![]() |
#2341 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czapka na szydełku:)
Cytat:
Patrząc na twój kapelusik wydaje się ze jest robiony półsłupkami albo i oczkami ścisłymi ,prosty i łatwy to wzorek , na pewno sobie poradzisz. Jak robić to naprawdę trudne jest ciebie poprowadzić ,najlepiej jest jak się robi , przymierzając na sobie i jak trzeba koryguje. Wklejam tutaj wzorek ogólny na czapkę który pokazuje jak poprawnie dodawać żeby równiutko się prezentowała czapka czy kapelusik.przydatne szczególnie kiedy robimy takim własnie prostym wzorkiem.Zrób więc najpierw,,garnuszek'' na głębokość jaką potrzebujesz a potem dorób do tego rondo.Pokukaj sobie ,poczytaj i do przodu. O kapelusikach tutaj też pisano i wzorki są wstawione . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2342 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2343 |
Raczkowanie
|
Damurku super kursik na berecik,akurat na główkę moich córeczek,aż żałuję ,że już się będzie robic ciepło
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2344 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale kapelusika nie robiłam dal siebie ,dla dziecka tak to miałam taką bawełenkę nierówną taką z pętelkami i fajnie się robiło ,wyszło też oki nie była za ciężka układała się dobrze. Ale tutaj gdzieś całkiem nie dawno dziewczyny wymieniały z czego robić a z czego nie robić.No i pytanie czy to ma być letni kapelusik to wtedy i z Maxi możesz robić ,czy taki wiosenno-jesienny to wtedy zdecydowanie wełenkę ,bawełnę kupić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2345 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#2346 |
Zakorzenienie
|
Maxi to kordonek ale jest bawełniany,wiskozowy ,mieszanki o różnej grubości.Nadaje się na serwetki przeważnie ale też na czapeczki ,bluzeczki. Zależy jaki skład ma ,dobrze się nim robi i fajnie wychodzą rzeczy nim robione.
Podaję tutaj link co prawda do Allegro dla podglądu. http://allegro.pl/listing.php/search...=76737&order=t |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2347 |
Zakorzenienie
|
Fajna dla dzieci bawełniania z dodatkiem lekko błyszczącej nitki wiskozowej jest Sonata, nie za gruba, akurat na wiosne i nawet cieplejsze dni
![]() ja najczesciej dla moich łobuzów robie z altin basak, Camilli, czy tego typu podobnych. Moje alergiczki i na byle pierdy sie uczulają, to akurat nie ( uff)
![]() |
#2348 |
Przyczajenie
|
Czytam was namiętnie drukuje schematy coraz na coraz piękniejsze czapy i kapelindry a wasze prace zapieraja mi dech w piersiach. Ech lata świetlne dzielą mnie od was....
![]() załączyłam jedną z pierwszych czapulinek ...więcej fot póki co nie mam bo modelka nie chce współpracować. co do włóczek na czapki to może nie mam zbyt dużego rozeznania ale mnie dobrze robi się z Miya (bawełna) i Elian Nicky (mięciutki akryl taki bez tego puszącego się włosia) Ta czapa na zdjęciu zrobiona właśnie z Eliana. Teraz robie kapelinder z Virgini (bawełna) jest mięciutka ale taka matowa ..niemarceryzowana więc co się dziwić.... Damurek wkleiła link do kursiku na przecudny beret .. niestety ja ni w ząb ruskiego ![]() Edytowane przez buziaczek778 Czas edycji: 2011-04-18 o 14:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2349 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
Moje prace ![]() Zapraszam również na mój wątek tu: wszelka pomoc i rady mile widziane ![]() Zaobrączkowana ![]() 12.04.2008r Moje cudeńka: Wiktorka 02.06.2008r Juleńka 19.09.2009r Edytowane przez Madzialin Czas edycji: 2011-04-15 o 14:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2350 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() A czapka rasta zrobiona bardzo prosto, słupkami wbijanymi pomiędzy słupki poprzedniego rzędu. I faktycznie szybko się robi. Zależy tylko jaką długość chcesz. Milej pracy. ![]() ---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ---------- I nie dopisałam, że nie są wbijane od spodu tylko od wierzchu. Nie wiem czy się dobrze wyraziłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2351 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny!!!!!! kursik berecika jest wyjątkowo czytelny, zdjęcia berecika wyjątkowo wyraźne - można sobie policzyć ilość słupków i rzędów, schemacik jak zacząć jest ..... jest zdjęcie jak się robi słupek reliefowy ... są podane i obwód głowy i średnica berecika (też podałam) ......... jest kursik jak kwiatek zrobić ,,Вяжем вместе : Простой цветочек,, (,,wiążemy,,/szydełkujemy razem : prosty kwiatuszek) ... jest nawet podane ile włóczki na berecik wyszło i zdjęcie metki na włóczce gdzie podano ilość metrów w kłębku, jakim szydełkiem robić, no i próbka jest ................... czy to nie wystarczy ![]() Edytowane przez damurek Czas edycji: 2011-04-15 o 16:13 Powód: literówka |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2352 |
Raczkowanie
|
To i ja się pochwale jeszcze jesiennymi czapeczkami...
