Panny Młode 2008 - Strona 66 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-10-04, 14:38   #1951
Madlen__18
Zakorzenienie

Dot.: Panny Młode 2008

Zależy ile gorących posiłków i w jakim rejonie.
Ja płace 135 zł/os w tym jest tort, ciasta napoje, szampan dla gości, "zimna płyta" i 4 gorące posiłki.
Czyli różnica rzędu 30 zł u nas, a ja mam tort/ciasta/szampana z głowy.
Ciasta u inne zakupione osobno wyjdą was drożej.
Cena nie jest zla, ale biorąc pod uwagę, że nie ma w niej wyżej wymienionych warto się zastanowić i przeliczyć ile to wszystko was wyjdzie razem z tym co musicie dokupić.
A potem poszukac alternatywnego miejsca które wam to wszystko zapewni "w cenie" i porównac sobie różnice.
My tak zrobiliśmy i zostało jak wyżej, a jestem z krakowa gdzie ceny idą nawet do 180 zł/os.
i mów mi dobrze, nie mów mi źle
rozłóż przede mną księgę zaklęć i wróżb
okrytą w obwolutę twoich ramion i ud
czaruj we mnie, na ołtarz duszę złóż
i w dusznym kącie rzuć na mnie urok swój"

M
Madlen__18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-04, 14:42   #1952
pietrusia
Zakorzenienie

GG do pietrusia
Post Dot.: Panny Młode 2008

Cytat:
Napisane przez Integra Pokaż wiadomość
pietrusia my też weźmiemy ślub 5 lipca!
Integra ale sie ciesze ze bedziemy w tym samym dniu slubowac
pietrusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-04, 14:50   #1953
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez biedronka19876 Pokaż wiadomość
Dziewczyny doradzcie mi czy jest to drogo w restauracji 115 zł/osoba+ własne ciasto, tort, napoje, alkohol i owoce???
Powiem Ci, że taka cena jeszcze ujdzie...
My płacimy teoretycznie 120 zł za osobę+1000 zł wynajem co przekłada się w przypadku 70 osób=ok. 134 zł za osobę i w cenie mamy wliczony:

-tort
-szampan na przywitanie
-ciasta
-soki, napoje, wody mineralne (ograniczona ilość)
-owoce na stelażu oraz w wyciętym np arbuzie, który ma pełnić rolę koszyczka
-kawa, herbata nieograniczona itp

Jedynym naszym problemem jest alkohol, oraz dodatkowe butelki napojów :

Edytowane przez m.a.r.t.a
Czas edycji: 2007-11-01 o 21:22 Powód: poprawka
m.a.r.t.a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-04, 14:54   #1954
pietrusia
Zakorzenienie

GG do pietrusia
Post Panny Młode 2008

Cytat:
Napisane przez gosia1007 Pokaż wiadomość
5 lipiec 2008 to będzie mój dzień. Nie mogę się doczekać a jenocześnie odczuwam już leciutki strach
No popatrz gosia1007 mamy taka sama date slubu moze zareczyny tez my mialay w te sam dzien ja mialam 14.02.2007 a ty.

mam pytanie co oznacza to PW bo bym chciala dodac swoja date slubu do listy a nie wiem gdzie to wpisac wrazie czego wpisze tu 05.07.2008r

Czas edycji: 2007-10-04 o 15:03 Powód: post pod postem ;-)
Stary 2007-10-04, 15:05   #1955
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pietrusia Pokaż wiadomość
mam pytanie co oznacza to PW bo bym chciala dodac swoja date slubu do listy a nie wiem gdzie to wpisac wrazie czego wpisze tu 05.07.2008r
1.Klikasz na nick osoby do której chcesz wysłać PW-otwiera się okienko
2.Wybierasz "Wyślij wiadomość prywatną do..." i znów klikasz.

Już Ciebie wpisałam
Stary 2007-10-04, 15:49   #1956
calineczkaaa
Raczkowanie

Hey dziewczyny Z miłą chęciął włącze się do waszych dyskusji wkoncu zawsze dobrze pogadać o tak ważnym dniu :P wychodze za mąż 16.08.2007
calineczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-04, 16:00   #1957
blush
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez biedronka19876 Pokaż wiadomość
Dziewczyny doradzcie mi czy jest to drogo w restauracji 115 zł/osoba+ własne ciasto, tort, napoje, alkohol i owoce???
u mnie jest 135zł od osoby i w tej cenie mam:
5 ciepłych posiłków, napoje, ciasta, owoce, wędliny, sałatki, placki pakowane dla gości, reszty nie pamiętam, w każdym bądź razie sama musze kupić tylko wódkę i uświadomiłyście mi że nic nie wiem na temat szampana, kurczę muszę się dopytać

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-10-04, 16:08   #1958
calineczkaaa
Raczkowanie

A ja płace dziewczyny 110 zł od osoby w tym mam już 5 ciepłych posiłków, szampana, ciasto, owoce, napoje i wszystk przekonski typu wendliny czy sałatki więc zostaje mi dokupić wódkę
Stary 2007-10-04, 17:55   #1959
biedronka19876
Rozeznanie

Arrow Dot.: Panny Młode 2008

to uswiadamiacie mnie ze to troche drogo. jednak sale ktora chcialam miec jest juz zarezerwowana a nie chcialam zmieniac daty. w jednej restauracji bylo nawet 180zl od osoby. w niektorych jest 150 , no i sobie tak pomyslalam ze zostane juz przy tej sali 115 zl. wezme pozniej jadlospis i napisze co w nim bede miec zawarte tak mniej wiecej. dowiadywałam sie tez o ceny tortów.podoba mi sie taki pietrowy i on kosztuje cos kolo 200zł+ ozoba na niego. wydaje mi sie ze to nie jest drogo. a ile bedziecie miec rodzajow ciast?
biedronka19876 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-04, 18:43   #1960
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
Napisane przez calineczkaaa Pokaż wiadomość
Hey dziewczyny Z miłą chęciął włącze się do waszych dyskusji wkoncu zawsze dobrze pogadać o tak ważnym dniu :P wychodze za mąż 16.08.2007
Witaj calineczka - ślubujemy w takim razie tego samego dnia

miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-04, 21:11   #1961
Biricchina
Zadomowienie

GG do Biricchina

Cytat:
Napisane przez babeczka1985 Pokaż wiadomość
Dziewczyny nie wiem co robić Tak tu wypisywałam o naszych przygotowaniach do ślubu, ale tak naprawdę jest źle Ciągle jest źle między nami... Opowiadałam Wam ostatnio, ze TZ zastanawial sie nad przelozeniem slubu, ja protestowalam... ale teraz.... tez chcialabym, aby byl przelozony.... albo................ odwolany.... Mam wrażenie, że już nigdy nie bedzie dobrze miedzy nami On jest nieszczesliwy i ja chyba tez. Ale zadne z nas nie potrafi o tym powiedziec wprost. Nie wiem czemu... Ze strachu? Ja się ciągle łudzę, ze bedzie dobrze i ze z innym mezczyzna i tak lepiej nie bedzie, ale juz nie potrafie Nie potrafie tak dlugo spychac tych wszytkich problemow i wmawiac sobie, ze po slubie bedzie lepiej Chyba potrzebujemy wiecej czasu, zeby przekonac sie czy jestesmy dla siebie.... 4 lata to jednak za malo.... a perspektywa slubu chyba nas miazdzy nie wiem jak to wszystko napisac to takie skomplikowane czuje sie tak okropnie i sen z powiek spedza mi to, ze nie wiem co zrobic z zarezerwowana sala, dj.... Dziewczyny nie wiecie czy mozna o rok przelozyc slub bez straty pienieznej...? Wiem ze powinnam spytac osob, z ktorymi umowe podpisywalam, ale boje sie Sama nie wiem czego chce Mysle, ze gdyby mozna bylo przelozyc o rok, to tak bysmy zrobili.... niestety ale jesli poniesiemy strate, bo nie oddadza nam zaliczek? To co wtedy? Nie wiem juz nic nie wiem To wszystko tylko swiadczy o tym, ze totalnie nie dojrzalam do tego wszystkiego
Babeczko szczerość w związku to podstawa. Nie można się bać szczerej rozmowy, bo być może usłyszymy to czego słyszeć byśmy nie chciały. Nie rozmawianie tylko powoduje coraz większe problemy, niewyjaśnione sprawy piętrzą się i zupełnie inaczej wtedy patrzymy na siebie, brak nam cierpliwości.
Nie wolno (w sumie wolno), ale bardzo nierozważnie planować ślub w takiej atmosferze. Same przygotowania są nerwowe, do tego dochodzą nieporozumienia w związku. To nie wróży nic dobrego. Porozmawiaj z nim, spróbujcie sobie wyjaśnić wszystko i dojść do porozumienia co ze ślubem, bo czas leci.Jeśli postanowicie odwołać ślub zrób to jak najszybciej, myślę, że jestna tyle wcześnie, że nie powinno być z tym problemów. I jeśli tak ustalicie broń Boże nie odczuwaj tego tak, że to już koniec, że Cię nie kocha, bo... czasem trzeba się zgubić, żeby się znależć i tego Wam życzę

My jutro mamy kolejne nauki a potem oglądamy sale. Najwyżej zrobie wesele w Karpielówce www.karpielowka.com.pl którą mam zarezerwowaną na zapas od sierpnia, ale nie jestem do tego pomysłu przekonana dlatego stale szukam czegoś nowego z marnym skutkiem niestety.

Dobrej nocki wszystkim

Karolinka

Aniołek? 28.01.08

[aniolek1]28390[/aniolek1]
Biricchina jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-04, 21:38   #1962
ksylwia
Zadomowienie

Babeczko1985 uśmiechnij się chociaż na troszkę i mimo, że przez łzy. Jeśli potrzebujecie czasu by wszystko przemyśleć by się oswoić i obydwojgu tego Wam trzeba to należy się cieszyć, ze jesteście na tyle dojrzali, że umieliście to sobie powiedzieć na kilka miesięcy przed a nie w ostatniej chwili. Co do zaliczek to tym bym się nie martwiła. Tydzień temu sama stałam przed dylematem - w grę wchodziła zmiana sali. Wcześniej zarezerwowaliśmy już jedną (zaliczka 1000 zł), a zastanawialiśmy się nad drugą. Właściciel zgodził się oddać zaliczkę - nie chciał robić żadnych problemów - tym bardziej, ze do ślubu ponad 10 miesięcy. Im szybciej tym lepiej. Podobnie powinno być z innymi zaliczkami. Należy zdobyć się na odwagę i pójść. W większości to normalni ludzie, którzy też mają dzieci i na pewno zrozumieją - takie przypadki się zdarzają. Głowa do góry, salą, zaliczkami i innymi głupstwami się nie przejmuj. Najważniejsi jesteście Wy i Wasz związek. Powodzenia i rozwesel się troszkę
ksylwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-04, 22:40   #1963
malutka_24
Wtajemniczenie

Calineczko ślubujemy tego samego dnia

Jeżeli chodzi o nasze menu to wynosi 85 zł od osoby plus 500 zł za wynajem sali. W tej cenie mamy (jak dobrze pamiętam ) 5 gorących posiłków, 5 przekąsek, owoce, tort, kawa, herbata i zimne napoje z ograniczeniami. Musimy "tylko" załatwić alkohol, ciasta i dokupić napoje Za tą cenę chyba się opłaca Co wy na to?
malutka_24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-05, 08:07   #1964
pietrusia
Zakorzenienie

GG do pietrusia
Smile Panny Młode 2008

Cytat:
Napisane przez m.a.r.t.a Pokaż wiadomość
1.Klikasz na nick osoby do której chcesz wysłać PW-otwiera się okienko
2.Wybierasz "Wyślij wiadomość prywatną do..." i znów klikasz.

Już Ciebie wpisałam
Jejku m.a.r.t.a dzieki wielkie za wyjasnienie i za wpianie

wiem ze to nie tu powinnam pytac ale moze mi pomozecie jak to zrobic aby pod moim nckiem umiescic jakies zdjecie????????
dzieki za odpowiedz

Czas edycji: 2007-10-05 o 16:08 Powód: post pod postem
Stary 2007-10-05, 08:23   #1965
gosia1007
Wtajemniczenie

GG do gosia1007
Panny Młode 2008

No popatrz gosia1007 mamy taka sama date slubu moze zareczyny tez my mialay w te sam dzien ja mialam 14.02.2007 a ty.

Moje zaręczyny były wcześniej 14.09.2005 (ale przynajmniej 14 się zgadza)

A ja płacę 90 zł od osoby i sama muszę kupić tylko alkohol. W sumie to chyba wszystko zależy od miejsca. Pochodzę z niewielkiej miejscowości, więc mam taniej niz osoby z Warszawy, Krakowa itd.

Czas edycji: 2007-10-05 o 16:08 Powód: post pod postem
gosia1007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-05, 09:12   #1966
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21
Panny Młode 2008

miss.hot i calineczkaaa to ja dolacze do was, ta sama data 16.08.2008

a my placimy 180 zł za osobe ale na 2 dni, w cenie tez jest wszystko, bo u nas jest zwyczaj ze wesele jest 2 dni a slub mamy o 12 tej, a czytam ze wiekszosc z was ma popoludniu, ja i tak mam godzine pozniej bo przewaznie sluby u nas sa o 11 tej. zdjecia mam o 16 tej , nauki juz tez zrobione.

Czas edycji: 2007-10-05 o 16:09 Powód: post pod postem
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-05, 09:31   #1967
ysmay1
Raczkowanie

GG do ysmay1

Babeczko1985 glowa do gory. ja wychodze z zalozenia ze najwaznejsza jest rozmowa. Ja ciagle mojemu tluke do glowy ze jesli idzie u nas ne tak (czasem sie sprzeczamy o jakies drobnostki ale to rzadko) to wtedy siadamy i rozmawiamy. tobie tez to polecam

Ja place 145 zl
obiad +3 dania gorace, ciasta, napoje (oprocz alkoholu) w cenie, apartament dla nowozencow, owoce

ysmay1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-05, 09:33   #1968
calineczkaaa
Raczkowanie

czekoladka21,miss.hot,mal utka_24 ale fajne mam nadzieje że pogoda nam dopisze
Stary 2007-10-05, 10:00   #1969
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
miss.hot i calineczkaaa to ja dolacze do was, ta sama data 16.08.2008

miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-05, 11:54   #1970
malutka_24
Wtajemniczenie

Ja też mam taką nadzieję Najważniejsze, żeby nie padał deszcz i nie wiał wiatr Bo będę
malutka_24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-05, 13:16   #1971
babeczka1985
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Madlen__18 Pokaż wiadomość
Głupio mi pytać, bo to są sprawy prywatne, ale jak mówisz o sferze intymnej...może Tż powinien być nieco bardziej wyrozumiały i szanować Twoje przekonania, jeśli masz opory względem czegoś. Nie to jest najistotniejsze. Owszem ważne, ale chyba nie ważniejsze od uczuć drugiej strony, nie ma szans się dogadać?
Wiele rzeczy stara sie zrozumiec i szanuje je, w sumie juz 4 lata. Nie dziwie mu sie, ze cierpi z powodu moich roznych dziwnych "schiz"

Cytat:
Napisane przez ysmay1 Pokaż wiadomość
Babeczko1985 glowa do gory. ja wychodze z zalozenia ze najwaznejsza jest rozmowa. Ja ciagle mojemu tluke do glowy ze jesli idzie u nas ne tak (czasem sie sprzeczamy o jakies drobnostki ale to rzadko) to wtedy siadamy i rozmawiamy. tobie tez to polecam
Cytat:
Napisane przez Biricchina Pokaż wiadomość
Babeczko szczerość w związku to podstawa. Nie można się bać szczerej rozmowy, bo być może usłyszymy to czego słyszeć byśmy nie chciały. Nie rozmawianie tylko powoduje coraz większe problemy, niewyjaśnione sprawy piętrzą się i zupełnie inaczej wtedy patrzymy na siebie, brak nam cierpliwości.
Nie wolno (w sumie wolno), ale bardzo nierozważnie planować ślub w takiej atmosferze. Same przygotowania są nerwowe, do tego dochodzą nieporozumienia w związku. To nie wróży nic dobrego. Porozmawiaj z nim, spróbujcie sobie wyjaśnić wszystko i dojść do porozumienia co ze ślubem, bo czas leci.Jeśli postanowicie odwołać ślub zrób to jak najszybciej, myślę, że jestna tyle wcześnie, że nie powinno być z tym problemów. I jeśli tak ustalicie broń Boże nie odczuwaj tego tak, że to już koniec, że Cię nie kocha, bo... czasem trzeba się zgubić, żeby się znależć i tego Wam życzę
Coś w tym jest Atmosfera nerwowa, On wcale sie nie angazuje To taka trudna decyzja.... Sęk w tym, że my dużo rozmawiamy. Zawsze rozmawiamy, ale to jakby przestało działac.... dochodzimy do tych samych wnioskow, albo sie klocimy na koniec, albo godzimy, mowimy, ze sie bedziemy starac i ..... w kolko to samo....

Cytat:
Napisane przez ksylwia Pokaż wiadomość
Babeczko1985 uśmiechnij się chociaż na troszkę i mimo, że przez łzy. Jeśli potrzebujecie czasu by wszystko przemyśleć by się oswoić i obydwojgu tego Wam trzeba to należy się cieszyć, ze jesteście na tyle dojrzali, że umieliście to sobie powiedzieć na kilka miesięcy przed a nie w ostatniej chwili. Co do zaliczek to tym bym się nie martwiła. Tydzień temu sama stałam przed dylematem - w grę wchodziła zmiana sali. Wcześniej zarezerwowaliśmy już jedną (zaliczka 1000 zł), a zastanawialiśmy się nad drugą. Właściciel zgodził się oddać zaliczkę - nie chciał robić żadnych problemów - tym bardziej, ze do ślubu ponad 10 miesięcy. Im szybciej tym lepiej. Podobnie powinno być z innymi zaliczkami. Należy zdobyć się na odwagę i pójść. W większości to normalni ludzie, którzy też mają dzieci i na pewno zrozumieją - takie przypadki się zdarzają. Głowa do góry, salą, zaliczkami i innymi głupstwami się nie przejmuj. Najważniejsi jesteście Wy i Wasz związek. Powodzenia i rozwesel się troszkę
Nie pozostaje nic innego jak porozmawiac i szybko podjac decyzje... Nim bedzie za pozno... Tylko ja sie tak bardo przejmuje tym, ze tak wiele osob, z rodziny zwlaszcza juz sie dowiedziala itd. juz czekaja.... a tu nagle mam im powiedziec, ze slub przesuniety Nie wiem jaka bedzie reakcja :/

15 sierpnia 2008!!!
babeczka1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-05, 13:20   #1972
Madlen__18
Zakorzenienie

A jakie to ma znaczenie?
Najważniejsi jesteście WY.

M
Stary 2007-10-05, 13:52   #1973
Puchatek M.
Rozeznanie

My ślub bierzemy 02.08.2008 o godz.17 w Kielcach. Za lokal płacimy 135zł bez torta, prosiaka, napoi i alkoholu, a 70zł za poprawiny. Mamy już wpłacone zaliczki za: lokal, DJ- a, fotografa ( również drugiego, który zrobi nam plener nad morzem), kamerzystę i skończone nauki. W kościele też zarezerwowane. Teraz szukamy limuzyny.
Puchatek M. jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-10-05, 16:09   #1974
agas
Raczkowanie

GG do agas

zadałam to pytanie już wcześniej ale nikt nie odpowiedział czy ktoś może wie czy wystarczy podpisać protokół przedmałżeński i załatwić sprawy w USC półtora miesiąca przed ślubem??

Izka
agas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-05, 16:16   #1975
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pietrusia Pokaż wiadomość
Jejku m.a.r.t.a dzieki wielkie za wyjasnienie i za wpianie

wiem ze to nie tu powinnam pytac ale moze mi pomozecie jak to zrobic aby pod moim nckiem umiescic jakies zdjecie????????
dzieki za odpowiedz

1.Nad wątkami znajduje się szara belka wybierz z niej Panel użytkownika
2.Po lewej stronie w tabelce z "Ustawienia&opcje" wybierz Edytuj Avatar
3.Dalsze wskazówki znajdziesz po otworzeniu się okna.

Stary 2007-10-05, 16:17   #1976
Madlen__18
Zakorzenienie

Wydaje mi się że trzeba to załatwić najpóźniej miesiąc przed.
Tydzień przed ślubem przychodzisz jeszcze raz i potwierdzasz.

Ale dla pewności zadzwoń do USC w swoim mieście, tak udzielą ci kompetentnej info.

M
Stary 2007-10-05, 16:22   #1977
asiulka84
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Puchatek M. Pokaż wiadomość
My ślub bierzemy 02.08.2008 o godz.17 w Kielcach. Za lokal płacimy 135zł bez torta, prosiaka, napoi i alkoholu, a 70zł za poprawiny. Mamy już wpłacone zaliczki za: lokal, DJ- a, fotografa ( również drugiego, który zrobi nam plener nad morzem), kamerzystę i skończone nauki. W kościele też zarezerwowane. Teraz szukamy limuzyny.
A gdzie to wesele w Kielcach bo ja tez z Kielc
asiulka84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-05, 17:30   #1978
czekoladka79
Zadomowienie

Kupiliśmy obrączki z TŻ-em w Aparcie.....po wielu nieprzyjemnych sytuacjach mamy je w domu.....no i wzięliśmy udzał w apartowskim konkursie dla osób które zakupiły obrączki, opisałam naszą wymarzoną podróż poślubną do Brazylii i
WYGRALIŚMY ZEGAREK !!!!!!!
czekoladka79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-05, 18:08   #1979
biedronka19876
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez czekoladka79 Pokaż wiadomość
Kupiliśmy obrączki z TŻ-em w Aparcie.....po wielu nieprzyjemnych sytuacjach mamy je w domu.....no i wzięliśmy udzał w apartowskim konkursie dla osób które zakupiły obrączki, opisałam naszą wymarzoną podróż poślubną do Brazylii i
WYGRALIŚMY ZEGAREK !!!!!!!
czekoladko dlaczego po wielu nieprzyjemnych sytuacjach?? jesli mozna wiedziec?? mieliscie problemy z zakupem obraczek?
biedronka19876 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-05, 18:10   #1980
SoNeRa
Zakorzenienie

wow super z tym zegarkiem - gratuluje!
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości