Panny Młode 2008 - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-07-07, 13:38   #1021
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Dot.: Panny Młode 2008

No proszę kto tu zawitał .
Nie martw się bo przecież zawsze " parę groszy " wpadnie do kieszeni a to już coś.

P.S Ale bez walizki pełnej kasy do Polski proszę nie wracać
Stary 2007-07-08, 10:56   #1022
ysmay1
Raczkowanie

GG do ysmay1

to gdzidzie ty wyjechala do tej anglii? nie odlozysz tzn za ile przedidujesz wesele. Przeciez zarabiajac minumum i pracujac przez 10 miesiecy po 40 h spokojnie jestes w stanie odlozyc ok 30 tys. (odliczajac podatek). Jeszcze jak studiujesz to podatku tobie nie pobieraja. A jak pobieraja to go zwroca w okresie podatkowym.

ysmay1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-08, 13:13   #1023
Biricchina
Zadomowienie

GG do Biricchina

Witam

To i ja dołączę do Was Ślub odbędzie się 7 czerwca 2008 w Warszawie.
Potem chcemy dla najbliższej rodziny około 24 osób zrobić obiad/kolację uroczysta z tortem i alkoholem w restauracji. My posiedzimy na niej 1-2 godzinki i myk w podróż poślubną.
Na razie nie wiem i nie mam nic załatwionego oprócz daty i tego, że podróż poślubna będzie na jakąś wyspę.
Jestem totalnie zielona-pierwszy raz wychodzę za mąż może jakieś wskazówki od czego zacząć i czy coś trzeba zacząć już załatwiać oprócz oszczędzania co miesiąc?
Pozdrawiam cieplutko

Karolinka

Aniołek? 28.01.08

[aniolek1]28390[/aniolek1]
Biricchina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-09, 08:53   #1024
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Biricchina Pokaż wiadomość
Jestem totalnie zielona-pierwszy raz wychodzę za mąż
He wiesz nie tylko Ty
Stary 2007-07-09, 09:27   #1025
ysmay1
Raczkowanie

GG do ysmay1

Cytat:
Napisane przez Biricchina Pokaż wiadomość
Jestem totalnie zielona-pierwszy raz wychodzę za mąż może jakieś wskazówki od czego zacząć i czy coś trzeba zacząć już załatwiać oprócz oszczędzania co miesiąc?
heheh raczej kazda z nas robi to pierwszy raz. Proponuje poczytac forum. Proponuje pozałatwiec najpierw (nie koniecznie w tej kolejnosci co napisze): sala, zespol, fotograf,kamerzysta, koscil a potem cala resze.
wychodzimy za maz tego samego dnia. Ja tez z wawy jestem, tylko ze w niej obecnie nie mieszkam. Powodzenia

Stary 2007-07-09, 10:59   #1026
sanetka
Zakorzenienie

czesc wszystkim co tam slychac? my na razie z przygotowaniami stoimy w miejscu. czekamy do konca lipca az TZ bedzie mial urlop to wtedy rozejrzymy sie za dekoracjami i kamerzysta.
wczoraj TZ byl ze mna na imieninach cioci. poznal juz wiekszosc mojej rodziny. troche sie stresowal ale bylo ok moze jak bedzie mial urlop to zrobimy grilla, niech sie nasi rodzice lepiej zapoznaja i oficjalnie oglosimy date slubu. bo na razie wszyscy wiedza ale tak nieoficjalnie

sanetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-10, 17:12   #1027
Biricchina
Zadomowienie

GG do Biricchina

Cytat:
Napisane przez ysmay1 Pokaż wiadomość
heheh raczej kazda z nas robi to pierwszy raz. Proponuje poczytac forum. Proponuje pozałatwiec najpierw (nie koniecznie w tej kolejnosci co napisze): sala, zespol, fotograf,kamerzysta, koscil a potem cala resze.
wychodzimy za maz tego samego dnia. Ja tez z wawy jestem, tylko ze w niej obecnie nie mieszkam. Powodzenia
Sala, zespół, fotograf, kamerzysta to raczej odpada. Wesela nie robimy a zdjęcia i film ze ślubu zrobi Nam mój wujek. Czyli czasu sporo
Ysmay w którym kościele będziesz brała ślub??

Karolinka

Aniołek? 28.01.08

[aniolek1]28390[/aniolek1]
Biricchina jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-07-10, 17:22   #1028
MissU
Przyczajenie

Ja wychodze za maz w lipcu 08, niedawno zrobilismy nauki przedmazenskie. Poza tym jeszcze nic nie planowalismy na powaznie. Co chwile mam inne pomysly. Za miesiac za maz wychodzi moja siostra
MissU jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-10, 17:43   #1029
calva
Raczkowanie

GG do calva
Witajcie
upłynęło trochę czasu jak ostatni raz tutaj byłamtrochę napisałyście

jestem właśnie po wakacjach i już tęsknię za słońcembyło superrazem z moim Pawłem wypoczęliśy i mamy siły na zmagania się z tym co przyniesie los

na piątek ustawiamy się z fotografem na podpisanie umowyi w następnym tygodniu dzwonimy do poradni aby umówić się na te spotkania

już nie mogę się doczekać ślubuchociaż przygotowania będę ciekawą przygodą
mam nadzieję że się połapię w tych wszystkich dokumentach
pozdrawiam

Dzięki dziewczyny za gratulacje,dopiero teraz się doczytałam

powodzenia wszytskim przed

Edytowane przez m.a.r.t.a
Czas edycji: 2007-07-10 o 22:18 Powód: post pod postem
calva jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-11, 12:34   #1030
Yona84
Raczkowanie

a my mamy już zarezerwowany termin w Kościele i godzina wybrana-padło na 14. Jak dziewczyny myślicie? ślub 31maja, więc dlugo będzie jasno.... Ahaaw sobotę jedziemy posłuchać zespołu.Podobno super (3tys. za wesele:/) wybrali go nasiznajomi, ktorzy mają wesele w sierpniu po nas, ale niestety ich termin byl zajęty, a oni zapytali (kochani) o nasz i akurat wolne... Słyszaś ktoścoś o zespole Tango Luz z małopolski?
Yona84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-11, 13:32   #1031
calva
Raczkowanie

GG do calva

Cytat:
Napisane przez Yona84 Pokaż wiadomość
a my mamy już zarezerwowany termin w Kościele i godzina wybrana-padło na 14. Jak dziewczyny myślicie? ślub 31maja, więc dlugo będzie jasno.... Ahaaw sobotę jedziemy posłuchać zespołu.Podobno super (3tys. za wesele:/) wybrali go nasiznajomi, ktorzy mają wesele w sierpniu po nas, ale niestety ich termin byl zajęty, a oni zapytali (kochani) o nasz i akurat wolne... Słyszaś ktoścoś o zespole Tango Luz z małopolski?
ja niestety nie jestem z tych stron,bo ja to z Lubelskiegnajlepiej spytać się o opinie kogoś znajmego albo zobaczyć płytę z weselamy tak zrobiliśmy. chociaż nasz zespół wybraliśmy dzięki kuzynce mojego Pawłaona była na weselu i strasznie nam polecała ten zespół.załatwiła nam płytkę z wesela i spodobało nam się jak poprowadzili wesele,ich piosenki i stosunek do gości,młodych i ich rodzinna tym etapie zakończyliśmy poszukiwaniahehe trochę szybko,ale mam nadzieję że wszyscy będziemy zadowoleni z tego wyboru
trochę te zespoły się ceniąw sumie to ogólnie jest strasznie wysoki koszt,a ludzie to wymyślają przeróżne nowości i gadżety;/
my to postaramy się tak bardziej tradycyjniebez zbędnych wydatków, ponieważ chcielibyśmy pojechać w podróż poślubną na jakieś cieplutkie wyspy

może to ja mam takie wrażenie,a Wy co dziewczyny myślicie o kosztach śłubu i wesela??

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-07-11, 13:55   #1032
sanetka
Zakorzenienie

niby bylam przygotowana ale ceny mnie przestraszyly. trzeba przyznac ze jest drogo a nie zawsze jakos uslug idzie za cena.
my ogolnie z TZ chcemy sie wyrobic w 15 tys czyli jeszcze nie tak duzo.(wesele na ok 100 osob)
szukamy oszczednosci gdzie sie da: dlatego jest remiza a nie restauracja, zastanawiamy sie czy robic wlasna dekoracje i czy brac kamerzyste. tak samo czy wynajmowac samochod skoro znajdzie sie ktos w rodzinie kto nas bedzie wozil.

Stary 2007-07-11, 16:22   #1033
blush
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez calva Pokaż wiadomość
ja niestety nie jestem z tych stron,bo ja to z Lubelskiegnajlepiej spytać się o opinie kogoś znajmego albo zobaczyć płytę z weselamy tak zrobiliśmy. chociaż nasz zespół wybraliśmy dzięki kuzynce mojego Pawłaona była na weselu i strasznie nam polecała ten zespół.załatwiła nam płytkę z wesela i spodobało nam się jak poprowadzili wesele,ich piosenki i stosunek do gości,młodych i ich rodzinna tym etapie zakończyliśmy poszukiwaniahehe trochę szybko,ale mam nadzieję że wszyscy będziemy zadowoleni z tego wyboru
trochę te zespoły się ceniąw sumie to ogólnie jest strasznie wysoki koszt,a ludzie to wymyślają przeróżne nowości i gadżety;/
my to postaramy się tak bardziej tradycyjniebez zbędnych wydatków, ponieważ chcielibyśmy pojechać w podróż poślubną na jakieś cieplutkie wyspy

może to ja mam takie wrażenie,a Wy co dziewczyny myślicie o kosztach śłubu i wesela??
Ślub i wesel to gigantyczna machina i do tego kosztowna uruchamiana rok wcześniej i szkoda że tak szybko mija ale z drugiej strony czego się nie robi dla tej jedynej chwili w życiu. Dla pięknych wspminień myślę że warto.
U mnie za salę wyjdzie około 15tys., za fotografa 1tys. i za orkiestrę 1200zł, reszta niestety na etapie załatwiania.
Stary 2007-07-11, 16:47   #1034
ysmay1
Raczkowanie

GG do ysmay1

Tango Luz - nie slyszalam. zapytaj w watku krakowskim

ceny - 3tys zespol
15 lub16 tys sala (to zalezy jak nam menu podlicza)
2 tys fotograf i kamerzysta
450 zl samochod

jak narazie tyle
ceny dosc wysokie

Stary 2007-07-11, 17:11   #1035
ryjek_1
Raczkowanie

Koszty wesela rzeczywiście mogą przestraszyć, ale to przecież jedyny taki dzień w życiu.
zespół - 1400
kamerzysta i fotograf - 1600
sala - ok 14000
to tyle jak na dziś
najbardziej jestem ciekawa ile "co łaska" powie ksiądz
pozdrowienia dla wszystkich
ryjek_1 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-07-11, 20:14   #1036
sanetka
Zakorzenienie

jak sie wynajmuje w restauracji z cateringiem to strasznie drogo wychodzi. gdybysmy mieli to zaplacilibysmy min. 12 tys
my za sale+kucharke+dekoracje+j edzenie zaplacimy ok 9 tys. wiec jest jzu jakas oszczednosc

Stary 2007-07-12, 09:24   #1037
calva
Raczkowanie

GG do calva

hehe no widze że jednak kasa to dośc ciekawy tematja tez myślałam o oszczędnościach i pewnie w niektórych przypadakch coś się wykąbinuje
jak na razie to ciężko idzie mi to oszczędzanie:
sala 140 lub 150/os ma być ok 100 os. bez alkoholu, owoców i ciast
http://www.lwow.lublin.pl/hotel-wesela-pl
fotograf i kamerzysta w jednym ok 1700 - zdecydowaliśy się tylko na zdjęcia ze ślubu i wesela.wokoło lokalu jest pięknie i wykorzystamy fotografa na plenera sesje uważam w naszym przypadku za zbędne
zespół 2500zl

hehe więc jak widać muszę pomyśleć gdzie zrobić cięcia
zastanawiam się czy robicie księgę wesleną??bo ja już sama nie wiem czy to akurat trafiony pomyśł.nawet nie wiem czy w ogóle będę tam zaglądać albo czy rozczytam jak goście będą zbytnio się bawić??

tak samo jeśłi chodzi o etykiety na butelkach...ja to na pewno kupię naklejki na pudełka na ciacha. zaproszenia mam zamiar robić sama, bo to takie będzie swoje

lokal sam w sobie jest strojny i ozdobę za młodymi oni sami przygotowują.do nas należy wybranie kolorów na dekorowanie stołu.

pozostał samochód bo nas raczej nikt w rodzinie nie będzie woził.samochód w sumie potzrebny tylko dla młodego by po mnie przyjechał i do kościoła i z powrotem zwłaszcza że kościół jest zaraz po drugiej stornie ulicy

już nie mogę się doczekąc tych dokładnych przygotowań
kiedy zamierzacie szukać sukni??

Stary 2007-07-12, 09:37   #1038
sanetka
Zakorzenienie

ja biore slub na koniec wrzesnia wiec mysle ze jak zaczne w marcu sie rozgladac to wystarczy. a szyjecie czy kupujecie w salonie?

Stary 2007-07-12, 10:28   #1039
ksylwia
Zadomowienie

Mój slubek dopiero 23.08.08. Przetrząsnełam na razie neta w poszukiwaniu sukni. Mam kilka typów, ale pewnie wszystko rozstrzygnie się w przymierzalni. Na dzień dzisiejszy mamy sale, orkiestre i kościół. Zastanawiamy się nad sensem wynajęcia kamerzysty bo i tak nikt tego nie ogląda i płytka kurzy się gdzieś w kacie. Moze jedynie fotograf i kilkanaście zdjęć pod kościołem i pod salą. Nie jestem zwolenniczką godzinnego lub dłuższego znikania na weselu. Pozdrawiam Was serdecznie.
P.S. Ile wcześniej można chodzić na nauki przedmałżeńskie i ile one trwają?
ksylwia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-07-12, 10:54   #1040
sanetka
Zakorzenienie

my idziemy na nauki jzu teraz. znaczy ksiadz powiedzial zeby przez wakacje do kosciola chodzic bo bedzie oglaszane kiedy sie zaczna. podobno we wrzesniu jak sie troche ludzi uzbiera. u nas ma byc 5 spotkan, a ak to czasowo rozloza to nie wiem

Stary 2007-07-12, 11:20   #1041
Yona84
Raczkowanie

Ja będę mieć wesele w restauracji (duże miasto) cena 160 zł za osobę + alkohol, więc nie aż tak źle. Wesele na 80 osób... Więc troszkę kosztować będzie. Zespół jak mówiłam ok. 3 tyś, ale na razie tylko wstępna rezerwacja. Fotograf zażyczył sobie 2,5 tyś, więć chyba podziękujemy... A suknię kupuję w salonie (ale oczywiscie będzie szyta na moją miarę - ponoć) koszt pewnie ok 2,5 tyś... A autem jedzimey może swoim jest male ale własne, i ja bym chciała własnie nim. Ale N. chce jakimś lepszym i większym... więc chyba będzie autko kogoś z rodzinki.
Stary 2007-07-12, 11:44   #1042
castilia
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez MSN do castilia

Witajcie dziewczęta!

Chciałam dołączyć do grona szczęśliwych, przyszłych pań młodych

Wychodzę za mąż 14.06.08 i widziałam że jedna wizażanka z Irlandii ma ten sam termin Fajnie!!! Mój ślub i wesele odbędzie się w Krakowie. Ślub w Kościele św. Floriana (tam moi rodzice brali ślub i tam byłam chrzczona )
natomiast wesele w Hotelu Ruczaj http://www.ruczajhotel.com.pl/.
Płacę 140zł od osoby a za suknię zapłaciłam 1470zł. Póki co mam salę, kościół, suknię i fotografa bo to mój kolega hehe więc pewnie zapłacę symbolicznie.

Co do utrudnień, żebyście się nie czuły osamotnione to powiem wam, że:
1) po pierwsze załatwiam z zagranicy
2) po drugie mój narzeczony jest narodowości tureckiej (bałam sie o przekopy w kościele, ale ksiądz proboszcz był przemiły)
3) właściwie wszystko sama organizuję bo mój ani słowa po polsku i w Polsce będzie tylko moja rodzina. Potem będziemy mieć drugie przyjęcie w Turcji dla jego rodziny.

Pozdrawiam wizażanki!
castilia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-12, 12:10   #1043
dorinka30
Zakorzenienie

mY TAKŻE STOIMY W MIEJSCU (ślub 19.07.2008)

Mamy tylko salę + orkiestra, ślub cywilny więc na USC jest jeszcze czas.
Został nam fotograf i kamerzysta i samochód. Zaproszenia zakupimy pewnie na allegro, chcę mieć proste bez żadnych udziwnień.
To chyba nie jest dużo i mam wrażenie, że spokojnie znajdziemy odpowiednie osoby szukając od września.

Zdecydowałam się na 99% na czerwoną kieckę, gdyż chcę mieć z niej pożytek na dłużej i założyć na jakiegoś Sylwka czy bal Poza tym mam taką możliwośc, gdyż przy ślubie cywilnym jest dowolność kolorystyczna. Na razie rozesłałam fotki do pracowni krawieckich z prośbą o wycenę, ale zanim pozostanę przy szyciu to obejdę wszystkie możliwe salony, gdyż ogólnie rzecz biorąc jestem przeciwniczką szycia-----------nie mam jakoś zaufania

Tak czy siak biorę się za temat kiecki na poważnie od stycznia 2008, myślę ze to odpowiedni czas a coś słyszałam o wyprzedażach kolekcji z roku 2007, które ponoć są pod koniec roku......więc warto poczekać
dorinka30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-12, 12:53   #1044
Pomponka
Raczkowanie

GG do Pomponka

Jeśli chodzi o sukienkę to zamierzam zacząć "zwiedzać" salony koło marca Bardzo podobają mi się suknie Pronovias i St Patrick więc pewnie najpierw uderzę do Madonny (i jeśli tam znajdę wymarzoną to już dalej szukać nie będę ). Na dzień dzisiejszy podobają mi się modele Nacar Z pronovias i Baile z St Patrick.

Tylko nie wiem jak to jest z tymi sukniami, na początku 2008 kolekcje z 2007 będą ciągle dostępne chyba?

ksylwia na nauki można chodzić już, są one ważne bezterminowo (tak mi powiedział ksiądz)

Edytowane przez Pomponka
Czas edycji: 2007-07-16 o 13:19
Pomponka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-12, 13:21   #1045
Melodia mgieł nocnych
Wtajemniczenie

Dziewczyny! My planujemy ślub najprawdopodobniej 31 maja Jak myślicie od kiedy mam zacząć szukać sukienki? Jestem taka niewymiarowa bo mam 147 cm i może być ciężko Kurcze będę wyglądała jak dziewczynka, która idzie do kumunii Mam 22 lata a wyglądam na 17 Ehhh...

All the single ladies, now put your hands up!!!

Pani Magister

OPENER 2010
Melodia mgieł nocnych jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-12, 13:57   #1046
calva
Raczkowanie

GG do calva

ja tak właśnie myślę aby zacząć szukać tak w marcuakurat mam urodzinki więc na poprawę nastroju i rozrywkę można zacząć wypady po salonach
ja raczej myślę o kupnie bo jakoś bardziej mi to odpowiada,pomimo że jest drożej.w ubiegłym roku chodziłam z kuzynką i było super,a suknie piękneja też przeglądałam już strony internetwoewydaje mi się że w marcu są przeceny bo zmienia się kolekcjamam nadzieję że nie będzie żadnych problemów z suknią

nauki można zacząć kiedy się chce byle się wyrobić do śłubu i są ważne cały czasnei ma żadnych terminów ważności.my to w nastęnym tygodniu dzwonimy do poradni i musimy podjąć decyzję kiedy zaczynamy naukimoże od następnego tygodnia??chciałabym mieć to z głowy
w międzyczasie tzreba jeszcze z księdzem porozmawiać w związku z terminem.nie ma kalendarza,ale jakoś stresuje się że ktoś nas ubiegnie....chcielibyśmy mieć ślub na 16

Stary 2007-07-12, 14:39   #1047
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez calva Pokaż wiadomość
ja tak właśnie myślę aby zacząć szukać tak w marcuakurat mam urodzinki więc na poprawę nastroju i rozrywkę można zacząć wypady po salonach
Ja z kolei myslałam, aby najpózniej rozglądać się w lutym, ha też bym mogła sobie prezent niezły sprawić .Ale swoje wielkie poszukiwania zaczynam od jesieni...

Cytat:
ja raczej myślę o kupnie bo jakoś bardziej mi to odpowiada,pomimo że jest drożej.w ubiegłym roku chodziłam z kuzynką i było super,a suknie piękneja też przeglądałam już strony internetwoewydaje mi się że w marcu są przeceny bo zmienia się kolekcjamam nadzieję że nie będzie żadnych problemów z suknią
Ja narazie przyjmuje kilka opcji:
1) kupić prosto z salonu
2) wypożyczyć z salonu (moja znajoma w taki sposób zaoszczędziła 1400 zł- bo suknia normalnie kosztowała 3000zł a za wypożyczenie dała około 1600zł)
Z tego co się orientuje taką kasę (1600) biorą też krawcowe za indywidualne uszycie /w zaleznosći od wymogów klientów/ ale do szycia sukni "od początku" jestem jakoś uprzedzona.

Cytat:
w międzyczasie tzreba jeszcze z księdzem porozmawiać w związku z terminem.nie ma kalendarza,ale jakoś stresuje się że ktoś nas ubiegnie....chcielibyśmy mieć ślub na 16
Miesiąc temu chcieliśmy Księdzu zasugerować date i godzine naszego ślubu, to zrobił wielki uśmiech i powiedział, że zaprasza Nas dopiero na początku 2008 .Oby tylko nie było za póżno .My też jesteśmy za 16.00..
Stary 2007-07-12, 14:53   #1048
sanetka
Zakorzenienie

no wlasnie tez myslalam o wypozyczeniu. tylko nie wiem czy w moim miescie jest cos takiego mozliwe.najwyzej pojade do innego popytac

Stary 2007-07-13, 11:10   #1049
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Melodia mgieł nocnych Pokaż wiadomość
Dziewczyny! My planujemy ślub najprawdopodobniej 31 maja Jak myślicie od kiedy mam zacząć szukać sukienki? Jestem taka niewymiarowa bo mam 147 cm i może być ciężko Kurcze będę wyglądała jak dziewczynka, która idzie do kumunii Mam 22 lata a wyglądam na 17 Ehhh...
Melodio to proponuję większy obcasik ok. 10 cm i będzie super , chodzisz na obcasach na codzień ?

A Twój Tż ile ma wzrostu?
dorinka30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-13, 11:45   #1050
Yona84
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Melodia mgieł nocnych Pokaż wiadomość
Kolejna Panna Młoda na 31 maja piękna data:d mnie się nadal najbardziej podoba ja już około 15 będę po jesteś z rocznika 85czy 84?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości