużej niż to konieczne, tracimy radość i sens tego, co przed nami” |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ode mnie: "Kto mlaszcze, dostanie w paszczę" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#245 |
Rozeznanie
|
"Miłość to koncepcja marketingowa. Stworzona, by sprzedawać produkt"
cytat bodajże z książki Szminka w wielkim mieście :P "Przeznaczenie zazwyczaj czeka tuż za rogiem. Jakby było kieszonkowcem, dziwką albo sprzedawcą losów na loterię: to jego najczęstsze wcielenia. Do drzwi naszego domu nigdy nie zapuka. Trzeba z nim ruszyć" a to z Cienia Wiatru ogólnie cytatów, które mi się podobają jest cała masa, ale te akurat są wg mnie godne uwagi ;D |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Przyczajenie
|
" Nie każde złoto jasno błyszczy,
Nie każdy błądzi, kto wędruje, Nie każdą siłę starość zniszczy. Korzeni w głębi lód nie skuje, Z popiołów strzelą znów ogniska, I mrok rozświetlą błyskawice. Złamany miecz swą moc odzyska, Król tułacz wróci na stolicę." "Ja wiem, ja wierzę, że upiory chodzą po Ziemi. Pozostań przy mnie na zawsze - przybierz jaką chcesz postać - doprowadź mnie do obłędu, tylko nie zostawiaj mnie samego w tej otchłani, gdzie nie mogę cię znaleźć! O Boże! Tego się nie da wypowiedzieć! Nie mogę żyć bez mego życia. Nie mogę żyć bez mojej duszy! Jeżeli kiedykolwie usłyszę coś takiego od jakiegoś faceta to pogrąże się bez pamięci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#248 |
Raczkowanie
|
Miriana twoje cytaty są super.Poproszę o więcej!!!
![]() |
#249 |
Przyczajenie
|
Cieszę się Klarcia, że ci się podobają. To są moje ulubione cytaty z książek
![]() A oto odpowiedź na twoją proźbę: " Wątp, czy gwiazdy lśnią na niebie, Wątp o tym, czy słońce wschodzi, Wątp, czy prawdy blask nie zwodzi, lecz nie wątp, że kocham ciebie." "Wcale nie jest za późno, by szukać świata ze snów." "Strach to grzech pierworodny. Niemal wszystko zło na świecie ma swe źródło w tym, że ktoś się czegoś boi. Jest to zimny, oślizły wąż, który owija się wokół ciebie. Nie ma nic okropniejszego ani bardziej poniżającego, jak żyć w bojaźni." "Wielu spośród żyjących zasługuje na śmierć. A niejeden z tych, którzy umierają, zasługuje na życie. Czy możesz ich nim obdarzyć? Nie bądź więc tak pochopny w fertowaniu wyroków śmierci. Nawet bowiem najmądrzejszy z Mędrców nie wszystko wie." "Wszystko już kiedyś było, wszystko już się kiedyś wydarzyło. I wszystko zostało kiedyś opisane." "To możliwość spełniania marzeńsprawia, że życie jest tak fascynujące." Mam nadzieję, że te też ci się spodobają Klarcia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Rozeznanie
|
Opuszczasz Shire, ale wątpisz czy znajdziesz, to czego szukasz, czy spełnisz to co zamierzasz i czy w ogóle wrócisz. Prawda?
Świat się zmienił, lecz pozostał jeszcze gdzieniegdzie wierny. Nie ma co rozpaczać (...) Utrzymamy się, choćby na jednej nodze, albo nawet na kolanach. Broda do góry, synu Durina! Kiedy wszystko zawodzi, trzeba żyć nadzieją. Dzień mija za dniem. nasze nadzieje albo teraz się spełnią, albo przyjdzie kres wszystkich nadziei. Pouczono mnie dzisiaj, że to niedorzecznie mieć nadzieje. "Władca Pierścieni" Tolkiena ......................... ......................... ......................... ......................... ................... Zgoda, twój ojciec nie żyje. Ale cała reszta? Powiedz mi: czy wszystko, co istniało za czasu twoich rodziców, umarło razem z nimi? Przedtem wierzyłaś w cuda. -Byłam dzieckiem. Zachód słońca jest chwilą, kiedy możesz się wyzwolić, opuścić ciało i unosisz się duchem. Gdy dzień zlewa się z nocą, podobnie twoje marzenia mogą zlewać się z rzeczywistością. Gdybyśmy nie zaznali nieszczęścia, obce byłoby nam poczucie szczęścia. "Dziewczyna i wilk" Elina Vincent ......................... ......................... ......................... ......................... ............... Prawdziwa odwaga polega na tym by żyć i cierpieć za to, w co wierzysz. "Eragorn" ......................... ......................... ......................... ......................... ............. Zaiste wielkiego trzeba zadufania i wielkiego zaślepienia, by posokę lejącą się z szafotu nazwać sprawiedliwością. -Spłacę com winien- powiedział cicho. -Nie zapomnę. Może stanie się kiedyś tak, że ty będziesz potrzebowała pomocy. Oparcia. Ramienia. Krzyknij wtedy, krzyknij w noc. A ja przyjdę. "Wiedźmin" Sapkowskiego ......................... ......................... ......................... ......................... ............... JESZCZE? POWINNO BYĆ COŚ JESZCZE? -Nie zrozumiałam. CHODZI O PREZENT DLA DAMY. (...) -No cóż, mówi się, prawda, że diamenty są najlepszym przyajcielem dziewczyny. DIAMENTY? AHA. DIAMENTY. RZECZYWIŚCIE. (...) -Ten- powiedział kupiec. -Przepiękny kamień. Prosze zwrócić uwagę na blask, na wyjątkowy... JAK BARDZO JEST PRZYJAZNY? Kupiec zawahał się. Znał się na karatach, twardości, połysku, wiedział, co to "ogień", "woda" i szlif. Ale nigdy dotąd nie kazano mu oceniać kamieni pod względem charakteru. -Dobrze usposobiony? -zaryzykował. NIE (...) CZY KTÓRYKOLWIEK Z NICH JEST PRZYJAZNY? -Szanowny panie, mogę chyba powiedzieć, nie obawiając się zaprzeczenia, że nigdy nie opieraliśmy naszej polityki zakupów na charakterze i usposobieniu kamieni -przynał kupiec. Powinno istnieć slowo okreslające mikroskopijną iskierkę nadziei, którą człowiek boi się dostrzec w lęku, że samo spojrzenie ją zgasi, jak przy próbie obejrzenia fotonu. Może tylko czekać przy niej, patrzeć obok niej, patrzeć poza nią, aż stanie się dość mocna, by zaistnieć realnie. JAK SIĘ NAZYWA TO UCZUCIE TĘSKNEGO ŻALU, ŻE RZECZY SĄ TAKIE, JAKIE NAJWYRAŹNIEJ SĄ? - Chyba smutek, panie. JESTEM ZASMUTKOWANY. "Kosiarz" i "Mort" T. Pratchetta
But I, being poor, have only my dreams; I have spread my dreams under your feet; Tread softly because you tread on my dreams. Edytowane przez Finnabair Czas edycji: 2007-06-13 o 15:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Raczkowanie
|
"Dla wojownika nie ma miłości niemożliwej do spełnienia. Ani milczenie, ani obojętność, ani odrzucenie nie są w stanie go onieśmielić. Wie, że pod lodowatym pancerzem, za którym czasem kryją się ludzie, bije gorące serce. Dlatego wojownik podejmuje większe niż inni ryzyko. Bez wytchnienia szuka miłości, nawet za cenę wielu "nie", licznych powrotów na tarczy i dojmującego poczucia odrzucenia duszy i ciała. Wojownik nie daje się łatwo zastraszyć, kiedy poszukuje tego, co mu niezbędne do życia. Wie, że bez miłości jest niczym."
P.Coelho "Podręcznik wojownika światła" "- Koty nie mają imion - odparł. - Nie? - spytała Koralina. - Nie - potwierdził kot. - Wy, ludzie, macie imiona. To dlatego, że nie wiecie, kim jesteście. My wiemy kim jesteśmy, więc nie potrzebujemy imion." Neil Gaiman "Koralina" "Jeżeli w ogóle ma się wybór, a nie ma się dużej wprawy, w pierwszej kolejności ocenia się nie mężczyznę, ale łóżko." "Lepiej bez celu iść naprzód niż bez celu stać w miejscu, a z pewnością o niebo lepiej, niż bez celu się cofać." "Wiedźmin spotykał w życiu złodziei wyglądających jak rajcy miejscy, rajców wyglądających jak proszalne dziady, nierządnice wyglądające jak królewny, królewny wyglądające jak cielne krowy i królów wyglądających jak złodzieje." A.Sapkowski "Saga o Wiedźminie" |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#252 |
Zakorzenienie
|
"Different people draw different words from me."
"I am afraid of the shock of sensation that leaps upon me, because I cannot deal with it as you do - I cannot make one moment merge in the next. To me they are all violent, all separate; and if I fall under the shock of the leap of the moment you will be on me, tearing me to pieces. I have no end in view. I do not know how to run minute to minute and hour to hour, solving them by some natural force until they make the whole and indivisible mass that you call life. Because you have an end in view - one person, is it, to sit beside, an idea is it, your beauty is it? I do not know - your days and hours pass like the boughs of forest trees and the smooth green of forest rides to a hound running on the scent. But there is no single scent, no single body for me to follow. And I have no face." V. Woolf "The Waves" "Jest - że człowiek jeno omyłką Boga? lub Bóg jeno omyłką człowieka? -" "Dzika nasza natura jest najlepszem odpocznieniem po wynaturzeniu naszem, naszej duchowości..." F. Nietzsche "Zmierzch Bożyszcz" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Zakorzenienie
|
"Jestes dyrektorem generalnym firmy o nazwie "JA" ktorej zestawienie finansowe jest podpisane przez Twoja motywacje.Do dziela!"
"Motwacja bez granic" - Nikodem Marszalek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 |
La Moderatoiure
|
Henryk Ibsen "Dom lalki (Nora)"
"...cudownie jest mieć na wszystko, czego się potrzebuje" "Nie mieć nikogo, komu by można poświęcić życie. (...) Tylko uczucie niewypowiedzianej pustki" "Co z oczu, to z myśli ... " "Jestem przede wszystkim człowiekiem-takim samaym jak Ty" "Nigdy nie patrzyłam na świat trzeźwiej niż dzisiejszej nocy" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
Zadomowienie
|
"Atramentowa krew" - Cornelia Funke
"To umarli. To oni przynosza zle sny - powtarzal zawsze Farid. - Szepcza ci do ucha okropne rzeczy, a potem klada sie na twojej piersi, by czuc gwaltowne bicie serca. To im daje zludzenie zycia." "Oddech Meggie - powiedzial jej kiedys Mo - oto cala tajemnica. Daje on twojemu glosowi sile i napelnia go zyciem. Nie tylko twoim wlasnym zyciem. Czasem wydaje mi sie, jakbym w kazdym oddechu przyjmowal w siebie to, co nas otacza, co tworzy swiat i go porusza - i to takze wchodzi w tresc slow, ktore czytamy."
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#256 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#257 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 |
Wtajemniczenie
|
Eric-Emmanuel Schmitt "Oskar i Pani Róża" Ogólnie cała książka zrobiła na mnie duze wrazenie. Po przeczytaniu naprawde zaczyna sie doceniac swoje zycie, i szanse ktore ono ze soba niesie, a to, co wczesniej wydawało się mega problemem, zaczyna malec w oczach ![]() "SZANOWNY PANIE BOŻE, Na imie mam Oskar, mam dziesięć lat, podpaliłem psa, kota, mieszkanie (zdaje się nawet, że upiekłem złote rybki) i to jest pierwszy list, ktory do Ciebie wysyłam, bo jak dotąd, z powodu nauki, nie miałem czasu. Uprzedzam Cię od razu: nienawidzę pisać. Muszę mieć naprawdę jakiś ważny powód. Bo pisanie to bzdura, odchyłka, jajo. To lipa. W sam raz dla dorosłych. Mam to udowodnić? Proszę, weź choćby początek moje listu: "Na imie mam Oskar, mam dziesięć lat, podpaliłem psa, kota, mieszkanie (zdaje się nawet, że upiekłem złote rybki) i to jest pierwszy list, ktory do Ciebie wysyłam, bo jak dotąd, z powodu nauki, nie miałem czasu". No więc równie dobrze mógłbym napisać: "Nazywają mnie Jajogłowym, wyglądam na siedem lat, mieszkam w szpitalu z powodu mojego raka i nigdy się do Ciebie nie odzywałem, bo nawet nie wierzę, że istniejesz". " SZANOWNY PANIE BOŻE, Dzisiaj dobijam setki. Jak ciocia Róża. Dużo śpię, ale czuję sie dobrze. Próbowałem tłumaczyć rodzicom, że życie to taki dziwny prezent. Na począku się je przecenia: sądzi się, że dostało się życie wieczne. Potem sie go nie docenia, uważa się, że jest do chrzanu, za krótkie, chciałoby się niemal je odrzucić. W końcu kojarzy się, że to nie był prezent, ale jedynie pożyczka. I próbuję się na nie zasłużyć. Ja, który mam sto lat, dobrze wiem, o czym mówię. Im bardziej się człowiek starzeje, tym większym smakiem musi się wykazać żeby docenić życie. Musi być wyrafinowany, stać się po trosze artystą. Byle kretyn może cieszyc sie żcyiem w wieku dziesięciu, dwudziestu lat, ale kiedy człowiek ma sto lat, kiedy juz nie moze sie ruszać, musi uruchomić swoja inteligencje. SZANOWNY PANIE BOŻE, Sto dziesięć lat. To dużo. Chyba zaczynam umierać. Oskar"" Yann Martel "Ja". Gdyby sie tak dokładniej przypatrzec, to naprawde widac te rybki ![]() Przezroczysty płyn w naszych oczach to morska woda, co oznacza, że żyją w nich ryby, ponieważ słona morska woda jest naturalnym środowiskiem dla ryb. Niebieski i zielony to kolory wody najbogatszej w morska faunę i florę, a więc w niebieskich i zielonych oczach mieszka najwiecej ryb. Ciemne oczy sa nieco mniej bogate, natomiast w oczach albinosów nie ma prawie zadnych ryb, niestety. Ale przecież liczba ryb w oku nic nie znaczy... Jedna tygrysia rybka moze być równie piękna i imponująca jak cała ławica tuńczyków. To, że nauka nigdy wczesniej nie odkryła istnienia ocznych rybek, wcale nie odmawia słuszności mej teorii, wrecz przeciwnie, podkresla kluczowa hipoteze, ktora brzmi: pokarmem ocznych rybek jest miłość i tylko ona stanowi dla nich dosc silna pokuse, aby zblizyły sie do powierzchni. Jezeli spojrzysz komus w oczy z zimnym, empirycznym zaitneresowaniem, jest to zupelnie tak, jakbys głosno i nieuprzejmie zapukał palcem w szlo akwarium, straszac mieszkajace w nim rybki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 |
Wtajemniczenie
|
„Od cierpienia i rozpaczy mózg mu napuchł. Można było dostrzec jak otaczająca go powłoka miejscami jest cieńka jak bibułka, niemal przeźroczysta.
Jeszcze chwila i eksploduje, niczym balon nadmuchany ponad miarę. - Wytrzymasz – powiedział mu przyjaciel, przyglądając się obojętnie spacerującej po jego głowie pszczole.”
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#260 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Raczkowanie
|
"Lęku nie należy się wstydzić. Jest równie naturalny i konieczny, jak zabawa lub bójka."
D. Goleman "Inteligencja emocjonalna" Muminki ![]() "Muminek zajęty był cerowaniem majtek kąpielowych dla swojej rodziny." "Byla to bardzo zwariowana wiewiórka, która lubiła o sobie mylseć jako o 'wiewiórce z pięknym ogonem'" "Zdecydowałam się na ciekawość. Wolę być ciekawa, niż przestraszona." "Muminkowi zrobiło się gorąco od chwaścika na końcu ogona aż po uszy."
![]() |
#262 |
Zadomowienie
|
świetne ![]()
![]() |
![]() |
#263 |
Wtajemniczenie
|
Hmm... to cytat z utworu mojego autorstwa, który chyba nigdy nie wyjdzie poza postać dyskietkową bo głupi jest i dziwny
![]() ![]()
![]() |
#264 |
Raczkowanie
|
![]() |
#265 |
Raczkowanie
|
Piszmy cytaty.... piszmy
![]()
![]() |
#266 |
La Moderatoiure
|
Właśnie... tyle ludzi czyta książki...czy nikt nie zapisuje już cytatów
![]() Cytaty sa bardzo ważne....U mnie czasami jeden cytat, który skądś wyczytam sprawia, że zaczynam czytać tą własnie książkę a nie inną. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 |
Wtajemniczenie
|
Ja zapisuję
![]() "Kim jestem- pyta Bóg- Bogiem czy człowiekiem, czy może Jednym i drugim razem albo żadnym z nich? Czy to ja stworzyłem ludzi, czy oni mnie?" Prawiek i inne czasy, Olga Tokarczuk; -------- Poza dobrem i złem, Fryderyk Nietzsche: "Istnieją wyżyny ducha, z których tragedia nawet przestaje wydawać się tragiczna" "Straszliwe przygody nasuwają domysł, czy ten kto ich doznał w życiu sam nie jest czemś straszliwem" "Należy rozstawać się z życiem, jak Odyseusz rozstawał się z Nauzykaą- błogosławiący raczej niż zakochany" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 |
Zakorzenienie
|
Mój ulubiony, z Alchemika, nie jestem jednak pewna, czy przytoczę go dosłownie.
"Strach przed cierpieniem jest straszniejszy, niż samo cierpienie..."
'Choose a job. Choose a career. Choose a family, choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose your friends. (...) Choose your future.
Choose life.' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 |
Raczkowanie
|
" Jeśli myślisz, że masz pełno zmartwień...to rozejrzyj się wokół siebie i dziękuj za wszystko co masz. Mamy szczęście, że mamy więcej niż potrzebujemy aby być szczęśliwi. Przestańmy użalać się nad sobą i pomagajmy innym"
...nie wiem skąd jest ten cytat.....
![]() |
#270 |
Raczkowanie
|
I kolejny cytat, który mam zapisany, ale nie pamietam skąd pochodzi...
" Nikt z nas nie jest na zawsze szczęśliwy i nikomu smutek nie towarzyszy przez całe życie. Nie będziemy wiecznie młodzi, a kiedyś będziemy już tylko starzy. Będziemy, a dziś? "
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:53.