|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4891 |
Zakorzenienie
|
Dot.: przetłuszczające się włosy- WATEK ZBIORCZY
Może coś lekkiego- Barwa rumiankowa, Babydream.
Każdy problem da się rozwiązać, o ile ma się odpowiednio duży plastikowy worek. OkiemJulii FB Insta FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy? FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb |
![]() ![]() |
![]() |
#4892 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli cerę masz normalną a głowę przetłuszczającą się, to problem może leżeć w pielęgnacji, Twój szampon może być za mocno myjący lub za słabo. Obie opcje będą skutkować zwiększonym przetłuszczaniem. Nakładasz odżywki lub maski? Jeśli tak, to uważaj, żeby kłaść je z dala od skóry głowy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4893 |
Przyczajenie
|
hi. Borykam sie z problemem tlustych wlosow od czasu dojrzewania(jakies 20 lat). Wlosy mylam raz dziennie czasem dwa razy jesli gdzies sie wybieralam wieczorem. To co mam teraz na glowie jest straszne i wypowiadam temu wojne. Od trzech tygodni staram sie myc raz na dwa dni. Pierwsze dni byly okropne.
Wlosy mam delikatne, nie mam koloru, nie uzywam prostownicy ani suszarki, zadnych pianek a i tak koncowki sa popalone. Wlosy u nasady tluste. Moze ktos ma jeszcze podobny problem i mozemy powalczyc razem o jakis ludzki wyglad. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4894 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Testowałaś już jakieś metody opóźnienia przetłuszczania głowy? Maski, oleje, płukanki ziołowe? Popalonych końcówek na pewno nie masz skoro nie stosowałaś żadnych zabiegów typu rozjaśnianie, trwała. Mogą być co najwyżej suche, zniszczone, rozdwojone. Skoro bierzesz się za walkę z przetłuszczaniem, to warto byłoby pomyśleć też o włosach na długości. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4895 |
Przyczajenie
|
Rozdwojonych koncowek nie mam. Mam bardzo suche, zniszczone.
![]() Wczesniej stosowalam plukanki ziolowe ale mi nie pomagaly. Babcinym sposobem plukalam wlosy letnia woda z octem jablkowym i to sie troche sprawdzalo. Tylko ja nie mam czasu z rana na takie zabiegi. Zapach mi nie przeszkadzal i dosc szybko zanikal. Mysle aby znowu do tego wrocic. Wlosy od trzech tygodni myje szamponem Sebamed do codziennej pielegnacji. Zastanawiam sie czy wreszcie cos sie zmieni. Zdecydowalam sie na przetrzymanie tylko dlatego, ze jestem na urlopie macierzynskim i wszystkie niedoskonalosci moge zwalic na zmeczenie. |
![]() ![]() |
![]() |
#4896 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Możesz też, jeśli masz czas i ochotę się tak bawić, wcierać w skórę głowy olej rycynowy. Niektórym pomagają też wcierki typu woda brzozowa, Jantar. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4897 |
Raczkowanie
|
Mam 16 lat. Mam bardzo rzadkie włosy. Obwód kucyka bez gumki wynosi zaledwie 7,5cm. Przetłuszczają się tak, że jak rozpuszczę na ok. 7 godzin, zepnę je i na drugi chcę je przetrzymać i rozpuścić to już są tłuste u nasady. Aby ich nie szarpać, używam bardzo dobrej odżywki z Panthenolem ISANA, dzięki niej nie muszę ich męczyć. Jak myłam co 2 dni używałam zwykłego szamponu (czy to jabłkowego czy brzozowego) + shaumy ziołowej albo jeszcze raz zwykłego. Robię tak od ok. 2 miesięcy. Koleżanka miała podobny problem z przetłuszczaniem, ale w jej przypadku zadziałało (przetrzymanie) i może swobodnie rozpuszczać i będą przez 2 dni świeżutkie, a u mnie już po dniu są tłuste u nasady, i jakby straciły objętość., swędzą mnie u głowy. Na końcach są świeżutkie nawet przez 3,4 dni a u nasady to masakra!!
Także mam pytanie: czy mogłabym myć je codziennie takim zwykłym szamponem + odżywka co 2 dni? Mama powiedziała mi że będę ich miała o połowę mniej jak będę je myc i rozczesywać codziennie, jak teraz wstydzę się je w ogóle w kucyka spiąć czy rozpuścić bo są takie rzadkie ;( *Zauważyłam że prawie wcale mi nie wypadają :O (wolny czas) a w okresie szkolnym (stres) wypada ich dość dużo :O |
![]() ![]() |
![]() |
#4898 |
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny. Jestem u kresu wytrzymałości
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Źle się czuję jak wieczorem patrzę na moje włosy, a od mycia minęło kilka - kilkanaście godzin ![]()
#4899 |
Raczkowanie
|
zawsze zostaje izotretynoina doustnie. blokuje wydzielanie łoju i włosy i skóra przestają się przetłuszczać wogóle, wszelkie krostki, zaskórniki znikają, nawet skóra na piętach robi się jak u dziecka. Lek na recepte, bardzo teratogenny, ale czasmi jedyny ratunek, aczkolwiek przetłuszczanie może wrócić. tylko od dermatologa.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4900 |
Konto usunięte
|
Mam do was pytanie. Od grudnia farbuję włosy henną. Była kładzione na naturalne włosy które są tłuste u nasady i lekko suche na końcach. Czy mogę normalnie stosować szampon do przetłuszczających ale taki bez sls? Dodam, że mam bardzo krótkie włosy. Wiem, że henna wysusza i boję się, że szampon jeszcze bardziej je wysuszy i kolor zrobi się matowy. Te do farbowanych są dobre ale rano moje włosy nadają się już do mycia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4901 |
Raczkowanie
|
Oklapniete tłuste włosy :( Pomocy!:(
Witam Was dziewczęta, piszę tutaj ponieważ ja sama już tego nie rozumiem i nie umiem ogarnąć.
Cały czas mam oklapnięte włosy , ciągle wydają mi się tłuste, są matowe nie układają się za dobrze.... Juz zaraz po umyciu są brzydkie i takie dziwnie:/ Nie uzywam masy niewiadomo jakich kosmetykow zeby je obciążać, obecnie uzywam tylko szamponu i odzywki bez splukiwania Co mogę temu zaradzić? Macie jakieś pomysły? Liczę na was ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4902 |
Rozeznanie
|
Dot.: Oklapniete tłuste włosy :( Pomocy!:(
a uzywasz szamponu z silikonem ?? bo silikony lubia obciazac .... moze potrzebuja oczyszczenia ??
WEWNĘTRZNIE : - olej lniany - olej z pestek dyni - reszta dojdzie ![]() ZEWNĘTRZNIE : - olej z pestek dyni - olej musztardowy z papryczka - szampon cebulowy ![]() - i tutaj też będzie więcej ![]() == ODZYSKAĆ WŁOSISKA== ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4903 |
Erudycja
|
byc moze nie umiesz myc wlosow
![]() Przepraszam, nie tylko ona, w sumie slyszalam od wielu znajomych fryzjerek ze ludzie nie umieją myc wlosow.
#4904 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4905 | ||
Raczkowanie
|
Teraz uzywam timotei brunette cos tam i odzywke z joanny pokrzywa i zielona herbata.
Wcześniej przez jakies 2 tygodnie mylam szamponem farmony pokrzywowym pomyslalam ze moze potrzebuja mocniejszego oczyszczenia, ale to nic nie pomoglo. A jeszcze przed pokrzywowym mylam tak z 3 razy trzy ziola do wlosow przetluszczajacych sie i nic:/ Teraz kupilam timotei bo wlosy mialam takie sztywne po tych szamponach ziolowych ale dalej sa oklapniete:/ ---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ---------- Cytat:
![]() Moze ja faktycznie nie umiem myc wlosow:/ |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4906 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli powodem byłoby przetłuszczanie się skóry, to włosy byłyby tłuste u nasady i to raczej po jakimś czasie, a z tego co rozumiem, są na całej długości obciążone i nie chcą się układać i to już po myciu, więc problem leży w technice/kosmetykach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4907 | |
Erudycja
|
Cytat:
Ja np mam baaardzo tlusta odzywke do wlosow i nakladam ją na całe wlosy, włacznie ze skora glowy i jakos zyje ![]() Problem w myciu polega na tym, ze wiekszosc ludzi wlasnie myje wlosy. Masujemy sobie tak delikatnie palcami wlosy na glowie i cala wiszącą reszte i myslimy ze wszystko jest ok. A prawda jest taka ze powinnismy myć tylko SKÓRE głowy (pomijając oczywiscie osoby z kilogramem lakierów, żelow i innych ulepszaczy fryzur). I tak przy splukiwaniu cale wlosy się "umyją". Niekiedy u fryzjerow narzekamy na zbyt mocne szorowanie... no ale tak wlasnie byc powinno (nie mylić z drapaniem i szarpaniem) Moja technika jest taka. Włosy myję do dołu głową nad wanną. Zawsze rozczesuje je w tej pozycji. Następnie mocze je, nakladam szampon na rece i rozcieram, a następnie staram się rozprowadzic go na calej glowie (nie wlosach). A potem biore sie za szorowanie/masowanie z delikatnym uzycie paznokci, skóry głowy. Staram się dostac do kazdego mm2 mojej skóry. I tak myje dwa razy. Chyba ze szampon slabo sie pieni za 1 razem (czasem myje wlosy co 4 dni ![]() ![]() ot, skonczyly sie problemy z codziennym myciem glowy. http://www.jestem.pl/video/jak-myc-wosy_885/ nie zgadzam sie tu z teorią, ze trzeba dokladnie zmyc pierwsza warstwe szamponu no ale jak kto woli ![]()
![]() |
#4908 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez affbe Czas edycji: 2014-01-31 o 18:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4909 |
Raczkowanie
|
Doskonale Was rozumiem. Moje włosy są skatowane po rozjaśnianiu jakie zafundowałam im ponad rok temu. Połamały się, straciły na objętości (a nigdy nie miały jej zbyt wiele), a problem z przetłuszczającymi się włosami był zawsze. Kiedyś musiałam myć dwa razy dziennie, teraz na szczęście coś się samo zmieniło i uda mi się jak są w miarę świeże jeden i pół dnia. Próbowałam je przetrzymywać, ale to bardziej ze względu na końcówki, z tym, że przy przetrzymywaniu np. 3 -4 dni włosy przy myciu wypadały garściami, więc nie polecam tej metody. Ostatnio maksymalnie nie myję włosów trzy dni, a w trzecim są już okropne, że tylko w domu w nich siedzę. W pierwszym są spoko, aż do wieczora, czasem kolejnego poranka. W drugim już średnio, grzywkę muszę spinać, lub myć tylko ją, bo reszta włosów jako taka-spinam je w kucyka. A w trzecim to już w ogóle fuu. Więc spinam grzywkę i robię kucyka, czasem w ruch idzie suchy szampon, ale jakoś nie odczułam efektu po szamponie z Isany. Niby jest lepiej niż kiedyś, ale wciąż próbuję przedłużyć czas mycia. Kupiłam sobie szampon z Garniera z cytryną i białą glinką i zobaczymy jak się spisze
![]() ![]()
![]() |
#4910 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4911 |
Przyczajenie
|
a jaka jest ta zła metoda mycia włosów?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4912 |
✌
|
Ja myję metodą kubeczkową bądź gąbkową (pienię w gąbce szampon i przyciskam w przedziałki włosów). Czasem zdarza mi się źle domyć włosy bo mam ich dużo zwłaszcza w tylnej części głowy.
Oprócz aptecznego Seboradinu, który sprawia, że włosy są perfekcyjne na długi czas polecam wszystkie szampony dla dzieci Bobini. Nie mówię, że sprawią cuda ale, że są tanie i dostępne w Rossie można spróbować. Ostatnio zdziwiłam się mocno bo mogłam dzięki niemu nie myć włosów aż 3 dni co w moim przypadku jest niemal niemożliwe. ![]()
#4913 |
Raczkowanie
|
![]()
Hej wszystkim
![]() Przychodzę z problemem, których jest pewnie tutaj mnóstwo, ale takiego jak ja jeszcze chyba nie znalazłam. Od 3 dni mam tłuste włosy. Nikt u mnie w rodzinie nie miał włosów przetłuszczających się. Moja mama na grube i gęste, tata cienkie tak samo ich rodzice. Ja ma cienkie, ale nie skłonne do aż takiego przetłuszczania się. Myje je codziennie, a grzywke to chyba nwet 2 razy dziennie,poniewaz jak podniose ja do góry wystaja mi zafalowane tłuste już od rana kosmyki włosów co mam od paru dobrych lat, ale nie było to aż takim problemem do teraz... Nie mam tłustej cery, więc to nie może być od tego. Jedyne szampony jakich używam to H&S i odżywka gliss kur na objętość to wszystko. Myłam włosy wczoraj o 22:00 a dziś o 17 one juz sa tłuste. Rano nie jest tak źle jeszcze. Boje sie zmieniac szampon,poniewaz kiedys zmieniłam i miałam tragiczny wysyp łupieżu. Czy mam zatem myć włosy rano? Troche nie pasuje mi to,poniewaz musiałąbym codziennie suszyć, a to na nie źle wpłynie poza tym jest zimno. Czy znacie jakieś rady/sposoby/kuracje cokolwiek na moje tragiczne włosy? ![]() Przeczytałam gdzieś, że "powodem przetłuszacających sie włosów jest zbyt częste modelowanie i układanie grzywki. Z reguły mamy tendencję do poprawiania grzywki o wiele częściej, niż to konieczne. A w miarę dotykania, grzywka staje się coraz bardziej tłusta. " A ja w ostatnim tygodniu bardzo czesto to robiłam i to intensywnie... Dziekuje za wszelkie odpowiedzi i proszę o pomoc. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4914 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przetłuszczające się włosy...
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4915 |
Konto usunięte
|
Pora i na moje gorzkie żale w tym wątku
![]() ![]() Zaczęłam strasznie uważać z kremami, gdy nałożę krem na twarz to włosy za uszy albo w ogóle je wiążę żeby nie dotknęły twarzy i nie zrobiły się tłuste od kremu, w ciągu dnia prawie w ogóle ich nie dotykam i nic ![]() ![]() Edytowane przez 201705121341 Czas edycji: 2014-02-26 o 22:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#4916 |
Konto usunięte
|
Ja opanowalam przetluszczanie szamponem Emolium, a kilkakrotnie uzalalam sie w tym watku. Ogarnal je na jakis czas szampon Trzy ziola, ale platal mi wlosy niemozebnie.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#4917 |
Raczkowanie
|
A co poradzicie osobie, która od zawsze ma cienkie i słabe włosy, od zawsze przetłuszczające się po jednym dniu, która w okresie dojrzewania borykała się z trądzikiem, teraz ma zaskórniki i przetłuszczającą się cerę oraz problemy hormonalne? Myję włosy codziennie, robię to dokładnie, dokładnie spłukuję, nie używam odżywki. Stosowałam wcierki typu jantar, nic nie pomogło. Próbowałam też maski biovax, która o dziwo nieco pomogła, ale na krótko, teraz już nie działa. Przyjmuję na stałe tabletki hormonalne, więc tutaj sytuacja powinna być stabilna i opanowana. Dodam, że włosy przetłuszczają się tylko od nasady, skóra głowy też jest wtedy tłusta i swędzi.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4918 |
Wtajemniczenie
|
Może pomóc:
a) wyregulowanie hormonów b) stosowanie dobrych szamponów kosmetyków (codzienne mycie, delikatne np. u mnie Cece Med for Oily Hair, dostępne w Hebe, albo dostępne w aptekach Klorane z pokrzywą) c)uregulowanie stresu (wiem brzmi to śmiesznie), ale włosy b. reagują na stres - gruczoły intensywniej pracują i włosy są b. tłuste d) dieta - nie za ostre, unikać alko i papierochów, lekkostrawna + wysuszającą na organizm i regulująco hormonalnie działa olejek geraniowy stosowany doustnie na miodzie lub oleju, 3-4 krople 2-3 razy dziennie (musi być dobrej firmy sprawdzonej np. Avicenna, Kej albo Dr. Beta, pisze o tym na blogu lekarz, guru od ziół i aromatoterapii dr. Różański http://www.rozanski.ch/oleum.htm
"Powiedział, że przypominam mu jego zmarłą żonę. Oby z czasów, kiedy jeszcze żyła." Allen [I][COLOR=sienna]Poluję: ] Le Labo Patchouli, Le Labo Another 13, Arancia di Sicilia Perris, CdG Odeur 53, Tom Daxon Iridium Kliknij dla głodnych Zwierząt: www.pustamiska.pl |
![]() ![]() |
![]() |
#4919 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() dietę mam raczej lekkostrawną, papierosów nie palę, nerwowa jestem strasznie akurat ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4920 |
Wtajemniczenie
|
na stres i hormony mogę polecić formę ruchu, która działa rozładowująco i tonizująco na system nerwowy np. tai chi albo jogę.
l'oreal szampony mają obciążające silikony, więc dokładają się do przetłuszczania
"Powiedział, że przypominam mu jego zmarłą żonę. Oby z czasów, kiedy jeszcze żyła." Allen [I][COLOR=sienna]Poluję: ] Le Labo Patchouli, Le Labo Another 13, Arancia di Sicilia Perris, CdG Odeur 53, Tom Daxon Iridium Kliknij dla głodnych Zwierząt: www.pustamiska.pl |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:48.