![]() |
#991 |
Raczkowanie
|
Dot.: decoupage-kompendium wiedzy
dziękuje wszystkim za rady. Skorzystam ze wskazówek, zmatowie i spróbuję przykleić i malować. Może coś z tego wyjdzie. Jeszcze raz serdeczne dzięki .
pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#992 |
Przyczajenie
|
Hej.
Tak pochwalę się ostatnimi zakupami i przy okazji pochwalę trochę producenta ![]() Na forum był przyklejony temat* z linkami do stron sklepów i producentów. I tak trafiłam na stronę producenta przedmiotów do decoupage "Decodrew" . Niestety dość sporym minusem jest brak cen i jakichkolwiek dłuższych opisów. Jak na dzisiejsze czasy to strona jest dość archaiczna. Drugi minus o cennik trzeba poprosić e-mailem . Gdyby nie pozytywne opinie użytkowniczek tego i innych for (forów ![]() Dobra koniec końców cennik dostałam zamówienie złożyłam początkiem tygodnia a w piątek odebrałam paczkę. Co było w środku : Zakładki do książek Muszę przyznać że są naprawdę wysokiej jakości. Starannie wykończone i gładkie . Nie spotkałam się jeszcze z zakładkami w których te dłuższe krawędzie zostały by zaokrąglone . A tu są i taką zakładkę przyjemniej się w ręce trzyma. Serce z sklejki Zdjęcie na stronie paskudne ale wyrób naprawdę świetny. Materiał chyba nawet lepszy (bardziej gładki )niż w przypadku zakładek. Świeczniki sosnowe Dobrze zrobione dobra jakość drewna i są gładkie. Modelowy przykład jak powinny świeczniki wyglądać ale tak szczerze mówiąc to tylko kawałek drewna nie ma w nim nic niezwykłego > robota zrobiona jak należy ale bez fajerwerków. Toaletka Duża fajnie wykończona jak ją ozdobie to będzie na czym oko zawiesić. Spodobała mi się i po prostu musiałam ją mieć. ![]() Podsumowując dobre jakościowo przedmioty i ceny dość przystępne. Na niektórych produktach jest nawet spora różnica w stosunku do innych sklepów i allegro. * Nie mogę go teraz znaleźć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#993 |
Raczkowanie
|
Witam Was dziewczyny oczywiście jak trwoga to do Was zawsze walę jak w dym. Mam pytanie do Was potrzebuję serwetek ze wzorami czarnymi na białym tle różne mogą być wzory podpowiedzcie gdzie można kupić odwiedziłam serwetki.pl ale tam nic fajnego nie ma może gdzieś na allegro się spotkałyście z takimi wzorami pokażę Wam parę wzorów o co mi dokładnie chodzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#994 |
Osiołek z zakątka :)
|
W Cudaniewidy są czarno-białe nawet takie jak szukasz (oprócz ostatniej):
http://www.serwetki.xip.pl/thumbnails.php?album=90 Ostatni wzór to mogą być papiery decoupatch, tutaj jest podobny wzór: http://www.decopatch.pl/index.php?p9...copatch-nr-441 a tu inne biało-czarne decoupatch: http://www.decopatch.pl/index.php?p9...copatch-nr-435 itp itd - musisz je sobie przejrzeć ![]() Edytowane przez Pupil Czas edycji: 2011-06-14 o 15:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#995 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Ci bardzo pupil, ale muszę chyba męża poprosić żeby na to spojrzał, bo szukam w tym cuda niewidy i nie widzę tych wzorów nie wiem czy moje oczy już nawalają
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#996 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny chciałabym uzyskać efekt tafli szkła na drewnianym przedmiocie. Wiem, że służy do tego żywica szkląca, ale.... jej cena mnie przeraża, a do tego podobno nie łatwa w użyciu. Może jakiś lakier?? Ale jaki?? Może ktoś coś polecić??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#997 | |
|
Cytat:
Werniks szklący Maimerii http://www.plastyczny-sklep.com.pl/p...46__125ml.html Ewentualnie Werniks do złoceń Maimerii http://www.plastyczny-sklep.com.pl/p...RI_nr_764.html Najbardziej błyszczy się werniks szklący, potem ex aequo lakier to-do i werniks do złoceń ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#998 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, dopiero będę zaczynała przygodę z decoupage... jestem zafascynowana tą techniką
![]() ![]() Z góry dziękuję za pomoc!! Edytowane przez mezatka78olsztyn Czas edycji: 2011-06-24 o 13:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#999 |
|
Ja od początku przygody z decu używam podkładu Renesans i jestem z niego zadowolona
![]() Co do lakierów to zajrzyj tutaj https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=496500 masz pełen wybór lakierów jaki używamy do decu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1000 |
Zakorzenienie
|
A ja jak większość nie używam podkładu tylko 2 warstwy od razu podstawowej farby(duluxa).
![]() |
#1001 |
Przyczajenie
|
Dzieki dziewczyny! Lakier juz znalazłam, wodny akrylowy... ale czytałam ze przy stosowaniu crackla potrzebny jest poliuretanowy... czy napewno?
Z tym podkładem to właśnie nie do konca wiem co zrobic... jedni piszą ze koniecznie nalezy go stosowac inni ze wcale nie... JAMBOLAJA - powiedz mi, malujesz po prostu akrylowa farbą 2 razy tak? czekasz az 1-sza warstwa wyschnie calkowicie zanim pomaluje 2gi raz? Wystarczy przed malowaniem przetrzec papierem sciernym drewnianą powierzchnię? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1002 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
PUPIL jesteś wielka ![]() ![]() Dziękuję serdecznie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1003 |
Wtajemniczenie
|
Podkład specjalny, tzw. primer używam zawsze do gruntowania powierzchni śliskich np. szkło, ceramika , płyta laminowana ( meble), po to by zwiększyć przyczepność farby, by się "dobrze trzymało"
![]() ![]() Myślę, że Jola się nie obrazi, że ją wyręczyłam w odpowiedzi ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1004 |
Zakorzenienie
|
dzięki Martuś!
![]() Ja nie używam nawet do szkła. Papier ścierny( przy drewnie) po 1 warstwie farby. Do decou więc i do kraka używamy wyłącznie preparatów akrylowych! Jedynie do zabezpieczenia potem przy dwuskładnikowym kraku używamy lakieru poli a właściwie tak na prawdę powinna byc chyba żywica.
![]() |
#1005 |
Przyczajenie
|
Czyli generalnie rzecz ujmując mogę - stosując cracka 1-składnikowego - zakonczyc pracę lakierem akrylowym, tak?
![]() Dziekuję bardzo za pomoc! w przyszlym tygodniu dopiero zacznę swoją przygodę z decoupage ![]() ![]() Czy cracka mozna nabyc w duzych opakowaniach? np w sklepach budowlanych? Edytowane przez mezatka78olsztyn Czas edycji: 2011-06-26 o 12:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1006 | |
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1007 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny dzieki za odpowiedzi
![]() Pupil -> w czym rzecz, jesli chodzi o 1 i 2 składnikowe crackle? moze w ogole nie bede kupowala tego 1skladnikowego skoro sie nie nadaje ![]() Edytowane przez mezatka78olsztyn Czas edycji: 2011-06-27 o 15:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1008 |
|
Różnica jest w wyglądzie i trudności użycia
![]() Jednoskładnikowiec to krak do rzeczy przaśnych, w stylu country ![]() Dwuskładnikowe dają naturalne, delikatne lub mniej delikatne spękania, które się dodatkowo wypełnia porporiną czy farbą olejną. Przedmiot wygląda na wiekowy ![]() Tutaj masz wszystko na temat kraków i różnicy pomiędzy nimi https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...05&postcount=2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1009 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny bardzo dziękuję za pomoc!
Kilka decoupagowych rzeczy udało mi się wykoanać... Wszystko na drewnie.... teraz przymierzam sie do szkła.... prócz tego że nalezy je porzadnie odtłuścic - nie wiem nic więcej.... domyslam się ze proces podobny do drewna.... Tradycyjnie mam jednak pytanie ![]() Jak uzyskac podony efekt? kwestia tła i motywu.... http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1...13180,651.html Z góry dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1010 |
|
To jest papier w bratki
![]() Tło czarne, potem po całości pokrakane krakiem - Stamperia Sottile lub podobny innej firmy ![]() Masz 2 drogi - albo najpierw malujesz czarne tło i naklejasz papierowy motyw (nie serwetkowy, bo ciemne tło przebije i będzie bardzo brzydko) albo najpierw na jasne tło naklejasz motyw z papieru, a potem przy użyciu cieniutkiego pędzelka i uzbroiwszy się w dużo cierpliwości domalowujesz czarne tło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1011 |
Zakorzenienie
|
![]()
Powiedzcie mi co robię źle?
![]() Dekupażuję butelczyny. Najpierw je odtłuszczam benzynką ekstrakcyjną. Dokładnie. Potem maluję farbą akrylową. Ciapię gąbeczką jakieś 3 warstwy. Między każdym malowaniem czekam ok. 12 godzin. Potem naklejam serwetkę. Odczekuję też jakieś 12 godzin zanim klej wyschnie. No i lakieruję pędzelkiem lakierem akrylowym. Znowu ok 12 godzin i sobie cieniowanko robię wokół motywu. Gdy cieniowanko wyschnie znowu lakierowanie. Po drugim lakierowaniu-po12 godzinach to samo-czyli śmigam z lakierem. I wtedy zazwyczaj pojawiają się takie pęcherze jak na fotce ![]() ![]() Nie używam żadnych primerów. Farbę i lakier mam ze Śnieżki. Jak się pytałam jednej Kobitki co też dekupażuje butelki to się zdziwiła,bo Jej nigdy się tak nie robiło ![]() Błagam pomóżcie... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1012 |
|
Ostatnio to samo miała dzianga
![]() Prawdopodobnie Joasiu albo za duża wilgotność albo za wysoka temperatura otoczenia ![]() Możesz też mieć zły pędzel, twardy, który powoduje, że lakier się "napowietrza". I czasem rozmieszanie lakieru przed malowaniem wprowadza takie zamieszanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1013 |
Zakorzenienie
|
![]()
Ewuś no gorąco u nas gorąco jak pieron
![]() ![]() A pędzel jaki najlepiej kupić? Mam taki zwykły ze sklepu budowlanego. No i rzeczywiście trochu stwardniał ![]() ![]() Proszę pomóż doradź! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1014 |
|
Joasiu będę w domu po 21, wtedy odpowiem Ci
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1015 |
Zakorzenienie
|
![]()
Ok ok
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1016 |
|
Ups dotarłam szybciej do domku
![]() Ja mam bardzo złe doświadczenia z malowaniem w gorąco lub przy dużej wilgotności. Lakier szaleje. Wtedy najlepiej odpuść sobie malowanie lakierem - farbą akrylową możesz (ale też trzeba obserwować, żeby nie popękała bo wysycha prawie pod pędzlem) ale wykańczać pracy lakierem już nie ![]() ![]() Co do pędzla to z budowlanego oczywiście może być, ale musi być mięciutki. Poproś w budowlanym o dobry pędzel do akrylu, na pewno Ci dobrze doradzą. Twardy pędzel po pierwsze pozostawia brzydkie ślady, których nawet papierem ściernym nie zniwelujesz a poza tym może właśnie pęcherzykować ![]() Co do kraka to jakiego chcesz spróbować - jedno czy dwuskładnikowego? Wszystko jest w tutorialach, przejrzyj a jak będziesz mieć pytania to pytaj ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ---------- I jeszcze jedna uwaga - czasem może być tak, że lakier pociągnie za sobą niedoschniętą farbę akrylową. Wtedy też powstają pęcherzyki, ale już lakieru i farby razem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1017 |
Zakorzenienie
|
![]()
Ewcia crack mam jednoskładnikowy Medium do spękań (crackle) Dala Crazy Crack. Pisałam o nim stronkę wcześniej. Ale nałożyłam i... i strasznie szybko wysechł i spękań nie było
![]() ![]() ![]() Matko ale problem z tym deku ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1018 |
|
Krak jednoskładnikowy musisz łapką sprawdzać, czy już jest podeschnięty (nie wyschnięty
![]() ![]() A co do kiermaszu to masz jeszcze tyle czasu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1019 |
Przyczajenie
|
Witam!
Mama pewien problem a mianowicie zakupiłam niedawno zestaw lakierów do decoupage Taki i działam w następujący sposób 1.nakładam biały podkład albo farbę akrylową 2.nakładam ten basic przeźroczysty i czekam aż nie do końca wyschnie 3.nakładam ten drugi na wierzch i czekałam 24h (tak nak na opakowaniu pisze) 4.maluję tą olejnicą z zestawu 5.pokrywam fiksatywą koh-i-noor i nic ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1020 |
|
Coś jest nie tak - po co dwa preparaty jeden na drugi a na to dopiero farba? Nielogiczne
![]() Wstaw zdjęcie zestawu, na tym małym nic nie widać a powiększyć się nie daje. Inaczej nie dojdziemy z nim do ładu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:47.