![]() |
#2353 |
Raczkowanie
|
dziewczyny jak zrobić taką spiralkę na szydełku, którą zaczepia się zamiast pompona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2354 |
Zakorzenienie
|
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2267
bo ja chciałam zapytać o tę właśnie ;P czy nie wydaje się Wam że nadawałaby się dla chlopca? oczywiście bez kwiatków... bo ja szukam dla chłopca właśnie i choć czapeczek szydełkowych trochę w sieci jest, to jednak nie do konca spełniają moje oczekiwania - chciałabym daszek i żeby była ażurowa (na lato, żeby się główka nie pociła). Problem z tym że ażurowe czapeczki wyglądają dziewczęco, dlatego myślałam o wzorku jak na filet i nawet chciałam sama kombinować, ale mam problemy ze zwiększaniem bo ciągle mam albo falbankę, albo za duży stożek ![]() najchętniej to zrobiłabym coś takiego co jest połączeniem takich dwóch czapeczek: http://de.ioffer.com/i/new-nwt-newsb...-m-l-135197481 http://de.ioffer.com/i/multi-colored...bibb-187468658 (niestety nie umiem wkleic tu tych zdjęć ![]() =przód z nadmiarem a tył prosto w górę - wtedy wydaje mi się że nie musiałaby być ażurowa - gdyby była luźna... ta którą znalazła damurek wydaje się być bardzo bliska moim oczekiwaniom (niższa co prawda, ale może dałoby się to przeboleć ;P) i teraz moje pytanie w koncu: jak zrobić żeby się ta góra nie "skręcała" - to wydaje się że wynika z tego, że słupki są dodawane zawsze przy jednej krawędzi - ale nie bardzo mam pomysł jak tego uniknąć ![]() bo bez tego skrętu wydaje mi się że będzie jeszcze bardziej chłopięco... i czy jeśli chciałabym ją powiekszać to wystarczy dodać kolejny rządek zanim pójdzie w dół? Edytowane przez aga__tka Czas edycji: 2011-04-17 o 13:00 Powód: znalazlam czesc potrzebnej informacji... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2355 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do tych dwóch linków z czapkami to nie rozumiem czy chodzi ci o szyte czapki?Czy taki wzór -typ ,,kaszkietu''.Mam taki wzorek ,fajnie wychodzi ,nie jest to ażur ale możesz wziąć cienkie nici większe szydełko i wyjdzie ci niby ażurowo a jednak bardziej chłopięco.Może ci to pomoże. Edytowane przez misia2 Czas edycji: 2011-04-17 o 18:29 Powód: dodanie zdjęć |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2356 |
Raczkowanie
|
Mam takie maleńkie pytanko...
Jak myślicie, czy taka czapeczka wyjdzie kocurkiem, czy może jednak jest za gruby??? http://rosetka.blogspot.com/2010/06/...chka.html#more A jeżeli jest za gruby, to czym innym ją zrobić?? A tak poza tym, to może komuś właśnie taka się spodoba, jest schemat, więc nic tylko robić ![]() Będę się do niej za jakiś czas przymierzać...spodobała się bardzo mężowi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2357 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast co do czapeczki, to zdecydowanie chciałam na szydełku lub drutach, a linki były do zobrazowania kształtu tylko więc właśnie coś w stylu tego co pokazałaś - spróbuję w sumie z tym większym szydełkiem i cieńszą włóczką, zobaczymy jak będzie wychodzić. Dzięki wielkie, czapeczka jest super. E: Inte kocurek ma 520m na 100g, a ta włóczka 330/50g, czyli na 100g bedzie z 660... to jest o 1/5 grubiej, więc chyba wyszłaby Ci trochę większa (producent zaleca szydełko 3, w instrukcji jest niby 1.25)... i ja osobiście wolę bawełnę niż akryl, bo wydaje się bardziej "oddychająca". możesz w sumie spróbować zrobić próbke i zobaczyć jaka wielkość Ci wychodzi, bo przeliczanie tego wzorku może nie być bardzo proste ;P ale może wypowie się jeszcze ktoś kto zna się lepiej na włóczkach i miał do czynienia z kocurkiem.... Jeśli dobrze zrozumiałam to czapeczka jest na rozmiar głowy 60-62 Edytowane przez aga__tka Czas edycji: 2011-04-17 o 22:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2358 |
Zakorzenienie
|
A to znalazłam dziś i może komuś się przyda idealne do chłopięcych czapeczek, niestety nie ma wzorków (poza kotwicą), ale ze zdjęcia też można poglądowo odczytać jak zrobić.
Przynajmniej ja będę próbowac bo mój synek ma bzika na punkcie traktorów i koparek więc może uda mi się zrobić mu prezent od zająca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2359 |
Zakorzenienie
|
ale te chlopiece sliczne są
![]() az musze spróbowac zrobic jedna ![]()
![]() |
#2360 |
Raczkowanie
|
Dzięki Agat_ka. Nie wiem czemu nie zauważyłam tych namiarów...coś mi na oczy padło
![]() ![]() ![]() Babydelfi, bardzo fajne te naszyweczki. Jakiś czas temu szukałam czegoś takiego. A te są dość proste i patrząc na nie można spokojnie coś pokombinować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2361 |
Raczkowanie
|
INTE piękna galeria
![]()
![]() |
#2362 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Ci bardzo Madzialin
![]() Już niedługo będzie miała kolejnych lokatorów ![]() A ja podziwiam Twoje zawzięcie, które zaowocowało pięknymi czapeczkami. Sama muszę się zabrać za coś więcej niż miśki, ale mam opory....boję się, że szybko się zniechęcę jak nie będzie mi wychodzić ![]() Pozdrawiam!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2363 |
Zakorzenienie
|
Pozwolę sobie pochwalić się moimi ostatnimi wytworami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2364 |
Przyczajenie
|
hej hej hej..
ja tylko na momencik ![]() jej ale wy dziergacie ..skąd tyle czasu macie ??? ja ciągle w jakims niedoczasie... cięgle więcej pruje niż robię.... modelka nadal współpracę z matką ma w nosie... Edytowane przez buziaczek778 Czas edycji: 2011-04-19 o 10:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2365 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Śliczne masz te pluszaczki ![]() Jak można zrobić takiego jeżyka ? Masz może schemat do tego różowego kapelusika z dużym rondem ? Śliczne są te czapeczki ![]() Edytowane przez libelle Czas edycji: 2011-04-19 o 13:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2366 |
Zakorzenienie
|
LIBELLE kapelusik robiony był bez schematu, góra to słupki a rondo półsłupki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2367 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Libelle
![]() ![]() A tu znajdziesz rozkład jazdy na jeżyka (wpis nr 644): https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=397928&page=22 Miłego jeżykowania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2368 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2369 |
Przyczajenie
|
Chciałabym podjąć się zrobienia czapeczki dla mojego szkraba. Te na zdjęciach są świetne! Bardzo podoba mi się wzór fioletowej. Mogłabym prosić o przesłanie mi sposobu jej wykonania? Mój adres:boguska69@vp.pl
Z góry dziękuję i pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2370 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:20.