Aparaty ortodontyczne cz. IV - Strona 133 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-05, 11:09   #3961
dorwlo
Przyczajenie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV

Cytat:
Napisane przez smiechotka Pokaż wiadomość

Oprócz kosmetyki dochodzą jeszcze inne, bardziej prozaiczne rzeczy, 'za' założeniem aparatu. Proste zęby jest po prostu łatwiej doczyścić, nie tworzy się kamień, osad, próchnica, a co za tym idzie jesteś mniej narażona na 'dentystyczne' wydatki w przyszłości, mniej narażona na choroby dziąseł i przyzębia..
Niestety jest tak jak piszesz, trudno te zęby czasem doczyścić. jest im tak ciasno że czasem nitki nie mogę wcisnąć. Ale jeszcze pomyślę nad aparatem, jak się zdecyduje to dam Wam znać A i dziękuje wam za rady i podpowiedzi

A co do ósemek to i tak są do usunięcia-nawet się nie boję, ciekawa jestem jak to usuwanie wygląda z drugiej strony- ten chirurg to tak jak w warsztacie dłubie wierci coś stuka hehehe

Ktoś pytał ile mam lat - 20.
Stary 2009-02-05, 11:15   #3962
Palemka005
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to Palemka005

No i mam aparat na dół. Po separacji, jak się zęby rozsunęły okazało się, że mam ubytek o_O i nie mam tam pierścienia, ale wszystko inne mam, drugi pierścień, zamki, drut. I boliiii ;// 09.02.09 mam wizyte u mojej fajnej dentystki ;p a potem 18.02.09 wizyta u ortodonty. Siedziałam na fotelu 1,5 godziny i myślałam, że się własną śliną zadławie ^^ najpierw czyściła, potem coś tam nakładała, zakładał mi orto pierścienie, potem zamki i babka na końcu drut. Myślałam, że zasne i w dodatku mnie głowa bolała i dosiedziałam tam do 20:30 heh Jeszcze mi obciął druty dwa w łuku podniebiennym co mnie dość bolało, nałożył nowy klej przy łuku (nie wiem po co).

A teraz druga sensacja ;D Zgadnijcie kto był w holu/poczekalni ;D Siedzę sobie i tak patrze, jakiś skate siedzi. Myślę sobie że kogoś mi przypomina. Z walizką małą był. Wychodzi dentystka i mówi "Piotr Gałczyk, zapraszam" a ja takie oczy O_O wiedziałam, że to on ;p On był w you can dance jeśli nie kojarzycie to wejdźcie sobie na jakieś jego zdjęcie w googlach ;P

Edit: miałam wykład jak myć, co robić, czego nie jeść a co jeść i takie przypadki np, że jak bede spała na jednym policzky to moge rano mieć obrzęk czy cos w tym stylu itd takie różne. Dostałam dwie szczoteczki z oral-b jedna ta z wcięciem a druga to wyciorek. No i jeszcze wosk. Kosz wizyty: 2400zł (aparat na dół i kilka zamków na górze)

Edytowane przez Palemka005
Czas edycji: 2009-02-05 o 11:23
Palemka005 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-05, 11:24   #3963
Lady No Nick
Raczkowanie

Dziewczyny, ja to nawet wycirokami nie myję, bo jak chciałam kupić to nie było i w końcu dałam sobie spokój a zęby białe
Tylko jak przesuwa mi się jakiś ząb i odsłania się jego bok to niestety ale widzę osad :/
Wyciorki by to załatwiły?

Lady No Nick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-05, 11:24   #3964
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorwlo Pokaż wiadomość
Niestety jest tak jak piszesz, trudno te zęby czasem doczyścić. jest im tak ciasno że czasem nitki nie mogę wcisnąć. Ale jeszcze pomyślę nad aparatem, jak się zdecyduje to dam Wam znać A i dziękuje wam za rady i podpowiedzi

A co do ósemek to i tak są do usunięcia-nawet się nie boję, ciekawa jestem jak to usuwanie wygląda z drugiej strony- ten chirurg to tak jak w warsztacie dłubie wierci coś stuka hehehe

dobrze się nie boisz...ja się bałam...jak już siedziałam na fotelu to chciałam uciec...ogólnie nie dałabym sobie drugi raz usunąć ósemki...no i nadal jestem troszkę spuchnięta

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-05, 11:28   #3965
Blondi2989
Blond forever!

Cytat:
Napisane przez Palemka005 Pokaż wiadomość
A teraz druga sensacja ;D Zgadnijcie kto był w holu/poczekalni ;D Siedzę sobie i tak patrze, jakiś skate siedzi. Myślę sobie że kogoś mi przypomina. Z walizką małą był. Wychodzi dentystka i mówi "Piotr Gałczyk, zapraszam" a ja takie oczy O_O wiedziałam, że to on ;p On był w you can dance jeśli nie kojarzycie to wejdźcie sobie na jakieś jego zdjęcie w googlach ;P)
Nawet "gwiazdki" telewizji muszą chodzić do dentysty
Stary 2009-02-05, 11:51   #3966
Palemka005
Raczkowanie

No tak tak muszą ;DD Ale miał wieśniackie buty tak nawiasem ;p
Ale podobno strasznie długo siedział.

Stary 2009-02-05, 11:56   #3967
smiechotka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dorwlo Pokaż wiadomość

Ja mam dokładnie to samo, między dolne zęby nawet nić mi nie wchodzi .

A co do wyrywania, to dostajesz zastrzyk, nic nie czujesz, tylko zdrętwienie buzi. nacinają Ci dziąsło, wygrzebują spod niego 8kę, chwytają i.. ciągną z całej siły aż wyjdzie. Strasznie śmieszny widok, bo Ty nic, a nic nie czujesz, a widzisz jak ktoś zużywa całe swoje siły na wyrwanie tego zęba . Potem szybkie cerowanie, tampon na drogę i za tydzień zdjęcie szwów, ot cała filozofia .

Cytat:

A teraz druga sensacja ;D Zgadnijcie kto był w holu/poczekalni ;D Siedzę sobie i tak patrze, jakiś skate siedzi. Myślę sobie że kogoś mi przypomina. Z walizką małą był. Wychodzi dentystka i mówi "Piotr Gałczyk, zapraszam" a ja takie oczy O_O wiedziałam, że to on ;p On był w you can dance jeśli nie kojarzycie to wejdźcie sobie na jakieś jego zdjęcie w googlach ;P
Przecież Gała mieszka w Bstoku, więc jakim cudem był u dentysty na drugim końcu Polski?

Kalosza aparatkowa:
góra: 30.10.2008r.-21.10.2010r.
dół: 19.03.2009r.-7.07.2011r.
Koszt leczenia: 4 285zł.

Obsesja <3

Edytowane przez smiechotka
Czas edycji: 2009-02-05 o 11:58
smiechotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-05, 12:03   #3968
MeMyselfI
Raczkowanie

Palemka005 przeszkadza Ci w czymś ten łuk podniebienny? Wpływa jakoś na wymowę itd.?
MeMyselfI jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-05, 12:04   #3969
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smiechotka Pokaż wiadomość
Ja mam dokładnie to samo, między dolne zęby nawet nić mi nie wchodzi .

A co do wyrywania, to dostajesz zastrzyk, nic nie czujesz, tylko zdrętwienie buzi. nacinają Ci dziąsło, wygrzebują spod niego 8kę, chwytają i.. ciągną z całej siły aż wyjdzie. Strasznie śmieszny widok, bo Ty nic, a nic nie czujesz, a widzisz jak ktoś zużywa całe swoje siły na wyrwanie tego zęba . Potem szybkie cerowanie, tampon na drogę i za tydzień zdjęcie szwów, ot cała filozofia .
ja do tego miałam wiertłem piłowany ząb po to żeby go złamać bo on był leżący pod siódemką... tak więc trochę się zeszło min mi go odpowiednio nadpiłowała a potem złamała,a potem to już z górki najbardziej w czasie trwania zabiegu to bolał mnie kark i następnego dnia miałam wizytę kontrolną i wtedy dostałam kolejny lek...a na zdjęcie szwów pójdę mimo,że ona się same rozpuszczą,ale ponoc to długo trwa...

Edytowane przez dygotka8
Czas edycji: 2009-02-05 o 12:07
Stary 2009-02-05, 12:05   #3970
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Smiechotka, obsesja z Twojego podpisu jest taka sama jak moja Z tym, że Twoja jakaś taka ładniejsza od mojej :P

Śniło mi się ostatnio, że sama sobie wszystkie zamki odkleiłam, pooglądałam zęby, popodziwiałam efekty, spóźniłam się na wizytę u orto i sama musiałam je przyklejać
Sny ortodontyczne są chyba wszystkie na jedno kopyto Aż musiałam sobie zapisać w telefonie datę kolejnej wizyty (za tydzień w czwartek, będę musiała sprawdzić czy godzina mi się dobrze wyśniła-w śnie 17:50 ), żeby nie zapomnieć. Już raz nie poszłam, ale mi się przypomniało w ten sam dzień i jeszcze dała radę mnie wcisnąć jakoś między inne osoby

Świniaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-05, 12:05   #3971
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WweronikaWw Pokaż wiadomość
kilianna pytalas o te zdjecia ?
pytałam i napisałam wcześniej co i jak
Cytat:
Napisane przez Blondi2989 Pokaż wiadomość
Nawet "gwiazdki" telewizji muszą chodzić do dentysty
co prawda, to prawda

no i witamy nową aparatkę w naszym gronie

Kurcze ja 3 dzień z aparatem i nadal zęby bolą jak ch*****, absolutnie jakiekolwiek gryzienie nie wchodzi w grę, a mycie to katorga, tak boli. Ale wiem, że miałyście podobne przeżycia, pocieszam się, że nidługo ból minie i będę mogła coś tam pogryźć normalnego, bo tych papek to już nienawidzę
kilianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-05, 12:08   #3972
melodyP
Wtajemniczenie

A ja mam takie pytanko co lepiej kupić szczoteczkę pęczkową czy wyciorek? Do czego one służą? I które jest skuteczniejsze? A może potrzebuje obu? I jeszcze jedno czy wy też mieliście zacementowaną całą szóstkę i powierzchnie żujące 5 i 7 czy mojej orto się coś za dużo mazło?
Stary 2009-02-05, 12:09   #3973
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Cytat:
Napisane przez kilianna Pokaż wiadomość

Kurcze ja 3 dzień z aparatem i nadal zęby bolą jak ch*****, absolutnie jakiekolwiek gryzienie nie wchodzi w grę, a mycie to katorga, tak boli. Ale wiem, że miałyście podobne przeżycia, pocieszam się, że nidługo ból minie i będę mogła coś tam pogryźć normalnego, bo tych papek to już nienawidzę
Na ostatniej wizycie tak mi podkręciła górę, że prawie 10 dni jechałam na samych jogurcikach i zupkach. Nie mogłam nawet ryżu pogryźć ani rozgotowanego makaronu

Stary 2009-02-05, 12:15   #3974
smiechotka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
ja do tego miałam wiertłem piłowany ząb po to żeby go złamać bo on był leżący pod siódemką... tak więc trochę się zeszło min mi go odpowiednio nadpiłowała a potem złamała,a potem to już z górki najbardziej w czasie trwania zabiegu to bolał mnie kark i następnego dnia miałam wizytę kontrolną i wtedy dostałam kolejny lek...a na zdjęcie szwów pójdę mimo,że ona się same rozpuszczą,ale ponoc to długo trwa...
Pewnie, nie ma co się męczyć. Rozpuszczalne szwy miałam na nodze, a raczej w niej, i pamiętam, że straszliwie mnie swędziały i drazniły :roll eyes:.

Cytat:
Napisane przez Świniaczek Pokaż wiadomość
Smiechotka, obsesja z Twojego podpisu jest taka sama jak moja Z tym, że Twoja jakaś taka ładniejsza od mojej :P

Śniło mi się ostatnio, że sama sobie wszystkie zamki odkleiłam, pooglądałam zęby, popodziwiałam efekty, spóźniłam się na wizytę u orto i sama musiałam je przyklejać
Sny ortodontyczne są chyba wszystkie na jedno kopyto Aż musiałam sobie zapisać w telefonie datę kolejnej wizyty (za tydzień w czwartek, będę musiała sprawdzić czy godzina mi się dobrze wyśniła-w śnie 17:50 ), żeby nie zapomnieć. Już raz nie poszłam, ale mi się przypomniało w ten sam dzień i jeszcze dała radę mnie wcisnąć jakoś między inne osoby
Bo to oszukane zdjęcie, tuż po myciu zrobione ^^.

Lepsze oglądanie zębów we śnie, niż 'wirujące' zęby bez drutów hihihi

Kalosza aparatkowa:
góra: 30.10.2008r.-21.10.2010r.
dół: 19.03.2009r.-7.07.2011r.
Koszt leczenia: 4 285zł.

Obsesja <3

smiechotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-05, 12:35   #3975
Blondi2989
Blond forever!

Cytat:
Napisane przez kilianna Pokaż wiadomość

Eszcze Troszkę
Stary 2009-02-05, 12:45   #3976
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Świniaczek Pokaż wiadomość
Na ostatniej wizycie tak mi podkręciła górę, że prawie 10 dni jechałam na samych jogurcikach i zupkach. Nie mogłam nawet ryżu pogryźć ani rozgotowanego makaronu
nie strasz mi się już marzy normalne jedzonko

Blondi

Edytowane przez kilianna
Czas edycji: 2009-02-05 o 12:49
Stary 2009-02-05, 13:08   #3977
Palemka005
Raczkowanie

smiechotka No tak, ale pewnie miał jakieś warsztaty np w Cubanie (taka szkoła tańca) albo Dakini ;p

MeMyselfI
na początku troszeńkę sepleniłam, ale nie tak bardzo, niektórzy nawet tego nie zauważyli. Przeszkadzał mi troszkę w jedzeniu zawinięty drucik bo wchodziło w niego jedzenie (nadal wchodzi) ale teraz sprawnie mogę to wyciągnąć, a jak nie to szczoteczka/wykałaczka Może trochę język ucierpiał, ale już jest wszystko ok ;D
kilianna ketonal! Na prawde pomaga ;D Ja pierwszy dzien po założeniu też nawet zębów językiem nie dotykałam, wzięłam ketonal to nawet twarde chrupki zjadłam

Edytowane przez Palemka005
Czas edycji: 2009-02-05 o 13:11
Stary 2009-02-05, 13:21   #3978
jucha
Wtajemniczenie

no widzisz, ja długo nosiłam po ustawieniu, zęby bardzo szybko mi się porozchodziły i poustawiały, potem szybko zamykałyśmy szpary
ale to nie jest tak, że 1 ro, 1,5 czy 2 - bo potem ta okropna płytka, o której starałam się nie myśleć podczas noszenia aparatu
nie wiem jak inne Aparatki, ja cieszę się, bo widzę śliczne i proste ząbki, ale moją radość zabija ta okropna płytka
bleeee
jucha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-05, 13:35   #3979
Blondi2989
Blond forever!

Cytat:
kilianna ketonal! Na prawde pomaga ;D Ja pierwszy dzien po założeniu też nawet zębów językiem nie dotykałam, wzięłam ketonal to nawet twarde chrupki zjadłam
Tylko z Ketonalem to trzeba uważać, bo to jest bardzo silny lek i nie każdy może go stosować... Ale faktycznie na wszelkie bóle jest skuteczny.
Stary 2009-02-05, 13:47   #3980
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
smiechotka No tak, ale pewnie miał jakieś warsztaty np w Cubanie (taka szkoła tańca) albo Dakini ;p

MeMyselfI
na początku troszeńkę sepleniłam, ale nie tak bardzo, niektórzy nawet tego nie zauważyli. Przeszkadzał mi troszkę w jedzeniu zawinięty drucik bo wchodziło w niego jedzenie (nadal wchodzi) ale teraz sprawnie mogę to wyciągnąć, a jak nie to szczoteczka/wykałaczka Może trochę język ucierpiał, ale już jest wszystko ok ;D
al ketonal stosuje się przy baaardzo silnych bólach i gdzieś coś czytałam na ulotce kiedyś,że jest to lek podawany po operacjach i nie powinno się go brać o ile lekarz go nie przepisze..Jak już nie można wytrzymać to polecam bardziej ogólnodostępne leki. A ketonal brałam 2 razy,ale nie przy bólach zębów.

Stary 2009-02-05, 13:58   #3981
klaudi23a
Raczkowanie

Cytat:
No tak tak muszą ;DD Ale miał wieśniackie buty tak nawiasem ;p
Ale podobno strasznie długo siedział.
buty?

Cytat:

MeMyselfI na początku troszeńkę sepleniłam, ale nie tak bardzo, niektórzy nawet tego nie zauważyli. Przeszkadzał mi troszkę w jedzeniu zawinięty drucik bo wchodziło w niego jedzenie (nadal wchodzi) ale teraz sprawnie mogę to wyciągnąć, a jak nie to szczoteczka/wykałaczka Może trochę język ucierpiał, ale już jest wszystko ok ;D
ja jak mi w koncu wyjela gumki i zalozyla aparat to poleciałąm do sklepu po chipsy.. bo w gumkach nic jesc prawie nie moglam xD
a teraz to jem wszystko co twarde i sie ciesze ze juz nie mam tej gumy w gębie xD

klaudi23a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-05, 14:18   #3982
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:

MeMyselfI na początku troszeńkę sepleniłam, ale nie tak bardzo, niektórzy nawet tego nie zauważyli. Przeszkadzał mi troszkę w jedzeniu zawinięty drucik bo wchodziło w niego jedzenie (nadal wchodzi) ale teraz sprawnie mogę to wyciągnąć, a jak nie to szczoteczka/wykałaczka Może trochę język ucierpiał, ale już jest wszystko ok ;D
mam go, usypia ból, ale gdy próbuję coś zjeść, i tak bolą zębiska Brałam go kiedyś po operacji i też niewiele pomagał, w ogóle jestem bardzo odporna na wszelkie środki przeciwbólowe. Po prostu chyba muszę to przecierpieć, wiadomo, że piękny uśmiech dużo nas kosztuje. Nie tylko kasy,ale i bólu
Stary 2009-02-05, 14:32   #3983
parodia
Zakorzenienie

ja jeszcze jadę na miękkim jedzeniu, z gryzieniem nie mam problemu, tylko żeby coś odgryźć, to czyli bułka musi być pokrojona w kostkę
byłam pewna, że u siebie nie dostanę szczoteczki ortodontycznej, ale mama mówi "idź się zapytaj" poszłam do pierwszej apteki, babka daje mi wyciorki i tłumaczy, że ma takie coś do mycia, to biorę właściwie to oral-b interdental, w drugiej dostałam oral-b orthodontic i o niebo lepiej się myje jeszcze muszę jakiś lepszy płyn kupić, może końcówkę ortho do elektrycznej i będzie git
a tego Gałczyka po raz pierwszy widzę
kilianna
Palemka005 to mamy kolejną aparatkę

Edytowane przez parodia
Czas edycji: 2009-02-05 o 14:34
parodia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-05, 14:46   #3984
jagoda
Raczkowanie

GG do jagoda

Cytat:
Ketonal to inaczej ketoprofen - lek z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ), stosuje sie go z przepisu lekarza, przy m.in. reumatoidalnym zapaleniu stawów albo osteoartrozie, co wskazuje że jest on bardzo silny i nie można go sobie łykać ot, tak jak coś zaboli. Ma wiele skutków ubocznych, np. astenia, zawroty głowy, zaburzenia widzenia, krwotoki, hemoliza i inne. W żadnym razie nie można go polecać na ból zębów przy noszeniu aparatu (który jest zresztą naturalny i nie świadczy o żadnym stanie zapalnym) ani na tzw. zwyczajne bóle (głowy, zęba, brzucha, itp.).
Ja z powodu mojego stanu zdrowia jestem czasami zmuszona wziąć ketonal, ale robię to tylko w ostateczności.
Nie chcę byc niegrzeczna, ale lepiej poczytaj ulotkę i się dwa razy zastanów czy naprawdę musisz wziąć ten lek (czy jakikolwiek inny), bo możesz sobie bardzo zaszkodzić. Każdy lek ma skutki uboczne i nigdy nie możesz być pewna czy nie dotkną one właśnie Ciebie, tym bardziej, kiedy stosujesz leki na receptę (nie bez powodu nie można ich sobie kupić ile dusza zapragnie).

jagoda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-05, 14:49   #3985
Blondi2989
Blond forever!

Cytat:
Napisane przez parodia Pokaż wiadomość
Palemka005 to mamy kolejną aparatkę
No i miejmy nadzieję, że nie ostatnią
Stary 2009-02-05, 14:51   #3986
ariva
Wtajemniczenie

o Gała jest z Bialegostoku? nie wiedzialam moze kiedys go spotkam

dziewczyny,kurde.. gg nie chce mi sie wlaczyc.. :/
Stary 2009-02-05, 15:00   #3987
Blondi2989
Blond forever!

Cytat:
Napisane przez ariva Pokaż wiadomość
Wiesz, to jakiś ogólny problem, bo mi też gg nie działa...
I sąsiadce też.
Stary 2009-02-05, 15:00   #3988
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ariva Pokaż wiadomość
o Gała jest z Bialegostoku? nie wiedzialam moze kiedys go spotkam

mi tez gg nie działa zbytnio...i koleżance też...tak więc może w całej Polsce coś te gg szwankuje??ehh

Stary 2009-02-05, 15:10   #3989
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Mi działa...

Stary 2009-02-05, 15:10   #3990
ariva
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Blondi2989 Pokaż wiadomość
Wiesz, to jakiś ogólny problem, bo mi też gg nie działa...
I sąsiadce też.
Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
mi tez gg nie działa zbytnio...i koleżance też...tak więc może w całej Polsce coś te gg szwankuje??ehh
To najwidoczniej tak.. moze cos robia...?
moim znajomym tez nie dziala.
a szkoda, bo moglabym sobie z kims popisac

alee ja nawet nie moge wam sie poskarzyc,ze mnie cos boli,ze cos uwiera itd. kocham mojego Damon'a.
moja kolezanka tez zaklada aparat

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości