![]() |
#4951 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dda
zazdroszczę... ja nigdy nie byłam poza Polską, a nad morzem tylko jak byłam mała i praktycznie nie pamiętam, a jak pamiętam, to wiadomo co ;(
mam nadzieję, że w przyszłości takie wycieczki będą tylko dawać szczęście ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4952 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Też tam jest od pewnego czasu i też się już nie mogę doczekać. Chyba mamy dosyć podobny etap, bo ja też mam 25 lat/26 rocznikowo, 9 mc po ślubie, no a teraz wyjazd za granicę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4953 | |
Zakorzenienie
|
jestes mlodziutka
![]() w Twoim wieku to ja nigdzie nie byłam ![]() dopiero po slubie ze swoim tz zaczelam spelniac marzenia, w podroz poslubna wylecielismy na krete ![]() bylo cudownie! ![]() ---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ---------- Cytat:
ja mam tez 25 a rocznikowo 26 ( 1 wrzesnia koncze 26) ;D 10 miesiecy po ślubie ![]() ![]() a masz prace tam juz ? ![]()
![]() |
#4954 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ---------- Cytat:
![]() A Ty jakąś pracę już masz? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4955 |
Raczkowanie
|
Ja ze swoim charakterem to nikogo do 30-stki nie znajdę, a co tu mówić o ślubie.
Fajnie, że Wam się życie ułożyło. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4956 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() nie mamy mieszkania, mamy tylko pokoj ktory on wynajmuje, ja do niego po prostu dojde ale musimy wiekszego poszukac bo malutki jest bardzo, cos kolo 8m kwadratowych on ma... ale na poczatek ok, wazne ze bede juz codziennie zasypiala z nim ![]() strasznie tesknie za nim ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ---------- Cytat:
nie gadaj! ![]() ja tez tak mowilam ![]() szczegolnie po tym chorym zwiazku, ale kolezanki mnie wyciagnely na karaoke i tm poznalam tz i tej samej nocy juz u mnie nocowal ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4957 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jesteś młodziutka, masz dużo czasu na szukanie drugiej połówki. Teraz myślę, że jest taki czas dla Ciebie, żebyś sama ze sobą doszła do ładu, wszystko sobie poukładała i wtedy można myśleć o kimś. U mnie może to nie szło w tej kolejności, ale masz tą przewagę, że dostrzegłaś problem w tak młodym wieku i chcesz z tym coś zrobić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4958 |
Raczkowanie
|
Paula... Mnie nie trzeba wyciągać na karaoke, swego czasu byłam stałą bywalczynią tego rodzaju imprez
![]() Martula, dostrzec problem to jedno, zrobić coś z nim, to drugie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4959 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() My mamy trochę większy pokój, więc na razie niczego nowego nie szukamy. Najpierw to muszę pracę znaleźć ![]() Najbardziej to bym chciała w końcu tylko z mężem zamieszkać. Mieć pracę i spokojne życie. Tylko tyle i aż tyle. Ale musi się udać! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4960 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo to tak juz jest, jak sie chce to wala a nie spotkasz kogos... a ja nie chcialam, chcialam byc wolna i bawic sie wolnoscia po 3 latach chorego zwiazku... a tu dupa ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ---------- Cytat:
a kiedy jedziesz dokladnie? ![]() ja 29 wyjezdzam z pl juz ![]() kurcze fajnie ze jestes ![]()
![]() |
#4961 |
Raczkowanie
|
Paula, teraz uważam, że przyda mi się przerwa, ale jak wychodzę gdzieś, to oczywiście patrzę, czy któryś może coś tam... Ale nie. Wydaje mi się, że jak to ma być facet na całe życie, to nie spotkam go na imprezie
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4962 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() p.s. ja na swoim ślubie plakalam kilka razy i byl to najgorszy dzien w moim zyciu... przez rodzicow tz - pijakow ktorzy tak odstawiali ze mialam dosc juz ![]() ![]() i jeszcze mojego ojca musialam pilnowac ![]()
![]() |
#4963 |
Raczkowanie
|
ja nie wyobrażam sobie ślubu z moimi rodzicami, a przynajmniej, jeśli matka się nie ogarnie to nie ma co liczyć na zaproszenie, ojca może zaproszę, ale matki to na dzień dzisiejszy bym nie zaprosiła.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4964 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja też mój slub wspominam średnio, ale nawet nie było tak najgorzej bo mój ojciec podczas przysięgi stał za mną w Kościele. Na szczescie go nie widziałam, więc miałam mega zadowolona minę i na filmie wyszlo ok, bo udało się go wyciąć. Ale już z wesela został wywieziony, bo już w Kościele był pijany i robił słabe akcje. Więc całe wesele i ślub wspominam mimo wszystko bardzo dobrze. Lecę 20 czyli za 3 dni:P A ja spotkałam mojego teraz już męża na imprezie ![]() Edytowane przez martu_la Czas edycji: 2013-06-17 o 22:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4965 |
Zakorzenienie
|
moj w kosciele byl ok a le potem na sali po 3 cyrk sie zaczal.... ale rodzice tz gorzej nawywijali...
uuuu to juz juz ;D ide spac ![]() do jutra dziewczynki ![]()
#4966 |
Rozeznanie
|
Dobranocka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4967 |
Raczkowanie
|
dobranoc, ja obejrzę sobie jakiś film, by zregenerować siły i móc się uczyć do egzaminów, czeka mnie jeszcze druga część zawodowego
![]() ![]() ![]() kolorowych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4968 |
Zakorzenienie
|
hej
![]() i ja niestety dalej nic nie wiem ... tz byl u kierowniczki i ma w piatek przyjsc przed swoim wyjazdem na urlop, to wtedy mu powie czy ezma mnie do pracy ![]() trzeba czekac ![]()
#4969 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mój mężul miał pracę, ale już nie ma więc i on i ja szukamy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4970 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ostro! a gdzie pracował ? ![]()
![]() |
#4971 |
Wtajemniczenie
|
Ja powiem tylko tyle, jak ktos sie nie chce leczyc to bedzie pil do konca zycia. I nie pomoga sady, rozprawy, blagania, placze, sztuczne swieta i caly ten cyrk. To wszystko siedzi w glowie.
Ostatnio poznalam alkoholika ktory nie pije od ponad 8 lat. Powiedzial ze on przestal sam z siebie, zobaczyl na jakie dno juz sie staczal i w pore sie ocknal. Ale sam stwierdzil ze osoba pijaca musi tego chciec. I z tego da sie wyjsc. On jest swietnym przykladem. Poza tym my DDA nie pamietamy o jednym: to sa dorosli ludzie, ktorzy wiedza co robia. Nikt im nie wlewa na sile, nie zmusza, broni przy skroni nie trzyma. Musimy odciac sie od kontrolowania ich, bo to nie nasza rola (jak juz wczesniej zostalo wspomniane). Obroccie sytuacje w druga strone? Czy pijacy rodzic tak sie martwil o Was? Ja wiem ze ciezko, bo rodzina, bo mama albo tato. Ale to ze ktos nas splodzil nie daje mu prawa do dozytwniego szacunku. Na szacunek trzeba zapracowac. Zrobic dziecko to jest chwila moment, ale byc kochajacym rodzicem wymaga troche wysilku.
#4972 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4973 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wszystko prawda... ale maja sumienie zawsze bedzie sie myslalo, ok a co z nimi ? zsotaja sami itp tak juz jest ![]()
![]() |
#4974 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wszyscy winni tylko nie oni. A my te wyrodne corki zostawiamy ich na pastwe losu... Tak to dziala. Moj byl chojrak, potrafil zwyzywac dzielnicowego od debili itd. Szarpal sie z policja, zero szacunku.
![]() |
#4975 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4976 |
Rozeznanie
|
No właśnie, najgorsze jest to obwinianie samego siebie, choć żadnych podstaw ku temu nie ma. Taka podstępna manipulacja uczuciami i to w rodzinie to najgorsze co może być.
Trzeba się z tego wyplątać, bo przez to nie możemy zacząć żyć własnym życiem. |
![]() ![]() |
![]() |
#4977 |
Wtajemniczenie
|
Mnie dlugo zajelo 'nie przejmowanie sie'. Ale w koncu maz mnie za przeproszeniem zje.bal ze nie moge cale zycie sie obwiniac o cos co nie stalo sie z mojego powodu. Powiedzial, ze cale zycie mna sie nikt nie przejmowal i o wszystko musialam walczyc sama. I dlaczego przejmuje sie osoba ktora ma mnie centralnie w powazaniu.
Sama prawda. Nikt za Nas zycia nie przezyje i trzeba w koncu myslec o wlasnym zadku. Oni w koncu odejda z tego swiata a my bedziemy sobie pluc w brode ze zmarnowalysmy tyle lat na syzyfowa wrecz prace. Pamietajcie to dorosli ludzie!
#4978 |
Zakorzenienie
|
dokładnie, ja walcze z tym od 7 lat od kiedy nie mieszkam z nimi...
ale ciezko jest i szybko sie lamie i jak tylko uslysze od mamy ze ojc pije to paakuje sie i jade do domu na kontrol i "pomoc" mamie...
#4979 |
Zadomowienie
|
Witam
![]()
#4980 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
są charakterystyczne dla DDA, ale także ogólnie dla osób pochodzących z rodzin dysfunkcyjnych. To cechy, które się u Ciebie wykształciły po to, byś mogła przetrwać w środowisku niezdrowych relacji międzyludzkich. Klasycznym tokiem wydarzeń jest, że ludzie nie zmieniają się po to, by ulepszyć swoje życie, tylko szukają życia, do którego są przystosowani. Jeśli już zauważyłaś u siebie cechy, które powodują Twój dyskomfort, najlepszym krokiem byłoby podjęcie terapii, bo sama ich nie zmienisz (tak, jak piłka nie może kopnąć sama siebie). Niezrozumiałą dla mnie tendencją wśród polskich psychologów jest posyłanie wszystkich DDA na tematyczne terapie grupowe. Oczywiście, jest to forma skuteczna, ale przede wszystkim dlatego, że daje wsparcie ludziom osamotnionym w problemie. Jeśli już zbudowałaś w swoim życiu trwałą, budującą relację z drugim człowiekiem (co również można omówić ze specjalistą), sama bym polecała Tobie terapię indywidualną. To ze względu na to, że większość terapii DDA skupia się na burzeniu starych więzi i budowaniu nowych (w ujęciu holistycznym). Zwróć uwagę, że terapeutę sama wybierasz takiego, jaki Ci odpowiada, sama decydujesz także o częstotliwości spotkań.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:55.