Piewszy temat : Jak TO zrobic?? - DECOUPAGE - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Decoupage

Notka

Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-06-29, 13:14   #151
sarenka
Zakorzenienie

Dot.: Re: Piewszy temat : Jak TO zrobic?? Decoupage

Cytat:
Napisane przez nafie
Prosze napisz jak to zrobilas dokladnie! kocham stokrotki
Słoiczki pomalowałam farbą akrylową -> dalej wszystko zrobione zgodnie z techniką decoupage.

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-29, 17:26   #152
nafie
Wtajemniczenie

GG do nafie

no wlasnie o ta technike mi chodzi.. heh ja ni emam pojecia na czym ona polega.. moze macie jakis link gdzie jest to dokladnie opisane krok po kroku ?!?!?!?!

Henry Miller

nafie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-29, 18:25   #153
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Dot.: Lista decoupage-owa

Cytat:
Napisane przez tootsie
ja uczyłam sie podstaw decoupagowania ze stronki www.gazeta.pl z forum o ozdobach własnoręcznych na którym króluje decoupage http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=1111 duzo osób poleca sklep www.creativehobby.pl
-mnóstwo
przyborów do decoupage i oczywiście serwetek
Malaya, tootsie

Zaopatrzyłam sie w serwetki, czekam na dostawe Mam już pierwszych kandydatów zo udekorowania segregatory, które mi sie znudziły, a potem kupie doniczki. Moze nawet bede mogła je sprzedawać - mój chrzestny ma kwiaciarnie
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-29, 18:28   #154
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Dot.: Lista decoupage-owa

Malaya, strona którą podałaś jest świetna - dużo wzorów, znacznie więcej niż w Creative hobby Baaardzo wielkie dzięki i buziaki.
Stary 2005-06-29, 18:30   #155
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez nafie
no wlasnie o ta technike mi chodzi.. heh ja ni emam pojecia na czym ona polega.. moze macie jakis link gdzie jest to dokladnie opisane krok po kroku ?!?!?!?!
Nie rozumiem. Jest tu cały wielki wątek na ten temat, są w nim linki do różnych informacji, może poczytaj? Na pewno wszystko tu jest, bo widzę, że Sarenka ( ) posklejała wszystko w całość
Stary 2005-06-29, 18:39   #156
sarenka
Zakorzenienie

Polecam dodatkowo ten wątek http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.ht...591237&v=2&s=0

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-30, 15:50   #157
Meyaku
Raczkowanie

Dot.: Decoupage

ja z tej techniki nic nie rozumiem...szkoda
Meyaku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-10-30, 13:56   #158
jambolaja
Zakorzenienie

Sarenko dzień dobry i proszę pomóż!
Jak udało Ci się na ciemnym tle zrobić białe kwiatki??!!Chciałam na zelonej szafie zrobić żółte róże,ale serwetka jest cienka,prześwieca i topi się w tło.Nie widać jej.Co robić???
jambolaja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-30, 14:43   #159
Golden
Rozeznanie

GG do Golden
Dot.: Piewszy temat : Jak TO zrobic?? - DECOUPAGE

Jasny kotyw na ciemne tło można nakleić gdy najpierw odrysuje się motyw na tym tle, np. ołókiem a potem wypełni to miejsce janą farbą. Dzięki temu ta część będzie jasna i jak nakleisz motyw nie będzie widać ciemnego.
Przepraszam Sarenko, że się wtrąciłam
Mam nadzieję, że tak robiłaś.
Golden jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-31, 12:16   #160
jambolaja
Zakorzenienie

Dzięki Golden.Ale jestem trochę przerażona,bo motywów ma być sporo(trzydrzwiowa szafa),no i te wszystkie listeczki,łodyżki,płatki. ..toż to syzyfowa praca!!!Naprawdę nie ma innego sposobu???Ta ciemnozielona szafa to moje marzenie.Czyżbym musiała zdecydować się na jaśniejszy kolor?
Stary 2006-10-31, 12:48   #161
Beaux
Zakorzenienie

Jest i taki patent, ale to dodatkowy wydatek: http://www.goha.pl/sklep/newsdesk_in...newsdesk_id=12

BLOG
Beaux jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-31, 14:46   #162
jambolaja
Zakorzenienie

Dzięki!Duża buźka!Ale chyba jednak zdecyduję się na jasne tło.Duże koszty i dużo papraniny.To jest fajne jak jest równy kwadracik.A jak są gałązki,listeczki,płatecz ki?Jak to wycinać?Koniec z wyrywanką...Nie wyobrażam sobie.Wogóle chyba wzięłam się za zbyd duże przedsięwzięcie.To mnie przerasta!I mimo,że dokładnie wyczytałam już chyba wszystko, mam mnóstwo wątpliwości...
np.;1.)Na razie mam akryle artystyczne,ale jak się skończą to chciałabym kupić te budowlane bo ekonomiczniejsze.To jakie?bo są emalie akrylowe (takie do drewna i metalu)i farby akrylowe(po prostu farby-chyba do ścian).Czy jedne i drugie?taką do ścian na podkład,potem emalia,spękacz i znów emalia?Czy tylko ta do ścian?
2.)Który rodzaj można barwić plakatówką?Może oba?
3.)A Krakl mi się zlewa w kałuże jak miód.Ale efekt nawet wychodzi...Tak ma być?
4.)Do utrwalenia końcowego kupiłam werniks w sprayu,ale drogi i szkoda mi kłaść go kilka warstw.Mogę po pierwszej warstwie nałożyć lakier akrylowy do podłóg i boazerii?Wydajniejszy,tań szy i trwalszy chyba?
Będe wdzięczna za każdą radę.I pozdrawiam wszystkie artystyczne dusze,które lubią otaczać się orginalnymi przedmiotami i mają z tego satysfakcję.Jesteście moim natchnieniem!
Stary 2006-10-31, 14:56   #163
Beaux
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jambolaja Pokaż wiadomość
1.)Na razie mam akryle artystyczne,ale jak się skończą to chciałabym kupić te budowlane bo ekonomiczniejsze.To jakie?bo są emalie akrylowe (takie do drewna i metalu)i farby akrylowe(po prostu farby-chyba do ścian).Czy jedne i drugie?taką do ścian na podkład,potem emalia,spękacz i znów emalia?Czy tylko ta do ścian?
2.)Który rodzaj można barwić plakatówką?Może oba?
3.)A Krakl mi się zlewa w kałuże jak miód.Ale efekt nawet wychodzi...Tak ma być?
4.)Do utrwalenia końcowego kupiłam werniks w sprayu,ale drogi i szkoda mi kłaść go kilka warstw.Mogę po pierwszej warstwie nałożyć lakier akrylowy do podłóg i boazerii?Wydajniejszy,tań szy i trwalszy chyba?
Będe wdzięczna za każdą radę.I pozdrawiam wszystkie artystyczne dusze,które lubią otaczać się orginalnymi przedmiotami i mają z tego satysfakcję.Jesteście moim natchnieniem!
1. Dla mnie nie ma znaczenia jaka farba, różnych używałam, malowałam nawet samym pigmentem, kup to co Ci się kolorystycznie spodoba.
2. Tu się nie wypowiem, kiedyś pisałam, że używałam przeterminowanych plakatówek i grudy mi powyłaziły (łączone z akrylówką), nie mam nowych farb plakatowych w domu, więc nie wiem jak to wychodzi.
3. A jaki to krak?
4. No pewnie, że lepszy ten do podłóg! W ogóle ja uznaję taką zasadę: lepsze to co w puszce, niż to co w sprayu

BLOG
Beaux jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-02, 12:50   #164
jambolaja
Zakorzenienie

Dziękuję Beaux!Jesteś kochana!A wogóle to Ty też jesteś moim niedoścignionym wzorem!Zachwycona też jestem wszystkim co się tu dzieje,że tak sobie wszytkie tu pomagacie,doradzacie,że nic nawet z pozoru najgłupsze pytania nie zostają bez odpowiedzi.To naprawdę bardzo fajne!Dlatego wszystkie jesteście cudowne!!!
A co do moich wątpliwości:
1.)Krakl mam jednoskładnikowy ze Stamperii.Czyli,że będzie efekt spękania i na takich akrylach do ścian i na takich emaliach akrylowych do drewna?A czy na 1 pracy muszę zawsze używać jeden rodzaj farby?Czy mogę np.Na podklad zwykła akrylówkę(do ścian)potem klakl i potem emalię akrylową?Robił tak ktoś?
2.)A jak kładziesz bezpośrednio 1-szą warstwę tego lakieru do podłóg pędzlem to nie ciągniesz,nie niszczysz serwetki?Myślałam sobie,że lepiej najpierw warstwa werniksu w sprayu i potem następne pędzlem..Tylko czy nic się nie zwarzy,nie zetnie,nie popsuje?
3.)w między czasie natrafiłam na następny problem.Naprawdę nie mogę nigdzie nic wyczytać na ten temat.Mam śliczną puszkę w kształcie serduszka po czekoladkach.Ale nie jest "surowa" tylko już emaliowana,śliska.Juz 2xzdzierałam robótkę.Wszystko mi się po niej zlewa.Nie dam rady zerwać orginalnej farby.Zresztą fajnie byłoby ją wykorzystać jako widoczną w spękaniach,bo jest czerwona.Widziałam tu nieraz piękne puszki.Jak Wy to robicie?!Jakie warstwy po kolei?
Dzięki z góry bo wiem,że napewno ktoś pomoże.
Stary 2006-11-16, 14:20   #165
jambolaja
Zakorzenienie

Przypominam się z prośbą:Co po kolei robicie z emaliowaną puszką?Mam kilka.Fajnie byłoby je wykorzystać.
W między czasie nie miałam wyjścia i zrobiłam eksperyment i dzięlę się z doświadczeniami:
Uwaga!!!Prysnęłam werniks w sprayu (ze stamperii) a potem kładłam lakier akrylowy pędzlem.Pogryzło się!!!Ale uratowało się na szczęcie.Przy trzeciej warstwie.Przestało.A już miałam mokro bo poszłam na całość i trzasnęłam meble(stolik,krzesła i szafka)...Jak skończę i dorwę cyfrówkę to założę swój wątek i pokaże.Jestem baaardzo dumna.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-11-16, 18:07   #166
elianka
Zakorzenienie

pewnie jambolaja, czekamy na efekty - uwielbiam odnawiane mebelki!
co do kraka to mi też sie zbiera w kropelki, ale nie zawsze, jestem ciekawa dlaczego tak sie dzieje. mam nerchau.

co do puszki- muszisz ja najpierw obdrapać, chociaż troche z emalii, odtłuścić, pomalować, zdekupażować polakierowac
Stary 2006-12-18, 08:52   #167
renkai
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez sarenka Pokaż wiadomość
Słoiczki pomalowałam farbą akrylową -> dalej wszystko zrobione zgodnie z techniką decoupage.
Czytałam, że tło pod serwetka musi być jasne, inaczej zbyt prześwituje. JAk uzyskać taki ładny efekt jasnych stokrotek na ciemnoniebieskim tle?
renkai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-18, 09:29   #168
elianka
Zakorzenienie

malujesz tło na jasno- możesz tylko tam gdzie beda serwetki, przyklejasz stokrotki a potem starannie obmalowujesz na około ciemnym kolorem. Mozesz przykleić papier, on bedzie gruby i nie trzeba będzie podmalowywac tła. Przez papier tło nie przeswituje
Stary 2009-01-05, 22:39   #169
babyflowers
Przyczajenie

Hejka jestem tu nowa i tak czytam i nie wiem czy coś ze mną nie tak bo nic nie rozumiem, a w szczególności gdy chodzi o te chusteczki
babyflowers jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-28, 12:10   #170
nelson40
Raczkowanie

GG do nelson40 Send a message via Skype™ to nelson40

Hej
Zainteresowałam się deco właściwie dzisiaj Czytałam już kilka stron i się gubię w tym wszystkim, czy może mi ktoś napisać co konkretnie muszę kupić do wykonania takiej o to skrzyneczki na klucze: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?...698970#gallery
Same produkty tylko, wiem, że zaraz ktoś nakrzyczy, że są już wątki o tym, ale ja czytam i się gubię.... Jeszcze raz przepraszam! Jeżeli to możliwe to proszę pisać prostymi nazwami, bo tak potem wpiszę w Allegro Z góry bardzo dziękuję!!!!
Stary 2009-02-28, 13:12   #171
elsat
Raczkowanie

Witaj nelson40!!! Na moje - niedoświadczone jeszcze oko, skrzyneczka jest pomalowana bejcą do drewna ,musisz więc zaopatrzyć się przedw wszystkim w bejcę - od Ciebie zależy, czy to będzie orzech, dąb czy jeszcze coś innego. Po wyschnięciu przyklejasz motyw, czekasz aż dobrze wyschnie i "zaprzyjaźni się" z podłożem - ja zazwyczaj odstawiam pracę na 1 dzień. Potem pozostaje juz lakierowanie, lakierowanie - wyrównywanie papierem ściernym, lakierowanie, lakierowanie i już.
Potrzebne materiały:
bejca
klej
papierowy (serwetkowy) motyw
lakier
drobny papier ścierny
Jeżeli coś pokręciłam - to przepraszam
Stary 2009-06-12, 22:21   #172
Pupil
Osiołek z zakątka :)

Mam wrażenie, że to jest reklama

Edit:
Ups ...usunięta

[SIGPIC][/SIGPIC]

Edytowane przez Pupil
Czas edycji: 2009-06-15 o 15:10
Pupil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-07, 12:10   #173
matte21
Raczkowanie

Question Dot.: Piewszy temat : Jak TO zrobic?? - DECOUPAGE

dziewczyny mam pewien problem i nie obędzie sie bez waszej rady
mianowicie chcialabym zrobic skrzyneczkę z motywem czarno bialym. Jednak gdy przyklejam np jakas serwetkę lub cos wydrukowanego i smaruje lakierem to ten bialy robi sie zielonkawy, siny albo jeszcze inny... czarne sie rozmazuje lub kleje ktore maja tak jakby rozpuszczają i granice wzoru też są takie mdłe.... prosze was... macie moze jakas sztuczkę?
matte21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-07, 12:57   #174
Pupil

To musi być wina kleju, który rozpuszcza motyw. Pokaż, co Ci wychodzi i napisz, jakim klejem kleisz serwetkę to może coś zaradzimy
Jeśli natomiast próbujesz przykleić wydruk z drukarki atramentowej to taki efekt może być

[SIGPIC][/SIGPIC]

Stary 2009-10-07, 22:25   #175
jambolaja
Zakorzenienie

Wydruk jeszcze przed wycięciem pryskam lakierem w sprayu i nie moczę oczywiście.Jak wyschnie przy klejeniu nie rozmarze się napewno.Ale czemu coś zielenieje nie wiem... może puszcza kolor z serwetki..zdarza się ale na to nic nie poradzisz-weź inna.
Stary 2009-10-08, 08:00   #176
matte21
Raczkowanie

Dziękuję dziewczyny, sprobuję patent z lakierem a do pokazania nic nie mam bo w zlosci wyrzucam hihihih ale jak nastepnym razem sie to przytrafi to cpyknę fotkę! a probowalam i na serwetce i na wydrukach....i dwoma rodzajami kleju np http://www.smartbay.pl/g8/c112/s475/...age_125ml.html i zawsze ten sam efekt ;/ ... a jeszcze jedno pyt ! np gdy naklejam bialo czarna serwetkę to mam polozyc jedna warstwę tej serwetki? jesli tak to kolor bialy jest wtedy taki przezroczysty.... czy powinnam polozyc ja na bialym tle?
z innymi motywami nie mam problemu - tylko czarno bialych rzeczy nie potrafie zrobic chcialabym osiagnac taki efekt
http://media.photobucket.com/image/d...lko_bw_big.jpg
Stary 2009-10-08, 08:16   #177
Pupil

Możesz spryskać lakierem jak radzi jambolaja, możesz użyć też fiksatywy, jest do tego stworzona. Najlepiej jednak zapłacić 50 gr i zrobić wydruk na laserówce, wtedy mocząc w wodzie i naklejając osiągniesz zamierzony efekt. I z pewnością nic Ci się nie rozmaże.
Co do kleju - nie jest to w najmniejszym stopniu klej do serwetek!!!! Nawet jeśli bardzo mocno go rozcieńczysz (inaczej serwetki nie przykleisz) to i tak on się do tego nie nadaje. Jest to bardzo dobry klej do papieru, zwłaszcza grubego, ale też musisz go lekko rozcieńczyć. Cały początek przygody z deku męczyłam się z renesansem i nie wiedziałam, czemu tak ciężko mi się wszystko przykleja. Poza tym pozostawia smugi, jak lakierujesz motyw z wierzchu. Oczywiście, później pod kilkunastoma czy kilkudziesięcioma warstwami lakieru wszystko da się ukryć, ale nie polecam. Są kleje do decu : http://serwetnik.abc24.pl/default.as...863&pro=128145 czy typowo do serwetek: http://serwetnik.abc24.pl/default.as...863&pro=167351 no ale ten ostatni, choć rewelacyjny to jednak obłędnie drogi (ale bardzo wydajny).

Co do naklejania serwetki na tło - jeśli chcesz uzyskać taki efekt, jak pokazałaś na zdjęciu to serwetkę musisz nakleić na białe tło. Wtedy biały będzie biały a nie przeźroczysty a czarny z pewnością czarny.

[SIGPIC][/SIGPIC]

Edytowane przez Pupil
Czas edycji: 2009-10-08 o 08:17
Stary 2009-10-09, 08:41   #178
matte21
Raczkowanie

dzieki wielkie za pomoc!!! Twoje wskazowki na pewno sie przydadza pozdrawiam
Stary 2010-01-02, 22:40   #179
emi58a
Rozeznanie

Witam Was bardzo serdecznie.Jestem nowa w tym temacie.Przegladam te wszystkie watki o tej przewspanialej technice zdobienia przedmiotow i czytam,czytam.....i dalej podziwiam i podziwiam Wasze prace,ale poza tym jestem zupelnie zielona jak sie do tego zabrac,albo ja taka ciemna masa jestem.Mam ochote sie do tego zabrac,ale nie bardzo wiem od czego zaczac.
W zwiazku z tym mam kilka pytan do Was.....
Czy po pomalowaniu pierwszej warstwy przedmiotu farba akrylowa musze pomalowac lakierem pekajacym ???(mam dodatkowo gorzej,bo nie mieszkam w Polsce i nie bardzo wiem czy dostane tutaj cos takiego w Irlandii....))(Jesli ktoras z Was zajmuje sie tym i mieszka w Irlandii to moze mi cos podpowie,gdzie moge kupic takie rzeczy-kleje,lakiery.....???))
Czy mozna pomalowac zwyklym lakierem akrylowym i tez popeka???
Czy potem malujemy na popekania nastepnym kolorem akrylowej farby np.ciemniejszym i nastepnie przyklejamy na wierzch serwetke i malujemy znowu tym samym lakierem???Czy innym np.olejnym???
Sorry , czytalam wiele kursow,ale moze to jest za malo dla mnie jasno napisane.
Zrobilam dzie pierwsze zakupy:serwetki mam,butelki i sloiki mam i jeszcze kupilam Decoupage Medium Craft Seal-nie mam pojecia do czego sluzy...????
Jesli mozecie,to bardzo bylabym wdzieczna za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Bardzo bede wdzieczna
emi58a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-02, 23:18   #180
Pupil

Musisz przejrzeć po prostu wątki dziewczyn, tam są dokładne opisy.
Tutaj masz dość dobry wątek, przejrzyj g dokładnie to dużo się dowiesz:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...=218630&page=3

Poza tym w cafeart jest dział decoupage, są tam opisane podstawy:
http://www.cafeart.pl/20080312684/de...decoupage.html
http://www.cafeart.pl/2005102516/dec...decoupage.html
http://www.cafeart.pl/20060327214/de...decoupage.html
http://www.cafeart.pl/2005110239/dec...ematyczny.html

jak również jest jeszcze 60 innych artykułów, jak np. te o kraku jednoskładnikowym, o który się pytałaś:
http://www.cafeart.pl/2005102624/dec...low_kilka.html
http://www.cafeart.pl/2005110238/dec...dnikowego.html

Na stronie Stamperii są dwie lekcje, jak krok po kroku ozdobić przedmioty:
http://www.stamperia.com/pl/lessonsList.php?id=33

Dodatkowo tutaj też masz co nieco wyjaśnione, przy czym jest to opis z użyciem kraka dwuskładnikowego, trudniejszego w użyciu, przynajmniej na początku:
http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=136

[SIGPIC][/SIGPIC]

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Decoupage

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości