przetłuszczające się włosy- WATEK ZBIORCZY - Strona 135 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-04, 14:18   #4021
6291cc2e5cca5cd6ab177e5efe4c5e0758342977
Konto usunięte

Dot.: przetłuszczające się włosy- WATEK ZBIORCZY

zdecydowałam się wypróbować talk i pierwsze wrażenie dobre
6291cc2e5cca5cd6ab177e5efe4c5e0758342977 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-05, 12:32   #4022
Raija80
Raczkowanie

Ja generalnie na co dzień nie stosuję suchych szamponów itp., ale w skrajnych sytuacjach jeśli ktoś ma ciemne włosy to od talku jest lepszy zwykły puder jaki używa się do twarzy ( oczywiście nakładany czystym pędzlem lub po prostu przykładany czystą gąbeczką na strategiczne miejsca). Ja może nie mam bardzo ciemnych włosów - ale złocisty odcień ciemnego blondu i po tych wszystkich talkach czy suchych szamponach wyglądałam jakbym zaczęła siwieć. Tutaj tego problemu nie ma, a efekt odtłuszczenia włosów jest moim zdaniem identyczny. Poza tym przy suchych szamponach często w składzie jest alkohol, który wysusza mi włosy.
Raija80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-05, 21:33   #4023
Chatul
ma zielone pojęcie

Wczoraj myłam włosy zieloną glinką z miodem Efekt fajny. Włosy naprawdę świeże przez cały dzień. Chociaż ta część włosów, która miała kontakt z rozjaśniaczem nie była zachwycona glinką Także musiałam związać włosy. Na przyszłość wiem, że odżywka na końcówki jest w przpadku mycia glinką niezbędna.

No i muszę mniej miodu dorzucać, bo wczoraj przesadziłam z ilością. Podczas mycia trochę sobie pokleiłam włosy Ale po ostatecznym spłukaniu mazi nie były poklejone więc nie było problemu
Stary 2011-01-06, 05:52   #4024
uca
Rozeznanie

U mne sytuacja opanowana, wlosy daja rade nawet 3 dni. Myje szamponem dla dzieci rumiankowym 'grisi', na przemian z szamponem z kapiscyna i czosnkiem (taki miejscowy produkt meksykanski do wlosow slabych i tlustych, aczkolwiek mam wrazenie ze po rumiankowym sa dluzej swiezsze). Do tego jakies odzywki, oczywiscie nie na skalp, uzywam roznych nawet czasem drogeryjnych obciazaczy, a raz na jakis czas plukanka ziolowa z rozmarynu .

Edytowane przez uca
Czas edycji: 2011-01-06 o 06:06
uca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-06, 09:59   #4025
ornellia
Raczkowanie

Cześć

Chciałabym Wam coś opowiedzieć, coś co przetestowałam na swoich włosach co jest chyba warte uwagi przynajmniej dla niektórych tłustych łebków.

A mianowicie... Czasem bywa tak, że niektórym osobom oprócz zwykłego przetłuszczania włosy bardzo wypadają. Problem polega na tym, że kiedy próbujemy myć głowę co 2,3,4,... dni włosy lecą z głowy każdego dnia coraz więcej. Kiedy znów zaczynamy myć je codziennie problem znika. Tak też było w moim przypadku.

Jedynymi rzeczami, które mogłam zastosować to
1. albo szampony ziołowe i mycie głowy codziennie (bo włosy nawet rankiem były nieświeże)
2. albo "przedłużanie" czystości włosów właśnie poprzez niemycie ich przez kilka dni.

Na początku był pkt 1 i sprawdzał się znakomicie, ale do czasu. Później zdecydowałam się na "przedłużanie" czystości ale tu co jest najważniejsze - nie w typowy sposób. Zaczęłam robić to stopniowo. Jeśli umyłam włosy w poniedziałek wieczorem to nie zrobiłam tego później w środę wieczorem, ale w środę rano. Także tą świeżość przedłużałam tylko o kilka godzin. Jeśli umyłam je w środę rano to dopiero w piątek po południu powtórzyłam tą czynność. I tak przedłużałam to o kilka godzin przy każdym myciu.

