![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: papier czerpany - przepis :)
Myślę że nie (nie próbowałam jak do tej pory zrobi te kartki) ale to chyba by się kleiły z papierem. No a zwykły ręcznik wchłonie wodę i nie przyklei się do papieru.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
witam w ten piękny niedzielny poranek
![]() otóż i ja szarpnęłam się wczoraj na zrobienie papieru czerpanego, oczywiście górę wzięła dusza eksperymentatorska i oto co mi wyszło! zmiksowałam 2 zamieszczone tu przepisy, tzn, poszarpałam gazet, zalałam wodą i grzecznie odstawiłam na noc; rano jeszcze raz rozdrobniłam całość paluchami - wyszła szara,obrzydliwa maź... więc w przypływie wiary w wysublimowane reklamy proszków do prania, sypnęłam sporą garść takiego, co to ponoć daje śnieżnobiałą biel;-) nie za wiele to dało, ale przynajmniej sumienie miałam czyste, że próbowałam, no i zniwelowałam trochę paskudny zapach farby drukarskiej! potem złapałam za mikser, dla nadania kolorytu dorzuciłam 1/4 zeschniętej plakatówki w kolorze cytrynowym, 1 1/2 nakrętki krochmalu (tyle mi zostało) i na koniec, już bez miksera - kilka włókien sizalu. KILKA UWAG: - patent z czerpaniem mazi sitkiem jest super!!! jak sie trochę przyciśnie, woda się odsącza i po przełożeniu na ręcznik można sobie uformować całkiem zadowalający kształcik - suszyć za pomocą żelazka przez ręczniczek - ok - ale broń boże unikać kontaktu z gazetami, bo odbijają się literki - sizal okazał się pomysłem na 3-... zielony mi zupełnie wyblakł (dobry proszek....), żółty mniej, ale i tak go nie widać - dodany w końcowej fazie, tuz przed potraktowaniem wałkiem - odkleja sie od całości ufff - mimo wszystko jestem zadowolona, z tego, co mi wyszło! na tło do wielkanocnych karteczek powinno się nadać
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
tak jak obiecałam wcześniej podaję przepis na fajny papier.przepis ten znalazłam na innym forum.
PAPIER GNIECIONY Wykorzystujemy papier albo z bloku rysunkowego, albo zwykły papier ksero 1- zgniatamy papier w kulkę, ale można zwinąć go w inny sposób od sposobu zgniecenia będzie zależała faktura papieru 2- moczymy zgniecioną kulkę w wodzie delikatnie odciskając - na tym etapie wszystkie czynności wykonywać trzeba bardzo ostrożnie ponieważ mokry papier jest bardzo delikatny 3- rozwijamy mokry papier i układamy na gazecie 4- barwienie - tu można się wykazać inwencją twórczą – wykorzystać można np.barwniki naturalne takie jak herbatę, kawę rozpuszczalną, zwykłe bejce do drewna dzięki, którym można uzyskać setki odcieni różnych kolorów, różne wodne farby, a nawet takie specyfiki jak riwanol /piękny kanarkowy kolor/ czy pioktanina /z nią trzeba uważać bo brudzi/ można eksperymentować mieszać kolory, malować wzory, splamienia/ np.posypać ziarenkami kawy rozpuszczalnej, które po częściowym rozpuszczeniu zbieram wacikiem/kombinacji jest wiele - MOJA RADA - LEPIEJ WYCHODZI PAPIER BARWIONY ZWYKłYMI BARWNIKAMI DO FARBOWANIA ODZIEżY NIż BEJCą 5- przekładamy delikatnie mokry papier na jakiś materiał i zaczynamy go suszyć, można wykorzystać żelazko/trzeba to robić ostrożnie zwłaszcza na początku, żeby papier się nie przykleił do żelazka 6- na tym etapie można się już zatrzymać i taki papier wykorzystać np. do robienia kartek, torebek na prezenty i wiele innych rzeczy można zastosować jeszcze tzw. Pergaminowanie - papier wtedy staje się bardziej przeźroczysty i można go użyć np. do robienia lampionów i abażurów 7-pergaminowanie smarujemy wysuszony już papier zwykłym olejem jadalnym, później odsączamy nadmiar tłuszczu żelazkiem /tzn. nakładamy na papier posmarowany olejem stare gazety i prasujemy aż odsączy się jak najwięcej tłuszczu/ właściwie nie można odsączyć go całkowicie dlatego tak spergaminowany nie nadaje się już do łączenia ze zwykłym papierem /np.w robieniu ozdobnych kartek/gdyż nawet niewielka ilość tłuszczu przedostanie się na suchy papier, można go w zamian wykorzystać do innych celów 8-w zależności od potrzeby można pomalować go jeszcze rozwodnionym wikolem ażeby go lekko usztywnić 9-GOTOWE teraz już tylko można fantazjować jak go wykorzystać |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Genialne, na fotkach super! Jakich uzylas barwnikow do produkcji?
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
używałam zwykłych barwników do barwienia odzieży powinny być w każdej drogerii a nazywały się "super kolor" barwnik do farbowania: bawełny,sytlonu,wiskozy i lnu. rozrabiałam je w ok 0,5 l wody.
no i jeszcze - papier, który stosowałam to brystol - tylko ciężko się go gniecie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Paulajaga dziekuje za odpowiedz
![]()
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
A proszę bardzo, mam nadzieję, że się przyda
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Tak, tak, jak tylko cos zdzialam to sie pochwale
![]()
![]() |
#39 |
Przyczajenie
|
Robiłam kiedyś papier czerpany, ale miałam kłopot z oddzieleniem masy od sitka- dlatego czekałam, aż papier całkowicie wyschnie i dopiero wtedy przy pomocy pilniczka odłączałam od sitka.
Używałam zadrukowanych kartek do drukarki, gazet nie polecam. Do masy dolewałam jeszcze trochę białej farby, bo rozpuszczony tusz przyciemniał mi papier. Grubość papieru zależy od proporcji ścinki papieru- woda. Im mniej ścinek, tym papier cienszy. Papier, który ja robilam był cienki, dobrze się po nim pisało. Ozdobiłam go motywem pokolorowanym farbami akwarelowymi- efekt świetny. Było to podziękowanie za zaproszenie. Aha, w moim przepisie dodawało się żelatyny, co mialo zapobiec nadmiernemu wsiąkaniu atramentu w papier- pomogło ![]() Będę wdzieczna, jeśli któraś z Was napisze, czy udało się i jak rozpracować drukowanie na papierze czerpanym. Pozdrowienia!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Przyczajenie
|
Witam ja też zrobiłam ten papier gnieciony. Zrobiłam z niego karteczkę na Dzień Matki, ale to tylko na próbę.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zadomowienie
|
Super kartka i fajny pomysł....witamy na forum
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Swietnie wyszla ta karteczka
![]() ![]()
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Baksiczka a ja mam pytanko jak barwiłaś papier, bo fajny kolorek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Przyczajenie
|
![]()
Dzięki za pochwały. Barwiłam, czym się dało to znaczy; barszczyk, kawa, ale efekt był marny, więc użyłam barwnika do tkanin czerwonego i granatowego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
tak, tak - barwiony barwnikami do tkanin papier wychodzi najlepszy. jednak mi chyba najbardziej podobał się barwiony herbatą. sprawia wrażenie takiego trochę starego - ale na zaproszenia ślubne nadaje się super
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Rozeznanie
|
Ja polecam najpodlejszą, najtańszą granulowaną herbatę (parzona duża ilość w małej ilości wody) ...efekty piorunujące, można tworzyć cuda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Kate wyglada super! Po wyschnieciu jest taki pomarszczony?
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
Paulajaga, a jak mam to barwić?? Tzn. nakładać pędzlem??? i potem gnieść to jeszcze?? no i czy mogę np plakatówką czy akwarelą coś takiego zrobić?? A jak zabarwić herbatą?? prosze o odpowiedz
![]()
![]() |
#49 |
Rozeznanie
|
sagap
jeśli chcemy gnieciony, to należy go pognieść przed wrzuceniem w miksturę, potem odsączamy jak się da i delikatnie rozwijamy tak aby nam się nie podarło (to jest często niezły wyczyn ![]() ps. oczywiście można gnieśc na różne sposoby... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#50 |
Chi~
|
Ja gniotłam i prostowałam, a potem smarowałam plakatówkami, i dawałam rozpuszczalną kawkę po kilka ziarenek na kartkę, wychodziło bardzo fajnei :-P
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
ja potrzebowalam raz czegoś takiego jak papier czerpany ale nie na tyle, żeby się męczyć
![]() ![]()
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
ja najpierw gniotę potem moczę w wodzie. potem delikatnie rozwijam i kłądę na gazecie. jeśli barwię barwnikami to odzieży do robie to pędzlem a jak herbatą to barwię torebkami. mam kilka zaparzonych i przyciskam do papieru z obu stron. do brawienia możesz użwyać czego tylko chcesz. jak trochę popróbujesz to znajdziesz najlepsze dla siebie sposoby.powodzenia!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
ok, dzięki za odpowiedż
![]()
![]() |
#54 |
Wtajemniczenie
|
Ja będe w niedzielę próbowała zrobić cuś takiego jak wyżej piszecie
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#55 |
Wtajemniczenie
|
Wyszło całkiem całkiem, papier został wyprodukowany dla TŻ więc zdjęcia niestety nie ma.
W fazie moczenia krepiny z własnej inwencji twórczej dolałam do wody kilka kropli olejka aromaterapeutycznego - papier ślicznie pachniał ![]()
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
Czy robienie takiego papieru jest trudne? Pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
Dzięki za przepis na papier czerpany! Właśnie go potrzebowałam.Jak zrobię dam znać czy się udało.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
Plan stworzenia papieru czerpanego nie wypalił, mam go przed sobą w formie czegos takiego jak mąka...
Ktoś powie, co źle zrobiłam? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Co do papieru czerpanego - mam przepis (i zdjęcia jak robić) z ,,Coś z niczego,,. Nie wiem czy mogę tu wkleić (zawsze mam wątpliwości)? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie miej wątpliwości, po to jest ten wątek żeby tu pisać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:54.