|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1111 |
Zakorzenienie
|
Dot.: przetłuszczające się włosy- WATEK ZBIORCZY
Nie rób im takiego szoku! Przedłużaj o 1 dzień tylko. Słyszałam, że u niektórych osób jak dłużej nie myły głowy to włosy zaczynały wypadać.
#1112 | ||
Zakorzenienie
|
No tak, o lotionie, ja mówię albo tonik, albo wcierka
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam nadzieję ze ta 'kuracja' którą teraz stosuje jakoś pozytywnie wpłynie na niedmierne przetłuszczanie się moich włosów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1114 |
Zakorzenienie
|
Też tak kombinuję, dzisiaj 3ci dzien bez mycia i .. zauważyłam, że skóra mi się łuszczy, coś a'la łupież i zaczyna swędzieć.
Nie wiem czy to dobra metoda, ale będę próbować ją dalej.
#1115 |
Zakorzenienie
|
No ja też już widze coś białego na mojej głowie właśnie coś jak łupież ale to troche dziwne bo nigdy nie miałam z nim problemu :/ Ja jeszcze poczekam do piątku i wtedy kończe tą 'kuracje'. Zobaczymy jakie będą efekty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1116 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poczytaj sobie "Marię i Magdalenę" Samozwańcówny, tam się dowiesz, jaka wtedy panowała "higiena" - aż trzeba było otwierać okno podczas lekcji, bo od włosów panienek jechało zjełczałym tłuszczem... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1118 |
Rozeznanie
|
łomatko....koszmar
![]() Pisząc o tym, że kiedyś ludzie myli głowę rzadziej miałam na myśli znacznie krótsze dystanse ![]() ![]() A do tej poleconej lekturki może zajrzę, dzięki, przynajmniej czegoś się dowiem o dawniejszej higienie, bo widzę, że nieuświadomiona jestem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1119 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1121 |
Zakorzenienie
|
Jeden z francuskich królów potrafił załatwiać grubszą potrzebę wprost do kominka, nie przerywając towarzyskiej pogawędki z obecnymi tam damami. To dlatego dwor francuski za czasów Walezjuszy często przenosił się z miejsca na miejsce - nie dało sie po jakims czasie wytrzymac fetoru
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1122 |
Zakorzenienie
|
Nie no ja nie moge przecież to jest ochydne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1123 |
Rozeznanie
|
No, ale puder i perfumy to chyba raczej wiek XVII, tak mi się wydaje, w średniowieczu tego jeszcze nie mieli
![]() A wieśniaków mógł czasem zmoczyć deszcz podczas pracy na polu, więc to sie mogło liczyć jako umycie głowy ![]() ![]() ![]() Zresztą chyba wtedy nie było jeszcze czegoś takiego jak mydło, nie? ( interesujący temat się wywiązał ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1124 |
Zakorzenienie
|
Aggie, masz rację
![]() ![]() ![]()
#1125 |
Zakorzenienie
|
Biedactwo, weszłaś nieświadomie na ten wątek w poważnym celu, a tu takie kwiatki sobie czytasz...
Zaraz wpadnie Truskawkowawiosna i nas tasaczkiem ![]() To jeszcze cos lepszego opowiem. Król Henryk IV, ten sam, dla którego "Paryż był wart mszy" był strasznym babiarzem, a jednocześnie brudasek. Któregoś razu przyprowadzono mu upatrzoną przez niego wieśniaczkę, ale wcześniej zafundowano jej kąpiel, no bo skoro idzie do króla... Ten zaś podobno stwierdził z niesmakiem: "Zepsuliście mi ją"... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1126 |
Rozeznanie
|
No tak, moderator może nas wykurzyć za takie odstępstwo od tematu...
![]() Ja tylko jeszcze dopowiem parę słów: Aggie, masz niezłą wiedzę, prawdziwa kopalnia ciekawostek ![]() A jesli chodzi o Francuzów...mój tata sporo podróżuje po świecie i mówi, że Francuzi są najbardziej zaniedbanym narodem jaki widział.Ponoć rzadko się myją i niechlujnie wyglądają (w sensie stroju również).I właśnie ponoć to najbardziej widać u mężczyzn ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1127 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#1128 |
Zakorzenienie
|
Aggie
![]() Ciebie no ciachnąc nie moge, bo mi zapewniasz zawsze terapie smiechem ![]() ![]() powiem Wam szczerze, dla mnie terapie polegajace na nie myciu wlosow przez pare dni to jest bezsensowny i ohydny pomysl mam wrazenie, ze łoj pozatyka mieszki wlosowe, wlosy zaczna rosnac wolniej, albo nawet wypadac. a na skorze glowy zacza rozwijac sie cudowne cywilizacje drobnoustrojow ![]() tego typu rady-nie myj wlosow przez 97439374 dni to przestana sie przetluszczac, bede chyba usuwac ![]() wejdzie jakas dziewczynka, przeczyta takie zlote rady a to przeciez syf, kiła i mogiła jak ktos ma naprawde ostry łojotok-tłusta glowa nawet zaraz po umyciu, to musi isc do dermatologa. niech to obejrzy przynajmniej |
![]() ![]() |
![]() |
#1129 | |
Zakorzenienie
|
Mam:
http://facet.interia.pl/news/jak-to-...em-bylo,897924 Będąc w 2006 roku w Turcji zwiedzalismy Hierapolis, taka starożytną nekropolię oraz łaźnie. Przewodniczka mówiła nam, że łąźnie stanowiły punkt centralny życia towaryzskiego - jak ktos chciał pilnie pogadać ze znajomym, to szedł prosto do łaźni i tam go z reguły spotykał. Bawiącym tam ludziom przygrywała orkiestra, zwłaszcza, że po bokach znajdowała się jakby mała fosa z bieżącą wodą - przykucało się i zalatwiało potrzebę, wszystko przy dźwiękach muzyki. Podobno w tamtych czasach takie sprawy nie były wcale intymne i mam wrażenie, że współczesne, rzekomo rozwiązle czasy to w porównaniu z poprzednimi epokami mały pikuś ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1130 |
Zakorzenienie
|
a ja wyczytalam ze zeby nie tluscila sie nam czupryna to musimy myc glowe w letniej wodzie, a nie zimnej czy goracej (bo wtedy gruczoly zaczynaja dzialac, a tego przeciez nie chcemy
![]() ![]()
#1131 |
Rozeznanie
|
O, a ja zawijam w ręcznik, może nie na bardzo długo, ale jednak.Ale jak inaczej wysuszyć włosy?Przecież tarcie ich ręcznikiem szkodzi jeszcze bardziej....
|
![]() ![]() |
![]() |
#1132 |
Zakorzenienie
|
kiedy myjecie głowei i juz pod sam koniec płuczecie główke to zimną wodą
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1133 |
Raczkowanie
|
No to się trochę uśmiałam, niby o włosach a tutaj mamy francuzów
![]() ![]() ![]() ![]()
#1134 |
Raczkowanie
|
jeju jak ja czytam to wszystko,zwłaszcza o dworze francuskim,to szok.....
bleeeeeee dziewczyny: codzienne mycie głowy,nawet superanckimi preparatami jest dla nich mordęgą!!! proponuję szampony mało drażniące i mała ilość kosmetyków radical z farmony jest taki mało pachnący szampon do włosów zniszczonych detergentami z mydlnicy lekarskiej płuczcie włosy letnią wodą z dodatkiem cytryny mała rada prosto z serca: mam włosy dość krótkie i od czasu porodu borykałam się z problemem przetłuszczania się włosów pewnie bym się z nim borykała do dziś,ale: z braku szamponu w sobotę wieczorem umyłam włosy w szamponie emolium nawilżającym skórę głowy. jest dostępny w aptekach,nie bójcie sie niepozornych rozmiarów,jest baaaardzo wydajny szampon nakładajcie zawsze lekko rozcieńczony na głowę,masujcie dość intensywnie opuszkami,ale nie mocno,kolistymi ruchami.nie wcierając we włosy,tylko skóra głowy. spłuczcie. nałóżcie kolejną porcję,może być mniejsza i bardziej rozcieńczona.teraz nal;eży wykonać przyjemny masaż,aż poczujecie,że całe włosy są w puszystej pianie. włoski płuczemy w wodzie o temperaturze ok 37-38 stopni celsjusza. na wypłukane włosy lejemy rzcieńczony w letniej wodzie sok z cytryny,limonki... nakładamy ręcznik i nie wycieramy włosów,lecz je ,metodą"obmacywania"odsąc zamy w wody. jeżeli włosy są nadal porowate,nałóżcie na nie mała ilośc jedwabiu firmy farouk,ewentualnie joanna.doskonałym specyfikiem jest serum jedwabne z silikonem z carrefoura,jednak ostatnio u mnie ciężko dostać ważne: nie nakładać na nasadę włosów,skóre głowy. mniej więcej na 3/4 długości włosów. wysuszyć suszarką na niskiej temperaturze,lecz nie na zimniej,trzymajac suszarkę w odl.min.30-40 cm od głowy. jeżeli włosy wyschną same od ciepła otoczenia i głowy,to efekt będzie taki,że na drugi dzień będą tłuste. pozdrawiam serdecznie |
![]() ![]() |
![]() |
#1135 |
Zakorzenienie
|
Jak bardzo rozcieńczony ma być ten sok z cytryny?
#1136 |
Zakorzenienie
|
Ja bym trochę polemizowała.
Mi sok z cytryny wysuszył włosy, ale nie ograniczył przetluszczania, dzieki czemu miałam po prostu włosy wysuszone na wiór. Poza tym ja trzymam ręcznik na glowie przez 5-10 minut, nie suszę suszarką. Nie wzmaga to przetłuszczania, mam wręcz wrażenie, że ostatnio moje wlosy jakby się pod tym względem "uspokoiły". |
![]() ![]() |
![]() |
#1137 |
Raczkowanie
|
Aggie taka prawda... Jak masz wielkie zamczyska, architektura powala na kolana a tu masz! ANI JEDNEJ ŁAZIENKI
![]()
#1138 |
Rozeznanie
|
Jest sposob na tluste wlosy
nakladanie sody oczyszczonej. naprawde dziala! tylko ma jedna znaczaca wade. splukuje farbe do wlosow... czy znacie jakis inny dobry dla wlosow farbowanych
|
![]() ![]() |
![]() |
#1139 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jest sposob na tluste wlosy
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=4144 duuużo czytania. Ze swojej strony polecam myć jak najłagodniejszym szamponem (np. dla dzieci) i stosować np. Neril albo tonik Rzepa z Joanny.
Edit: już myślałam, ze pomyliłam wątki ![]()
Sacred is the gift that they have without knowing Serenity is knowing it's safe from destruction of time "Sacred Serenity" Death Edytowane przez Jolie2601 Czas edycji: 2008-02-01 o 16:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#1140 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Jest sposob na tluste wlosy
Cytat:
pierwsze wrazenie? koncowki wysuszone pomimo odzywki dove i biosilku... a przetluszczanie? ![]() po godzinie od wysuszenia zaczely juz sie pzretluszczac.. czyli jak po drogeryjnych szamponach... no ale optymalny czas uzywania to 8-12 tyg wiec czekam ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:08.