Panny Młode 2008 - Strona 153 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-03-12, 10:25   #4561
Aliszcze
Zakorzenienie

Dot.: Panny Młode 2008

a my nic nie musieliśmy płacić za zapowiedzi. Na spotkanie, na którym spisywaliśmy protokół, wzięliśmy pieniądze i potem delikatnie się podpytaliśmy proboszcza, kiedy możemy dać pieniądze (oczywiście ubraliśmy to w trochę bardziej subtelne słowa ), a proboszcz stwierdził,że już na ostatnim spotkaniu, tuż przed ślubem, czyli 2 kwietnia nie chciał też ujawnić sumy pieniędzy, jaką by być może oczekiwał. Powiedział, że każdy daje tyle ile może, a on nie będzie nic mówić, bo potem różnie będzie można interpretować jego słowa i wyjdzie na to,że ustala cenę za ślub.
Aliszcze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-12, 10:39   #4562
gosiunia22
Zadomowienie

Dziewczyny, bardzo dziekuję za pomoc w sprawie butów. Obawiam się, że w przypadku moich to kwestia - niestety - złego uszycia Nie wiem jak to określić, ale ta część buta się lekko zwęża (a nie powinna), ciśnie mnie dokładnie na zszyciu - po wewnętrznej stronie jest skóra, po zawnętrznej atłas. No nic, oddam do szewca, zobaczę, co da się zrobić. Nie jest to niestety lekkie ciścięcie - po kwadransie mam na stopiach sinoczerwoną pręgę Jeszcze dzisiaj popróbuję pochodzić w butach.

Andre Lhote

Nina, Nina, Nina...
gosiunia22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-12, 10:57   #4563
gosia1007
Wtajemniczenie

GG do gosia1007

Cytat:
Napisane przez gosiunia22 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, bardzo dziekuję za pomoc w sprawie butów. Obawiam się, że w przypadku moich to kwestia - niestety - złego uszycia Nie wiem jak to określić, ale ta część buta się lekko zwęża (a nie powinna), ciśnie mnie dokładnie na zszyciu - po wewnętrznej stronie jest skóra, po zawnętrznej atłas. No nic, oddam do szewca, zobaczę, co da się zrobić. Nie jest to niestety lekkie ciścięcie - po kwadransie mam na stopiach sinoczerwoną pręgę Jeszcze dzisiaj popróbuję pochodzić w butach.
Jak nie rozchodzisz to na serio wielki problem. Przydałoby się chociaż na początku pokazać się we właściwych butach.

Cytat:
Napisane przez Aliszcze Pokaż wiadomość
a my nic nie musieliśmy płacić za zapowiedzi. Na spotkanie, na którym spisywaliśmy protokół, wzięliśmy pieniądze i potem delikatnie się podpytaliśmy proboszcza, kiedy możemy dać pieniądze (oczywiście ubraliśmy to w trochę bardziej subtelne słowa ), a proboszcz stwierdził,że już na ostatnim spotkaniu, tuż przed ślubem, czyli 2 kwietnia nie chciał też ujawnić sumy pieniędzy, jaką by być może oczekiwał. Powiedział, że każdy daje tyle ile może, a on nie będzie nic mówić, bo potem różnie będzie można interpretować jego słowa i wyjdzie na to,że ustala cenę za ślub.
Fajny proboszcz.
gosia1007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-12, 11:12   #4564
kina2807
Zakorzenienie

a ja sie tak zastanawiam, czy nie przebrac slubnych butow w czasie wesela na buty do tanca, suknia dluga to moze nikt by nie zauwazyl, wlasnie zamierzam zakupic takie butki i kupilabym w kolorze cielistym, to takze na poprawiny by sie przydaly, no i oczywiscie teraz na kursie tanca

Mąż i żona...
kina2807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-12, 11:19   #4565
gosia1007
Wtajemniczenie