Ku mojemu zdziwieniu włosy nie wypadały, ale że wakacje się kończyły a włosy miałam krótkie to znów musiałam myć włosy codziennie.

2 miesiące temu wróciłam do swojego "przedłużania" . Teraz problem wypadania znikł, włosy czasem myję co 3 dni, ale dopiero przed świętami odważyłam się ich tyle nie myć. Normalnie myłam je co 2 dni, rzadko codziennie (chodź zdarzyło się też, że przez kilka dni musiałam to robić i nic się nie działo). Jest ok, nie wypada ich więcej niż zwykle. Sa teraz "elastyczne" jeśli chodzi o ich mycie
Stary 2011-01-10, 11:29   #4026
paspartu
Wtajemniczenie

Moje włosy ostatnio przechodzą kryzys.. przetłuszczają się jeszcze bardziej, wypadają, są szorstkie, nie błyszczą i w ogóle są brzydkie. Myślę, że to dlatego, że w moim organizmie się coś dzieje (widzę nie tylko po włosach), więc w najbliższym czasie wybiorę się do lekarza...
Stary 2011-01-10, 14:00   #4027
6291cc2e5cca5cd6ab177e5efe4c5e0758342977
Konto usunięte

moje też
jak zwykle.
napisz po wizycie co Ci powiedziano
6291cc2e5cca5cd6ab177e5efe4c5e0758342977 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-01-10, 20:12   #4028
EWELINDA78
Przyczajenie

ja wyprobowałam już wszystkie możliwe szampony do włosów przetłuszczających i powiem, że czym mocniejszy odtłuszczacz tym bardziej moja skóra wytwarza sebum, niestety, co za tym idzie takie parodniowe przetłuszczanie idzie w parze z wypadaniem ( od kiedy myję codziennie włosy mniej mi wypadają, teraz testuję szampon wax i odżywkę wax, bo się tu na forum naczytałam sporo
EWELINDA78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-13, 13:04   #4029
paspartu
Wtajemniczenie

[1=6291cc2e5cca5cd6ab177e5 efe4c5e0758342977;2428319 2]moje też
jak zwykle.
napisz po wizycie co Ci powiedziano[/QUOTE]
Hm, pod względem włosów nic mi nie powiedziano.. odwiedziłam tylko kardiologa, w kolejce czeka jeszcze m.in neurolog, ale to raczej ze względu na moją chorobę..
Stary 2011-01-14, 09:37   #4030
pixy00
Raczkowanie

Też mam problem z przetłuszczającymi się włosami.Kiedyś mogłam myć włosy nawet co 3 dni,a ostatnimi dniami myję je codziennie.Baa! Ostatnio to nawet jak umyję włosy rano to wieczorem i tak są już tłuste
Używałam już chyba wszystkich szamponów przeciw przetłuszczaniu,ale to nic nie daje.Pomóżcie!

pixy00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-15, 07:32   #4031
MalaArielka
Wtajemniczenie

Mi zazwyczaj włosy zaczynały się przetłuszczać na 3 dzień po myciu. Od jakichś dwóch tygodni często zaczynają się przetłuszczać 2 dnia po myciu, a czasem jeszcze wcześniej. Dziwne to jest, wątpię, żeby to była wina szamponu, no ale spróbuję go zmienić.
MalaArielka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-19, 10:00   #4032
kurtyzana
Raczkowanie

to chyba raczej wina ogrzewania. ja zauwazylam, ze kiedy zaczyna sie sezon grzewczy, moja skora wytwarza wiecej sebum, a to dlatego, ze powietrze ogrzewane jest suche, przesusza ono skore, wiec reaguje ona nadmiernym wydzielaniem sebum, aby zabezpieczyc sie przed utrata wody. rozwiazaniem moze byc nawilzacz powietrza, badz regularne zostawianie mokrego recznika/szmatki na kaloryferze. w moim przypadku nawilzacz niewiele pomogl, ale moze Wam pomoze? ja mam taki najzwyklejszy pojemniczek na wode. aha, wraz z rozpoczeciem sezonu grzewczego zaczynam miec lupiez i swedzi mnie skora glowy (tzn tak sie stalo rok temu i w tym roku, ale te problemy zniknely kiedy zaczelam uzywac nawilzacza.)
=>cwicze
=>medytacja i rozwoj
=>pozytywne nastawienie

drozdze od 24.01.11

wymiankowy: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=312683
kurtyzana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 10:14   #4033
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez kurtyzana Pokaż wiadomość
to chyba raczej wina ogrzewania. ja zauwazylam, ze kiedy zaczyna sie sezon grzewczy, moja skora wytwarza wiecej sebum, a to dlatego, ze powietrze ogrzewane jest suche, przesusza ono skore, wiec reaguje ona nadmiernym wydzielaniem sebum, aby zabezpieczyc sie przed utrata wody. rozwiazaniem moze byc nawilzacz powietrza, badz regularne zostawianie mokrego recznika/szmatki na kaloryferze. w moim przypadku nawilzacz niewiele pomogl, ale moze Wam pomoze? ja mam taki najzwyklejszy pojemniczek na wode. aha, wraz z rozpoczeciem sezonu grzewczego zaczynam miec lupiez i swedzi mnie skora glowy (tzn tak sie stalo rok temu i w tym roku, ale te problemy zniknely kiedy zaczelam uzywac nawilzacza.)
U siebie w domu w ogóle nie włączam ogrzewania. Ale w autobusie już nie mam jak tego ustrojstwa wyłączyć

Dodatkowym problemem zimą jest nakrycie głowy- to przez nie zazwyczaj mam tłuste włosy już po 30 minutach Chociaż odkąd zamiast przylegającej do głowy czapki, mam luźny komin, jest o wieeeele lepiej
Stary 2011-01-20, 02:25   #4034
Madziulka304
Przyczajenie

Dot.: Elektryzujące i przetłuszczające sie włosy...

po wystylizowaniu włosów spryskaj włosy mocnym i dobrym lakierem , następnie rozczesz , ponownie spryskaj i znowu rozczesz. Lakier wysusza , najlepszy na grzywkę włosy tuż przy skórze

---------- Dopisano o 04:25 ---------- Poprzedni post napisano o 04:24 ----------

po wystylizowaniu włosów spryskaj włosy mocnym i dobrym lakierem , następnie rozczesz , ponownie spryskaj i znowu rozczesz. Lakier wysusza , najlepszy na grzywkę włosy tuż przy skórze
Madziulka304 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-22, 16:22   #4035
meinab
Raczkowanie

GG do meinab Send a message via Skype™ to meinab

Od kilku alt mam tak że muszę myc włosy codziennie bo już wieczorem wyglądają masakrycznie. Postanowiłam wczoraj wypróbować płukankę z cytryny i dzisiaj osobiście jestem w szoku. Myłam włosy po południu wczoraj a nadal mam święże.

meinab jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-22, 16:54   #4036
nie_ma_mnie
Rozeznanie

a w jakich proporcjach zastosowałaś?
nie_ma_mnie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 13:28   #4037
Raija80
Raczkowanie

Chciałabym Wam polecić dwa produkty, które nie przetłuszczają mi włosów, a wręcz mam wrażenie, że przedłużają świeżość włosów.
Oczywiście nie jest to jakaś diametralna różnica, ale w moim przypadku to dużo, bo mam wrażenie, że większość produktów do stylizacji je przetłuszcza. Wiadomo, że najlepiej nie obklejać włosów tego typu specyfikami, ale czasami trzeba włosy czymś potraktować, żeby fryzura się trzymała.
Jak takie produkty znacie to też piszcie. W moim przypadku są to tanie produkty:
- płyn do układania włosów Loton 2. Używałam też np. płynu do układania z Rossmana, ale tamten za mocno skleja włosy i przetłuszcza.
- lakier do włosów Concertino - taki różowo - fioletowy - na pewno go kojarzycie, bo jest w większości marketów. Kosztuje z 5 zł. Generalnie unikam lakierów nabłyszczających, bo przy cienkich włosach, efekt przetłuszczenia włosów jest u mnie murowany. Nie przetłuszczał mi włosów też Elnett, ale jakoś słabo utrwala.

Nie wiem czy to się komuś na coś przyda. Napisałam o tym, bo może ktoś tak samo jak ja nie mógł długo trafić na odpowiednie środki do układania i zaczął ich unikać kosztem fryzury. Szczególnie sprawdzają się u mnie na drugi dzień po umyciu jak chcę je spiąć, bo jak napisałam wcześniej nie potęgują u mnie przetłuszczania.
Raija80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-27, 18:26   #4038
travis
Zakorzenienie

GG do travis

ja tez wynalazlam wslanie suchy szmpon.
przedtem mylam wlosy codziennie, teraz myje je co drugi na przemian z szamponem suchym, narazie od tygodnia i jest ok.zobczymy cyz nie bedize efektow ubocznych w postaci lupiezu albo przesuszonych wlosow. efektu siwizny nie zauwazylam ale moze to zalezy od szamponu
Stary 2011-01-28, 09:03   #4039
Meell
Zadomowienie

A na mnie już nic chyba nie zadziała. Przez to, że jestem brunetką, suchy szampon zostawia biały nalot, talk czy tam puder też odpada, glinka - kupiłam czerwoną, ale jako zasypka nie działa, jako maseczka do spłukiwania - też brak efektów, przetrzymywanie włosów - kolejne nic. Myślę jeszcze nad tymi algami, ale jak to ma być znowu coś, co pozostawi jasny kolor na moich włosach, to trochę szkoda mi pieniędzy...
Meell jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-28, 10:45   #4040
travis
Zakorzenienie

GG do travis

ja tez jestem brunetka, a zadnych sladow po szamponie nie widze...
moze to zalezy od szamponu?? mieszkajaac w niemczech spotkalam sie pierwszy raz z suchym szamponem, i on zostawial okropne slady siwizny wiec zrezygnowalaam.Ale teraz mieszkajac w Anglii sprobowalam raz jeszcze, i strzal w dziesiatke szampon nazywa sie Batiste, ja mam zapach boho. nie wiem czy dostepny w polsce,ale na ebay czy allegro to na 100% znajdziesz jesli poszukasz
Stary 2011-01-28, 11:54   #4041
Meell
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez travis Pokaż wiadomość
ja tez jestem brunetka, a zadnych sladow po szamponie nie widze...
moze to zalezy od szamponu?? mieszkajaac w niemczech spotkalam sie pierwszy raz z suchym szamponem, i on zostawial okropne slady siwizny wiec zrezygnowalaam.Ale teraz mieszkajac w Anglii sprobowalam raz jeszcze, i strzal w dziesiatke szampon nazywa sie Batiste, ja mam zapach boho. nie wiem czy dostepny w polsce,ale na ebay czy allegro to na 100% znajdziesz jesli poszukasz
To wygląda zachęcająco, a na ile starcza Ci jedno opakowanie?

Edit: Doczytałam, że używasz dopiero od tygodnia, jeśli możesz, daj znać, kiedy się skończy.
Stary 2011-01-28, 17:46   #4042
travis
Zakorzenienie

GG do travis

mysle ze takie opakowanie wystarczy na miesiac,tak sadze
Stary 2011-01-28, 18:25   #4043
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Meell Pokaż wiadomość
A na mnie już nic chyba nie zadziała. Przez to, że jestem brunetką, suchy szampon zostawia biały nalot, talk czy tam puder też odpada, glinka - kupiłam czerwoną, ale jako zasypka nie działa, jako maseczka do spłukiwania - też brak efektów, przetrzymywanie włosów - kolejne nic. Myślę jeszcze nad tymi algami, ale jak to ma być znowu coś, co pozostawi jasny kolor na moich włosach, to trochę szkoda mi pieniędzy...
A myślałaś o zakupie ziemi wulkanicznej? Ona ma kolor bardzo ciemno szary/jasno czarny (przynajmniej na zdjęciach). Może ona by pasowała kolorystycznie do Twoich włosów
Stary 2011-01-29, 09:48   #4044
Meell
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
A myślałaś o zakupie ziemi wulkanicznej? Ona ma kolor bardzo ciemno szary/jasno czarny (przynajmniej na zdjęciach). Może ona by pasowała kolorystycznie do Twoich włosów
Wygląda zachęcająco, niestety na razie mnie na nią nie stać.
Stary 2011-01-29, 12:20   #4045
nie_ma_mnie
Rozeznanie

jeszcze z lhc w wątku o suchym szamponie podałam sposób z odtłuszczonym kakao, (sama nie stosowałam).
Stary 2011-01-29, 14:15   #4046
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez nie_ma_mnie Pokaż wiadomość
jeszcze z lhc w wątku o suchym szamponie podałam sposób z odtłuszczonym kakao, (sama nie stosowałam).
I należy je stosować tak samo jak talk itd?
Stary 2011-01-29, 14:30   #4047
nie_ma_mnie
Rozeznanie

no tak, można np zmieszać z tym talkiem czy skrobią, wynalazłam dzisiaj
"I've been stumped as to how to create a dry shampoo for my dark locks You can find brunette dry shampoos online but they're super expensive.

I tried the cornstarch + cocoa powder trick the other day. It's a bit messy, but manageable. I shook the powder into my hands and used my fingertips to massage it into my scalp. Than I took a clean towel and blotted off the excess. One final comb, and I tied my hair up in a scarf, than slept on it.

The next morning results look FABULOUS!!! (similar to the 2-3 day after a wash) and really soaked up all the grease. The cocoa is a bit lighter than I'd like, but I'll deal The dry shampoo also seemed to help with my dry scalp/dandruff problem. The feel of the powder on the scalp gets some getting used to; and the cocoa had the added effect of camoflaging my greys."
Stary 2011-01-29, 14:31   #4048
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
"I've been stumped as to how to create a dry shampoo for my dark locks You can find brunette dry shampoos online but they're super expensive.

I tried the cornstarch + cocoa powder trick the other day. It's a bit messy, but manageable. I shook the powder into my hands and used my fingertips to massage it into my scalp. Than I took a clean towel and blotted off the excess. One final comb, and I tied my hair up in a scarf, than slept on it.

The next morning results look FABULOUS!!! (similar to the 2-3 day after a wash) and really soaked up all the grease. The cocoa is a bit lighter than I'd like, but I'll deal The dry shampoo also seemed to help with my dry scalp/dandruff problem. The feel of the powder on the scalp gets some getting used to; and the cocoa had the added effect of camoflaging my greys."
Dziękuję

Brunetką nie jestem, ale pewnie z ciekawości wypróbuję tę metodę w ciągu najbliższych dni
Stary 2011-01-29, 18:01   #4049
Meell
Zadomowienie

Cytat:

Hahha, to brzmi zabójczo, ale chyba spróbuję. Dzięki!
Stary 2011-02-05, 00:37   #4050
Chatul
ma zielone pojęcie

Wypróbowałam już tę metodę z kakao Faktycznie działa Na razie nawet zamiast algami, posypuję włosy kakao
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości