![]() |
#751 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dda
[quote=dioska;3313113. Dla niej wszystko jest ok, pod kotrolą.[/quote]
to typowy dla alkoholika mechanizm ![]() ![]() ale mnie serduszko sciska, jak czytam Wasze przezycia ![]() ![]() Mimo tego co Nas dzisiaj spotyka jestem myslami w przyszlosci, we wlasnym domu, wg wlasnych zasad ![]() ![]() musimy sie trzymac dziekuje Wam za zyczenia, za oplatek Kroofeczko ![]() ![]()
#752 |
Zakorzenienie
|
Umieram ;/ Przyszli z pasterki to chlali piwo do 5 rano, glosno mówiąc, smiejac sie itp. Spałam dosłownie 3 h i eldwie chodze. I ten jeszcze gada, że się wyspał ;| Jestem cała nerwowa i jak zaraz się na kims nie wyładuję to wybuchnę :[
#753 |
Raczkowanie
|
Nefre Kochanie
![]() U mnie bylo wczoraj prawie bez alkoholu, po lampce wina po kolacji, ale wiem ze to co "najlepsze" dopiero przede mna.. tzn. kilka dni wolnego w pracy, jego koledzy.. Wiem doskonale, jak sie dzis czujesz, sama czesto tak wstaje i ledwo zyjac jade jeszcze na uczelnie. Bo nie pozwole sobie zniszczyc tego co mam, nad czym tak ciezko pracuje. Wierze, ze to kiedys zaprocentuje, a on bedzie jeszcze baaardzo baaardzo zalowal tego, jakie dziecinstwo swojemu dziecku sprawil. Kochanie moze poloz sie spowrotem do lozka, wlacz cicha muzyke, sprobuj nie myslec o wczorajszym dniu tylko o tym, o czym marzysz na przyszlosc.. moze uda Ci sie zasnac i obudzic w troszke lepszej formie! Trzymaj sie dzielnie i pisz do nas, nie jestes sama!! Kroofeczk@: "popłakałam się, jak wyjrzałam przez okno, gdy wyobraziłam sobie te szczęśliwe rodziny przy stole tam, gdzie świeciły choinki" - ja jak co roku ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#754 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#755 |
Raczkowanie
|
ehh,, u mnie jak zwykle.
Ja się zamknęłam w pokoju i oglądałam TV. Bo po co ja im tam jestem potrzebna. Wszyscy jak zwykle wyszli naj**** no bo jakby inaczej. wigilia to święto rodzinne , a nie pijacka impreza. Ale do mojej rodziny nic nie dociera. Babcia narzekała, jak to jej dzieci miały okropne święta , bo spędzali je w płaczu (to była rodzina dysfunkcyjna, ale bez alkoholu - a teraz 3/4 dzieci z tej rodziny ma problemy z alko). A ja sobie pomyślałam - że niby my mamy tak dobrze? bo się stół ugina? No tak, ugina się, od flaszek , które na nim stoją. Jak ja nienawidzę swojej matki. Ignorantka. A wiecie co jest najlepsze? Że ona ścia ga na siebie wszystkie nieszczęścia, nadmiar obowiązków, którym nie może podołać, i ogólnie wszystko robi tak, żeby jej to nie wyszło. I wydaje mi się , że ona tym usprawiedliwia to, że pije. Ehh, śmieszna jest... Ah, jeszcze usprawiedliwia picie ciężkim dzieciństwem. (nie mówi tego na głos oczywiście, bo ona się nigdy nie przyznała do tego, że ma problem. Ale to widać w treści jej wypowiedzi , w jej zachowaniu) Jak dla mnie to nic nie może być usprawiedliwieniem do bycia uzależnionym. A czasem na prawdę jest śmiesznie. Spytałam się jej czy dużo osób kupowało choinki. A ona : (z oburzeniem i żalem) - nie , bo taka choinka kosztowała 100 złotych!!!". No a kto jej kazał tą choinkę kupować??? Albo inny przykład : (z rozpaczą i wściekłością) - ciocia i wujek powiedzieli , że nie przyjdą do nas na sylwestra. A my tyle nakupowaliśmy (przyp. aut: alko rzecz jasna haha). Ja do niej: "no to idźcie do innego wujka. on się na pewno ucieszy, że mu pomożecie w organizacji". Ona: "...". No i oczywiście nie chciała pójść - żeby mieć powód żeby się nad sobą poużalać. Do szału mnie doprowadza ta kobieta, rozszarpałabym ją na strzępy!!! Potrafi zpesuć wszystkie najpiękniejsze chwile (np. schlała się w moje urodziny i nie nocowała w domu. Schlała się w wigilię). I jeszcze wprowadza szantaż emocjonalny, wciąga nas w te swoje gierki. Alkoholicy to są podludzie (...przepraszam...) |
![]() ![]() |
![]() |
#756 |
Zakorzenienie
|
ja juz wyszłam z siebie - brat dokupil 6 piw ;/ No wyszlam i stanelam obok. Musze wziac tabletke uspokoajajcą bo bez kija dizisja to do mnie nie podchodzic ;/
#757 |
Przyczajenie
|
Witam
dawno mnie nie było... u mnie zmiany. jednak czasami się waham że zaufałam kolejny raz. Boję się porażki. rodzice chyba wydorośleli z awantur[szkoda że tak pozno] ojciec się zmienił... chociaż czesto jest tak że przychodzi zmeczony z pracy i pije w domu piwo. jednak wolę to niż ma paradowac zalany po ulicy. W domu zgoda. przed swietami było zawirowanie i juz miało nie byc swiat... [widzę że ojciec jest jednak wrazliwy na to co mowie. Potrafi sie przez to napic. I czuje jakas nad nim kontrole psychiczna ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#758 |
Rozeznanie
|
Witam
![]() Zaglądałam tutaj już wczoraj, ale nie bardzo wiedziałam, co napisać ![]() Chciałam Wam złożyć życzenia, ale jakoś nie potrafię wymyślić nic sensownego. Ale spróbuję... Może poprostu spokoju, nadzieji na kolejne dni i dużo siły do codziennych zmagań, a pozatym "szczerości duszy, zapachu ciasta, przyjaźni, która jak miłość wzrasta, kochanej twarzy, co rano budzi i wokół pełno życzliwych ludzi" kroofk@ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#759 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A teraz mam mały problem..mojego taty w tym roku na szczescie nie ma na swieta ![]() ![]() I mam problem. Mojego brata nie będzie na Sylwestra tak szczerze ja też bym poszła się gdzieś pobawić..tylko nie wiem co z moją mamą ![]() ![]() ![]()
![]() |
#760 |
Wtajemniczenie
|
hm
Kochani potrzebuje pomocy, może ktos z Was wie jak postarać sie o przymusowe leczenie alkoholika, od czego zaczac, gdzie isc.. co robic. Pozdrawiam Was wszystkie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#761 |
Zakorzenienie
|
Ag_nes.. z tego co wiem to alkholik musi się dobrowolnie zgodzic
![]() ![]() ![]() A dzisiaj nastepna tabletke uspokajająca...
![]() |
#762 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mi się wydaje, że nie da się zrobić takiego przymusowego leczenia..skoro alkoholik sam nie chce się wyleczyć, to właśnie to leczenie nie bedzie miało żadnego sensu..alkoholik sam powinien wykazać chociaż minimum chęci. ja się cieszę, bo u mnie święta były najlepsze w moim życiu.. nie martw się każda z naszego grona miała niejedne święta beznadziejne ![]() ![]()
![]() |
#763 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Zdaje się, że sam zainteresowany musi wyrazić zgodę na leczenie ![]() Mój tata kiedyś dostał nakaz sądowy (???) leczenia, ale wydaje mi się, że to nigdy nie chodzi o leczenie zamknięte, tylko raczej taką zwykłą terapię, która w cięższych przypadkach może nie zadziałać. Ale niebardzo się w tym orientuję szcerze mówiąc, jeśli chodzi o stronę prawną. Dziewczyny, pomożecie? ![]()
![]() |
#764 |
Zakorzenienie
|
ja ostatnio sie orientowalam, tylko musze sobie przypomniec jak to bylo. Na pewno konczy sie wyrokiem sadu o przymusowym leczeniu i chyba wtedy na 6 tyg do jakiegos tam osrodka jedzie alkoholik.
Wypelnia sie taki specjalny druk, ktory otrzymasz pewnie w poradni dla uzaleznionych. Tam trzeba miedzy innymi podac jakie szkody powoduje picie, jak wplywa na rodzine. Potem jest wywiad srodowiskowy wsrod sasiadow itp. I potem przychodzi nakaz. W wiekszosci prztypadkow sprawa jest rozpatrywana na rzecz rodziny i leczenie zostaje podjete. Warto zebys sie przeszla do poradni zapytac, oni Ci na pewno pomoga ![]()
#765 |
Zakorzenienie
|
KoKOro - powaznie? mozna?
![]() ![]() Nawet nie wiesz jak mnie ucieszyla ta wiadomość ![]() ![]()
![]() |
#766 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ostatnio jak bylam na terapii rozmawialam o tym z moja terapeutka i tlumaczyla mi jak to wyglada. Przejdz sie do poradnii ![]()
![]() |
#767 |
Zakorzenienie
|
Po nowym roku pędzę, lece - i od razu ja na terapię się zapisuję
![]() ![]()
#768 |
Zakorzenienie
|
bardzo sie ciesze i zycze Ci duzo sily, determinacji i powodzenia
![]() ![]() ![]()
#769 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() tata chodził na leczenie... w wakacje dwa razy w tygodniu jeździł do poradni na jakieś spotkania, ale w sumie to nic to nie dało, bo po miesiące przestał i zaczęło się piekło... codzienne popijawy w pracy i po pracy ![]() ![]() mam nadzieję, ze u Was będzie coraz lepiej ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#770 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Jeżeli alkoholi nie zgłosi się na wezwanie komisji trzy razy to na czwarte posiedzenie zostanie doprowadzony przez policję.
![]() |
#771 |
Raczkowanie
|
czesc Kochane
![]() ja dzisiaj moze troche nie na temat, ale zlapalam dola i nie mam sie jak zawsze komu wyzalic ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#772 |
Zakorzenienie
|
nov@ - prawdziwych przyjaciolek nie mam, ale posiadam TŻ-ta. Jednak TŻ to nie to samo co przyjaciolka. Brakuje mi wspolnych wyjsc z kumpelami czy tez zwyklych plotek, ploteczek
![]()
#773 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#774 |
Rozeznanie
|
Ja mam przyjaciółki ale ostatnio jakoś tak wyszło że mają swoje sprawy (mąż, dzieci) i nie bardzo mają czas na spotkanie. Zresztą jakoś nie bardzo umiem rozmawiać z nimi o swoich problemach, czasem nawet nie chce mi sie o tym mówić
|
![]() ![]() |
![]() |
#775 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mandarinka doskonale Cie rozumiem ![]() Kasia.234 ja tez zupelnie nie potrafie "o tym" rozmawiac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#776 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jakbyś pisała o mnie... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#777 |
Zakorzenienie
|
nov@ , ale zawsze na poggadać można
![]() ![]() ![]() ![]() P.S. wiec jak co to pisz na ggadaczu ![]()
#778 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam Przyjaciolki, mam TŻ, mam wiele kolezanek, do ktorych zawsze moge isc na ploty, zjawic sie itp. Spotkalam wiele osob w roznych miejscach, z ktorymi kontakt okazal sie dosc gleboki. Ale mam tez swiadomosc, ze swietnie potrafilabym ich odepchnac, zaprzepascic to wszystko. Juz nie mowiac co przechodzi ze mna moj Kochany TŻ ![]() Duzo daje usmiech (nie chodzi udawany, ale taki - mimo wszystko), poza tym tyle przeszylysmy, ze mamy w sobie wrazliwosc, dobro, zrozumienie. Warto o tym pamietac i starac sie to pokazywac w swiecie, gdzie czesto ludzie mijaja sie ot tak. Czasem mimo tych wszystkich ludzi czuje sie bardzo samotna i wyobcowana, pewnie dlatego, ze czasem maksymalnie przytlacza mnie DDA, ehh ![]() Tez kwestia zrozumienia, ze problem sprawia Nam korzystanie z kontaktow z innymi. łatwiej Nam dawac niz brac, łatwiej sluchac, niz mowic i byc słuchanym. Zeby nie bylo tak pesymistycznie - to wiem, ze wiele mozna zmienic, mozna wplynac na pewne rzeczy. Nie od razu musi sie udac, ale kazda proba zbliza do sukcesu. Czasem warto wyciagnac pierwszej reke, zaproponowac wspolny spacer, zaprosic na kawke. Nie kazda osoba sie zgodzi, ale znajda sie i takie, ktore przyjda. Czasem warto komus pomoc, ale potem nie bac sie dalszego kontaktu. Nie traktowac czegos jednorazowo ![]() nie jestes sama, masz Nas mimo, ze wirtualnie. Mozna probowac dalej ![]()
![]() |
#779 |
Zakorzenienie
|
A wiecie co jest dziwne? Że mam grono .. kumpli. Lepiej dogaduję siez mezczyznami aniżeli z kobietami ;/ Dziwne.. Chociaz jakies tam kolezanki mam, ale to tylko do czasa do czasa ...
![]() I wirtualnie jestesmy wszytskie razem ![]()
#780 |
Rozeznanie
|
nefre to chyba nie jest takie dziwne, bo ja też lepiej dogaduję się z kumplami i jakoś łatwiej mi się przed nimi otworzyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:24.