Panny Młode 2008 - Strona 157 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-03-17, 14:57   #4681
Taska
Raczkowanie

Dot.: Panny Młode 2008

Cytat:
Napisane przez tiffi1 Pokaż wiadomość
Że co, chcesz wziąć ślub bo wypada, dla rodziny...........
kościól ci nie przeszkadza.......
bez komentarza

Dobrze, ze masz swoje poglady, ale wydaje mi sie, ze nie ma co az tak ich pokazywac.
Kazdy jest inny i dobrze bo inaczej bylo by nudno na ziemi

Ja tez nie wierze w przesady;
- Slub mam w lipcu, bez "R"
- nie bede wkladac pieniedzy do buta
- nie bede miala chyba nic pozyczonego
- Nie wolno przymierzac obraczek przed slubem- a jak sprawdzic czy sa dobre
- perelki- nieszczescie ale chyba wlasnie je bede miala, bo pasuja do sukienki
itd itd...

PS taki perlowy makijaz widzialam u mojej kolezanki- byla swiadkiem, MASAKRA!

http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008070500300330.png
Taska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-17, 15:00   #4682
Madlen__18
Zakorzenienie

Hmmm a ja już nie wiem. Całkiem matowy makijaż może wyjść zbyt ciemny ( ja chcę w brązach i złocie) i mnie postarzać..musi być trochę perły..
Przy zewnętrznych kącikach oczy oczywiście mat, ale nie wiem jak na całe oko.
i mów mi dobrze, nie mów mi źle
rozłóż przede mną księgę zaklęć i wróżb
okrytą w obwolutę twoich ramion i ud
czaruj we mnie, na ołtarz duszę złóż
i w dusznym kącie rzuć na mnie urok swój"

M
Madlen__18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-17, 15:29   #4683
ava80
Rozeznanie

GG do ava80 Send a message via Skype™ to ava80

eh..zazdroszczę

u nas wszystko w proszku

może wy pomożecie:
chce na slub buty do tańca przystosowane jednocześnie do chodzienia po "dworze" wiem że jest to mozliwe, ale one sa zupełnie gładkie

no i tu moje pytanie - czy znacie jakiś środek/sposób jak ozdobic buty np. fragmentem koronkowej aplikacji lib czyms podobnym aby póxniej można to było usunac z buta bez uszkadzania go?

jakieś pomysły?
Stary 2008-03-17, 16:15   #4684
dzasta110
Wtajemniczenie

jak czytam o tych naukach przedmałżenskich co je przechodzicie, to się nie chce wierzyć, że jesteśmy w XXI wieku, ale raczej w jakimś średniowiecznym zaścianku
U nas w parafi ksiądz proboszcz jest naprawdę SUPER człowiekiem, nam "zaliczył" nauki w związku z tym, że przechodziliśmy je w liceum (niemieliśmy żadnych zaświadczeń).
Ale jeśli trafimy na wikarego na spowiedzi przed ślubem to biada nam...

Oczywiście żadnymi mordercami nie jesteśmy, ale mieszkamy razem przed ślubem... czuły punkt "księdza"!!!

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
dzasta110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-17, 16:15   #4685
asiuk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez m.a.r.t.a Pokaż wiadomość
A czym najlepiej się smarować przez pójściem na solara? (pomijając typowe kosmetykami do solarium). Chronicie swoje sutki takimi specjalnymi nakładkami?
Nie wiem, czy można, ale osobiście smarowałam sie kremem z filtrami. Słyszałam, że niby nie można, choć nie wiem czemu Nie znam sie na tym. Z tych "solaryjnych" specyfików używałam spray przyspieszający opalanie z serii z masłem kakaowym Ziaji - na słońce i do solarium. Ładnie pachnie i natłuszcza skórę
W stojącym solarium nic nie nakładam na sutki

