|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4651 |
Raczkowanie
|
Dot.: przetłuszczające się włosy- WATEK ZBIORCZY
Witam serdecznie.
Mi nagle zaczęły się przetłuszczać włosy. Są okropne - od razu po wysuszeniu są sztywne i tłuste u nasady, muszę wiązać je w kitkę, to jakaś masakra. Nigdy nie miałam problemu z przetłuszczaniem się włosów, zawsze były normalne, lejące się. Wyglądam jakbym nie myła włosów ;/ Jest kilka rzeczy jakie zmieniłam w swoim życiu/diecie, a mianowicie: -zaczęłam ćwiczyć, -dieta jest bogatsza w białko, a uboższa w węglowodany, -biorę suplementy takie jak - chrom, zestaw witamin i minerałów Tak z dnia na dzień stały się przetłuszczone. Nie wiem co może być przyczyną ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4652 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() |
#4653 |
Raczkowanie
|
Używam szamponów gliss kur ultimate repair (na końcówki), a na skórę głowy- ziaja przeciwłupieżowa/clear oil na przetłuszczające się włosy i dotychczas nic się nie działo. Dzisiaj użyłam Seboradin niger na przetłuszczające się włosy - jest trochę lepiej, ale dalej tłuste ;/
Staram się nie obciążać skóry głowy szamponami z silikonami, ponieważ obciążają włosy. Jakiekolwiek maski używam tylko na końcówki. Suszę włosy suszarką, ale zimnym powietrzem. Nie prostuje/nie lokuje od jakiś 3-4 miesięcy. Przed suszeniem na końcówki nakładam jedwab. A i przypomniało mi się, że niedawno użyłam próbki odżywki i szamponu NIVEA (chyba intense repair się nazywały), ale czy jednorazowo użyte mogły spowodować tak długotrwałe przetłuszczenie? Już sama nie wiem... ---------- Dopisano o 07:50 ---------- Poprzedni post napisano o 07:44 ---------- Używam szamponów gliss kur ultimate repair (na końcówki), a na skórę głowy- ziaja przeciwłupieżowa/clear oil na przetłuszczające się włosy i dotychczas nic się nie działo. Dzisiaj użyłam Seboradin niger na przetłuszczające się włosy - jest trochę lepiej, ale dalej tłuste ;/ Staram się nie obciążać skóry głowy szamponami z silikonami, ponieważ obciążają włosy. Jakiekolwiek maski używam tylko na końcówki. Suszę włosy suszarką, ale zimnym powietrzem. Nie prostuje/nie lokuje od jakiś 3-4 miesięcy. Przed suszeniem na końcówki nakładam jedwab. A i przypomniało mi się, że niedawno użyłam próbki odżywki i szamponu NIVEA (chyba intense repair się nazywały), ale czy jednorazowo użyte mogły spowodować tak długotrwałe przetłuszczenie? Już sama nie wiem... |
![]() ![]() |
![]() |
#4654 |
Przyczajenie
|
Drogie Wizażanki! Mam mały problem ...
Myję włosy tak co dwa dni, czasami nawet codziennie. Po trzech dniach nie mycia włosy z tyłu u nasady zaczynają się przetłuszczać. A w sierpniu jadę na pięciodniowy biwak i niestety nie będę miała możliwości umycia ich ![]() Macie może jakieś sprawdzone sposoby, albo odżywki/szampony suche w spreyu? ![]() I gdybym przed wyjazdem wyprostowała i utrwaliła trochę lakierem włosy, a po dwóch dniach użyła owego spreyu, czy włosy będą nadal proste? (z natury mam nieciekawe fale)
#4655 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() 2. Suchy szampon to szampon składający się głównie z talku, można też włosy posypywać samym talkiem. Potem jednak niezbędne(!) jest wyczesanie go z włosów. Czy będziesz miała po tym proste włosy — nie wiem ![]() 3. Co to za biwak, że nie będziesz miała szansy włosów umyć? ![]()
„Nowhere am I so desperately needed as among a shipload of illogical humans”. Spock („Star Trek”) Edytowane przez Chatul Czas edycji: 2012-07-03 o 12:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4656 |
Przyczajenie
|
To jeszcze nic ja muszę myć swoje dwa razy dziennie. Rano jak wstanę i wieczorem jak chcę wyjść na miasto.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4657 |
Przyczajenie
|
Chatul, gdy zostawie po umyciu włosy, aby same się wysuszyły to robią sie fale nie fale, wyglądają okropnie jakby były nie umyte. Próbowałam o nie jakoś zadbać, ale o zgrozo jeszcze gorzej wyglądały!
![]() Możliwość umycia będzie (max 3 minuty pod prysznicem, o ile się uda), ale włosy mi długo schną, musiałabym wziąć ze sobą suszarkę i prostownicę, a to też miejsca zajmuje. Nie wydaje mi się że na polu namiotowym będzie możliwość korzystania z prądu ![]() Musiałabym przetestować suche odżywki, ktoś mi polecał ostatnio z Gliss Kur'a ... No chyba że spróbowałabym tego sposobu przetłuszczenia włosów? Sama nie wiem...
Wychodząc z siebie, nie trzaskaj drzwiami ; ) Edytowane przez Enchatrix Czas edycji: 2012-07-03 o 13:11 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4658 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() No tak czy inaczej, ja bym po prostu próbowała umyć włosy. Choćby i wodą z baniaczka. Po 5 dniach skóra głowy może być już zwyczajnie tłusta i przez to np. swędzieć. W lecie nie trudno o to. A prostowaniem włosów bym się nie przejmowała. Wolałabym mieć już dziwnie pofalowane ale czyste, niż ładnie wyprostowane, ale brudne. Zwłaszcza, że po tych 5 dniach niekoniecznie będą ładne, proste i świeżo wyglądające.
![]() |
#4659 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Grr ... ![]() ![]() Cytat:
Gorzej z suszeniem ... Jak już wspominałam to włosy długo mi schną, jakby była także gdzieś bezprzewodowa suszarka to problem całkowicie znika. Wiem, że można iść spać w mokrych, ale jakbym się obudziła to byłabym chora ![]() No chyba że to wszystko oleje i nie pojade ![]()
![]() |
#4660 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4661 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() I tak spróbuję przetłuścić włosy, może akurat podziała. Jakby coś dam znać czy to mit ![]()
![]() |
#4662 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4663 |
Raczkowanie
|
Jestem ciekawa w jaki sposób można ładnie nabłyszczyć przetłuszczające się włosy? oczywiscie pewnie nie można używać nabłyszczaczy na skórę głowy bo efekt będzie odwrotny. Stosować tylko na końcówki? od dawna marzą mi się piękne i błyszczące włosy, a nie wiem co z tym fantem zrobić!
![]()
#4664 |
Przyczajenie
|
Też mam problem z przetłuszczającymi się włosami. W moim wypadku jest to większy problem, bo włosy u nasady są tak tłuste, że co dwa dni, to muszę je myć, a na końcach są strasznie suche. Nie wiem co z nimi zrobić, czy powinnam je tak pielęgnować jak skórę mieszaną, czyli używać produktów do włosów przetłuszczających i nawilżających?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4665 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4666 |
Raczkowanie
|
Włosy mam do ramion, są grube i dosyć matowe i oczywista myję je codziennie żeby w ogóle wyjsć z domu. Zdaję sobie sprawę, że nie mogę nałożyć nabłyszczacza na skórę głowy...słyszałam, że do ostatniego płukania można dodać cytryny, jeszcze nie próbowałam.
Może uda mi się kiedys zrealizować marzenie o błyszczących włosach!
#4667 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Możesz też przed myciem nałożyć na włosy odżywkę (nie na głowę i nie każdą odżywkę), potem normalnie szampon na głowę, który spłynie też na włosy, spłukujesz całość i na koniec znowu odżywka. W taki sposób zabezpieczasz suche włosy przed zbyt silnym działaniem detergentów w szamponie. ---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4668 |
Rozeznanie
|
Czy Wy też macie wrażenie, że skóra głowy jest niedomyta?
Ja już na 2-dzień mam lekko swędzącą i niepachnącą skórą. Pozdrawiam
#4669 |
Wtajemniczenie
|
hej, dziewczyny
![]() problem mam dość nietypowy (?), mianowicie - u nasady włosy przetłuszczają mi się, końcówki są natomiast suche. chciałabym je olejować, ale zastanawiam się, czy to nie pogorszy ich stanu?
#4670 |
Zakorzenienie
|
To raczej problem typowy, przetuszcza sie skóra głowy, a włosy mogą być suche. Niektórym oleje regulują wydzielanie sebum, a zresztą zawsze możesz je używać tylko na włosy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4671 |
Wtajemniczenie
|
a jakie oleje możecie polecić? na razie myślałam o kokosowym i jaśminie.
#4672 |
Przyczajenie
|
Włosy trzeba myć tak często, jak zmusza nas do tego sytuacja. Jeżeli włosy przetłuszczają się intensywnie należy wykonywać ten zabieg codziennie, gdyż w przeciwnym wypadku narażamy się nie tylko na nieestetycznie wyglądające i klejące się włosy, ale również na ryzyko wystąpienia łupieżu tłustego. Myjąc włosy należy używać wyłącznie letniej, wręcz chłodnej wody, która nie pobudzi gruczołów do wzmożonej produkcji łoju. Poza tym, w przypadku włosów przetłuszczających się darujmy sobie wykonywanie silnego masażu skóry głowy, bowiem takowy również przyczynia się do nasilonej produkcji sebum. Po spłukaniu włosów letnią wodą można pokusić się o zastosowanie płukanki z liści pokrzywy i skrzypu polnego, lub wody z dodatkiem soku wyciśniętego z cytryny.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4673 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4674 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4675 |
Zadomowienie
|
Cześć,
próbowałam przeszukać wątek pod kątem mojego pytania, ale nie znalazłam odpowiedzi. Zastanawiam się... jaka jest zależność między skórą twarzy a skórą głowy? Miałam cerę przetłuszczającą się i rozwiązałam ten problem używając hydrolatu oczarowego i oleju z pestek malin. Czy jest szansa, że taki zestaw unormuje też przetłuszczanie skóry na głowie? |
![]() ![]() |
![]() |
#4676 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4677 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Czy któraś z Was stosowała szampon Stieprox? Jak efekty? |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4678 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja uzywam oleju jojoba na twarz i czasami masaz nim skalpu przedluza swiezosc wlosow.
![]() |
#4679 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
powiem Ci, że tłusta cera i tłusta skóra głowy mają są uzależnione od siebie,ja od czasów kiedy zaczęłam dojrzewać,czyli ok 14 rok życia,mam tłustą Skórę twarzy i głowy. Z twarzą sobie poradziłam i radzę dalej bo pozbyć się tego nie da ale z włosami to juz nawet nie walczę,wiem,że codziennie rano muszę umyć włosy i jeżeli wychodzę wieczorem to też...do twarzy polecam Ziaja Nuno seria żel do mycia twarzy i Iwostin też żel do mycia twarzy. nie próbuj nic drogiego bo to gó**o..mi nie pomoglo. od czasu do czasu zrób pelling. do włosów kaŻdy szampon oprócz tych do włosów farbowanych bo obciąża, dobrze jest tez opłukac włosy wodą z cytryna,wyciąganie.ten tłuszcz ze.skóry głowy. sory że się tak rozpisałam,ale mam nadzieję że komuś to pomoŻe
![]() |
#4680 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, dziękuję za odpowiedzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:09.