|
|
#3151 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV
Malwiana proszę bardzo. w załączniku mój aparat
góra- ceramika, gumki białe dół- metal, gumki szare Ceramiki w ogóle nie widać. niektóry jeszcze nie skojarzyli, że mam aparat hehehe i potem takie zdziwko: "ooooo, Daria! Ty masz aparat?? " a ja "no.. tak od miesiąca "...Cytat:
a teraz jak pięknie!i widzicie dziewczyny! jej ząbki dolne same się przesuwają super sprawa teraz. gorzej po zdjęciu aparatu. bo jak tak się przesuwają mocno to chyba 24H bede nosić retencję żeby nie dopuścić do "złego" przesunięcia się kiełków
Edytowane przez malaDarunia Czas edycji: 2009-01-25 o 19:47 |
|
|
|
|
|
#3152 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#3153 |
|
Raczkowanie
|
kurde zacyznam myśleć o tych fioletowych.. albo turkus.. bo lubię
![]() cudnie wam się te zabki poprzesuwały, śliczne są! a ja caly czas mam złudzenie ze 3 mi sie lekko przesunela na miejsce po 4. no ale w cztery dni to mi się wierzyć nie chce wiec pewnie mi się tylko tak zdaje
|
|
#3154 |
|
Blond forever!
|
Łojej, a mnie się szpary tworzą, inne się zamykają...
Ale jestem z siebie dumna, dziś nosiłam wyciągi cały Boży dzień ( z przerwami na posiłek)
|
|
|
#3155 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3156 |
|
Zadomowienie
|
Wlasnie, co mozna robic zeby dbac o gumki? bo mam wrazenie ze juz po dwoch tygodniach moje bladorozowe sie jakos przebarwily, nabieraja troche jakby pomaranczowego odcienia (??)
|
|
|
#3157 |
|
Raczkowanie
|
a ja mam 3 dzień hyrax,mama mi go rozkręca. jak dwa dni poszło gładko,tak dzisiaj nie umiała :| coś tam niby kręciła,ale ja nie czułam nawet najmniejszego ucisku jak zawsze. także chyba jutro będę musiała wybrać się do mojej ortodontki...ale jestem wkurzona. :[
|
|
#3158 |
|
Wtajemniczenie
|
a u mnie juz 4 miechy z aparatem na gorze.
dol boli i ciagnie niemilosiernie...
|
|
|
|
|
#3159 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Na ostatnim przed pierścieniem.
|
|
|
#3160 |
|
Zakorzenienie
|
No to zdejmij gumkę szpilką, włóż łuk i załóż gumkę szpilką, tylko bardzo uważaj, żeby Ci nie wypadła-zarówno gumka jak i szpilka! Szpilka nawet bardziej.
Musisz pozahaczać gumkę o te haczyki na zamku-przyglądnij się jak jest założona i spróbuj tak samo, a jak się nie da, to trudno-poczekaj do wizyty.
|
|
#3161 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki. Jak narazie ściągnełam gumkę i nie mogę włożyć łukuu :/
I love Pink ![]() Aparatka ![]() Dół aparat stały 20.01,09r. Hassa 20.01.09r. - 16.06.09r. Góra aparat stały + rotator 16.06.09r. Edytowane przez LovePink12 Czas edycji: 2009-01-25 o 22:19 |
|
|
|
|
#3162 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
wtedy myłam z 5 razy dziennie (bo ja mam fioła, boje się ze mi dziury wyjdą- strasznie boje się dentysty ![]() )a teraz myje góra 3 razy. zwykłą pastą ziołową... żadną tam wybielającą, bo się boję, że jak będę tak szorować wybielającą, to po zdjęciu będę miała ślady po aparacie ![]() w sumie nie dbam jakoś szczególnie o te gumki. cały czas są białe. nie przebarwiły mi się od niczego, a jadam wszystko nawet curry i "ser w ziołach" knorra (znienawidzone rzeczy przez aparatki ) generalnie nie pije czarnych herbat (ble- nie lubie. poza tym od tego się robi ciemna porcelanka na zębach- tak słyszałam) , jak już to z cytryną, która ponoć wybiela gumki i ceramikę (?) generalnie wrzucam i wlewam w siebie wszystko ![]() ![]() może trwałość gumek zależy od firmy, która je produkuje. ja tam nie wiem. ps. wiem, mam fioła na punkcie zębów
|
|
|
#3163 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny a wy myjecie po kazdym (nawet najmniejszym) posiłku zęby? czy np.tylko po śniadaniu, obiedzie i kolacji? a wgl. po ilu dniach mogłyście już normalnie jeśc?
|
|
|
|
|
#3164 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja za dwa miesiące bedę miała aparat
I wtedy się dołączę, a narazie sobie czytam
|
|
|
|
|
#3165 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#3166 |
|
Raczkowanie
|
Witam! W środę mam zakładany aparat i mam 2 pytania do doświadczonych aparatek?
1. Gdzie można dostać takie specjalne końcówki na szczoteczkę elektryczną oral -B żeby lepiej czyściła zęby z aparatem? Mieszkam trochę w Poznaniu a trochę we Wrocławiu więc jakby ktoś znał jakieś konkretne miejsce to byłabym wdzięczna 2. Czy wosk jest konieczny bo z tego co czytałam to jestem uczulona na jego niektóre składniki? Cz jest jakiś inny sposób żeby uniknąć poranień? Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam |
|
|
|
|
#3167 | |
|
Blond forever!
|
Cytat:
![]() Ale to wynika też z tego, że chce jak najwięcej nosic wyciągi, a jak mam nieumyte zęby po posiłku to tych wyciągów nie założę, bo źle się wtedy czuję. A po ilu dniach można jeść? To jest bardzo indywidualna sprawa. Po założeniu góry w ogóle nie bolały mnie zęby A jak założyłam dół to bolało tak 2-3 dni. Dziewczyny pisały, że czasem je trzyma nawet tydzień
|
|
|
|
#3168 |
|
Zakorzenienie
|
I jak? Udało się?
|
|
#3169 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A jesc to moglam po 4 dniach np pierogi z kapusta, ale ciezko bylo troche. Zeby cos ugryzc, np kanapke z chleba tostowego, to dopiero po tygodniu, bo mnie dlugo dosyc jedynki bolaly. Cytat:
A co do wosku, to mnie na przyklad nic nie obcieralo, wiec to nie jest regula, ze bedziesz potrzebowac. Jedyne do czego go uzylam to zeby zalepic ten zameczek od wewnetrznej strony na pierscieniu, bo mnie w jezyk ranil.
|
|
|
|
#3170 |
|
Blond forever!
|
A mi mija dziś równe 7 miesięcy z górnym aparatem
|
|
|
#3171 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W ciągu dnia po mniejszych przekąskach płuczę zęby albo parę razy przejeżdżam po nich szczoteczką, zależnie od tego, czy coś mi utknęło za drutem czy nie ![]() Normalnie jeść mogłam po tygodniu, chociaż przednimi zębami i tak było mi ciężko cokolwiek odgryźć. Na szczęście teraz już nie mam z tym problemów ![]() Dziewczyny, mam takie troszkę głupie pytanie... ale zastanawiam się, czy mając aparat na zębach można zrobić prześwietlenie np. zatok? Bo w końcu on jest z metalu ...
|
|
|
|
#3172 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja nawet jak jogurt wypije to idę je umyć nie wiem czy nie przesadzam...![]() Cytat:
a jutro Ci minie 4 miesiące z aparatem dolnym ![]() widac juz efekty?
|
||
|
|
|
|
#3173 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ad.2 Zawsze można zaklei bolące miejsce gumą do żucia
|
|
|
|
#3174 |
|
Zadomowienie
|
Eee jakież to są składniki wosku? Mnie orto powiedział ze to jest czysta parafina
|
|
#3175 |
|
Blond forever!
|
Tak jak pisałam - przez wyciągi
![]() Na 98 stronie wątku możesz zobaczyć jak prezentują się moje zęby na chwilę obecną. Szału nie ma, ale jest poprawa.
|
|
|
#3176 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#3177 |
|
Blond forever!
|
Bardziej nad krzywe zęby miałam chyba bardziej krzywy zgryz.
Niestety nie mam zdjęcia zębów moich sprzed założenia aparatu na tym kompie, może coś uda mi się znaleźć jak zawitam do domu. A ogólnie moja orto robi zdjęcia moich zębów na każdej wizycie, to jak będę zdejmować to poproszę ją o kopię tych zdjęć i na pewno wtedy wkleję dla porównania
|
|
|
#3178 |
|
Raczkowanie
|
Jutro zmiana kolorków u mnie i nie wiem jaki wziąć 1raz miałam Zielony a teraz przyszedł czas na 2raz myślałam o różowym żeby mojej koleżance podokuczać bo kocha ten kolor ;d
a może jakieś propozycje?? ;d |
|
|
|
|
#3179 |
|
Wtajemniczenie
|
czerwony albo fioletowy
![]() help! odkleiła mi się rurka z tylnego zęba! trzyma się tylko na tym druciku. co zrobić??? :edit: zapomniałam przeczytać orto-faq ![]() pytanie nieaktualne.
sex, DRUMS & rock'n'roll! Edytowane przez wydziergana Czas edycji: 2009-01-26 o 17:37 |
|
|
|
|
#3180 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzisiaj mija tydzień z aparatem i już tylko jedynki i dwójki mnie bolą. Kanapki jem nożem i widelcem ![]() Przychodzę dziś do szkoły, a kumpela do mnie "Masz zielone gumki?" "Jak to zielone, przecież mam białe..." Wyciągam lusterko, a tu moje gumeczki zamiast przezroczyste są seledynowe... Następnym razem biorę różowe
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:52.

"...

w piątek idę na pierwszą poradę do ortodonty - jestem zdecydowana na aparat na górę i dół. 

)
Bo w końcu on jest z metalu ...
ja nawet jak jogurt wypije to idę je umyć 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)