![]() |
#151 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: Piewszy temat : Jak TO zrobic?? Decoupage
Cytat:
![]() |
![]() |
#152 |
Wtajemniczenie
|
no wlasnie o ta technike mi chodzi.. heh ja ni emam pojecia na czym ona polega.. moze macie jakis link gdzie jest to dokladnie opisane krok po kroku ?!?!?!?!
![]()
![]() |
#153 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dot.: Lista decoupage-owa
Cytat:
![]() ![]() Zaopatrzyłam sie w serwetki, czekam na dostawe ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dot.: Lista decoupage-owa
Malaya, strona którą podałaś jest świetna - dużo wzorów, znacznie więcej niż w Creative hobby
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Zakorzenienie
|
Polecam dodatkowo ten wątek http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.ht...591237&v=2&s=0
![]() |
#157 |
Raczkowanie
|
Dot.: Decoupage
ja z tej techniki nic nie rozumiem...szkoda
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#158 |
Zakorzenienie
|
Sarenko dzień dobry i proszę pomóż!
Jak udało Ci się na ciemnym tle zrobić białe kwiatki??!!Chciałam na zelonej szafie zrobić żółte róże,ale serwetka jest cienka,prześwieca i topi się w tło.Nie widać jej.Co robić??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Rozeznanie
|
Dot.: Piewszy temat : Jak TO zrobic?? - DECOUPAGE
Jasny kotyw na ciemne tło można nakleić gdy najpierw odrysuje się motyw na tym tle, np. ołókiem a potem wypełni to miejsce janą farbą. Dzięki temu ta część będzie jasna i jak nakleisz motyw nie będzie widać ciemnego.
Przepraszam Sarenko, że się wtrąciłam ![]() Mam nadzieję, że tak robiłaś. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Zakorzenienie
|
Dzięki Golden.Ale jestem trochę przerażona,bo motywów ma być sporo(trzydrzwiowa szafa),no i te wszystkie listeczki,łodyżki,płatki. ..toż to syzyfowa praca!!!Naprawdę nie ma innego sposobu???Ta ciemnozielona szafa to moje marzenie.Czyżbym musiała zdecydować się na jaśniejszy kolor?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 |
Zakorzenienie
|
Jest i taki patent, ale to dodatkowy wydatek: http://www.goha.pl/sklep/newsdesk_in...newsdesk_id=12
![]() |
#162 |
Zakorzenienie
|
Dzięki!Duża buźka!Ale chyba jednak zdecyduję się na jasne tło.Duże koszty i dużo papraniny.To jest fajne jak jest równy kwadracik.A jak są gałązki,listeczki,płatecz ki?Jak to wycinać?Koniec z wyrywanką...Nie wyobrażam sobie.Wogóle chyba wzięłam się za zbyd duże przedsięwzięcie.To mnie przerasta!I mimo,że dokładnie wyczytałam już chyba wszystko, mam mnóstwo wątpliwości...
np.;1.)Na razie mam akryle artystyczne,ale jak się skończą to chciałabym kupić te budowlane bo ekonomiczniejsze.To jakie?bo są emalie akrylowe (takie do drewna i metalu)i farby akrylowe(po prostu farby-chyba do ścian).Czy jedne i drugie?taką do ścian na podkład,potem emalia,spękacz i znów emalia?Czy tylko ta do ścian? 2.)Który rodzaj można barwić plakatówką?Może oba? 3.)A Krakl mi się zlewa w kałuże jak miód.Ale efekt nawet wychodzi...Tak ma być? 4.)Do utrwalenia końcowego kupiłam werniks w sprayu,ale drogi i szkoda mi kłaść go kilka warstw.Mogę po pierwszej warstwie nałożyć lakier akrylowy do podłóg i boazerii?Wydajniejszy,tań szy i trwalszy chyba? Będe wdzięczna za każdą radę.I pozdrawiam wszystkie artystyczne dusze,które lubią otaczać się orginalnymi przedmiotami i mają z tego satysfakcję.Jesteście moim natchnieniem! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Tu się nie wypowiem, kiedyś pisałam, że używałam przeterminowanych plakatówek i grudy mi powyłaziły (łączone z akrylówką), nie mam nowych farb plakatowych w domu, więc nie wiem jak to wychodzi. 3. A jaki to krak? 4. No pewnie, że lepszy ten do podłóg! W ogóle ja uznaję taką zasadę: lepsze to co w puszce, niż to co w sprayu
![]() |
![]() |
#164 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję Beaux!Jesteś kochana!A wogóle to Ty też jesteś moim niedoścignionym wzorem!Zachwycona też jestem wszystkim co się tu dzieje,że tak sobie wszytkie tu pomagacie,doradzacie,że nic nawet z pozoru najgłupsze pytania nie zostają bez odpowiedzi.To naprawdę bardzo fajne!Dlatego wszystkie jesteście cudowne!!!
A co do moich wątpliwości: 1.)Krakl mam jednoskładnikowy ze Stamperii.Czyli,że będzie efekt spękania i na takich akrylach do ścian i na takich emaliach akrylowych do drewna?A czy na 1 pracy muszę zawsze używać jeden rodzaj farby?Czy mogę np.Na podklad zwykła akrylówkę(do ścian)potem klakl i potem emalię akrylową?Robił tak ktoś? 2.)A jak kładziesz bezpośrednio 1-szą warstwę tego lakieru do podłóg pędzlem to nie ciągniesz,nie niszczysz serwetki?Myślałam sobie,że lepiej najpierw warstwa werniksu w sprayu i potem następne pędzlem..Tylko czy nic się nie zwarzy,nie zetnie,nie popsuje? 3.)w między czasie natrafiłam na następny problem.Naprawdę nie mogę nigdzie nic wyczytać na ten temat.Mam śliczną puszkę w kształcie serduszka po czekoladkach.Ale nie jest "surowa" tylko już emaliowana,śliska.Juz 2xzdzierałam robótkę.Wszystko mi się po niej zlewa.Nie dam rady zerwać orginalnej farby.Zresztą fajnie byłoby ją wykorzystać jako widoczną w spękaniach,bo jest czerwona.Widziałam tu nieraz piękne puszki.Jak Wy to robicie?!Jakie warstwy po kolei? Dzięki z góry bo wiem,że napewno ktoś pomoże. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Zakorzenienie
|
Przypominam się z prośbą:Co po kolei robicie z emaliowaną puszką?Mam kilka.Fajnie byłoby je wykorzystać.
W między czasie nie miałam wyjścia i zrobiłam eksperyment i dzięlę się z doświadczeniami: Uwaga!!!Prysnęłam werniks w sprayu (ze stamperii) a potem kładłam lakier akrylowy pędzlem.Pogryzło się!!!Ale uratowało się na szczęcie.Przy trzeciej warstwie.Przestało.A już miałam mokro bo poszłam na całość i trzasnęłam meble(stolik,krzesła i szafka)...Jak skończę i dorwę cyfrówkę to założę swój wątek i pokaże.Jestem baaardzo dumna. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#166 |
Zakorzenienie
|
pewnie jambolaja, czekamy na efekty - uwielbiam odnawiane mebelki!
co do kraka to mi też sie zbiera w kropelki, ale nie zawsze, jestem ciekawa dlaczego tak sie dzieje. mam nerchau. co do puszki- muszisz ja najpierw obdrapać, chociaż troche z emalii, odtłuścić, pomalować, zdekupażować polakierowac ![]()
![]() |
#167 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Zakorzenienie
|
malujesz tło na jasno- możesz tylko tam gdzie beda serwetki, przyklejasz stokrotki a potem starannie obmalowujesz na około ciemnym kolorem. Mozesz przykleić papier, on bedzie gruby i nie trzeba będzie podmalowywac tła. Przez papier tło nie przeswituje
![]() |
#169 |
Przyczajenie
|
Hejka jestem tu nowa i tak czytam i nie wiem czy coś ze mną nie tak bo nic nie rozumiem, a w szczególności gdy chodzi o te chusteczki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() Zainteresowałam się deco właściwie dzisiaj ![]() Same produkty tylko, wiem, że zaraz ktoś nakrzyczy, że są już wątki o tym, ale ja czytam i się gubię.... ![]() ![]()
![]() |
#171 |
Raczkowanie
|
Witaj nelson40!!! Na moje - niedoświadczone jeszcze oko, skrzyneczka jest pomalowana bejcą do drewna ,musisz więc zaopatrzyć się przedw wszystkim w bejcę - od Ciebie zależy, czy to będzie orzech, dąb czy jeszcze coś innego. Po wyschnięciu przyklejasz motyw, czekasz aż dobrze wyschnie i "zaprzyjaźni się" z podłożem - ja zazwyczaj odstawiam pracę na 1 dzień. Potem pozostaje juz lakierowanie, lakierowanie - wyrównywanie papierem ściernym, lakierowanie, lakierowanie i już.
Potrzebne materiały: bejca klej papierowy (serwetkowy) motyw lakier drobny papier ścierny Jeżeli coś pokręciłam ![]()
![]() |
#172 |
Osiołek z zakątka :)
|
Mam wrażenie, że to jest reklama
![]() Edit: Ups ...usunięta ![]() Edytowane przez Pupil Czas edycji: 2009-06-15 o 15:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Raczkowanie
|
![]()
dziewczyny mam pewien problem i nie obędzie sie bez waszej rady
![]() mianowicie chcialabym zrobic skrzyneczkę z motywem czarno bialym. Jednak gdy przyklejam np jakas serwetkę lub cos wydrukowanego i smaruje lakierem to ten bialy robi sie zielonkawy, siny albo jeszcze inny... czarne sie rozmazuje lub kleje ktore maja tak jakby rozpuszczają i granice wzoru też są takie mdłe.... prosze was... macie moze jakas sztuczkę? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#174 |
|
To musi być wina kleju, który rozpuszcza motyw. Pokaż, co Ci wychodzi i napisz, jakim klejem kleisz serwetkę to może coś zaradzimy
![]() Jeśli natomiast próbujesz przykleić wydruk z drukarki atramentowej to taki efekt może być ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Zakorzenienie
|
Wydruk jeszcze przed wycięciem pryskam lakierem w sprayu i nie moczę oczywiście.Jak wyschnie przy klejeniu nie rozmarze się napewno.Ale czemu coś zielenieje nie wiem... może puszcza kolor z serwetki..zdarza się ale na to nic nie poradzisz-weź inna.
![]() |
#176 |
Raczkowanie
|
Dziękuję dziewczyny, sprobuję patent z lakierem
![]() ![]() ![]() z innymi motywami nie mam problemu - tylko czarno bialych rzeczy nie potrafie zrobic ![]() http://media.photobucket.com/image/d...lko_bw_big.jpg |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
|
Możesz spryskać lakierem jak radzi jambolaja, możesz użyć też fiksatywy, jest do tego stworzona. Najlepiej jednak zapłacić 50 gr i zrobić wydruk na laserówce, wtedy mocząc w wodzie i naklejając osiągniesz zamierzony efekt. I z pewnością nic Ci się nie rozmaże.
Co do kleju - nie jest to w najmniejszym stopniu klej do serwetek!!!! Nawet jeśli bardzo mocno go rozcieńczysz (inaczej serwetki nie przykleisz) to i tak on się do tego nie nadaje. Jest to bardzo dobry klej do papieru, zwłaszcza grubego, ale też musisz go lekko rozcieńczyć. Cały początek przygody z deku męczyłam się z renesansem i nie wiedziałam, czemu tak ciężko mi się wszystko przykleja. Poza tym pozostawia smugi, jak lakierujesz motyw z wierzchu. Oczywiście, później pod kilkunastoma czy kilkudziesięcioma warstwami lakieru wszystko da się ukryć, ale nie polecam. Są kleje do decu : http://serwetnik.abc24.pl/default.as...863&pro=128145 czy typowo do serwetek: http://serwetnik.abc24.pl/default.as...863&pro=167351 no ale ten ostatni, choć rewelacyjny to jednak obłędnie drogi (ale bardzo wydajny). Co do naklejania serwetki na tło - jeśli chcesz uzyskać taki efekt, jak pokazałaś na zdjęciu to serwetkę musisz nakleić na białe tło. Wtedy biały będzie biały a nie przeźroczysty a czarny z pewnością czarny. Edytowane przez Pupil Czas edycji: 2009-10-08 o 08:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 |
Raczkowanie
|
dzieki wielkie za pomoc!!! Twoje wskazowki na pewno sie przydadza
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Rozeznanie
|
Witam Was bardzo serdecznie.Jestem nowa w tym temacie.Przegladam te wszystkie watki o tej przewspanialej technice zdobienia przedmiotow i czytam,czytam.....i dalej podziwiam i podziwiam Wasze prace,ale poza tym jestem zupelnie zielona jak sie do tego zabrac,albo ja taka ciemna masa jestem.Mam ochote sie do tego zabrac,ale nie bardzo wiem od czego zaczac.
W zwiazku z tym mam kilka pytan do Was..... Czy po pomalowaniu pierwszej warstwy przedmiotu farba akrylowa musze pomalowac lakierem pekajacym ???(mam dodatkowo gorzej,bo nie mieszkam w Polsce i nie bardzo wiem czy dostane tutaj cos takiego w Irlandii....))(Jesli ktoras z Was zajmuje sie tym i mieszka w Irlandii to moze mi cos podpowie,gdzie moge kupic takie rzeczy-kleje,lakiery.....???)) Czy mozna pomalowac zwyklym lakierem akrylowym i tez popeka??? Czy potem malujemy na popekania nastepnym kolorem akrylowej farby np.ciemniejszym i nastepnie przyklejamy na wierzch serwetke i malujemy znowu tym samym lakierem???Czy innym np.olejnym??? Sorry , czytalam wiele kursow,ale moze to jest za malo dla mnie jasno napisane. Zrobilam dzie pierwsze zakupy:serwetki mam,butelki i sloiki mam i jeszcze kupilam Decoupage Medium Craft Seal-nie mam pojecia do czego sluzy...???? Jesli mozecie,to bardzo bylabym wdzieczna za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam. Bardzo bede wdzieczna |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
|
Musisz przejrzeć po prostu wątki dziewczyn, tam są dokładne opisy.
Tutaj masz dość dobry wątek, przejrzyj g dokładnie to dużo się dowiesz: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...=218630&page=3 Poza tym w cafeart jest dział decoupage, są tam opisane podstawy: http://www.cafeart.pl/20080312684/de...decoupage.html http://www.cafeart.pl/2005102516/dec...decoupage.html http://www.cafeart.pl/20060327214/de...decoupage.html http://www.cafeart.pl/2005110239/dec...ematyczny.html jak również jest jeszcze 60 innych artykułów, jak np. te o kraku jednoskładnikowym, o który się pytałaś: http://www.cafeart.pl/2005102624/dec...low_kilka.html http://www.cafeart.pl/2005110238/dec...dnikowego.html Na stronie Stamperii są dwie lekcje, jak krok po kroku ozdobić przedmioty: http://www.stamperia.com/pl/lessonsList.php?id=33 Dodatkowo tutaj też masz co nieco wyjaśnione, przy czym jest to opis z użyciem kraka dwuskładnikowego, trudniejszego w użyciu, przynajmniej na początku: http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=136 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:45.