![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy wierzysz w duchy?
Cytat:
![]() ![]() ale czytalam ksiazke felicity goodman o Anneliese Michel ona jest antropologiem kultury i bardzo dobrze wyjasnila co sie z ta kobieta stalo. troche moze chwilami jej teoria jest naciagana i nie wszystko wydaje sie dla mnie tak jasne ( np dzialanie silnych lekow psychotropowy ktorymi byla leczona) jak ona pisze ale jest ok. w zadnym wypadku nie wynika z niej ze zostala nawiedzona przez duchy tylko ze naprawde w to uwierzyla i zachowywala sie jakby byla... ogladalam jeszcze taki dokument z udzialem ksiedza ktorych dal jej egzorcyzm i innych religijnych "expertow"---> tragedia ![]() ogolnie to moim zdaniem wykonczyly ja leki, ktorych juz sie nie przepisuje ze wzgledu na skutki uboczne+ rodzina ktora zamiast otoczyc ja miłoscią i zrozumieniem i wytłumaczyc ze tak naprawde nie ma zadnych duchow ktore nia zawladnely wolała nasłać na nią egzorcystów, traktować jak wcielenie zła i zagłodzic na śmierć! gdyby to byla moja siostra na pewno by tak nie skonczyla ![]() rozbawił mnie duch neron mowiacy po niemiecku ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Oglądałam zarówno film fabularny na podstawie tej historii (raczej kicha), jak i dokument o Annelise Michel... Ciężka sprawa, w takich kwestiach daleka jestem od jednoznacznych osądów.
Ponieważ jestem psychologiem, staram się (ale nie za wszelką cenę) wyjaśniać takie zjawiska od strony nauki. Np. uczyłap się na psychiatrii m.in. zaburzeniu zwanym glossolari, które polega właśnie na mówieniu językami, których nigdy się nie uczyliśmy... Ale... No właśnie, główną moją wątpliwością jest fakt, że nie bardzo wiadomo jak do tego miałoby dochodzić. A poza tym... Sama nie wiem. Nie potrafię jednoznacznie i bez wahania powiedzieć "Nie wierzę, że Annelise została opętana". Stawiam to pod znakiem zapytania, ale... Jakoś jednak nie wykluczam, że mogło się to wydarzyć... Natomiast zdecydowanie jestem przekonana o istnieniu duszy, która nie umiera wraz ze śmiercią ciała i może w ograniczony sposób działać nadal na ziemi. Żadne moje naukowe wyjaśnienia, wyniesione ze studiów, nie przekonują mnie w 100%. Oczywiście w większości przypadków działa zapewne nasza wyobraźnia, autosugestia, czasem leki... Ale czuję, wiem, nie umiem temu zaprzeczyć, że w niektórych przypadkach mamy do czynienia z prawdziwym "duchem" (nie przepadam za tym słowem, kojarzy się z jakąś białą zjawą, wolę określenie "dusza"). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
BAN stały
|
Znalazłam na youtube ciekawy filmik http://pl.youtube.com/watch?v=N0fkeF...eature=related
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
BAN stały
|
kolejny ciekawy filmik http://pl.youtube.com/watch?v=7Eb791NErXA
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nigdy nie widzialam ducha, nigdy tez nie stracilam osoby którą bym kochala i pragnęła zobaczyć po śmierci w jakiejkolwiek formie... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Rozeznanie
|
te wszystkie zjawiska paranormalne mnie nie interesują, ale w duchy wierzę...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No bo zobaczcie. Jak spimy to czas mija szybko. My nic nie czujemy. Uciekamy jakby od zycia i nie ma nas przez pewnien czas. Nie czujemy nic. Moze tak bedzie ze smiercia? Polozymy sie i nigdy juz sie nie obudzimy tak jak w snie...Zasniemy i zapomnimy o zyciu bo nas "nie bedzie" tak jak w nocy? Kurcze ...pokrecone , poplatane ![]() a filmikow nie ogladam na razie bo jestem sama i nie chce potem sie bac ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() hmmm.....moze po smierci przeniesiemy sie do takiej alternatywnej rzeczywistosci ze snu gdzie wszystko jest możliwe ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
A moim zdaniem sny mają coś wspólnego z duszą i nie są wyłącznie jakimiś fikcyjnymi obrazkami... W swoim życiu nad wyraz często mam deja vu, czasem mam wrażenie że już to robiłam, byłam tu, widziałam - jakby ta sytuacja się powtarzała. Nie pamiętałam jednak tych sytuacji ze snów oprócz jednej, kiedyś mi się przyśniła a kilkanaście miesięcy później wydarzyło się naprawdę. To nie są jakieś wielkie, ważne wydarzenia, raczej drobnostki, ale jednak to dziwne uczucie "powtarzania" jest.
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
Hm, nie wiem czy oglądałyście film 21 gramów. Na okładce jest napisane, że w czasie śmierci każdy traci 21 gramów. Czyli, że tyle waży dusza ludzka? (tzn. taką hipotezę wysuwa ktoś kto napisał ten tekst na okładce
![]() Fajny film może nie jest, ale superowy tytuł ![]() Ja sądzę, że nie ma jednej przestrzeni. Istnieje wiele przestrzeni i one się przenikają. Stąd "duchy". Myślę, że za każdym razem gdy ktoś ma podjąć decyzję, tworzy się nowa przestrzeń, w ktorej ktoś podejmie tą drugą decyzję. No i dlatego czasami się przenikają.... To jest wyjaśnienie duchów, ale wierzę, że dusze wędrują. W UFO też wierzę (dzisiaj je "widziałam"-brzmi głupio, ale serio... noc, gwiazdy, godzinne wpatrywanie się w niebo... kt by pomyślał:/). Ach, te zjawiska nadprzyrodzone ![]()
![]() |
#43 |
Wtajemniczenie
|
hm... można powiedzieć, że wierze aczkolwiek trudno mnie przekonać strasznymi historiami i tym podobnym...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
raczej nie wierzę.
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Wierze tak samo jak wierze w ''astralny swiat'', ktory mnie chyba najbardziej przeraża.
![]() |
#46 |
Zadomowienie
|
Co do UFO to ja nie wierzę, że jakieś zielone ludziki przylatują na naszą planetę, ale stwierdzenie, że jesteśmy jedyni we Wszechświecie byłoby samolubne... Przecież istnieją inne galaktyki i pewnie w którejś z nich znajduje się planeta, na której żyją "ufoludki", które też się zastanawiają czy są sami we Wszechświecie...
To tylko moja własna teoria, nikomu jej na siłę wciskać nie będę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Wierze ze widziałas UFO. Tez widziałam raz w zyciu i na pewno nikt mi nie powie ze to byl samolot czy cos... Nie wierzyłam w ich. Wogole sie nasmiewalam zawsze mowilam ze ktos zobaczy samolot i mowi ze to UFO. Wiele razy miałam tez dziwne sny z tymi "stworzeniami" Kiedys snilo mi sie ze zabrali mnie w przyszłosc. Za kilka dni "przyszłosc" sie urzeczywistnila. Tez wiem ze to brzmi absurdalnie no ale... ![]() Cytat:
![]() Nawet sam papiez Benedykt XVI stwierdził iz istnienie UFO jest mozliwe. I tez mysle ze moga istniec. Bo czemu wlasnie tylko ziemnianie maja byc we Wszechswiecie? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
To mógł być amerykański satelita szpiegowski, było kilkadziesiąt takich przypadków.
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Ok, ok, ale mozna to wyjaśniac i wyjaśniać.
![]() Zobacz to : http://www.paranormalne.pl/index.php?showtopic=481 albo tu się przypatrz http://img462.imageshack.us/img462/2356/ufovrptp0.jpg
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko chodzi o to jak ma wyglądać to inne życie- może nie dokładnie tak jak najczęściej pokazje się obcych ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A z drugim zdjeciem to widziałam raczej cos innego. ![]() Cytat:
![]() Ale tez mysle ze wszyscy wyobrazaja sobie UFO jako zielone stworki a w rzeczywistosci moze byc inaczej. No dobra nie wierzycie w UFO> A co z Roswell i sekcja cial kosmity? No bo chyba to nie manekin ![]() P.S od duchow schodzimy na temat UFO,umierania...moze by zrobic jakis nagłowiek o paranormalnych rzeczach czy cos? ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
hej, kiedys była rocznica smierci dziadka chyba już 3 z kolei i przygotowywałam w mieszkaniu dziadka razem z kuzynka i ciocią "przyjęcie"dla najblizszych...czekalismy az reszta przyjedzie z cmentarza i....
siedzimy,czekamy na rodzinę,az tu nagle pukanie bardzo wyrazne do drzwi wejściowych...otwierala kuzynka,ale az wyszła na klatke i nikogo nie było....zrozumiałam,że to pewnie dziadek..... było to dziwne,az każdy się zastanowił nad tym i ...zapomniał tak to bywa ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Ja zawsze myślałam, że w nie nie wierzę, ale zawsze się bałam... Kilka miesięcy temu koleżanka powiedziała mi: "Przecież nie można się bać czegoś, w co się nie wierzy"... Stwierdziłam, że ma rację
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Wtajemniczenie
|
W duchy nie wierze, w UFO też nie, ale nie wykluczam, że istnieje życie poza ziemią tylko pewnie nie w postaci zielonych stworków.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zadomowienie
|
W inne życie poza naszą planetą oczywiście wierze, ale wątpie zeby wyglądali jak zielone stworki... w duchy wierze - duchy są ale ich nie widzimy
![]() a to moja teoria ![]()
![]() |
![]() |
#57 | ||
Zakorzenienie
|
podziwiam
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Aardat Lilth :
Fizykiem chciałam zostac po to by badac Wszechswiat. ![]() Co do tytułu to chyba trzeba poprosic moderatorow to oni zmienia ![]() Co do Roswell . Podobno wydarzylo sie na prawde. Masz lin ka : http://fakty.interia.pl/newsroom/new...roswell,938828 http://www.nieznanyswiat.pl/content/view/142/14/ w drugim masz zdjecia z sekcji zwłok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zadomowienie
|
Wy mnie źle zrozumiałyście
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() te zdjecia z sekcji zwłok troche makabryczne....a ten humanoid to tez nie przypadł mi do gustu- mogłby być sympatyczniejszy ![]() szkoda ze Roswell wydarzyło się w '47 a nie współcześnie dzis można by było wszystko swietnie udokumantowac a tak to tylko pozostają nam domysły na temat autentyczności tych czarno-białych zdjęć ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:55.