Cytat:
Kościół/nauki
Rzeczywistosć jest taka jaka jest, ja tez mam sporo wątpliwości jeśli chodzi o kwestie przygotowań do ślubu nauki, poradnia, chciałąbym żeby to było ciekawiej, czasem madrzej, ale ksieża to też tak jak "normalni ludzie" zdarzaja sie mądrzy, odpowiedzialni, potrafiący mówić do młodych, potrafiacy ich "zarazić" wiarą ( tak jak zwykli ludzie), ale są i tacy którzy trwają w przekonaniu, że oni wiedzą najlepiej, ze jak pójda do poradnii to ich oświeci.
Zyczyłabym sobie madrych kursów, ciekawych wizyt w poradnii (uczacych jak planować rodzinę, bo to zgodne z wiarą kościoła, ale mozę warto mówić tutaj o psychologicznym aspekcie rodziny).
Każdy do tej pory robił jak uważał,a teraz jest czas decyzji czy ślub to decyzja prawna "papierkowa" jeśli tak wybór prosty ślub cywilny, ale jeśli chcemy byc blizej kościoła Boga, to decyzja ślub kościelny.
Każdy z nas ma wiele rzeczy na sumieniu, pytanie jak chcemy żyć dalej - to moja teoria na temat ślubu i życia w małżeństwie
Osobiście nie jestem superpraktykującym katolikiem, ale wierzę w Boga i chcę właśnie w Jego obecności skladać przysięgę. Dla mnie ślub kościelny to nie jest jedynie biała suknia i granie na skrzypcach. To symbol czegoś znacznie głębszego.
Przyznaję, że chętnie stosowałabym metody naturalne planowania rodziny, żeby nie truć organizmu, ale jakoś siebie nie widzę mierzącej codziennie temperaturę, w dodatku przy moim trybie życia (cóż, nie zawsze śpę "przepisowe" minimum 3 godziny). Poza tym akurat do alkowy nie mam zamiaru wpuszczać osób trzecich z kodeksem moralnym, co mi wolno robić z mężem a co nie Aczkolwiek szanuję decyzję postępowania w swoim życiu ściśle według zaleceń Kościoła.

Cytat:
Pytanie ślubne:
Czy zakłądacie ponczochy/rajstopy na ślub białe/ecru czy cieliste???
Zdecydowanie białe (do białej sukni). Cieliste pasują do każdej sukni, ale do ślubnej niekoniecznie. Białe/ecru dodają moim zdaniem elegancji

Cytat:
Dostałam od siostry białe, samonośne pończochy z silikonową warstwą. Nie wiem jeszcze jak się będę w nich czuła. Jeśli po przymierzeniu ich do białej suknie, będę miała jakieś wątpliwości co do koloru mojej nogi pomyśle może o jakimś cielistym kolorze.
Ja zastanowię się nad pasem do pończoch (widziałam już kilka przypadków, że samonośne pończochy zsuwały się paniom z nóg). Choć nie wiem, czy będę chciała wydawać dodatkowe pieniądze na taki "gadżet"

Cytat:
Napisane przez Madlen__18 Pokaż wiadomość
Hmmm a ja już nie wiem. Całkiem matowy makijaż może wyjść zbyt ciemny ( ja chcę w brązach i złocie) i mnie postarzać..musi być trochę perły..
Można rozświetlić delikatnie wewnętrzne kąciki.
Są też cienie dające satynowy efekt - nie mają zbyt dużo drobinek (jedynie bardzo małe) i wyglądają tak półmatowo, choć w dziennym świetle nieco się błyszczą (nie wiem, jak wychodzą na zdjęciach). Mam np. podwójne cienie Isa Dora i one nie są takie typowo perłowe.

Cytat:
Napisane przez ava80 Pokaż wiadomość
może wy pomożecie:
chce na slub buty do tańca przystosowane jednocześnie do chodzienia po "dworze" wiem że jest to mozliwe, ale one sa zupełnie gładkie
A czemu przeszkadza Ci to, że są zupełnie gładkie? Moim zdaniem gładkie buty pasują do każdej sukienki, zarówno do gładkiej, jak i do bogato zdobionej

Ewunia

Staś

bloguję
asiuk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-17, 16:21   #4686
Madlen__18
Zakorzenienie

Ad pasa do pończoch: chciałam go, ale koleżanki mi odradziły. Jeśli suknia nie jest z kołem to klamerki się odznaczają. No i słyszalam, że strasznie się to to rozpina.
Ale fakt: bardzooo efektowne.

M
Stary 2008-03-17, 16:38   #4687
blush
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Madlen__18 Pokaż wiadomość
też chcę złoto ale w połączeniu z beżem albo brzoskwionowym odcieniem, żeby ocieplało twarz i oczywiście makijaż będzie matowy, w ciągu wesela skóra może się trochę przytłuścić a nie chcę się świecić jak latarnia

Zastanwiam się czy do kosmetyczki można wziąć swoje kosmetyki i poprosić o wykonanie nimi makijażu ślubnego

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-03-17, 17:03   #4688
tiffi1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Taska Pokaż wiadomość
Dobrze, ze masz swoje poglady, ale wydaje mi sie, ze nie ma co az tak ich pokazywac.
Kazdy jest inny i dobrze bo inaczej bylo by nudno na ziemi

Ja tez nie wierze w przesady;
- Slub mam w lipcu, bez "R"
- nie bede wkladac pieniedzy do buta
- nie bede miala chyba nic pozyczonego
- Nie wolno przymierzac obraczek przed slubem- a jak sprawdzic czy sa dobre
- perelki- nieszczescie ale chyba wlasnie je bede miala, bo pasuja do sukienki
itd itd...

PS taki perlowy makijaz widzialam u mojej kolezanki- byla swiadkiem, MASAKRA!
Nie rozumiem, czyli jak ktoś napisze, ze kościół jest taki czy inny, ze ksieża niereformowalni, ze to czy tamto to jest to dopuszczalne a jak ja cos napsizę to "aż tak pokazałam swój poglą". W końcuu forum meijsce do wymiany poglądów, ja nikogo do moich nie przekonuję, wyrazam swoje zdanie, tak samo jak ktoś swoje.
Dla mnie po prostu jest to nie do uwierzenia, ze można brać ślub kościelny dla rodziny a nie dla siebie, bo to bez sensu.
Dziewczyny fajnie mi się z wami rozmawia dowiaduję się wiele jesteście pomocne, ale nie wymagajcie ode mnie, że nie skomentuje czegos takiego.
A co do tego, ze dobrze, ze ludzie są inni to się zgadzam w 1005 i neich tak zostanie

Dziewczyny nie jestem pewna co do tych pończoch słyszłąam różne opinie, ze w białych? ecru czasem nogi wygladają jak sine, pzoa tym trochę komunijnie, ze lepiej naturalny kolor. Słyszłąam tez opinie, że naturalne są takie zwykłe. Już sama nie wiem

Edytowane przez m.a.r.t.a
Czas edycji: 2008-03-17 o 19:09 Powód: post pod postem
tiffi1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-17, 17:09   #4689
Madlen__18
Zakorzenienie

Jutro chyba się przejdę do gatty i zobaczę co wybiorę.
Pochwalę się wyborem an forum rzecz jasna.

M
Stary 2008-03-17, 17:18   #4690
Taska
Raczkowanie

tiffi1 nie chcialam cie urazic, raczej chodzilo mi o to, ze religia i polityka to niemalze przyczyny wojen

Ja sie zastanawiam nad ponczochami i chyba bede miala biale, chociaz kupie oba kolory i sprawdza jak wygladaja na nodze do sukienki

Stary 2008-03-17, 17:19   #4691
babeczka1985
Raczkowanie

Sluchajcie, przymierzalam perlowe rajstopy i to jest tragedia!!!! Nogi sa po prostu koloru trupiego. Sine. Ohydne! Albo bede miala cieliste, albo jeszcze zobacze jak biale wygladaja do mojej sukni....
Ale never ever rajstop koloru ecru!!!!

15 sierpnia 2008!!!
babeczka1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-17, 17:40   #4692
tiffi1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Taska Pokaż wiadomość
tiffi1 nie chcialam cie urazic, raczej chodzilo mi o to, ze religia i polityka to niemalze przyczyny wojen

Ja sie zastanawiam nad ponczochami i chyba bede miala biale, chociaz kupie oba kolory i sprawdza jak wygladaja na nodze do sukienki
No cos ty Taska nie uraziłaś mnie. Tak jak pisałam gadamy tu już od długiego czasu i wszelkie porady dla mnie są super, ale jak widzę jak niektóre osoby (nie mam tu nikogo konkretnego na myśli) planują ten wyjatkowy dzień, chcą wygladać inaczej, piszą jak to mają gdzieś opinie innych, bo własnie taka sukienka, czy taki pomysł mają na sówj dzień ( i dobrze o to chodzi), i dodają, że dla nich ślub koscielny nie ma znaczenia, a potem biagają za tymi wszystkimi "papierami" i pisza, ze robia to zeby rodzina krzywo nie patrzyła. PIszą, ze księża są niereformowali, ze zaściankowi, ze żyjemy w XXI wieku,a same za chwile piszą, ze wezmą ślub by zadowolić innych, rodzinę, czy to nie jest zaściankowe myślenie.

Zgadzam sie, że religia i polityka to dwa drażliwe tematy, wiec to tyle.

I jeszcze o tych rajstopach, no właśnie nie chcę by moje nogi wyglądały jak siwo trupie.
Stary 2008-03-17, 18:12   #4693
elianka
Zakorzenienie

ja chyba będę miała cieliste rajstopki, bo od dzieciństwa mam wpojone że białe strasznie pogrubiają nogi.....
Stary 2008-03-17, 18:15   #4694
Madlen__18
Zakorzenienie

Nie wpadłam na to z tymi pończochami...muszę to koniecznie sprawdzić!

M
Stary 2008-03-17, 18:23   #4695
tiffi1
Rozeznanie

Pytałam jeszcze na dwóch forach (jedno ślubne, jedno moda) i zdecydowanie dziewczyny powiedziały, ze cieliste
Stary 2008-03-17, 18:28   #4696
asiuk
Zakorzenienie

Cytat:
Pytałam jeszcze na dwóch forach (jedno ślubne, jedno moda) i zdecydowanie dziewczyny powiedziały, ze cieliste
Hmm, no to sama już nie wiem Moja siostra miała pończochy ecru i wyglądało to ok. Na wielu zdjęciach ślubnych widziałam właśnie "niecieliste" rajstopy.
Ja nie mam zbyt szczupłych nóg, więc faktycznie się zastanowię.

Ewunia

Staś

bloguję
Stary 2008-03-17, 18:41   #4697
Taska
Raczkowanie

No wlasnie z tymi pogrubieniami ehhh ja mam sportowe nogi, zero smuklych- nimfowatych.
Kiedys zalozylam ponczochy perlowe - swiecace to wygladalam jak na dwoch serdelkach, obiecalam sobie, ze dozywotnio tego bledu nie popelnie, ale w sumie przy takiej dlugiej sukni do ziemi to nie bedzie widac nog w bialych ponczochach... juz sama nie wiem.

Stary 2008-03-17, 18:49   #4698
Madlen__18
Zakorzenienie

Ja mam szczupłe nogi..ale już nie wiem..jak mam trupio wyglądać.. no i jak to sprawdzić..kupić w ciemno?

M
Stary 2008-03-17, 18:52   #4699
asiuk
Zakorzenienie

No właśnie ja też mam mocne łydki
Znalazłam na Onecie taką fotkę w galerii bielizny ślubnej. Wiadomo, oświetlenie jest sztuczne.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg bieliz2_d.jpg (92,1 KB, 51 załadowań)

Ewunia

Staś

bloguję
Stary 2008-03-17, 19:25   #4700
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiuk Pokaż wiadomość
Nie wiem, czy można, ale osobiście smarowałam sie kremem z filtrami. Słyszałam, że niby nie można, choć nie wiem czemu Nie znam sie na tym. Z tych "solaryjnych" specyfików używałam spray przyspieszający opalanie z serii z masłem kakaowym Ziaji - na słońce i do solarium. Ładnie pachnie i natłuszcza skórę
W stojącym solarium nic nie nakładam na sutki
Acha, będę miała na oku ziaje.

Cytat:
Napisane przez asiuk
Ja zastanowię się nad pasem do pończoch (widziałam już kilka przypadków, że samonośne pończochy zsuwały się paniom z nóg). Choć nie wiem, czy będę chciała wydawać dodatkowe pieniądze na taki "gadżet"
Bo właśnie są pończochy samonośne zwykłe i te z silikonowym podszyciem (im więcej pasków silikonowych tym lepiej), które są bardziej stabilne na nodze i nie mają prawa się zsuwać, ale słyszałam że mogą powodować odparzenia.
Stary 2008-03-17, 20:43   #4701
katey
Rozeznanie

GG do katey

Cytat:
Bo właśnie są pończochy samonośne zwykłe i te z silikonowym podszyciem (im więcej pasków silikonowych tym lepiej), które są bardziej stabilne na nodze i nie mają prawa się zsuwać, ale słyszałam że mogą powodować odparzenia.
ja bym radziła wcześniej kupić sobie jakieś pończochy z silikonowym paskiem i wypróbować czy was nie uczulają! ja np nie mam żadnego problemu, nosiłam juz kilka razy takie samonośne i jak dla mnie super sprawa-sprawdzają się lepiej niż rajstopy ale np moja siostra dostała uczulenia (taka mała wysypka) od tych pasków silikonowych, więc kupcie sobie jedną parę dla testu
ja myślę o pasie do pończoch,ale jeszcze się zobaczy i tak stanika nie będę miała to chociaż niech ten dół wygląda sexy i raczej kolor biały do sukni białej- a że nóg jak modelka nie mam to olewka bo pod sukienkę raczej mi zaglądać nie będą

16.08.2008

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816020113.png

katey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-17, 20:57   #4702
asiuk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katey Pokaż wiadomość
ja bym radziła wcześniej kupić sobie jakieś pończochy z silikonowym paskiem i wypróbować czy was nie uczulają! ja np nie mam żadnego problemu, nosiłam juz kilka razy takie samonośne i jak dla mnie super sprawa-sprawdzają się lepiej niż rajstopy ale np moja siostra dostała uczulenia (taka mała wysypka) od tych pasków silikonowych, więc kupcie sobie jedną parę dla testu
ja myślę o pasie do pończoch,ale jeszcze się zobaczy i tak stanika nie będę miała to chociaż niech ten dół wygląda sexy i raczej kolor biały do sukni białej- a że nóg jak modelka nie mam to olewka bo pod sukienkę raczej mi zaglądać nie będą
Ja też już wiele razy miałam takie pończochy, ale faktycznie mogą odparzać.
Przy zamawianiu sukni pani w salonie pytała mnie, czy chcę mieć stanik. Myślę jednak, że się w jakiś zaopatrzę

A propos zaglądania pod sukienkę. Gdy będziesz miała podwiązkę, to prawdopodobnie pan młody pod kieckę zajrzy, żeby ją ściągnąć

Ewunia

Staś

bloguję
Stary 2008-03-17, 20:59   #4703
Taska
Raczkowanie

Wlasnie jak to ejst z podwiazka i welonem, ja nie bede miala typowego wesela tylko przyjecie slubne i niewiem jak to zogranizowac.
Dziekuje z gory

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-03-17, 21:05   #4704
dzasta110
Wtajemniczenie

to jeśli już ten pan młody pod sukienkę zajrzy to przecież nie będzie oceniał czy te nogi wyglądają "grubiej" niż zwykle
moja siostra nóg modelki nie ma, a miała białe pończoszki i mi się bardzo podobało. Pas do pończoch też miała i była zadowolona. Ja jeszcze nie wiem na co się zdecydować czy rajstopy czy pończochy

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
dzasta110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-17, 21:53   #4705
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Dziewczyny, jeśli chcecie koniecznie mieć białe pończochy, to polecam kabaretki. Wyglądają bosko. Cieliste jakoś takie zwykłe mi się wydawały na ślub
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-18, 06:44   #4706
asiulka84
Raczkowanie

ja tam bede miec cieliste rajstopki bo moim zdaniem wygladaja najbardziej naturalnie. beda to cieniutki rajstopy zeby wygladalo to tak jakbym nic nie miala.
asiulka84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-18, 07:00   #4707
babeczka1985
Raczkowanie

Najpierw myslalam, ze rajstopy. Potem przy wybieraniu fotografa, w galeriach wszystkie panny mlode mialy ponczochy (popularne zdjecia z zadarta kiecka na plenerze). No wiec stwierdzilam - kurcze ponczochy! - wygldaja sexy. Ale potem zaczelam sie zastanawiac, bo:
to bedzie sierpien, wiec moze sie zdarzyc, ze jeszcze baedzie naprawde cieplo w dodatku bede miala halke pod suknia i jesli ubiore ponczochy to czy nie bedzie mnie ona "denerwowac"? w pupcie? Czy pod halke sie cos jeszcze zaklada? Bo ta halka taka jest z siateczki

Aha! Czy jesli potrzebuje 62 zaproszen to o ile wiecej powinnam zamowic? (jestem pewna, ze sie pomyle na jakims zaproszeniu :/ albo zdarzy sie tak, ze pare osob odmowi, wiec bede musiala "dopraszac" )
Do 70 sztuk? Wiecej?

15 sierpnia 2008!!!
babeczka1985 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-03-18, 08:05   #4708
gosia1007
Wtajemniczenie

GG do gosia1007

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jeśli chcecie koniecznie mieć białe pończochy, to polecam kabaretki. Wyglądają bosko. Cieliste jakoś takie zwykłe mi się wydawały na ślub
Hmm ja w kabaretkach nie dam rady za długo chodzić, odbijają mi się na nogach a jeżeli jest w miarę ciepło to stopy zaczynają mnie w nich jakoś parzyć. Postawię na cieliste pończochy, bo że będą to pończochy to wiem na 100%. 5 lipiec, więc raczej ciepło, w rajstopach jestem pewna, że nie wytrzymam.
gosia1007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-18, 11:41   #4709
ava80
Rozeznanie

GG do ava80 Send a message via Skype™ to ava80

Cytat:
Aha! Czy jesli potrzebuje 62 zaproszen to o ile wiecej powinnam zamowic? (jestem pewna, ze sie pomyle na jakims zaproszeniu :/ albo zdarzy sie tak, ze pare osob odmowi, wiec bede musiala "dopraszac" )
Do 70 sztuk? Wiecej?
Ja bym wzięła 3 na ewentualne pomyłki i zmiany dodatkowe 7-8 dla "dopraszanych". choc strasznie mnie dziwi hasło dopraszanie - nie bardzo rozumiem kogo masz dopraszać..
gości których w pierwszej kolejności nie chcesz zaprosić?
Stary 2008-03-18, 13:10   #4710
beatazbrosza
Przyczajenie

witam,wychodzę za maz we wrześniu , nie mam jeszcze zespołu polecono mi okbend z lublina , wiecie coś na jego temat...a i co najważniejsze nie mam jeszcze sukienki mam zamiar ją uszyć wiecie kiedy musze za to się zabrac, myślałam że ok 3 mies przed slubem? Co Wy na to?
beatazbrosza jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości