przetłuszczające się włosy- WATEK ZBIORCZY - Strona 129 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-13, 18:42   #3841
MalinowaMamba
Zakorzenienie

Dot.: przetłuszczające się włosy- WATEK ZBIORCZY

Sio w pole i zbierać!

Ja jej nie susze tyko świeżą zalewam wrzątkiem, czekam aż przestygnie i jak już umyję głowę to ją jeszcze polewam tą pokrzywą.
MalinowaMamba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-13, 18:47   #3842
6962ee0b3adcbc2617b598bd1f25bcc17ef659a8_65822eb548399
Konto usunięte

na mnie taka płukanka nie działała. kiedyś stosowałam na wypadające włosy i ani na to ani na tłuszcz nie pomogła. jedyne co odczułam to przyciemnienie koloru włosów. mam brązowe i miałam ciemniejsze troszkę.
6962ee0b3adcbc2617b598bd1f25bcc17ef659a8_65822eb548399 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-13, 18:55   #3843
MalinowaMamba
Zakorzenienie

[1=6962ee0b3adcbc2617b598b d1f25bcc17ef659a8_65822eb 548399;22042935]na mnie taka płukanka nie działała. kiedyś stosowałam na wypadające włosy i ani na to ani na tłuszcz nie pomogła. jedyne co odczułam to przyciemnienie koloru włosów. mam brązowe i miałam ciemniejsze troszkę.[/QUOTE]
Ja też mam brązowe, ale naprawdę ciemne i ile ja bym dała żeby mi je jeszcze przyciemniło Jak na razie to mi tylko ręcznik pofarbiło, ale spodziewałam się tego. Kupiłam sobie wczoraj szampon z joanny z rzepy do włosów przetłuszczających się i jakichśtam i jak do tej pory jest całkiem w porządku A za to od 2 myć (to jest 6 dni, bo myje stanowczo co równe 3 dni, bez wyjątków) nie robiłam płukanki z pokrzywy (bo nikomu się nie chciało mi nazbierać, a ja późno wracałam ze szkoły i też mi się nie chciało), i dzisiaj po umyciu to garściami wybierałam te włosy. Jak płukałam to po umyciu i z rana w ogóle mi nie wychodziły
MalinowaMamba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-13, 19:28   #3844
Konto usunięte

ja to już nie wiem czym te kudły myć. niby żadnym silnym szamponem nie należałoby myć włosów codziennie a tego wymagają moje włosy, bo to niezdrowe, ale jak umyję jakimś delikatniejszym albo ziołowym to mam całe poplątane i na dodatek jakby niedomyte.
6962ee0b3adcbc2617b598bd1f25bcc17ef659a8_65822eb548399 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-14, 22:45   #3845
_Czarodzielnica_
Rozeznanie

Muszę powiedzieć, że po zrobieniu tej płukanki miałam świeże włosy przez 22 h, a u mnie to już naprawdę sukces. Muszę częściej je robić, szkoda tylko że mam już tak mało pokrzywy, większość nazbieranej zdążyłam już wypić.
Jestem leniwa i pokrzywę zbierał mi kochany dziadek.

Zespół TŻ, zapraszam miłośniczki ciężkiego brzmienia: http://www.reverbnation.com/nilfgaard

Czarodzielnica na blogspocie
_Czarodzielnica_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 07:30   #3846
Chatul
ma zielone pojęcie

Ja już nie myję włosów szamponem ;o Przerzuciłam się na mydło z nanosrebrem (jest przeznaczone do skóry łojotokowej, w tym skóry głowy).

Włosy są o wiele grubsze po tym mydle przez co dłużej wyglądają dobrze. Chociaż na wyjeździe i tak myłam codziennie

Poza tym, po tym mydle włosy mi się tak dobrze skręcają, że nie muszę używać niczego innego do pokreślenia skrętu ;o

Uwaga- metoda z mydłem jest tylko dla osób z gładkimi i śliskimi włosami. Już takie trudno jest rozczesać. Inne zostaną skołtunione i tyle.
Stary 2010-09-15, 09:11   #3847
ornellia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Ja już nie myję włosów szamponem ;o Przerzuciłam się na mydło z nanosrebrem (jest przeznaczone do skóry łojotokowej, w tym skóry głowy).

Włosy są o wiele grubsze po tym mydle przez co dłużej wyglądają dobrze. Chociaż na wyjeździe i tak myłam codziennie

Poza tym, po tym mydle włosy mi się tak dobrze skręcają, że nie muszę używać niczego innego do pokreślenia skrętu ;o

Uwaga- metoda z mydłem jest tylko dla osób z gładkimi i śliskimi włosami. Już takie trudno jest rozczesać. Inne zostaną skołtunione i tyle.

A nie miałaś po tym mydełku wrażenia, że Twoje włosy są słabe w cebulkach ?
Bo ja umyłam kiedyś włosy mydłem siarkowym i wydawały mi się takie słabe... Wiem, że to dwa różne produkty, ale i jeden i drugi używa się do cery trądzikowej i czytając opinie podobnie działają.
ornellia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 11:17   #3848
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez ornellia Pokaż wiadomość
A nie miałaś po tym mydełku wrażenia, że Twoje włosy są słabe w cebulkach ?
Bo ja umyłam kiedyś włosy mydłem siarkowym i wydawały mi się takie słabe... Wiem, że to dwa różne produkty, ale i jeden i drugi używa się do cery trądzikowej i czytając opinie podobnie działają.
Nie miałam takiego wrażenia.
Stary 2010-09-15, 11:35   #3849
Konto usunięte

oj to dla mnie to mydełko odpada. kiedyś to ja miałam piękne, śliskie włoski a teraz siankowate i plączące się końcówki. może mi się to wróci, bo po tabletkach na trądzik tak mi się zrobiło. [bo niestety niedość, że na włosach tłuszcz to jeszcze na buzi trądzik był]
Stary 2010-09-15, 15:53   #3850
dariast
Raczkowanie

mam ten sam problem. włosy muszę myć każdego dnia rano, a wieczorem i tak są nieświeże. zauważyłam, że szampony 'do przetłuszczających się włosów' jeszcze bardziej je przetłuszczają! np. po szamponie nivea do takiego rodzaju włosów, moje są straszne nawet po samym umyciu!

jakie szampony polecacie?

dodam, że używam dove a odżywkę nakładam na same końcówki..
dariast jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 17:54   #3851
Charlotte95
Wtajemniczenie

A gdzie to mydełko kupiłaś?
Charlotte95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 18:34   #3852
Konto usunięte

ja używam ostatnio szamponu garnier fructis- średniawka jak na nasze bardzo wymagające włosy [gar. fructis do włosów przetłuszczających sie albo mieszanych]. kiedyś bardzo lubiłam joannę z apteki babuni z chmielem. nawet spoko był. nie obciążał włosów, ale raczej nie przedłużał jakoś niezwykle świeżości.

chyba nie ma dla nas recepty.
a używałam i tych aptecznych, i tych drogeryjnych, i tańszych, i droższych. nie wiem już czego się złapać.
Stary 2010-09-15, 19:49   #3853
dariast
Raczkowanie

no to tak samo jak ja.. chyba nie ma dla nas rady

może jakieś zabobony?
ostatnio czytałam o maseczce z piwa, jednak nie próbuję, ponieważ nie chcę nim cuchnąć
Stary 2010-09-15, 20:14   #3854
Konto usunięte

podobno zapach piwa wietrzeje, czytałam kiedyś o robieniu papilotów na piwo
Stary 2010-09-15, 22:04   #3855
_Czarodzielnica_
Rozeznanie

Chatul, gdzie kupiłaś to mydełko? Bardzo proszę o odpowiedź.

Zespół TŻ, zapraszam miłośniczki ciężkiego brzmienia: http://www.reverbnation.com/nilfgaard

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-09-16, 13:18   #3856
G12acka
Raczkowanie

Pytania o mydełko to nie do mnie, ale pozwolę sobie odpowiedzieć, skoro Chatul nie ma. Mydełko z nanosrebrem można kupić w aptece.

odstawiam detergenty
G12acka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-16, 20:07   #3857
ornellia
Raczkowanie

Skusiła mnie ta propozycja Chatul z tym mydełkiem i zrobiłam tak... :
Umyłam włosy szamponem pokrzywowym, spłukałam, a później umyłam mydełkiem siarkowym - nie tarłam tylko masowałam przez chwilę i zostawiłam na 2 minuty i ponownie spłukałam.
Dzisiaj rano jak wstałam to byłam normalnie w szoku! Włosy były czyściuteńkie, uniesione u nasady, przybrały znacznie na objętości, sztywniejsze i w dotyku takie grube
Dodam,że włosy mam dość cienkie, rzadkie i proste.
Pół godziny temu znów umyłam włosy, choć na dobrą sprawe wcale tego nie wymagały i jeszcze dobrze nie wyschły, ale w dotyku są sztywne - co mi się bardzo podoba
Po myciu, tak jak wcześniej wspominałam, miałam wrażenie, że są trochę osłabione, ale może to tylko wrażenie bo mydło siarkowe cóż - dość mocno wysusza...
Stary 2010-09-16, 21:09   #3858
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Charlotte95 Pokaż wiadomość
A gdzie to mydełko kupiłaś?
Na Targach Medycyny Naturalnej.

Cytat:
Napisane przez dariast Pokaż wiadomość
może jakieś zabobony?
ostatnio czytałam o maseczce z piwa, jednak nie próbuję, ponieważ nie chcę nim cuchnąć
Ale piwo ładnie pachnie

Cytat:
Napisane przez _Czarodzielnica_ Pokaż wiadomość
Chatul, gdzie kupiłaś to mydełko? Bardzo proszę o odpowiedź.
Na Targach Medycyny Naturalnej.

Cytat:
Skusiła mnie ta propozycja Chatul z tym mydełkiem i zrobiłam tak... :
Umyłam włosy szamponem pokrzywowym, spłukałam, a później umyłam mydełkiem siarkowym - nie tarłam tylko masowałam przez chwilę i zostawiłam na 2 minuty i ponownie spłukałam.
Dzisiaj rano jak wstałam to byłam normalnie w szoku! Włosy były czyściuteńkie, uniesione u nasady, przybrały znacznie na objętości, sztywniejsze i w dotyku takie grube
Dodam,że włosy mam dość cienkie, rzadkie i proste.
Pół godziny temu znów umyłam włosy, choć na dobrą sprawe wcale tego nie wymagały i jeszcze dobrze nie wyschły, ale w dotyku są sztywne - co mi się bardzo podoba
Po myciu, tak jak wcześniej wspominałam, miałam wrażenie, że są trochę osłabione, ale może to tylko wrażenie bo mydło siarkowe cóż - dość mocno wysusza...
Mam tak samo po myciu mydłem, jak Ty. Tylko nie czuję aby włosy były osłabione. Ale to pewnie kwestia tego, że używamy innych mydełek. Kup sobie takie z nanosrebrem, może Ci podpasuje
Stary 2010-09-17, 16:10   #3859
ornellia
Raczkowanie

Chatul - chcę je właśnie wypróbować tylko jak trochę więcej zużyje tego siarkowego. Jak kupie i poużywam to napisze jak z nim.
A dzisiaj jak wstałam rano to moje włosy były czyściuteńkie i sztywne jak wieczorem, ale w niektórych miejscach u nasady były delikatnie tłustawe... Użyłam talku i widać tego nie było.
Teraz nadal są świeże, ale nie będę używać tego mydełka po każdym myciu, bo boje się że im bardziej je wysuszę to bardziej się będą tłuścić i nic dobrego z tego nie wyjdzie
Stary 2010-09-17, 16:21   #3860
_Czarodzielnica_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez G12acka Pokaż wiadomość
Pytania o mydełko to nie do mnie, ale pozwolę sobie odpowiedzieć, skoro Chatul nie ma. Mydełko z nanosrebrem można kupić w aptece.
Dziękuję za odpowiedź, skuszę się na to mydełko, choć obawiam się czy mi nie podrażni skóry głowy, bo jestem zazwyczaj bardzo wrażliwa na takie specyfiki. Cóz, trzeba jednak wypróbować.

Stary 2010-09-17, 22:39   #3861
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Chatul - chcę je właśnie wypróbować tylko jak trochę więcej zużyje tego siarkowego. Jak kupie i poużywam to napisze jak z nim.
A dzisiaj jak wstałam rano to moje włosy były czyściuteńkie i sztywne jak wieczorem, ale w niektórych miejscach u nasady były delikatnie tłustawe... Użyłam talku i widać tego nie było.
Teraz nadal są świeże, ale nie będę używać tego mydełka po każdym myciu, bo boje się że im bardziej je wysuszę to bardziej się będą tłuścić i nic dobrego z tego nie wyjdzie
Kupiłam sobie dzisiaj to mydełko siarkowe. Niedługo postaram się umyć nim włosy
Stary 2010-09-18, 10:08   #3862
evek
Wtajemniczenie

Czy ktos stosowal moze szampon do wlosow przetluszczajacych sie Loreal'a serii BioNature PUREE NATURELLE? jakies opinie?
Kiedys stosowalam sebo control, ktory rewelacyjnie oczyszczal skore glowy, ale go wycofali z oferty i zastapili jakims badziewiem :-\
evek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 14:17   #3863
ornellia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Kupiłam sobie dzisiaj to mydełko siarkowe. Niedługo postaram się umyć nim włosy

Napisz koniecznie jak po nim i który był dla Ciebie lepszy
Stary 2010-09-18, 16:07   #3864
klaudia844
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Dziewczyny, ale to nie musi być koniecznie "świeża pokrzywa", może być także suszona, a taką można kupić np. w zielarniach. Ja płacę za woreczek (dosyć sporych gabarytów) pokrzywy niecałe 6 zł, a mi on wystarcza na jakieś 15-20 płukań. Zawsze stosuje napar połączony ze skrzypem polnym.

Co prawda nie napisałam tego w moim wcześniejszym poście, ale ta płukanka nie jest przeznaczona dla blondynek, bo rzeczywiście może przyciemniać włosy.

Jedna dziewczyna mówiła tu, że spróbowała i nie pomogło. Hmm ziołolecznictwo swoją skuteczność opiera na czasie i systematyce stosowania. Natomiast jeżeli borykasz się z wypadającymi włosami, to ja nie radziłabym stosować domowych metod, ale iść z tym do lekarza, bo wypadające włosy mogą być oznaką wielu chorób i nieprawidłowości z funkcjonowaniu Twojego organizmu, a m.in.

- zła praca tarczycy
- nieleczony łupież tłusty
- w przeciągu kilka ostatnich miesięcy przebyta choroba z wysoką (powyżej 39 stopni) gorączką
- następstwo przyjmowania określonych leków
- nieprawidłowa pielęgnacja
- częste, inwazyjne zabiegi fryzjerskie (farbowanie, trwała)
- itd.

Natomiast jeżeli bez użycia odżywki nie możecie rozczesać włosów, a wcześnie płukałyście włosy naparem z ziół, to polecam wtarcie w końcówki płynnego jedwabiu, lub zaopatrzenie się w spray (np. Radical), który troszku rozpylicie na włosach, tak, aby dało się je rozczesać. W przypadku łojotoku absolutnie (!!!) nie stosujemy nic na skórę głowy, bo wszystkie odżywki, nawet te do spłukiwania zapychają ujścia mieszków włosowych, a te nie mogą swobodnie oddychać........
klaudia844 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 22:24   #3865
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisz koniecznie jak po nim i który był dla Ciebie lepszy
Dobrze

Dzisiaj kupiłam jeszcze inne mydło Barwy- Biały Wielbłąd
Stary 2010-09-18, 22:25   #3866
cochonnetta
Wtajemniczenie

Hej dziewczyny .

Czytam to co piszecie i łza mi się w oku kręci, bo sama przez to wszystko przechodziłam . Były momenty, że myłam włosy 2 razy dziennie. Obowiązkowo rano - gdzie potrafiłam wstawać o 5! i myć włosy, suszyć i prostować. To było parę dobrych parę lat temu. Potem trochę zmądrzałam. Wyrzuciłam prostownicę, ale włosy myłam dalej codziennie rano, parę miesięcy temu stwierdziłam, że dosyć tego. Nie mogę tak pozwolić włosom rządzić moim życiem. Odstawiłam wszystko - prostownice, suszarki, lokówki. Przerzuciłam się na szampon dla dzieci zamiast tych *** z silikonami.
Przetrzymałam parę razy włosy, udawało mi się początkowo wytrzymywać 1,5 dnia bez mycia, potem 2 dni i po paru razach moje włosy się przyzwyczaiły . Oczywiście nie jest tak jakbym chciała. Dążę do mycia włosów minimum co 3 dni, ale to i tak dla mnie wielki sukces .

Muszę koniecznie spróbować płukanek ziołowych. Nęci mnie to już od dawna, a ciągle zapominam
cochonnetta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 22:33   #3867
_Czarodzielnica_
Rozeznanie

Mnie płukanka z pokrzywy rzeczywiście przyciemniła włosy, ale bardzo podoba mi się ten efekt. Mam w moich rudych włosach teraz takie głębokie, ciemne reflesky.

Stary 2010-09-19, 10:35   #3868
Chatul
ma zielone pojęcie

A mnie płukanka z pokrzywy nigdy nie przyciemniła włosów ;o
Stary 2010-09-19, 11:45   #3869
Charlotte95
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez klaudia844 Pokaż wiadomość
W przypadku łojotoku absolutnie (!!!) nie stosujemy nic na skórę głowy, bo wszystkie odżywki, nawet te do spłukiwania zapychają ujścia mieszków włosowych, a te nie mogą swobodnie oddychać........
A ja spróbowałam pójść za radą truskawkowewiosny i zastosowałam emulsję glorię również na skalp i nic się nie stało - były puszyste i świeże tyle co zwykle, może nawet odrobinkę dłużej.
Charlotte95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 13:14   #3870
dariast
Raczkowanie

co myślicie o szamponach herbal essences ? podobno są ziołowe i pomagają. Próbowałyście?

ja osobiście mogę zniechęcić do dove, garniera i nivea. - okropne na przetłuszczające się włosy.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości