|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4861 |
Przyczajenie
|
Dot.: przetłuszczające się włosy- WATEK ZBIORCZY
Chimay - gdzieś w tym wątku, dawno temu wspominałaś o siemieniu lnianym jako składniku naturalnego żelu do stylizacji. Ale chyba nie tak poprostu, zawiesina wprost na łeb...? Możesz coś więcej o tym? Bardzo interesuje mnie w ogóle temat środków do stylizacji opartych na naturalnych składnikach, oczywiście chętniej gotowych ale jeśli trzeba się zabawić w alchemiczkę, to dam radę. Włosy ma bardzo skromne, przetłuszczające się, cienkie i stanowczo zbyt nieliczne, do tego ostatnio zaczęłam je tracić (podejrzewam, że to hormony bo to już może być TEN moment ale endo dopiero za 1,5 mies.). Czyli moje włosy to cała kupa nieszczęścia, trzeba je traktować delikatnie ale żebym mogła wyjść z domu, muszę użyć czegoś co nada moim włosom objętości, a szczególnie podniesie je u nasady.
Więc jeśli istnieją możliwie delikatne/naturalne środki do stylizacji to ja bardzo proszę o info. |
![]() ![]() |
![]() |
#4862 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Żeby go zrobić trzeba gotować około 2 łyżki siemienia w 500 ml wody przez jakieś 10 minut. Potem odcedzić i gotowe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4863 |
Przyczajenie
|
chimay
![]() ![]() Pociągnę jeszcze temat naturalnych/eko kosmetyków do stylizacji, szczególnie do cienkich, oklapniętych, przetłuszczających się włosów - możecie coś polecić? Na forum jest wątek na temat ale martwy. |
![]() ![]() |
![]() |
#4864 |
Zakorzenienie
|
Może siemię, ale w postaci płukanki by się bardziej nadawało?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4865 |
Przyczajenie
|
Płukanka jak najbardziej, właśnie się przymierzam. Ale to w ramach pielęgnacji nie stylizacji raczej...
A tak właściwie to po 2 tygodniach walki z wypadającymi, przetłuszczającymi się włosami powinnam się już wynieść z tego wątku. Bo moje włosy już się zdecydowanie mniej przetłuszczają. 3 razy wtarłam olej (1. olej arganowy bez efektów, 2. oliwa z oliwek - blee, 3. olej łopianowy - podoba mi się!). Do tego codziennie wcieram napar z pokrzywy lub kozieradki, czasem dodaję do tego po kilka kropel takiego sprezentowanego (nie było by mnie stać) specyfiku firmy Collistar: kwas hialuronowy różnocząsteczkowy+ wit. A i E + kolagen. Od wczoraj mam inny problem z włosami - od połowy długości są napuszone, jakby przesuszone. Muszę doczytać czego im może brakować, czy protein czy nawilżaczy... Więc polecam ww. wcierki na odtłuszczenie, bo u mnie to zadziałało. Edytowane przez milax Czas edycji: 2013-10-09 o 11:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#4866 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny a czy któraś z Was zmagała się z problemem przetłuszczających włosów kiedy wróciła do naturalnego koloru??
![]() bo ja mam teraz problem i to niemały ![]() pomocy ![]()
#4867 |
BAN stały
|
Czytając ten wątek znowu mogę potwierdzić. Facet ma łatwiej. Oooo.
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4868 |
Raczkowanie
|
Ja niestety musze myć włosy codziennie, a nawet DWA razy dziennie. Jak umyje je wcześnie rano, to ok. godziny 18 mam już smalec na głowie...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4869 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Przyjmujesz jakieś leki? Masz jakieś zaburzenia hormonalne? Jak się odżywiasz? Jakich kosmetyków do włosów używasz? I czy suszysz, kręcisz, prostujesz itp. włosy? Cytat:
![]() |
#4870 |
Raczkowanie
|
Ostatnio u mnie nasilił się problem przetłuszczania - przy myciu wieczorem, już w połowie kolejnego dnia włosy wyglądają nieświeżo i w ogóle są jakieś takie sianowate, bez życia
![]() Włosy zawsze mi się przetłuszczały, ale wcześniej przy codziennym myciu spokojnie wytrzymywały cały dzień i wyglądały ładnie i świeżo. Wydaje mi się, że może to być związane z przesuszeniem, bo oprócz tego dokucza mi suchy łupież i swędzenie skóry głowy. Co do kosmetyków, to używam : -szampon : Fitomed do włosów suchych i normalnych / Garnier doux z rozmarynem i liściem oliwnym -balsam Seboradin Niger na całe włosy i skórę głowy - trochę mi obciąża włosy (mam cienkie), wpływu na przetłuszczanie nie zauważyłam, na łupież tez specjalnie mi nie pomógł Co robić ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4871 |
Przyczajenie
|
Jakie kosmetyki do moich włosów?
Są proste i długie prawie po pas. Strasznie szybko się przetłuszczają. Dzień po umyciu mam masło na włosach, więc myję codziennie. Po rozczesaniu moje włosy są miękkie, ale rownoczesnie puszące się, co sprawia, ze po dwoch krokach już są pokołtonione, a gdy wyjdę na pole to już nie do rozczesania. Siano! Sprawiają wrażenie suchych, ale jakby poklejonych... nie da się ich ułożyć!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4872 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jakie kosmetyki do moich włosów?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4873 |
Raczkowanie
|
dziwny problem z włosami
Witam
![]() Zazwyczaj myłam głowę szapmonem Head and Shouders, bo mam problem z łupieżem ale ostatnio coś głupiego natchnęło mnie, żeby myć głowę dwoma szamponami xd taki eksperyment, że myje H&S spłukuje i wtedy tym drugim myje i spłukuje zimną wodą. Po tym eksperymencie moja grzywka była po myciu nawet taka jak by tłusta, więc postanowiłam z powrotem przerzucić się na H&S, ale teraz jest jeszcze gorzej. Po samym myciu głowy, gdy włosy wyschną są tak tłuste, że szkoda gadać. Ten problem jedynie znika, gdy wysuszę włosy suszarką z ciepłym powietrzem.Myślałam, że to może przez to, że użyłam żelu lnianego, ale to chyba nie to. Co zrobić, żeby problem z tłustymi włosami po myciu zniknął? Z reguły mam przetłuszczającą się skórę głowy dlatego muszą ją myć codziennie Dodam, że ten sam problem miałam, gdy olejowałam włosy, dlatego z tym skończyłam. |
![]() ![]() |
![]() |
#4874 |
Zakorzenienie
|
Dot.: dziwny problem z włosami
Może spróbuj innego szamponu, jakiś lekki ziołowy np.?
Barwa albo Farmona z łopianem są tu niezłe.
Każdy problem da się rozwiązać, o ile ma się odpowiednio duży plastikowy worek. OkiemJulii FB Insta FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy? FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb |
![]() ![]() |
![]() |
#4875 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4876 |
Zakorzenienie
|
Takie mocne przetłuszczanie raczej nie jest normalne... Niedawno miałam to samo, tyle że u mnie było to spowodowane odstawieniem tabletek anty. Włosy myłam wieczorem, a juz rano przy skroniach były posklejane i tłustawe. Na szczęście samo przeszło po ok. 1,5 mies., kiedy hormony się ustabilizowały. w tym okresie stosowałam szampon barwy pokrzywowy oraz seboradin - pomagało doraźnie, włosy były odrobinę dłużej świeże
|
![]() ![]() |
![]() |
#4877 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Każdy problem da się rozwiązać, o ile ma się odpowiednio duży plastikowy worek. OkiemJulii FB Insta FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy? FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4878 |
Zadomowienie
|
U mnie tez masakra z przetłuszczaniem
![]() U myje rano a na drugi dzień a czasami wieczorem czuje jak sa oblepione . Próbowałam przetrzymac ale wtedy duzo mi wypada. Później napiszę Wam co uzywam |
![]() ![]() |
![]() |
#4879 |
Raczkowanie
|
Ja też mam problem z przetłuszczającą się skóra głowy
![]() ![]() ![]()
#4880 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Czy po jakimś szamponie mniej Ci się włosy przetłuszczają? Czy skórę na twarzy też masz tłustą czy normalną albo suchą? Jak się odżywiasz? Stosujesz jakieś leki?
![]() |
#4881 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobrym rozwiązaniem jest mycie rano, ale nie każdy może sobie na to pozwolić. Niektórym pomagają wcierki ziołowe (ale trzeba uważać na alkohol, może też potęgować przetłuszczanie), olej rycynowy. To są oczywiście doraźne metody - działają dopóki je stosujemy. Z wewnętrznych - na przykład wierzbownica. Właśnie stosuję, ale efektów na razie brak. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4882 |
Raczkowanie
|
Jestem zbyt leniwa na wstawanie godzinę wcześniej, by umyć włosy
![]() Na razie szukam wcierki z Jantaru, ale nie mogę jej nigdzie dostać. A szybkie przetłuszczanie się włosów, może być spowodowane tym, że śpię głową obok grzejnika który w nocy też grzeje? ![]() Chatul nie zauważyłam Twojej odpowiedzi, wybacz. Na codzień staram się myć szamponem Bambino, chyba, że nakładam na włosy olej to wtedy Eva. Farmony używam rzadko, kupiłam ją półtora tyg temu, a dziś umyłam nią włosy drugi raz ![]() Włosy mi się przetłuszczają różnie, raz po mocnym szamponie, raz po lżejszym, to chyba zależy od ich humoru i właśnie zauważyłam, że w zimę, gdy grzejniki są ciepłe, to przetłuszczają się bardziej. Skórę twarzy mam raczej tłustą, już po godzinie od umycia się lekko błyszczy od sebum. Staram się odżywiać zdrowo, jem sporo owoców i warzyw, szczególnie, gdy zaczęłam dbać o włosy. Minimum jedno jabłko dziennie, sałatka do obiadu ![]() Ogółem leków nie używam, jednak od miesiąca walczę ze strunami głosowymi i brałam antybiotyki i inne leki.
Edytowane przez kasiek17b Czas edycji: 2013-11-11 o 20:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#4883 |
Rozeznanie
|
Niestety muszę do Was dołączyć. Dzisiaj zauważyłam, że moje włosy zaczęły się bardzo przetłuszczać i pojawił się łupież. Jestem zdruzgotana bo nie dość, że masowo wypadają mi od kilku miesięcy to jeszcze to
![]() Używam szamponu i odżywki Radical. |
![]() ![]() |
![]() |
#4884 | ||
Zakorzenienie
|
Ja też
![]() Cytat:
Cytat:
Najgorsze jest to, że przyczyna jest wewnętrzna, powodują to jakieś mechanizmy w organizmie, na które wpływu za bardzo nie mam. Wszelkie metody kosmetyczne celują w skutki, a nie przyczynę i zazwyczaj robią to bardzo słabo. Mnie nie urządzają metody typu wcieranie oleju rycynowego przed myciem, bo to metoda doraźna, działa do następnego mycia i dla mnie jest ogromnie uciążliwa. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4885 |
Konto usunięte
|
Hej. mam problem z przetłuszczającymi włosami. W lato myłam je rano i jakoś wytrzymywały, ale teraz muszę myć wieczorem. Włosy mam krótkie i cienkie. Zrezygnowałam z szamponów z silikonami drogeryjnych, bo robiły mi masakrę i efekt niedomytych włosów. Teraz stosuję szampony ziołowe (Pollena-Savona, Avea, Ziaja Lawendowa, Timotei). Niestety, gdy umuję włosy ok 23 to o 11 rano już wyglądają nieświeżo. Zauważyłam, że po umyciu strasznie świeci mi się skóra głowy... Czasem też coś zaswędzi. Niestety nie łusek na głowie, ani łupieżu... Czasem jakaś pojedyncza mała tłusta kulka - nie płatek jak przy łzs co patrzyłam. Zdarzają się one rzadko. Włosy myję letnią wodą, dokładnie spłukuję szampon, suszę chłodnym nawiewem. Nie używam maseczek itp, bo wszystkie powodowały obciążenie i wzrost przetłuszczenia - nie nakładałam ich na skalp! A jak raz spróbowałam to było jescze gorzej... Otatni raz używałam takich rzeczy gdzieś w zeszłą zimę...
Zaznaczam też, że mam pcos i aktualnie biorę tetralysal na trądzik. Po umyciu staram się nie szczotkować często włosów i ich nie dotykać. Fakt, że zimą noszę czapkę, ale wcześniej takiego przetłuszczania się włosów nie miałam. Przepraszam, że tak chaotycznie piszę... Proszę o pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4886 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4887 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=Chatul;43483839]A jak z Twoją cerą, też się tak przetłuszcza? Masz problemy z potliwością?
Przyjmujesz jakieś leki? Masz jakieś zaburzenia hormonalne? Jak się odżywiasz? Jakich kosmetyków do włosów używasz? I czy suszysz, kręcisz, prostujesz itp. włosy? Cera po całym dniu błyszczy się lekko w strefie T. Nie mam problemów z potliwością. Nie biorę żadnych leków. Brak zaburzeń hormonalnych. Jak się odżywiam? Normalnie ![]() Mam kilka szamponów, odżywek i używam je na zmianę. Na końce jedwab albo serum, czasem woda brzozowa na skalp. Nie suszę, nie kręcę, nie prostuję. |
![]() ![]() |
![]() |
#4888 |
Raczkowanie
|
![]()
Hej dziewczyny! Mam wielki problem z włosami. Strasznie mi się przetłuszczają w związku z czym musze je myć codziennie, a jest to denerwujące i niekomfortowe dla mnie. MAcie jakieś sprawdzone sposoby dzięki którym moje włosy nie będą się tak przetłuszczać? i wystarczy ja je będe myła raz na chociaż 3 dni? Aktualnie stosuję szampon SEBORADIN do przetłuszczających się włosów, bo strasznie mi wypadały, ale różnicy nie widze zadnej poza tym ze wypada mi ich duzo mniej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4889 |
Zakorzenienie
|
A długo już stosujesz ten szampon? Jestem zadania, iż włoski powinno się myć naprzemiennie co najmniej dwoma-trzema, coby się do danego szamponu nie przyzwyczaiły i nie przestały na niego reagować.
![]() ![]() |
![]() |
#4890 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:01.