GG do gosia1007

Cytat:
Napisane przez kina2807 Pokaż wiadomość
a ja sie tak zastanawiam, czy nie przebrac slubnych butow w czasie wesela na buty do tanca, suknia dluga to moze nikt by nie zauwazyl, wlasnie zamierzam zakupic takie butki i kupilabym w kolorze cielistym, to takze na poprawiny by sie przydaly, no i oczywiscie teraz na kursie tanca
No ja to napewno zmienię buty i to nie na "do tańca", ale na zwykłe baletki Nie pamiętam, żebym kiedykolwiek wytrzymała na obcasach dłużej niż do 1.
Stary 2008-03-12, 11:40   #4566
kina2807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia1007 Pokaż wiadomość
No ja to napewno zmienię buty i to nie na "do tańca", ale na zwykłe baletki Nie pamiętam, żebym kiedykolwiek wytrzymała na obcasach dłużej niż do 1.
ja na codzien chodze w butach na obcasach, wiec wytrzymam na pewno na obcasiku, ale buty do tanca sa o wiele bardziej miekkie niz te zwykle pantofelki

Mąż i żona...
Stary 2008-03-12, 12:01   #4567
gosia1007
Wtajemniczenie

GG do gosia1007

Cytat:
ja na codzien chodze w butach na obcasach, wiec wytrzymam na pewno na obcasiku, ale buty do tanca sa o wiele bardziej miekkie niz te zwykle pantofelki
A ja głównie na płaskim chodzę, dlatego w obcasikach długo nie wytrzymuje
Stary 2008-03-12, 12:12   #4568
Masako
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez babeczka1985 Pokaż wiadomość
Pozwolcie, ze cos uporzadkuje bo sie pogubilam. Sprostujcie jesli cos zle.
3 miechy przed slubem musimy z TZ isc:
- do USC i tam odebrac zaswiadczenie, ze nie ma p/wskazan do zawarcia malzenstwa. tam zostawiamy iles kasy, tak?
- potem kazde z nas idzie do swoich parafii po licencje od proboszcza, ze mozemy brac slub w innej niz wlasna parafii (?)
- potem idziemy do parafii gdzie bierzemy slub spisac protokol, bierzemy wszystkie potrzebne swistki i papierki i pieniadze na zapowiedzi (tak? )
- potem dymamy znow do swoich parafii zeby zaplacic tam za zapowiedzi? czy jak?
Dlaczego wszedzie kazdy mowi cos innego :/ jakis przewodnik rzetelny powinni wydac!!!!
Jesli chodzi o delegacje, ze ślub jest w innym kościele to wystarczy ją wziąsć z jednej parafii, nie trzeba z dwóch, przynajmniej ja nie musiałam.
A co do zapowiedzi jeszcze słowo: u nas ksiadz powiedział, ze ze względu na to, ze ślub jest nie w naszych parafiach to możemy napisac wniosek do kurii, że nie chcemy zapowiedzi, mówił ze prawie zawsze kuria sie na to zgadza. U nas z tego nie skorzystalismy, bo Tz ma tradycyjna rodzine i chciał zapowiedzi.

Nie można zmienić kobiety. Można zmienić kobietę, ale to niczego nie zmienia.
Masako jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-12, 13:28   #4569
Madlen__18
Zakorzenienie

/24/
i mów mi dobrze, nie mów mi źle
rozłóż przede mną księgę zaklęć i wróżb
okrytą w obwolutę twoich ramion i ud
czaruj we mnie, na ołtarz duszę złóż
i w dusznym kącie rzuć na mnie urok swój"

M
Madlen__18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-12, 13:37   #4570
kina2807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madlen__18 Pokaż wiadomość
/24/
no niezle Madlen, stresik jest, jakies koszmary slubne, czy zupelnie na luzie, ja mialam koszmary jakis czas temu, na razie sie skonczyly, ale to pewnie dlatego, ze przygotowania ucichly troche, bo co najwazniejsze juz pozalatwiane, pewnie znow sie zaczna, jak bedziemy wybierac obraczki, zaproszenia...

Mąż i żona...
Stary 2008-03-12, 14:17   #4571
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Dziewczyny a przebieracie się po północy? Bo ja nie , będę w sukni aż do końca wesela!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-12, 14:24   #4572
kina2807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez m.a.r.t.a Pokaż wiadomość
Dziewczyny a przebieracie się po północy? Bo ja nie , będę w sukni aż do końca wesela!
ja tez sie nie przebieram, szkoda mi suknie porzucic po paru godzinach, inna sukienke bede miala na drugi dzien na poprawinach

Mąż i żona...
Stary 2008-03-12, 15:10   #4573
blush
Zadomowienie

Cytat:
też się nie przebieram, całą noc zamierzam balować w sukni ślubnej
wkońcu trzeba się nią nacieszyć
Stary 2008-03-12, 15:56   #4574
asiulka84
Raczkowanie

Cytat:
a gdzie mozna kupic takie butki do tanca bo ja bym chetnie kupila.

Cytat:
ja tez nie zamierzam sie przebierac w koncu to jedyna taka okazja! juz nie moge sie doczekac!
asiulka84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-12, 17:23   #4575
Aliszcze
Zakorzenienie

Mam zamiar szaleć w białej sukni przez całe wesele w końcu czekałam na to,odkąd byłam małą dziewczynką

/23/
Aliszcze jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-03-12, 17:37   #4576
katalinka17
Zadomowienie

Cześć Dziewuszki.
Tak myślę,żeby się pochwalić swoją suknią ślubną

Może i nie jest super oryginalna, ale w takiej było mi najlepiej,a sukni w stylu empire nie znalazłam.
Ech tyle z tą suknią problemu było, a raczej nie z nią tylko ze Mną.W salonie baaardzo mi sie podoba, a jak tylko wyjdę, zacznę oglądać inne to mnie dół łapie

Dziewczyny poradzcie mi czy może zamiast takiego welonu uszyć bolerko, z tym, że panie z salonu nie będą miały tej samej koronki
Bo jeśli już bolerko, to welon czysty, bez koronki.

Może tego kwiatka z boku odpruć??

Czekam na opinie, bo w sumie jeszcze mogłabym się rozmyślić, trudno, zaliczka przepadnie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2.JPG (22,2 KB, 64 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zmn.JPG (26,5 KB, 48 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg jh.JPG (27,4 KB, 60 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg pok3zmn.JPG (28,0 KB, 56 załadowań)

SYN
katalinka17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-12, 17:58   #4577
biedronka19876
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez katalinka17 Pokaż wiadomość
Cześć Dziewuszki.

Może i nie jest super oryginalna, ale w takiej było mi najlepiej,a sukni w stylu empire nie znalazłam.
Ech tyle z tą suknią problemu było, a raczej nie z nią tylko ze Mną.W salonie baaardzo mi sie podoba, a jak tylko wyjdę, zacznę oglądać inne to mnie dół łapie

Dziewczyny poradzcie mi czy może zamiast takiego welonu uszyć bolerko, z tym, że panie z salonu nie będą miały tej samej koronki

Czekam na opinie, bo w sumie jeszcze mogłabym się rozmyślić, trudno, zaliczka przepadnie
Sukienka ładna, ja bym do niej np ubrała welon z delikatną lamówka wydaje mi się ze tez by ładnie wyglądało
biedronka19876 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-12, 18:14   #4578
soffera
Zadomowienie

Cytat:
Cześć Dziewuszki.

Katalinka suknia mi się podoba. Niby jest prosta w kroju ale przez koronke i tasiemke w pasi nabiera uroku Zostawiłabym welon z koronką Co do kwiatka to bez niego też byłoby pieknie. Koronka wystraczajaca zdobi suknie Zalezy od Ciebie.

Nie stresuj sie juz ta suknia, skoro taka wybralas to wlasnie w niej musiałaś się czuć najlepiej i wyglądać najpiękniej Poza tym na zdjęciach masz bardzo zadowolona minę

Cytat:
Napisane przez biedronka19876 Pokaż wiadomość
Sukienka ładna, ja bym do niej np ubrała welon z delikatną lamówka wydaje mi się ze tez by ładnie wyglądało
Mówię zdecydowane NIE lamówce
soffera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-12, 19:48   #4579
tiffi1
Rozeznanie

Cytat:
Cześć Dziewczyny!!
Podczytuje was od dawna, ale jakoś tak czaiłam się i czaiłam aż wkońcu postanowiłam napisać
Mój ślub 12 lipca, praktycznie wszystko gotowe, suknia już przerabiana, sala kościół gotowe.
A tu ciągle jakieś wątpliwości, suknia znowu wydaje mi się nieładna, zbyt skromna, nieciekawa.......
Nie mogę znaleźć ładnych zaproszeń
Pozatym zastanawiam się, czy nie zbyt pochopnie zarezerwowałam Dj'a na wesele i czy goście będą się bawić....Jakie wy macie doświadczenia??
Nie myślałam, że organizacja ślubu niesie ze sobą tyle zmartwień i rozterek.
Ja czasem też mam wątpliwość co do pewnych rzeczy, alwe też mam suknię skromną i wiesz co dodatkami wszystko jmożesz zdziałać - takze spokojnie. Pochwal się sukienką. Ja już polecałam łądne zaproszenia, które sama kupiłam. jestem zadowolona a goście zachwyceni - polecam.
Ja mam na weseleu zespół, który już widziałam na jednym weselu - goście tańcowali do 5 rano
tiffi1 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-12, 20:25   #4580
katalinka17
Zadomowienie

Biedronko ,soffero dzięki za radyDobre z was kobiety!!
Taaaak na fotkach mam bardzo wesołą minę, bo ze mna cała delegacja była- 2 przyjaciółki, siostra i narzeczony
Welon z lamówka odpada, wydaje mi się, że nie pasuje do koronki
Tiffi wkleiłam fotki sukni pare postów wyżej

SYN
katalinka17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-12, 20:50   #4581
asiuk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez soffera Pokaż wiadomość
Mówię zdecydowane NIE lamówce
Popieram! Czasem jednak ładnie wygląda welon z delikatną mereżką (tak jakby wałeczkiem tiulu). Mniej więcej tak: http://sklep.slubinfo.pl/pokaz_produkt.php?idprod=1036

Ewunia

Staś

bloguję
asiuk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-12, 20:55   #4582
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Miałam okazje przymierzyć welon z lamówką i jakoś źle się w nim czułam. Delikatne zakończenie w formie koronki czy takiej jak zapodała asiuk w moim odczuciu ślicznie wygląda.
Stary 2008-03-12, 21:34   #4583
tiffi1
Rozeznanie

Panny Młode 2008

Cytat:
Biedronko ,soffero dzięki za radyDobre z was kobiety!!
Taaaak na fotkach mam bardzo wesołą minę, bo ze mna cała delegacja była- 2 przyjaciółki, siostra i narzeczony
Welon z lamówka odpada, wydaje mi się, że nie pasuje do koronki
Tiffi wkleiłam fotki sukni pare postów wyżej
Tak tak już widziałam. Nadrabiałm zaległosci w czytaniu i po kolei odpowiadałam

Cytat:
Miałam okazje przymierzyć welon z lamówką i jakoś źle się w nim czułam. Delikatne zakończenie w formie koronki czy takiej jak zapodała asiuk w moim odczuciu ślicznie wygląda.
Ja też zdecydowanie wolę delikatne welony, bez żadnych lamówek

Edytowane przez m.a.r.t.a
Czas edycji: 2008-03-12 o 21:42 Powód: post pod postem
tiffi1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-12, 21:39   #4584
Taska
Raczkowanie

Ja tez nie przepadam za lamowka, koronka tez nie badzo mi podchodzi, wole takie delikatne zakonczenie, u mnie np sa koraliczki, krysztalki drobniutenkie takie jak na sukience.

http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008070500300330.png

Edytowane przez Taska
Czas edycji: 2008-03-12 o 22:26
Taska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-12, 21:40   #4585
katey
Rozeznanie

GG do katey

ja tez uważam że lamówka nie pasuje do tej sukni.. raczej delikatna koronka, lekkie zakończenie albo nawet prosty welon ale np z kryształkami svarowskiego...pieknie by się mieniły w połączeniu z koronką na sukni.... a co do kwiatka to ja jestem za prostota dlatego bym zrezygnowała, ale to tylko moje zdanie-zrób tak żebyś była zadowolona

16.08.2008

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816020113.png

katey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-13, 08:49   #4586
kina2807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiulka84 Pokaż wiadomość
a gdzie mozna kupic takie butki do tanca bo ja bym chetnie kupila.
w sklepach zajmujacych sie sprzedaza butow do tanca i innych akcesoriow lub przez strone producenta, np firma Akces tak sprzedaje butki, instruktorka tanca polecila mi wlasnie ich stronke
Cytat:
Cześć Dziewuszki.

Katalinko ja juz wypowiadalm sie na temat sukni i uwazam, ze wygladasz w niej slicznie, to suknia jest dodatkiem do Ciebie, pieknej panny mlodej, a nie Ty jestes dodatkiem do przeladowanej sukni, welon z lamowka tez mi sie nie podoba, albo delikatna koronka, albo ciety bez zadnych obszyc

Mąż i żona...
Stary 2008-03-13, 09:36   #4587
dorotka08
Raczkowanie

Cytat:
ok. 50zł od kościoła?! 150zl na jakies zapowiedzi?!?!?! a juz u Taski to grubasna przesada!!! grrrrrrrrrr....
- do USC i tam odebrac zaswiadczenie, ze nie ma p/wskazan do zawarcia malzenstwa. tam zostawiamy iles kasy, tak?
- potem kazde z nas idzie do swoich parafii po licencje od proboszcza, ze mozemy brac slub w innej niz wlasna parafii (?)
- potem idziemy do parafii gdzie bierzemy slub spisac protokol, bierzemy wszystkie potrzebne swistki i papierki i pieniadze na zapowiedzi (tak? )
Dlaczego wszedzie kazdy mowi cos innego :/ jakis przewodnik rzetelny powinni wydac!!!!

My akurat mamy o tyle prosciej, ze jestesmy z jednej parafi, ale slub bierzemy w innym kosciele i tu zaczynaja sie schodey. Mianowicie
- jak poszlismy do nas do kancelarii to byl byly proboszcz w zastepstwie nowego i jak sie dowiedzial to nam zaczal wyrzuty robic, ze slub bierzemy gdzie indziej. Pytalismy gdzie sie spisuje protokol to powiedzial , ze tam gdzie sie bierze slub, ale nas wyslal do nowego proboszcza zeby odebrac akty chrztu itp
- poszlismy z nowu kiedy byl juz nowy proboszcz i on powiedzial ze protokol mozna spisac w swoim kosciele
- teraz jestesmy w trakcie spisywania protokolu u nas w parafii po dwoch spotkanmiach ( nie wiedzialam ze to tyle czasu ma trwac!!!!!) a jak jest u was??
- jeszcze nas czekjaja dwa spotkania jedno w sprawie zapowiedzi a kolejne po zapowiedziach w sprawie wydania licencji do kosciola, w ktorym bierzemy slub
uff to chyba tyle jak na razie
dorotka08 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-03-13, 09:41   #4588
kina2807
Zakorzenienie

u mnie spisywanie protokolu trwalo kilkanascie minut, zapowiedzi ksiadz tez od razu wypisal, ale widze co ksiadz to inaczej wszystko zalatwia

Mąż i żona...
Stary 2008-03-13, 10:55   #4589
babeczka1985
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AneczkaKoziol Pokaż wiadomość
A nie możesz spytać sie w parafiach "jak u nich to obowiązuje"? Wiem że więcej chodzenia ale chyba krócej trwa proces dowiadywania się

Ja mam ten urok że kościelnego nie biorę - więc mam mniej załatwiania :P
teoretycznie o wszystko można pytać się i nie zadajac pytan tu na tym watku. a po to to forum jest, zeby pytac

Cytat:
tez chcialabym takie buciki do tanca miec

Cytat:
Napisane przez Madlen__18 Pokaż wiadomość
/24/

Cytat:
Cytat:
ja tez sie nie przebieram, szkoda mi suknie porzucic po paru godzinach, inna sukienke bede miala na drugi dzien na poprawinach
Cytat:
Napisane przez blush Pokaż wiadomość
też się nie przebieram, całą noc zamierzam balować w sukni ślubnej
wkońcu trzeba się nią nacieszyć
tez sie nie przebieram!!!! nie ma mowy nawet!!!! raz w zyciu suknie slubna zakaldam na swoj slub i mam zamiar w niej chodzic do konca! o!

Cytat:
Cześć Dziewuszki.

katalinka17 suknia jest naprawdę urokliwa, wiec nie powinnas lapac zadnych dolow po wyjsciu z salonu. Sęk tkwi wlasnie w dodatkach. Suknia jest dosc ozdobna, wiec moim zdaniem koronka na welonie jest zbyteczna (za duzy chaos wprowadza). jesli chcesz koniecznie welon - kup taki bez ozdob! bez lamowek, bez haftow itd. po prostu bez wykonczenia.
Jesli welonu miec nie musisz - upnij kwiaty we wlosach i bedzie pieknie.

Cytat:
Napisane przez dorotka08 Pokaż wiadomość
My akurat mamy o tyle prosciej, ze jestesmy z jednej parafi, ale slub bierzemy w innym kosciele i tu zaczynaja sie schodey. Mianowicie
- jak poszlismy do nas do kancelarii to byl byly proboszcz w zastepstwie nowego i jak sie dowiedzial to nam zaczal wyrzuty robic, ze slub bierzemy gdzie indziej. Pytalismy gdzie sie spisuje protokol to powiedzial , ze tam gdzie sie bierze slub, ale nas wyslal do nowego proboszcza zeby odebrac akty chrztu itp
- poszlismy z nowu kiedy byl juz nowy proboszcz i on powiedzial ze protokol mozna spisac w swoim kosciele
- teraz jestesmy w trakcie spisywania protokolu u nas w parafii po dwoch spotkanmiach ( nie wiedzialam ze to tyle czasu ma trwac!!!!!) a jak jest u was??
- jeszcze nas czekjaja dwa spotkania jedno w sprawie zapowiedzi a kolejne po zapowiedziach w sprawie wydania licencji do kosciola, w ktorym bierzemy slub
uff to chyba tyle jak na razie
proboszcz z mojej parafii nalezy wlasnie do tego typu ludzi "dlaczego slubu nie bierzecie TU?!" juz slysze ten text jak pojde do niego. ale mam to gdzies

15 sierpnia 2008!!!
babeczka1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-13, 11:21   #4590
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
ok. 50zł od kościoła?! 150zl na jakies zapowiedzi?!?!?! a juz u Taski to grubasna przesada!!! grrrrrrrrrr....
Po pierwsze to w USC płaci się za wystawienie dokumentów do ślubu konkordatowego, które dostarcza się do parafii, w której jest ślub. Gdyby w sensie prawnym nie można byłoby brać ślubu, USC nie wystawiłby tych dokumentów. (Płaciłoby się również w USC za sam ślub cywilny) Nie wiem, czemu nazywa się to "zaświadczeniem". To są papiery, które przed, w trakcie lub po ślubie (w zależności od przyjętej procedury w danym kościele) podpisują: para młoda, świadkowie, a na końcu ksiądz. Muszą być one potem w ciągu 5 dni powszednich dostarczone do USC, by na ich podstawie wystawiony został akt ślubu. W opłacie za te papiery z USC dla księdza zawarta jest opłata za ten akt.

Po drugie, w sytuacji, gdy oboje narzeczeni biorą ślub nie w swojej parafii, to wystarczy tylko jedna "licencja" - najlepiej z parafii panny młodej. Ja nic za to nie płaciłam.

Po trzecie pierwszy raz słyszę, by płacić za wydanie przez proboszcza prośby do macierzystych parafii narzeczonych o zgodę na ślub. Za zgodę ja nic nie płaciłam, natomiast mój TŻ 10 zł.
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości