|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3631 |
Rozeznanie
|
Dot.: Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr. Pierre Dukana część 17
To mójRocky
|
![]() ![]() |
![]() |
#3632 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Dzien dobry ![]() U mnie dzis 800 na minusie, dzis mija tydzien odkad jestem porzadnie na Dukanie spowrotem i przez te 7 dni spadlo z 87,7 do 84,3 wiec nie jest zle ![]() ![]()
![]() |
#3633 |
Rozeznanie
|
Spożywanie alkoholu na duklanie może spowodować w przyszłości kłopoty z wątrobą, ona i tak jest już obciążona dukanowaniem, więc po co dodatkowo sobie dowalać?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3634 |
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() Jestem nowa w temacie diety Dukana. Mam nadzieję że mnie stąd nie wyrzucicie. Dietę zaczęłam dziś. Wciągnęłam też męża. Sporo wyczytałam, ale mam jeszcze kilka pytań, a nie jestem w stanie przeczytać całego wątku w poszukiwaniu odpowiedzi. Bardzo proszę odpowiedzcie mi jak to jest z kurczakiem. Wolno jeść mięso kurczaka ale bez skóry, a wszędzie znajduję przepisy na całego kurczaka, lub udka, a wiadomo, że to ma skórę. Więc jak to w końcu jest? To samo mnie zastanawia ze słodzikiem. Wyczytałam, że można, ale nie aspartam. A przecież sporo osób na tej diecie pije np. colę light, w której jest aspartam. To w końcu można czy nie można? |
![]() ![]() |
![]() |
#3635 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ze słodzikiem chodzi o to,że jeśli będziesz go używac do wypieków nie może to być taki słodzić z apsartamem,bo pod wpływem wysokiej temp robi się gorzki i może być szkodliwy dla naszego organizmu
![]() |
#3636 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Aspartan nie używamy do wypieków staje się pod wpływem temperatury trujący dla organizmu
![]() |
#3637 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Więc 6 miesięcy jak nie karmię, okresy zawsze miałam regularne jak w mordę strzelił.. nawet po porodzie każdy okres był regularny. Na dietę nie zwalę bo dopiero co wróciłam na dukana i jestem na nim od kilku dni i t też nie w pełni tylko z odskokami. Z resztą wcześniej jak dukałam sumiennie to okres się nie buntował. Ale ciii.. nie świruję.. pewnie mnie matka natura chce nastraszyć ![]() Poza tym by była złośliwa bardzo przesuwając mi owulkę na sam koniec cyklu ![]() ![]() Cytat:
Znaczy się karmiąca mlekiem modyfikowanym bo zara by było, że dziecko głodzę ![]() Simply - ja ci dam fasolkę ![]()
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3638 |
Rozeznanie
|
Weronisia, do wypieków, to ja używam cukru drzewnego(ksylozy), jest dozwolony na dukanie, ale drogi,1 kg u mnie kosztuje ponad 50 zł (należy KONIECZNIE zwrócić uwagę, ,żeby ten ksylitol był FIŃSKI, a nie CHIŃSKI) , ale pożądany ze względu na właściwości lekko przeczyszczające i odkwaszające organizm (co jest b ważne na dukanie)
Powodzenia Ci życzę! Edytowane przez frais Czas edycji: 2011-01-08 o 14:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#3639 |
Zakorzenienie
|
Paati90, Kasssikk19 dzięki za szybką odpowiedź
![]() No z tym aspartamem, to rzeczywiście też gdzieś było takie uzasadnienie. Zapomniałam o tym ![]() Czyli mogę pić napoje słodzone aspartamem ![]() W sprawie skóry kurczaka dziękuję za odpowiedź. Nigdy nie ściągałam skóry z kurczaka przed upieczeniem. Mam nadzieję, że to nie jest trudne ![]() Jeszcze raz dziękuję dziewczyny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3640 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3641 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3642 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja kupiłam słodzik w proszku, który nie ma w składzie aspartamu, to mam nadzieję, że mogę na nim piec. A odnośnie słodzenia... to czy mogę sobie wsypać tego słodziku do jogurtu naturalnego? Bo naturalny bardzo ciężko mi przełknąć. Owocowego nie wolno. To chociaż bym sobie posłodziła... -------------------- Paati89 ja książki nie czytałam, stąd moje pytania ![]() Tylko mnie tu nie zlinczujcie za nie przeczytanie książki. Mieszkam za granicą i zdobycie tu książki po polsku graniczy z cudem. Jest polska księgarnia, ale zamówienie jest dość długo realizowane, a nie chciałam zwlekać z rozpoczęciem diety i póki bazuję na informacjach zaczerpniętych z netu. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3643 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ---------- Weronisia - pierwsza strona tego watku jest zrodlem wielu informacji jak i miejscem gdzie sa linki do sciagniecia ksiazek Dukana po polsku jako plik pdf ![]()
![]() |
#3644 | |
Rozeznanie
|
Weronisia, ja sobie robię jogurty tak: naturalne słodzę słodzikiem i dodaję kroplę aromatu pomarańczowego, bądź cytrynowego albo i to i to! Wychodzi prawie, jak owocowy
---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3645 |
Zakorzenienie
|
Albo mozna dodac zimny wywar z herbaty owocowej do jogurtu lub tez serka homogenizowanego. Dodac do tego rozpuszczona zelatyne i bedzie pianka owocowa. Albo wywar z herbaty zastapic syropem z Lidla - jest malinowy i wisniowy i nie ma w nim grama owocow czy cukru - sama chemia
![]()
![]() |
#3646 |
Rozeznanie
|
Weronisia, tu masz przepisy na wypieki i słodkości na zimno, dukanowe:
sernik z nutą kawową * 1 kg sera białego wielokrotnie mielonego 3% * 5-6 jajek * 3 łyżki skrobi kukurydzianej * łyżeczka proszku do pieczenia * słodzik w proszku wg uznania (ja tłukę ok. 10-15 tabletek) * aromat dowolny (u mnie wanilia lub śmietankowy) * 2 łyżki kawy rozpuszczalnej i odrobina wrzątku do jej rozpuszczenia Ser do miski. Dodać żółtka, skrobię kukurydzianą, słodzik pokruszony, łyżeczkę proszku. W drugiej misce ubić białka na sztywno. Masę serową na małym obrotach dokładnie mieszam. Dodaję łyżką pianę z białek. Mieszam delikatnie, aby masa puszysta pozostała. Dodaję aromatu wg uznania. Odkładam ok. 1/4 - 1/3 masy. Tą większą część przekładam do formy. Do odłożonej dodaję rozpuszczone w wodzie dwie łyżeczki kawy i mieszam. Nakładam do formy na I masę. I w ten sposób powstaje sernik z kawową warstwą. Można także podzielić na 3 części, i do jednej z nich dodać także kakao, i warstwami wylewać, pyszne, polecam Pianka z serka 1/2 kg serka homo (najlepiej tego z Lidla) słodzik (wg uznania) kilka kropel aromatu (wg uznania,waniliowy, rumowy, migdałowy) 1 jajko 2 solidne łyżki żelatyny Żelatynę zalać odrobiną wody do napęcznienia i potem podgrzać do rozpuszczenia, żółtko oddzielić od białka i białko ubić, serek ubić ze słodzikiem, żółtkiem i aromatem,dodać żelatynę, dalej ubijać, delikatnie wmieszać pianę z białek i do lodówki! Czekać cierpliwie kilka godzin, do stężenia! SMACZNEGO!!! ps Jajko najlepiej przed rozbiciem sparzyć wrzątkiem, aby mikroby z niego wygonić! smacznego!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#3647 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A aromaty owocowe to skąd? Takie normalne jak do ciast? Czyli takie olejki? Czy o coś innego chodzi? Cytat:
![]() Skorzystałam z tłumaczenia i zrobiłam test, z którego wyszło, że mam 10 kg do zgubienia. Mojemu mężowi wyszło tyle samo. Tylko, że ja mam uderzeniówkę 2 dni, a on 3. Skopiowałam mnóstwo przepisów, wydrukowałam i już leżą w kuchni. Dziś już skorzystałam z kilku z nich. Muszę powiedzieć, że na razie wszystko mi smakuje ![]() Zastanawiam się tylko, czy to dobrze jeść tyle jajek. No bo najpierw jadłam jajecznicę (3jaka ), potem zrobiłam pastę z ryby wędzonej (w tym 4 jaja), upiekłam kajzerki (2 jajka) i tuńczykowe dyski (2 jajka). Trochę mnie te ilości przerażają. Nie zjem wszystkiego na raz, bo to są porcje dla mnie i dla męża, ale i tak wydaje mi się, że to dużo. A co do udek, to rozmrożę i jutro pobawię się w ściąganie skóry. Mam nadzieję, że za mocno się nie zeschnie podczas pieczenia. Ale wolę już te udka, bo mąż nie cierpi piersi, bo są suche. A tak udka nie wzgardzi ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3648 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety ale moim zdaniem nie ma sensu rozpoczynać diety bez tej książki. Jest tam wiele cennych uwag zawartych. Na 1 stronie wątku masz wszystko opisane i z tego co pamiętam link do ściągnięcia ksiązki także jest ---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3649 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
To dziwne, ale w Niemczech czegoś takiego nie ma, mimo że Lidl pochodzi właśnie z Niemiec. Wczoraj przeszuakałam Lidla, a potem nawet spytałam się sprzedawcy i nic takiego nie posiadają ![]() No to pozostaje spróbować z herbatą owocową. Dzięki za przepisy. Już skopiowałam. Ja na słodkie aż tak nie choruję. Ale raz na jakiś czas lubię sobie pojeść, więc przepisy się przydadzą jak najbardziej. A tą książkę w PDF to też trzeba zapłacić. To ja już wolę normalną książkę, a nie jeszcze potem to drukować. Nie lubię czytać książek w kompie. Muszę ją normalnie zamówić. ---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3650 |
Rozeznanie
|
Weronisia, ja daję zwykły aromat do ciast, podobnie robię sobie serki homo, daję słodzik i aromat waniliowy, śmietankowy, migdałowy, wg gustu
|
![]() ![]() |
![]() |
#3651 |
Zakorzenienie
|
Weronisia przy ściąganiu ksiązki z neta wcale za nią nie trzeba płacić.
Ja tak ściągałam wszystkie części i jestem zadowolona. Książki nie drukowałam bo brak drukarki ale w razie jakiś wątpliwości wracam do niej i podczytuje ![]()
#3652 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to może ściągnę, zanim przyjdzie zamówiona książka, to chociaż w kompie poczytam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3653 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3654 |
Zadomowienie
|
ha tym razem ja zabłysnę pytaniem
![]() nie mam dostepu do lidla bymmusiała jechać do innego miasta a wiem że będą wrzucali produkty linessa ... jak wygląda skład tych produktów murzynków lodów i deserów kremowych ktoś mi mówił że są dozwolone ale ja póki składu nie zobaczę nie wierze i ne opłaca mi się jechać chodzi mi ne tylko o wegle tluszcz i bialka ale bardziej o to czy ma cukier make badz skrobie ziemniaczana lub inne niedozwolone składniki...
#3655 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Modlę się tylko, żeby mój mąż wytrzymał swoje 3 dni. Faceci, a przynajmniej mój szybko się zraża, albo tym bardziej jest głodny i nie umie walczyć. Jak wytrzyma te 3 dni, to będzie sukces. A więc lecę jeszcze raz do sklepu. Kupię te aromaty i więcej jogurtów, żeby mężowi dać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3656 |
Zadomowienie
|
mam nadzieję że test robiłaś i wiesz ile ma trwac Twoja pierwsza faza ?
#3657 |
Rozeznanie
|
Nie wiem, ja z Lidla tylko Piloski kupuję, serki i jogurty, zaprawę do napojów oraz wędzone udka... O tych produktach nie słyszałam...
Edytowane przez frais Czas edycji: 2011-01-08 o 15:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#3658 |
Zakorzenienie
|
Kasik tych murzynkow to ktos kiedys znalazl sklad w necie i sie okazalo, ze nie mozemy. Bo kalorii to owszem one maja malo, i sa bez cukru ale make mialy w skladzie no i z wafelkiem sa i polewa czekoladowa.
Weronisia a jak Wy na uderzeniowce jestescie to jak Ty chcesz kajzerki jesc? Bo do nich proszek do pieczenia przeciez idzie ![]() Wzielam prysznic, wypeelingowalam sie kawa, wysmarowalam maslem kakaowym a teraz wciam serek kawowy ![]()
#3659 |
Rozeznanie
|
Smacznego, a ja idę czystkę w szafie zrobić, wszystko ,co za duże pochować, baardzo głęboko pochować i...
więcej do tych ubrań nie wrócić no i zrobić sobie miejsce na nowe, czas pomyśleć o wiośnie!
#3660 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
moze robi takie kajzerki jak ja chlebek z kubka robie i nie dodaje proszku do pieczenia ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:54.