papier czerpany - przepis :) - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Papierowy zawrót głowy

Notka

Papierowy zawrót głowy Forum dla ludzi, którzy lubią tworzyć z papieru. Tutaj dowiesz się jak zrobić ciekawą kartkę lub scrap. Zaprezentujesz swoje dzieło. Zapraszamy.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-03-11, 08:39   #31
(Mo)Nik@
Raczkowanie

Dot.: papier czerpany - przepis :)

Myślę że nie (nie próbowałam jak do tej pory zrobi te kartki) ale to chyba by się kleiły z papierem. No a zwykły ręcznik wchłonie wodę i nie przyklei się do papieru.
(Mo)Nik@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-11, 09:23   #32
kalima
Raczkowanie

witam w ten piękny niedzielny poranek!!!
otóż i ja szarpnęłam się wczoraj na zrobienie papieru czerpanego, oczywiście górę wzięła dusza eksperymentatorska i oto co mi wyszło!
zmiksowałam 2 zamieszczone tu przepisy, tzn, poszarpałam gazet, zalałam wodą i grzecznie odstawiłam na noc; rano jeszcze raz rozdrobniłam całość paluchami - wyszła szara,obrzydliwa maź... więc w przypływie wiary w wysublimowane reklamy proszków do prania, sypnęłam sporą garść takiego, co to ponoć daje śnieżnobiałą biel;-) nie za wiele to dało, ale przynajmniej sumienie miałam czyste, że próbowałam, no i zniwelowałam trochę paskudny zapach farby drukarskiej!
potem złapałam za mikser, dla nadania kolorytu dorzuciłam 1/4 zeschniętej plakatówki w kolorze cytrynowym, 1 1/2 nakrętki krochmalu (tyle mi zostało) i na koniec, już bez miksera - kilka włókien sizalu.
KILKA UWAG:
- patent z czerpaniem mazi sitkiem jest super!!! jak sie trochę przyciśnie, woda się odsącza i po przełożeniu na ręcznik można sobie uformować całkiem zadowalający kształcik
- suszyć za pomocą żelazka przez ręczniczek - ok - ale broń boże unikać kontaktu z gazetami, bo odbijają się literki
- sizal okazał się pomysłem na 3-... zielony mi zupełnie wyblakł (dobry proszek....), żółty mniej, ale i tak go nie widać - dodany w końcowej fazie, tuz przed potraktowaniem wałkiem - odkleja sie od całości
ufff - mimo wszystko jestem zadowolona, z tego, co mi wyszło! na tło do wielkanocnych karteczek powinno się nadać
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg new_IMG_0823.jpg (71,9 KB, 526 załadowań)

kalima jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-12, 12:03   #33
Paulajaga
Raczkowanie

tak jak obiecałam wcześniej podaję przepis na fajny papier.przepis ten znalazłam na innym forum.
PAPIER GNIECIONY
Wykorzystujemy papier albo z bloku rysunkowego, albo zwykły papier ksero
1- zgniatamy papier w kulkę, ale można zwinąć go w inny sposób od sposobu zgniecenia będzie zależała faktura papieru
2- moczymy zgniecioną kulkę w wodzie delikatnie odciskając - na tym etapie wszystkie czynności wykonywać trzeba bardzo ostrożnie ponieważ mokry papier jest bardzo delikatny
3- rozwijamy mokry papier i układamy na gazecie
4- barwienie - tu można się wykazać inwencją twórczą – wykorzystać można np.barwniki naturalne takie jak herbatę, kawę rozpuszczalną, zwykłe bejce do drewna dzięki, którym można uzyskać setki odcieni różnych kolorów, różne wodne farby, a nawet takie specyfiki jak riwanol /piękny kanarkowy kolor/ czy pioktanina /z nią trzeba uważać bo brudzi/ można eksperymentować mieszać kolory, malować wzory, splamienia/ np.posypać ziarenkami kawy rozpuszczalnej, które po częściowym rozpuszczeniu zbieram wacikiem/kombinacji jest wiele - MOJA RADA - LEPIEJ WYCHODZI PAPIER BARWIONY ZWYKłYMI BARWNIKAMI DO FARBOWANIA ODZIEżY NIż BEJCą
5- przekładamy delikatnie mokry papier na jakiś materiał i zaczynamy go suszyć, można wykorzystać żelazko/trzeba to robić ostrożnie zwłaszcza na początku, żeby papier się nie przykleił do żelazka
6- na tym etapie można się już zatrzymać i taki papier wykorzystać np. do robienia kartek, torebek na prezenty i wiele innych rzeczy
można zastosować jeszcze tzw. Pergaminowanie - papier wtedy staje się bardziej przeźroczysty i można go użyć np. do robienia lampionów i abażurów
7-pergaminowanie smarujemy wysuszony już papier zwykłym olejem jadalnym, później odsączamy nadmiar tłuszczu żelazkiem /tzn. nakładamy na papier posmarowany olejem stare gazety i prasujemy aż odsączy się jak najwięcej tłuszczu/ właściwie nie można odsączyć go całkowicie dlatego tak spergaminowany nie nadaje się już do łączenia ze zwykłym papierem /np.w robieniu ozdobnych kartek/gdyż nawet niewielka ilość tłuszczu przedostanie się na suchy papier, można go w zamian wykorzystać do innych celów
8-w zależności od potrzeby można pomalować go jeszcze rozwodnionym wikolem ażeby go lekko usztywnić
9-GOTOWE teraz już tylko można fantazjować jak go wykorzystać
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 11-03-07_1419.jpg (68,8 KB, 239 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 11-03-07_1420.jpg (65,7 KB, 200 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 11-03-07_1421.jpg (71,8 KB, 130 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 11-03-07_1422.jpg (60,8 KB, 121 załadowań)
Paulajaga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-12, 12:56   #34
sagap
Zakorzenienie

GG do sagap

Genialne, na fotkach super! Jakich uzylas barwnikow do produkcji?
sagap jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-15, 10:47   #35
Paulajaga
Raczkowanie

używałam zwykłych barwników do barwienia odzieży powinny być w każdej drogerii a nazywały się "super kolor" barwnik do farbowania: bawełny,sytlonu,wiskozy i lnu. rozrabiałam je w ok 0,5 l wody.
no i jeszcze - papier, który stosowałam to brystol - tylko ciężko się go gniecie
Stary 2007-03-15, 11:04   #36
sagap
Zakorzenienie

GG do sagap

Paulajaga dziekuje za odpowiedz
Stary 2007-03-16, 08:37   #37
Paulajaga
Raczkowanie

A proszę bardzo, mam nadzieję, że się przyda oczywiście liczę na to, że pochwallisz się rezultatem
Stary 2007-03-16, 20:31   #38
sagap
Zakorzenienie

GG do sagap

Tak, tak, jak tylko cos zdzialam to sie pochwale Coraz bardziej mnie korci wiec pewnie wkrotce...
Stary 2007-04-20, 14:53   #39
gudruna
Przyczajenie

Robiłam kiedyś papier czerpany, ale miałam kłopot z oddzieleniem masy od sitka- dlatego czekałam, aż papier całkowicie wyschnie i dopiero wtedy przy pomocy pilniczka odłączałam od sitka.
Używałam zadrukowanych kartek do drukarki, gazet nie polecam. Do masy dolewałam jeszcze trochę białej farby, bo rozpuszczony tusz przyciemniał mi papier.
Grubość papieru zależy od proporcji ścinki papieru- woda. Im mniej ścinek, tym papier cienszy.

Papier, który ja robilam był cienki, dobrze się po nim pisało. Ozdobiłam go motywem pokolorowanym farbami akwarelowymi- efekt świetny. Było to podziękowanie za zaproszenie.

Aha, w moim przepisie dodawało się żelatyny, co mialo zapobiec nadmiernemu wsiąkaniu atramentu w papier- pomogło

Będę wdzieczna, jeśli któraś z Was napisze, czy udało się i jak rozpracować drukowanie na papierze czerpanym.

Pozdrowienia!!
gudruna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-09, 08:57   #40
Baksiczka
Przyczajenie

Witam ja też zrobiłam ten papier gnieciony. Zrobiłam z niego karteczkę na Dzień Matki, ale to tylko na próbę.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Obraz 064.jpg (16,5 KB, 386 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 066.jpg (18,9 KB, 400 załadowań)
Baksiczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-09, 12:42   #41
shatje
Zadomowienie

GG do shatje

Super kartka i fajny pomysł....witamy na forum

Greece

moje dzieła https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=181190

trochę nowości: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...47#post6947247

karteluchy

Buzi dla kochanych Wizażanek

shatje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-10, 08:29   #42
sagap
Zakorzenienie

GG do sagap

Swietnie wyszla ta karteczka Piekna
Stary 2007-05-10, 10:19   #43
Paulajaga
Raczkowanie

Baksiczka a ja mam pytanko jak barwiłaś papier, bo fajny kolorek
Stary 2007-05-10, 11:19   #44
Baksiczka
Przyczajenie

Smile Dot.: papier czerpany - przepis :)

Dzięki za pochwały. Barwiłam, czym się dało to znaczy; barszczyk, kawa, ale efekt był marny, więc użyłam barwnika do tkanin czerwonego i granatowego.
Baksiczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-11, 09:43   #45
Paulajaga
Raczkowanie

tak, tak - barwiony barwnikami do tkanin papier wychodzi najlepszy. jednak mi chyba najbardziej podobał się barwiony herbatą. sprawia wrażenie takiego trochę starego - ale na zaproszenia ślubne nadaje się super

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-05-11, 11:24   #46
Kate Polak
Rozeznanie

Ja polecam najpodlejszą, najtańszą granulowaną herbatę (parzona duża ilość w małej ilości wody) ...efekty piorunujące, można tworzyć cuda
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg herbapapier.jpg (94,4 KB, 475 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg herbapapier1.jpg (92,6 KB, 265 załadowań)
Kate Polak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-11, 12:51   #47
sagap
Zakorzenienie

GG do sagap

Kate wyglada super! Po wyschnieciu jest taki pomarszczony?
Stary 2007-05-12, 21:22   #48
Vanillivi
Raczkowanie

Paulajaga, a jak mam to barwić?? Tzn. nakładać pędzlem??? i potem gnieść to jeszcze?? no i czy mogę np plakatówką czy akwarelą coś takiego zrobić?? A jak zabarwić herbatą?? prosze o odpowiedz
Stary 2007-05-12, 21:32   #49
Kate Polak
Rozeznanie

sagap
jeśli chcemy gnieciony, to należy go pognieść przed wrzuceniem w miksturę, potem odsączamy jak się da i delikatnie rozwijamy tak aby nam się nie podarło (to jest często niezły wyczyn )...potem suszymy...jak wyschnie ja kłade między biale kartki ksero na to ściereczka i prasuję a wygląda to potem tak jak widać...

ps. oczywiście można gnieśc na różne sposoby...
Kate Polak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-05-13, 07:03   #50
tysia_15
Chi~

GG do tysia_15

Ja gniotłam i prostowałam, a potem smarowałam plakatówkami, i dawałam rozpuszczalną kawkę po kilka ziarenek na kartkę, wychodziło bardzo fajnei :-P

Zobacz, co słychać na moim blogu
tysia_15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-13, 08:38   #51
elianka
Zakorzenienie

ja potrzebowalam raz czegoś takiego jak papier czerpany ale nie na tyle, żeby się męczyć wzięlłam kartke brystolu i moczyłam ją w mocnej herbacie, potem wysuszyłam w piekarniku i uprasowałam żelazkiem. Efekt był ok
Stary 2007-05-13, 19:57   #52
Paulajaga
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Vanillivi Pokaż wiadomość
Paulajaga, a jak mam to barwić?? Tzn. nakładać pędzlem??? i potem gnieść to jeszcze?? no i czy mogę np plakatówką czy akwarelą coś takiego zrobić?? A jak zabarwić herbatą?? prosze o odpowiedz
ja najpierw gniotę potem moczę w wodzie. potem delikatnie rozwijam i kłądę na gazecie. jeśli barwię barwnikami to odzieży do robie to pędzlem a jak herbatą to barwię torebkami. mam kilka zaparzonych i przyciskam do papieru z obu stron. do brawienia możesz użwyać czego tylko chcesz. jak trochę popróbujesz to znajdziesz najlepsze dla siebie sposoby.powodzenia!
Stary 2007-05-16, 19:21   #53
Vanillivi
Raczkowanie

ok, dzięki za odpowiedż
Stary 2007-05-24, 22:30   #54
destiny666
Wtajemniczenie

GG do destiny666

Ja będe w niedzielę próbowała zrobić cuś takiego jak wyżej piszecie Myślę, że najpierw spróbuje z krepiną
Stary 2007-06-17, 22:42   #55
destiny666
Wtajemniczenie

GG do destiny666

Wyszło całkiem całkiem, papier został wyprodukowany dla TŻ więc zdjęcia niestety nie ma.
W fazie moczenia krepiny z własnej inwencji twórczej dolałam do wody kilka kropli olejka aromaterapeutycznego - papier ślicznie pachniał
Stary 2007-10-19, 19:30   #56
monika_bo
Raczkowanie

GG do monika_bo Send a message via Skype™ to monika_bo

Czy robienie takiego papieru jest trudne? Pozdrawiam.
monika_bo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-20, 19:05   #57
gidka
Raczkowanie

GG do gidka

Dzięki za przepis na papier czerpany! Właśnie go potrzebowałam.Jak zrobię dam znać czy się udało.
gidka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-21, 11:46   #58
monika_bo
Raczkowanie

Plan stworzenia papieru czerpanego nie wypalił, mam go przed sobą w formie czegos takiego jak mąka...
Ktoś powie, co źle zrobiłam?
Stary 2007-11-12, 19:51   #59
damurek
Zakorzenienie

To jest mój papier gnieciony i prasowany - to najprostsze. Kilka kartek spryskałam resztkami złotej farby. Część kartek wykorzystam na etapie gniecionych i prasowanych czystych kartek. Pobawię się też z barwieniem. Te wąskie paski na dole to gotowce z kwiaciarni .
Co do papieru czerpanego - mam przepis (i zdjęcia jak robić) z ,,Coś z niczego,,. Nie wiem czy mogę tu wkleić (zawsze mam wątpliwości)?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg new_PICT1795.jpg (117,9 KB, 335 załadowań)
Stary 2007-11-13, 17:51   #60
monika_bo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez damurek Pokaż wiadomość
To jest mój papier gnieciony i prasowany - to najprostsze. Kilka kartek spryskałam resztkami złotej farby. Część kartek wykorzystam na etapie gniecionych i prasowanych czystych kartek. Pobawię się też z barwieniem. Te wąskie paski na dole to gotowce z kwiaciarni .
Co do papieru czerpanego - mam przepis (i zdjęcia jak robić) z ,,Coś z niczego,,. Nie wiem czy mogę tu wkleić (zawsze mam wątpliwości)?
Dawaj smiało A nuż widelec się zabiorę?
Nie miej wątpliwości, po to jest ten wątek żeby tu pisać
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Papierowy zawrót głowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości